Keresés

Részletes keresés

zsuzsa Creative Commons License 2003.10.22 0 0 15
Nem akarok hülyeséget mondani de jóval a Kalocsa CAC elött megkaptam.
Ha nem tudod megszerezni,esetleg lefénymásolhatom.
Előzmény: csupaszabo (14)
csupaszabo Creative Commons License 2003.10.22 0 0 14
Azt még nem kaptam meg, pedig tag vagyok az Ázsiai és Törpeklubban! Nekem még a si-cus van meg csak. Mikor jelent meg?
Előzmény: zsuzsa (13)
zsuzsa Creative Commons License 2003.10.21 0 0 13
Az Állatorvostud.Egyetemen kérdeztem rá a hályog-szürésre. A szemész visszakérdezett,minek- miért akarom, előirják valahol ? Ettől elbizonytalanodtam, feleslegesen nem akarom vizsgáltatni a kutyákat. Azóta beszéltem egy másik fajta elsimert tenyésztőjével, ő azt mondta, érdemes az általad mutatott igazolást megcsinálni és azzal menni, mert nem biztos, hogy van az orvosnak.

Én azt látom hirdetésekben, hogy ugy próbálnak kedvező áru kölyökkutyákat árulni, hogy törzskönyv, oltás nélkül, házhoz szállitva árulják, mint a krumplit vagy hagymát.

Furcsállom, hogy nincs igény hályog-szürésre, ez a leirás szerint nem invaziv, az árát ugyan nem tudom, remélem nem kérnek érte csillagászati összeget, hiszen évente kellene szüretni a kutyusokat.

A diszplázia szürésről az angol szakirodalom azt irja, tul kevés kutyák szüretnek meg ahhoz, hogy morbiditási statisztikát lehessen csinálni. Számomra ez megnyugtató, hiszen a kutyák hosszú életét figyelembe véve valószinüleg több kutyát vizsgálnának, ha érintett lenne a fajta.

Csupaszabo : még valami eszembe jutott : a mostani törpekutya-hiradóban pont a Blognese-ekről van szó !!! Nézd meg az ujságot, ha Bolognese-t akasz venni bizonyára hasznos olvasmány!

Előzmény: Vaci (12)
Vaci Creative Commons License 2003.10.21 0 0 12
Örülök, hogy tetszik a havanese.lap.hu, ugyanis azt is én csinálom ;o)
A bichonhavanese.fw.hu-ra többek között az általad is említett 2 oldal alapján írom az egészséggel kapcsolatos cikkeket, de ez egy nagyon összetett téma, jelenleg is nagyon komoly viták folynak az amerikai tenyésztők között, hogy melyek a ténylegesen örökletesnek tekinthető betegségek, vagy elváltozások. Mindenesetre a DP mindkét oldalon szerepel. Persze más az amerikai állomány, mint az itthoni, jó lenne tudni a magyar állatorvosok havaneses tapasztalatait...
A szemvizsgálathoz nem neked kell nyomtatványt készítened... ez a vizsgálat Magyarországon évek óta létezik, a jobb tenyésztők minden évben elvégeztetik a tenyészkutyáikon.
Egyébként így néz ki egy szemteszt.
Előzmény: zsuzsa (11)
zsuzsa Creative Commons License 2003.10.20 0 0 11
ugy néz ki pont a jó rtg képek meg ábrák nem kerültek bele, ezért inkább megkerestem az url-t

http://havanese.org/havaneseHealth.htm

a www.havanese.lap.hu-n pedig minden megtalálható, nagy kár, hogy bolognese és máltai lap nincs.

Előzmény: zsuzsa (10)
zsuzsa Creative Commons License 2003.10.20 0 0 10
Havanese Health
by Joanne V. Baldwin, DVM and the HCA Health Committee
As with most other purebred dogs, Havanese have a number of health issues that can affect them. The various conditions include, but may not be limited to:

Cataracts
A cataract is an opacity of the lens of the eye. Cataracts in Havanese can develop early, or late, become mature, causing blindness or be slow in growth and not progress to blindness. They can appear in different locations within the lens and affect one or both eyes.To date, all the early onset, blinding cataracts have been found in dogs with chondrodysplasia.

