Keresés

Részletes keresés

zsumic Creative Commons License 2015.04.01 0 0 94

Tisztel Szülők!


A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának IV.éves gyógytornász hallgatója vagyok.Szakdolgozatom témája  a Cerebral Paresis gyermekek rehabilitációja, melynek keretein belül felmérést készítek a CP-s gyermekek szülei körében. Kérem, hogy Ön érintett a témában, akkor a kérdőív kitöltésével járuljon hozzá a szakdolgozatom elkészítéséhez!

(A kérdőív kitöltése kb. 15 - 20 percet vesz igénybe.)

 

A kérdőív itt érhető el: 
https://docs.google.com/forms/d/1O-FcB-fD166n6nwmLwGt7OIKZ1xtvICMQZgrMBxDeJQ/viewform?sid=5d856947b5c29da6&token=fTcIQz4BAAA.O1sF0s-5C_q4qWySsYwwbQ.ED3j4SYwCIINdh1LyLZ_og

Előre is, hálásan köszönöm a válaszokat!


Üdvözlettel: Szalai Zsuzsanna

BFanny Creative Commons License 2011.01.18 0 0 93

Tisztelt Fórumozók!

 

 

Remélem még téved erre valaki, és segítségemre lesz!

 

Baranya Fanni negyed éves gyógytornász hallgató vagyok. Szakdolgozatom keretén belül kérdőíves felmérést szeretnék végezni a cerebral paresis gyermekes szülők tájékozottságáról betegséggel, kezelésekkel, illetve egyéb nekik járó juttatásokkal kapcsolatban. Nagyrészt inkább arra térnék ki, hogy a kezdetekkor mennyi támogatást, illetve segítséget kaptak.

A mi családunk is érintett a témában, tapasztalataink szerint a szülőknek igen szegényes a tájékoztatásuk(főleg a betegség, és a terápiás lehetőségek tekintetében).Az én nővérem születés közben sérült, oxigénhiányos, és súlyosan sérült értelmileg és fizikálisan is. Jelenleg 23 éves, nem beszél, mozgása szegényes, rengeteg kontraktúrája, deformitása van, járni nem tud így napjai nagy részét fekve tölti. Ahogy hallgatom szüleim történetét, úgy gondolom jelentősen befolyásolhatta ezt az, hogy magukra maradtak, állandó elutasításba ütköztek, és maguknak kellett terápiás lehetőségek után keresni, minek az lett az eredménye, hogy nővérem csak 4-5 hónapos korától kezdett el kapni rendszeres terápiát.
Mindebből kifolyólag határoztam el, hogy megpróbálom szakdolgozatom ebből a témából írni. Nagyon megköszönném, ha szánnának rá pár percet, és kitöltenék!


A kérdőívet ezen a címen érheti el: http://bit.ly/eCvnk1

 

Köszönöm szépen a segítséget! Ha bármi kérdésük van, írjanak!

 

Elérhetőségem:

bfanny7@gmail.com

Anzán Creative Commons License 2009.04.16 0 0 92

Felhozom a topicot, hátha valakinek még aktuális rajtam kívül...

 

Mi a 2. gyerekünket járatjuk most dévényre; az első középsúlyosan hipotón volt és teljesen rendbejött 15 hós korára; most a Kicsivel csináljuk újra végig (6 hós), de ő viszont feszes, nem is kicsit. Lenne pár kérdésem, ha esetleg valakinek volt már tapasztalata feszes baba gyógyulásával.

 

Köszi, ha valaki erre jár. :-)

piramisok Creative Commons License 2006.10.30 0 0 90
Sziasztok! Én új vagyok a környéken, érdeklődnék, hogy extrapiramidális mozgászavarral kapcsolatban van e valakinek behatóbb ismerete? Köszönet!
NagyÁ Creative Commons License 2005.12.17 0 0 89
Szerintem mindenképpen érdemes. Meg kell próbálni!
Előzmény: OrSoLy (84)
mormika Creative Commons License 2004.07.07 0 0 88

Nagyon off:

a 2003 végi, 2004-es babákban vagyok általában, ott olvashatsz Emmáról is :))), jól vagyunk nagyon! Kistesó a császár miatt csak másfél év múlva születhet legkorábban (Emma most fél éves). De lesz mindenképpen!

