Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Lecsó bá 2014.12.09 Creative Commons License 10695

Sziasztok!

 

Van valakinek dagisokkal, förskolákkal kapcsolatos tapasztalata? Mettől meddig vannak nyitva? Van ott délben alvás? Milyen a kaja? Hány óvónő jut X gyerekre? Milyenek a játékok stb.????

 

Tack

Boszorka 2014.11.09 Creative Commons License 10694

Én egy cseppet sem csodálkozom, bár amit az orvosokról irsz az elég furcsa. Volt orvos barátnőm, ő soha nem panaszkodott, igaz ő még 56-ban ment ki. Akkor aki lehúzott néhány évet valahol fent északon, utána kapott állást bárhol. Mondjuk a barátnőmnek volt idő, hogy 80% volt az adója, de ő állást halmozott és úgy se élt rosszul.

 

Voltak nagyon lelkes svéddé válni akaró barátaim is. Ők kicsit ledöbbentek, mikor észre vették, hogy a gyerekük még a 3. osztályban se tud írni és olvasni. Az első osztályban még lelkesek voltak, hogy milyen jópofa az iskola, nincs vas szigor és fegyelem, amit ők iskolás korukban itthon nem szerettek. Később kissé revidiálták az álláspontjukat. :-)

 

Sajnos az én barátaim már majdnem mind meghaltak, így ujabb  értesüléseim csak a sajtóból vannak. Nekem alapból a rendszer nem tetszett, miszerint hiába dolgozol többet, akkor se jutsz előbbre. Én egy buzgomocsing voltam és szerettem látni a munkám eredményét. Egyszerüen nem voltam hajlandó az adómmal finanszirozni a sok ingyenélőt. Pedig akkoriban még csak fehérember menekültek voltak.

Előzmény: likkatill (10692)
Gombóc XVII. Artúr 2014.11.09 Creative Commons License 10693

Akkor politizáltál volna, ha megemlíted, hogy a jelenlegi szocdem kormány a "privát" iskolák ellen van, mert micsoda szégyen, hogy valaki hasznot akar húzni az oktatásból...

(Éljen a szocializmus!!)

Előzmény: likkatill (10692)
likkatill 2014.11.09 Creative Commons License 10692

Boszorka

 

Tudod mi az érdekes? Akikkel együtt érkeztünk néhány éve...

Egy család fél év után visszakültözött a két gyerekkel Mo-ra, mert azt mondták, hogy inkább nyomorognak otthon, de ezt nem bírják. (orvos házaspár)

 

Akikkel tartom a kapcsolatot azok csak a pénz miatt maradnak, meg azért mert pillanatnyilag nincs jobb ötletük.

De sokan már kacsingatnak más országok felé.

Ez legfőképpen az orvosokra vonatkozik, mert ahogy itt az orvosokat kezelik, az tényleg szégyenletes. Gyakorlatilag az utolsó senkik az eü-ben.

Többen azt a megoldást választották, hogy hazaköltöztek és 2-3 hérte jönnek ki dolgozni.

 

Ismerek családokat, akik otthon taníttatják a gyerekeket, mert itt nem tanulnak meg írni-olvasni-számolni. Most hogy vannak nemzetközi iskolák, jobb sokkal a helyzet, ott kell tanulni.

 

Remélem nem politizáltam....

 

 

 

 

Boszorka 2014.11.07 Creative Commons License 10691

Mesélem a jövőtöket.:-)))

 

Napokban hallottam egy régi ismerősömről, aki 1960 körül férjhez ment egy svédhez. Elvégezte kint az orvosi egyetemet. Két gyereke lett akik tökéletesen meg  lettek tanitva magyarul. A fia a rendszerváltás után itt kezdett dolgozni egy svéd cég képviseletében, majd megalapította az itteni leányvállalatot. A férj meghalt így az ismerősöm is haza költözött néhány éve, persze ő már nyugdíjas. A lánya is valahol külföldön él.