Surgical correction of cataracts (removal) is best done before cataracts become mature. For this reason, annual CERF exams are highly recommended for Havanese.

zsuzsa Creative Commons License 2003.10.20 0 0 9
http://www.mts.net/~mckay55/genetics.html

Én azt gondoltam a harder mirigy plasztika nem ugyanaz mint a pislogóhártya ( harmadik hártya ) kitüremkedés, mert a fotók amit néztem róla, azok egész borzasztóak voltak, szinte vak volt a kutya, Dudunál meg 5 hónap alatt sem látszott más mint egy pici rizssuemnyi rózsaszin pötty, más nem is vették észre, csak engem idegesitett baromira.
Ez itt fent az egyik link. Ez az ami ugy kezdődik, hogy alapjában véve egészséges kis jószág. Nyilván az, ha 16-17 évig él. Ezután persze felsorol egy rakás betegséget, ami előfordult már rajtuk. Szerintem ez kb negyedannyi mint pl a Shar-pei betegségei.
Van még egy nagyobb lélegzetü cuccom a bichon egészségéről. Ebből egy kis részt beteszek, hogy mekkora nagy, aztán ha müködik idemásolom az egészet.

dysplazia-szürés : az www.fdb.hu honlapon eegyáltalán nincs bichon. Én kérdeztem az orvosunkat, nem kéne-e szürni a kuytákat ( az a rendelő is fdb szürőállomás ) azt mondta olyan izmos a fenekük, nincs semmi látható ortopéd problémájuk és olyan minimális az esélye, hogy nem javasolja.

Lehet, hogy megkérdem ujra.

A hályog szürést viszont mindenképp megcsináltatom. Furcsa, hogy ennire nem terjedt el Magyarországon. Azt a tanácsot kaptam, irjak én egy angol nyelvü szabvány igazolást és pecsételtessem le az orvossal ( ha már az Állatorvostud.Egyetemnek nincs erre nyomtatványa )

Az én kutyáim távolságtartóak idegenekkel a lakáson kivül. Maximum egy fejsimogatást engednek, de azt sem azonnal. A vendégeinknek viszont örülnek.

Euphorbia Creative Commons License 2003.10.20 0 0 8
Sziasztok!
Nekünk Bolognese kutyánk van. Szerintem nem lehet álltalánosítani, hogy melyik fajta milyen, mert minden egyed más. Nevelés kérdése. (No, meg a tenyésztőé...)
A miénk pl. imádja az összes idegent (persze, ha jószándékkal közeledik). Más kutyákkal viszont nem jön ki (kivéve, ha szimpatikus lány az illető). Napközben egyedül van itthon, de nem ugat, nem sír, nem tesz tönkre semmit, hanem alszik. És pl. most is kutyaszaga van, mert jól megáztunk. Ilyenkor jöhet a teljes alvázmosás. Sőt most még hátsómosás is volt. (Tegnap kutya-szalámit kapott a drága...)
Vaci Creative Commons License 2003.10.20 0 0 7
Zsuzsa: ennél azért jóval hosszabb a havanesenél az örökletes betegségek (elméleti) listája, és többek között a DP is szerepel rajta. Akit érdekelnek, olvasgathat róluk a bichonhavanese.fw.hu-n, bár még csak egy töredéküket tettem fel... mindenesetre több, mint a semmi. A cherry eye pont a Harder-mirigy előesésnek az angol neve, és hiába nyugtatott meg a doki, mert az erre való hajlam örökletes a havanesenél (is), mindenesetre többnyire tényleg egy viszonylag egyszerű beavatkozással rendbehozható.
Csupaszabó: nekem ugyan nincs bolognesem, viszont van egy havanesem, aki imádnivaló. Az egyetlen dolog, amit nem hiszem, hogy nagyon elviselne, az az egyedüllét, de nálunk szerencsére ez nem gond, gyakorlatilag soha, akár 2 percre sincs egyedül hagyva. A bolognesekről azt hallottam, hogy kevésbé "ismerkedős" típusok, mint a havanese (vagyis nem próbálnak minden mozgó lényre farokcsóválva felugrálni), viszont a gazdájukhoz nagyon kötődnek, szinte állandóan a sarkában vannak. Egy ismerős kozmetikus szerint elég labilis idegrendszerűek, és harapnak. Nekem eddig csak egy ismerősömnek volt bolija, de az tényleg minden második járókelőre rávicsorgott - bár ez nem volt túl meggyőző :)
Előzmény: zsuzsa (6)
zsuzsa Creative Commons License 2003.10.20 0 0 6
Ertesz angolul ? Van egy havanese jellemzö betegsegek angol szakirodalmam, átköldöm otthonrol vagy leforditom. Patella-luxatio lehet, hályog ( arra meg akarom még szüretni öket idén , már nyáron is akrtam, de a magyar doki értetlenkedett.. pedig az USA szakirodalom szerint szokás szürni ) dp nincs, más sincs... mindegyik ugy kezdi, baromi egészséges kis állatka.

Ja meg van egy cherry eyes szindroma, hajlam kötöhartyagyuszira, aggódtam, hogy van Dudunak, kölyökkorában(még nem nálam )volt neki,de kiderült a cigarettafüstöt nem birja, mert mi nem cigarettázunk és azota 1x sem volt.
Tul.kepp 1x voltunk 1 toklasz miatt dokinal, egyszer a kölyökkori kötöhartyagyuszija miatt volt egy Harder mirigy (könnymirigy) kidudorodasa, azt a szemesz visszatette es megnyugtatott, hoyg nem öröklödö. Más bajuk nem volt.

