Ma délben a zöldbablevesem mellé sütöttem lekváros buktát. Mivel abba 2 db tojás sárgája kell, a tojás fehérje megmaradt. Van egy gyorsan elkészíthető diós csiga receptem, amihez viszont 2 db tojás fehéje habja kell a töltelékbe. Így hamar megcsináltam délután:
A kevés tejben felfuttatott élesztőt a liszttel és a vajjal jól összedolgozzuk, majd kb. 20 percig kelni hagyjuk.
Ezután pedig jó vékonyra kisodorjuk, rákenjük a tölteléket, felsodorjuk, és kb. 1,5 cm szélesre vágjuk. Margarinnal jól kikent tepsibe helyezzük, kicsit hézagosan.
Darald le a sutiket finomra. Add hozza az olvasztott vajat. 25x12x8cm-es fem format olajozz ki, beleld ki plastic wrap-pal. Nyomd a kevereket a forma aljaba es hutsd le a hutoben.
Keverj habverovel 1/2 csesze cukrot a tojas sargat, az espressot, Marsalat es a sot egy nagy fem talban, amig osszekeverednek rendesen. Tedd a talat goz fole (az alja ne erje a vizet, ne forrjon, csak lassan gozoljon) es habveroverl keverd amig kremes nem lesz a texturaja es a 70 fokra melegszik fel. Hutsd le teljesen.
Egy mixerrel keverd a tejszint es a maradek 1/4 csesze cukrot egy masik talban, aztan ovatosan keverd a kremhez. Kanalazd bele a lehutott tepsibe, takard le a plastic wrap-pal es legalabb 8 orat hutsd - 3 napig is lehet. Talalaskor boritsd ki egy talra, vagjal 2 cm-es szeleteket.
Ma csinaltam meg a grillezett ananaszt - izelett, igaz modositottam rajta, mert a gyerekek nem eszik a Nutellat es a mogyorot. Helyette meleg csokolade kremet csinaltam. Csoki darabkakat es tejszint felolvasztottam goz folott - egyszeru es finom volt. Tejszinhabot tettem ra - meg meg epret is tettem hozza.
De, de meg mindig az - mibol gondolod, hogy valtozott???
Itt egy banan otlet:
"ZsuR válasz | megnéz | könyvjelző 2006.02.06 06:32:00 (69) Itt egy masik palacsinta recept, ma csinaltam meg vacsorara, desszertnek.
Sutottem negy palacsintat (meg eletemben nem sutottem negyet, negyvenet igen . . .) A toltelek karamell-banan volt: 1/2 csesze cukor, 1 evokanal viz - addig fozni, amig karamell szinu lesz. Beletenni 3 banant (szeletekre vagva), 3 evokanal vizet, 3 evokanal citromlevet, 2 evokanal vajat, es fedo alatt 3-4 percig fozni. Felrehuzni, es ha kicsit kihult, belekeverni egy evokanal rumot.
A palacsinta kozepere halmozni, es a szeleit kicsit felhajtogatni. Teszinhabot (szifonbol) nyomtam a kozepere talalaskor."
Sürü palacsintatésztában, vagy anélkül, serpenyőben, vajban, kb. 5 perc alatt süsd át a keresztben, majd hosszában felébe vágott banánokat. Azonnal tálalhatod, fahéjas cukorral megszórva.
Itt egy edesseg, uj, meg nem probaltam, de a hetvegen fogom. Azt hsizem, tokeletes edesseg csokolade szeretoknek!
15 dkg jo minosegu feledes csokolade, osszetorve 5 dkg keseru csokolade, osszetorve 1/4 csesze narancs likor (Grand Marnier) 1/4 csesze viz 1 kaveskanal vanilia kivonat 1 kaveskanal reszelt narancs hej 12 evokanal vaj 8 nagy tojas 1/2 csesze + 2 evokanal cukor pici so - en kihagyom 1/2 csesze hideg tejszin Pinch kosher salt 1/2 cup cold heavy cream Az elso ot hozzavalot olvaszd fel goz folott - huzd felre a tuzrol. Add hozza a narancs hejat es a vajat, keverd amig elolvad. Verd fel a tojassargajat a 1/2 csesze cukorral habosra, add hozza a csokoladehoz (egy nagy talba). 1 csesze tojasfeherjet (a tobbi nem kell, le lehet fagyasztani) verj fel e evokanal cukorral (ne verd agyon) es ovatosan forditsd bele a csokolade keverekbe. Ugyanebben a talban lehet felverni a tejszinhabot a maradek cukorral, keverd bele a csokoladeba. Kis talakba oszd el az adagokat, (8x1 csesze), hutsd le alaposan. Disziteni lehet tejszihabbal, narancs (konzervvel, az edesebb, es konnyebb enni) gerezddel. Keves narancshejat lehet rareszelni diszitesnek.
Nem hiszem el amit csinaltam - megszegtem a "nincs hetkozben edesseg" szabalyt, es ujra csinaltam flan-t. Nem fert a bogyombe, hogy a hetvegi megrepedt.
