Keresés

Részletes keresés

Bócman Creative Commons License 2004.02.23 0 0 494
Azért van valami, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni ebben az eszmefuttatásban!!!

Nevezetesen arra célzok, hogy egy hajó szinte sosem nevezhető "teljesen hadrafoghatónak".

Olyan összetett, bonyolult gépezetekről van szó, amelyeken valami mindig "lóg".

Az egyes hiányosságokról leginkább csak akkor esik szó, ha valami rendkívüli esemény következik be!!

Ha a hajó rendkívüli esemény nélkül befut a célkikötébe, akkor már a kutya se fog arról beszélni, hogy ez hiányzott, az nem működött, emez elromlott, amazt meg még be se szerelték...

Előzmény: Laci bacsi (492)
Oscar2 Creative Commons License 2004.02.23 0 0 493
Laci bácsi!

Van egy spéci kérdés Neked az rpg.hu-n, kellene egy jó kis válasz...

"Kíváncsi volnék rá, hogy miképp is működött vajon az I.-II. világháborús hadihajók "damage controll system"-e. Tudom, hogy volt bennük szívattyú, beépített meg tán hordozható is - de vajon mi hajtotta ? Villamos gerhedelem ? A főgép közvetlen mechanikus áttétellel ? Valamiféle segédüzem ? Tudom, hogy ha tűz volt, oltották valamivel. De mivel ? Tengervízzel ? Porral, habbal, vödörbrigáddal ? ... Tudom, volt ellen-oldali elárasztás... mikor, hogyan csinálták, mióta, mennyit segített ..."

Üdv.

Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.17 0 0 492
Én személy szerint nem hallottam arról, hogy a németek valaha is nem teljesen harcra kész hajóval futottak volna ki.
Viszont a Pr. of Wales esete megtörtént az elsö világháborúban is, amikor 1914 novemberében úgy küldték ki az Invincible-t és az Inflexible-t a dél-amerikai partokhoz von Spee ellen, hogy még az egyiken rajta dolgoztak a felújítást végzö hajógyár munkásai.
Én úgy gondolom, a szükség hozott ilyen kényszerü döntéseket. Mindkét esetben sürgösen annyi hajót kellett a németek ellen küldeni, amennyit lehetett.
A németek voltak a kezdeményezö felek, a briteknek pedig villámsebesen kellett reagálniuk. Ezért küldhettek a tengerre nem teljesen hadrafogható páncélosokat.
Előzmény: Londonercsecse (490)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.13 0 0 491
Talaltam valamit, ami a kerdesedhez kapcsolodik, de meg mindig nem a valasz, mivel Te a Warspite-ot kerdezted. 1940 jun 7.-ei "B-Service" jelentes szerint nehany angol hajo tartozkodasi helye: Renown es Repulse cirkalok, rombolok kisereteben Iceland kornyeken uldoztek a "szellem" Scharnhorst-ot es Gneeisenau-t (meleyek valojaban nem ott voltak). Valiant, Ark Royal, Glorious, Devonshire, Southampton,Coventry,+15 rombolo Norvegis kornyeken.
Azonban egy dologban tevedtek, mivel a Valiant Scapa Flow-tol eszakra tartozkodott.
A Warspite-rol semmi:(
Forras:Cajus Bekker:Hitler`s Naval War
Előzmény: Oscar2 (445)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.13 0 0 490
Gondolom sokan tudjak, hogy a mikor a Bismarck ellen csataba vonult a Prince of Wales a Hood-dal, meg nem igazan volt hadrafoghato allapotban...Tud valaki hasonlo peldat mondani a masik oldalrol is? Csak a "tervszeruen cselekvo" nemetekre szol kerdesem, s nagy felszini egysegekre.
Sics Creative Commons License 2004.02.11 0 0 489
Üdv !