DP-re meg akartam szüretni, de orvos kiröhögött ( hátso labukon ugrabugraltak épp neki )

Előzmény: csupaszabo (5)
csupaszabo Creative Commons License 2003.10.20 0 0 5
Nagyon örülnék képeknek, mert még nem tettem le a hűségesküt egyik bichon mellett sem. De tavasszal mindenféleképpen szeretnék egy kislányt, mert egyszerűen hiányzik. A múltkor párom döbbenten tapasztalta, hogy hogy kivirultam, pedig csak egy mudis barátném jött fel 10 percre a kutyájával együtt. De olyan jó volt simigatni, beleszimatolni a fülébe, érezni azt az isteni finom füleszagot! Bovcs, de én imádom a kutyákat, de csak az értelmes, megbízható, jó idegrendszerűeket.
Örömmel várom a képeket!
Tényleg, tulajdonképpen milyenek a havanesek? Mert a standardgyűjteményben nagyon szűkszavú a havanese leírása! Mik a leggyakoribb hibák az állományban? Szokták-e szűretni dp-re a kistestűeket is, vagy nem? Gyakori-e a szívbetegség? Pl. a papillonban volt egy fedezőkan, aki örökítette a szívbetegséget, az én kis szukám abban halt meg egy éves korában.
Bichonoknál milyen eü problémák gyakoriak?
Előzmény: zsuzsa (4)
zsuzsa Creative Commons License 2003.10.20 0 0 4
A havanese a legnagyobb bichon. Az én lánykáim 4,5-5 kilósak, de Jack russel terriert ill. spancit simán lesprintelnek, tehát nem olyan kis porcelánbabák mint a máltai. A bolognese a maltai és a bichon között van méretben, de neki meg a maltainak kötelezöen hófehérnek kell lennie, a bichonnal minel izaglmasabb a pigment, annal jobb. Az egyik kutyam fehér rozsaszines fülekkel, a masik sable. Tehát a havanese strapabiro, mi jarunk iskolába, kezdjük az agilityt is novemberben.Hosszu eletü, egeszseges fajta 16 eveig simán virgonckodik. Imádjak a családi nyüzsit, most tiszta bubanat mindkettö, mert nincsenek otthon a gyerekeim.
A szagtalanság meg a non-sheeding szörzet nekünk fontos , mert ez jol benne marad a kefében, nem szörös a lakás, nem provokal szörallergiat.
En a kiallitasok miatt nem vagatom le a szörüket, de szerintem igy jobb is, akinek hetente 2x nincs 25 perce atkefélni, az tartson mas fajtát. Jó az öntisztulásuk is, 6-8 hetente csinalunk egy nagy családi kutyafürdetést, az böven elég, kozmetikushoz nem viszem , mi szeretünk kutyat szepitgetni :-)

Akarunk 1 even belül kölyköket, mert kitünö minösitést kaptak a kutyáim és szép egészségesek. Az apukak is megvannak, jo csaladbol, semmi rokonsag nincs köztük. Nehéz megfelelö apukát találni, hogy ne legyen beltenyészet.
Döbbenet, de pl sok kutyanak hianyzik egy csomó foga :-(
Szerintem hacsak nem találok külföldön apukát, akkor csak ez az egy alom lesz, mert en nem akarok nagyban kuytát gyártani. Lassan nekiállok honlapot fabrikálni nekik, talán ugy könnyebb lesz külföldi tenyésztökkel levelezni.
Vannk csaladi kepeink, legutobbi kiallitasrol is. Küldjek otthonrol?