Ez most eppen olyan joizu mint a hetvegi - de sokkal szebb :)).
Én ha elég sok meggyhez jutok, magam gyártom a rumos meggyet ekképpen, a boltiakban legfeljebb aroma van:
Rumos meggy a la Frank Júlia (Éléstár CD)
Hozzávalók: 1 kg meggy 20 dkg cukor 2 dl rum 1 citrom
A megmosott, kimagozott meggyet annyi hideg vízzel engedjük fel, amennyi ellepi. Csavarjuk bele a citrom levét, és fél napig hagyjuk benne, majd szűrjük le. A visszamaradt léből fél liternyit a cukorral forraljunk fel, főzzük öt percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A meggyet szűrjük le, és töltsük alaposan kimosott befőttesüvegekbe. Az üvegekben osszuk el a rumot, és töltsük fel hideg sziruppal. Légmentesen zárjuk le, és tartsuk hűvös helyen.
Megjegyzés: Nagyon sokáig eláll, a meggy viszonylag kemény marad, és szerencsére nem túl édes.
Ma marhaporkolt nokedlival lesz az ebed (tudom, szentsegtores, marhaporkolthoz krumpli illik, de hat mi csak ilyenek vagyunk - igy szeretjuk) es flan-t csinalok hozza mert az gyors es szeretjuk.
A hozzavalok (biztos lehet Mo-on is kapni suritett edesitett es edesitetlen tejet)
6 tojas 3.5 dl suritet edesitett tej 3.5 dl suritett tej 2 tbsp vanilia kivonat 1/2 csesze cukor
A fel csesze cukrot karamellizald es ontsd egy 20 cm atmeroju tortaforma aljaba. Keverd ossze a tojast, tejet es vaniliat, ontsd ra. Egy nagyobb tepsibe tedd a tortaformat, es ontsd fel forro vizzel - 180 fokon susd 55-60 percig, amig a kozepe megszilardul.
Lehet csak magaban talalni, vagy friss gyumolccsel. Egyszer a rumtopf-ban erlelt rumos gyumolcsot adtam hozza, fennseges volt! Rumosmeggy nagyon jo lenne hozza. . .!
Irigyeltem a kolleganomet, akinek sok szep pamut, lenvaszon teritoje volt a mamajatol, nagymamajatol. Nagyon szeretem a teritoket - foleg a lenvasznakat, gyenged erzelmekkel viseltetek irantuk :)) - es boldogan vasalom oket, meg a hozzajuk tartozo szalvetakat is, mert uzom am a fenyt rendesen - szeretek anyag szalvetat hasznalni.
Szoval a teritomaniamat most bevallottam. Ahogy erzem meg be is fogom mutatni, mert mit er az egesz ha nem dicsekszik vele az ember lanya, nem igaz??? :))
A teritot eBay-en vettem, szinte mindegyiket amim van. A legtobbje oreg, ir lenvaszon.
Ezen nagyon tetszett a sarga keresztszemes minta, azt hiszem bogancs - de nem vagyok biztos benne. Most mar a szennyesbe tettem, de ha tiszta lesz teszek be rola kepet, hatha valaki felismeri a mintat.
Diszites. "Csak" leveleket gyakoroltam eddig, es rajottem egy-ket dologra, pl. nem konnyu :)). Meg az sem, hogy milyen suru a krem, amit hasznalunk. A rozsahoz eleg kemeny krem kell, a levelhez lazabb. A nagyfiam kitalalta mire hasonlitott a level ize: a karacsonyi habkarikakhoz :)) Porcukor es "meringue powder" meg viz kevereke (keszen lehet venni). Csak vizet kellett hozza adni es 10 perig keverni mixerrel. Csinaltam par levelet, mire kezdett alakulni a dolog :))!
Erről a "kenyérpuding"-ról még nem is hallottam, de nagyon jó hangzik. Valóvan egyszerűnek és gyorsnak is tűnik. Azt hiszem, hogy meg is lepem a héten vele a családomat egyik nap. Úgyis mindig valami újdonságra vágynak... :-)
az egyik legegyszerűbb édesség a kenyérpuding. lehet csinálni kifliből, száraz kalácsból, és persze kenyérből is, az utóbbihoz talán több cukor nem árt.
csak le kell rakni egy jénaiba annyi kenyér/kifli/kalács szeletet, amennyivel szinte teli lesz. én egy kb. 30 cm hosszú szögletesbe 3 kiflit tudok belenyomorgatni. ezt le kell önteni egy keverékkel, amiben 3 tojás kikeverve 6-10 dkg cukorral, 2-3 dkg olvasztott vajjal, fél liter tejjel és vaniliás cukorral. zutty rá, belenyomgatni és be a sütőbe, amíg pirosra nem sül. a vajat lehet a tetejére is tenni, úgy még jobb lesz, ropogós a teteje.