Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

harsalaura szept. 19. Creative Commons License 10629

Köszönöm! Amugy ez a topik annyira nem pörög :(

Előzmény: Your_Europe (10628)
Your_Europe szept. 17. Creative Commons License 10628

Kedves Laura!

 

Az Európa Önökért honlapon is tájékozódni tudsz az európai uniós munkavállalással és az ahhoz szükséges szakmai képesítésekkel kapcsolatban. Remélem, segít!

 

http://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/declaration-on-professional-qualifications/index_hu.htm

Előzmény: harsalaura (10625)
harsalaura aug. 31. Creative Commons License 10627

Köszönöm!

Előzmény: skoning (10626)
skoning aug. 29. Creative Commons License 10626

A bizonyitványodat be kell küldeni a Socialstryrelsenhez. ök döntenek az engedélyrõl.  itt megtalálsz minden információt.

 

http://www.socialstyrelsen.se/applicationforswedishlicencetopractiseeea

 

vagy svédül.

 

http://www.socialstyrelsen.se/ansokaomlegitimationochintyg/legitimation/utbildad-eu-norge-island-liechtenstein-schweiz

 

A nyelvi követelményekrõl is ök tudnak tájékoztatni.

 

Sok szerencsét!

Előzmény: harsalaura (10625)
harsalaura aug. 28. Creative Commons License 10625

kicsit elkanyarodott a téma, de lenne még egy kérdésem, ha itthon elvégzi valaki az OKJ ápoló vagy ehhez hasonló egészségügyi tanfolyamot ami most már két éves azt elfogadja Svédország? avgy mit kell még tenni ahhoz hogy megfelelő végzettsége legyen az embernek a kinti munkára.

 

köszi

Gombóc XVII. Artúr aug. 26. Creative Commons License 10624

Mondjuk a svédek a "kulturális különbséget" más kontextusban szokták emlegetni...

Előzmény: ggg333 (10623)
ggg333 aug. 26. Creative Commons License 10623

En meg eppend elben beszlegettem a lengyel kollegakkal arrol amirol mi is itt tarsalgunk. Es ok egy kicsit anekdotaszeru tortenettel valaszoltak, amiszerint egy sved de  regebb ota Lengyelorszagban elo tanarember elmegy az ottani haziorvoshoz, aki  a sved ember megrokonyedesere fejbol irta fel neki az osszes szukseges gyogyszeret, kulonbozo dozisokat stb. Es egyszer sem nezte meg konyvben, szamitogepen stb.

Azt hiszem az ilyesmit szoktak kulturalis kulonbsegnek minositeni...

Előzmény: calyxcalamander (10622)
calyxcalamander aug. 26. Creative Commons License 10622

Nem tudom, hogy Mo.-on vannak-e hasonló oldalak. Az UpToDate fizetös, de nálunk a kórház "adja" ...

 

Otthon nekem csak a Medscape volt meg (még mindig megvan, néha elég jó cikkek jelennek meg rajta)

 

Mindig "érdekesnek" tartottam azókat az embereket, akik (mint írtam volt) 1-2 negatív - pozitív tapasztalatból (még ha személyesböl is!) egy egész ágazatról mondanak véleményt, egy egész országra vonatkozóan ... Ehhez nagy bátorság vagy "arcnélküli" internet kell :)))

 

Közben eszembe jutott 2 otthoni példa (saját tapasztalat):

1.  Pozitív példa: 85 éves néni bejön agyvérzéssel, aluszékony. Pár óra múlva eszméletlen lesz ... Mindent megteszünk érte, de sajnos minden percben-órában várjuk, hogy meghal (ezt mondja a statisztika). Múlnak a napok és kb. 6-7 nap múlva a néni egyszer csak felébred és azt mondja: "Olyan éhes vagyok!" Még pár nap és a lábán megy haza.

