Keresés

Részletes keresés

Kiss G. Eszter Creative Commons License 2008.04.01 0 0 25
jajaj mi letttt itt?! Mar a szent magyar buza is chillei?!


Dél-amerikai kukoricát is vetnek az idén a magyar gazdák
Népszabadság
2008. április 1.


Sok hazai kukoricatáblán chilei vetőmagból kelhet ki az idén a termés, mert a tavalyi aszály miatt kevés a hazai vetőmag. A nagy forgalmazók dél-amerikai importból pótolják a hiányt, de azt ígérik, hogy mindebből a termelő és a fogyasztó semmit nem vesz majd észre.
Előzmény: tüzes fal (24)
tüzes fal Creative Commons License 2003.11.04 0 0 24
Még csak, hogy a Chillei cseresznyét!

De az indiai gyümölcsöket is! :)

"Medgyessy Péter: az indiai piac vagy lehetőségeket biztosít a magyar gazdaság számára

Újdelhi, 2003. november 3. (MTI) - Az óriási indiai piac nagy lehetőségeket biztosít a magyar vállalatok számára, delhi megbeszéléseim a konkrét üzletek megkötéséhez szükséges bizalom erősítését szolgálják - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök magyar újságíróknak hétfőn az indiai fővárosban.

A népes küldöttség élén hivatalos látogatáson Indiában tartózkodó kormányfő találkozott meghívójával, Atal Behari Vadzspaji miniszterelnökkel, Abdul Kalam köztársasági elnökkel, Lal Krisna Advani miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel és Manohar Dzsosival, a parlament alsóházának elnökével.

A megbeszélések középpontjában a gazdasági kérdések álltak.

"Magyar vállalatok számára lehetőség van indiai erőművi berendezések felújításában, bővítésében való részvételre, és kölcsönös érdeklődés mutatkozik a hadiipari együttműködés területén" - közölte a miniszterelnök az MTI kérdésére.

Hozzátette: Oroszországi és kínai útja után Indiába is azért jött, mert a magyar gazdaság növekedéséhez piacokra, fejlesztésre, beruházásokra van szükség, az ország kereskedelmi mozgásterének növelésére.

Medgyessy Péter magyar újságíróknak nyilatkozva kitért arra, hogy India GDP-növekedése évi 6-7 százalékos, fejlődése rendkívül dinamikus.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter kiemelte: a Transelektro Rt. számára mintegy 30 millió dolláros üzlet jöhet létre, amennyiben - és erre jó esély van - a cég végezheti el a nejveli lignit erőmű kazánjainak kicserélését, illetve az erőmű bővítését.

Mint mondta, Nejveliben az 1980-as években állították üzembe a kazánokat. Kitért arra, a Karija Munda szénbányászati miniszterrel folytatott megbeszélésén partnere arról beszélt, hogy az Indiában már korábban is jó kapcsolatokat kialakított Transelektro Rt.-nek szóló esetleges megbízást a nejveli konszern is támogatja.

A 30 millió dolláros megállapodás lehetőségének jelentőségét mutatja, hogy 2002-ben a magyar-indiai kereskedelmi forgalom összértéke 105 millió dollárt tett ki.

Csillag István szerint megbeszélésén az indiai fél megerősítette az igényt a Tata konszern leányvállalata és a magyar Richter cég közötti gyógyszeripari együttműködés folytatására. Szó van arról is, hogy magyarországi autóipari cégek alkatrészellátása érdekében indiai cégek telephelyeket hoznának létre Magyarországon.

Medgyessy Péter szerint a gazdasági kapcsolatok erősödését szolgálhatja a tervezett vízummegállapodás megkötése, amely nemcsak a diplomaták számára biztosítana vízummentességet, hanem az üzletemberek számára is lehetővé tenné, hogy néhány nap alatt több hónapra és többszöri beutazásra szóló vízumhoz jussanak.

"India és Magyarország egyaránt különleges figyelmet fordít a kétoldalú gazdasági kapcsolatok intenzívebbé és több ágúvá tételére" - mondta Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök sajtótájékoztatón, miután Medgyessy Péterrel tárgyalt.

