Keresés

Részletes keresés

bolond38 Creative Commons License 2 órája 0 0 18880

Sziasztok! Dolgozó ismerősömnek keresek kiadó szobát Eindhovenben vagy környékén(15km). 

Fferi50 Creative Commons License 25 órája 0 0 18879

Sziasztok!

 

Tudtok esetleg segíteni olyan magyarul tudó holland család(ok) vagy magyar család(ok) megkeresésében, akik segíteni tudnának rövid hollandiai tartózkodásnál tájékozódni a dolgokban egy idősebb magyar házaspárnak?

 

Előre is köszi!

 

 

 

noordbrabander Creative Commons License 3 napja 0 0 18878

Tavaly vezették be a május 1-i határidőt:) Én is csak véletlenül tudtam meg, mert március végén éppen kórházban feküdtem, és az egyik orvos, mondta, hogy ne izguljak az adóbevallásom miatt, mert van még egy hónapom.

Ami a betegbiztosítást illeti, nekem csak alapbiztosításom van, viszont restitúciós (a számlákat egyenesen a biztosítóhoz küldi a betegellátó intézmény). Ha olyan kórházat választanék, amelyikkel nincs szerződése a biztosítónak, akkor is térítik a költségeket, ha azok az átlaghoz képest (piaci ár) nem kiugróan magasak. Ezért ebben az esetben a szolgáltatás igénybevétele előtt, konzultálni kell a biztosítóval, hogy megtéríti-e.

Tőlem a háziorvos megkérdezte, hogy hova szeretném a beutalót. A (házi)orvosok keze főleg a gyógyerek felírásában van megkötve a biztosítók által.

Egyszer, meg mikor sürgősséggel jöttek ki a mentők (tényleg kb. 660 euróba került, plusz 40 euró benzinköltség),és miután elsősegélyt nyújtottak a mentőben, még a ház előtt parkolva, megkérdezték, hogy melyik kórházba akarom, hogy vigyenek. Mondtam melyikbe, és oda vittek. Igaz az ortopédiára a belgyógyászat helyett, mert ez utóbbi osztályon éppen nem volt hely. Az akkori kilenc napos kórházi ellátásom (operáció nem volt) úgy 7000 eurójába került a biztosítónak.  

Én a biztosító honlapján bejelentkezve megnézhetem, hogy az elmúlt öt évre visszamenőleg kinek és mennyit fizetett az ellátásomért.

Jewelnek: ha bonyolultnak tűnik a navigálás a biztosító vagy a kórház honlapján, akkor a google-be beütve a biztosító nevét és a kórházét, meg azt, hogy “gecontracteerd” vagy ”contract”, akkor könnyen megtalálható, hogy ki kivel szerződött.

Előzmény: segítökéz (18873)


54homer__ Creative Commons License 3 napja 0 0 18877

hm, koszi az eszreveteleket.

jelenleg nem szukseges hasznalnom a holland nyelvet mert a kollegaimm eleg jol beszelnek angolul, viszont a kozeljovoben lehet allast fogok keresni szoval kelleni fog. nyelverzekem jo-e? en annak mondanam.

Holland kultura erdekel-e? hm annyira nem, igazsag szerint penzt keresni jottem ha pl. kirugnak holnap lehet tovabballok Angliaba, vagy hazamegyek. nem ragaszkodok foggal korommel Hollandiahoz. bar lehet innen fogok nyugdijba menni-) jelenleg a munkan kivul nem kot ide semmi. (meg)

szakitok ra idot, most pl. a hetvegeim szabadok. 

amugy tegnap a nyelvsuliba nagyreszt a fel brigad 2-3 eve van kinnt. ki is logtam a 3 honapos itt tartozkodasommal.

Előzmény: Sethi (18875)
segítökéz Creative Commons License 3 napja 0 0 18876

Megértem kételyeidet, de biztos vagyok benne, hogy maga a kórházi orvos sem ismeri 1-1 mütét árát, a háziorvos pedig pláne nem. Ök nem magánintézetek, mint ahogy emlitetted az állatorvost.

