Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

bsziszi61 Creative Commons License 2006.10.01 0 0 76
"kivétel Bp, mert ott a területi pótlék pár ezrest még rátesz. "

A pótlékok régóta egyformák mo. területén, a 90-es évek közepén eltörölték az ún. "kerületi" pótlékot.
A rokon - barát - ismerős nem büntetése meg egyszerű élniakarás. A RENDŐR sem az égből pottyant, jött valahonnan és tart valahová.
pszihoapu Creative Commons License 2006.09.26 0 0 75
Hol?

Bp.-n?
Vagy nyugaton?

üdv
Előzmény: CharlieNK (73)
Öngyölöm-Böngyölöm Creative Commons License 2006.09.25 0 0 74
Van még a rendőröknek egy olyan kategóriája, főleg falun, aki az ismerőseit, rokonait nem bünteti. Ez elvileg egy nemes gesztus lenne, de ott van a probléma, hogy ha valaki tilosban parkol, elengedi neki, csak mert a szomszédjának az unokatestvérének az ismerősének a sógora. Meg vannak olyanok is amelyek "pofára" büntetnek, vagy csak azért mert valaki Audival jár nem bünteti meg, de a Kispolszkira mindjárt ráteszi a kerékbilincset.
CharlieNK Creative Commons License 2006.09.25 0 0 73
A járőrök - akikel az utcán találkozol - netto 77-82 körül keresnek, kivétel Bp, mert ott a területi pótlék  pár ezrest még rátesz. Ettől minden melós többet tud keresni egy hónapban...
Előzmény: pszihoapu (71)
bsziszi61 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 72
Na, - ácsi bácsi.

Nem tetszik ez a fórum. NEM csak a rendőr tehet arról, ha vesztegetnek, sőt nem csak a rendőr. Mondom ezt 1 hílyán 20 éves aktív rendőri múlttal úgy, hogy bárki előtt kijelenthetem, soha nem fogadtam el kenőpénzt és azt sem tűrtem el, hogy felkínáljanak nekem.
Szóval - mi is a probléma? Keveset keres a rendőr? Nem keres keveset.
Az árak viszont magasak. Nehéz azt átélni, hogy havi több száz órát dolgozik és a megélhetés mellett nem tud olyan cipőt megvenni, aminek ára egyenlő a fél havi keresetével és nehezére esik hó közepe után barátnőjét is elvinni a moziba, mert az is több min 3000 Ft., ha még vesznek is a jegy mellé valamit.
Több diplomával kijelentem, hogy nem buták a rendőrök, az alapképzés 2 éve sokakat kiszór. Azt viszont szintén nehéz átélni, hogy amikor rendőrkém még azt is meggondolja, hogy biciklit vegyen-e, a szomszéd suttyó (aki történetesen nem munkával kérgezte fel a tenyerét) havonta cserélgeti a terejáróit, ugyanannyi idős korára.
Már itt is olvasam, hogy a jogsi megtartása érdekében magas jutalmakat kinált fel valaki. A fentiek ismeretében CSODA, ha valaki lefekszik és elkurvul? Előbb csak egyszer, aztán szokássá válik (válhat.)
A probléma összetettebb mint gondolnánk, ha valaki kultúráltan akar beszélgetni eszmét cserélni - nem véres szájjal sértegetve vitatkozni - állok elébe!

Hátha jobb lesz!
pszihoapu Creative Commons License 2006.08.09 0 0 71
Már bocsánat!
Miért is keresnek a rendőrök keveset?
Mennyi az a kevés?
Amennyire tudom kb 2x annyi a nettó fizetésük mint nekem.
Én heti 5 nap, 8 óra, 3 műszak, esetleges apró-cseprő túlórák nincsenek kifizetve!
Majd 40 év munkával, hatvanvalahányévesen TALÁN elmehetek nyugdíjba, ha megérem!

Ha kevés a pénz miért nem megy el DOLGOZNI valahová?
Ez olyan mint amikor a tv-ben megállapítják, hogy egy német orvos 10x annyit keres mint egy magyar és ezért van a hálapénzrendszer!

Azzal ki foglalkozik, hogy pl. egy német segédmunkás is 10x annyit keres mint a magyar!!!!!!!!!??????????


Nem a megállított autós tehet róla, hogy "szegény rendőr" keveset keres!
Nem mondta neki SENKI, hogy menjen rendőrnek! Ha ilyen sajnálatraméltó HIVATÁS akkor miért válasszák annyian, fiatalok?
Talán pont a "mellékjövedelem" miatt?

u.i.: első időkben az olcsó írható DVD lemezeket pont egy rendőrtől vettem!!!
Megy ám a biznisz minden szinten!

üdv
pszihoapu Creative Commons License 2006.08.09 0 0 70
Én fizettem már 10 ezret, mert le volt járva a személyim és a kedves határőrnek
fel KELLETT jelentenie!
Neki ezt muszáj!
Volt nálam érvényes útlevél is ... akkor is fel kell jelentsen!

