Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Gombóc XVII. Artúr 2014.07.23 15:38:37 © 10536

Hát sajnos ezen téren nincs tapasztalatom.  Az viszont biztos, hogy -ahogy sokan írtuk már-, az első lépés a nyelvtudás.

Van számtalan munkaközvetítő honlap, a nyelvgyakorlás egyik része lehet akár az azokban való "elmerülés" is.

No meg egy svéd nyelvű prezentáció is sokat segít, ha nekiállsz állást keresni. De arra készülj fel, hogy nem lesz könnyű!!

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10535)
Kíváncsi Gabika 2014.07.22 16:15:52 © 10535

"Amit írtunk azért írtuk, mert ha a végén itt kötsz ki, arra készülj fel, hogy egyáltalán nem megy minden logikusan és egyszerűen, még az egyszerűbb esetekben sem. Ezen pedig az nyilván nem segít, hogy máshol is így van."

Tiszta sor, nem voltak különösebb illúzióim. Holmi nehézkes ügyintézésen meg idióta hivatalnokokon messze túlmutató okok miatt tervezek országot váltani, új nyelvet tanulni, a nulláról újrakezdeni...

"Ami számomra a leginkább irritáló, hogy a svédek (legalább is a többség), szilárdan meg vannak győződve arról,  hogy az ö rendszerük a legjobb és a legtökéletesebb."

Hehe, ők legalább optimisták, és van egy határozott álláspontjuk... A németek alapból szintén iszonyú beképzeltek, az ő országuk külön kategória (a határokon túl természetesen éhínség és káosz uralkodik), a világ legtermészetesebb dolga, hogy itt mindent megszabnak és ellenőriznek, hogy sokmindent nem lehet, amit máshol igen, hogy egészen jelentéktelen dolgokba is belekötnek - de mindemellett állandóan nyavalyognak, pláne, ha ők kerülnek szopóágra.

"Ehhez viszont egy jó és keresett szakma kell, anélkül nem megy. A "tudok angolul és minden munkát elvállalok" már régóta nem jön be. "

A nyelvet illetően, természetesen tűrhető alap nyelvtudással mennék ki. A szakma a fogós kérdés... De facto ugye van ilyenem, hiszen éveken át megálltam a helyem egy PC szervízben, csak hát a tudást sajna nem egy iskolában töltötték a fejembe, hanem önerőből szereztem meg. Ami a jó kérdés, hogy korábbi Mo.-i (és remélhetőleg hamarosan németországi) szakmai munkatapasztalat és néhány látványos referenciamunka jó marketinggel mire lehet elég... Itt Németországban ez abszolúte megosztja az embereket, van, aki szerint kár a gőzért, van, aki szerint nagyon is van esélyem. Hamarosan kiderül...

Itt anno dumáltam olyan emberkékkel, akik különféle cigi- és italautomatákat javítgattak, persze modulszinten. Valamilyen műszaki végzettség kell hozzá, ők pl. autószerelők (!) voltak, amiből ebben a munkakörben nyilván csak a legelemibb műszaki ismereteiket tudták használni. Előkaptam a tellát, mutattam pár képet a műveimről, szerintük ezek alapján végzettség hiányában is lazán felvennének, csak akkor még a nyelvvel nem álltam annyira jól, meg még kellett a munkavállalási engedély, ami alaposan megnehezítette a dolgokat. Indításnak pl. egy ilyen tökéletesen megfelelne - nem tudom, Svédországban mennyi automata van és kikkel birizgáltatják... :)

Itt a szakemberhiány mellett állandóan panaszkodnak a szakképzés színvonalára is (TV-ben mutatták: asztalosnövendék nem tudta megmondani, hogy egy 2x1m-es asztallap hány négyzetméter!), ez az egyik nagy esélyfaktorom. Svédországban ezen a téren mi a helyzet?

 

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10533)
3E 2014.07.18 08:53:18 © 10534

latom ertelmezesi problemad is van ...

tovabbi sok sikert !

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10531)
Gombóc XVII. Artúr 2014.07.17 16:15:05 © 10533

Nézd, az adminisztráció és a bürokrácia minden országban nehézkes.

Amit írtunk azért írtuk, mert ha a végén itt kötsz ki, arra készülj fel, hogy egyáltalán

 nem megy minden logikusan és egyszerűen, még az egyszerűbb esetekben sem. Ezen pedig az nyilván nem segít, hogy máshol is így van.