Az is tény, hogy az operációkat mindig fizeti a Biztosító, ott nincs önrészesedésed.

Önrészesedést vállalsz a gyógyszerekkel, a poliklinika "látogatásával" (pl.vérvétel) és mint írtam, a mentök szolgálata is ebbe a kategóriába esik.

A tavalyi kórházi tartózkodásomra nem kaptam áttekintést a Biztosítomtól, a mentö szállítása viszont benne volt, ezért tudom, hogy €600 felett volt az, hogy a lakásunktól kb. 3 km-re levö kórházba bevittek. (ennek kevesebb, mint felét én fizettem, aztán lejárt a €375-ös évi önrészem).

Onnantól kezdve mindent a Biztosító fedezett és ez érvényes a basis-ra is. 

 

Az aanvullende biztosítás "apróbb" szolgáltatásokra szól, mint pl. nálam €200-ig fizetik a fysiotherapie-t, de vannak még más lehetöségek, amiket most nem tudok felsorolni.

Mindenesetre az alapbiztosítás (basis) a kórházi tartózkodást és mütétet fizeti.

 

Tehát itt Hollandiában nem tudsz "piaci kofáskodni" az orvosokkal, ök megkapják a havi fizetésüket, ami plusz befolyik a Biztosítótól, az a kórházé lesz, abból fedezik az új gépeket, müszereket, stb.

 

Azt meg elég nehéz körbejárni, vajon hol, melyik kórház az olcsóbb.

Ilyesmire nem is vetemednék. :-)

Előzmény: jewel1979 (18874)
Sethi Creative Commons License 4 napja 0 0 18875

No ezt már más is kérdezte. Ez függ attól, hogy

 

- szükséges-e rendszeresen használnod a nyelvet

- jó-e a nyelvérzéked

- érekel-e egyáltalán a holland nyelv és/vagy kultúra

- van-e időd tanulni

Nyilván minél több a nemleges válasz, annál tovább fog tartani.

 

Ezen kívül azt szokták mondani, hogy aki 3 év alatt nem tanult meg, az már nem is fog. :)

Előzmény: 54homer__ (18872)
jewel1979 Creative Commons License 4 napja 0 0 18874

Igen, érdekes dolog ez. Számomra valahol az lenne logikus, hogy egy adott beavatkozás előtt az orvosom meg tudja mondani, hogy ez most nekem mennyibe fog kerülni, esetleg hogy lehet olcsóbb vagy éppen kényelmesebb. Pl. - hülye példa - a kutyám ivartalanitásánál az állatorvos megmondta, hogy van olcsóbb és drágább verzió. Elmondta mindkettő előnyét, hátrányát. Aztán úgy választhattunk. Valahol ez az emberi beavatkozásoknál is logikus lenne, nem? Tudom, hogy a biztositók honlapján sok minden elérhető, de egyszer belenéztem, számomra annyira bonyolultnak tűnt, hogy feladtam a próbálkozást.

 

Előzmény: segítökéz (18871)
segítökéz Creative Commons License 4 napja 0 0 18873

Szia!

 

Lehet, söt biztos igazad van a dátumokkal kapcsolatban, mi mindig április 1. elött küldjük át (na jó, nem nagyképüsködök, a párom teszi) az Adóhivatalnak a bevallást.

Öszintén szólva magam még soha nem töltöttem ki a bevalláshoz szükséges lapokat, rábizom a "szolgámra". :-)

 

A tapasztalatunk az, hogy már juniusban a visszajáró pénzt a számlánkra küldik és érdekes módon az áttekintést, vagy ahogy te nevezed, az értesítést mindig jóval késöbb.