 

2.  Negatív példa: X városban mütétre vár egy külföldröl érkezett beteg, aki nem mellesleg elég sok pénzt kifizetett az ellátásért + para az orvosnak. A beteget azért nem akarták megmüteni a saját országában (ahol megúszhatta volna a mütétet csak egy jóval kissebb parával mint amit Mo.-on kifizetett, mert ugyebár egyéb ellátásért nem kellett volna fizetnie), mert azt mondták, hogy elég csúnya maradandó sérülése keletkezhet a mütét következtében. Kedves kolléga müt és lássatok csodát, megejti a betegen azt a  csúnya maradandó sérülést, amiért a hazájában a másik "hülye" orvos nem akarta megmüteni (benn voltam a mütét alatt!) - fontos leszögezni, hogy ebböl a sérülésböl a beteg NEM tud kigyógyulni! Másnap reggel vizit (ott is jelen voltam) - azt mondja a kedves kolléga a betegnek, hogy OK, most van egy kis probléma, de pár héten belül el fog múlni (mint írtam, nem fog).

 

Na most akkor jó ha otthon kezelik az embert vagy sz@r az egész magyar eü???

 

Vonjon le valaki egy objektív következtetést ebböl a 2 példából !!!

ggg333 aug. 26. Creative Commons License 10621

A tudashoz valo hozzallasunk gyokeresen megvaltozott. Minden szakteruletre ervenyes hogy lehetetlen mindent tudni. Nagyon fontos a jo alap es erre jon  az amit te is mondtal: nagyon fontos lett, mikent lehet a leheto leghatekonyabban elokeriteni az egyedi esetben szukseges, alkalmazando tudasanyagot. Err szoktak es kell is alkalmazni az internetet, hiszen ha valaki guglizik az nem jelenti azt hogy bors.hu-rol diagnosztizal anyagcserebetegsegeket. Errol fontos beszelni, mert a raszorulo valoban azt latja hogy  az orvos guglizza a  gyogyszert/diagnozist  de valojaban nem is.

 

Egyebkent magyarorszagon van FASS.se , internetmedicin.se megfeleloje?. Mert nagyon kellene hogy legyen...

Előzmény: calyxcalamander (10619)
Gombóc XVII. Artúr aug. 25. Creative Commons License 10620

Védje meg a Béke Világtanács a segélyből élőket, de egy itt dolgozó magyar orvos is külföldi és egy szomáliai menekült, akinek eszében sincs megtanulni svédül, az  is külföldi.

 

Szóval én továbbra is azt mondom, hogy nincs olyan, hogy "asvéd" és olyan sem, hogy "akülföldi". 

 

Abban mondjuk egyetértünk, hogy aki csak méltatlankodni tud, nem kell itt élnie.

Előzmény: 3E (10618)
calyxcalamander aug. 25. Creative Commons License 10619

Biztos vagy benne, hogy csak a Google volt az az oldal? Nem lehet, hogy Google kezdőoldallal olyan oldalakat keresett mint a FASS, internetmedicin.se, janusinfo.se, uptodate??? Az már más dolog, hogy nem találta meg / ki, hogy mi a betegséged.

Nem akarom védeni a svéd orvosokat, de azért vannak köztük akik tudnak ... Persze, tudatlan orvosok mindenhol vannak ... Annyi a különbség, hogy Mo.-on néha még paráznak is az emberek, hogy eltehessék őket láb alól... Tudod, "a műtét sikerült, de a beteg meghalt" - szép magyar mondás:)

Ami az interneten való keresést illeti egyszer egy nagy professzor azt mondta (most nem tudom pontosn idézni, de valahogy így szólt), hogy mindenki nem tudhat mindent, de az a művészet, hogy ha nem tudsz valamit, akkor legalább azt tudd, hogy hol kell keresned a választ. A Professzort Szentágothai-nak hívták ...

Nem akarok kötekedni, de azért, mert valakinek van egy-két negatív tapasztalata itt és 1-2 pozitív otthon (vagy máshol külföldön) még nem jelenti azt, hogy az itteni eü egy nagy rakás szerencsétlenség ...

...de OK, vegyük akkor a világ legszuperhiperebb országát (USA) - ott nem fizetsz adót meg eü hozzájárulást, ha bekerülsz egy kórházba (és ott sem tudnak mindig mindenkin segíteni!) meg is tesznek mindent érted, de aztán jön a számla amit évekig / évtizedekig nyögnek az emberek (jó esetben). Rossz esetben felmérik, hogy ki tudja-e az ember fizetni a vizsgálatokat, ha nem, csak a legminimálisabbakat végzik el (és ebből is lesz végsámla), amik nem biztos, hogy elegek a kórkép tisztázására, vagyis a beteg nagy eséllyel meghal ... Na akkor most melyik a jobb, melyik jó egyeltalán???

