Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.06.02 0 0 482

Freud ezzel az állításával csak a népszerűséget hajhászta. A tudomány sosem fogja megmagyarázni a kereszténységet. (Bár más vallásokat miért is ne? De ez nem lényeges mifelénk. Sőt, talán még máshol sem.)

Inkább fordítva, a kereszténység fogja megmagyarázni a tudományt. Ez még csak nem is nagy feladat a számára. Ennél vannak jelentősebb, nehezebb teológiai kérdések is.

Előzmény: Törölt nick (481)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.02 0 0 481
Az érdekes lenne, ha minden vallásos embert diagnosztizálnának, és pl. erővel gyógykezelnék. Tudományos diktatúra? Nem sikerülne!
Előzmény: Iván Gábor (-)
Borvo Creative Commons License 2003.08.10 0 1 480
Voltaire-t: " A vallás akkor keletkezett, amikor az első csaló találkozott az első ostobával."

IG kitartása és bizalma módszerei helyeségében elérte hatását. Pszichológiai elméletei minden jel szerint működnek.Humoros felvetéseivel, gyógyitó vakcina gondolatvírusokat ültetett mások elméjébe, amitől sokan a gyógyulás útjára léptek. Nagyon átalakult az index vallás, filozófia rovata hatására.

Most láttam például a vallás/egyházalapítási ötleteit az origó. Olvassátok csak. Homoros és gyógyító hatásu:

0. Hiszek A Napfaló Kockás Krokodilban Egyház
1. Nem Leszek Tagja Ennek Az Egyháznak Egyház
2. Neorasszista Reinkarnációban Hívők Toleráns Egyháza
3. Isten-Isten Über ALLes Egyház
4. Nem Tudom Miben Hiszek Egyház
5. Nem Tudom Miben Hiszek, De Abban Nagyon Egyház
6. Adómentes Adományok Egyháza
7. EGO ÖNSEGÉLYEZŐ, SEM ISTENBEN, SEM SEMMI MÁSBAN, CSAK A TUDATLAN JÓLÉTEMBEN HÍVŐK ÖNSEGÉLYEZŐ, ÉS KÉKFESTŐ VALLÁS
8. Sörben Hívők Egyháza
9. Ateisták Vallása
10.Tudatot és Lelket Chipbe Integrólók Egyháza
11.A Gondolat Vallása
12.Rögeszme Vallása
13.Iván Gáboré Minden Topik és Nick Egyháza
14.Egy Könyvben Leírtakban Hívők Egyháza
15.Nem Akarlak Meggyőzni Semmiről Egyház
16.Istennek Nem Kell Egyház Egyháza
17.Nem Tudunk Semmit De Még Azt Is Elfelejtettük Egyház
18.Agyhalál Egyháza
19.Minden Egyházba Belépek Egyház
20.Önmagunkban Hívők
21.Egoisták Egyháza
22.Pénzben Hívők
23.A Hívésben Hívők
24.Önöldözők és Öngyülöletkeltők Őszinte Igazmondó Egyháza
25.Lavór Egyháza (mindenki benne van)
26.Tömegember Egyház
27.Mink Elvesztettük a Szent Könyvet De Naggyábúl Emlékszünk Mi Vót Benne Egyház
28.Iván Gáboron Röhögők Egyháza
29.100 Tag Nélküli Egyházak Szövetsége
30.Televan a Hócipőm az Egyházalapítókkal Egyház
31.Stexes Bratyók Egyháza
32.Apatisták Egyháza
33.A Végtelen Valószinűtlenség Egyháza
34.Internal Server Error Tudatos Közösség
35.Akiknek Vége Van A Nyaralásnak Egyház
36.Akik Most Készülnek Nyaralni Vallás
37.Öngyilkos Papok Túlvilági Szövetsége
38.A Hülyékből Lehet A Legjobban Megélni Egyház
39. Negyvenkettőben Hívők Egyháza
40. Hülye Nevek Egyháza
41. Modern MakroEvolúciós (Éljen Darwin papa!) Hitközösség
42. Nem Gyaur MakroEvolúció, hanem Sokkalinkább MikroEvolúció SzerzetesRend
43. MindenkiHülyeCsakMitudjuk GénEvolúciós (Szla Tul:Mr.Dawkins SzlaSz: 0001112222) Egyház
44. VoltBumm Lelkek Közössége
45. NincsBumm Marhák Vagytok (meta)Fizikai Társulás
46. Bumm.Bumm Republik(ánus) Közösség
47. HeisenBerg Néger Volt Színesbőrűek Bizonytalansági Egyháza
48. MindenkiKályhája MELEG alternatív polgári Egyház
49. Gyere Ide, Hozz Sok Pénzt, Majd Én Elköltöm Helyetted Egyház
50. Mosolyogj, Dalolj, Sportolj, Szeretkezz, Alkoss, Segíts Egyház
51. Szavazz Rám Ba*meg, Majd Húzz El a P**ba Egyház
52. Munkás-Paraszt-Alkalmazott Felvirágozás Egyház
53.Ateisták Külön Istenében Hivők Tudományos Társasága
54.Két Isten Közül, Négyévente, Válaszd Mindig a Jobbikat Egyház

Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.31 0 0 479
Kedves Andersonka és BZolika betegeim:-)

Jó úton haladtok a gyógyulásban. A letiltásom miatt kár aggódni, csak egy tulbuzgó emberke volt. Engem fenyegettek meg és csak bemásoltam a kapott fenyegetést. Nem volt időm, hogy fellépjek a tulbuzgósága ellen.

BZoltan Creative Commons License 2003.05.30 -1 0 477
rossz szokas...hagyd abba... latod a szerencsetlenjet mar le is tiltottak egy hetre, most meg mar nekem irogat... ra se rants.

z

Előzmény: Törölt nick (475)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.30 0 0 476
Hát jól kivetitetted a saját tulajdonságaidat és hiányosságaidat rám. De hát a kórod ilyen tünetekkel jár.

Előzmény: BZoltan (474)
BZoltan Creative Commons License 2003.05.30 -1 0 474
anderson1,

miert aszisztalsz ennek szerencsetlennek? Tok vilagos, hogy sem a Bibliat sem Freud munkait nem olvasta, max toredekeket... pontosan tudod, hogy nincs ertelme ezzel az izevel vitatkozni... akko rmeg minek gerjeszted... hagyd a fenebe. Ha sokaig senki nem sozl hozza akkor ugyis nekiall onuldozni es akkor megint letiltjak...

z

Előzmény: Törölt nick (473)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.30 0 0 472
Kellőképpen olvasott és tájékozott vagyok a témában. Fenntertom állításom, hogy a Biblia 99,99%-ban elavult mű 2003-ban.
Előzmény: Törölt nick (471)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.05.29 0 0 470
OK A biblia 99,99%-ban elavult mű. Igy jó?
Előzmény: Törölt nick (469)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.04.28 0 0 468
Freud munkássága éppen úgy nem érinthetetlen, mint a Biblia mitoszai. Hogy melyik évült el jobban napjainkra, gondolom költői kérdés lenne.
Iván Gábor Creative Commons License 2003.04.27 0 0 466
Ja erre megfeledkeztem reagálni.

Freud egyáltalán nem keserű kirohanást tett, hanem hosszú évtizedek pszichológiai megfigyeléseit foglalta össze, ami szerintem is igen közel áll a valóssághoz.

Akár csak az általam végzett Isten definiciós gyüjtőmunka összefoglalása sem keserű, hanem tényszerű.

Isten; egyes emberek és embercsoportok tudatában és tudattalanjában lévő speciális érzésforma, érzelemtípus, amivel a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni.

A kérdésemre egyébként érkezett több a Fraudi "vallás" meghatárázosáshoz igen közeli Isten definició a hozzászólóktól, amit idéznék:

"131. Def.

Isten maga az összemberi neurózis bekenve egy jó nagy adag transzcendens pacsulival. Ha ezt egy keresztény ember olvassa és felháborodik, akkor kérem, ne felejtse el, hogy szeret engem és megbocsát nekem hivatalból."

Előzmény: tcs (462)
Iván Gábor Creative Commons License 2003.04.27 0 0 464
Egyetértek veled és tovább is vinném a gondolatsort.

Amikor például egy egyház összefonódik az állami hatalommal és minden propaganda és hatalmi eszközzel cikizik azokat, akik másként gondolkoznak, akkor az fusztrációt, vagy társadalmi ellenállást okozhat a másként gondolkozókban. Sokan persze, akik el karják kerülni a fusztrációt inkább beállnak a sorba. Tehát beállnak a központilag megadott ideológiai szélirányba.

Ha társadalmi változás történik és például egy kommunista diktatura kerül hatalomra és egy ateista világfelfogás fonódik össze az államhatalommal, akkor az bizonyos egyházak tanaival egyetértőkben okoz fusztrációt. Akik ezeket a fusztrációkat el akarják kerülni, beállnak a központilag megadott ideológiai szélirányba.

