Nálam a Zero illetve az Energica motorjai jelentik azt választékot, amivel elindulnék túrázni.
Hogy a Zero mennyire alkalmas ilyen feladatra, azt mi sem bizonyítja jobban, mint egy német zenész/DJ, Marc motoros videói (lásd https://www.youtube.com/@MarcTravels)
Sajnos az Energica olasz cég pár hónappal ezelőtt dobta be a törölközőt, pedig a csúcs motorja, az Experia egy Varaderónál könnyebb (260 kg) DC villámtölthető (és AC3,3 - 7,2 kW) megfelelő hatótávval, utazási komforttal. Bár nem olcsó, de talán a legjobban használható darab (volt).
A Zero (Usa gyártó) jelenleg "él és virul" sorban hozza ki az új fejlesztésű motorjait. A DS-R X túraenduró és az SR-F (naked, Marc azzal utazik) talán a 2 legalkalmasabb darab. Ezek kizárólag AC töltési lehetőséggel rendelkeznek (max 11 kW töltési sebességgel), ennek ellenére én ezekkel is bátran nekivágnék egy Magadan túrának.
Így van, idővel változnak az ember utazási szokásai, igénye, és ehhez igazítja a paramétereket.
Nekem még meg az igényem a "teljesítmény túrákra", bár most ezeket villanyautóval élem ki (Nordakapp - 9 nap 9 óra - 9000 km), de ha majd egyszer visszaváltok motorra, akkor abból is kihozom, amit lehet :)
Mivel biztos, hogy csak elektromos motorra ülök vissza, az egyébként is behatárolja a napi megtehető távot, így nem tudok majd napi extrém etapokat lenyomni. A töltések miatt meg kell állni 200 km-enként min 30-90 percre (motor függvényében), ez bőven elegendő 1-1 városnézésre, ebédre, pihenésre, stb. Miután egyre több benzinkútnál található elektromos autó töltő is, így a "hibrid túrázás" (elektromos a belsőégésűvel közösen) sem lenne elképzelhetetlen (már ha lenne bárki, ami még csatlakozna a túráimhoz :) )
Szerencsére mennek lefelé az elektromos motorok árai, Nekem meg van tervem velük :D
Szóval nem kizárt, hogy egyszer még aktív tagként kerülök vissza ide a csoportba...
Emlékszem, régen ezek nem voltak sem szokatlanok, sem teljesíthetetlenek, többször előfordult pl., hogy toltam/toltunk egy egynapos Mariazellt, pedig az 900 alatt soha nem állt meg. Vagy "ugorjunk ki Zako-ba, együnk egy csülköt, hozzunk sajtot", estére itthon vagyunk... Ez 700-740km között van..
Most ősszel meg Szlovákiában újraterveztem a megrajzolt útvonalat, mert amerre mentem, arra sötétebb felhők voltak.. Lett is a 460 km-ből 290...
A tegnapi túránkat a fenti időjárás szerint modosítottuk. Így sajnos kimaradt a Mátra, de helyette bemotoroztuk Bajna és Héreg híres, egyben hirhedt kanyarjait, 12 c átlag hömersékletben.
Dobogókővel kezdtünk, Pilisszentkeresztig ködben és 0 c ban motoroztunk. De onnantól, kisütött a nap, amely a túra nagyrészén kitartott mellettünk. Persze a visszaúton, Szentkereszttől lefelé, megint 0 c es köd fogadott minket.
Sanyinak köszönöm a tartalék téli kesztyüjét. Ennélkül majdnem sirva fakadtam menet közben.... 😃
Az évad nyitót is időben fogom kiírni, remélem akkor jobb időt sikerül kifognunk.
Bp.Békásmegyer Shell-> M0 híd->(2-es út É felé)->Dunakeszi (a 2.körforgalomnál FÓT felé jobbra, majd a követkető körforgalomnál balra)-> Fót-> Csomád-> Veresegyház (avasúti átjáró után balra)-> Erdőkertes-> Vácegres-> Galgamácsa-> Iklad-> Aszód-> Kartal-> Verseg (a falu után az „Y” kereszteződésnél balra Héhalom felé )-> Héhalom-> Palotás-> Szarvasgede-> Jobbágyi (balra rá a „21” sz. főútra, majd kb.: 2 km múlva jobbra Szurdokpüspöki felé)-> Szurdokpüspöki--> Hasznos-> Mátrakeresztes-> Galyatető