Katus azt mondta, ha átköltöztek, összehoz egy találkozót, amin ti is ott lesztek, majd akkor jól megnézem azt a pocakot! :)))

Előzmény: csirketojas (87)
csirketojas Creative Commons License 2004.07.06 0 0 87

Bocs az OFF-ert:

Mormika, koszi. :-)) HA latnad, mar most mekkora pocakom van...:-)

Es Ti? Gondolkodtok mar a kisteson? Es Emma jol van? :-)

Pussz,

Cst.

 

Előzmény: mormika (86)
mormika Creative Commons License 2004.07.06 0 0 86

Off:

 

Cst, gratulálhatok ;-)? Persze Zsombor járásához is, de nem csak ahhoz...

 

Mormi

Előzmény: csirketojas (85)
csirketojas Creative Commons License 2004.07.06 0 0 85

Sziasztok,

CSak szeretnem megosztani Veletek is a jo hirt, kicsifiam 17 hos szulinapjan elkezdett jarni. Ot es fel honapos kora ota Devenyezunk, a gyogytornasz tegnap azt mondta, mar csak 1 kontrollra jon vissza augusztusban. :-))))))

Hozzank kijart a gyogytornasz, es 3000FT-ot kert.

Bevallom, a kezeleseket se en, se Zsombi nem birtuk, Zsombi vegigorditott minden kezelest (nagyon maganakvalo kisfiu, utalja, ha piszkaljak), en meg az O sirasatol bogtem az elejen :-( De aztan rajottem, hoyg az O erdeke, hoyg megtanuljon jarni, es most eldonthetem, hogy egy eletre segitek neki vagy  nem kezeltetjuk, de egy eletre (esteleg) maradando karosodasa marad...akkor inkabb most a siras...:-((

Ugy tunik, megerte, szepen sorban megtanulta a mozgasokat, nem maradt ki egy fazis se, es meglepo modon mar most eleg stabilan jar. :-)

Cst.

OrSoLy Creative Commons License 2004.07.05 0 0 84

Vagy vannak helyek ahol tb-re megy, nekunk szerencsenk volt, van a kozelben ilyen (Kistarcsa), de bizti van mas helyen is. Erdemes kutatni azert ilyen utan, mert anyagilag eleg megterhelo lehet ha sokszor kell menni:(

 

orsoly

 

ps: szerintetek egy 3 eves gyereken segithet meg a devenyezes? Koraszulott volt asszem, es most mar ugyan jar (nagyon keson kezdett), de beszelni meg mindig nem beszel. Jarnak vele valami gyogytornara, de erzesem szerint nem devenyre, es ajanlani szeretnem, ha ilyen korban meg erdemes.

Előzmény: nnik (81)
iricc Creative Commons License 2004.07.05 0 0 83

jobban jarsz ha viszel beutalot, mert akkor kevesebbet kell fizetni

az elos vizsgalta ingyenes (moszkva teren), es utana nekunk beutaloval 2000 ft/ora volt a fizetnivalo. anelkul asszem 3000, v 3500

ha nem a kp.ba viszed akkor az egyeni gyogytornasz hatarozza meg az osszeget, az alt tobb szokott lenni

Előzmény: nnik (81)
Angiszeged Creative Commons License 2004.07.05 0 0 82

Szia!

www.deveny.hu

 

Itt minden infót megtalálsz. Úgy tudom nem kell beutaló. De van fórum, meg telefonszám, emil elérhetőség.

Sok sikert!

Előzmény: nnik (81)
nnik Creative Commons License 2004.07.05 0 0 81

Sziasztok!

Én új belépő vagyok és szeretnék pár infót kérni:

elérhetőség, kell-e beutaló, mennyibe kerül egy alkalom, hol van ez helyileg, stb.

Előre is köszönöm!