Ezért láthatjuk azt, ami annyira jellemző, hogy menniy egyházi emberből lett, szélsőséges kommunnista, vagy kommunistából szélsőséges egyházi ember. Egyszerűen csak el akarták kerülni a fusztrálódást.

Tehát éppen ezért lenne fontos, hogy legalább a köztévékben ne lehessen egyik, vagy másik ideológiát sem reklámozni. Pláne ne olyan felhangokkal, hogy az az igazi.

Előzmény: tcs (462)
Muster Mark Creative Commons License 2003.04.27 0 0 463
épen -> éppen
Előzmény: Iván Gábor (441)
tcs Creative Commons License 2003.04.26 0 0 462
Gondolom az alábbi nem OFF:

Ha valakit kicikiznek, az - pszichológiai úton - frusztrálódik. A gyakori frusztrációja neurózishoz vezethet. Eme neurózist nem a hite okozta, hanem a cikizések. Ezen persze nem segít a P-DOX tagság sem. Pláne, ha kollektív módon cikiznek valakit. A vallási neurózis oka lehet tehát a kollektív cikizés. És ennek az állításnak nagyobb igazságtartalma lehet, mint Freud keserű kirohanásának.

Előzmény: Iván Gábor (441)
bgrbftby Creative Commons License 2003.04.26 0 0 461
Tisztelt hozzászólók!

Amennyiben a topicban továbbra is főleg offoltok, átrakjuk azt a Kávéházba.
Amennyiben a topic visszafordíthatatlanul P-dox témát ölt, átrakjuk azt a Valfilibe.
A személyeskedéseket pedig mostantól kezdve fokozottabban figyeljük és töröljük.

Megértéseteket köszönve:
a moderátorok

Iván Gábor Creative Commons License 2003.04.25 0 0 441
Pedig egyszerű a dolog:

Mindenki olyan hülyeségben hisz, ami neki épen tetszik, de mindenkinek joga van a hülyeséget kicikizni is.

Előzmény: tcs (437)
tcs Creative Commons License 2003.04.25 0 0 437
Ha a P-DOX azt hirdeti, hogy az emberek eldönthetik, hogy miben higgyenek, akkor bárki eldöntheti pl. azt, hogy:

"Hiszek az egy istenben."

aztán azt, hogy:

"Hiszek abban, hogy ő a mindenható atya."

folytathatja a döntését úgy is, hogy:

"Hiszem, hogy ő a mennynek és a földnek teremtője."

és így tovább... (l. apostoli hitvallás).

Tehát eldöntheti, hogy ő keresztény.
Végül dönthet úgy is, hogy ő katolikus.

Persze ekkor problémája támad, hisz a P-DOX tagok között lehetnek olyanok, akik gyűlölik ezt a tényt. S ezen az sem segít, hogy esetleg ő is P-DOX taggá válik.

tcs Creative Commons License 2003.04.25 0 0 431
IG írja:

"Sokak szerint a vallás csak olyan problémákat old meg, amelyet maga a vallás okozott. Modjuk ennek ellenére mióta alapítottam saját magamnak egy vallást, az nekem is sokat segített. Tehát a P-DOX Semmiben Sem Hívést. Olyan jó abban hinni, hogy semmiben sem hiszel:-)"

Ebből - ha nem is egyértelműen, de - következik:

IG-nek problémái voltak. Ezek egy része abból a vallásból következett, melyet még nem alapított meg. Miután mégis megalapította, sok problémája megoldódott. Az által a vallás által, mely egyébként okozta a problémákat.

A semmiben sem hívés tehát problémákat okoz (definíciószerűen, hiszen önmaga egy paradoxon, ami megoldhatatlan).

Javaslom ezért másoknak, hogy inkább ne higgyenek a "semmiben sem"!

Hogy miben higgyenek, azt döntsék el maguk.

Prunyicsek Creative Commons License 2003.04.25 0 0 429
A katolikusoknak konnyu iskolakat fenntartani. Ha nekem lenne eleg penzem, lehet hogy szorakozasbol en is fenn tartanek nehany kozepiskolat. (Mondjuk olyat, ahol meg tobb termeszet tudomanyt tanitananak :-)
Előzmény: Muster Mark (426)
Muster Mark Creative Commons License 2003.04.25 0 0 426
Mármint hogy sokkal közvetlenebbül forgatja a pénzt a vallási intoleranciába és a gyűlölködésbe?