Úgy vélte, hogy a fél év múlva bekövetkező magyar EU-tagság új elemet jelent majd a magyar-indiai kapcsolatokban. Hozzátette: India kitűnő intézményes viszonyt alakított ki az unióval.

Medgyessy Péter azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy a gazdasági kötelékek erősítését a magyar fél elsősorban az agrárium, az energetika és a hadiipar területén tartja fontosnak Indiával.

Az indiai miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: a közelmúlt néhány eseménye bebizonyította, hogy szükség van az ENSZ reformjára, presztízsének helyreállítására, a Biztonsági Tanács (BT) hatékonyságának növelésére.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban magyar újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a világszervezet reformját Magyarország is támogatja és "természetes törekvésnek tartja" India BT-tagságot célzó törekvéseit.

A két kormányfő jelenlétében összesen hat kétoldalú megállapodást írtak alá a tárcák képviselői: beruházásvédelmi, a kettős adóztatás elkerülését szolgáló, oktatási együttműködési, kulturális csereprogramról szóló, informatikai, illetve védelmi együttműködési dokumentumot.

Mint elhangzott, emellett a két ország Eximbankjainak vezetői a nap folyamán tízmillió dolláros megállapodást kötöttek a kereskedelem és a beruházások intézményi kereteinek megerősítése érdekében.

"Egy új kezdet tanúi vagyunk" - mondta mindkét miniszterelnök.

Medgyessy Péter magyarországi látogatásra hívta meg Atal Behari Vadzspajit, és reményét fejezte ki, hogy arra jövőre sor kerülhet.

Az MTI kérdésére Medgyessy Péter elmondta: Abdul Kalam államfővel elsősorban a tudományos kapcsolatok fejlesztéséről, az oktatási és kulturális együttműködés lehetőségeiről beszéltek. Mint mondta, mindkét ország arra törekszik, hogy nagy egyetemek körül kutatóbázisok működjenek.

Medgyessy és Lal Krisna Advani miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter megbeszélésén az indiai-pakisztáni konfliktus is szóba került.

A miniszterelnök azt mondta, a kasmíri feszültség veszélyezteti a térség stabilitását. Magyarország az EU-hoz hasonlóan úgy látja, a két érintett fél tárgyalásával kell megoldani a kérdést.

"Indokolt az önmérséklet ebben az ügyben" - szögezte le.

Bali József, a HM helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: a hétfőn megkötött magyar-indiai védelmi együttműködési megállapodás egy keretdokumentum, amely a két kormány számára egy teljes körű haditechnikai kooperációt biztosít.

Az öt évre szóló megállapodás megteremti a lehetőséget védelmi felszerelések, pótalkatrészek kölcsönös szállítására, technikai személyzet képzésére, információcserére.

"A két ország kötelezettséget vállalt arra, hogy támogatja a védelmi iparághoz elkötelezett vállalatokat, intézeteket, szövetségeket" - mondta Bali József.

Medgyessy Péter a nap folyamán utalt arra, hogy a hadiipari együttműködésben az Indiában már korábban jelen lévő Videoton is szerephez juthat."

Ráadásul gyünnek majd az indiai pótalkatrészek is, mindenhez! :)

Előzmény: Turulmadár (14)
ex_lx Creative Commons License 2003.05.28 0 0 23
Hogy mondják chileiül, hogy "kérem tisztelettel szabadjon megjegyeznem, hogy hadd mondjam el, hogy mit szeretnék elmondani"?
Előzmény: Turulmadár (22)
Turulmadár Creative Commons License 2003.05.28 0 0 22
Megyó wolt a wendéglátó. A chilei biztos azért jött, mert tudta, hogy most itt érik. :))))
Cherry & Co. :]
Előzmény: elemes (20)
sz Creative Commons License 2003.05.28 0 0 21
megnéztem
Előzmény: ex_lx (19)
elemes Creative Commons License 2003.05.28 0 0 20
Turul

most teljesedett be Torgyan igeje :-D
amikor nalunk hideg van, chileben epp erik a cseresznye. amikor meg nalunk erik, akkor chileben van hideg. remelem megyo vitt magaval egy zacskonyit kostoloba.

