Keresés

Részletes keresés

lyuko Creative Commons License 1 napja 0 0 74493

Köszönöm!

Olyan egy tonnányi trágyával kényelmesen elmennek. Persze nem csak aszfalton, hanem hepehupás földúton is. Szinte naponta hozok viszek velük valamit, az MTZ-t idén talán ha ötször indítottam be. Az üzemanyag fogyasztás drasztikusan lecsökkent. :) Mifelénk már a múltévben is meg idén is traktorral, kisteherautóval közlekedni tiszta életveszély, kamerás rendőrautók jönnek mennek félóránként. :) Ha van sárga villogó a traktoron de nincs beirva a forgalmiba, bünti, ha nem használod amikor kell bünti... Itt a faluban van 50 traktor, abból minden szempontból OK, pont a tizede, öt. Például nehézpótkocsira jogsim nekem sincs, így csak magával a traktorral vagy függesztett eszközzel közlekedhetnék... Meg a permetezővel.

Szerencsére nekem minden pár száz méteren belül van, elviszik az ökrök, aztán nincs para :)

Most szegényeknek nagyon piszkos a szőrük, mert vagy két hónapja kötötten tartom őket így kénytelenek a saját trágyájukba feküdni egész éjszaka. Egyáltalán nem kapnak enni, csak amit legelnek így aztán van anyag bennük bőven... Almozhatok amennyit akarok, reggelre rémesen néznek ki. Szabadtartás jobb lenne, patyolat tiszták nem lennének akkor se, meg már kétszer is kitörtek a helyükről, szóval az  ő érdekük nehogy bajba kerüljenek, meg senkinek se hiányozna, ha egy autó elé szaladnának. Az első esetet úgy gondoltam véletlen, de a másodiknál világos lett, hogy tudatosan bontogatják unalmukban a karámot... Bürök le is tört a szava végéből egy darabot.

Előzmény: Lacibács (74492)
Lacibács Creative Commons License 1 napja 0 0 74492

Tetszik a fogat.

Előzmény: lyuko (74490)
kljr Creative Commons License 2 napja 0 0 74491

Hát a trágya már csak ilyen, ha nem jó nekünk, hogy mindig csak az aszfalton járjunk. :)

Én még nem láttam ezt a videót, úgyhogy már gy van aki nem unja.

Előzmény: lyuko (74490)
lyuko Creative Commons License 2 napja 0 0 74490

Van két szarvasmarhám is, most nem linkelem be róluk a videómat, mert már sokszor megtettem és uncsi is már gondolom. A szarvasmarha trágya és gondolom a trágyalé is semleges kémhatású ellentétben mondjuk a lóéval. Nem gondoltam a trágyára mint problémára...

 

mégis belinkelem őket. :)

 

https://youtu.be/SxntS5xAxOQ

 

Az új járomot próbáltuk ki, meg amúgy is háromévesek lettek.

Előzmény: kljr (74487)
portos150 Creative Commons License 2 napja 0 0 74489

Így igaz, a trágya eszi meg a bakancsot.... nekem is mondták az eladók, hogy arra nem tudnak garanciát vállalni....

 

Előzmény: kljr (74487)
booerang Creative Commons License 3 napja 0 0 74488

Akkor ez a bakancsprobléma úgy látszik sokfelé van,már azt hittem,csak rólam esnek le 3-6 hónapon belül.Ráadásul nálam ez az idő úgy értendő,hogy csak heti két-három napot használom őket.Egyszer vettem két ugyanolyat,az egyik 6 hónapot,a másik hármat bírt ki ugyanolyan körülmények között....

A hétvégén évzárón kapott a lányom egy jutalom könyvet,a címe Különös történetek és mesék.Már az első bebizonyította,milyen igaz a cím:a kecskének a rajzoló jól ismerte az anatómiáját,4 bimbót rajzolt a tőgyére.

Már épp mondani akartam,a magyar rajzoló sem láthatott még életében kecskét,de elkezdtem olvasni a történetet,kiderült Dél-Franciaországban játszódik,megnézve az impresszumot,kiderült a rajzoló is francia.Úgy látszik,náluk sem látott mindenki kecskét,de ha már rajzol,legalább nézne meg egy képet.