Előzmény: csupaszabo (3)
csupaszabo Creative Commons License 2003.10.20 0 0 3
Kösz a választ.
Az az igazság, nekem közel 20 évig voltak kutyáim, egy időben (16 éven keresztül) MUDIT tenyésztettem, elég jó eredménnyel. Miután veszélyeztetett terhes lettem az ikreimmel, abba kellett hagynom a tenyésztést, felszámoltam a mudikat. Vidéken, Édesanyáméknél van még 1 db mudi kanom és 4 cairn terrier szukám, akiket szintén imádok, de én a 3 pici gyerek mellett nem tudom vállalni se a mudi, se a cairn terrierek napi minimum 3 órás sétáltatását.
Olyan fajtát keresek, amelyik ha szükséges, beéri csak egy nagyon rövid egészségügyi sétával, de aki képes elviselni 3 kissrác nyüzsgését is. Szinte soha nem lenne egyedül (kivéve ha a boltba kell leszaladnom venni ezt-azt), mert vinném mindenhova magammal, én pedig itthon vagyok, reményeim szerint itthon is maradok, távmunkát vállaltam. Tehát nem lenne a családból kirekesztve, hanem teljes értékű családtagként élhetne velünk.
Sokáig keresgéltem, melyik törpe fajta legyen, mert van egy papillon kanom, Tapsifülű Ben "Cognac", aki sajnos már 13 éves elmúlt, félheréjű (megműttettem), egyik oldalon súlyos dp-s, és emellett 5 cm-rel nagyobb a standard maximumánál. Ő úgy nőtt fel, hogy a gyerekek még nem voltak meg, nem is nagyon szereti a srácokat. Elviseli őket, de nagyon könnyen rájuk hördül. Eredetileg gondoltam egy importált papillon kanra, de végül lemondtam róla, mert nem bírom a tasakváladék szagát, egyszerűen rosszul leszek tőle. Marad a szukácska, de papillonban nagyon gyenge a hazai állomány. Hiába hoznék be egy jó szukát, ha nincs hozzá jó kan itthon, annyi pénzem meg nincs (GYES-en vagyok), hogy külföldre járkáljak ki fedeztetni. Meg időm sincs arra, ez az igazság.
Tehát pici kutyát szeretnék a srácaim mellé, olyat, aki eleve velük nő fel, tehát nem jelent neki gondot a srácok zsivajgása.
Fekete Rózsa a bolognese honosítója. Milyen tenyésztőnek tartod ŐT?
Az általad írott ár abszolút reális, én többet is szánnék rá, ha igazán szép és egészséges a kiskutya.
Zaklathatlak még majd 1-2 kérdésssel bolognese ügyben?
Pl mi a különbség a bolognese és a havanese között? Nem a küllemüket értve, mert elolvastam a standardjeiket, hanem a jellemüket tekintve. Melyik bírja jobban a strapát, melyik a bohóckodóbb?
Előzmény: zsuzsa (2)
zsuzsa Creative Commons License 2003.10.19 0 0 2
A bichonoknak tényleg alig van szaga. Igaz a fésülés miatt a mieinknek alapból hintőpor vagy szőrbontó illata van, de egyébként sincs szaguk.
Igaz nincsenek is olyan igénybevételnek kitéve mint egy német juhász és havonta -kéthavonta fürdetni kell. Én inkább kéthavonta teszem.

Ez társasági kutya. A társasági nemcsak azt jelenti, hogy nem munkakutya, hanem azt is, hogy emberrel szeret lenni. Ha egész nap egyedül hagyjátok valószinüleg sirni fog vagy odakakil a szőnyegre. A mieink ketten vannak ( bichon havanese ) és a gyerekeim délben hazajönnek a suliból és játszanak velük, de teljesen betegek ha nincs itthon ember. Szerencsére megszokták, de nagyon nem szeretik.

Ha nem akarod, hogy degenerált legyen, jó helyről kell venned az legalább 50-60.000 Ft és sokba kerül a szőrápolása, ugyan nem eszik sokat de jó minőségü tápot kell adnod neki.

Azt se szereti, ha kihagyják a családi életből, folyton veletek akar majd lenni. Egyébként nem ugatós ( csak ha idegent jelez) nem rombolós, nem butorszétrágós , nem agreszsiv, ha nem beltenyészet akkor egészséges, hosszúéletü kutya. Vegyél kutyaujságot, abban van jó sok hirdetés vagy menjetek ki a legközelebbi budapesti kiállitásra megnézni a fajtát és beszélni tenyésztőkkel de tényleg azt javasolnám, megbizható minőségü kiskutyát vegyetek, jól beoltottat ne házhozszállitott törzskönyvnélkülit, mert ha elpusztul a kölyök vagy valami veleszületett betegsége van, futhattok a pénzetek után és hurcolhatjátok orvostól orvosig.

Előzmény: csupaszabo (1)
csupaszabo Creative Commons License 2003.10.19 0 0 1
Engem is érdekelne minden, ami a bolognese fajtával kapcsolatba hozható. Állítólag ennek a fajtának nincs szaga, igaz ez?
állati emlék Creative Commons License 2001.07.27 0 0 0
Nézz be az "Eladó kutyusok" topicba. Ottan valaki kínál ilyen fajta kiskutyót. Biztos tud is róla sokmindent.
Előzmény: Törölt nick (-)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.26 0 0 topiknyitó
Ismeri itt valaki a topic cimében emlitett kutyafajtát?
A barátnőm egy ilyet szeretne, de...
Nem tudom, egy ilyen kutyus mennyire viseli el az egyedüllétet.
Egész nap egyedül lenne egy panel lakásban. Én félek, hogy nem tenne jót szegénynek.
Ha mégis veszünk egy ilyen kutyust, akkor mire kell figyelni a kiválasztásakor?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!