"Azért kell szétcsapatni a hentessel a fejet, mert nagyon kevés embernek van akkora fazeka amibe beférne, otthon pedig idétlen-időkig vagdoshatjuk szegény állat orrnyergét a nyiszlett szerszámainkkal, akkor sem lesz olyan az eredmény."
Soha nem engedem, hogy a hentes bárddal vágja a csontot, aztán meg "élvezhetem" a csontszilánkokat. Egy egyszerű, olcsó vasfűrész a tökéletes szerszám a csont vágásához.
Több volt mint 12 tányér. 16-17 szokott lenni. Többi nem fért rá a kinti asztalom tetejére. Nyilván nem egyedül fogyasztottam. Én szeretem a kocsonyát, amikor az van, akkor reggel, délben, este kocsonya evés van nálam.
Nem is akartam betenni a képeket, de mivel 2019 óta csak én írogatok a kocsonyás topic-ba, mondom minden évben legalább egy képet teszek fel magamnak. nem is gondoltam volna, hogy azért mások is nézegetik ezt a topic-ot, és szeretik a kocsonyát, és főznek is.
Azok voltak jó kocsonyák, amit még anyuval főztünk. Amibe minden volt: láb (hentes szokta mondani, hogy az láb, és nem köröm, de ugye ismerjük a köröm-pörköltet is), csülök, fejhús, nyelve, bőrke, füle, orra, egyszóval minden.
Most csak így egyszerűen főztünk kevés alapanyagból. Nálunk csak egyvalamiben különbözik a mi kocsonyánk az internetes receptektől, hogy mi mindig lesózzuk a kocsonyahúst, és egy estére hideg vízre tesszük. Kijön belőle a véres víz, és szép tiszta lesz a kocsonya, és teljesen más íze van annak a kocsonyahúsnak, ami le van sózva, mint ami nincs.
Két hete főztük a szezonnyitót. Jó lett. 4 láb, 3 első csülök, egy fél fej, fél kiló bőrke, 6 nyelv, 6 fül meg egy darab füstölt sonka...a legnagyobb kocsonyafőző fazékban...
Első csülökből igyekszem a legkisebbeket választani, ne legyen zsíros. A "szálkás husi" miatt muszáj bele, lányaim számon kérik...