Keresés

Részletes keresés

sunni Creative Commons License 8 órája 0 0 103844

A gím teheneket hallottam napközben, este hazafelé az út közepén láttam is őket 😒

Ormió Creative Commons License 1 napja 0 0 103843

Amennyire láttuk a feleségemmel, nem sikerült halat fogniuk. Olyan volt, mintha innának - de így? Minek?

Előzmény: sunni (103842)
sunni Creative Commons License 2 napja -1 0 103842

Valami " kaja " elszaporodott közel a felszínhez, de az is lehet, hogy csak szórakoztak 

itt egyértelmű, de nem tömeges.

Előzmény: Ormió (103840)
gaffy59 Creative Commons License 2 napja 0 0 103841

Én passzolom.

Előzmény: Ormió (103840)
Ormió Creative Commons License 2 napja 0 0 103840

Sziasztok! Szeretém a véleményeteket kérni a következőben: Dömösön a Dunánál arra lettem figyelmes, hogy szürke varjak csapdosnak le a vízre, majdnem úgy, mintha sirályok volnának. Kicsit keringtek a levegőben, majd elég határozottan leereszkedtek a víz szinéhez, a két lábukkal és a csőrükkel beleértek a vízbe, majd felszálltak, és ismét és ismét. Volt vagy tucatnyi varjú - sirály egy sem. Nem értem, mit csináltak és miért, de bízom benne, hogy itt majd választ kapok tőletek. Előre is köszönetem érte!

Azért tolok egy képet, igaz, nem a témába vág, és a címe:"Ezt hallgasd meg, Mami!"

gaffy59 Creative Commons License 3 napja 0 0 103839

Csodát! Mérgelődök az elmaradó tavaszi nagyobb vízállások miatt. A növényzet az erdőtől egyre jobban megtelepedik a meder felé. A képen látható és méter magasra növő "susnyás"  a kisebb vadat elrejti, még a disznó sem látszik ki belőle. Sokszor 1-2m-re haladok el mellettük és nem veszem észre őket. Marad a szarvas. Ó de nehéz az élet! ;).

Évekkel korábban az erdősávtól a vízig agyag, homok, iszap volt. Ha a vad kilépett, az enyém volt, most nem. Csak az extra alacsony vízállás lenne jó, de akkor meg a takarás hiányzik.

De akkor is megyek, mert ami jár nekünk, az jár és előbb-utóbb megjön.

Feladni? Soha, pláne most!

Kitartást, jók ezek!

Előzmény: sunni (103838)
sunni Creative Commons License 3 napja -1 0 103838

Jó indul neked a szezon.

Nálunk az út közepén lehetne fotózni állatokat. Majdnem elütöttem hajnalban egy gím borjút, ha nem fékez be a borjú nem tudtam volna annyit rántani a kormányon, hogy ne ütközzünk. Pedig óvatos vagyok, két napja láttam egy személyautót a szántóföldön betört szélvédővel. Több kisebb állat "pihen" az úton.

Előzmény: gaffy59 (103835)
gaffy59 Creative Commons License 3 napja 0 0 103837

Na, erre gondolhattam volna, hogy belóg valami, bocs.

Ha nincs szél, akkor nagyon jó a Thermacell.

A fejháló tapasztalatom szerint kicsit a tisztánlátást zavarhatja és esetleg a manuális fókuszálást. Én elvagyok vele, még távcső használatakor is.

Lapkák készülnek külön vadászoknak is és horgászoknak. Ha rossz a szeled, akkor teljesen mindegy, mert Téged is érez.

Előzmény: legyenvalami (103836)
legyenvalami Creative Commons License 3 napja 0 0 103836

Köszi a válaszokat. Jobb szeretem a keresőt használni, ezért nem nagyon fejhálózok. Aztán majd ha felzabáltak a szúnyogok, akkor lehet megváltozik a véleményem. De ha csak akkora területre hatásos a riasztó, mint ahol vagyok, akkor lehet teszek vele egy próbát.

