De ismeros:) En is szoktam ugyintezot felvilagositani... mar ha muszaj bemennem, mert amti lehet neten intezek. Egyebkent mi az atlagnal sokkal tudatosabbak vagyunk, az viszont baj, hogy a tobbseg nem is erzi ennek szuksegesseget, minket tart csodabogaraknak.
Ja a másik, hogy soha semmit nem végzek üzletkötőn keresztül. OTP-s LTP-t bankban kötöttük anno, Fundánál nem tudom, lehet-e személyesen bemenni hozzájuk, de ha lehet, biztos azt tenném. Sajnos nem valami jól szabályozott, hogy meddig terjed az üzletkötő felelőssége...
Én letöltöttem előtte a netről és elolvastam, ami nem volt világos, megkérdeztem. Idős szüleim, amikor jópár éve nekem kötöttek, először elkérték a papírokat, végigolvasták, feltettek egy csomó kérdést a banki ügyintézőnek, és utána kötötték meg. És ők nem jogászok... Én is világosítottam már fel OTP-s banki ügyintézőt arról, hogy a saját kis brosúrájuk szerint mi a különbség a Visa és a Mastercard kártyák között.... Nem tudom, mi extrém módon tudatos vásárlók vagyunk? Ha igen, akkor is megéri, mindenkinek így kellene, sokkal kevesebben jönnének azzal, hogy "jaj lejárt az LTP-m és a mocsok cég még 3 hónapot ül rajta, micsoda piszokság"...
Merem allitani, hogy a Funda ASZF-et az uzletkotok 98%-a sem olvasta el, es hogy 60%-a meg csak reszleteket se olvasott belole. Apro betuvel valami 10 oldal a szabalyzat resz, utana jonnek a modozatok tablazatai, azt talan ha elvesztette a sajat silabuszat vagy kivetelesen muszaj nem kerek ezresre kiadni a havidijat (es ahhoz kellenek az ezrelekek). Az teljesen eletszerutlen, hogy _barmely_ (nagyon ontudatos vasarlo, nagyon jogi vegzettseggel) elolvassa azt a szoveget ugy alairas elott, hogy korabban nem kerult a kezebe. Egyetlen lehetoseg, ha elotte letolti a netrol... [Masreszt meg az ASZF idonkent modosulgat is...]
Nincsen nálam a bölcsek köve, szóval nem kioktatásnak szánom, csak jelzésnek, hogy jó figyelni. Szóval manapság tényleg semmit, de semmit nem szabad aláírni, amit nem olvastál végig. Ha valami nem érthető, kérdezni kell amíg el nem magyarázzák normálisan, hiszen azért fizetik őket. Ha nem tudják vagy nem akarják normálisan megmagyarázni, akkor szerintem egyszerűen fel kell állni a székből és búcsút inteni nekik, mert egy ismeretlenbe beugrással sokat lehet kockáztatni. A lakástakarékpénztár jó dolog, de azért meghatározott, hogy kinek és mire és melyik változat... Hajlamosak nem adni általános szerződési feltételeket valóban, de ha végigolvasod, a szerződésben benne van, hogy elfogadom az ászf-et, és ha aláírás előtt olvassa az ember, akkor még asztalra lehet csapni, hogy na mi is az, és idevele. Szóval csak figyelmesen...
Fundamenta topik van itt egyébként, ott és a honlapjukon tudsz tájékozódni azért, utólag is jól jöhet.
Ok köszi szépen a kimerítő válaszaitokat és segítsegeiteket. Az az igazság, hogy sajnos szerződéskötéskor nem tájékoztattak megfelelőképpen a szerződés feltételeiről, stb. Persze utólag már tagadják, hogy ők nem adtak róla teljeskörű tájékoztatást. Ezt bizonyítíni sem nagyon tudom, mivel sem hangfelvétel sem egyéb bizonyíték nem áll rendelkezésemre,a szerződéskötésről, ők is azt mondanak amit akarnak, meg persze én is. Majd meglátjuk mi lessz. De minden esetre sajnos tényleg elfelejttek mefelelő tájékoztatást nyújtani a fundamentások. És csak utólag kaptam kézhez tőlük a szerződési tervezetet is, külön kérésre, és csak a szerződés aláírása után. Üdv: Dzsino3
Egy nagy baj van vele: ha mindezt kiszamolod, kb. evi 6% (kicsit tobb) evente tokesedo kamatos kamatnak felel meg. Ha szerinted az elkovetkezo 8 evben nem tudsz ilyen kamatot kapni mondjuk allampapir vasarlasaval, akkor csinald csak (de en ezt nem hiszem). A lakastakarek - mint neve is mutatja, nem veletlenul - annak jo, aki lakasra takarekoskodik (mivel 4 ev mulva 13% eves hozamot er el), valamint lakascelra a nagyon kedvezo hitelt is felveheti (ha hitelre gyur, akkor 3,9+1%, ha hozamra, akkor kicsit tobb a 13%-nal, igaz 6+1-es hitel meg dragabb). Szabad felhasznalasra en szerzodesszeru fizetesre nem kotnek. [Kis fantaziaval megtalalhatod, hogy miert ilyen talanyos a fogalmazas.]