Érdeklődni szeretnék, hogy van-e valakinek tervrajza második világháború V&W osztályú rombolóhoz vagy más hasonló angol hajóhoz...

thxn
Sics

Előzmény: Laci bacsi (488)
Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.11 0 0 488
Néhány információmorzsa a témához, háttéranyagnak:

A spanyolok rendelkeztek a világ legkisebb dreadnought-jaival. Az Espana-osztály két tagja még az elsö világháború idején elkészült (Espana, Alfonso XIII), míg a harmadik egység (Jaime I) a háború után állt szolgálatba.
Az Espana 1923-ban Marokkó partjainál a ködben partra futott, és súlyosan megrongálódott. Bár minden mozdíthatót leszereltek róla, a hajótestet nem sikerült megmenteni. A hajótestet késöbb egy vihar zúzta szét teljesen.
Az Alfonso XIII-at 1931-ben keresztelték át Espana-ra. A polgárháborúban Franco oldalán harcolt, és 1937. április 30-án aknára futott, majd elsüllyedt.
A Jaime I a köztársaságiak oldalán küzdött. 1937-ben partra futott, de sikerült levontatni. A további harcok során három bomba találta el. A hajót vontatókötélre vették, de június 17-én löszerrobbanástól elsüllyedt.
(Lehet, ha a páncélos túléli a csatározásokat, végül ezt is Espana-ra nevezték volna át, de mint látható, az Espana-k nem éltek hosszú életet...)

Előzmény: Oscar2 (486)
Oscar2 Creative Commons License 2004.02.11 0 0 487
A spanyol hajókról csak most találtam meg a linket:
http://www.battleships-cruisers.co.uk/spanish_navy.htm

Szerencsére a listám egész jó... :-)
Az Espana korábban Alfonso XIII néven futott.

Oscar2 Creative Commons License 2004.02.11 0 0 486
Spanyol polgárháború:
A francóisták arra számítottak, hogy az arisztokrata tisztikar miatt a flotta csatlakozása a lázadáshoz nem lesz kérdéses, de meglepetés érte őket, mert a gyorsan megalakuló matróztanácsok ezt megakadályozták. Így a Gibraltári-szoros térségében végül csak a Churruca romboló és a Dato ágyúnaszád maradt, ráadásul az előbbit gyorsan elfoglalták a köztársaságiak... Így gyakorlatilag majdnem meghiúsult Francó erőinek, az Afrika Hadseregnek Európába szállítása! A mentőkötelet a németek dobták akik JU-52-es repülőgépekkel megszervezték a történelem első légihídját. A szorost közben a Deutschland és az Admiral Scheer biztosította...

A kezdeti csatározások után a következő helyzet állt elő - saját gyűjtés (zárójelben X-szel a háborúban elveszett hajók):

Francóisták:
Csatahajó - Espana (X)(Ferrolban javítás alatt)
Nehézcirkáló - Baleares (X), Canarias (Ferrolban építés alatt)
Könnyűcirkáló - Almirante Cervera (Ferrolban javítás alatt), Navarra (ex Republica, Cadizban javítás alatt)
Rombolók - Velasco (X), + legalább 3 egység

Köztársaságiak:
Csatahajó - Jaime I. (X)
Nehézcirkáló -
Könnyűcirkáló - Miguel de Cervantes, Libertad
Rombolók - Almirante Valdes, Sanchez Barcaiztegui, Juan Ferrendiz (X), Gravina, Almirante Antequara, Lepanto + legalább 3 egység

Késöbb az olasz flotta legalább 4 tengeralattjárót és egy cirkálót (Tarantó) átadott Franconak.
A kezdeti harcok után jellemző a francoista erők blokádja volt, a német és olasz egységek támogatásával, sőt részben a brit flottával együttműködve - és ez elég hatásosnak bizonyult. Érdekesség, hogy a német Leipzig könnyűcirkáló és a Deutschland zsebcsatahajó is megsérült az összecsapásokban.
A legkomolyabb ütközet 1938 március 5-én volt, Cartagena és Parma de Mallorca között a Földközi-tengeren, amikor a Baleares elsüllyedt...