Nnik

rollller Creative Commons License 2004.06.19 0 0 80
biztatasul irom, hogy ha azt mondjak, kell a gyereknek, akkor vinni kell, es a gyerkocok kulonbozokeppen birjak, enyem peldaul nem sirt, csak a kezeles vegen (ahogy faradt), de ha az arcat kezeltek, uvoltott szegeny, sose lehetett megnyugtatni az alatt, majdnem 80 (nyolcvan!)kezelesunk volt (nalunk koraszules miatti feszesseg volt, az lassabban reagal), hipoton babaknal egesz gyorsan is lehet eredmenyt elerni, en, mikor utolag elarulta a kezelonk, hogy hanyszor voltunk, igencsak megdobbentem, de lattam, hogy a forgas helyett hasan porgo, jobbkezet hasznalni nem tudo csecsemobol hogy lett 15 honapos korara jarni tudo gyerek, azaz hogy ertuk be a korosztalyat (mert addigra a jatszoteren a kortarsai es a nala kisebbek is ugye boven jottek-mentek, es lattam a kezelesen a raer-meg-anyuka-csak-lusta-a-gyerek tipusu labra allni nem tudo masfel-2 eveseket, es ennek alapjan azt tudom mondani, minel nagyobb a gyerkoc, annal rosszabbul turi, tehat ha vki szerencsesen koran eljut a kezelesekre, az ne huzza halassza, meg tenyleg erdemes a gyerek erdekeit szem elott tartani, foleg hogy ugye magyarorszagon elni szerencses a helyzet, mert elerheto a deveny modszer egyaltalan,
szoval higgyetek el, hogy egesz hamar megterul a kezeles kellemetlensege, azzal, hogy a gyerek megkapja a mozgas szabadsagat (es nekik az sokkal sokkal tobbet er)

kitartast a siros kezelesekhez

Előzmény: szlivka (74)
Emma mama Creative Commons License 2004.06.19 0 0 79
Szia Szlivka és mindenki,
megmondom őszintén, én szabályosan rosszul voltam, mert mikor odaértünk, hallottuk ahogy az előző baba bent üvölt. Nem sír, üvölt. Fal fehér voltam meg minden. De Emma tényleg nem sírt végig, sőt bizonyos részeknél annyira le tudtam foglalni, hogy még mosolygott is! A mi gyt.-unk nem adja a kezelés alatt vissza a babát, mert szerinte nagyon hamar megszokják. Mi úgy csináljuk, hogy amikor én fogom, akkor összebújhatunk és olyankor folyamatosan beszélek hozzá. Én nem szégyeltem sírni sem, mert tényleg megszakad az ember szíve, mikor a baba kapaszkodik bele tiszta erőből. De belátom, hogy muszály és tényleg ahogy vége van a kezelésnek, vége van a sírásnak is. Jót nevettem, mert amíg öltöztettem Emikét végig figyelte a gyt-t a szeme sarkából, biztos ami biztos!:)
Szóval én is azt mondom, hogy fel a fejjel, ha a te babád is olyan mint Emike, akkor inkább "pörölni" fog, mint sírni!:)
Előzmény: szlivka (74)
Banyácska Creative Commons License 2004.06.19 0 0 78
Szlivka, szia, nem fog szenvedni. Esetleg zavarni fogja, hogy nem teheti szabadon, amit akar, hogy macera van, hogy ki ez a nő és mit fogdos?! :-)))
Szenvedésről szó sincs!
Neked is azt tudom mondani, mint Emma mamának, az ismeretlentől én is nagyon tartottam és a gyereket is sajnáltam eleinte, de hallani fogod, hogy ténylegesen mikor sír fájdalmában egyszer-egyszer, a többi inkább diszkomfort érzés.

Sok sikert és írj Te is! :-))))

Előzmény: szlivka (74)
Banyácska Creative Commons License 2004.06.19 0 0 77
Kedves Emma mama, én megfigyeltem magamon eleinte, hogy ha feszülten, idegesebben ültem le a kezeléshez sokkal lassabban telt el az idő és szinte átsugároztam a gyerekbe a negatív hozzáállásomat.
Katink kineziológiával is foglalkozik, nem egyszer éreztem, hogy beszélgetésünk közben törekszik oldani, segíteni, hgy leküzdjem az ellenérzéseimet.
Mivel akkor még nem tudtam, hogy 8-9 kezelés és minden megoldódik, türelmetlen is voltam.

