Keresés

Részletes keresés

Picur.Beagle_1 Creative Commons License 2012.08.27 0 0 161

Tud-e valaki segíteni a következő témában:

21 éva vagyunk házasok. Lehete most kötni házassági szerződést visszamenőlegesen is akár, illetve a jövőben szerzett vagyonelemkre vonatkozóan?

Férjem jelentős felelősségel járó munkakörbe kerül, ahol személyes vagyonával is felel.

jancsika34 Creative Commons License 2009.08.08 0 0 160
Na mi van ennyi volt? Engem erdekelne a dolog. Mert a penz az penz a csalad meg csalad.
Ezt a hazassag egy eletre szol dolgot felejtsetek el. Kozlom, hogy ez csak a hinduknal meg a Romai Katolikus Anyaszentegyhazban letezik (persze ha a papa bacsinak lefizettek a jussat akkor kimondta az ervenytelenseget). A zsidok, muszlimok , protestansok jellemzoen sokszor valtak. Amugy az legenda, hogy az araboknal az asszony elkudik haza minden penz nelkul. A no csaladja le is olne az ilyen embert. A not ki kellett fizetni akkor is meg most is.De az egy mas vilag volt gazdag a gazdaghoz, szegeny a szegenyhez ment hozza. A hazassagi szerzodes pont ezt a korlatot bonthana le.

Ha lehet valni, akkor lehessen hazassagi szerodest is kotni. Sajna meg mindig a kommunista 1952 es torvenyek uralkodnak (jo akkor tulajdona nem volt senkinek, csak foelvtarsaknak azok meg kirakhattak a feleseguket mint a macskat...), a jogaszok meg gyarapodnak (en is ismerek embereket 12 eve pereskednek lakasokert stb.).

A nagy kerdes inkabb az, hogy mi az ami igy is kozos marad atv szerint (ugyebar az magasabbrendu jogszabaly

thx

Deepfreeze Creative Commons License 2008.04.17 0 0 159
Hát innentől kezdve meg inkább nem is osztanám az észt :)
Csak elképzelni tudom a helyzetet, meg, hogy én, hogy reagálnék rá, meg min gondolkodnék el, de ez nem mérvadó.
Előzmény: Emeske77 (158)
Emeske77 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 158
Szia Deepfreeze!

Köszönöm, hogy válaszoltál.
A párom azt mondta neki nem kell, de megkapta az ultimátumot, hogy akkor nem jönnek el az esküvőre. Természetesen már mindenki-mindenkivel össze van veszve maximálisan.
Nem akarom elszúrni az esküvőt (ha még lehetséges egyáltalán) azzal, hogy szegénynek szégyenszemre nem lesznek ott a szülei.

A csúcs meg még az, hogy az anyósom szerzett ügyvédet, meg időpontot, de nem mondja meg a címet, mert ott akar lenni.
Szerintem attól fél, hogy mást foglaltatnánk a szerződésbe,mint amit ő akar. :(

A gyerek kipaterolást meg úgy értem, hogyha valamelyikünk hibájából elválunk én mehetek a gyerekekkel meg két bőrönddel az utamra.
Ami szerintem elég igazságtalan.
Előzmény: Deepfreeze (157)
Deepfreeze Creative Commons License 2008.04.17 0 0 157
Miért paterolnák ki az unokájukat az utcára? Szerintem ez nem nekik szól.
Azt megértem, hogy neked rosszul esik.
Kérdés, hogy a párodnak mi a véleménye minderről, szerinte is szükség van-e szerződésre?
Ez a kettőtök dolga, nem tudom a szülők miért szólnak bele?
Előzmény: Emeske77 (156)
Emeske77 Creative Commons License 2008.04.17 0 0 156
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni, mit tennétek az én helyemben.
Szóval a párommal 8 éve vagyunk együtt, ebből 2 éve élünk élettársi kapcsolatban. Van egy szép 1 éves gyermekünk és minden OK.

Most úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk, de a párom szülei azzal fenyegetik, hogy ha nem köt házassági szerződést nem jönnek el az esküvőre.