Előzmény: noordbrabander (18867)
54homer__ Creative Commons License 4 napja 0 0 18872

ha egyszer Maastricht-ben fogok laki kiprobalom -) (vagy mas Limburgi varosban)

 

Ti -akik mar regota kinnt vannak- kb mennyi ido alatt tanultatok meg Hollandul?(meg csak angolul tudok..) de mar megvolt az elso oram -)

Előzmény: Sethi (18870)
segítökéz Creative Commons License 4 napja 0 0 18871

Szerencsére nem sokat voltam kórházi kezelés alatt, de mikor szakorvost kellett a háziorvos tanácsára felkeresnem, minden esetben ö hivta fel -természetesen- a helyi kórházat, idöpontot és orvost megbeszélve a kórházi adminisztrátorral, tehát beutalót úgy adott, hogy egyenesen mehettem az általa lebeszélt idöpontban a specialistához.

A tavalyi esetem más volt, a lakásra jött megvizsgálni és hívta ki a mentöket, akik szintén a helyi kórházba szállitottak. Valami papirt adott a mentösöknek, gondolom az általa diagnosztizált betegséget jegyezte fel. Elsöként a Spoedeisende hulp-re vittek, az ottani vizsgálatok után pedig arra az osztályra, ahol 1 hétig kezeltek. 

Rövidre fogva, fogalmam sincs mi áll egy beutaló levélben, hiszen az a logikus, hogy az embert a saját városában levö kórházba utalják be és nem 100 km-re arrébb. :-)

 

Kérdésedre: nekem aanvullende biztositásom van, ajánlom nézd meg alaposan mit tartalmaz a basis

biztositás, mert pl. ha nem plasztikai szemkorrekcióról van szó, akkor azt is fizeti a basis (szerintem).

 

Nemrégiben volt (ha jól emékszem) a Radar cimü T.V. programban, hogy megkérdezték a kórházakat a kezeltek kérésére, mennyibe kerül bizonyos operáció. A Gazdasági Osztály, akinek a kezén fut át a számla elküldése a biztositók felé, nem tudta megmondani. Annyi választ azért adtak, hogy függ attól, milyen szerzödést kötött a kezelt biztositója a kórházzal.

Ezzel senki nem lett okosabb, ugyanis a bebiztositott beteg nem ismeri ezeket a bürökratikus kiskapukat.

Ennyivel tudtam hozzájárulni a témához.:-)

Előzmény: jewel1979 (18863)
Sethi Creative Commons License 4 napja 0 0 18870

No, egy esetre pontosan emlékszem, amikor a háziorvos megkérdezte, hogy a Hoofddorpi vagy a Leideni kórházba akarunk-e menni (bár az speciel az egyik gyerekkel kapcsolatos eset volt). Szóval szerintem a beutalónál kérheted az orvost, hogy hová írja. De az stimmel, hogy oda kell menni először. :)

Mondjuk egy Eindhoveni házidoki nagyot nézne, ha Groningenbe kérnék beutalót :D

Előzmény: jewel1979 (18860)
Katalin Enemi Creative Commons License 4 napja 0 1 18869

Szia Ádam. Katalin vagyok, mar Hollandiaban vagyok 2 hónapja, és a jelenlegi munkaadóim nem túl fer emberek, semmi nem úgy van ahhogy azt kiutazáskor ígérték. Munkat keresek sűrgősen. Írj elèrhetősèget. Köszönöm. 

Előzmény: sztadam01 (18853)
noordbrabander Creative Commons License 4 napja 0 0 18868

Nincs rá garancia, hacsak Bolond38-nak vagy másnak nincs személyes tapasztalata a céggel.

Egyébként a holland nyelvű adóbevallásnál is meg kell adni az általad említett adatokat. A DigiD-kóddal való bejelentkezés az online adóbevalláshoz garantálja (elvileg), hogy az adatok nem kerülnek rossz kezekbe.

Előzmény: 54homer__ (18866)
noordbrabander Creative Commons License 4 napja 0 0 18867

Szia!

Csak pontosításként, a holland adóhivatalnak 2016. május 1-ig lehet online benyújtani az adóbevallást a 2015. évre (2016. március 1-től).