Ami számomra a leginkább irritáló, hogy a svédek (legalább is a többség), szilárdan meg vannak győződve arról,  hogy az ö rendszerük a legjobb és a legtökéletesebb.

 

 

De nem akarok csak negatívat írni, mert a végén még -jogosan- megkapom, hogy akkor mit keresek itt,

ha nekem semmi sem jó. Merthogy ez egyáltalán nincs így. Itt az emberek -nagy átlagban- sokkal nyugodtabbak

és türelmesebbek mint odahaza. Persze ennek a nagyobb anyagi biztonság az oka, de ez a végeredményen nem változtat.  Ha valakinek van egy normális munkája, abból nyugodtan meg tud élni. lehet, hogy nem megy el minden évben Thaiföldre, de nem kell a hó végén számolni a pénzt mint otthon.  Ehhez viszont egy jó és keresett szakma kell, anélkül nem megy. A "tudok angolul és minden munkát elvállalok" már régóta nem jön be. 

Szegény lektor írta anno, hogy Svédországban vannak a legiskolázottabb takarítók, merthogy sok diplomás külföldi jobb híján takarítást vállal, én meg az egyik svéd tankönyvben láttam, hogy Malmőben a taxisofőrök 70%-a diplomás, nyilván hasonló okokból. Az pedig biztos, hogy hiába tud gyakorlatilag az összes 60 év alatti svéd angolul, a stabil és megbízható svéd tudás nélkül semmi esélyed. Ugyanakkor ha többen jelentkeznek ugyanarra a munkára, nyilván az van előnyben aki tud svédül. A nyelvtanulásodnak akár része lehetne egy svéd nyelvű prezentáció is majd, ha nekiállsz a nyelvtanulásnak.

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10532)
Kíváncsi Gabika 2014.07.17 15:23:05 © 10532

Hát igen, az ilyesmi elég idegesítő tud lenni. Mondjuk itt is középkori bürokráciára panaszkodnak, van is rá szavuk: Amtsschimmel (Amt=hivatal, Schimmel=penész). Igazából konkrét eseteket lehetne reálisan összehasonlítani, mert a hatóságok munkájára, lassúságára az egész földgolyón panaszkodnak. Itt még nem túl sok ügyet intéztem, a munkavállalásin anno több, mint két hónapig kotlottak, és persze jó ötlet volt magammal vinni a vonatkozó törvényt kinyomtatva és a megfelelő helyeken szövegkiemelővel megcirógatva, mert nagyon nem voltak a helyzet magaslatán (vagy csak arra számítottak, hogy én nem leszek, de beégtek). Nemrég pedig a városi tanácsnál -többedmagammal- egy olyan ügyintézőhöz kaptam időpontot, aki nyaralni volt, végül foglalkozott velem egy újonc, aki viszont jól elkavarta a beadott papírokat - eddig kb. ennyi az itteni tapasztalatom.

Amit írtál, abból nekem az szűrődik le, hogy odaát elsősorban a speciális esetekkel van probléma - vagy pedig a jogszabály helyenként hiányos vagy rosszul szövegezett, ezért bizonyos triviális ügyeknél is bizonytalanság van. Sajnos ha nincs/nem egyértelmű a jogszabály, akkor -az ügyfélnek akármilyen kellemetlen is- teljesen érthető, hogy nem akarnak dönteni, és megkockáztatni, hogy azért később potenciálisan elővegyék őket. Állam bácsinak ugye nem jó a tyúkszemére lépni, de az ügyfél is verheti a nyálát, panaszkodhat, pereskedhet, vádolhat, pláne, ha nemi, etnikai, stb. alapú hátrányos megkülönböztetésre tud hivatkozni.

De hangsúlyozom, egyelőre keveset tudok az országról, a legkevésbé sem akarok okoskodni, csak a minimális rendelkezésemre álló információt próbálom értelmezni.

Mondjuk itt Németországban ez a probléma alapból meg van oldva: ha a jog nem egyértelmű, akkor teljesen egyértelmű, hogy az ügyfél van szopóágon. És ha a téma erre alkalmas terepet nyújt, akkor a már érintőlegesen említett lehúzós ügyvédek is árgus szemmel figyelnek.