Az anyagi háttere a dolgoknak az, hogy a szülei vették neki a lakást, amelyben élünk, sajnos én nem tudtam beleadni.

Édesanyám egyedül nevelt nem dobott fel minket a pénz, saját erőmből tudtam elvégezni a főiskolát, sajnos hitelt is kellett felvennem amit becsülettel fizetek is.

Szóval most anyósomék azt akarják, hogy kössük meg a szerződést.

Amibe nagyjából bele is egyeztem, de nem tudom megbocsátani nekik (és félek a páromnak sem), hogy kipaterolnák az unokájukat is az utcára.

Úgy gondolom, hogy igazságtalan lenne a páromat minden felelősség alól mentesíteni, elvégre kettőnké a gyerek, sőtt ő még szeretne egy kistestvért is.
Amit úgy érzem én ilyen feltételek mellett nem vállalok.
Ha meglát egy szép nőt és lép, én mehetek az utcára a gyerekekkel, ő meg folytatja az életét mintha misem történt volna.

Az lenne a dolgok helyes menete??????????????

Szóval lehet, hogy én nem tudok tisztán gondolkodni a dologban az erős érintettség miatt.

Mit gondoltok Ti?
Deepfreeze Creative Commons License 2007.01.27 0 0 155
Semmit :)
Előzmény: Yv (154)
Yv Creative Commons License 2007.01.26 0 0 154
Ti mit írtatok, mit írnátok le a házassági szerződésetekben?
Deepfreeze Creative Commons License 2006.11.24 0 0 153
Ha már az elején úgy érzed, hogy életed szerelme ki fog baszni veled, akkor megnyugtatásképpen ott lapulhat a zsebedben egy ilyen papír. Jobban érzed magad tőle ;)
Előzmény: tomket1 (152)
tomket1 Creative Commons License 2006.11.23 0 0 152
Ezt nem igazán értem akkor mire jó a szrződés?
Előzmény: evil1023 (151)
evil1023 Creative Commons License 2006.11.21 0 0 151
Ismerős házassága elött kikérte ügyvéd véleményét, és az azt mondta, hogy ha gyerek is van, a magyar gyakorlat szerint szerződéstől függetlenül osztódik a vagyon.
Előzmény: tomket1 (150)
tomket1 Creative Commons License 2006.11.21 0 0 150
Mivel lassan nekem is esedékes lesz ez a kényes kérdés, gondoltam utána nézek mik a vélemények, hát van itt igen tábor meg nem is.

Én érzem a szerződés szükségességét, mert hát az ember akárhány éve van együtt a párjával sose tudhatja. Hisz saját magunkat se tudjuk hogy alakul az életünk.

 

Én amondó vagyok csak azok itélik el a szerződést akiknek nincs mit veszteniük!

Mert szerintem nincs az a ember aki évek során összekapált saját házát, mondjuk páréves házasság után elfelezné és kezdené ujra.

Deepfreeze Creative Commons License 2005.04.19 0 0 149
Értelek én, ezért írtam, hogy igen elfogadom a dolog létjogosultságát.
Engem is értek már csalódások, de egyiket sem vettem feleségül :), mert benne volt, hogy csalódok.
Különben meg félreértesz, mert nem akarok én senkit meggyőzni, mindenki úgy csinálja, ahogy gondolja. De ha visszaolvasol, akkor az előző hozzászólásokból kiderülhet, hogy engem annál inkább próbáltak megyőzni. Én vagyok a topic naiv embere :)
A történeted jó és valószerű, hogynemondja hétköznapi. De hát hülyeség ellen nincs orvosság. Van akinek kell a tanulópénz. Én inkább maradok óvatos és csak akkor lépek ha biztos vagyok a dolgomban.
Visszanéztem, hogy mikor is indult a topic. Idestova négy éve. Tulajdonképpen örülök, hogy azóta sem ingatta meg semmi az álláspontomat. Azóta is ugyanazzal a lánnyal élek és még mindig nem érzem, hogy bármiféle szerződésre szükségünk lenne. Még akkor se, ha szétmenne ez a kapcsolat. Talán kivétel vagyunk valami alól, vagy szerencsések, vagy tudomisén :)
Csak azt tudom kivánni, hogy találj valait akivel hasonlóan tudsz lenni.
(A szánalmast nem sértésnek szántam, inkább magára a jelenségre értettem, arra, hogy olyan társadalomban élünk, ahol egy ilyen "intézményre" kifejezett szükség van)
Előzmény: Törölt nick (148)
Deepfreeze Creative Commons License 2005.04.18 0 0 147
"A házasság akkor korrekt, ha van szerződés."
Erre csak azt tudom mondani, hogy szánalmas. Ha valaki nem biztos a másikban egyszerűen ne vegye el. Ha bízik, akkor meg nincs rá szükség. Ha ott mtoszkál, hogy de mégis, akkor megette a fene.
(Nem vitatkozom azon, hogy van-e létjogosultsága; van. De ez már egy külön téma lehetne)
Előzmény: Törölt nick (145)
Deepfreeze Creative Commons License 2005.04.18 0 0 144
Bocs de ez röhej. Ha erre van szükség, nem kell megházasodni.
Előzmény: Drake (143)
Drake Creative Commons License 2005.04.16 0 0 143

