Keresés

Részletes keresés

Édy Endre Creative Commons License 2007.02.15 0 0 848
Kaptam egy mailt, amelyikben egy fickó picinyke vizsgálódás után bekötött szemmel kirakja a kockát. Nem t'om, hogy látta-e valaki, de ha valakit érdekel, dobjon címet és küldöm. :)
tzuiop Creative Commons License 2007.02.15 0 0 847

Köszönöm!

 

A 3x3x3 kirakásra találtam egy jó magyarázatot a youtube-on és onnan írtam ki a sárga halas, kaméleonos stb alg-kat.

 

Közben vettem egy 2x2x2-t és nem nagyon tetszett a kis kocka kirakásáról írtak az általad említett oldalon(nem akartam sok új alg-ot tanulni(ui. annak tűntek)) és kijegyzeteltem pár alg-t, de aztán eszembe jutott a mondat, miszerint "a 2x2x2 ua. mint a 3x3x3 csak élek és közép nélkül". Erre elkezdtem nézni  a kiskockát és magamtól sikerült rájönnöm, hogy mit, hogyan, hogy pl. ez most egy kaméleon, vagy egy halacska(csak a kereszt nélkül) és csodák csodája azóta kirakom bármikor a kiskockát!! Nagyon büszke voltam magamra, mert pár perc alatt leesett a tantusz!:)

 

Közben elkezdtem a 4x4x4 et is, ahol megint csak nem tetszettek az algoritmusok(olyan oldal lenne jó, amit láttam már a neten csak most nem találom,a rubikkocka linkjei közt sem, ahol lehet lépésenként megnézni a forgatásokat , mert a betűk nem segítenek nekem(még)) Talán holland fickóé az oldal és ő magyarázott a youtube-on is, de nem találom a videóját sem ott!!:(

Szóval pár napja elkezdtem kirakni magamtól a 4x4x4-et és kiraktam hamar a fehéret, meg a második sort is, de a harmadik nem ment. :) Másnap megnéztem a hogyant a rubikkocka.hun , de az alg-ok, mega leírás nem volt nagyon könnyű nekem euért nekiestem magamtól, és nagyon hamar kitaláltam, hogyan csinálom meg a közepeket, majd a párosítás is ment, de az utolsó néhány pár már nem ment magamtól, pedig utána már ugyanaz lenne, mint a 3x3x3. :(

 

Jah, kicsit próbálkoztam a speedcube-bal, de nekem egy új kocka van most reszeletlenül és csak szilikonozva , szóval nagyon recseg még és nehéz forgatni, de sikerült ma többször 3 perc alatti időket csinálnom (metronómot is használtam közben,de még egészen lassú tempónál(54 bpm) is nehéz egy forgatást csinálni egy ütésre.

A fingertrickeket még nem nagyon volt időm nézni, csak magamtól fejlesztgetem őket. Nekem az jött be, ha mutatóujjal pörgetek sokat, tehát pl a fehér kereszt után a fehér oldalt leteszem alulra, hogy a sarkok és élek berakásához mutatóval pörgessek.

 

A minél kevesebb forgatásnál, hogy indultok neki. Mindig fehérrel kezd ott mindenki, vagy (ami logikusabbnak tűnik, hogy) megnézitek melyik szín áll legközelebb a kereszthez(vagy teljes oldalhoz) és ott kezditek. Egy ázsiai fickó videóján úgy tűnt, hogy ő egyből egymás mellé illeszkedő párokat keresgetett. (Azt hiszem 5.71 alatt rakta ki a kockáját a youtube-on és utána lassabban is kirak egy kockát)

 

 

Van egy ismerősöm,akinek talán megvan az a könyv!! Megpróbálom elkunyizni tőle!:))

 

 

Előzmény: MaxiOli (846)
MaxiOli Creative Commons License 2007.02.14 0 0 846

Szia!

 

 

Először is gra az eredményhez!

 

Nem tudom, hogy honan puskáztál, de puskázni én ezt ajánlom:

www.rubikkocka.hu

 

Minnél kevesebb forgatás:

Na ez egy olyan dolog, hogy minnél többet tudsz, annál kevesebb lépés alatt tudod megoldani. Tehát tanulni kell, és próbálkozni.