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10526)
Kíváncsi Gabika 2014.07.17 15:01:34 © 10531

No, ha szerinted annyira jó Mo.-n, akkor te mi a fenét szenvedsz külföldön? Még a Rózsaszín Pitbull punkzenekar is megénekelte: "szépek a svéd lányok, de bennük is van hiba: a f***od majd összemegy, mert fagyos a svéd p***!" :D

De figyu, neked tényleg érdemes lenne hazamenni, Mo.-n rengeteg ilyen felkapaszkodott übermájer emberke van, megértitek egymást, kis kenőpénzzel bármit elintézel, és szabadon lehet köpködni az alsóbb kasztok tagjaira. Király de facto már van, mire hazacuccolsz, addigra talán meg is koronázzák.

A külföldiek magasabb munkanélküliségébe talán azért bele kéne kalkulálni az ő részüket is. Nem tudom, ott mi van, de itt határozatlan ideig jár a szociális segílyke, alacsony igényszintű emberkéknek bőven elég, igaz, a kirekesztő náci hivatal küldi őket különféle munkahelyekre, de elég csak kellően rossz benyomást tenni, és marad a munkanélküliség, a segílykével együtt.

Előzmény: 3E (10523)
Gombóc XVII. Artúr 2014.07.17 11:22:43 © 10530

Nomeg az antennák iránya is mérvadó, mert az arab műholdakra irányított "tányérok" mind egy irányba mutatnak.

Előzmény: Wisey_ (10529)
Wisey_ 2014.07.17 11:04:14 © 10529

Addig jo amig nem latsz sokat. A parabola-antenna az egyik legjobb meröeszköz arra, hogy a környeken hany menekült el ;)

Előzmény: Tade89 (10502)
skoning 2014.07.16 08:20:33 © 10528

Azt hiszem nem lesz semmi problema. Érdeklödj mennél elõbb a kommunnál az "utbildnings" vagy a "barnomsorg" nämdnél ott majd eligazitanak. De ha a tartózkodási engedéllyel nincs probléma akkor természetesen nem lesz problema a gyerekek iskoláztatásával sem. Gyorsan intézkedj mert az iskolakezdés aug. 18-n van a legtöbb helyen.

Előzmény: bambika24 (10525)
Engill 2014.07.15 19:55:15 © 10527

Látom neked is vannak tapasztalataid :))

 

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10526)
Gombóc XVII. Artúr 2014.07.15 10:32:02 © 10526

Mert ami le van írva az szent és sérthetetlen, hiszen azt nyilván "fontos ember" írta, akit nem szabad megkérdőjelezni!!

 

Az önálló döntéssel pedig az a baj, hogy az felelősséggel jár!

Az a biztos ami le van írva, ha adott helyzetben erre nincs leírva semmi, akkor az csakis az ügyfél hibája lehet, így megérdemli, hogy nem lesz elintézve az, ami miatt zaklatja az ügyintézőt!!

Előzmény: Engill (10524)
bambika24 2014.07.15 09:56:34 © 10525

Sziasztok!

 

Régebben írtam hogy tervezzük a kiköltözést ami lényegében meg is történt. Kapott a párom ideiglenes personummert mert "becsődölt" a cég, most munkanélkülin van a hónapban veszi át a másik cég!

Tehát a kérdésem az lenne hogy mivel ez a csőd most bezavart kicsit nem tudom a gyerekeket hogyan veszik be a suliba..

Abban kérem a segítséget hogy mi szükséges a sulihoz??? Kell a végleges pn vagy lehet ezzel is csak legyen az adó rendben?

Már mindenünk megvan végül is szerencsére lakást is kaptunk (szereztünk) csak a suli...a párom főnöke mindig nyugtat hogy meglesz az is...oké de mikor? már nem sok időnk van...

Kicsit aggódom!

Köszi a választ!

Szép napot :)

 

 

Engill 2014.07.14 22:55:35 © 10524

Takarítani tudni fog, volt itt egy srác aki nyomta, és nem beszélt svédül. De rég elhúzott, mert

tele lett a hócipője és most Németországban van :))

 

A hihetetlen ideig tartó bürokrácia az itt igen jellemző. Semmi nem megy gyorsan.

Ami a fő gond, hogy nem tudnak maguk egy problémát megoldani, semmi flexibilitás.

Csak bambán bámulás és annak ismételgetése, hogy ez így van, még akkor is, ha egyértelműen

nem működik, és nem csinálnak semmit. 