A házassági szerzõdés azért kell, mert a családjogi törvény - mint általában a törvények - a simliseknek kedvez. Aztán meg csodálkoznak, hogy mindenki élettársi viszonyban akar élni. Természetesen a csjt. szerinti rablást most az élettársi viszonyokra is ki akarják tejeszteni. A vége az lesz, hogy ha egy csaj azt állitja, hogy öt éve együtt éltek akkor már viheti is a lakásodat.

 

Kössetek házassági szerzõdést, a szerelembõl ritkán lesz közömbösség, gyülölet annál inkább. A házasság végén az érzelmi kiszolgáltatottságot nem kell tetézni anyagi kiszolgáltatottsággal is.

 

Minta:

 

Házassági vagyonjogi szerzõdés 

 </P>

amely létrejött egyrészrõl ............... (szül.: ................. anyja neve: .....................) ............................ sz. alatti lakos, mint jövendõbeli férj (a továbbiakban: férj másrészrõl:..................... (szül.: ..................... anyja neve: ........................................)........................sz. alatti lakos, mint jövendõbeli feleség (a továbbiakban: feleség) között alulírott helyen és idõben, az alábbi megállapított kölcsönös feltételek mellett.

1. Szerzõdõ felek kijelentik, hogy 2003. ............ napján házasságot kívánnak kötni egymással, s jelen szerzõdéssel kívánják vagyoni viszonyaikat rendezni a házassági életközösség fennállásának idõtartamára.

2. Szerzõdõ-felek a jelen szerzõdés tárgyát képezõ leltárban rögzítik, hogy a férj, illetve feleség mely különvagyoni ingóságokat hozza a házasságba. Rögzítik továbbá, hogy a leltárban közös vagyonként feltüntetett vagyontárgyak tulajdonjoga egyenlõ arányban oszlik meg közöttük. Szerzõdõ felek megállapodnak abban, hogy a különvagyoni ingóságaik a házasság teljes idõtartamára megõrzik különvagyoni jellegüket.

3. Szerzõdõ felek megállapodnak abban, hogy a mindkettõjük munkaviszonyából származó jövedelem egyenlõ arányú közös vagyonuk lesz, hasonlóképpen minden olyan jövedelemhez, amely nem tartozik a Csjt értelmében sem egyikük, sem másikuk különvagyonába. A közös háztartás, továbbá a közös vagyon fenntartási és kezelési költségeit egyenlõ arányban viselik.

4. Felek megállapodnak abban, hogy a férjnek a munkaviszonya mellett folytatott egyéni vállalkozásból származó jövedelme a különvagyona marad, azzal szabadon rendelkezik, de az egyéni vállalkozás terheit, kiadásait és esetleg veszteségeit is különvagyonából kell fedeznie, az ebbõl eredõ tartozásokért a feleség nem felel.