Bár azért vannak olyan kirakási rendszerek, amiket vegyítve jobb eredményt tudsz elérni. Ilyen pl a Gilles-Roux és a Lars Petrus metódus, illetve ezek vegyítése a Fridrich-el! (Az előbbi kettő blokkosító modszer, és nem sorrol-sorra halad)

 

Könyv:

Sajnos Magyar nyelven 1982-ben (vagy 83-ban) jelent meg könyv utoljára amiben le volt írva a kirakás!

 

Tanulás:

Szerintem érdemes szisztematikusan haladni. Ami annyit tesz, hogy először mindenhova tanulj meg csak annyit, hogy ki tudd rakni, és utána heti 2-3 forgatáskombinációt hozzá (ezeknek ugyebár akkor egyből tudni fogod az inverzét és a tükrözöttjét is, ami azt jelenti, hogy heti 12 algoritmust tanultál meg!

így elég hamar el lehet jutni az 1 perces álomhatárig!

A Másik lehetőség, hogy keresel valakit aki folyamatosan tanít!

 

Üdv:

Oli

 

 

Előzmény: tzuiop (845)
tzuiop Creative Commons License 2007.02.13 0 0 845

Sziasztok!

 

kb. 2-3 hete találtam egy 3x3x3-at a barátnőmnél. Elkezdtem rakosgatni és egész hamar eljutottam a 2 réteg kirakásáig(volt egy papír amin az volt, hogy fehér kereszt, fehér oldal, 2 réteg, stb, de semmi konkrét forgatási tanács!)!

Nemsokára kipuskáztam pár tekerési,permutálási trükköt,amiket mostanra már megtanultam(halacska, fordított hal,sarokcsere,élcsere).Kb. 3 perc alatt ki tudok most már puska nélkül rakni egy csak szilikonozott új kockát!:) Most már van  egy 2x2x2, egy 3x3x3 és egy 4x4x4-em is!:))))

 

Persze azokkal még nem sokmindent tudok kezdeni, mert nem tudok nyomtatni és gép nincs otthon, szóval kézzel írogatok ki puskákat és idő is kell hozzájuk.:)

 

Arra lennék kíváncsi, hogy a "minél kevesebb forgatásból kirakás"-hoz meg kell tanulni az összes lehetséges tekerést, vagy van valami alapelv(pl láttam egy ázsiai gyereket,aki összetekerte egyből az egymás mellé tartozó éleket-sarkokat, tehát nem a fehér kereszt,sarkok,stb eljárást használta.

Matekból mit érdemes tanulmányozni, ha az ember meg akarná érteni a működést?

Valahol lehet könyvet kapni a kirakásokról? Vagy mit nyomtassak ki magamnak, segédlet gyanánt, hogy ne csak gép előtt tudjak okosodni.  

 

Köszi.

 

tcs Creative Commons License 2006.12.26 0 0 844

Olyan lépés nincs amivel kizárólag két sarkot (szomszédosat) lehet csak megcserélni. Ha volna ilyen lépés akkor az valahol az élek pozíciójába is beleszól.

Ha a végén az jön ki, hogy minden a helyén van, csak két sarok van megcserélve, akkor rosszul van a kocka összerakva. Ekkor csak a szétszedés segít.

 

Ha azonban az a helyzet, hogy két sort már összeraktál, és a legalsót rendezed (a legalsó soron az élek sincsenek a helyén), akkor más a helyzet. Ílyenkor fordítasz egyet a legalsón (pl. a C a D helyére lép), és akkor már 3 sarok nincs a helyén. Erre már van forgatás. De ennek tárgyalása már mevan a NET-en. (lásd az egyik korábbi hozzászólás linkjét)

 

Előzmény: Fogár (843)
Fogár Creative Commons License 2006.12.25 0 0 843

Sziasztok!