Lombikbabánkkal nagyon megszenvedtünk, miért nem megy legalább ez simán, miért hagytam a 11 hós neurológián elaltatni aggodalmaimat, hiszen akkor még nem is mászott a fiam, de minden negatív volt. stb. stb.???
Aztán szépen kisimultak a dolgok és láttam mennyit segít, micsoda erő van az éritésben.

A fájdalomról, igen fájhat, hiszen eltompult, nem használt inak és izmok kerülnek kezelés alá, de ahogy tellik az idő a 4-5. után már nem fog fájni.
A sok játék, a csucsujgatás, az éneklés segít Neked is feloldódni, dudolgass a fülébe nyugodtan!

Nincs okod az aggodalomra, jó kezekben vagytok, segít beindítani a mozgás kívánt menetét!

Benyusunk 19 hónaposan indult el, azóta töretlenül jár, gyönyörű masszív izmocskái lettek a lábán! Nagyon boldog, mindenki észreveszi, milyen rohamos volt a fejlődése!

Sok sikert, írj és kérlek oszlasd el a felhőket a homlokodról, nem tragédia ami Veletek töténik!

Előzmény: zsuzsa (76)
zsuzsa Creative Commons License 2004.06.18 0 0 76
Azt hiszem, a féltés meg az aggodalom miatt is rosszul érezheted magad, inkább beszéld itt ki és megkönnyebbülsz, mert a baba valszeg el is felejtette kezelés után 5 perccel, hogy mi történt, te meg tovább gyötrődsz rajta.
Előzmény: Emma mama (73)
zsuzsa Creative Commons License 2004.06.18 0 0 75
Hát ez nagyon nagyon jó hir, ezt az enyhe hypotóniát valószinüleg el is fogjátok felejteni pár hónap alatt, a gyerek akár aerobic-bajnok is lehet vagy balettáncos vagy akármi.
Előzmény: Emma mama (73)
szlivka Creative Commons License 2004.06.18 0 0 74
Emma mama!
Én ide is követlek (nic)... Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire sírt a kislányod? És a fájdalomtól szerinted, vagy a kellemetlenségtől, vagy csak félt az idegentől, vagy nem tudom... MI kedden megyünk először, neki is csak 1-2 alkalmas kezelésre van szüksége és eddig azzal bíztattam magamat, hogy minél kisebb a probléma, annál enyhébb a kezelés. De most megint rámtört a kétségbeesés, hogy ott fogom látni, ahogy szenved...
Előzmény: Emma mama (73)
Emma mama Creative Commons License 2004.06.18 0 0 73
Sziasztok,
most jutottam hozzá, hogy beszámoljak. Voltunk ma a gyt.-nál, azt mondta, hogy nem komoly, sőt kifejezetten enyhe hypotoniank van, heti egyszer fogunk járni. Maga a kezelés...hát nem sírta végig, de azért nem volt egy leányálom. Sírt ő is, én is, de túléltük. Kell itthon is gyakorolnunk, de ma annyira kifáradt, hogy ma nem nyúztam már vele. Ti hogy szoktátok: a kezelés napján is van otthoni munka, vagy az ilyen szempontból "szünnap"?
Nagyon szépen köszönöm, hogy bíztattatok, nagyon jól esett és sokat segített!!!
Előzmény: iricc (72)
iricc Creative Commons License 2004.06.17 0 0 72
itt vagyunk, gyere, panaszkodj :-))
en hetekig jatram ugy h kezeles kozben tartottam magam, feloltoztettem, megszoptattam a gyereket, elindultunk, majd mikor o (szinte azonnal) elaludt - zokogva hivtam fel a ferjemet h panaszkodjak.
az tartotta bennem a lelket h a kezeles utani nagy alvasbol felebredve mindig nagyon-nagyon jol erezte magat, csupa mosoly es kiegyensulyozottsag volt, es szinte mindig csinalr valami aprobb-nagyobb ujdonsagot :-)))
aztan egy ido beletanultunk.