Amúgy minden ok volt az autóval és velem is csak figyelmetlenségből odaadtam a személyimet. Ha kapásból az útlevelet adom akkor bekaphatta volna!

Mi abban a logika, hogy a magyar határőrség, magyar autókat állít meg és igazoltat olyan utakon, olyan útiránnyal aminek semmi köze az államhatárhoz?

Ez kb 6 éve volt akkor nekem ez a 10 ezer forint nem volt kevés pénz!
Ja és persze a rendőrségről jött a csekk meg a levél, hogy csak azért ennyi mert ez volt az első szabálysértésem és adjam meg a munkahelyem adatait posta fordultával , mert hátha nem fizetek és akkor legyen honnan letiltani!

stb stb rengeteget írhatnék
Előzmény: avantage (62)
Oldman 2 Creative Commons License 2006.06.05 0 0 69
1976 óta van hivatásos jogsim. 22 évet nyomtam le kamionon és néhány évet nemzetközi buszon. Sajnos volt olyan időszak amikor azt mondtam, hogy ha előttem összeesne egy rendőr belerúgnák amikor átlépem. 4x voltam lecsukva igazságtalanul mert nem engedtem az igazamból és kitaláltak valamit, hogy "rendre" tanítsanak! Voltam már a radiátorhoz bilincselve és úgy vertek. Volt olyan rendőr aki rám szállt és csak akkor nyugodott le, amikor megigértem neki, hogy a legközelebbi szívatáskor megölöm és magammal is végzek a fegyverével. -Tudta, hogy megteszem! A mai napig ha egy rendőr megállít, hatalmas belső feszültség van bennem és félek tőle és magamtól. Nagyon megkönnyebbülök amikor korrekt, normális módon intézkedik és szégyenlem is magam, hogy milyen előitéletekkel és indulatokkal álltam meg annak ellenére, hogy ez nem az én szégyenem! Szerencsére ma már a durva túlkapások ritkulnak talán a koromnak és egy valódi stílusváltásnak köszönhetően. Szeretném, ha megtisztulna az ország az olyanoktól akik idáig tudnak juttatni embereket mint engem!
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.03 0 0 68
Ertelemszeruen erosnek meg ugyesnek kell lenni hozza.

ZOH
Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 67
Segítenél, hogyan lehet állampolgári joggal élve elfogást végrehajtani?
Eddig ahányszor hívtam a 112őt, hogy ideje volna felém gurulniuk, mivel épp autót törnek fel vagy egyéb törvénysértést követnek el, szép nyugodtan kapcsolgattak vagy leráztak, én meg intézhettem saját magam..de abból nem lett elfogás.
Mi a titka a sikernek?
Előzmény: zsarules (65)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.31 0 0 66
"Állampolgári jogom, hogy bűncselekmény elkövetjét elfogjam és haladéktalanul a rendőrségnek vagy az ügyészségnek átadjam az elfogott személyt. Illetve nem vagyok köteles a rendőri intézkedést tűrni, ha arról mérlegelés nélkül megállapítható, hogy jogellenes.

Tehát a következő pénzkéregető rendőrt le fogom fegyverezni és a fentiekben leírtak szerint fogok eljárni."

Kiraly!

Itt kiontheted a lelked :-)

ZOH
Előzmény: zsarules (65)
zsarules Creative Commons License 2006.05.31 0 0 65

Tudjátok... Én volt zsaru vagyok és nagyon kellemetlen perceket éltem meg egyik - másik volt kollégám mellett aktív koromban.

 

Volt, hogy a váltásvezetővel vitára keltek kedves kollégáim a személyemmel kapcsolatban, mert nem akartak velem szolgálatba menni.

 

Az volt az ok, hogy velem nem lehet zsebre bírságolni. Kértem ugyanis a tisztelt bajtársakat, hogy a jelenlétemben lehetőleg kerüljék az ilyen mozdulatokat.

 

Én nem voltam besúgó, nem voltam fostos megtenni amit meg kellett tenni - mégis besúgónak tartottak hirtelen csend lett amikor az öltözőbe léptem meg ilyesmi.

 

3 fajta rendőrt ismerek néhány éves hivatásos és civil tapasztalatra alapozva.

 

1. aki megvesztegethetetlen... sajnos már nagyon kevesen vannak

2. aki teszi dolgát rendben és egyik - másik ajánlatra elcsábul... ha nem jár másnak komoly hátránnyal akkor szerintem megbocsátható ismerve a rendőri javadalmazás rendszerét.

3. aki addig nyüstöli az ellenőrzött autóst vagy személyt amíg az rá nem jön, hogy nem engedik el amíg nem fizet - akár mondva csinált dolgok miatt.

 

Személyem néha bele-bele csúszott a 2-es kategóriába nem tagadom.

De Én a 3. verzió esküdt ellensége vagyok és fel is lépek velük szemben.

