Nos, a magánklinikán ahol műtöttek egy éjszakát kellett volna bent maradnom, de mi kértünk egy plusz éjszakát mivel messze lakunk.
A műtét estéjén már kaptam üres levest és krumplipürét. A krumplipürével azért megküzdöttem, csípte a friss sebet. Mondták a nővérek, hogy a másik doki aki ilyet műt csak másnap engedélyezi a betegeknek az evést.
Nyilván nincs összehasonlítási alapom, hogy milyen egy hagyományos mandulaműtét után lábadozni, de azért itt is van fájdalom rendesen. A Cataflamot igyekeztem napi 3-4 tablettára szorítani.
Másnaptól amit elém raktak megettem (na jó választhattam étlapról). Utóbb kiderült a rántott húst nem kellett volna :)
Rengeteget ittam (tea, víz), ha kiszáradt a szám akkor aztán még jobban fájt.
Itthon tényleg szinte semmit nem csináltam 1 hétig (sorozatokat néztem). Féltem, hogy esetleg bevérzik és akkor mi lesz (nálunk megszűnt a fül-orr-gégészeti fekvőbeteg osztály, másik megyében műtöttek volna államiban ha kivártam volna tályoggal a 9 hónapot).
Szerencsére semmi gond nem volt. Tényleg szépen és gyorsan gyógyult. Cataflam-ot 1 hétig szedtem.
Az egészhez igyekeztem nagyon lazán hozzáállni. Összességében nagyon nem volt kellemes, de sokkal rosszabbra számítottam.
Én szerdán mentem felvételre, csütörtökön műtöttek, pénteken 9 körül jöttem haza. Hát, fájdalomcsillapítóból azért be kell tárazni, a legjobb szerintem a Cataflam V vagy a Flector por (én az ízét ennek nem szeretem). De ezek is amilyen erősek..., hát még így is kell 4-5 óránként belőlük. Én már azt nézem, hogy napról napra előrébb vagyunk, egyszer csak begyógyul. :-) Szívesen válaszolok, ha van kérdésed.
Nekem most pénteken lesz. Már elég ideges vagyok, főleg hogy a torok meg az orrmanduláimat is kiveszik. Próbálok arra gondolni hogy utána minden jobb lesz, már csak ezt kell kibírni. Remélem a kórházban csak 1-2 napot kell lenni és utána otthon már csak könnyebb saját környezetben gyógyulgatni.
Köszi, hát... elviselhető, mondjuk azt. Tegnap jöttem haza. 4-5 óránként iszom 1 Flectort, igazából a nyelés ami olyan, mintha extra torokfájásod lenne. Az éjszakák is tűrhetők most még, remélem így is marad. A levegővételt meg kell szokni, most még a napokban nem úgy működik, mint régen. Levegőt beszívni tudok, de kilégzéskor az orron nem nagyon akar távozni. Ha szájon át lélegzel, akkor meg kiszárad a szád, ami nem jó a sebnek. Talán akkor a legtutibb, ha oldalra fordítom a fejem, úgy próbálok aludni. Majd talán napról napra alakulunk. Neked mikor lesz?
Nekem lassan 3hónapja volt a mandulaműtét és még mindig érzem a jobb oldalon mintha lenne ott valami.. Nem fáj semmi ilyesmi csak ilyen furcsa értés nyelésnél.. Ez még normális?
Ez a negyedik napom mandulák nélkül. Ma egész nap durva keserű ízt érzek. Gondolom a lepedék íze ez.Van valami tippetek, h mivel lehet ezt enyhíteni?Kezdek megőrülni tőle.
Magasságos egek. 36 évig birták mellettem a kis genyák, de most itt a vége. Július negyedikén altatásban történik a végső búcsú az Uzsoki kórházban.
Olvastam a dolgokat és el vagyok hűlve. Vagy a garatmandula nem tréfadolog, vagy a gyerekek terminátorok, de emlékszem alsós koromban az orrmandula műtétem után semmi nem fájt és mentem iskolába is elég hamar. A kérdésem az égbe annyi, hogy ha a mandulaműtét ennyire rutin dolog orvosi szemmel, akkor a rehabilitációt miért nem tudják valahogy kikutatni, hogy egyszerűbb és vagy gyorsabb, fájdalommentesebb legyen. Egy egyedülálló szülő számára, ha kap is segítséget kívülről elég rosszul hangzik a leírt kálvária, plusz a tudat, hogy magát is alig tudja ellátni. Nekem szerencsére itt a kis feleség és biztosított; segít ahol tud, de igy is elég félelmetes. Igy sem vagyok túlságosan nyugodt és kipihent.
