Keresés

Részletes keresés

pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2020.02.04 0 0 525

„...Azt viszont nem említette, hogy a firewire csak a DV-re vonatkozik”

Mert soha nem használta arra, hogy számítógépre vigye a kazettát, vagy csak miniDV kazettával dolgozott. (az is lehet, hogy csak TV nézésre használta)

 

Egyébként létezik olyan is ami az analóg kazettákat digitálisan játsza le (megint a szokott szöveg - volt ilyenem is, csak szintén eladtam), ezt DVHS-nek hívják - az áráról most jobb ha nem beszélünk. A Canopus kártyák nagyon jók - bár én a Miro-t jobban szerettem. Ez a kártya ugyanis megette a Macrovisiont - magyarán mondva bármilyen gyári videokazettát lehetett vele digitalizálni. Az áruk is nagyjából egyforma (volt), mindegyik gyártó készített olcsóbb és drágább kártyát egyaránt - persze a tudásuk is ennek megfelelő volt. A Miro-t egyébként a Pinnacle felvásárolta, ha esetleg még gyártanak ilyet ezen a néven keresd.

 

Mivel a miniDV digitális formátum ezért hibatűrőbb, jobb a szűrése és igencsak kíméletesen bánik a szalaggal - tehát a felvétel minősége gyakorlatilag nem romlik. (persze csomót kötni rá azt nem szabad!)

Előzmény: SzerdzsoCortez (523)
SzerdzsoCortez Creative Commons License 2020.02.04 0 0 524

Ez is járható. Akkor ha jól értem kellene vennem egy miniDV kazettát átmeneti tárolónak, amire átmásolom a digitalizálni kívánt VHS kazetta tartalmát és onnan küldöm fel a jelet firewire-n keresztül? Ha a minőség megmarad akkor nekem ez is megfelel. A miniDV kazetta is mágnesszalagos? Csak attól tartok, hogy sok használat után elkezd romlani a minőség :(, ahogy a mágnes szalagok szoktak.

Előzmény: pittti (Bitvadász) (522)
SzerdzsoCortez Creative Commons License 2020.02.04 0 0 523

Köszönöm pittti a gyors reagálást.

Ez az információ kimaradt akkor :). A külföldi fórumokon ezt hiba jelenségként írták le, mert a DV részről tudott digitalizálni a VHS részről viszont nem. Akkor ez nem az eszköz hibája csak konkrétan nem tudja. Az eladó pozitívumnak írta le a kombót, mert akkor ha DV kazettáról kellene digitalizálni (nekünk soha se volt videó kameránk, de egyik ismerősnek van), akkor nem kell még egy DV kamerát venni a lejátszáshoz. Azt viszont nem említette, hogy a firewire csak a DV-re vonatkozik. Megvizsgálom az ön által említett módot is, hogy az mennyire körülményes (lehet-e kapni még ilyen kártyát és a hozzá való kábelt és ha igen mennyiért). A B tervnek vettem egy Panasonic DMR-t is, amire scarton küldeném át a videó jelet onnan pedig HDMI-n tovább. Jelenleg is így szelektálom a digitalizálni valót. Egy SCART átalakító van bedugva a magnóba, amiből az RCA megy át a DMR-be onnan pedig HDMI-n a lapos tévére. Még venni kellene akkor egy kütyüt, amivel a gépre rá lehet kötni. Egy Blackmagic Intensity Shuttle-re gondoltam, amit USB-vel rá lehet kötni a gépre. Innen vettem eredetileg az ötletet: https://www.youtube.com/watch?v=ZxDqTxPj78M&list=LL7i9shal8KF39I6UE0RaPsQ&index=4&t=0s Elég meggyőző a felvétel minősége. Eredetileg Canopus-t szerettem volna venni, amit nagyon dicsértek a hazai digitalizálós fórumokon, de azt még használtan sem találtam itthon. Talán ezzel a sok mütyürrel tudom hozni azt a minőséget, amit az tud, viszont nem vagyok tisztában azzal, hogy azt miként lehet rákötni a PC-re.

 

Mi a meglátása erről? Melyik utat volna érdemesebb végigjárni? Nekem elsősorban a digitalizált anyag minősége volna az elsődleges. Alternatívaként a DMR-ben van egy HDD. Ha arra rögzíteném az anyagot és azt készen átmásolnám a winchesterek között?