Egy elárasztott legelőn készültek a képek, ezért nehéz volt úgy elkapni, hogy ne lógjon be semmi az előtérbe. Valószínűleg azok a foltok is egy-egy fűszál az előtérből. A 2. képen meg bármi okozhatja. Azon próbáltam kicsit elmosni a túl kontrasztos előteret/hátteret, több kevesebb sikerrel... mondjuk úgy, hogy kint lenni a szabadban jobban szeretek, mint a szerkesztéssel bajlódni :)

Az az első vízbe gázolós pillanat illik a bikához. egészen fejedelmi beállás

Előzmény: gaffy59 (103834)
gaffy59 Creative Commons License 4 napja 0 1 103835

A király átkel!

Semmi extra, de számonra mégis gyönyörű jelent.

Mindennapos, ha az ember síri csendben van, de a reggeli pára megöli az élességet ilyen távolságból.

Pedig hagyott időt a nyugodt és tökéletes fókuszáláshoz.

gaffy59 Creative Commons License 4 napja 0 0 103834

Szia!

Ami a technikai kérdésedet illeti, azt tudom mondani, hogy jó, de azt, hogy tudja-e az ígért hatókört, azt nem próbáltam ki. Ha az ember közvetlen közelében(előtt, mögött, alatt) van akkor tökéletes.

Én ajánlom a fejhálót, ami nulla súly és 

helyigénye sincs(zsebben elfér), vmint filléres tétel a thermacellhez képest, aminek van azért  egy nem megnyugtató illata. Egy szélesebb karimájú kalappal jó megoldás, én így használom.

A kezekre kesztyű és a megfelelő ruházat hozzá. 

De bevallom, hogy invázióban, kiegészítve egymást, az a garantált védelem.

Más, de technikai kérdés a részemről: 

A 2.3.4. képen van egy bumeráng formájú sötétebb "folt", hol a gólyatöcs alatt, ill. mellett.

Az mi lehet?

Itt viszont örülünk a kollégáknak!  :)

Előzmény: legyenvalami (103833)
legyenvalami Creative Commons License 4 napja -1 0 103833

Sziasztok!

Csak nem rég találtam rá a fórumra, de ha már szóba került Apaj, akkor meg is ragadnám az alkalmat, hogy megosszak párat a legutóbbi képeimből. Szeretek ide járni, és mindig meg is lep, mennyire gazdag a madár élővilága. Amikor már azt hinném láttam mindent, általában olyankor röppen elő valami ritkaság. Nyilván jóval gyorsabban, mint hogy sikerüljön megtalálnia a fókusznak... de ez már csak ilyen.

Találkozni is sok fotóssal kint, mennek mindig a tapasztalat cserék, beszámolók. Persze, mikor hajnalban versengeni kell egymással a legjobb helyekért, vagy ha csak kiülne az ember élvezni a nyugalmat, akkor nem mindig örül a kollégáknak :)

És lenne egy technikai kérdésem is: ti mit használtok a szúnyogok ellen? egy ideje szemezek már a vadászboltokban kapható lapkás szúnyogriasztókkal. Próbáltátok már őket, mennyire használnak? Illetve mennyire szúrják ki a vadak, ha közelebb jönnek? (elvileg semleges szagúak)

gaffy59 Creative Commons License 5 napja 0 1 103832

Sírattam a nyulamat, ő is kíváncsi volt rá.

Nézd csak, hogy néz! 

gaffy59 Creative Commons License 5 napja 0 0 103831

Neeem, nem akarsz Te ilyet! :)))

Pedig nem kapok a "reklámozásért" semmit.

Egyszerűen jót akarok azoknak, akik rezonálnak az ilyesmire. Akkora élmény, hogy a fal adja a másikat. Elmondani nem tudom. Amikor először a számba vettem és olyan You-tub-osan megfújtam, azonnal sikerem volt. Mindjárt kettő jött egyszerre. Annyira szeretem, hogy a fotózás már nem is érdekel(na jó, ez kamu, de mindig velem van a készlet :)).