nehany gyakorlati jotanacs:
bar mar meleg van, azert nem art vinni kistrikot (v ujjatlan bodyt alul kigombolva), es zoknit.
valamint ha vmi kozponti helyre mesz (pl moszkva ter) vigyel egy kisebb lepedot amit leterithetsz a szonyegre. nehany kedvenc jatekot, es nehany ujdonsagot (csorgok-csipogok elonyben)

drukkolok nektek, irj h mi volt :-)))

Előzmény: Emma mama (71)
Emma mama Creative Commons License 2004.06.17 0 0 71
Köszönöm a tippet, kb. 3 órája az nlc-n lévő topicot olvasom!:) (de még nem tartok sehol...)
Természetesen én is a legjobbat akarom a babámnak, így elviszem - ez nem is lehet kérdés. Csak hát olyan rossz rágondolni, hogy mennyit fog sírni szegénykém, mikor egyébként szinte SOHA sem sír! De minden mindegy, lényeg, hogy hosszú távon jó legyen neki.
Mégegyszer köszönöm mindenki kedvességét, nagyon sokat segítettetek rajtam/rajtunk! Pénteken beszámolok (ha nem, akkor nem éltem túl..:) )
zsuzsa Creative Commons License 2004.06.16 0 0 70
Emma mama : én gyógytornászként ( nem Dévényes, hanem mezei...) azt mondom, inkább most sirdogáljon, mintsem egész életében mozgáskorlátozottan éljen. Borzasztó csunya izomzsugorodások, aztán végtagdeformitások alakulhatnak ki a mostani kis hypotóniából, ami mind a pályaválasztásában, mind a normális életvitelében akadályt jelenthet. A hypotonia fantazstikusan jól kezelhető Dévény módszerrel. ha azért nem akarsz járni, mert most kellemetlennek érzi, sirni fog hetente alkalommal kb 3-4-5 hónapig és az lelki sérülést okoz neki, akkor gondolj bele mennyit sirna egész életében, hogy se táncolni, se sportolni nem tud. A kisbabák egyébként nemcsak fájdalomra, hanem idegen, ijesztő, hideg, fura ingerekre is sirással reagálnak, tehát nem biztos, hogy azért sir, mert fáj neki, azért si sirhat mert furcsa , szokatlan és kellemetlen. A fogorvos se kellemes, mégis eljárunk hozzá. Nagyobb gyereknek kicist könnyebb elmagyarázni, bár még akkor is eltörik néha a mécses.

Kitartás !!! A babád érdekében van szükség a kezelésre !

Előzmény: Emma mama (62)
iricc Creative Commons License 2004.06.16 0 0 69
szia :-)))
7 honap devenyezes van mogottunk emmaval, es azt kell h mondjam orulok neki h mi megkaptuk ezt a lehetoseget. gondolj bele, h most elviszed, kicsit morcos lesz mert maceraljak (lehet h sirni is fog). aztan jot alszik es elfelejti.
de azt mar nem felejtene el h pl az ovodaban elkezdik csufolni a tarsai mert kicsit mashogy tartja a labat... az okozhat nagy banatokat neki.

vagy emma mama egy hipotoniabol mindenfele tanulasi zavarok lehetnek kesobb. az sokkal inkabb okozhat neki maradando lelki seruleseket (kuszkodes a suliban), sot, az egesz eletere kihathat pl a palyavalasztasban...

ha tenyleg nagyon megviselne oket, akkor nehany alkalom utan, amikor mar elmult az elso riadalom nem mennenek olyan szivesen a gyogytornaszokhoz.
az en lanyom a vegen mar tenyleg bulizni jart oda, kezeles kozben a szomszed babakra vigyorgott, szovegelt nekik.

nagyon fontos h ti ne legyetek olyan nagyon ketsegbeesve elott, mert az jobban kibillenti oket a lelki bekejukbol.
ezen az aggodalmotokon pedig jot fogtok mosolyogni par ev mulva, mikor hazahozzak a kituno bizit :-))))

kitartas :-))))