Előzmény: pittti (Bitvadász) (521)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2020.02.04 0 0 522

Vagy pedig úgy csinálod, hogy a VHS kazettát először átjátszod a miniDV-re (a készülék ezt könyökből tudja), és innen kezdve működik a digitális átvitel.

Előzmény: SzerdzsoCortez (520)
pittti (Bitvadász) Creative Commons License 2020.02.04 0 0 521

Szervusz!

Szerencséd van, nekem anno ugyanez a készülékem volt (csak már 15 éve eladtam), szóval elég jól ismerem. Valószínűleg az a probléma, hogy nem megfelelően akarod használni.

 

Ugyanis az IEEE 1394-es csatlakozás csak a miniDV-re vonatkozik (ugyanis az digitális eszköz), tehát azokat a kis kamerakazettákat be tudod játszani a számítógépre a firewire porton keresztül.

 

Az SVHS résszel már más a helyzet, mivel ez analóg rögzítési mód, ezért használható videojelet csak a sárga RCA, vagy a négypólusú SVHS kimeneten kapsz. Ide viszont már egy úgynevezett Capture kártya is kell a gépedbe (nekem Miro DC30 volt), ez tudja fogadni mind a két féle videojelet. A használt tömörítés Mjpeg, ezt minden komolyabb videoszerkesztő tudja kezelni.

 

(azok a régi szép idők, amikor napi 8-10 esküvői videokazettát digitalizáltam DVD-re!)

Előzmény: SzerdzsoCortez (520)
SzerdzsoCortez Creative Commons License 2020.02.04 0 0 520

Üdvözlök mindenkit!

 

Egy ki segítséget szeretnék kérni digitalizálás terén. Vettem néhány kütyüt, amivel a digitalizálást végezném, de nem sikerült működésre bírnom őket. Az egyik egy JVC HR DVS-2-es kazettás magnó. Az eladó azt mondta, hogy van rajta egy firewire kimenet, amivel közvetlenül rá lehet kötni a számítógépre az eszközt. Nosza vettem egy firewire bővítőkártyát a gépbe és egy összekötő kábelt. Több programot is kipróbáltam, de semmilyen értékelhető jelet nem sikerült feldolgozni. Íme a kép:

 

A bővítőkártya drivere fel van rakva, de a magnóét hibásnak jelzi

 

Külföldi fórumokon azt írják, hogy ez így nem is probléma. A bővítőkártyát fel tudja ismerni valami nevesített eszközként is (Texas Instruments 1394 OHCI szabványnak megfelelő állomásvezérlő). Az Adobe Premiere annyival adott több információt, hogy a tetején azt írja, hogy "Tape ejected" pedig közben megy a szalagról a film a tv-n. Az ott található gombokkal nem lehet vezérelni az eszközt, de az állapotokat valahogy tudja jelezni, hogy például kapcsolódva vagyok az eszközhöz.

A bővítőkártya egy Startech típusú PCI-E x1 kártya két 9 és egy 6 pines csatlakozóval. Sajnos már csak ilyet tudtam vásárolni. Próbáltam mind a két 9 pines csatlakozót, de egyiknél sem működött. Az összekötő kábel egy 4-9 pines DeLock márkájú kábel. Az operációs rendszer Windows 10.

 

Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni vagy legalább megmondaná, hogy hol lehet elkezdeni.

 

Előre is köszönöm.

 

 

XNC Creative Commons License 2020.02.02 -2 0 519

Ja, hogy Avernédiás cucc??

Mondthattad volna előbb is!

Akkor csak le kell tölteni az újabbat, mint ahogyan azt az előttem szóló mondta.

arkilaszlo Creative Commons License 2020.02.02 0 0 518
Előzmény: szbo_ptr (515)
XNC Creative Commons License 2020.02.02 -2 0 517

Ez a nagyüzlet a számítógépiparban: időnként megváltoztatják a dolgokat, így csak limitáltan passzolnak össze az elemek.

Drivert hardverhez szokás keresni, itt meg a szoftverrel van gondod; szóval ez így vakvágány.

 

Egyetlen lehetőséged, hogy megpróbálod "kompatibilitási módban" futtatni; bár kevés esélyt látok arra, hogy ez így működne.