A bikákhoz másképp kell szólni, aludni nemtudok az izgalmas jelenetek miatt, amiket átélhetek a hívások során, de ezekről sokszor írtam már...

Méghogy becserkészni! Jöjjön csak oda!! ;)

Előzmény: sunni (103830)
sunni Creative Commons License 5 napja 0 0 103830

Ha a sírós nyúlra jött a bika is istenuccse beszerzek már egyet 😉

Előzmény: gaffy59 (103828)
gaffy59 Creative Commons License 5 napja 0 0 103829

:)

Jöhet a mínusz is, csak tudjam, hogy nem csak sunni-nak és magamnak mutatok képeket :))).

Ja, hogy nem kimondottan term.fotó?

Igen nem az, mert nem vagyok term.fotós, csak úgy lövöldözöm a vadakat., és nemtom van-e egyáltalán olyan topic.

Sajna kevesen vagyunk, alig győzöm! 🤧

gaffy59 Creative Commons License 6 napja 0 4 103828

Ma hajnalban nem hallottam semmit, egy erdő szélére vackoltam be.

6ó után ők hárman kiváltottak, de hamar mentek is.

Már unatkoztam, gondoltam "sírásra bírom a nyulamat", úgy is csend van. Jött is a topi egyenesen, szép lépésben, pedig csak két strófát fújtam. 

A szelem is és a takarás is jó volt, de picit még messze volt, amikor éppen ráemeltem.. Erre megállt. Nem értettem. Ebben a pillanatban a hátam mögött beleordított az öreg a jelenetbe.

Hogy melyikünk ilyedt meg jobban, azt nemtudom. De ő már futott is, amerről jött....

Megfordulva nem láttam a bikát. Nem baj, majd máskor.

Előzmény: gaffy59 (103827)
gaffy59 Creative Commons License 6 napja 0 0 103827

És ez gondolom így normális. Itt 08.25 körül indul és tart három hetet. Utána is van bőgés, de nem olyan intenzív. Jött egy kis víz, ami kiszaladt és ez már nehezen szárad ki ezen az őszön, a vad ilyenkor ritkábban jön le a parthoz, inkább csak a zsengébb zöld miatt reggelente. A teheneket sem szívesen hajtják a felázott iszapos mederszéleken és a bunyót is odafent a kemény talajon vívják, amit legtöbbször csak hallok.

Előzmény: sunni (103826)
sunni Creative Commons License 6 napja 0 0 103826

Az a "gyenge" nálam már jó lenne. Erre a csúcs csak szept. 20 körül van, de majd kiderül.

Előzmény: gaffy59 (103825)
gaffy59 Creative Commons License 6 napja 0 2 103825

Itt is gyenge még. Hajtom a nagy bikát, de csak egy "gyengébb" nézett velem farkasszemet. Ki nem jött volna tovább. De annyira azért rámjött, hogy a meleg kisugárzását éreztem, olyam volt mint egy kályháé. Reggel volt még, gőzölt. Elképesztő!

Talán majd holnap, de inkább inkább jövő héten. Lehülés jön.

Előzmény: sunni (103824)
sunni Creative Commons License 6 napja 0 1 103824

Egy rövid bőgést, napkelte előtt, már hallottam. Jó magasan és mélyen, odáig már nem tudok felmenni, ha nem jön le nem lesz lefotózva 😊

már készül a télre

Előzmény: gaffy59 (103823)
gaffy59 Creative Commons License 2025.08.24 0 2 103823

bandita39 Creative Commons License 2025.08.21 0 1 103822

Köszi szépen Mester :)

Előzmény: gaffy59 (103820)
Töck Jenő Creative Commons License 2025.08.21 0 0 103821

"ugy hogy nem ismerünk Gemencen semmi helyet van értelme lemenni egy nap fotózásra Gemencre ?"