5. A szerzõdõ felek több gyermek vállalását tervezik. Amennyiben a tervezett gyermekeik megszületnek, és nevelésük érdekében valamelyikük a munkavégzésbõl kiesik, úgy a másik fél köteles a család eltartásáról gondoskodni akár különvagyona terhére is. Ezen idõtartam alatt a család fenntartására fordított különvagyon elszámolását az azzal rendelkezõ fél az elszámolás igénye nélkül bocsátja a közös életvitel fedezésére. 


 

Budapest,

Elõttünk, mint tanúk elõtt:  

nyirinor Creative Commons License 2004.02.02 0 0 142
Az ingatlan adás-vételi szerződésben rögzítve van, hogy kit milyen részben illet meg a tulajdonjog, ha a vételárat 2 fél nem egyenlő arányban állja.

Ezek után, ha ez a 2 fél házasságot köt, akkor a házasság felülírja ezt? Tehát a házasságkötéstől már közös vagyonként szerepel-e az ingatlan, vagy pedig megmarad az elérő tulajdonjog. Ha nem marad meg az eltérő tulajdonjog, akkor gondolom házassági szerződést kell kötni. Na ezek az én kérdéseim.

Köszi a válaszokat előre is!

Sárdna Creative Commons License 2003.01.03 0 0 141
Helló,

Még mindig nem tiszta számomra néhány dolog:

1. A házasság előtt szerzett javakra a házastárs jogot formálhat vagy nem?

2. Ha az élettársi viszony 5 évnél tovább tart, akkor a házassággal azonos jogkövetkezményei vannak a magán/közös tulajdoni kérdéseket illetően?

Tudja valaki a jogilag helyes választ?

Én egyébként azt gondolom, hogy akinek már ért véget kapcsolata heves vitával, mert pl. az egyik fél nem akarta elfogadni, hogy 'vége a dalnak' az pontosan tudja, hogy az emberek olyankor kifordulnak magukból és mindenre képessek. Szóval ha már van valamid és nem egy kofferrel mész a házasságba, akkor két választásod van: vagy szerződés kötsz, vagy kiteszed magad annak, hogy egy napon esetleg idegörlő küzelmet fogsz folytatni a saját dolgaidért.

pdia Creative Commons License 2001.07.09 0 0 140
Egy kicsit kezdünk eltérni a tárgytól. A topic címében feltett kérdésre ezek után nem sokat lehet válaszolni ugyebár...
Vannak az idealisták, meg vannak a tapasztaltak-gyanakvók.
Mindesetre a szerződés egyfajta biztonságot, miheztartás-érzést ad(hat).
rice Creative Commons License 2001.07.09 0 0 139
de lehet tudni, hogy mitől változik a véleményünk: a körülményektől, a tapasztalatainktól.

rizsa

Előzmény: Mikolt (137)
Gabiiiiii Creative Commons License 2001.07.09 0 0 138
Persze,ebben igazad van,mert elore nem tudhatja,inkabb csak gondolhatja az ember,hogy mit tenne.

Igazabol a hangsuly azon van,hogy ilyen esetben ne kelljen lemondani minden addig megszerzett javadrol,foleg akkor ne,ha nem Te akarsz kiszallni a kapcsolatbol.Persze akkor se,ha Te,mert akkor ez nem vagyonmegosztas,hanem buntetes.

Előzmény: Mikolt (137)
Mikolt Creative Commons License 2001.07.09 0 0 137
azert nem fekete-feher a dolog. pl fiatalabbkent en is azt mondtam, hogy a megeroszakolt no is tehet az eroszakrol, mert biztos kihivoan viselkedett, stb, egeszen addig volt nagy szam, amig sajat boromon tapasztalhattam az ellenkezojet. szoval en nem mondok olyanokat, hogy "soha nem bocsajtanam meg" meg "orokke..." meg "soha tobbe" mert nem lehet tudni, mitol valtozik meg a velemenyed.
Előzmény: kyra (135)
Géniusz Lóci Creative Commons License 2001.07.09 0 0 136
Hehe, azért megnézném, hogy hogy tud engem (vagy bárki férfit) valaki _akaratom ellenére_ leitatni és még ágyba is vonszolni...
Szóval mesének jó (az asszony számára), de a valóság kicsit más.
Előzmény: Mikolt (132)
kyra Creative Commons License 2001.07.09 0 0 135
Kedves Mikolt:
A kedvesem erre a leitatós-ágybavonszolós történetre férfi létére azt szokta mondani, hogy az embert többek között az is megkülönbözteti az állattól, hogy alaposan megnézi, mit hová dug, nemcsak ösztönből cselexik. Mit mondjak: csak osztani tudom a véleményét. Mellesleg saját bevallása szerint nála sem lenne olyan, hogy megbocsásson ilyen esetben. Úgyhogy hál'Istennek ebben is egyetértünk.
Üdv: Kyra
Előzmény: Mikolt (132)
kyra Creative Commons License 2001.07.09 0 0 134
Kedves Rice!