A 2016. április 1. előtt benyújtott adóbevallásnál garantálja az adóhivatal, hogy július 1. előtt kapsz értesítést a döntésükről. Az áprilisban benyújtott bevallásnál, csak “igyekszik” július 1. előtt értesítést küldeni.

Előzmény: segítökéz (18862)
54homer__ Creative Commons License 4 napja 0 0 18866

koszi mindkettotoknek az adobevallalos segitseget.

ez a weboldal igen hasznos hisz magyarul is ki lehet tolteni. viszont szinte minden adatot elkernek, honnan tudhatom hogy nem elnek vele vissza? meg nem fejeztem be a lap kitolteset, de a bsn szam, holland magyar cim, bank szla adatokot is meg kell adnom.

ez normalis?

Előzmény: bolond38 (18865)
bolond38 Creative Commons License 4 napja 0 0 18865

Szia! Nem nem kaptam semmit! Az adó bevallással kapcsolatban ezt tudom ajánlani : http://www.hollandadobevallas.hu/

Előzmény: 54homer__ (18859)
István Szabó 1030 Creative Commons License 4 napja 0 0 18864

Sziasztok! Légyszives segitsetek, Holland lebara unlimited lightot szeretnék rendelni sms kôdokat valaki? Köszönöm szépen 

jewel1979 Creative Commons License 4 napja 0 1 18863

Nálam a háziorvos soha nem kérdezte meg, hogy mennék-e máshová, mindig a helyi kórházba küldött, és a beutalóra rá van írva a kórház neve és az osztály is, ahová menni kell... nemrégiben volt egy rádióreklám, abban is azt reklámozták, hogy pl

az, hogy várólistás helyre mész vagy sem, nagyon is pénzfüggő (és biztosításfüggő). Nekem basis biztosításom van, lehet, hogy neked komolyabb esetleg? 

Előzmény: segítökéz (18861)
segítökéz Creative Commons License 4 napja 0 0 18862

Kedves 54homer!

 

Szebben is megfogalmazhattad volna hazánk nevét. Mondjuk a magyar helyett szerintem illöbb lett volna Magyarországot irnod.

Eltekintve ettöl, itt Hollandiában április 1-ig kell az adóbevallást átküldeni az Adóhivatalnak.

Amennyire tudom digiD-vel történik, nem tudom mikortól szüntetik be a "kék leveles" változatot, a napokban erröl is volt szó a T.V.-ben is, de mi már évek óta digivel továbbitjuk.

 

Sok szerencsét a továbbiakban!

Előzmény: 54homer__ (18859)
segítökéz Creative Commons License 4 napja 0 0 18861

"úgyhogy első lépés a háziorvos, aki beutal abba a kórházba, ahová mehetsz."

Az tény, hogy a háziorvos adja a beutalót, azt már nem teheti meg, hogy meghatározza, melyik kórházba menj, ugyanis a háziorvosnak fogalma sincs arról, hogy Biztosítódnak melyik kórházzal van szerzödése. 

Nekem volt összel szemmütétem, ahova kellett természetesen a beutaló. Megkérdeztem a háziorvost mit ajánl a helyi kórházat, vagy a városunkban levö Szemklinikát.

Az utóbbit ajánlotta, többek között azért, mert ott nincs várólista és a Klinika a legmodernebb módon müt, a kórházi altatással szemben szemcseppes érzéstelenitést alkalmaznak, majd az operáció után azonnal hazaengednek.

Nekem ez a tapasztalatom, lehet másnak pedig más. :-)

Előzmény: jewel1979 (18860)
jewel1979 Creative Commons License 5 napja 0 0 18860

hát én úgy tudom, hogy nagyon is a biztosításodtól függ, hogy hová mehetsz szemészhez, nem nagyon lehet válogatni. úgyhogy első lépés a háziorvos, aki beutal abba a kórházba, ahová mehetsz. másodvéleményt persze lehet kérni, de szerintem csak akkor, ha az elsőn túl vagy. de cáfoljon meg, akinek más a tapasztalata. 