Ha előtte szarba nyúltok akkor van. Már voltam ott, helyismerettel rendelkező társ nélkül nagyon nehéz. De nem lehetetlen.

Előzmény: bandita39 (103819)
gaffy59 Creative Commons License 2025.08.21 0 0 103820

Helyi ismeretség hiányában csak Diana holdistennő segítségében bízhattok :).

Persze attól is függ, hogy mi az elképzelés, a területet és az áhított vadat, madarat illetően.

Gemenc nagy, biztosan tudod, hogy mindenhová nem juthat be az ember, mert vannak belső, szigorúan védett területek, ezekre gondolok. Viszont vannak jó helyek, pl.  Vén-Duna Bajától, aminek a partja gyalog is járható. Horgászok, kerékpárosok is járják, de egy csendes hétköznap vaddal is lehet találkozni. Partján madarak, de szomorúan mondom, csak kis számban. A fekete gólyák már lassan mennek, viszont végre van jégmadár a kiskócsag és a gémek mellett. Más alig.

Persze Dusnoktól a határig az 51sz. főút mellett bárhol ahol van nagyobb erdő, ott sok a szarvas, esetleg róka, sakál, disznó. Ezeket a területeket én is járom, ha magas a Duna.

A túloldal is jó mondjuk Bogyiszlótól délre, ha lehet közel a Dunához.

Kedvenc helyeim az M9-es híd alatti területek, de egy-egy kukorica táblában is van minden errefelé, ahol erdős ott pláne.

Előzmény: bandita39 (103819)
bandita39 Creative Commons License 2025.08.21 0 2 103819

Fenséges Állat ,Jó kép. Szerinted Laikusként ugy hogy nem ismerünk Gemencen semmi helyet van értelme lemenni egy nap fotózásra Gemencre ? Egy Haverommal agyalgatunk hogy lemenjünk. Köszi.

Előzmény: gaffy59 (103818)
gaffy59 Creative Commons License 2025.08.21 0 1 103818

Köszönöm!

Nagy meló volt takarás nélkül belopni őket. A múltkori kisebb árhullám után a kikelő szúnyoghadak ellen órákat töltenek a vízben álldogálva, csak a fülüket pörgetik és bambán néznek mozdulatlanul. Bal kézzel a parti iszapot tapizva centiméterekként közeledtem, húztam feléjük a hajóval, miközben a megmerevedett, géphez görnyült tartásomra nagyon ügyeltem. Semmi óvatlan és hirtelen mozdulat, csak az alkar és a csuklóm dolgozott.  A jobbra-balra nézés is felejtős ilyenkor, a szem csak az állatokon  -jó ragadozóhoz méltóan :)

Egy csiga gyorsabban halad, de bevártak.

Páros 22-es az öregebb, két napja "nyögdicsél" már, de röviden.

Másnap is ott talált a napnyugta miközben beálltam a tegnapi irányba várakozva, hátha.

A kürtre még nem reagált így csendben várakoztam, és egy óra múlva a hátam mögött a jól ismert csobogást meghallottam.

Lassan a kajakból először a jobb láb ki, majd a bal és már a halkan levett géppel együtt megfordultam. Ritka, de kézből lőttem...

A 22-es.

A vadászatok megkezdése előtt találkozni AKAROK még vele. A szeptember végét nem éli meg, úgyhogy, ha mást nem, akkor fújom a "Vuvuzelát".

Előzmény: sunni (103816)
sunni Creative Commons License 2025.08.21 0 0 103817

Ilyen bikákról álmodok, de nálunk ilyen nincs.

Előzmény: gaffy59 (103814)
sunni Creative Commons License 2025.08.21 0 0 103816

Akkor nálatok beindultak.

Nekem a " bikák a termál fürdőben " is bejönne 

Gratulálok !!!

Előzmény: gaffy59 (103815)
gaffy59 Creative Commons License 2025.08.20 0 2 103815

A napnyugta kristálytiszta, de a hajnal...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!