 

Állampolgári jogom, hogy bűncselekmény elkövetjét elfogjam és haladéktalanul a rendőrségnek vagy az ügyészségnek átadjam az elfogott személyt. Illetve nem vagyok köteles a rendőri intézkedést tűrni, ha arról mérlegelés nélkül megállapítható, hogy jogellenes.

 

Tehát a következő pénzkéregető rendőrt le fogom fegyverezni és a fentiekben leírtak szerint fogok eljárni.

 

Van benne rutinom ugyanis leszerelésem óta több elfogást is köszönhet nekem a rendőrség amit állampolgári jogom alapján kezdeményeztem igaz zsrut még nem meszeltem.

 

Ezek az elfogások nem buzgómócsing effektusok, hanem a szememet csípő - és gondolom a társadalom nagy többségét felháborító és zavaró - cselekmények miatt történtek.

 

És mostanság kezd elegem lenni a rendőrökből is...

 

Pláne azután, hogy a XI. ker-ben sárgán  villogó lámpákkal ellátott útvonalon (éjszakai gyér közlekedés miatt) megállítanak... Az öreg rendőr alszik a kocsiban, a fiatal meg bizonygatja, hogy piroson mentem át és ezt látta a kollégája is aki az autóban ül.

 

Miután pénzkérdés lett a dologból elszállt az agyvizem és a lehetőségét ajánlottam fel fiatal silányképzettségű rendőrünknek, hogy nagyívben hamarosan követheti a vállapját a bokorba, ha nem vált hangnemet.

 

A kiabálásra előbújt az öregróka és miután bemutatkoztam mint volt közlekedési rendőr és leírást adtam az éppen kialakulóban lévő ügyről a kiskollégáját visszatessékelte a járőrautóba és elillantak.

 

Van még sztori... Pl.: hogyan lettem gyanúsított Hivatalos személy elleni erőszakban, majd hogyan lett a.)-os megszüntetés ( bűncselekmény hiányában) az ügy végeredménye..

 

És még a többi...

 

Egyet megtanultam... Többé nem leszek rendőr az biztos.... Hacsak nem háború esetén..

 

Törölt nick Creative Commons License 2005.01.06 0 0 64

SEGITSETEK !!! dataport@freestart.hu KÖSZÖNÖM NAGYON MAGAS ÖSSZEGET ADNÉK annak aki a jogositványom elvételét megakadályozza. Közepes ittas vezetésért állitottak elő, a jogsim még a kezemben (meddig.....????)

avantage Creative Commons License 2001.08.06 0 0 63
A fekete sotetitett BMW-ket, Merdzsokat
bankkartyaval veszik? Es azert az nem csak 3.5 milla...

Lehet, hogy nem szabalyos, hogy sajat zsebre dolgoznak a motoros rendorok, de azert csak attol lehet penzt elfogadni, akinek vaj van a fejen. Ez a nagy helyzet.

Előzmény: ha5nx (57)
avantage Creative Commons License 2001.08.06 0 0 62
ha5nx,

"Úgy voltam vele, hogy inkább az államnak 5000-et, mint ezeknek 4-et."

Ez nagyon tetszett, es vegulis ez jo.

En meg sosem vesztegettem, es nem is szeretnek, ezert a soktizezerforintos bajokat kerulom. Jo modszer, eddig max. 7eFt-ot fizettem csekken.

Előzmény: ha5nx (10)
Xolo Creative Commons License 2001.08.04 0 0 61
Az lehet, hogy nem fog viszkivel kínálni, de a hivatali visszaélés egy kicsit túlzás, nem? Ha te az elektromos műveknél dolgozol, és a feleségedet kúrogatják, lekapcsolod abban a kerületben az áramot, ahol a köcsög lakik? Azért ez nem így működik. Intézzék el ketten. Fakabát nélkül!
Előzmény: szemmellato (60)
szemmellato Creative Commons License 2001.08.04 0 0 60
Hát ha más feleségét kúrogatod --rendőr vagy sem --azért ne várd el hogy whiskey-vel kínáljon ha kiderül...
A motoros jattokról én is hasonlókat hallottam : az épp szabadnapos kollégák civilben fél óránként mennek a szolisokhoz és hozzák el a bevételt...
Az öcséd nőjének ezexerint anyagi gondjai nem voltak:-)))
Továbbra is mondom :viva korrupció!!
Előzmény: sansalvador (59)
sansalvador Creative Commons License 2001.08.04 0 0 59
Rendőr ellenesség...