Osztálykirándulásról hazatérve boldogan meséli lányom,mi mindent láttak(szarvaspark és állatsimogató),látott kecskét is,de megjegyezte,nagyon ronda volt a tőgye,az hogy a kecske milyen volt,csak utána mondta.:-)

kljr Creative Commons License 3 napja 0 0 74487

Legyünk optimisták: meg fogod találni életed (bakancs)párját! :) Nálam a lótrágya 4-6 hónap alatt a bakancstalpat porlasztja el. De mi a helyzet a kecskékkel?

Előzmény: lyuko (74485)
ez-Ben Creative Commons License 4 napja 0 0 74486

 

 :)) Kérlek szépen...egy biztos megoldás kínálkozik, bevonulsz tartalékosnak és leszereléskor nem adod le a surranót. htk.

 

...vagy, mint a Farkasokkal táncolóban John Dunbar hadnagy egy hős tettet követsz el és ennek elismeréseként a parancsnokságtól megkapod ajándékba a surranót, mint a nevezett a hátaslovát.

 

 Jól mondtad a seregben a vigyázzmeneteknél töredezett  beton, de a surranó az állta a "sarat"!

 ( Persze lehet, hogy túl keményen lépdelsz és azért nyekkennek ki a jobb sorsra érdemes bakancsok.:)

 

Előzmény: lyuko (74482)
lyuko Creative Commons License 4 napja 0 0 74485

Ha márbakancs, és off topic, még elmondok egy jó kis sztorit bakancs ügyben.

Nagyon rég, olyan tizenvalahány éve vettem egy Panama Jack bakancsot, akkoriban olyan harmincezer forintba került ami nagyon húzós volt, egy minimál havi fizetés. Első télen amikor hordtam, annyira megszerettem, hogy februárban ugyababban a boltban, volt egy kis akció rá, és én vettemegy ugyanolyat. második télen még az első bakancsot hordtam a második a dobozában pihent. Harmadik télen ugyan a bakancsmég teljesen jó volt de az orra kicsit ki volt fényesedve, meg elszineződött  bőr a sótól meg a hólétől, elővettem a második bakancsot, gondoltam az első még jó lesz dolgozgatni egy ideig.

A második Panama Jack bakancs két hónap alatt szó szerint szétmállott, úgyhogy a tél javát az első bakancsban húztam ki.

Az első bakancsot még évekig nyúztam melóban, sárban, vizes gazban, elkopott a talpa, de a felsőrész még teljesen rendben volt. Egy suszter egyenesbe vágta a talpát, ragasztott rá egy másik talpat azt a talpat is elkoptattam, vagy két éve dobtam ki, eszméletlen hogy mit birt ki.

Szóval a fene se tud ezeken eligazodni.

Most azért vettem Portwest bakancsot, mert egy haver lábán láttam meg is jegyeztem milyen jó kis bakancsa van és hogy mikor vette meg milyen márka. Azt hittem leülök amikor azt mondja két éve... Lehet ha rendelnék ugyanolyan bakancsot ugyanattól a webáruháztól az birná évekig...

lyuko Creative Commons License 4 napja 0 0 74484

A legutolsó áldozatom amit ma küldtem vissza a webáruháznak, egy Portwest S1P Trojan  bakancs. Erős két hónapot bírt.

A mailem nyilvános.

Előzmény: andr0meda_ (74483)
andr0meda_ Creative Commons License 4 napja 0 0 74483

Mi napi 8-10 kilométereket gyaloglunk, tökön-babon, erdőn búzatarlón, mindenen. Nekem a Haix bőven bír egy évet. Hányas lábad van? Ha adsz elérhetőséget, dobok képeket akár mailben is.

Előzmény: lyuko (74482)
lyuko Creative Commons License 4 napja 0 0 74482

Ez a bakancs dolog engem is érdekel.

Sajnos nálam egy bakancs három hónapig birja.... Telefonomra egy trekking appot töltöttem le, a legkevesebb amit egy nap gyalogoltam, 14 km, a legtöbb 30... Ebbe nincs benne amikor ithon teszek veszek, vagy boltbamegyek, moziba miegymás...  Pont ma fogom visszaküldeni a kereskedőnek a legutoljára március végén vásárolt bakancsot, amit úgy vettem, hogy előzőleg felhívtam a webáruházat, elmondtam, hogy sokat járkálok benne, és sokszor vizes környezetben, vizes, harmatos fűben. Elázik a bőr, és elenged a ragasztás. Sárban, esőben gumicsizmát hordok, szóval szerintem ezt ki kéne bírni egy bakancsnak.