Előzmény: _easton (10607)
3E aug. 25. Creative Commons License 10618

sorry de en megvedtem a svedeket...

kulonben is akinek nem tetszik huzzon haza...az ő orszaguk ott csak vendeg lehetsz, ennyi :)

 

nem igy van?

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10615)
Gombóc XVII. Artúr aug. 25. Creative Commons License 10617

Halkan és zárójelben csak annyit, hogy szerintem csak a külföldi orvosok miatt nem dőlt még össze a svéd egészségügy...

Előzmény: _easton (10603)
Gombóc XVII. Artúr aug. 25. Creative Commons License 10616

Szerintem ne politizáljunk, mert ez egy másik topik. 

Előzmény: funnit (10602)
Gombóc XVII. Artúr aug. 25. Creative Commons License 10615

Bocsáss meg, de most te is általánosítasz. Mert azt kritizálod, hogy "asvédek" ugyanakkor "alustakülföldiekről" beszélsz.

Előzmény: 3E (10609)
_easton aug. 25. Creative Commons License 10614

Osztom én is a véleményedet

 

Azt gondolom, hogyha valaki fiatalon kerül ki csak jól járhat mivel az oktatási rendszerük révén, egy életpályamodellben tud gondolkodni és nem abban mint Mo-n, hogy szerzek egy paparít azért, hogy legyen. Persze itt is növekszik a munkanélküliség, de a gazdaság sokkal több lábon áll, mint a magyar. Azt se felejtsük, hogy mi itt idegenek vagyunk, tehát duplán körhátrányból indulunk, mint a legtöbb külföldi. Azért ezt sokan elfelejtik és azt is, hogy svéd védi a saját országát, ami érthető

 

A hiányszakmák esetén más a helyzet, de ott sem 1x, sem akinek hiányszakmája van, sem az élettársnak.

 

Teljesen mások az ember, igen itt nem mindegy, hogy hova dobod a szemetet. Ahol lehet csak hazai termék és azért is magszólnak ha bőszen hangoztatod, hogyha innen, onnan, amonnan okoskodtál. Kínézik azokat akik ügyeskednek és éppen ezért tartanak itt, nem csak amiatt mert a földrajzi adottságok révén iparral rendelkeznek.

 

Svédország más, más szokásokkal ami nem mindenkinek jön be. Nekem pl a tutyi-mutyi stílus kivágja a biztosítékot, meg az elegáns mellébeszélés és az a hihetetlen csőlátás, kockafejüség. Emellezz az Ikea elött sem hajolok meg és nem tetszik a letusztult minimaélizmus mint ahogyan legutóbb jellemezte valaki őket egy riportban.

Azonban a szakember itt is képzet és itt is vannak komoly szaktudással és tapasztalattal bírók. Ne higgye senki, hogy mindenki az. Itt is rengeteg az ügyetlen, alkalmatlan ember, ugyanúgy mint otthon.

 

Ha pedig valaki pénzkeresés miatt jön ki akkor hosszú távon ne gondolkozzon, nem hiába ingáznak az orvosok közül is többen.

Előzmény: Wisey_ (10610)
_easton aug. 25. Creative Commons License 10613

Nem, de sajnos megesik és sűrűbben mint gondolnánk.

 

 

Előzmény: ggg333 (10612)
ggg333 aug. 25. Creative Commons License 10612

Azert tegyuk hozza, hogy nem az az altalanosan jellemzo hogy Google-t hasznalnanak illetve hogy van kizarolag szakmai alapokon nyugvo mankojuk az interneten . Mert az ilyenekbol lesznek azok a varosi legendak, hogy (Svedorszagban Googlebol gyogyitanak , mutenek stb.." :-)

Előzmény: _easton (10607)
_easton aug. 25. Creative Commons License 10611

Közép Svédország....

Ezért írtam, hogy más a helyzet északon, délen és "középen" valamint szektortól is.

 

"Svedorszagban a kulfoldiek lusta disznok semmit nem csinalnak csak a socialba jarkalnak..a nyelvet nem tanuljak meg ergo munkat sem kapnak. foleg akik az elmult 10 evben erkeztek..."