Nos tőlem annyit kereshetnek, amennyit akarnak, amikor én is anno állami cégnél kezdtem és nem fizettek meg rendesen, hát persze hogy ügyeskedett az ember...
Egyébiránt az öcsém esete miatt gyűlölöm őket, aki jópár éve a munkahelyén összejött egy nővel, aki történetesen egy (közlekedési)rendőr felesége volt. Persze nem véletlen, mert rendőr barátunk szája nagyobb volt, mint (szexuális)tehetsége, sőt ennek ellenére mindig bepróbálkozott minden útszéli kurvánál, de hát ugye ez egy férfi -főleg rendőr- esetében nem számit, annál inkább egy nőnél illetve feleségnél!
Mondtam az öcsinek, hogy csak óvatosan, mert ezek primitivek és mindenre képesek. Óvatosság ide vagy oda, persze bukott a mutatvány. A köcsög minden adott alkalommal baszogatta az öcsémet motoros rendőr lévén: amikor a tesó egyedül ment autóval, akkor mindig megállitották a bunkók és a felszarvazott tuskó egyenruhában ütötte a gyereket és fegyverrel fenyegette - persze szolgálat közben. Az öcsém okosan nem reagált, hiszen a két rendőr tökéletesen bizinyitotta volna a hatóság elleni erőszakot, pedig ő tisztes fizikai adottságai teljes tudatában 10 mp alatt röhögve földre küldte volna a két hájas és a 3. emeletre már szivinfarktus szélén megérkezni képes fakabátokat.:-)
Aztán mivel nem járt eredménnyel "gyorstüzelő" barátunk, igy lassan alábbhagyott felháborodottsága, főleg hogy a felesége is otthagyta, bár szerintem a mai napig nem képes felfogni a primitiv csóka, hogy esetleg rajta is múlhatott a házassága csődje.
Éppen ma hallottam "bentről", hogy mivel bizonyos pénzeket tovább kell adni, ezért a nekik, mint motoros rendőrnek jutó 150 ezer/fő/nap(!) fekete bevételt nagyon kevésnek találják és valami konfliktus kerkedett köztük és feletteseik között. Gondoltam nem is baj, mert a buta ember úgyis saját magát buktatja meg.

Előzmény: Hidra Julika (56)
Aszpirin Creative Commons License 2001.08.03 0 0 58
Üdv, topiklakók, üdv néked is, topikgazda!

"A véleményetekre a megvesztegetés pszichológiai, és szociológiai működésével kapcsolatban lennék kíváncsi."

OFF.
Világ szociológusai és pszichológusai egyesüljetek! (ja, gondolom: "szcientológusok kíméljetek!" :))))

Na én sem pszichológus, sem szocionlógus nem vagyok, de azért háthat hozzászólhatok.

ON.
Szóval én teljesen meg tudom érteni a rend nagyszerű szolgálóvédő urait, hogy csekélyke hivatalos fizetésük miatt megvesztegethetők. Szociológiai szempontból pontosan ezért (mármint a
közalkalmazotti, köztisztviselői fizetések nagyságrendje miatt) működik szvsz a megvesztegetés.

DE.
Az ember telhetetlen állat. A rendőr meg még telhetetlenebb. Ezért egészen nyilvánvaló, amikor "vadászni" állnak ki. Olyankor már mindegy, hogy elkövettél-e szabálytalanságot, vagy sem. Fizetni kell és kész. Mert ők vannak hatalmi pozícióban. Sokszor a "megvesztegetők" maguk sem tudják, hogy semmi alapja a megvesztegetésnek, mert semmit nem követtek el.
Egyébként ez nemcsak a közúti rendőröknél van így, hanem minden hatalmi, netán hatósági pozícióban lévő szakmánál. Szerintem pl. a vámosok kaszálnak a legtöbbet. De ez már nem ide tartozik.

ha5nx Creative Commons License 2001.08.03 0 0 57
Igazából nem tudom mennyit tudnak kaszálni a rendôrök, de az azért valamit elárul, hogy a motorkereskedésben, ahol a motoromat vettem, mondta a srác, hogy nem ritka, hogy bejön egy motorsrendôr és kp. letesz az asztalra pl. 3.5 millát egy Hayabusaért...
Hidra Julika Creative Commons License 2001.08.03 0 0 56
sansalvador, némi rendőr ellenesség cseng ki a szavaidból, bár soraid alapján úgy tűnik neked erre meg is van az okod. :/
Én is találkoztam olyan rendőrrel (szerencsére csak eggyel) aki _meg akart verni_ azért mert csak helyzetjelzőn volt a kocsi. "..kirángatlak köcsög", "..itt a fák között nem látja senki" stb. Megkéreztem, hogy mivel adtam okot az ilyen beszédre, de mondanom sem kell, alkalmatlan volt a kommunikációra. Egyszerűen verekedni akart. Egy kolléganővel volt (volt olyan 22éves), lehet, hogy neki akarta megmutatni milyen az igazi TJ Hooker. A végén visszaadta a papírjaimat és összetépte a feljelentést, mert ugyanúgy hívnak, mint a fiát. Nevetséges. Ilyen helyzetben szerintem csak akkor van esélyed, ha vagy akkora gangszta, hogy elbánsz 1+fél fegyveres rendőrrel, és nem azon a környéken történik, ahol laksz...
Nekem ez a rossz tapasztalat kb 1:500, tehát nem általánosítok, és nem utálom a erndőröket, sőt hiszem, hogy ők is ugyanúgy rosszak vagy jók, mint bárki más.
Előzmény: sansalvador (53)
Cgo Creative Commons License 2001.08.03 0 0 55
Emiatt mar felkerestem volna az ugyvedem...