Katonaviselt ember vagyok, a században nem emlékszem olyanra, hogy a surranó ne bírta volna ki a 18 hónapot valakinek.... szóval elméletileg meg lehetne csinálni normálisan, csak szerintem ezt mindet kínában gyártják egy panelház alagsorában.... ecsettel kenik ráa ragasztót :)

Vettem már katonai ruházati boltban uj, vagy legalábbis nagyon újszerű amerikai tengerészgyalogos surranót, ami állítólag ha atomtámadás lenne én eltűnnék belőle, de a surranó akkor is megmaradna... szóval mindenálló, olaj, sav, lúg, mínusz 60 foktólplusz 60 fokig.... fájdalmasan drága volt, ugyanúgy szétmállott három hónap alatt... úgy látszik az is bírt mindent, csak a napi húsz kilométert nem... :)

Szóval száz szónak is egy a vége, ha valaki tud egy linket legalább ahol van olyan bakancs ami egy évet kibir, nagyon hálás lennék.

Előzmény: ez-Ben (74481)
ez-Ben Creative Commons License 5 napja 0 0 74481

 

 :) Üdv ! Ez egy nagy lehetőség a természet búvároknak. Mi a brigáddal az ősszel végig akarunk száguldani a "kék jelzésen" és még a TV híradóba is bekerülhetnénk az egységes szuper bakancsos felszerelésünkkel. Hányféle méretben kínálod és egypár bakancs  / kecsó az átszámítási képlet ? 

 A fórumon volt egy nagyon kedves ( bakancsokhoz is nagyon értő :) kolléganőnk majd kikérjük a független szakértői véleményét. Az áldomást természetesen Te fizeted. ( Ősi szokás :)

 

 

Előzmény: andr0meda_ (74480)
andr0meda_ Creative Commons License 5 napja 0 0 74480

Sziasztok! 

Cserélnék jóféle bakancsokat kecskére, el szeretném kezdeni a kecskézést otthon, egyenlőre 2-3 gödölyével, terület, ólak adott, a kifutót kell.összedobnom nekik. Szemes, szálas takarmányra is van forrásom.

Ha érdekel valakit, szóljatok, Haix és uvex bakancsokat vagy terepgumit tudok felajánlani cserébe.

Lajos

portos150 Creative Commons License 5 napja 0 0 74479

Olyan helyről még téglát sem vennék, ahol közlik velem, hogy a beltenyészet nem gond, nemhogy kecskét.

Előzmény: Brisk88 (74476)
StociPeti Creative Commons License 6 napja 0 0 74478

Sziasztok!

Érdeklődnék használ-e valaki HTF-01 fejőgépet. Az a problémám, hogy nincs elegendő vákuum. A szénlapátokat már kicseréltem és gyanítom, hogy a vákuum szabályzó szeleppel lehet a gond. Szerintem hiányzik belőle egy rugó. Hozzáértők megerősíthetnének, hogy jó e a tippem. 

Előre is köszönöm!

becőke73 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 74477

Sziasztok!

Ha valaki véletlenül kinőtte volna fejőgépét, és eladná, légyszi szóljon! Most keresek megbízható masinát 8-10 anyához!

Illetve, ha tudtok tippet/tanácsot esetleg egy új gép vásárlásához (mit, hol érdemes), azt is várom!

Köszönöm előre is!

Brisk88 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74476

Szóval vigyázzak a fertőzésekkel, köszönöm. Nincs a nyulakkal sok keresztbetegségük szerintem, legalábbis a nyúlnak a csirkével van, ha jól tudom. Mivel itt összevásárolt kecskék vannak, nem vagyok előrébb.Milyen árkategória egy közepesen tejelő kecskének? Mert szánok rá, csak tudjam, hogy az jó is lesz.

 

Előzmény: Pap Pali (74475)
Pap Pali Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74475

Szia!

Kezdő paraszt hiba az összvàsàrolt kecske.Több hely, több fertőzés lehetősèg.

Èn türelmes lennék a helyedben ès egy helyről hoznàm el őket úgy, hogy Te válogatsz.  Mindig találni ilyeneket, csak várnod kell.

Az, hogy Enar-os, semmit nem jelent a Te helyzetedben. 

Nem szerencsés összeengedni màs àllattal a fertőzések miatt, de mindenkinek màs szempont számít.