Hajaj, ha ennyire nem vagy képben, minek kötötted meg? Egyáltalán nem átvágás, egy normális lakás előtakarékossági forma, nekem pl. volt is, van is. Az már másik dolog, hogy 8 évre ennél talán többet hoz az is, ha folyton lekötöd a pénzed, a 4 éves, aminél igazolni kell a lakáscélú felhasználást, az viszont tényleg jobban is hoz, mint egy bankbetét. De alapvetően a 8 éves is jó, mert ösztönöz arra, hogy megtakaríts. Itt a lényeg nem a kamat, az jogszabály által rögzítetten ilyen alacsony, hanem az állami támogatás, évi 72.000 a havi 20.000-ek után, ha rendesen fizeted. Nézd meg az általános szerződési feltételeket, ha fel akarod mondani, benne van, hogy lehet. Csak nem biztos, hogy megéri.
De komolyan ledöbbentem, hogy ennyire nem tudod, miről van szó és mégis aláírod...
Sziasztok én most kötöttem a Magyar postán keresztül, sajnos a Fundamentánál lakáselőtakarékosságit, illetve 94 hónapon keresztül utalással havi 20 eFt ot fogok nekik fizetni, összesen lejárati idő után 1.880.000-Ft om helyett valami, állítólag 3% os kamattal + állami támogatással eggyütt Kb 2.4 M körülit ígértek kölcsön igénylése nélkül, mely bármire elkölthető mivel a leghosszabb futamidejű befizetésről van szó, és nem köteleznek arra hogy számlával igazoljam mire költöttem. Szerintetek mindez kamu, hazugság, és minél hamarabb nyomós indokkal próbáljam meg felbontani, visszamondani 3 munkanapon belül a szerződést? Persze ha engedik. Hátha még viszontlátom a szerződéskor befizetett kötelező 1% 52.600 + első befizetésem 20.000Ft os összeget tehát összesen 72.600Ft omat. Mert sajnos eddigi hozzászólásaitokat olvasva eléggé sok rosszat írtatok róluk, és bizonyos ismerőseimtől is eléggé változó, véleményeket hallottam róluk, ki jót, ki rosszat mondott, de sajnos inkább rosszat. Egyszóval szerintetek mit érdemes csinálni, ha rendesen késedelem nélkül fizetném a havi 20eFt okat és megpróbálom maximálisan betartani a szerződésben leírt, játékszabályokat, stb akkor is átvernek? Volt már valakinek közületek ijen jellegű akár pozitív akár negatív tapasztalata velük szemben? Szerződés lejárta után OK hogy 3 hónapot kell a pénzre várni, meg, hogy évente küldenek állítólag arról is értesítést mennyi pénzt fizettem be öszesen, mennyi a kamat amit hozzáírtak, meg mennyi állami támogatást írtak jóvá de ez tényleg így működik??? Mert ha csalás, és lépek, sürgősen kellene még lépnem ez ügyben.Kérlek írjátok meg akár pozitív, akár negatív tapasztalaitokat. Előre is köszi: Dzsino3
Lehet h mar keso.... En csinaltam, mukodott. A szokasos OTP-s hulyeseggel... (felreinformalas, 4-szer bankba menes, mindenfele fantaziadus nevu dijak levonasa, stb)
Ja, es OTP:
2 honapja megszuntettem minden kapcsolatom az OTP-vel, azota kisimultak a rancaim... KOmolyan!
(Konkretan a C*B-hez mentem, hat eg es fold. Ha valaki szereti hogy vele foglalkoznak, szakszeru valaszokat kap anelkul hogy jomaga szakember lenne, akkor csak ajanlani tudom)
Ja, meg vmi:
terveztem uj LTP-s szerzodest kotni a hitelem tovabbi torlesztesere.