Egyebkent elszornyedve latom (olvasom), milyen buntetesek vannak MO-n. Szlovakiaban szerencsere nem ilyen rossz a helyzet... A helyszinen kiszabhato max. buntetes 500 Sk, ami <3000 Ft. Leggyakrabban a sebesseg tullepeseert fizetek:
+ 1 .. 10 km/h ... 200 Sk
+ 11 - 20 km/h ... 300 Sk
+ 21 - 30km/h .... 500 Sk

Mivel eleg ritkan jarok 80 alatt (jo helyen dolgozom, 2x2 sav van vegig), mindig 81-117 kozott mertek be eddig. Par esetben a tullepes merteke > 30 km/h, ekkor mar feljelentenek, ezert zsebbe kapnak 500-at (3000 Ft) es mehetek is. Ha 21-30+ kapnak el, akkor zsebbe megy 300 Sk (1800 Ft) es mehetek. Ha kodlampa hasznalataert kapnak el, akkor 200 Sk (1200 Ft) a buntetes, soha nem adom zsebbe, kerek igazolast. Egyszer eletemben sikerult piroson atmennem, persze rogton ott allt a rendor, sok duma es artatlan tekintet utan megegyeztunk 500-ban (3000 Ft). Ugye onnek fontos a jogositvanya? Es nelkulozhetetlen a munkajaban? Mennyire ertekeli a jogositvanyat? Onre bizzuk... es hasonlo mondatok kisereteben. Termeszetesen az autobol kiszallitottak, nehogy feljatszam a beszelgetest, stb - eleg bizalmatlanok voltak, de kezzel labbal tudtukra adtam, hogy emberek vagyunk es mindenki tevedhet. Rossz tapasztalatom lenyegeben nincs a rendorokkel, nem szeretem, ha olyan dumakkal jonnek, hogy "az apuka tudja, hogy elvitte az autojat" meg "szep autoja van, biztosan jol keres", meg "jo draga volt ez az auto, ugye?".
Egyszer a regi autommal megallitottak, hogy nem vilagit az egyik lampa. A kerdesre, miszerint a helyszinen el tudom-e tavolitani a hibat igennel feleltem, kicsereltem az izzot es mentem tovabb. Buntetes nelkul. Nemreg megkertek, hogy kapcsoljam ki a kodlampat, nem kertek penzt. Meg egy dolgot utalok: Megallit es latja, hogy kikapcsolom a biztonsagi ovet, erre nekem allit, hogy miert nem vagyok lekotve. Mikor megmondom, hogy eppen most kapcsoltam ki, csak bolint. Nem kepesek mashogy elkezdeni a kommunikaciot?
A harmadik dolog, ami zavar es gyakran talalkozni vele, hogy a 2x2 savos uton merik a 60-at, ahol biztonsagosan lehet 100 korul jarni (itt kaptak el ejjel 3-kor 117-el, 124-el :((( ), mikozben az ovodak, iskolak kornyeki kis utakon szakadt Ladasok es kocsmabol hazatero reszegek nyomulnak. Ertem en, hogy van valamilyen limit, amit be kell szedniuk, de ez az egesz mar regen nem a biztonsagrol szol, hanem a sapszedesrol.

UI: Nagyon remelem, hogy Szlovakiaban meg sokaig nem lesz pontrendszer es 10-20-100000 Ft-nyi buntetes (bar ittas vezetesert, rossz muszaki allapotert adnek annyit)

Előzmény: attus (54)
attus Creative Commons License 2001.08.03 0 0 54
Ismerőseimmel esett meg, két lány, az eset idején (6 éve) 21 és 25 évesek. mentek az úton, éjfél után valamivel. Két civil ruhás ipse integet az út szélén. Két fiatal lány, természetesen nem álltak meg. 500 méterrel később 10 rendőr állította meg őket, fegyvert fogtak rájuk, kezeket fel, meg ilyesmi. Kiderült, hogy az integető fickó rendőr volt, és ők nem álltak meg a rendőri intézkedésre. Végül elengedték őket. De -gondolom - ha az első helyen intzékedő rendőr egyenruhában lett volna, nem ússzák meg ilyen simán.
sansalvador Creative Commons License 2001.08.03 0 0 53
A rendőr is ember, ő is szeretne jobban élni, főleg ha arra lehetősége van. Frekventált területeken, mint BP, Balaton, forgalmasabb nemzetközi forgalmat bonyolitó főútvonalakon van igazán lehetősége a rendőrnek szakitani a jóból. A korrupció fellegvárai azonban az ezeken a helyeken lévő, főleg vidéki kapitányságok, ahol az ember jóformán ismer mindenkit - ezért a kockázat kisebb a rendőrnek.