 

Pontosítsunk: azok akik a harmadik világ országaiból jönnek, vagy a volt Jugoszláviából (főleg szerbek), a Balkán egyes országaiból.

 

A Tied egy vélemény, az enyém is egy, bár olyat még nem hallottam volna, hogy nagyon aktívak lennének. :)

 

 

Kimontadad a bűvös szót

" igaz nem Sverige-ben"

Előzmény: 3E (10609)
Wisey_ aug. 25. Creative Commons License 10610

Easton jol fogalmazott, "itt sincs kolbaszbol a kerites", es vannak problemak, mint mindenhol a vilagon. Magyarorszaghoz kepest ugy nagy altalanossagban jobban müködik minden, de itt sincs mar akkora jolet mint 10-20 evvel ezelött.

 

Ha kiköltözöl, szinte biztos hogy elvezni fogod (felteve persze ha kapsz rendes munkat), de aztan par ev mulva elkezdenek majd zavarni bizonyos dolgok, es mar nem a magyarorszagi helyzethez viszonyitod az itteni problemakat, hanem itteni szemszögböl, itt elö polgarkent. Engem pl nem erint mar közelröl Magyarorszag mostani helyzete (uj adonemek, törvenyek, vitatott szobrok, stadionok, stb.), tehat jobban figyelek az itteni dolgokra. Lehet hogy ezek a svedorszagi problemak egy magyar ember szamara nem olyan komolyak, de ha mar itt elsz, ezek fognak erdekelni.

(Egy egyszerü pelda: egy svedet az is zavarhat, ha rossz helyre dobod ki a szemetedet, egy magyart az ha mondjuk a politika tulsagosan beleavatkozik a munkahelyi dolgaiba, mig egy sziriai szo szerint a tulelesert küzd.)

 

Vannak itt a forumon akik nagyon negativan latnak mindent, es szerintem tulzasokba esnek (mint hogy nincs egy allatorvos sem az egesz nagyvarosban, aki be tudna adni egy oltast a kutyanak, vagy hogy csak a magyar fodrasz/kömüves/orvos jo, es mashoz nem hajlando menni). De ezt betudom annak, amit az elöbb irtam a joleti vilag problemairol.

 

Vannak persze komolyabb problemak is, mint a növekvö munkanelküliseg (sved viszonyokhoz kepest persze, nem spanyol/görög viszonylatban), rongalo es gyujtogato külvarosi fiatal bünözök, tul keves egeszsegügyi dolgozo, lakashiany.

Szamomra egyik sem olyan problema, ami miatt fontolgatnek egy költözest. Nem sok helyen eltem Europaban, de szerintem Svedorszag meg ma is a top 5 orszagban van.

 

En par ev Svedorszag utan azt mondom, hogy nagyon jo itt, es ha vonz az eszaki vilag, a termeszet(!), akkor erdemes kiköltözni. Csak azert hogy penzt keress, nem erdemes, mert akkor allandoan csak atszamolgatsz mindent forintra, es szörnyülködni fogsz mindenen :)

De ahogy sokan irtak mar, normalis munka nelkül nagy riziko kijönni.

Előzmény: harsalaura (10604)
3E aug. 25. Creative Commons License 10609

"A svédek lusták, munkakerülők és sokesetben a munakehelyet is szórkazásnak látják."

 

fu te hol laksz? 17 evet laktam / eltem Stockholmban kismillio sved kollegam es ismerosom volt / van..

ma is svedek kozott dolgozok igaz nem Sverige-ben es hat komolyan nem tudom mirol beszelsz!!!

 

Svedorszagban a kulfoldiek lusta disznok semmit nem csinalnak csak a socialba jarkalnak..a nyelvet nem tanuljak meg ergo munkat sem kapnak. foleg akik az elmult 10 evben erkeztek...

Előzmény: _easton (10603)
_easton aug. 25. Creative Commons License 10608

A problémákat itt a döntésképtelenség okozzza illetve, hogy nem merik felvállani a felelösséget ami jelemző a svédekre. A többség tutyi-mutyi és ha gond van gyorsan elsonfordálnak vagy rákenik akire lehet.