Előzmény: Brisk88 (74467)
lyuko Creative Commons License 2017.06.13 0 1 74474

Az álományom nagy részemásodik laktációs, a múltévi első laktációhoz képest ég és föld. Valószínüleg nem lesz harmadik ellés, mert vagy levágom, vagy eladom ahogy sikerül. Kibújok a szürkezónából és "papíros" kecskét veszek én is.

Van három tincses anyám, náluk nincs csomósodás keményedés a tőgyben ellés után! Könnyen, jön a tej is, olyan sugárban mint egy tehénnek! :)

Előzmény: Tekiartur (74471)
lyuko Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74473

Nekem van három tyúkom meg egy kakasom, gond nélkülelvanak a kecskéközt. Nem hinném, hogy a nyulkkal ne jönnének ki.

Rengeteget pazarolnak a kecskék valóban, de van egy ügyes megoldás. Az a baj velük, hogy a szájukba vesznek egy adag szénát, középen kettéharapják és a fele leesik a földre. Na azt ha éhendöglik se eszi meg. Szóval olyan etetkell csinálni deszkából vagy OSB lapból amiból míg eszik nem tudja kihúzni a fejét. Itt is voltakkorábban fotók meg a neten us lehet szemezgetni.

Előzmény: Brisk88 (74472)
Brisk88 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74472

Köszönöm a válaszotok. Amiket látok hirdetve tényleg jó tejelőket 25ezer alatt nincsenek (Somogy megye) egyáltalán, csak a szirszar kecskék, amiket levágni se érdemes talán. Ő is a 1,5 literes keverékért külön 20at kérne, de annyit meg nem adok érte. Így is elég a 20ezer a három alpesi gidáért, törzskönyves az apjuk. Szóval vannak kecskék 3-4literrel ezt azért jó hallani. :) Most építem a karámot nekik, de azt hiszem maradnak a gidák és nézelődök még. Ajánlottak egy plébánost, aki mindenféle tarka kecskét tart, az talán nem vág át. :D

De ha van itt bárki Kaposvár közelében azt is szívesen meghallgatom.

Láttam ezt a nagy pazarlást a kecskéknél, próbálta valaki már nyulakal együtt szabadtartásban őket vagy csirkékkel? Van egy rakás magyar óriás nyulam, most mennek azok is ki a szabadba, gondotam ellesznek azok az üregeikben a kecskék között.

Tekiartur Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74471

Meg van a véleményem arról aki beltenyésztésre biztat. Én öt éve vettem az elsőket, az is szempont volt, hogy ne kelljen messze menni értük, 1,5-2 literesek voltak, Azóta tudom, hogy 2 liter alattival nem érdemes foglalkozni. Aztán a fiam mondta, hogy ha már dolgozok velük akkor ne fizessek rá. A második eresztés bevált- igaz messzebb mentem értük kicsit többe is kerültek- 3-4 literesek voltak. azért múlt időbe, mert egyiknek 3 fia volt,és úgy vitték el őket, ha az anyát is adtam. A másiknak idén négyes ikrei lettek, tőle tettem fel ide 4 napja a kis bakot akit ép a beltenyésztés miatt el akarok cserélni(74459). Abrakolni szerintem kell, nálunk sajnos pocsékolás van, de a mostani anyám az eladott anyám tavaly előtti lánya, akit már ősszel be tudtam pároztatni előhasiként  két tündérkét ellett, akik addig szoptak ameddig akartak( majdnem 5 hónapig) ekkor elkeltek., s a születésük után becsomósodott cici is szépen helyrejött két litert meghaladóan tejelt, most választottam le az idei születésűeket, most 3 körül ad. Állítólag a 3. vagy 4. évben vannak a csúcson.  Nálam az is szempont, hogy könnyen fejhető legyen, mert hetvenkedve már nem könnyű kézzel fejni.

Előzmény: lyuko (74470)
lyuko Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74470

Így látatlanba nehéz tanácsot adni, Az első hozzászólásod alapján azt hittem csak olyan alpesi/nekmondott/ kecskék. Ha nem kapnak abrakot, az a pár deci tej akkor is kevés. Ha bizalmatlan vagy, nem tetszenek, pláne egy beltenyésztett leromlott állomány, akkor menj el máshová, nézz szét több helyen.