Ahonnan szerezted a szoftvert, kéne 1 újabb verziót keresni, ami fut w10-en.

Vagy valahogy a win8-at is rátuszkolni a gépedre, és abból futtatni......

Előzmény: szbo_ptr (515)
Gyulus Creative Commons License 2020.02.02 0 0 516

Nem sűrűn nézegetem már a topicot, ezért csak most látom, mit írtál. Nos, szerintem ott szúrtad el a tesztet, hogy nem a készülék analóg bemenetét használtad. DVD-t eszembe sem jutott lejátszani vele. Mi értelme is lenne egy eleve digitális tartalmat analógból digitalizálni?

Amiről én írtam: műsoros VHS kazi a videomagnóba, ennek kimenete a DVD író analóg bemenetére, DVD író analóg kimenete Macrovision-mentes analóg jel.

A DVD író tehát nem rögzíti a bemenetére kötött másolásvédett analóg jelet, de a kimenetén lévő jel rögzíthető egy harmadik eszközzel.

Persze nem muszáj elhinni.

Előzmény: didiolala (514)
szbo_ptr Creative Commons License 2020.02.01 0 0 515

Hello!

 

Nekem olyan problemam van, hogy par eve vettem egy ezmaker7-et, dolgoztam vele, minden rendben volt. Win 10-em van mar nem indul el a program. Neztem h az ezmaker7 amit vettem az max win 8-ra jo. Mit csinaljak h elfusson win 10-en? Drivert kellene letolteni? Ha igen hol?

didiolala Creative Commons License 2019.06.19 0 0 514

Vettem én is egy ilyen gépet mert kíváncsi voltam hogy igaz-e amit írtál ,de sajnos minden kimeneten rajta volt a macrovision úgyhogy a következők a jöhetnek szóba: 1. vagy olyan dvd-t raktál be amin nem volt védelem csak te hitted azt hogy van rajta.2 . vagy a másik felveőnek a bemenete nem érzékelte ami nem valószínű. 3. Szoftver problámás gépet fogtál ki amin persze pont a kimenten nincs rajta a macro (nem valószínű , hihetetlen). 4. Mivel utánajártam a dolognak és nem igazolódott be amit leírtál ezért arra gondolok hogy szeretsz nagyokat mondani.   Az 1-est és a 4est találom esélyesnek.

Előzmény: Gyulus (501)
sanyókabacsi Creative Commons License 2019.03.06 0 0 513

Tisztelt tagok! Vásároltam egyAVer Media DVDEZMaker7 digitalizálót szeretném kérdezni dolgozott e valaki már ilyennel vagy hasonló tudásúval szeretnék segítséget kérni főleg a vágásban  de az egyéb okítást is szívesen venémm honorálom a segítő készséget.  Köszönöm.

 

Zolika-2 Creative Commons License 2017.01.31 0 0 512

Sziasztok 

Segítséget szeretnék kérni van wintv digitalizáló kártyám XP alatt működik csak,legujjabb eredeti szoftver van letöltve hozzá.Milyen másik,csak a problémám hogy amikor a VHS kazettát konvertálok ha hibás a szallag pl gyűrött ott konvertálás elkezd szaggatni ugrálni a kép,és mikor a kazetta már nem hibás akkor is szaggat tovább.És ezért gondoltam valamilyen másik szoftverrel ki szeretném szűrni a hibát,mert többen is javasolták ezt próbáljam mert eredeti szoftver szokott ilyet csinálni. 

MILYENNEL PROGRAMMAL LEHETNE HELYETTESÍTENI. 

Vagy valakinek valami megoldása volna-e? 

Segítséget előre is köszönöm. 

hukse1 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 511

sziasztok!

szeretnék segítséget kérni. teljesen kezdő vagyok a digitalizáló eszközök használatában. vásároltam agy avermedia dvd ezmaker 7 usb-s digitalizálót. win7 alá feltelepítettem a saját cd-jével illetve a hozzá kapott cyberlink power direktor 10-est is. 

nekiálltam hi8-as kameráról közvetlenül digitalizálni kis kazettáról és minden remekül működött. aztán próbáltam vhs kazettáról is videómagnóról, de bármivel próbálkoztam, csak hang jött át, kép nem. próbáltam több magnót, több vezetéket, amit találtam, minden beállítást, de a helyzet nem változott.

hol lehet a hiba?

köszi, ha van ötlet!

papa 946 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 510

Szia hornet599!