Az OTP jott csak szoba - de mar elore feltem a fentiek miatt. MOndtak, hogy kuldenek embert, aki kijon, szerzodik, juhheee.
Emberunk fel is hivott, majd mikor megtudta, hogy havi 1.000 Ft-tal inditanek (es 11 honap mulva tuningolnam fel 10.000-re), kozolte, hogy keressek fel egy fiokot... Valszeg kevesellte a jutalekot. Rohadna meg. Nem baj, ez eldontotte a hezitalast - inkabb kurrens penzintezetem egyik megtakaritasi (nem LTP) formajat valasztom.
Ezt igy nem mondanam, hogy megszunt, csak megvasaroltak.
1997 tavaszán 3 alakult: Lakáskassza, Fundamenta, OTP.
1998 szeptemberben megalakult a negyedik: Otthon LTP.
2002. szept. 1-gyel a Lakáskassza átvette az Otthon ügyfeleit, vagyis beolvasztotta, maradt 3.
2003. július 1: Fundamenta + Lakáskassza fúzió.
Szóval most 2 LTP van nálunk: Fundamenta-Lakáskassza LTP és OTP LTP.
Hm. :( De legalabb te mar elorebb jarsz, mint en...
Lehet, hogy sok pénzbe kerül ilyen pénztárat alapítani? És lehet, hogy nekünk nincs annyi pénzünk? Elég az a 2 lakástakarékpénztár, ami van most Mo.-on. Bár, 3 a magyar igazság... vagymi. :)
Mégsem tudom, mit beszélek. :o)
Lépések:
1. Kiutalási időpont kérése: az előzőek szerint.
2. Az erre kapott válasz után 4 héten belül kell nyilatkozni, hogy elfogadod a kiutalási időpontot. (Ez maradt ki az előbb.) Ekkor már szerepelnie kell az ingatlan adatainak, de szerződés nem kell. És ami a lényeg, mi végülis másik ingatlanra kértük a pénzt - egy szót sem szóltak emiatt. Úgyhogy az időpont elfogadásához megadsz adatokat, de az nem szentírás.
3. A kiutalási időpontban Tiéd (illetve eladóé) a pénz.
Stern!
Az OTP-nél a saját befizetéshez+kamat+áll.tám. igénylésekor nem kell szerződés!
Egyszerűen kérsz kiutalási időpontot, ehhez SEMMI adat nem kell, milyen ingatlant akarsz venni. Visszaigazolják a kiutalási időpontot (az max. 3 hónap, nálunk 1 hónapra adták). Mikor tudod, mikortól áll rendelkezésedre a pénz, nyugodtan szétnézhetsz és köthetsz szerződést. Azon a napon, amit írtak, beballagsz a szerződéssel, tul.lappal és vagy megkapod a pénzt, vagy utalják az eladónak (ahogy s szerződésben van).
Tudom, mit beszélek, most csináltuk végig. Arra kell vigyázni, hogy egyes OTP-alkalmazottak sokkal többet kérnek, mint maga az LTP. Mivel itt az OTP csak közvetítő az LTP felé, az az igaz, amit az LTP leír! Keménynek kell lenni, mi 2 dologban is meggyőztük az ügyintézőt, hogy rosszul tudja.
akkor mikor elkezdtem nem igen volt más esélyem, arra, hogy némi pénzt összehozzak és még az állam is támogassa.
Most már szabadulnék tőle, de nincs már sok idő ahhoz, hogy lejárjon a szerződésem.
Ha van valakinek Fundamentás vagy Lakáskasszás esetleg már együtt a két céggel folyosítási tapasztalata, akár negatív, akár pozitív kérem ossza meg velem, csak azért, hogy tudjam, hogy mire készüljek...
Na jó persze a megtakarítás és kamatai mellett az állami támogatás is kell, csak a hitel re nincs szükségem, bár manapság a 6%-os kamat jónak mondható.
TamasS van tapasztalatod a Fundamanta-Lakáskassza Rt tevékenységével kapcsolatban, mire lehet számítani???
Ha csak a megtakaritasodat akarod viszontlatni a futamido vegen es nem kell hitel es az allami tamogatas sem, akkor miert nem allampapirban volt a penzed? Lejaratkor garantaltan fizet es jobban is kamatozik :-((