Senki nem bír/akar/tud döntést hozni, ezért passzolgatják mindenfelé, vagy csak leszarják.

Azt hiszem azzal a föräldrarpenninges problémával is ez a helyzet. 

 

Ha nem szereted az ilyen tiszi-toszi helyeket, akkor itt biztos kivágná a biztosítékot jópár dolog :))

3E 2014.07.14 15:54:24 © 10523

hat kispajtas :))) nem volt jo otthon? ott olyan okosak es ugyesek vagytok mindent tudtok zakatol az elet 

hawai dizsi van..tele van szakikal az orszag :)))

svedorszag teljessen OK ne akard azt is megvaltoztatni :)))) de sok sikert kivanok...

 

de

 

nyelvtudas es szakma ( cetlivel igazolva) eselyed nincs...

mar takaritani se..

 

Lycka till

 

 

 70 procent högre arbetslöshet 
för unga invandrare
Klyftan växer mellan ungdomar med olika etnisk bakgrund. Arbetslösheten är 70 procent högre bland unga födda utomlands än bland ungdomar födda i Sverige.

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10522)
Kíváncsi Gabika 2014.07.14 11:44:32 © 10522

Berágnivaló természetesen mindenütt van, csak az a kérdés, hogy mennyire érinti az embert, mennyi mozgástere marad. Minden jóléti államban szigorúan szabályozzák a dolgokat, mert anarchiában nem lehet jólétet fenntartani. De ahogy írtam, a német módin még az osztrákok és a svájciak is lesajnálóan röhögnek. Megint más kérdés, hogy még ha van is idióta vagy bekorlátozó szabályozás, azt mennyire veszik szigorúan. A németek sajna nagyon, szőrszálhasogatók, mindenbe belekötnek, nem tudnak különbséget tenni lényeges és lényegtelen, ártalmas és ártalmatlan között.

 

Korábban Hollandiát néztem ki, azt már kissé meg is ismertem. Ott is mondják, hogy micsoda szigor meg bürokrácia van - de Németországhoz képest mégis ég és föld! Egészen más okok (zsúfoltság, természet hiánya, stb) miatt ábrándultam ki végleg.

 

Tudnátok pár jellemző svéd példát mondani?

 

Köszi!

Előzmény: Engill (10520)
ggg333 2014.07.14 09:11:36 © 10521

Nerm akartam veszmadar lenni vagy elvenni a kedved, de lehet, hogy akkor  nem Svedorszag lenne az idealis neked....

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10519)
Engill 2014.07.14 06:11:11 © 10520

Ha idekerülsz, azt hiszem itt is lesz bőven amin be fogsz rágni, sőt... :))

 

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10519)
Kíváncsi Gabika 2014.07.13 18:40:26 © 10519

Kispajtás, tudod, eleinte én is kb. így viszonyultam azokhoz, akik ekézték a németeket. Biztos irigyek, őket hibáztatják a saját kudarcaikért, stb. Aztán jópár év után rá kellett jönnöm, hogy egyszerűen csak voltak tapasztalataik. És amikor már a németek közül is sokan így beszélnek, és költöznek át a csóróbb, de drágább Ausztriába vagy a végletekig zsúfolt, szabad természet nélküli Hollandiába, méregdrága "babaházakba" (ráadásul egyik helyen sem szeretik őket!), sőt, akár nem jóléti országokba is, akkor szerinted bennem van a hiba?

Az egyes emberekkel alapból nincs bajom (kivéve pár barmot), jól kijövök velük, ők is (előbb-utóbb meg)kedvelnek. A házban lakik egy öregasszony, eleinte nyíltan xenofób megjegyzéseket tett, pl. mit keresek én itt, mikor megyek végre már haza, de mára már jóban vagyunk, beszélgetünk. Ezt csináld utánam! Ja, ő is szívesen elmenne, csak már a 80-hoz közel nem annyira könnyű, meg egészségügyi gondjai is vannak.

Hogy mivel van bajom? Például azzal, hogy ez a világ legnagyobb óvodája, vagy inkább elmeszociális otthona, ahol a vezetőket sajnos csak a külsőségek alapján lehet megkülönböztetni az ápoltaktól. Semmi önállóság, semmi mozgástér. Mindent részletekbe menően megszabnak, ami még nem is lenne akkora baj, ha gondosan végeznék a munkájukat, a szabályok életszerűek lennének, de erről szó sincs!