Előzmény: Londonercsecse (485)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.10 0 0 485
Kozvelemenykutatas: Olvastunk valamit GEORGIE-val, ami egyik topictarsunk forditasa, az amcsi csatahajoknak Pearlnel elszenvedett serulseirol, s hatasaikrol. Nagyon erdekes, reszletes. Erdekelne meg valakit?

Mas: Uj tema felvetese: Van valakinek valami epkezlab otlete, magyarazata arra hogy a nemetek miert aproztak annyira szejjel a felszini flottajukat a WWII-ben?
Megegy kedes: Barkinek, barmi info, tudas, egyeb arrol, hogy a spanyol polgarhaboru folyaman `30-as evekben, a spanyol flotta egysegei milyen harccselekmenyekben vettek reszt, esemenyek, stb?

Koszi, udv, Csecse

Vanek Creative Commons License 2004.02.10 0 0 484
Harc Európáért? Naná, hogy ismerem. Nagy kedvenc volt. Sőt legjobb barátommal elkezdtük megcsinálni a harc a világért című kibővített verziót. Fél szoba méretű térképpel és milliónyi egységgel. Sose próbáltuk ki... :-))
Amúgy örök gondjaink voltak a szabályok értelmezésével. Egy-egy parti rendszerint jogászkodásba fulladt. :-)
Előzmény: Rephyx (476)
Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.10 0 0 483
Én már eléggé belegabalyodtam a nevezéktanba.
Korábban azt hittem, hogy a Jamatót és a Muszasit híres személyekröl nevezték el (hiszen voltak ilyen nevü híres emberek), de voltak ilyen nevü tartományok is.
Ahogy csákányoztam a nevek után, nekem úgy tünt, tartották magukat ahhoz, hogy sorhajóikat és csatahajóikat régi tartományokról nevezték el.

De a fene sem tudja, kéne keríteni egy echte japán hadtörténészt, talán ö választ tudna adni kérdéseinkre.

Más.
Tud valaki valamit a Graf Spee múlt héten (vasárnap) megkezdödött kiemeléséröl?

Előzmény: mcpie (482)
mcpie Creative Commons License 2004.02.10 0 0 482
Mijamoto Muszasi híres szamuráj volt, azóta persze neveztek el róla ezt-azt. :)

http://www.samurai-archives.com/musashi.html

Valószínű, hogy a több hajónév hasonló névadóval büszkélhedhet, csak nem érek rá kibányászni az infókat. :)

Előzmény: Laci bacsi (471)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.06 0 0 481
Jaj, a legfontosabb kimaradt: KONYV!
Előzmény: Londonercsecse (480)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.06 0 0 480
Szia!

Mar egyezkedek egy masik sraccal, e-mailben valo jatekra.Beszallnal? Sms nem nyert, mert 100 ft darabja! Nem baj, ha lassan megy a dolog:) Megoldas a problemaidra: Vidd be a munkahelyedre, s ott nem szedik szeta lanyaid, s fordulot is tudsz lepni a nettel! Na, ugye milyen jo otleteim vannak? :)
(Nemcsak hajomaniam van, hanem strategia, tortenelem, haditechnika,pc stb. is!)