Dunántúl szerintem "legjobb" helyei: Fehérvár, Veszprém, Siófok, Szekszárd, Pécs.
Siófok kiemelkedik közülük: ott lehet alkoholosan vezetni, piroson átmenni, gyorshajtani. 40 ezerért rendőrautó megy előtted hazáig ha ittál, 10-15 ezerért zöld a piros és ötven a nyolcvan. Mindent lehet.

A rendőrök azért állnak lesben bizonyos lámpáknál, hogy a piroson áthajtókat elkapják, bár ebből az állam zsebe semmit sem lát. Ha egyedül ülsz az autódban és csak sárga volt, akkor is elkapnak, mert szerintük piros volt és ha kicsit eldumálsz velük, még azt is elpanaszolják a végén, hogy a rendőr bizony keveset keres és ezért kell a lóvé.
A sebességmérő lézer is a (rendőr)háztartásoknak dolgozik. De a diszkók is rendesen fizetnek ha nem baszogatják náluk a kábszer dilereket, egyik-másikban még rendőrök is másodállásoznak kidobóként, pedig nem lehetne. Nemkülönbül vannak az illegális bordélyok, ahol pont az egyik legnagyobb dolgozik már évek óta háboritatlanul, pár rendőr szivesen jár oda ingyen órákat venni. De még az útszéli kurvák is tudják, melyik rendőrnek a legnagyobb a farka...

A rendőrök köszönik, jól élnek. Egy 40-es IQ-val megáldott tuskó közlekedési rendőrnek is legalább egy új nyugati verda futtja 2-3 évente, persze a feleségnek is van mindig új Suzukija vagy Daewooja. Lakása is van kettő - igaz nem az ő nevén. Évente bejátszik akár egy tengerentúli utazás. A poén: a rendőr felettesei itt csak papiron azok. A "kis" közlekedési böffent egyet és a főnök lapit: tudja hogy honnan jön a lé, ezért elnéz szinte mindent.

Ha baleseted van és hibás vagy, csak nyomd a lóvét és megfordulhat az ügyed. A helyszinelés sokat számit, főleg ha neked fog kedvezni. De mivel benne van még a közl.szakértő is (északi partos), ezért jobb többet adni, hiszen megirja-kiszámitja amit akarsz. Nem vicc, tapasztalat a közvetlen környezetemben - halálos balesetnél megcsinálták a vétlen résztvevő kárára (is). Szarházi banda, dögöljenek meg.

Honnan tudom? Mondjuk hogy ott nőttem fel, sok ott a barát, ismerős - még "odabentről" is. Mesélgetnek.
A múltkor egyik hétvégén éjjel az egyik bárból/étteremből indulunk az asszonnyal. Ő vezet. Rendőr mögöttünk, kék villigó. Stop. Kiszáll a köcsög. Se köszönés, se semmi, már baszogatja is az asszonyt, pénzre menne, csak még nem tudja hogyan, mert minden rendben - az autó is pár hónapos. Engem nem vesz észre, de én tudom, hogy anno gyerekkorban egy utcában laktunk pár háznyira és a családjaink jó ismerősök, a bátyjával meg egy osztályba jártam. Persze a kocsit nem ismerheti, bár párszor illett volna észrevenni, amikor az anyámékat látogatom. Már irogatnak nagyon a fos rendőrastrában, amikor kiszállok és orditok egyet, hogy mi a fasz van b@azdmeg?! Akkor jön rá, hogy szopott. Elküldöm a picsába, a kollegája ki sem mer szállni. Ez meg csak hebeg-habog, elveszem a papirokat és elhúzunk padlón. Jellemtelen g*cik.

Ez idő alatt meg feltörnek 50 nyaralót, ellopnak 20 autót és kirabolnak 15 külföldit. Az nem számit.

tacika Creative Commons License 2001.08.03 0 0 52
A kilencvenes évek elején-közepén magam is hordtam a fakabátot úgy három és fél évig.
Korrumpálható nem voltam, ha esetleg mégis már úgyis elévült:-))) (elévülési idő a büntetési tétel felső határa, kivétel emberölés és emberiség elleni bcs-k:ezek nem évülnek el.)
Szóval arra emlékszem, hogy nálunk olyan módszerekkel próbálták a középvezetők a korrupciót fékezni, hogy szolgálatba a rendőr nem tarthatott magánál 1000 forintnál több kp-t.
Ha valakinél ellenőrzéskor több pénzt találtak azt automatikusan megvesztegetésnek vették, persze nem emlékszem ilyen esetre. Továbbá az alvilággal való összefonódás megakadályozására szolgálatba a rendőr nem vihette magával a mobilját. Mondjuk ezt rendszeresen megszegtem, és az ebből adódó összetűzések lettek a leszerelésem (önkéntes) (komolyan) egyik okai. Igazából tudnék eseteket mesélni, amelyek természetesen nem velem hanem akkori kollégáimmal estek meg, de előbb mindenképp utána kell néznem a büntitétel felső határának, majd gyors fejszámolás után eldöntöm, hogy feldobom-e a topicot, vagy erre még várni kell.