 

Lex Maria: jó dolog, párom is mesélt róla, hogy volt ilyen ügyük, ami abból indult ki, hogy a svéd főorvos lusta volt megszúrni egy beteget amit egy ST szúrt meg, csakhogy ő nem tehette volna felügyelet nélkül....

 

Előzmény: ggg333 (10606)
_easton aug. 25. Creative Commons License 10607

"Talalkoztam olyan "szaktudasu" orvossal aki a google.t bongeszte mig en mondtam a szimptomakat......."

 

 

:))))

Igen, ez itt nagyon megy, Google, Wikipedia ahogyan szoktam mondani tényeken alapuló enciklopédia...., na meg az utbildning de, hogy mit csináljunk 48óra alatt sem tudják eldönteni....

Előzmény: funnit (10602)
ggg333 aug. 25. Creative Commons License 10606

Persze, messze all a tokeletessegtol, ebben melyen egyet ertunk.. Es abban is hogy ilyen formaban nem fenntarthato, nemcsak az egeszsegugy hanem nagyon sokminden arendszeren belul.

Az egeszsegugyre es az ellatasra kicsit visszaterve, van egy Lex Mariajuk ami a muhibak, hibak beazonositasara es kijavitasara talaltak ki.  Ilyenbol evente 2000 folotti szam van es nyilvan van nehany  el se jut a bejelentesig. Az egeszsegugy veszelyes uzem.

Előzmény: _easton (10603)
_easton aug. 25. Creative Commons License 10605

Nézd, ez attól függ. Svédország sem tökéletes ország, itt is vannak problémák, melyek mások mint Mo-n. Azonban nem a világ legjobb országa, ahol minden szép és jó mint ahogyan Mo-n hiresztelik és hiszik egyesek.

Persze ez függ, hogy az ország mely részéről beszélünk mert más a helyzet, hogy ha Észak, Dél vagy Közép Svédországról beszélünk.

 

Miért szeretnél idejönni, mik a terveid?

Egy biztos, hogy ha nem vagy orvos vagy más eü-i végzettségel rendelkező, tanár vagy olyan szakember akinek a szakmája keresett és a beszéd a kezdetekben nem akkora probléma, aki nem biztos, hogy jó helyen keresgélsz. SVédország e tekintetben nem Nagy-Brittania....

 

A másik, hogy persze kinek mi az igénye de jól hangzik a magas fizetés, de 20ezer kr nem azt jelenti Svdországban, mint Mo-on....

 

Ez az én véleményem a saját és ismerősök tapasztalatai alapján, másnak természetesen más.....

 

 

 

Előzmény: harsalaura (10604)
harsalaura aug. 25. Creative Commons License 10604

Lassan olyan kepet kapok az orszagrol hogy jobb ha itthon maradunk

Előzmény: _easton (10603)
_easton aug. 25. Creative Commons License 10603

Csak egy apró gondolat.....

Svéd egészségügy: sok esetben csak a csoda, hogy nem történnek súlyosabb problémák. Persze ez várostól, intézménytől is függ. Ezen kivül, hogy mennyi külföldi dolgozik, aki nem csak a protokolokban látja az életet, hanem problémát is meg tudja és ami fontosabb meg is akarja oldani. A svédek lusták, munkakerülők és sokesetben a munakehelyet is szórkazásnak látják. Jó dolog a "fika" csak nem óránként mint ahogyan egyesek értelmezik....

 

Más ország és kultúra, de ez a rendszer ami itt van ez sem tökéletes és hosszú távon már nem tartható fent amit a svédek közül is egyre többen látnak és tudnak.... 

Előzmény: ggg333 (10601)
funnit aug. 25. Creative Commons License 10602

Sved egeszsegugy? Van itt olyan? En csak ugy hivnam : jävlaskit....

Sokat meselhetnek. Engem felre kezeltek majdnem de tudtam söt ereztem,hogy nem az a bajom. 

Kulfoldre kellett mennem orvosi ellatast kapni.......

 

Ami itt folyik az turhetetlen es elfogadhatatlan. Borzalmas a tudatlansag.

Talalkoztam olyan "szaktudasu" orvossal aki a google.t bongeszte mig en mondtam a szimptomakat.......