Előzmény: GEORGIE (479)
GEORGIE Creative Commons License 2004.02.06 0 0 479
Hali Csecse! Nekem is megvan, de nem ismerek Rád!:-))) Nincs benne semmi nagy tengerészeti csata!:-))) (Kivéve ha a németek a spanyol és török flottával megerősítve inváziót kísérelnek meg ködös Albion ellen). Én gondom inkább az, hogy nem tudom a lakásban olyan helyre rakni, ahol a lányaim nem cincálnák szét, illetve nincs még otthoni netem. Majd sms-ben küldjük a lépéseket, mint a sakkban:-))))
Előzmény: Londonercsecse (478)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.05 0 0 478
Miert? En is jatszanek ujbol, de e-mailen keresztul szeretnem (lokalizaciom miatt). Mert unom mar, hogy minden jatekot gep ellen jatszom, felesegemre meg ebben nem szamithatok.:) Nekunk egyebkent 6 szett van/volt. Momentan nincs nalam semmi belole, de ha legkozelebb hazamegyek, elhoznek egyet Angliaba, ha erdemes lenne.
Hm?
Előzmény: Rephyx (476)
Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.05 0 0 477
Sajnos ez nekem teljesen kimaradt (de szerencsére a History Line-nal anno sokat játszottam!). Mivel a piacon nem találok normális stratégiai társasjátékot (a Tikal-t kivéve, bár az sem "harcos" stratégia), már külhönba kacsintgatok, és arra gondoltam, esetleg onnan kéne rendelni. 35-40 USD környékén vannak, szinte minden történelmi korból.
Előzmény: Londonercsecse (475)
Rephyx Creative Commons License 2004.02.05 0 0 476
Hat persze hogy ismerem, kamaszkorom nagy-nagy kedvence :) Meg most is itt figyel a szekreny tetejen, a multkor beszeltuk, hogy elo kene szedni (3 peldany van a tarsasagban) es egy hatalmasat jatszani :)
Miert kerdezed ?
Előzmény: Londonercsecse (472)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.04 0 0 475
Tablas strategia,tema:WWII, 1990 korul lehetett kapni.
Előzmény: Laci bacsi (473)
Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.04 0 0 474
Atago és Kongo is hegyek, melyeken szentélyek állnak.

http://www.sacredsites.com/maps/japan.htm

Előzmény: Laci bacsi (471)
Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.04 0 0 473
Csecse!

Ez valami táblás társasjáték?

Előzmény: Londonercsecse (472)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.04 0 0 472
Kisse OFF kerdesem lenne:
Ismeri valaki a "Harc Europaert" jatekot, esetleg jatszott is vele?
ON
Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.04 0 0 471
Ismét csak Jamadzsi Maszanori könyvének térképei alapján tartománynevek:
Jamasiro
Hjuga, Isze
Nagato, Mucu
Kaga, Tosza
Jamato, Muszasi, Sinano

A Fuszo Japán régi, irodalmi elnevezése.

A világatlasz alapján hegycsúcsok nevei:
Kirisima
Haruna
Akagi
Amagi

Ehhez jön még a Hiei.

Nem találtam semmit a Kongo, Atago, Takao nevekröl, de ezek is nagy valószínüséggel hagyek, hegycsúcsok nevei.

Előzmény: GEORGIE (470)
GEORGIE Creative Commons License 2004.02.03 0 0 470
1. Japán nevek kapcsán megkerestem a vasutas/volános/M4+ stb topicokban jól ismert Carpy barátomat, aki már jó fél évtizede Japánban él. Részlet a leveléből:

"Szia!

Lehet, hogy volt Muszasi tartomany, most mar nincs
ilyen prefektura. Tokio nyugati reszen van egy
terulet, ahol mindent Muszasi-valaminek hivnak, de a
szoosszatetel mashol is elofordul. Ha regen volt ilyen
tartomany, akkor ma talan Tama-nak hivjak, de ez mar
csak egy nagy kerulet Tokion belul. Az biztos, hogy
prefektura nincs ilyen nevvel.

A Yamato Oszaka kornyeken hasznalt regi nev, ahol Nara
volt a fovaros.

Nagato-rol nem hallottam.

Tsukuba a varosom neve, ami a kozeli, jellegzetes
hegyrol kapta a nevet. Kongo-t nem tudom mi, de Hiei
egy Kioto melletti szep hegy.

Asama egy Nagano prefekturai vulkan."