üdv:tacika

Dobcsi Creative Commons License 2001.08.02 0 0 51
">Amugy tudja-e vki h mi a fenet tehetnek ha 1 ilyen gyalogrendor intesere nem allok meg ?"

Haverom kocsijával kicsit sok gixer volt, ezért nem állt meg, semmi nem lett belőle.

Egyszer én sem álltam meg, mert nem vettem észre hogy integet a rendőr (egyedül voltam, sötét is volt, országút, meg fáradt voltam). Szóval mentem nyugodtan, míg egyszer csak egy rendőrautó áll keresztbe előttem szirénázva (villogva), és két rendőr integet, hogy álljak meg. Kétszer átnéztek minden papírt (rádión is csekk), szétszedték a csomagtartót, szonda, keresztkérdések után elengedtek. Azt mondták igyak egy kávét. :)

Szóval ez ellenpélda, ha én direkt akartam volna meglépni, elkaptak volna.

Üdv,
Dobcsi.

Előzmény: Hidra Julika (41)
Mégsem Creative Commons License 2001.08.02 0 0 50
Sziasztok, jó a topik!
Volt Neofract-nak egy kérdése (12):
„Szerintetek lehetséges, hogy a rendörök a feletteseiknek csúszópénzt adnak azért, hogy a megfelelö idöben a megfelelö helyre legyenek beosztva, mert ott éppen sokat lehet zsebbe kaszálni? (gondolok itt nagyobb, külföldiek által is látogatott rendezvényekre, üdülöhely melletti forgalmasabb utakra)”
Van egy – a vitaindító, láthatóan személyiségzavarral küzdő ( :) ) Tezisz/Hidra Julika szavával („Generál jegyzem meg, hogy ezeket a híreket (amiket most pl írtam) kezeljük bizalmatlanul, hiszen nem első kézből származó infók. Amit itt kvázi tényként kezelhetünk, azok saját tapasztalataink, történeteink”) élve – legalább negyedkézből származó tanmesém.
Motoros járőr csapat (osztály? alosztály? gőzöm sincs) új főnököt kap. Baj van, mi lesz az eddig jól bejáratott rendszerrel, lehet-e saját zsebre játszani, az új főnök tartja-e a hátát stb.? Azt találták ki, hogy az egyik kolléga bemegy az új góréhoz, és finoman körbejárja a témát. Így is történt.
Hamarosan nagy vigyorogva jött ki a közvetítő, és csak annyit mondott: egy autó.
Lelkes kis csapatunk lázas munkába kezdett, és hamarosan az új főnökük kezében volt egy vadonatúj autó kulcsa (gondolom a mama nevére íratva), amitől ő egy kissé elnézőbb és engedékenyebb lett a munkatársaival szemben, a munkatársak pedig továbbra is dolgozhattak úgy, mint eddig: saját zsebre.
Itt a vége, fuss el véle. (Mogorva úgy is közli mindjárt, hogy ilyen biztos nincs! :) )
Ami pedig a büntetés nagyságát illeti: biztosan vannak, akik vitatkoznak Hidra Julikával, és ők helyeslik ezeket a magas összegeket (én nem). Mogorvával már biztosan többen egyet értenek, hogy a bérek állati alacsonyak (én igen). DE: miért vehetik el a jogosítványt? Hiszen tényleg rengetegen vannak (pl. én), akiknek ez sokkal komolyabb büntetés egy egyszerű eltiltásnál! Hiszen sokunknak az állása függ ettől a darab papírtól. Tudom, erre biztosan megkapom, hogy be kell tartani a szabályokat. Igaz. Én mindig erre törekszem. De ha valaki havi pár ezer km-t vezet, akkor óhatatlanul belecsúszhat egy hiba, és „Tegye föl a kezét aki soha sehol nem lépte át a megengedett sebességet. Aki soha sehol nem csúszott bele a pirosba. Sorolhatnám” (Hidra Julika, 23).
A végére egy kérdés: igaz az, hogy Amerikában nagyon kemények a rendőrök, nagyon borsosak a büntik, de (extrém eseteket kivéve) soha nem veszik el a jogosítványodat (mert szinte az életedet vennék el…)? Ki tud erről, ki járt arra?
szemmellato Creative Commons License 2001.08.02 0 0 49
Egyetértünk! (csak nem egymás ujját...?!):-))

TEnnék mondjuk egy ötezrest a forgalmiba ,fixre. Megállít ,mert büntetni akar. Alkudozok ,beszélek ,de hajthatatlan. Mondom neki ekkor ,hogy legalább a névkártyám tegye el ,ott van vhol a forgalmiban ,szívesen segítek ha olyan jellegű problémája lenne...
Így még a kollégája sem tudna róla.
Ha meg már az elején kiszúrja és megjegyzi :csak nem meg akar vesztegetni?! --Ugyan ,ne vicceljen ,ez a dugipénzem ,itt a feleségem nem kutat...
vagy pedig : kérem ne fogalmazzon így ,én tudom hogy Ön a legjobb belátása szerint cselekszik...