Mondjak egy tipikus példát? 194x-től egészen idén tavaszig közlekedési szabálysértést követett el (és komolyan megszívhatta), akinek a kerékpárján a klasszikus dinamó+izzólámpa rendszernél komolyabb világítás volt. Se elem, se akku, még akkor sem, ha a dinamó is rendelkezésre állt és át lehetett kapcsolni, és persze később a LED is tiltott volt. Miért? Mert itt még a kerékpár "villamos rendszere" (hogy el ne röhögjem magam) is típusengedélyezés alá esik, és évtizedeken át senki nem vette a fáradságot, hogy engedélyezze a korszerűbb (és ugye közlekedésbiztonsági szempontból sem jelentéktelen) technológiát. Hiába volt számos baleset, amit az álló helyzetben kialvó, vagy a rossz útviszonyok miatti lassú tekerés következtében alig pislákoló lámpa számlájára lehetett írni. Voltak emiatt petíciók is, de hiába, kérem, a nép csak ne avatkozzon bele a nagy német demokráciába. Ez csupán egy kiragadott, ám abszolút tipikusnak tekinthető példa, nagyjából így megy itt minden, ilyen az a bizonyos német rend.

És nem kell kioktatni, hogy akkor el lehet menni Kínába, mert ilyen idióta (és ennek ellenére szigorúan betartatott) szabályozás még a szintén erősen rendpárti Ausztriában sem volt, nemhogy "normális" európai országban. Az osztrákok amúgy (az általános ellenszenv mellett) ezek miatt körbe is röhögik a németeket, de rendesen.

Tudnék még mesélni...

Mindemellett ott vannak a vadászó életmódra áttért megélhetési pereskedő (pontosabban peren kívüli egyezségeket kikényszerítő) ügyvédek - ezt részletesen kifejteni vagy három oldal lenne, úgyhogy érjétek be annyival, hogy a sajátos és csak itt meglévő jogi miliő következtében aki kidugja az orrát, azt minden óvatosság ellenére előbb-utóbb lehúzzák jópár ezer €-val, mondvacsinált, nevetséges, olykor teljesen képtelen vádakkal - amik gyakran olyanok, hogy a bíróságon egyből elvéreznének, csakhogy védekezni de facto sokkal többe kerül, mint kiegyezni, hiszen még ha az ember be is bizonyítja az igazát, akkor sem térítik meg még csak a védekezés költségeit sem, nemhogy az ebből származó egyéb károkat és kellemetlenségeket. Aki ellenkezik, azt kivéreztetik, mindhárom fokon végigverik az ügyet, akkor is, ha biztosan veszítenek, mert nekik az semmiség, a kisembernek viszont a gatyája is rámegy. Szép kis világ ez... Újabban már újsághirdetésben toborozzák a diákokat, akik némi zsebpénzért vadásznak a potenciális áldozatokra, a megadott szempontok alapján. Nemrég hoztak ez ellen egy törvényt, de mindenki előre megjósolta, hogy tele lesz kiskapukkal, és lőn, minden maradt a régiben.

Ezt az egész kócerájt leginkább egy olyan diáktáborhoz tudnám hasonlítani, ahol a debella maca főnök megmondja: nemhogy üvegpoharat, de még egy fejhallgatót sem lehet bevinni, "mert veszélyes, a vezetéke rátekeredhet az ember nyakára és fulladást okozhat, punktum", mindeközben persze az erősebb szabadon kirabolhatja és csicskáztathatja a gyengébbet, azzal senki nem foglalkozik, nem is vesznek róla tudomást.

És ami az általad istenített német szakikat illeti: neked illúzióid vannak, kispajtás. Azt képzeled, hogy a németek a közhiedelemnek megfelelően pontosak, precízek, becsületesek, jó szakemberek. Tudod, valaha lehet, hogy így volt, de azok az emberkék már rég nyugdíjban vagy a temetőben vannak, a mostaniak pedig, ideértve az 50-es korosztályt is... Vagy még ez is csak nosztalgikus ábránd? Nemrég olvastam, hogy itt a céhek már a 14. században monopolizálták a szakmákat, pont a minőség biztosítására hivatkozva. A gyakorlat: keveseknek engedték az iparűzést, és ezek is elég sokat tejeltek a privilégiumért. Minimális verseny, magas árak, gyenge minőség, lassú fejlődés - mindez németek által leírva. És a helyzet az, hogy a 700 év alatt nem sok minden változott. Nagyjából csak annyi, hogy a céhek összeolvadtak kamarákká, és a megfelelő jogszabályoknak és a kemény büntetéseknek köszönhetően most már nem kell illegálisan (de az uralkodó hallgatólagos beleegyezésével) szétverniük és felgyújtaniuk a hozzájuk nem tartozó "fusizók" műhelyeit (akiket a nép erősen preferált, mert olcsóbban és JOBBAN is dolgoztak).