Előzmény: szlivka (68)
szlivka Creative Commons License 2004.06.16 0 0 68
Sziasztok!
Még soha nem írtam ide, nem is olvastam eddig, csak most miután az én lányomat is gyógytornászhoz kell vinnem. Emma mama írása akár az enyém is lehetne, amióta kiderült ez az egész teljesen gyomoridegem van, hogy mi lesz ott. Nekünk nincsenek mozgásprombémáink, sőt mindent kicsit előbb is csinált (9hós), de az egyik lábfejét furcsán tartja felálláskor, és csak a magam megnyugtatására mutattam meg egy gyógytornásznak, aki inkább a túlságosan laza izomzatára hívta fel a figyelmemet... Jövő héten viszem először (bár a férjem ragaszkodna hozzá, hogy inkább ide jöjjön valaki, de nem vagyunk pestiek...), és már előre rettegek, és arra gondolok, hogy lehet nem is kellene neki ilyen, hisz a mozgásával semmi gond, és csak feleslegesen fogom kínozni, de azt sem akarom, hogy később legyen gondja. Jaj! De nehéz ez!!!
Banyácska Creative Commons License 2004.06.16 0 0 67
...dokumentum...
(a nagyfiam itt toporog a gépért!)
Előzmény: Banyácska (66)
Banyácska Creative Commons License 2004.06.16 0 0 66
Kedves Emma, nagyon kérlek ne sírj!
Megértem az aggodalmadat, de látni fogod, hogy mennyire helyesek és ügyesek ezek a gyerekekek!
ami a leki oldal érinti az én kicsim a sírások ellenére kinyílt a világ felé, dumásabb lett, magabizotsabb. a hatodik alkalommal már nem sírt, bújt a Katihoz, huncutkodott vele.

A Nők lapja Caféban van egy topik, két hónapja indítottam, látva, hogy itt szerencsére nincs nagy mozgás. nagyon sok anyuka van, aki ezen időszak alatt kezdett el Dévényezni. "Dokuntum" ez, hogy kb. 8-10 kezelés milyen eredményt hoz másoknál, mik a trükkök, hogyan teheted könnyebbé!

Gyere kukkants be ide is! :-)))))http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?id=18&forumid=27303

Előzmény: Emma mama (65)
Emma mama Creative Commons License 2004.06.16 0 0 65
Nagyon szépen köszönöm a bíztatást, igazán rám fér. Azért is vagyok bizonytalan, mert a neurológus azt javasolta, hogy várjunk még két hétig, mielőtt gyógytornára vinnénk, mert Emi problémája leginkább abból adódik, hogy mi nem eléggé motiváltuk a mozgásra...:( Ha tudtuk volna... Most, hogy egész nap szigorúan háton feküdt, már többször meg is fordult! Szóval egyenlőre bizakodom, hogy segítség nélkül is fejlődünk. Ennek ellenére természetesen pénteken elmegyünk, meglátjuk, hogy a gyógytornászunk mit gondol rólunk.
Egyébként Eminek hypotonia-ja van, lazák az izületei.
Előzmény: MentátNé (64)
MentátNé Creative Commons License 2004.06.16 0 0 64
Kedves Emma mama!

Semmiképp se sírj! Én is azt tudom mondani, hogy ez mindenképp jó lesz a leánynak, sokat fog tőle fejlődni. A mi gyógytornászunk azt mondta, hogy ez olyan érzés mint mikor az ember elfekszi a nyakát és azt megmaszírozzák. Alatta kellemetlen, utána viszont tök jól érzi magát. Az én fiaim tizenvalahány kezelés után sem reagálnak azonnal sírással. Láthatóan szeretik a gyógytornászunkat.
A kezelés úgy néz ki mintha maszírozná. Az ujjaival "nyomkodja" az izmokat. Utána lehet, hogy kicsit piros lesz a bőre, de az elmúlik. Nemtudom, hogy nektek mi a problémátok, az én feszes kisfiam érezhetően "puhább" lesz a kezelés után.
Csak azt tudom mondani, hogy nyugi-nyugi, a babák lelkére ez nincs rossz hatással, a fejlődésükre viszont kimondottan jó.
Kérlek számolj be utána, hogy milyen volt, hogy bírtátok, stb.
Sok sikert és kitartást:
MentátNé

Előzmény: Emma mama (62)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!