Nekem nincsenek /még / papíros kecskéim, nem is igen adtam pénzt értük, rájuk untak, aztán nekemadták őket. Első évben ezek is gyengén tejeltek, én se adok nekik abrakot, de szálas mindig van előttük nincsenek rosz kondiban és a tejet nem deciben hanem literben mérem :) Szóval, sz@r kecskét szerezhetsz ingyen is, jobbért már pénzt kell adni. A pakliban az is benne van, hogy a felesért meg egy sörért szerzett kecske litereket ad, a drága "papíros" kecskével meg csak a gond van. 

Ha hosszútávon gondolkodol, én azt mondom ne sajnáld az időt, fáradságot, nézz szét több helyen, és papírost vegyél.

Előzmény: Brisk88 (74469)
Brisk88 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74469

De merre kapok épeszű összegért normális kecskét? Fülszámuk ezeknek is van, alpesiek is törzskönyves állományból valók, csak szarnak rájuk ahonnan hozta. A gidákat felnevelve biztosan jó 2 anyám lesz a bakkal, csak addig kéne valami tejelő jószág. Iszonyat milyen állományok vannak itt, pedig tartanak 50-60 kecskét is, abból élnek aztán abrakot nem látnak és 30-35ezreket kérnek ugyan ilyenekért, mert tiszta alpesi mondjuk. A 4,5 éves fülszámos fehér hosszabb szőrű, ha most ad tejet abból még lehet valami normálisan tartva még? A többiről letettem, de egy kéne valahogy.

Előzmény: lyuko (74468)
lyuko Creative Commons License 2017.06.13 0 0 74468

Hagyd őket a pi..csába.

Válts ENAR számot, a körzeti állatorvosnál kell kérni, és vegyél inkább két "papíros" anyát. Árban, bosszúságban, tejjel, hússal jobban jársz.

Előzmény: Brisk88 (74467)
Brisk88 Creative Commons License 2017.06.12 0 0 74467

Üdv az ittenieknek! Kezdő "paraszt" vagyok és kecske vásárlás elött állok, kicsit tanácstalanul. Kinéztem három alpesi gidát, jó vonalból azt biztosan megveszem, 2 gödölye testvér és egy bak, egy az apjuk, de azt mondják ezt nem gond fedezésnél, ez valóban így van nem gond a rokontenyészet? Illetve felajánlottak megvételre 4 felnőttet is, de nincsenek valami jó formában. Az egyik egy szánentáli féle (vagy parlagi...hosszabb szőrű, de nagy testű) nagyon sovány, így ad 3-4deci tejet naponta, két alpesi anya kicsit jobb kondiban nem igazán tejelnek 1-2 deci csak és egy barna keverék ami 1,5 literes az jó kondiban van. Ismerem az illetőt, összevásárol mindenhonnan jószágokat, pár hete vannal nála ezek is, tehát nem miatta ilyenek, de szabadulna tőlük (csirkézik inkább). Érdemes lehet a gidákon kívül mást is megvenni, van esély normális tejelőket csinálni belőlük? Nekem nagy legelőm van, hozzá erdő szóval fel tudnának hízni szépen. Nekem a fehér a szimpatikus, ha ilyen gebén is tejel, gondolom nyalósóval, jó legelővel, melaszos etetéssel kecske lehetne belőle,  hamar, de nem vagyok biztos a dolgomban. Adnátok tanácsot, hogy mi ajánlott ilyen helyzetben? 10e lenne darabja kb.

Köszönöm, ha segítetek. :)

lyuko Creative Commons License 2017.06.12 0 0 74466

Igen így van, összeáll a bendőben mint a vályog, meg meg is dagad. Nem tud kérődzni, el is pusztulha a jószág. Minél frissebb annál rosszabb. Aratás után két hónapig nem is szabad etetni egyáltalán, legalábbis nagyapáink szerint. Amikor eszi már akkor látszik hogy nem frankó a búza, csak nyújtogatja a nyelvét, a szájpadlására ragadt darát alig tudja lesutulni. Szemesen jobb talán etetni, persze a mennyiség is számít. Aratás után, darálva, két kilóvalmegkínálni a kecskét, nem vezet jóra....

Előzmény: portos150 (74464)
koppándi Creative Commons License 2017.06.11 0 0 74465

Köszönöm!

Előzmény: portos150 (74464)
portos150 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 74464

Megvitattuk itt már az eltelt évek alatt párszor, vissza lehet olvasni.

Megdagad a gyomorban és rámehet a kecske.

 

(Most persze jön majd pár ellenpélda, meg olyan aki eteti és semmi baj nem lett.)

 

Nem baj, ez csak egy tanács.

Előzmény: koppándi (74462)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!