Szóval vissza a mai német szakikhoz: alap, hogy beígérik, hogy jönnek, aztán nem, majd pedig bocsi, mindez 2-3 alkalommal megismételve. Bénáznak, barmolnak, ha kárt okoznak, akkor nagyon ügyesen kidumálják - ehhez értenek a legjobban. Többszörös tapasztalat, munkahelyről és ismerősi körből egyaránt. Tessék, hivatalos, mestervizsgával rendelkező, önálló munkavégzésre jogosult német VILLANYSZERELŐ így csinálta meg a pincében az időkapcsolót:Szerinted ez kb. mennyire felel meg a kettős szigetelés követelményének???!

 

Másik példa: a szintünkön fél évig éjjel-nappal égtek a lámpák (fizethettük!), mert az egyik nyomógomb bezárlatosodott. A szerelő először nem jött, aztán nem találta a hibát, oké, majd kiiktatja a gombokat és megcsinálja mozgásérzékelősre, aztán persze megint semmi. A félig német házmester is csak azt tudta mondani, hogy ez a Németország már rég nem az a Németország. Végül majdnem fél éve (!!!) volt már így, amikor begőzöltem, fogtam a csavarhúzót, és gerillaakció keretében sorra szétszedtem a kapcsolókat. Az egyikben egy anno hanyagul ottfelejtett kb. másfél centis drótdarab esett be az érintkezők közé, és zárta azokat rövidre. Szigetelt fogóval kivettem, összeraktam, probléma megoldva, mozgásérzékelő lefújva. Itt -természetesen- már ezzel is törvényt sértettem, hiszen itt ezt még egy végzett villanyász is csak akkor teheti meg, ha mestervizsgája is van, vagy ilyen személy felügyeli. Mert ugye a papír teszi az embert.

Korábbi melóhelyi dolgokról ne is beszéljünk... Az egyik ipari mosógépre adagolópumpát kapcsoltak (szintén mester fokozatú önálló vállalkozók). Megvolt az oktatás: a hármas és a négyes vegyszeres kannában maró cucc van, csak védőszemüvegben szabad cserélni. Gépet elindították, majd mentek a főnökhöz. Benézték, a mosógépen az egyik szelepet elfelejtették megnyitni, de a pumpa ennek ellenére adagolni akart. A nyomás nőtt a tömlőben, majd szépen leugrott a csonkról, és a hármas kanna maró tartalma (kálium-hidroxid) szanaszét fröccsent a helyiségben - óriási szerencse, hogy épp senki nem volt ott!!!! A fa és alumínium felületeket azóta pöttyök "díszítik"... Később megyek vissza, látom, hogy mi van, szólok nekik (békésen pizzáznak), komótosan lejönnek... Jaj, bocsi, elfelejtettük, de semmi baj, NEEEM VESZÉÉÉLYEEEEEES!!!!!

Előző postomban a védőföldes példa is elég durva, laikusok kedvéért: nem kettős szigetelésű fémházas készülék megérintése esetén két dolog választ el az áramütéstől: az elsődleges szigtelés és a védőföld. Ha az elsődleges szigetelés meghibásodik, akkor a védőföld még mindig elvezeti az áramot, kivágja a biztosítékot, így a sírásó hoppon marad. Persze a védőföld is meghibásodhat, de a két hiba egyidejű fellépésének jóval kisebb az esélye. Ez a lényege: kettős védelmi vonal. A germán büdösbogár, amikor mutattam neki, hogy a masinában láthatóan hanyag szerelés miatt testzárlat alakult ki, azzal jött, hogy ugyan, ez nem akkora baj, hiszen azért van a védőföld. Érted? Mintha azért lenne, hogy a szaki nyugodtan bénázhasson. Aztán ha egy szép napon a földelés is meghibásodik (vagy egy másik szaki ugyanúgy van vele, csak pepitában: minek bekötni a földet, elegendő az elsődleges szigetelés), akkor persze cumi van, de eddig láthatóan már nem ment el az észkombájn.