Nah mindegy. Nem akarok gyuloletkeltest de a Sved egeszsegugy egy nagy sz@r....

Remelem a valasztasok hoznak valtozast mert igy ez nem jo.

Kopasz seggnek mennie kell......

ggg333 aug. 22. Creative Commons License 10601

Igen valoban kulonbozokeppen latjuk  adolgokat de ez rendben is van igy.

 

A magyar egeszsegugyben szerintem  a multban, kozelmultban egyszerre volt es lehet van is jelen a pazarlas es a hiany. Egyik reszrol a human faktor evtizedek ota allandoan eron felul teljesit (ennek akovetkezmenye a valoszinuleg nem ritka kieges, palyaelhagyas, kivandorlas) es a pazarlas kulonbozo modjai ( tobbszor elvegzett,  gyakorlatilag megismetelt vizsgalatok, mento betegszallitasra hasznalasa ilyesmi).

A vezetessel kapcsolatban en igazandibol nem igazgato szintre gondoltam, hanem akar kisvezetore, osztalyvezetore. Ha azt vesszuk, hogy egy orvos kepzese 6 (egyetem)+5(szakkepzes)+x (menedzserkepzes) egy novere 3(alap)+3 (legyen ez is szakkepzes)+x(menedzserkepzes) egy olyan feladatra ami soktekintetben inkabb menedzsment mint gyogyito munka , akkor nem gondolom annyira butasagnak, hogy orvoson kivul mas egeszsegugyi dolgozo legyen vezeto beosztasban. Es azert Svedorszagban is egyutt dolgoznak, koordinalva van az egeszsegugyi es egyeb menedzsment.

Nem gondolnam hogy kavezotulajdonosok vezetnek a korhazakat altalaban :-)

 

 

Es hogy hova lesz a megtakaritott penz+

 

Reszben gondolom ebbol adodik a szakdolgozok fizetesbeli kulonbsege, ebbol adodik a korhazak felszereltsegenek a kulonbsege, gondolom ebbol van a hemtjänst is. Ebbol vannak a tovabbkepzesi  koltsegek, konyvek, kongresszusok.

 

Előzmény: likkatill (10600)
likkatill aug. 22. Creative Commons License 10600

ggg333

 

Megmondom őszintén az eü viszonylatában nem értem, mit értesz irdatlan pazarláson.

Gondolkodtam rajta.. Azt hogy a betegek maguk viszik a gyógyszerüket a kórházba?

Ez igaz mindkét országra, én itt Svédo-ban is magam vittem a gyógyszert, mert mondták hogy nekik ilyen nincs, de legalább ellenőrizték, hogy bevettem-e.

 

Azt írod a svédek racionalizálnak, megszorítanak. Ez igaz, de hova lesz a megtakarított pénz? Erről soha nem beszélnek.

A racionalizálásról pedig megkérdezném azokat a betegeket, akik 8-10 hónapot várnak arra, hogy egy orvossal találkozzanak. Vagy akik az akuton várnak 5-6 órát...

De nem részletezem, mert egészen másképp látjuk a helyzetet. 

 

Ja igen! A nővérekből vezető lesz, ez nem baj. Mo-on ha tudod, két ága van a vezetésnek. Az orvosok, élükön az orvosigazgatóval, a nővérek, élükön a vezető főnővérrel. De ők együtt dolgoznak, mindenki a saját beosztottjainak mondja meg, mi hogyan legyen. És persze van külön gazdasági vezető, aki megmondja mire van pénz.

 

Itt mindenféle szocionómok (ezek nem eü dolgozók!!!) vezetik a rendelőket, egységeket, fogalmuk nincs az egészségügyről, de megmondják a tutit. Beosztják a betegeket mikor kihez menjenek, stb. Szóval olyan dolgokkal foglalkoznak, ami nem az ő dolguk lenne.

Na ez az ami szúrja a szememet.

Legutóbb az egyik orvosi rendelő élére egy kávézó-tulajdonos jelentkezett. Azt mondták jó lesz, mert a vezetéshez biztosan ért.

 

Ahogy mondtam, nem látjuk egyformán a dolgokat és nyilván soha nem is fogjuk.

 

A bevándorlásról nem én írtam, de biztosan elolvassa a posztoló amit írtál.