 

Segítséget szeretnék kérni sima 3x3 kocka sarok kirakásához... valamikor 25 éve megtanultam...dehát az évek... most kaptam egyet és sajnos ez az egy lépésem nem megy. Tehát van négy sarok A, B, C, D.  A és B helyén van  C -t és D -t kellene kicserélnem. Neten ezt a verziót nem találtam meg....

 

Előre is köszi

MaxiOli Creative Commons License 2006.12.23 0 0 842
a 3. eset szerintem nem 5-10 sec, hanem max 1-2! Csak egy sima L permutáció ha meg vannak cserélve. Ha viszont az orientáció se jó akkor is max 8 sec!
Hosszu9764 Creative Commons License 2006.12.19 0 0 841

Hi!

 

A 3. eset is nagyon sokféle-képpen fordulhat elő, de ezekből, amelyek kirakhatók, azok kb. 5-10 sec alatt, attól függ, milyen jól forog a kockád:-)))

 

 

üdv.

Előzmény: kito_3x3 (839)
ProXero Creative Commons License 2006.12.18 0 0 840
Szia! Az 1. és a 2. eset csak szétszedéssel oldható meg, a 3. talán kirakható.
Előzmény: kito_3x3 (839)
kito_3x3 Creative Commons License 2006.12.17 0 0 839

Sziasztok!

 

Kérdése(i)m:

 

Kirakható-e egy 3x3-as Rubik kocka csak tekergetéssel,

1.: ha csupán 2 csúcskocka van felcserélve (nem a helyükön elforgatva)?

2.: ha két élkocka van felcserélve (szintén nem csupán a saját helyén megfordulva)?

3.: az előző kettő helyzet együtt.

 

Esetleg szétszedés utáni helytelen összerakásból adódik ez a helyzet?

 

 

Kíváncsi vagyok a válaszotokra!

 

Üdvözlök mindenkit

MaxiOli Creative Commons License 2006.12.17 0 0 838

Ebben az esetben az alábbi oldalt javaslom:

http://www.rubikkocka.hu

kirakások/5x5x5

ha ügyes vagy megtalálod!

Előzmény: VViktor28 (837)
VViktor28 Creative Commons License 2006.12.13 0 0 837

Szia.

 

Nagyon köszönöm.

Használhatónak tűnik!:o)

Kipróbálom.

 

Most egy 5x5x5-ös kockával akadtam meg!.

 

Két kocka nem áll a helyére, az összes többi megvan.

És nincs rá algoritmusom.

Ey oldalon a két középső élkocka. A helyén van, de az állása nem jó! Tehát kézzel át kéne csavarnom, de nem megy:o) Már az UFO-kra gyanaxom....

 

 

Előzmény: MaxiOli (836)
MaxiOli Creative Commons License 2006.11.19 0 0 836

Az a leírás amit adtál róla, az pontosan ráillik a mach magic ball-ra! Ez a neve!

Igazából a kirakása elég egyszerű, nagyban hasonlít a skewb kirakásához!

ha érdekel, akkor itt egy pár kép néhény típusáról: http://www.rubikkocka.hu/pages/mindenmasjatek.htm

Ez az én saját gyűjteményem, nem Rubik része!

 

Kirakást meg itt találsz hozzá:

http://www.mefferts.com/puzzles/creasol.html

Előzmény: VViktor28 (835)
VViktor28 Creative Commons License 2006.11.15 0 0 835

Sziasztok.

 

előre is bocsi az off-ért, de a kérdésem az lenne, hogy hogy hívják azt a rubik kockához hasonló, de mégis merőben más játékot, ami gömb alakú, 3szögekből, és 4szögekből áll, és pörgetni kell.

Valami mach magic ball van ráírva, de ez alapján nem igazán találok a neten semmit. valaki megmondhatná a megoldását...