Még a főnök informatikus fia által készített weboldalt is én szedtem ráncba végül... CSS-ről mintha nem is hallott volna, nemhogy a menüt, de még a statikus címszövegeket is Flash objektumokkal oldotta meg (biztos a szép antialiasing miatt) - láthatóan gőze nem volt arról, hogy ezeket a legtöbb teló és tablet nem jeleníti meg... Pedig egy étteremnél ugye különösen számítani kell a mobil eszközt használó látogatókra. Akik az 500k-s nyitó animációnak is biztosan "örültek"... A dizájnon is bőven volt mit korrigálni, ronda, össze nem illő színek, nulla elegancia...

Reggelig folytathatnám... Na, ezekhez mit szólsz?

Előzmény: 3E (10518)
3E 2014.07.12 12:13:40 © 10518

:))) szuper ja te nemetben vagy? minek akarsz svedbe menni?

de latom az mar megy h fikazod a nemeteket :))))) 

nalam inkabb egy nemet szakember mint egy mindent tudo kisokos magyar "szaki" es itt berakok egy nagy TISZTELET A KIVETELNEK :))

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10517)
Kíváncsi Gabika 2014.07.11 18:34:37 © 10517

Dehogy CV-be, prezibe, oszt lehet CD-n mellékelni. Legalábbis itt Németországban így fogom bepróbálni. A munkaügyinél az ügyintézőnek nagyon bejött - remélem, a munkáltatóknak is be fog... Mondjuk Svédország lehet, hogy más tészta.

 

Ott az IT-sek 19 évesen annyira zsenik? Csak mert itt Németországban rendszeresen foglalkoznak vele, hogy mennyire szakbarbárok az emberek. Sőt. Pl. asztalos növendékek nem tudják, hogy egy 1x2m-es asztallap hány négyzetméter. A német szerelőkről is tudnék mesélni, hogy mennyire barmok és mi mindent benéznek. És a mentalitás! Az eddigi legjobb: ugyan miért lenne akkora baj a testzárlat, hiszen azért van a védőföld?! :D

 

Előzmény: 3E (10516)
3E 2014.07.11 16:12:12 © 10516

es ezt belerakni a CV-be

nem akarlak elkeseriteni de ma swedenbe nem igazan duborog foleg nyelvtudas nelkul es foleg IT teruleten ajaj :)))

szerinted mennyire vagy sanszos a ekte 19 eves sved it zsenikhez kepest? vagy abdullahhoz aki igaz makog svedul de munkanelkuli leven ingyenes atkepzesben reszesul it hibaelhariatasbol :)

szoval

sverige...

 

-nyelvtudas (senkit nem erdekel a magyar "szint fok baromsag" )

- penz minimum vagy 5K euro de az keves szerintem

 

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10515)
Kíváncsi Gabika 2014.07.11 15:51:34 © 10515

Köszönöm a linkeket, már nézegetem is a Google Translate segítségével, legalább megtudom, hogy mire van igény.

 

Én az IT-n belül hibaelhárításhoz értek, tehát behozzák a problémás gépet, vagy házhoz megyek, megvizsgálom, megállapítom a hiba mibenlétét, és megjavítom. Ehhez inkább nagyon alapos, a legapróbb részletekre is kiterjedő megfigyelést és logikát használok, mint "készre csomagolt" ismereteket, tehát rejtélyesebb hibáknál és új, addig ismeretlen készülékeknél, szoftvereknél általában jobban teljesítek, mint a hivatalos szerelők. Erre van is egy elég látványos referenciamunkám. Emellett kiemelkedő a kézügyességem, így telefonok, tabletek modulszintű javítása is szóba jöhet. Kézügyesség terén elég egyértelműen áll a csúcskompetencia. Plusz még: (makró)fotózás (bizonyos hibák, sérülések dokumentációjához jól jöhet), jó webdesign, profi képszerkesztés, közepes kiadványszerkesztés, minimális programozási ismeret.