Előzmény: Turulmadár (14)
ex_lx Creative Commons License 2003.05.28 0 0 19
Nézd csak meg a topicnyitás időpontját, és nem fogod keverni a thai lányokat a chilei cseresznyével. :)
Előzmény: sz (18)
sz Creative Commons License 2003.05.28 0 0 18
torgyán papa is beígért valami ilyesmit, csak táájfőddel vót kapcsolatos, nem?
Előzmény: Turulmadár (17)
Turulmadár Creative Commons License 2003.05.28 0 0 17
Szinte látom, ahogy a chilei multik húzzák fel a regionális központjaikat... :)))))))
Előzmény: elemes (15)
Bumburnyák Creative Commons License 2003.05.28 0 0 16
..cseresznye mellett..medgyet is hozathatna...:-)))
Előzmény: Turulmadár (14)
elemes Creative Commons License 2003.05.28 0 0 15
:-O
Előzmény: Turulmadár (14)
Turulmadár Creative Commons License 2003.05.28 0 0 14
A jó Medgyessy-Deák Péter-Ferenc a chilei cseresznyét is elhozza nekünk:

Medgyessy Péter a chilei képviselőház elnökével találkozott
2003.05.28. 18:34

Medgyessy Péter miniszterelnök a mai napon fogadta Isabel Allende Bussit, a chilei képviselőház elnökét.

A találkozón főleg a kétoldalú gazdasági kapcsolatok kerültek megvitatásra. Mindkét fél megerősítette, hogy Magyarország EU csatlakozásával újabb perspektívák nyílnak meg a kétoldalú kapcsolatok előtt. A miniszterelnök elmondta, hogy a magyar kormány Magyarország EU-integrációjának elsődlegességét szem előtt tartva arra törekszik, hogy bővítse külgazdasági kapcsolatait. Ebben Chile, mint a latin-amerikai térség legdinamikusabban fejlődő állama, kiemelten fontos partner lehet. Mindkét ország érdeke, hogy növelje a két ország közötti, jelenleg nagyon alacsony kereskedelmi forgalmat. A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország geopolitikailag és logisztikailag egyaránt fontos bázisként szolgálhat a térségünkbe irányuló chilei kereskedelem és tőkebefektetés számára.

Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.14 0 0 12
pvcpadló
Hát hol éltél Te, az Északi Sarkon ?
Bee-Bee-Bee !
Nekünk a Rákosi pajtás már ötven éve nemesíti a magyar narancsot, mára már egész jól beérett most már majdnem grape-fruit ízű(habár még csak a nagyon citromos jut).
A kiválasztott utódoknak már Paradicsom ízű is van.
Lukasenkó demokráciáját utáló üdv:
soltika + Finci Kutya
madfax Creative Commons License 2002.01.14 0 0 10
A csílei cseri is kukacos?
Előzmény: Törölt nick (9)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.14 0 0 7
Hát akkor már nagyon lemehetett az ára, mivel pénteken még 5500 volt eme igencsak fontos népélelmezési cikk.
Gondolom a Kósa Lala városházi asztalára csak jutott egy szakajtó kosárral !

Lukasenkó demokráciáját utáló üdv:
soltika + Finci Kutya

Fine Tune Creative Commons License 2002.01.14 0 0 6
Cseresznyét tömhet a sok ballib januárban az orcájába és mégsem a Fidesre szavaz.
Dr. Kovász Creative Commons License 2002.01.14 0 0 4
Ki az a Lakatos úr?
Előzmény: Törölt nick (-)
Bumburnyák Creative Commons License 2002.01.14 0 0 2
Gondolom vettél vagy 5 kilót....hozzá mán belőle holnap a lovasbayer előadásra....hátha haszonnal lehet értékesíteni....:-)))
Előzmény: Törölt nick (1)
Bumburnyák Creative Commons License 2002.01.14 0 0 0
Jó étvágyat h0zzá...
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.14 0 0 topiknyitó
Lakatos úr már árulja ...Debrecenben...mindössze 2 000 Ft...a hülyének is megéri...
Méghogy Józsibohóc hülye...
Pestiek...:O)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!