Lecsó bá 2014.11.07 Creative Commons License 10690

Rajtam nem múlt. Igyekeztem politikamentes lenni kb. a feléig sikerült...

Előzmény: Esztella Kiss (10688)
HajraMTKhajra 2014.11.07 Creative Commons License 10689

Politikamentes valaszok a migracioval kapcsolatban?!?

Jo sok koze lesz a valosaghoz...:D

 

Biztosan csak a valtozatossag kedveert menekulnek el szazezer szamra otthonrol az emberek, hiszen hiresen kalandvagyo a magyar!:DD

Előzmény: Esztella Kiss (10688)
Esztella Kiss 2014.11.06 Creative Commons License 10688

Sziasztok!

 

 

Elérkeztem a szakdolgozatom olyan fázisához, melyben a segítségeteket szeretném kérni a kérdőívem kitöltésében, ami körülbelül 5 percet vesz igénybe!
Teljesen anonim, de számomra nagyon fontos az őszinte és politikaimentes válaszok! Kérlek vedd figyelembe ezt a kérésemet!

Előre is nagyon szépen köszönöm!
Esztella

 

https://docs.google.com/forms/d/1zZpKOBQ_R4UN3q773k67xHvBFPHyu2GSYxIpKGRXI1M/viewform

 

 

Vagy ha itt nem sikerül, akkor ezen a linken próbáld meg!

 

http://ripet.hu/feedback.php?kid=5bb3cbd6192d385a4e81158e1baeb9b4

Lecsó bá 2014.11.05 Creative Commons License 10687

Én régebben Fradi drukker voltam (emiatt Újpesten kissé hátrányos gyerekkorom volt) amíg Torgyán doktor meg nem jelent fehér öltönyben, zöld nyakkendőben a Fradi pályán. Akkor azt mondtam: ha a politika irányítja a focit akkor régen rossz. Most inkább embereknek és nem csapatoknak szurkolok mint például: Messi, Del Pierro, Zidane, Roberto Carlos stb. De most maximálisan egyet kell, hogy értsek egy MTK-s minden szavával.

b170 2014.11.04 Creative Commons License 10686

A culisták (komcsik) szerint minden ország kapitalista ország volt a "béketáboron kivül"

azok a szerencsétlenek akiket a "kaptalisták" kizsámányoltak ott nyugaton nagyon elvoltak nyomva.

csak hát ezek a "kizsákmányoltak" ezt nemtudták, hogy kapitalista orszába éltek söt megsem értették volna, (kapitalista ország)

szoval ez csak egy komcsi kifelyezés volt, ami még mais él rgy kicsit, de pár generácio mulva kihal

 

HajraMTKhajra 2014.11.04 Creative Commons License 10685

Mondj egy orszagot a foldon, ahol valodi kapitalizmus van...!

Szamomra sokkal remisztobb ez a kapitalizmusnak nevezett, gatlastalan szabadrablas, ami most a vilagban zajlik...

 

 

Előzmény: Boszorka (10666)
3E 2014.11.03 Creative Commons License 10684

kar hogy nincs like gomb

Előzmény: Boszorka (10666)
HajraMTKhajra 2014.11.02 Creative Commons License 10683

OFF

Nincs semmi gond azzal, amit az otthoni dolgokrol irtal, en is hasonlo dolgok miatt hoztam el a csaladomat, igaz, mar 6 eve...

Akkor meeg az elozo csurhe (igen, csurhe) teljesitett jobban, a mostani meg befizetett mindenkit egy idoutazasra...irany az 50-es evek...

 

A legnagyobb baj az, hogy a Svedorszagi Magyarok jubileumi megemlekezesen (amit pont kis varoskamban, Bromollaban tartottak meg, es igy nagy oromomre ott tudtam lenni) a vezeto percekig meltatta a mostani csurhet, es marhan orult a rohejes szavazati joganak...sajnos ott kellett hagynom az egeszet...nem vartam meg az utemes tapsot...