Mert azért a katolikusok legalább egy pár középiskolát fenntartanak... de Iván Gábor egyszemélyes egyházától eddig csak egy dolgot hallottam: eszeveszett katolikusmószerolást.

Nem, nem szeretem olyan nagyon a katolikusokat sem, de a vallási fanatizmust és uszítást kifejezetten rühellem. Bocs...

Előzmény: sniffí (416)
nadamhu Creative Commons License 2003.04.25 0 0 420
itt

Gondolom ezt akartad, kivettem a source-bol.

consciousless Creative Commons License 2003.04.25 0 0 417
itt 1 mai cikk az ima gyógyító erejének kutatásáról:
Előzmény: BZoltan (413)
sniffí Creative Commons License 2003.04.25 0 0 416
Ha csak az alá íráson múlik,én alá írom neki hátha hasznosabban forgatja a támogatást,mint a többi.Nem beszélve arról,így még kevesebb jut oda,ahova több jutott mint elég.
BZoltan Creative Commons License 2003.04.24 0 0 413
Szepenle is lehet vonni a kovetkeztetest, hogy a vallasossag az nem egy 100%-os biztonsaggal mukodo eletelixir :)
Sokan zt tartjak, hogy a rendszeres szexualis elet a hosszu let titka... el is kezdtem mar gyanakodni egykori hittantanaromra, mert pap letere van vagy 90 eves :) valamit sumakol az oreg :)

z

Előzmény: consciousless (412)
consciousless Creative Commons License 2003.04.24 0 0 412
Az én drága jó nagyanyám meg csak csak szitokszóként használja istent, bagózik mint állat, 80 éves és köszöni jól van :)
Előzmény: BZoltan (410)
consciousless Creative Commons License 2003.04.24 0 0 411
Egyáltalán, nekem az furcsa, hogy Freudot a tudomány fórumon még bárki tudományos forrásnak állítsa be. Egy lelkibeteg ember volt aki a saját rögeszméit egyetemes igazságokként próbálta eladni, ehhez volt is tehetsége. Ez a mai pszichológia álláspontja! Az hogy valaki valamivel foglalkozik, nem garancia rá, hogy igazat is mond róla, különösen nem a lélektanban.
BZoltan Creative Commons License 2003.04.24 -1 0 410
draga jo nagyanyam immaron vagy 80 eve beszelget rendszeresen a "senkivel" es koszoni szepen jol van.

A vallasnak van egy olyan erdekes tulajdonasaga, hogy lelki nyugalmat es biztonsagerzet ad es ez sokszor az egeszseg fontos alapja.. ugyanakkor nyilvanvalo, hogy a vallas nem helyettesitheti hosszu tavon az elet egyebb szukseges dolgait, igynemstoppolja meg a zokninkat, nem viszi ki a szmetet es nem megy be helyettunk dolgozni.. sok IvanGabortol sem szbadit meg minket.
Pedig mindez kivanatos es hasznos is volna :)

z

Előzmény: sniffí (409)
sniffí Creative Commons License 2003.04.24 0 0 409
De a senkivel,beszélgetés még inkább okzhatta utolsó éveit!
Előzmény: predi (406)
predi Creative Commons License 2003.03.05 0 0 407
Viszont egy életerős, közösségi életet élő ember esetében túlnyomóan negatív hatásait tapasztaltam a vallásoknak. Nem is hiszem, hogy másképp kellene lennie. Ha valakinek elkezdi valami olyan elvont elképzelés vezérelni a életét, ami felesleges plusz korlátokat tesz rá, az bizony visszaveti az illetőt.
Például van-e itt olyan tag, aki szerint ha valaki Mohamed aranyköpései (más néven korán) szerint él, az nem egy primitív törzsi rendszer szabályait kényszeríti magára? Amivel együtt jár a gondolkozásának a degradálódása.
predi Creative Commons License 2003.03.05 0 0 406
Állítom, hogy van a vallásnak pozitív pszichológiai hatása. Pl. anyámon láttam, amikor élete utolsó éveiben egyedül maradt. Bizony a vallás volt a legfőbb támasza. Olyan volt neki jézus, mint egy gyereknek a képzelt barát. Ha pl. megfelelő módon imádkozott hozzá, akkor így még beszélhetett is valakivel a nélkül, hogy bolondnak tartották volna, merthogy a senkivel beszélget.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!