2. Eladom néhány, jó állapotban lévő haditengerészeti könyveimet!

1. Hugh Lyon: Kampfschiffe Delphin kiadó, ISBN: 3773531060

2. David Howarth: Die Schlachtschiffe Time-Life/Bechtermünz kiadó, ISBN: 3860470302

3. David Miller: World's Navies 1991, Crescent books, ISBN 0517052415

Akit érdekel, dobjon egy mailt!

Üdv:

GEORGIE

Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.03 0 0 469
Igen, láthattuk a Bismarck-os dok. filmnél is. Kár, hogy nem teszik magasabbra a mércét.

A postic nyomdahiba lehet, és poetic-nek olvasandó. Így az I. osztályú rombolókat természeti jelenségek költöi megnevezéseivel illették.

Előzmény: Londonercsecse (466)
Laci bacsi Creative Commons License 2004.02.03 0 0 468
Jogos a két pont, Rephyx!

Én is csákányoztam infó után.
Jamadzsi Maszanori: Japán - Történelem és hagyományok c. könyve 59. és 157. oldalán található két térkép. Mindkettön ott virít Muszasi tartomány a ma Honshu-nak nevezett legnagyobb szigeten. Söt, van Jamato tartomány is, bár én úgy tudtam, hogy Jamato a legendás államalapítójuk volt, még az ókorban.
Ezért gondoltam úgy, hogy kivételként a legnagyobb hajóikat általuk igen nagyra tartott személyekröl nevezték el.
Tévedtem.

Ezek szerint konzekvensek voltak. A csatahajóból és csatacirkálóból átalakított rep-hordozóiknál (AKga, Akagi) is megtartották a régi elnevezést.

Előzmény: Rephyx (467)
Rephyx Creative Commons License 2004.02.02 0 0 467
Musashi egy regi tartomany neve. Nezzetek utana alaposabban a neten a dolgoknak, tobb forrasbol. Eleg meglepo lenne, ha egy egy hires szamurajrol az 1500as evekben egy egesz tartomanyt neveznenek el... Sot szinte lehetetlen....
Meg mindig biztos vagyok benne, hogy ez egy vetlen nevazonossag vagypedig kettos nev. (miert ne nevezzuk igy, hiszen ez hires szamuraj is, meg tartomany is)
Abban is biztos vagyok, hogy nem neveztek volna el Musashirol a hajot, ha csak szamuraj lett volna, es nem tartomany :)

http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Musashi-province
http://www.city.kokubunji.tokyo.jp/english/intro/history%20of%20kokubunji.htm

Ezek alapjan az i.sz. 650es evekben mar volt ilyen tartomany. Aki nagyon akarja, beleashatja magat a temaba, hatha elotur valami erdekeset.

Előzmény: Laci bacsi (462)
Londonercsecse Creative Commons License 2004.02.02 0 0 466
Jane`s-bol:
Csatahajok:okori tartomanynevek
rephordozok: sarkanyok, madarak
nehez cirkalok:hegyek
konnyu cirkalok:folyok
rombolok (I.oszt):meteorological
names in postic style (Mi az a postic?)
rombolok (II.oszt);fak, viragok, gyumolcsok
torpedo boats:madarak
Aknarakok:szigetek, szorosok, csatornak es (korabban) madarak

Szoval azt nem tudom kinek van igaza, de azert az nem mindig feltetlenul igaz, amit a Discovery-n mondanak...

Előzmény: Laci bacsi (461)
eMM Creative Commons License 2004.02.02 0 0 465
off
remek,köszönöm.
Ha van ICQ-d (az én számom 8363804 )ott majd tudunk nem elbeszélgetni egymás melett.
Bár nem tudom hogy a MEH-ben engednek e ilyesmit,de tán majd próbáldd meg othonról a saját pénzedből,ha nem költségtérítik azt is.
Ha igen, annál jobb Neked,nem úgy mint nekünk a közönséges halandóknak.
üdv eMM

P.S ez most valóban nem szakmai hozzászólás volt.

Előzmény: Laci bacsi (464)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!