 

Tényleg, írtad, hogy elsősorban a helyiek közül válogatnak. Tehát akkor úgy lehet realitása a dolognak, hogy nyelvet megtanulni+pár ezer €-t összegyűjteni, kimenni egy munkásszállóra 2-3 hónapra, és onnan pályázni?

 

Köszi! Tack! :D

Előzmény: skoning (10514)
skoning 2014.07.10 19:08:31 © 10514

Az IT szektor elég széles. Systemprogramozókat most nagyon keresnek. A többieket is változó érdekilõdéssel. A referencia nagyon fontos különösen ha személyi referenshez van kötve, de ha céget itt nem ismerik akkor szinte semmit sem számit. Ha 35 éven felüli vagy csak csúcs kompetenciával próbálkozz. Itt van néhány link tájékozódás végett:

 

http://www.itjobb.se/

 

http://www.stepstone.se/

 

http://www.ingenjorsjobb.se/

 

http://vakanser.se/

 

Sansz az mindig van. Hogy mekkora az más kérdés.

 

Sok szerencsét! Lycka till! 

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10513)
Kíváncsi Gabika 2014.07.10 18:10:48 © 10513

Értem. Tehát akkor tulajdonképpen csak hiányszakmákban lehet az embernek esélye.

 

Szerinted a leírtak alapján (IT szaktudásom van (+referencia), de az élet iskolája, ahol tanultam, sajna nem ad papírt), ha megtanulom a nyelvet, (jó marketinggel) lehet valami sanszom?

Előzmény: skoning (10512)
skoning 2014.07.10 17:27:49 © 10512

Nincs 22-es csapdája. Sok a jelentkezõ a munkahelyekre, mármint a helyi jelenkezõ.

Természetesen azok közül választ a munkaadó és akkor még a nyelvtudásról nem is szóltunk. A szakszervezetek is beleszólnak, hogy lehetõleg bennszülöttet alkalmazzanak.

Hacsak nincs ismerõsöd aki ajánl a munkaadónál de akkor is csak a bennszülöttek után jöhetsz szóba.

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10511)
Kíváncsi Gabika 2014.07.10 14:52:15 © 10511

Köszi a (reménykeltő) választ, remélem, neked van igazad. Csak mert több helyen és nyelven is ecsetelik, hogy mennyire nehéz bekerülni, PN nélkül nincs se munka, se lakás, ezek pedig a PN megszerzésének a feltételei - mintha 22-es csapdája lenne. Mondjuk igen, vannak emberkék, akiknek ha nekik sikerült, akkor alaposan eltúlozzák a teljesítményüket vagy szerencséjüket... Olyat is olvastam, hogy még az USA-nál is nehezebb bejutni, ami egyből túlzásszagúnak tűnt, mert oda már tényleg csak beházasodni lehet.

 

Szükség esetén munkásszállóra is be lehet jelentkezni, ha a "normális" lakhatás nem jön össze elsőre?

Előzmény: skoning (10510)
skoning 2014.07.10 14:22:20 © 10510

Azt hiszem félreérted a personnummer kérdést. Munkát personnummer nélkül is kaphatsz ha igény van rád.Lakást stb. is bérelhetsz ha van bizonyitható fedezeted.

Ha pedig munkád van akkor a personnummer is megoldható.

Előzmény: Kíváncsi Gabika (10509)
Kíváncsi Gabika 2014.07.10 13:25:20 © 10509

Kissé eltemetődött a kérdésem... Remélem, nem veszitek bunkóságnak, hogy megismétlem:

 

Ezzel a personnummer-rel gyakorlatilag el van vágva az út a kinti kapcsolatokkal nem rendelkezők előtt, vagy kellő kitartással azért ki lehet jutni?

 

Ha igen: informatikai szakismereteim vannak, mo.-i gyakorlattal (PC javítás, hibaelhárítás, stb., mire megtanulom a svéd nyelvet, addigra remélhetőleg németországi is lesz), végzettségem viszont nincs. Milyennek ismeritek a svédeket ebből a szempontból, ezzel mennyire lehet esélyem, ha bevetem a marketingtudásomat is?

zsonci 2014.07.09 18:01:42 © 10508

Sziasztok!

Malmo-Budapest vki autoval szeptember vegen?Utasnak jelentkezem :)

Tade89 2014.07.09 15:02:44 © 10507

Nagyon köszönöm!! Igen segítökészek itt az emberek :))

Előzmény: skoning (10506)