Köszönöm, hogy ventilálhattam magam, jó egészséget!
Sziasztok, Évus80 engem most műtöttek megyéiben altatásban, Dr Szabó Renáta csak ajánlani tudom lelkiismeret lelkes nagyon jó nagyon szuper.
Többiektől viszont lenne egy kérdésem nekem eddig semmi extra fájdalmam nem volt csak a uvulam(nyelvcsap) duzzanatatol mert sajnos az fel lett sértve nem tudtam nyelni se illetve orron ha levegőt szerettem volna venni nem minden pozícióban sikerült :/ De azzal vissza mentem kezelték azóta semmi probléma nincs 01.15 mutottek. Az 5-6.naptol tényleg nagyon beindul a fájdalom? Jelenleg gyógyszer nélkül is nyugodtan tudok szilardabbat is enni igaz azt csak ma próbáltam.
Illetve még egy olyan kérdésem lenne hogy van aki vett fel így műtét után fejhallgatót vagy nem szabad? Vasárnap kell vissza mennem kontrollra majd ott megtudom kérdezni csak hogy van e valaki akiben ez már megfogalmazodott esetleg.
Szia,nem tudtam belépni, mostmár biztosan alszol nagyokat, azért vàlaszolok tapasztalatom alapján.
A torok kaparás teljesen normális, az végig kísért engem is. Az alvás pedig nekem szintén ugyanígy zajlott, ez is teljesen normális, kikell bírni ezt az időszakot, és inkább ,azt mondom ,legyen 1 hét ,intenzív egybefüggő alvás nélkül (2-3 órák max) mint 8 óra egyben, de utána fájdalmas torok csípéssel ,kaparással égéssel,akk nem kérdés. Mentálisan minden műtétre fel lehet készülni , és én mindig a legrosszabbra számítok, mert utána a minimálisan jobb is megtud nyugtatni. Engem…:D a paragép nevet nyugodtan használhatnám, mostmár több fórumon,ahol próbálok műtéti tapasztalatokkal segíteni.
Egy kedves barátnőmnek nem olyan régen vették ki a garat manduláját àllamiban, és hihetetlen, de jött-ment, bírta a fájdalmat ,amikor kezdte érezni, bevette a cataflam v-t és nem dőlt ki, ezerszer jobban viselte mint én! De fejben erősebb is , szóval tényleg számít hogyan állunk hozzá.
Sziasztok. 36 éves vagyok, múlt hét csütörtökön műtöttek, kivették a garat manduláim, juhhé 😀
/pillanat csak egyetlen kérdésem van, normális e a torok kaparás? Illetve van e valami jó módszer rá? Iszok rengeteget.. tenyleg.
valamint az alvás.. na jó, két kérdés 😀 valahogy sehogyan sem kényelmes a műtét ota. Ilyen Max 2-3 órákat alszok, de ezt sem egyhuzamban 🤨🙁 erre valami ötlet ? A fájdalom eddig egész tűrhető , cataflam v es antibiotikum, amit szednem kell / felírtak..
-amikor az 5.-6. Naptól elkezdődik a sebleválás az a legrosszabb logikusan, de én sasoltam a torkom mentálisan segített ,hogy hurrá ,ott lejött már ( ettem ám ,sok bundáskenyeret nekem az nagyon csúszott ,de szeletelt toast kenyérből ,ugye kell vmi ami szakítja a sebet és apródonként)
- és az alvás ,alapvetően egyben szoktam 9-10 órákat aludni( ez oviból megmaradt kedvelem ) viszont mivel túltoltam a fórumok olvasását , rögzült és beégett a retinámban , hogy kiszáradhat ezért max 2-3 órát szabad kihagyni! - fontos pici kortyok nem a mennyiség a lényeg hanem a nedvesen tartás!
összesítve:
mindenki mondta ne olvassam ezeket , de én megtettem és segített, mert nem írtatok valótlant és hálás voltam minden tanácsért!