Mivel a VHS alapvetően váltottsoros, így helyesen teszi át az eszköz a PC-re. De: meg kellene nézni a PowerDirector capture beállításainál, hogy nem találsz-e olyan átállítási lehetőséget valahol, hogy deinterlace, mert akkor már az elején át lehetne alakítani. Viszont tudni kell, hogy a deinterlésznek több változata is van, de egyik sem tökéletes. Tulajdonképpen az a jó, ha így váltottsorosan szerkeszted meg arra alkalmas szerkesztővel (de lehet, hogy ez a Power is tudja) és onnan kiírva teszed DVD-re, ha kell. Ha nem, akkor egy arra alkalmas lejátszóval, amin van váltottsorosság megszüntetési lehetőség pl. VLC lejátszó, ahol is beállítod a deinterlészt és azzal nézegetni.

Milyen fájlba menti a gépre?

 

                            üdv. Papa946

Előzmény: hornet599 (509)
hornet599 Creative Commons License 2014.08.06 0 0 509

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni digitalitálással kapcsolatban. Vettem egy usb-s digitalizálót (AverMedia DVD EZMaker 7), s kipróbáltam a régi analóg kamerás felvételek digitalizálását. Az eszköz könnyen feltelepült, csinálja is a dolgát, de az interlace miatt fésűsödik a digitalizált anyag elég zavaró mértékben! Kérdésem, hogy ezzel mit lehetne kezdeni? PowerDirector 10 volt a mellékelt cd-n, ezzel használom, de nem találok erre utaló beállítást.

papa 946 Creative Commons License 2014.04.29 0 0 507

Szia zsbajnok!

Hátha tudok segíteni. Leírom a módszert. Nyilván időigényes, tekintve a nagy terjedelmet.

 Betesszük a lemezt a meghajtóba, amit beolvas a PC-re - Nero Burning ROM – DVD-ROM (UDF) – Új - megkeressük a jobb oldalon a meghajtót, amibe a lemezt betettük - behívjuk a lemez tartalmát (mkv fájl) – jobbra fönt átállítjuk a meghajtót Image Record – ra. Balra azt írja, hogy biztonsági mentés, de ez nem érdekes, így kell hagyni. Indítjuk, kijelöljük hová tegye és OK.

Készít egy Image.nrg fájlt. Ezt átkonvertáljuk ISO fájlba (kerek lemezforma), ehhez megnyitjuk az Ultra ISO programot – behívjuk az nrg fájlt - mentés másként – ISO fájl kijelölés a lenyílóban – kijelölés hova tegye - OK.  Ezután az ISO lemez ikon alatt lévő szöveget átírjuk a lemez címére.

Azt nem tudom lepróbálni, hogy drive emulátorba töltve mit csinál.

 

                                             Üdv. Pibácsi

         

      

Előzmény: zsbajnok (506)
zsbajnok Creative Commons License 2014.04.27 0 0 506

Sziasztok!    Vásároltam egy Blu-ray filmet -igen megvettem pénzért-, amit szeretnék vincseszterre ISO formátumban lementeni, úgy hogy az ISO-t egy drive emulátorba töltve le tudjam játszani a filmet, mint ha a korongot látnám. Csak most ismerkedem a Blu-ray lemezekkel, kérem szépen a segítségetek, milyen szoftvert ajánlotok, ami lehetőleg ingyenes, a korong backup-olására, -és persze szeretném eltávolítani a titkosítást. Gyakorlatilag arra lenne szükségem amit a DVD Decrypter tudott, csak Blu-ray lemezhez. WinX került eddig a látókörömbe, sajnos fizetős.