Nesze semmi ,fogd meg jól! Innentől már nem rajtad múlik...

Előzmény: Hidra Julika (48)
Hidra Julika Creative Commons License 2001.08.02 0 0 48
Helló szemmellato!

Téged, -és esetleg másokat is- megnyugtatlak, csak saját kedvemre nyitottam ezt a topikot. Semmilyen tervem sincs az itt összegyűlt hozzászólásokkal.

Hozzászólásod második fele a velejébe vág annak a témának, amiről én az elején akartam beszélni, csak aztán letettem róla.
Amit írtál nagyon tetszett. Gyönyörű példája annak, hogy hogyan tudod, a közeg-szabálysértő viszonyt, ember-ember szintre hozni. "..gondolom ön is tudna mesélni..". Profi. Ugyanez a hatásmechanizums érvényesül akkor is, amikor segítséget kérsz mondjuk egy bármilyen hivatali ügyintézőzől, de az eseted nem pontosan illik mindennapos rutinba. Ilyen esetben ugye elhajt, csak azt hajtogatja, hogy "nem, nem, nem" mert lusta segíteni, vagy csak akár elgondolkodni is azon, hogy mi lenne a megoldás. Az ilyenkor működő mondatok:" Biztosan önnel is történt már hasonló eset...", "Ön mit tenne a helyemben?". Ha jól vezeted fel, biztosan közelebb kerülsz az ember-ember viszonyhoz. És ebben a viszonyban jön legkönnyebben a segítség.

Rendőr megvesztegetés témakörben azért kell ez a szint, mert mint mondtam máshogyan nem fogadja el tőled a pénzt, tehát nem hagyja magát megvesztegetni. Fél, utál, irigyel, lenéz stb. Ha ilyen érzések vannak benne, maradsz egy szabálysértő, aki majd igen befizeti a 100k büntit, vagy leadja egy évre a jogsiját. Az sem érdekli, hogy az a pár ezer forint kiesik a bevételéből, úgyis jön másik.

Előzmény: szemmellato (47)
szemmellato Creative Commons License 2001.08.02 0 0 47
Szia Hidra Julika ( Tezisz?)!

Érdeklődve figyeltem a topic alakulását ,mert "Tezisz" hozzászólásai és adatai gyanakvóvá tettek. Arra gondoltam, hogy vagy egy korrupciót kutató újságíró ,vagy a belső ellenőrzés munkatársa próbál "infókhoz" jutni .:-))
Őket kiszolgálni pedig öngyikosság lenne!
Öngyilkosság...igen! Én ui.egy notórius szabálysértő vagyok ,rengeteg úton töltött idővel ,és --ellentétben sok előttem szólóval--szinte sohasincs nálam rendben semmi...:-((
Heti 2-szer járok Pestre pl. egy Partner tgk-val ,melynek a forgalmiját kb. 2 (!)hónapja nem találjuk, az utolsó menetlevél + olyan januári keltezésű...
A "civil" autómnál sem jobb a helyzet :full fólia ,a forg. itt is csak ritkán van nálam ,a GFB. igazolás--mivel átutalásról megy--hiánycikk!( postaláda--)kuka)
És ezek még csak az autók...
MÉGIS:nem emléxem hogy mikor büntettek meg "hivatalos" módon!!!
Ha kell ,zsebbe fizetek :kiszállok a kocsiból ,közvetlennek ,kiszámíthatónak mutatom magam ,nem kotorászok a zsebemben látványosan ,stb. (Ne feledjük :a rendőr sokszor nem azért nem fogadja a pénzt mert olyan becsületes....hanem mert vmiért nem bízik bennünk!)
A korrumpálás persze az utolsó lehetőség ,előtte "dumálni" kell ,ami -nálam- 70%-ban sikeres is.
A legfontosabb ,hogy megtaláljuk a rendőr egyéniségéhez illő stílust!
Ha kell meghunyászkodom ,látványosan "meg vagyok ijedve" ,a rendőr úgy érzi: szinte az életem múlik az ő jóindulatán...
Máskor a viccelődés ,a közvetlenség az eredményre vezető: mutatom hogy qrvára egy hullámhosszon vagyunk ,talán már az oviban is egymás ujját szoptuk annakidején...
Van aztán a kemény ,megfontolt közeg ,akinek humorérzéke mint egy öreg kullancsnak. Na itt az asszonyt kezdem szapulni ,kiabálok: ..miért kell neked állandóan ilyen helyzetbe hoznod...vagy :a rúzsod gondolom persze nem maradt otthon...az akciós kabátod árát majd most megnézheted...stb, közben illedelmesen ki ki szólok a rendőrnek : jaj ne haragudjon...gondolom ön is tudna mesélni...

Szóval ez úgy 70 %!
Azért akkor vagyok nyugodt ,ha van pénz is nálam!

Bocs ha uncsi voltam ,Csa!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!