Nagyon sürgős lenne. Sajnos a családom megelégelte a kecskéket.
A teljes állományom Két 4 éves anyakecske, egy 5 hónapos gödölye és egy három éves herélt (aki remek kocsis és hátas kecske)
A heréltet nem nagyon akarom eladni, csak ha valakinek nagyon kell. Az anyák S.O.S. csak. Ittenieknek szeretném adni, mert akkor tudom, hogy a mekik és a topiktárs is jól jár.
Van két eladó 4 éves anya kecském. Főbb tudnivalók: Hege Fecó tenyészetéből származnak, értékes felmenőkkel és rokonsággal. Szelídek, vezethetők, enarban regisztráltak, bő tejelők, könnyen fejhetők.
Szeretném, ha jó helyre kerülnének, ezért ide írtam. Veszprém megyében, Sólyon vannak a mekik. Az áruk (35000 Ft)áron aluli, és ajándék 5 hónapos gödölye is jár hozzájuk.
A szagával semmi bajom nem volt. A zsír, meg a háj volt más. A tökös gidákon gyakorlatilag nem volt egy deka sem. A töketlenekről meg leszedtem vagy 2-3 kilót.
Szerintem nincs semi baja a húsnak, még a baknak sem. A bak levizeli a két első lábát, meg a fejét és attól büdös. Az anyáknak meg attól vonzó illatos....
Az a baj, hogy vágáskor nem lehet elkerülni, hogy a büdös bőrrel összekenjük a húst.
Én havonta egy kecskét vágok, fasirt, borjú bécsi /rántott szelet/ milánói/bolonyai mártás, pörkölt, lesz belőle. Húst boltban úgy három éve vettem utoljára. Tervezgetem a kecskekolbász készítést.... még nem jutottam el odáig. Szalonná szoktam venni boltban. Azt nem lehet kecskéből csinálni.
Én, mint kezdő /szenvedő alany/, kérdezném a rutinos tapasztalt kecskéseket /kicsit mind flúgos, ez tuti/:
2016-ban vágtunk egy 8 hónapos, kb 30-35 kilós bakot. Nem volt büdös, minden félelmünk ellenére, semmi bántó szaga nem volt. Húsa, számomra egy igényes, zsírral finoman márványozott, csoda husi volt.
2017-ben vágtunk egy 8 hónapos, kb 30-35 kilós bakot. Nem volt büdös, minden félelmünk ellenére, semmi bántó szaga nem volt. Húsa, számomra egy igényes, zsírral finoman márványozott, csoda husi volt. Az előzőnek apja, és testvére egyszerre. Így sikerült.
Ma vágtunk két 7,5 hónapos, 40+ kilós, 6 hetesen ivartalanított bakot másik anyától, másik apától:
Ez még mingíg felülmúl minden "bóti" husit, de ..... nem olyan. Has üregben, és máshol is, láthatóan több zsír, faggyú. Ugyan akkor a húsban, rétegesen elheyezkedő, "márványos" jelzőt kiérdemlő zsír réteg jóval kevesebb. Azt tudom. Az "eunuch"-ok elhzíznak, ellustulnak
A mai vágás áldozatainak pl csúnyán zsíros, szíve volt. Feltűnően zsírosak voltak a beleik.
A kérdés:
Ez a különbség a herélésből, vagy a másik fajtából adódhat?
Belül van egy fél liter körte, ha valamit elütöttem, bocsi. Holnap pótlom, javítom. :))
Hát, kaja az jut nekik. Itt van egy kisebb amazonasi dzsungel. Meg..... széna, nehogy az éjjel éhen haljanak. Meg abrak, míg csorog a tej. Meg most derült ki, ki tudják bontani a lehullott diót is, de ez akkor is meglepő volt a számomra.
Nem tudom, hogy a tieid hány évesek és hányszor ellettek, de nálam a kecskék java ilyen, vagy ennél dagadtabb (jobb) oldallal járkál és az idegenek meg is kérdezik az év minden szkában, hogy vemhesek -e?
Szóval tipus, meg jóltartás, meg ellések száma is okozhatja....
Szia :) Ebben a csoportban benne van, itt tudsz vele beszélni, Juh és kecsketartók csoportja. Esetleg még gerecsekecske neszmély is tud sztem segíteni, h kapcsolatba lépj vele :)
Sajnos meg kell válnunk szeretett kecskéinktől. A csapat: 4 anya (R1 alpesi, R1 núbiai, utóbbi lányai) és a fővezér, a R2 bak. Úgy gondolom, hogy a fórumtársaknál jó helyen lennének, továbbra is szeretetben gondoznátok őket. Itt van pár kép az idei évről, gyerekekről, a tejcsiből készült finomságokról. Ha szeretnétek készítek friss képeket is róluk.
Te aztán mindent tudsz. De, ha már megemlitetted a macsekot, ejtsünk szót bővebben róla : Azt írja az újság, hogy egy fekete-fehér nőstény macska volt és a neve, most kapaszkodjatok meg : Csalogány ! Mindezt csak, azért említettem, mert a "Miért pont kecske ?!" mindig is a tudományos, társasági élet egyik vezető topikja volt. Azaz, ezek szerint most is az. Punktum !:)