Bárkinek van kérdése szívesen segítek amennyiben tudok.( és nem felejtek el néha felnézni ide..:D
Gondoltam eljött az idő és megosztom a mandula műtétem összes tapasztalatát veletek, akikkel együttérzek mert pontosan így faltam én is a fórumokat és kerestem
azt a tapasztalati leírást ami tutira majd megnyugtat, hisz lehetetlen, hogy ez annyira rossz amennyire mondják😫! Nos hát akkor ugorjunk vissza 2022.február
A férjem egy nálam többszörösen erősebb, határozottabb (álljunk bele mindenbe típus) velem szemben, aki mindentől retteg. Bíztatott is Guszti bácsira ( zseniális nagy tudású szakember Honvéd kórhàz) aki nagyon kedves és érezhető az erős szaktudás mögötte! Nos tehát bíztattak hogy akkor vágjunk bele (36 éves nő vagyok) ugyanis a mandulám 2 havonta gennyes,gyulladt, a fagyika látványától is kiborul és mivel krónikus lehet ezzel együtt élni , de elkell fogadni ,hogy x évente gondot fog vhol okozni a szervezetemben! A bal térd be is jött… mindezek után vissza kanyarodva tehát Guszti bácsi mivel több ezer mandulaműtét után volt, javasolta hogy hagyjuk az altatást saját érdekemben! Itt volt az a rész amikor magamban legbelül éreztem a férjemet bedobnám magam helyett Ő szívesen vállalná elmondása alapján😅.. aztán jött egy covid ami tartott 18 napig( jött hozzánk a mentő is volt szuri is meg minden is) Túléltük! Klassz jöhet újra a mandula téma!
Ezúttal rettegve hogy nem altatnak ,eszeveszettül kutatva döntöttem! És időpont kérés, konzultáció , labor stb. Medicover Dr.Csóka János! Itt megjegyzem szakmailag emberileg mindkét Dr.Úr szenzáció!
Műtét előtt 1 hónappal még túl estem egy nőgyógyászati műtétet is, ez fontos mert úgy ugrottam neki a mandulának ,hogy Covid-Nőgyógyászati altatásos-majd Mandula altatásos…a szervezetem kapott rendesen!
Előtte a fórumokat olvasva rákészültünk és vettünk fehérje port Scitec Jumbo narancssárga, pudingok vegán, sok baba víz +ásvàny.
Gyorsuljunk!: műtét:
megkaptam a szobám , nővérke hozott tablettát dormicum nyílván semmit nem hatott:)be a műtőbe,nagyon hideg volt aztán kilőttek, ágyamban ébredtem ,éreztem hogy fáj de nem hasított mimt egy gyenge fáj a torkom 4 gombóc fagyi után ennyi…rögtön tea és iszi illetve kaptam infúzióban algopirynt ez semmit nem ért+antibiotikum, na este flector por + cataflam v éjjel
2.nap ébredés kórházban ettem kenyér belet-sonkával rizstejjel nagyon jól esett és tűz haza megjött értem a hős lovag irány haza .:
Fél flector-fél flector-1 flector 6:15-11:55-20:00 ( sajtburger,husileves,puding,porok)
3.nap : 3 flector por 5 óránként éjjel fél por még (Sok husilevest ettem, tonhalas pástétomot,porok)
4.nap : 4 db cataflam V 4 óránként
5.nap : ugyanez kaják is
6.naptól beindult 6 dbot szedtem egészen a 9.napig fájdalom jött én cselekedtem
mindez tartott nekem 15 napig aztán 16-17-18 már napi 3 és kevertem cataflamot spedifen ,panadol!
összességében onnan pipa és azóta 1szer fájt eltelt 1 év kb és nincs panasz! Fél mindenki a sok gyógyszertől nekem nem ment volna ezek nélkül,gyomrom bírta mert olyanokat ettem plusz ez a jumbo por! Kilehet bírni!! Én extrán nem bírom a fájdalmat!
Sziasztok, 2020 szeptemberében vették ki a mandulám, 39 éves voltam akkor. Sokat segített akkor nekem itt olvasni mások történeteit, és megfogadtam, hogy én is leírom a sajátom, de időben később, mert a mandulaműtét hosszú távú következményeiről kevesen írtak.