 

 

Köszönettel: Vajda Viktor

PS.: ha lehet privátba (is) válaszoljatok: vajda.viktor@gmail.com

 

banya1 Creative Commons License 2006.11.10 0 0 834
most írnom kell
banya1 Creative Commons License 2006.11.09 0 0 833
Köszi! Igazán tetszik az ötlet, bár eddig a komoylban gondolkodtam De most jut eszembe, hogy van neki egy "kínai" kockája, arra tényleg ragaszthatnék, alán apró matek feladványokat?:-) Aztán , ha rikarkat, szólól, a sört átvállalom! Köszi.
Előzmény: lvsti (832)
lvsti Creative Commons License 2006.11.08 0 0 832
Mondjuk ilyen advanced változatnak el tudnám képzelni, hogy a kocka oldalain nem színek vannak, hanem egy-egy fénykép feldarabolva :) Aki azt kirakja tizenegynéhány másodperc alatt, annak én fizetem az első sört ;)
Előzmény: banya1 (829)
Renslay Creative Commons License 2006.11.08 0 0 831
Matricázz be egy dobókockát...
Előzmény: Törölt nick (830)
banya1 Creative Commons License 2006.11.06 0 0 829
Sziasztok!Nagyon szeretnék valakit meglepni Rubik "kacatokkal", bocs.Tudnátok-e internetes vásárlási lehetőséget pl. magic, kígyó stb-hez. Egyáltalán mi az, amivel érdemes foglalkoznia egy igazi "kockának"!Mármint, aki már igazán profi kockakirakó. 6-os kocka létezik már?( 2,3,4,5 van,köszi)Karácsonyra tervezem,a meglepit! Köszi előre is!
lvsti Creative Commons License 2006.10.30 0 0 828
Nnna, visszavittem, és az eladó készségesen kicserélte. Ő is meg volt lepődve rajta, hogy hogyan kerülhetett ilyen gyatra minőségű kockára Rubik logó... Az új kockám (ami szintén Rubik) meg aközött ég és föld a különbség! Szóval most örülök. :)
Előzmény: lvsti (827)
lvsti Creative Commons License 2006.10.28 0 0 827
Jó, de a racsnizást a szilikonspré se szünteti meg... :( Egyébként hol és mennyiért lehet ilyen cumót kapni?
Előzmény: frc0032 (826)
frc0032 Creative Commons License 2006.10.27 0 0 826
Hello!!
ne, ne vidd vissza! inklább fújj bele szilikonsprét, és attól majd jól fog forogni!

FRC#0032
Előzmény: lvsti (825)
lvsti Creative Commons License 2006.10.26 0 0 825
Üdv, kockaforgatók!

Ma vettem egy 3x3x3-as hazai gyártmányú Rubik-kockát a Figaroban (Bartók B. út), de hát nem is tudom... szóval azt hittem, hogy a Rubik embléma valami minőségi garanciát is jelent (ezen a fórumon is azt írtátok, hogy gagyi kínait nem érdemes venni, mert hamar szétesik). Namost ehhez képest a kockám egy bizonyos irányba tekeréskor érdekes hangokat ad ki magából, ami leginkább arra hasonlít, mintha egy kis fémdarabka racsnizna közben. Ez normális? Ráadásul iszonyat nehéz tekerni. Azon gondolkodom, hogy visszaviszem és kicseréltetem...
frc0032 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 824
legalább tuggya valai h kell csinálni?

FRC#0032
frc0032 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 823
de mostmár 8
...
:-(
frc0032 Creative Commons License 2006.10.04 0 0 822
jaja, de le7 h valaki...(tudod miről van szó :) de azért hátha...
Előzmény: MaxiOli (821)
MaxiOli Creative Commons License 2006.10.04 0 0 821

Azt hiszem ez egy elég hülye kérdés volt!

Ha valakinek lenne is ilyen dominója, akkor az se hiszem, hogy eladná (vagy legalábbis olcsón)!

Bár ha lenne, akkor arra én is vevő vagyok!

Na meg persze bármilyen régi Rubik játékra!

Előzmény: frc0032 (820)
frc0032 Creative Commons License 2006.10.03 0 0 820
van valakinek eladó rubik dominója?

FRC#0032
MaxiOli Creative Commons License 2006.08.30 0 0 819

http://Rubikkocka.fw.hu

Kirakások/ 2x2x2

Előzmény: Bucky13 (818)
Bucky13 Creative Commons License 2006.08.30 0 0 818
Tudnátok segíteni hogy hol található a Pocket Cube-nak a legegyszerűbb kirakása?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!