Gyulus Creative Commons License 2014.04.06 0 0 505
Jellemzően akkor lehet ilyet látni, ha a VHS magnó feje próbál pozícionálni. Az autotracking azonban kikapcsolható. Ennek módját megtalálod a kézikönyvben. Azt javaslom, indítsd el a lejátszást, és amikor hibátlan képet látsz, kapcsold ki ezt a funkciót!
Előzmény: Szoszok (504)
Szoszok Creative Commons License 2014.04.06 0 0 504
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne!
Van egy-két kazettám, aminek az elején kb 2-3 másodpercenként alul megjelenik egy csík.
Kb 3-4 perc múlva eltünik! A szalag szélei nincsenek gyûrve.
A felvételek anno teljesen jók voltak!
Ha valaki tud, akkor légyszíves segítsen!
Köszönöm!
tb797 Creative Commons License 2014.01.06 0 0 503

Végül magamtól. A dolgot sejtettem, de mire össze tudtam hozni a dolgot...... azt hittem, megőszülök. Olyan apróságok is közbejöttek, hogy pl. hol a távirányító, csak azon van mittoménmilyen gomb, ami kell a hangoláshoz stb.

Előzmény: Gyulus (501)
lutria Creative Commons License 2013.12.02 0 0 502

Segítséget kérnék,kaptam egy Winfast 2oooXP expert tv-tuner kártyát telepítő és egyéb program,szakirodalom nélkül.

Beszerelés után az XP keresné a multimédiás videóvezérlőt-persze nem találja,ki is írja hogy nem fog működni-letöltöttem a kártyához tartozó drivereket minden elérhető verzióban és a PWR2 programot ami kíírja hogy "Elérhető BDA eszköz nem található",a program nem talál egyetlenegy csatornát sem.

Mit kellene még beállítani,letölteni a működéshez?

Gyulus Creative Commons License 2013.11.30 -1 0 501
És tőlem jött az ötlet, vagy magadtól jöttél rá?

Egyébként az asztali DVD író máskor is gyakorolhat jótékony hatást. Nem biztos, hogy mind úgy működik, mint az én LG RH7500-asom, de nálam kompletten új szinkronjelet tesz a videó alá. Ezt abból vettem észre, hogy tévé adásnál nem volt teletext. Ennek köszönhetően - bár ő maga nem rögzíti a Macrovision-nel védett felvételeket, de a kimenetén már nem teszi rá, így egy másik készülékkel rögzíthető/digitalizálható.
Előzmény: tb797 (500)
tb797 Creative Commons License 2013.11.30 0 0 500

Hali!

 

Köszi, Gyulus, a választ, végül az jött be, hogy a videót rca-val rákötöttem egy Samu dvd-recorderre, és az felerősítette (?) a jelet, és erről a Samu dvd-recorderről toltam tovább szintén rca-n a jelet az EasyCAP USB-s cuccba. Így a "fekete-fehérkés" kép szép, színes lett ---> felvétel bedigizve, megmentve!!!

Előzmény: Gyulus (499)
Gyulus Creative Commons License 2013.11.29 0 0 499
Nem tudnám kizárni, hogy a jel erősségével van a gond, de én először a PAL/SECAM/NTSC vonalat vizsgálnám.

Esetleg próbáld meg a VHS magnót rákötni egy analóg bemenetes digitális kamerára vagy egy asztali DVD íróra! A másik ötlet (de ez már csak végső elkeseredés esetére), hogy ha a tévén színes a kép, vedd le a jelet a tévé kimenetéről!

Azért ha megvan a megoldás, megírhatnád, mert érdekel.
Előzmény: tb797 (498)
tb797 Creative Commons License 2013.11.27 0 0 498

Sziasztok! Tudnátok tippet adni a következő problémára pls? Több mint 10 éve digitalizálok, nem új a műfaj, de ilyen problémába még nem ütköztem.

 

Van egy borzasztóan régi szalag, amit szeretnék mindenképpen megmenteni (bedigizni), a képminősége már nem az igazi. Ha tv-re kötöm rca-val a videót, szépen, színesben játssza látszik a felvétel a TV-n. A kontúrok persze kicsit már elmosódottak, de színes!!! és ez a lényeg!