Nem kétlem. De ha sikerül annyira elbaltáznom egy kapcsolatot, hogy én "zavarom" a kedvest egy fiatal nő ágyába, akkor is ugyanaz a végeredmény: ezt elszúrtuk, méghozzá olyan alaposan, hogy vége. A válás után majd elgondolkozom, hogy én mennyiben tehettem a dologról, hogy a következőben jobban csináljam, ha lehet.
Üdv: Kyra

Előzmény: rice (130)
RKata Creative Commons License 2001.07.09 0 0 133
Hál' Istennek ehhez a kérdéshez (is) csak elméletben tudok hozzászólni. Én nem tudom mit csinálnék - most mondhatok bármit, az, hogy TÉNYLEG hogyan viselkednék, csak akkor és ott dőlne el. De ha rajtakapnám valakivel az ágyban, az azt jelentené, hogy a MI ágyunkban történik a dolog. Azért az már igen durva lenne... Arra nem tudom, mi lehetne a mentség.

Kata

Mikolt Creative Commons License 2001.07.09 0 0 132
azert szerintem nem olyan egyertelmu ez a megcsalas dolog. szamomra mas kategoria az, ha mondjuk a ferjem honapok, evek ota tart fenn viszonyt valakivel, es erre en rajovok, vagy ha egy ceges utazason a kolleganoje leitatja, es agybavonszolja, es a parom masnap nem is emlekszik az egeszre...

en bizonyos kereteken belul sokmindent lenyelek, mert en sem vagyok szent.

Gabiiiiii Creative Commons License 2001.07.09 0 0 131
Persze,igazad van,senki nem mondta,hogy ez egyedul a masik hibaja lenne.
Ennek ellenere,ha mar ide fajul a dolog,akkor szamomra visszafordithatatlan.
Lehet,hogy en csinaltam valamit rosszul,megis azt jelenti,hogy nincs tovabb.
Nincs ertelme eroltetni.
Előzmény: rice (130)
rice Creative Commons License 2001.07.09 0 0 130
"olyan nincs, hogy megbocsássak neki, ha rajtakapom valakivel az ágyban. ha ez bekövetkezik, akkor teljesen mindegy, ki hol rontotta el" na ez nekem nem nagyon teccik.
rengeteg olyan kapcsolat van, ahol a másik "zavarja" társát egy fijatal nő ágyába!
néha nagyon nehéz megtudni, ki is igazán a hibás!

rizsa

Előzmény: kyra (127)
RKata Creative Commons License 2001.07.09 0 0 129
kyra,

nem vagy egyedül a véleményeddel. Én nem rajongok a házasság intézményéért, de ha egyszer, véletlenül mégiscsak férjhez mennék, az biztos, hogy nem egyházi esküvő lenne. És miért? Mert engem ne eskessenek meg egy olyan dologra, amire nem adhatok 100 %-os ígéretet! Nekem az eskü, az ígéret fontos dolog! Hát hogyan mondhatnám, hogy "esküszöm", hogy mindig mellette leszek, ha egyszer nem látom a jövőt?! Nem arról van szó, hogy nem akarok mellette megöregedni, de ha mégsem sikerül (miattam), akkor megszegtem az eskümet és az első, aki ezt számon kérné rajtam - magam lennék. Legyen elég annyi, hogy nyilatkozom, XY felesége akarok lenni (ha muszáj :)).

Kata

Előzmény: kyra (127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!