Két és fél év távlatából nézve azt tudom mondani, hogy nagyon jól döntés volt kivenni!
Előtte évek óta állandóan betegeskedtem, rendszeresen megfájdult a torkom, megfáztam köhögtem, hörghurutom, tüdőgyulladásom stb volt. Azóta 2.5 éve semmi légúti betegségem nem volt, 3 hétig covidos voltam azt leszámítva, de az sem volt vészes. Megfázva se voltam, torkom se fájt soha azóta.
A műtét után amúgy fájdalmas volt ráadásul a nem túl jó hírű Váci korházban csinálták. Voltak is kissebb gondok: altattak és a csővel amit lenyomtak a torkomon szétnyomták a nyelvcsapomat, ödémás lett, szilva nagyságúra bedagadt és csak ülve kaptam levegőt. Lélegeztető gépre akartak rakni, kb 3 napig semmit nem aludtam. Emiatt én inkább az érzéstelenítést ajánlom az altatás helyett, mert ha magánál van az ember talán rendesebben bánnak vele.
Miután az ödéma lement a torkomról már jobb volt a helyzet, annyi gond marad vissza, hogy a megnyúlt nyelvcsapom ahogy az oldalamon feküdtem hozzánött a szájpadlásomhoz, amit el kellett kicsit vágni, még kb egy hónapig éreztem, hogy kissé kellemetlen, mai napig se szabályos a szájpadlásom de már tünetmentes.
Aztán pár nappal a műtét után, hogy lemet az ödéma már jobb volt a helyzetem: fájdalomcsillapítot se szedtem szerintem semmi értelme: egy két óráig hat valamit, utána amikor kimegy a hatása a fájdalom 3xosan jön vissza, tehát ugyan ott van az ember. Ha nem szedtem akkor egy nap ugyannnyi ideig éreztem fájdalmat mint amikor szedtem. A szervezet is termel magától fájdalomcsillapítót egy idő után. A fájdalomcsillapító ráadásul a gyomrot is tönkre teszi, van benne rákkeltő titán-dioxid ,drága stb.
Szóval az én tapasztalatom az, hogy a nehézségek ellenére is érdemes megcsináltatni a mandula műtétet, még ha a mandula látványosan nincs is bedagadva, begyulladva. Nekem se látszott kívülről,hogy gyulladt lenne, de amikor kiműtötték monda az orvos, hogy ritka rossz állapotba volt, tiszta varr volt az egész.
Nekem Szegeden vették ki mindkettőt és tökéletesen sikerültek, nem volt semmi probléma. Felesleges ezzel magánklinikára menni, hacsak nem vagy milliomos.
Amúgy minden nagyobb városban vannak jó orvosok, lehet válogatni.
24 éves vagyok, a napokban döbbentem rá, hogy szerintem krónikus mandulagyulladásom van (a bal oldali torokmandulám teljesen kilóg), illetve szerintem az orrmandulámmal sincs minden rendben mert orrhangzós beszédem van egy tavalyi orrsövény műtét után is. Melyik magánklinikát ajánlanátok műtétre, vagy melyiket kerülnétek el messziről, illetve ha államiban csináltatom meg akkor melyik kórház lenne a legjobb?
Hú szegény, akkor nagyon jó, hogy még időben fény derült rá!
Semmilyen elhúzódó panaszod nem volt régebb óta, ami a mandulára utalt volna? Anno én is meglepődtem a diagnózisomon, mikor kiderült (kvázi véletlen), hogy krónikus gyulladásban vannak, nem is sejtettem. Szerintem a magamfajták azért is viselik nehezebben a lábadozást, mert nincsenek hozzászokva, hogy minden nyelés rohadtul fáj, ezzel szemben akiknek évi x-szer van tüszős mandulagyuszijuk, azok a műtétre már rég hozzászoktak a fájdalomhoz :D
Kitartás, ha kihúzód a két hetet, sokkal jobb lesz!
Sajnálom :( Mi ma lettünk 14 naposak és két napja nem kell fájdalomcsillapító, már parizeres kenyérbél is van, és rendes kaja jól megrágva. Ma meg lesz az első hajmosás is. Két nap múlva kontroll.