 

Nade ha bedugom a digitalizálóba, akkor fekete-fehér a kép (néha fura színek megjelennek - inkább zajként, tehát nem a kép (vagy annak egy része) színesedik be). Kétféle digitalizálóval is próbáltam már, az egyik az egy régebben vásárolt ATI Theatre 550pro vagy mi a szösz, ennek az antennáján keresztül, ill. a saját illesztőjén (tulképp. rca) próbáltam, és ugyanez a hatás (tehát ugyanazzal a videóval lejátszva a szalagot, amivel a TV-n szép, színes, a gépen csak fekete-fehér képet látok :(). És most vettem egy EasyCap USB-s cuccot, gondoltam, néhány ezer forintot megér, hátha ez "viszi színesben" a képet, merthogy esetleg a régi kártyám fos. Nahát persze, hogy nem vitte, fekete-fehérben látszik a kép. FONTOS: jobb minőségű szalagokat szépen, színesben vesz fel, semmi gond! Tehát csak ezzel a megviselt szalaggal van ez a probléma.

 

Innen kezdődtek a próbálkozásaim (mindkét kártyával). Az AT Theatre-t a Cyberlinknek valami szutykával sikerült Win7 alatt működésre bírni. Arra gyanakodtam, hogy esetleg a bemenetnél nem veszi elég erősen a jelet (létezik ez a jelenség?), tehát a TV rca bemenete sokkal jobb, ezért tudja színesben mutatni. Elkezdtem tehát variálni a számítógépnél, most éppen három videó van itt, amiket keresztbe-kasul dugdostam, egyik videón behangoltam a másikat, úgy küldtem az rca jelet a tunerbe, aztán fordítva: rca-val kötöttem össze a videókat, és antennán keresztül toltam a jelet a tunerbe, hátha egy közbeiktatott videó felerősíti a jelet (lehet, hogy ez az egész ökörség volt, de mindegy). És persze nem is lett jó eredmény, maradt fekete-fehér a kép. A Cyberlinket progit is próbáltam setupolgatni, de nem színesedett meg tőle a kép. (Jó minőségű szalagnál szép, színes képet kaptam!)

 

Na, ugyanezt eljátszottam az EasyCAP cuccal. Mivel ennek csak rca bemenete van, ezért a videók között sakkoztam, hogy melyik játssza le, melyiken küldöm keresztül a jelet, de persze próbáltam simán, "pőrén" is, de mindig csak a fekete-fehér képet látom (néha kis színes zajjal). Vmi Ulead szutykot adtak hozzá, abban az összes lehetséges PAL és SECAM beállítást próbáltam, de max. annyi változott, hogy a színes zaj kicsit többször vagy kevesebbszer volt.

 

Nem tudom tehát, a régi kártyám és ez az új EasyCAP egyszerűen túl szar-e ahhoz, hogy színesben vegyék a gyenge szalagról a képet vagy valami más gond van.

 

És persze minél kevesebbszer szeretném lejátszani a szalagot, mert félek, hogy minden egyes lejátszással a szalag halála felé közeledek...

 

Kérem, akinek van ötlete, ossza meg velem. Előre is köszönöm!

IEC-ATA Creative Commons License 2013.11.07 0 0 497

Szia!

 

Ha fent van a pinnacle dazzle driver-e a gépen, akkor a néro is tökéletesen kezeli Capture üzemmódban. Nekem annó sima pinnacle tv kártyám volt, de a szoftvert aktiválni kellett a pinnacle honlapon különben nem volt mpeg2. Néronak meg elég a driver megléte és mehet az mpeg2. DVD lemez készítésénél lehet kiválasztani ahol megadod, hogy milyen fájlból szeretnél dvd lemezt készíteni, ott kell választani a Capture pontot és rövid teszt után felismeri a digitalizálód és be lehet állítani kép hang formátumot milyet szeretnél. Utána meg lehet vágni is :)

Előzmény: Törölt nick (494)
mr_ricsi Creative Commons License 2013.11.06 0 0 496

Sem a TBC, sem a 3D szűrő nem vásárolható meg külön, csak valamilyen eszköz részeként.

Előzmény: bikfic1 (495)
bikfic1 Creative Commons License 2013.11.05 0 0 495

Sziasztok!

 

Vhs szalag digitalizálásához szeretnék tbc vagy 3d szűrőt beszerezni.

Sajnos nem tudom milyet és hol érdemes.

Egy 6 fejes philips sztereo videó és egy easycap usb digitalizálóm van eddig amely segítségével tudnám pc-re vinni az anyagot. Sajnos a minőség elég rossz, függetlenül a vhs állapotától.

Milyet ajánlatok ? max 10-20 ezer ft-ot szánnék rá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!