Előzmény: Sethi (18858)
54homer__ Creative Commons License 5 napja 0 0 18859

kaptal valami erdemlegeset?

 

 

mas kerdes

holland adobevallas mennyire nehez? angol segedletet talalni valahol? tavaly jottem ki igy tort evem van. a hatarido pontosan mi? majus 20 mint a magyar vagy elobbi?(alkalmazott vagyok max annyi a nehezseg, hogy kapok adokedvezmenyt (30%ruling)

otletek, tippeket hol talalok az adobevallassal kapcsolatban?digiD szukseges a bevallashoz vagy nem?

 

azt jol tudom hogy a magyarba amit maj 20ig kell otthon bekuldni be kell irni a kulfoldon szerzett jovedelmem (tajekoztato jelleggel??)

Előzmény: bolond38 (18856)
Sethi Creative Commons License 5 napja 0 0 18858

Magyar sajnos nincs, viszont nekem a Leideni szemklinikát ajánlották, ha nagyon nem találsz. Meg az egyik szemészt a Hoofddorpi kórházban. Na vele személyes tapasztalatom van. Angolul is lehet vele beszélni. Na az én szememet ő tette rendbe.

Előzmény: Fferi50 (18857)
Fferi50 Creative Commons License 2016.01.29 0 0 18857

Sziasztok!

 

Szeretném megkérdezni, hogy van-e itt a fórumozók között olyan aki orvosként dolgozik Hollandiában, esetleg orvos ismerőse vagy hozzátartozója van kint. Elsősorban szemészek érdekelnének, de más szakterület (pl. belgyógyászat) is szóba jöhet. Néhány problémát szeretnék vele megkonzultálni.

Írhattok priviben is.

 

Köszönettel

 

Fferi

bolond38 Creative Commons License 2016.01.28 0 0 18856

Sziasztok fórumozók! Szia Ádám! Engem is érdekelne az ajánlatod, szivesen meghallgatnám!Irnál elérhetőséget?

54homer__ Creative Commons License 2016.01.26 0 0 18855

engem erdekelne

ml85kukacCITROMAILpontHU

Előzmény: sztadam01 (18853)
Sethi Creative Commons License 2016.01.25 0 0 18854

Lehet. Vagy csak én vagyok paranoid az utóbbi idők frissen regisztrált kérdezői miatt, akik beírnak egy rövid, háttér nélküli kérdést, hogy hol lehet lakást bérelni, stb. Aztán eltűnnek, mint szürke szamár a ködben.

Aztán lehet, hogy tévedek, és a kérdezőnek van piacképes végzettsége, munkatapasztalata és nyelvtudása, és valóban csak biztonság kedvéért néz utána a segélyeknek. Pont itt, ezen a fórumon.

Előzmény: Quantumleap (18852)
sztadam01 Creative Commons License 2016.01.25 0 1 18853

Sziasztok! Olvassa még valaki ezt a fórumot? Hollandiában élő magyarok számára szeretnék egy állás/másodállás ajánlatot tenni.

Várom a visszajelzéseket, reakciókat és írom a részleteket. Köszönettel 

Ádám

Quantumleap Creative Commons License 2016.01.25 0 0 18852

Semmi nem utal arra, hogy segélyért tartaná a markát. Nyilván csak mérlegelni szeretné a negatív eshetőségeket.

Előzmény: Sethi (18851)
Sethi Creative Commons License 2016.01.25 0 0 18851

Hát pl jogosult vagy munkát keresni meg dolgozni. Segély a két szép szemedért nem jár, pláne nem holland állampolgárként.

Tessék a nyelvet tanulni, és akkor ezeknek a kérdéseknek is könnyebb utánajárni.

 

Nem, valóban nem vagyok túl megértő, ha valaki külföldre költözik és egyből a segíjkéért tartja a markát. Egyéb infó nélkül meg elsőre ez a benyomás.

Előzmény: Sziszzii (18850)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!