 

Nagyon remelem, hogy csak egyszeru tajekozatlansag az oka annak, hogy barki ertelmes, a hazajat kicsit is felto magyar ember szoba all barmely magyar part koztorvenyes bunozojevel...

 

 

Penteken volt szerencsem megnezni a S.Ö.R. cimu eloadast, amiben Kaloi Molnar Peter epp a neve eredeterol magyarazott, miszerint "volt ilyen nevu orszaggyulesi kepviselo koztorvenyes bunozo...ooo, orszaggyulesi kepviselo VESSZO koztorvenyes bunozo"...:D:D:D

 

Jaa, es megegy...a Portugal cimu darabban egy magyar falucska kocsmajaban kerdezi valaki, hogy most mi van? Nepi demokracia, vagy mi? Tobben raszolnak: demokracia, csak igy siman...nep nelkul...

Előzmény: Lecsó bá (10678)
Gombóc XVII. Artúr 2014.10.29 Creative Commons License 10682

Micsoda sokatmondó emil cím:))))

Előzmény: Lecsó bá (10678)
likkatill 2014.10.29 Creative Commons License 10681

Kedves skoning és mások is!

 

Azért vettem magamra a véleményt, mert az én nevem szerepelt a lap alján, ami számomra azt jelentette, hogy az én hozzászólásomra jött a válasz.

 

Mindegy, megbeszéltük, megértettem. Minden ok. Uff!

Előzmény: skoning (10676)
skoning 2014.10.28 Creative Commons License 10680

Mindahogy a svédek mondják részemrõl:  "Allting  är förlåtet!". Sok szerencsét!

Előzmény: Lecsó bá (10678)
Lecsó bá 2014.10.28 Creative Commons License 10679

M1710!-LIKE

Köszönöm a biztatást. A többire nem reagálnék az előbb leírtam miért...

Lecsó bá 2014.10.28 Creative Commons License 10678

Kedves likkatill, skoning és Oszi!

Ezt a balhét nekem kell elvinnem mivel én mondtam olyanokat amik valóban nem illenek bele egy egymást és másokat segítő fórumba. Elnézést kérek mindenkitől. Mentségemre legyen mondva, hogy még csak ismerkedek az oldallal és más fórumokba sem írtam soha. A véleményemet vállaltam, vállalom de megbántani senkit nem akartam vele. Az e-mail címem: lecsobatillsverige@gmail.com Ha valaki politikáról vagy bármi másról beszélne velem szívesen meghallgatom, de csak privátban mert én is úgy gondolom, hogy a fórum politikai függetlenségét meg kell tartani.

Köszönöm az eddigi segítségeteket.

Azért, hogy ne üljön le a fórum az én hibámból feltennék mégy egy kérdést( remélem nem feszegetem a határokat):

Mi az amit a legjobban szerettek Svédországban?

M 1710 2014.10.28 Creative Commons License 10677

Hej

Remélhetö, hogy sikerül minden itt svédbe, légy optimista, de azért egy kicsit reagátam,

már majdnem aszt hittem, hogy politikai menekült vagy aki menedékjogot kapott itt svédbe.

Előzmény: Lecsó bá (10667)
skoning 2014.10.28 Creative Commons License 10676

Bocsánat "likkatill" de rád sem gondoltam!

Minden probléma vitatható és jó is ha vitatjuk. Te a problémát vitatod és véletlenül sem sétettél  meg olyanokat akiknek esetleg más a véleménye, más a"pártállása". A iskoláról irt véleményeddel más alapon de majdnem teljesen egyetértek. A kritikám nem neked szólt. Ha egy kicsit lejjebb olvasol azt hiszem megérted.

 A fórumozók közül nem mindenki ugyanazon az okból hagyta el Magyarországot és esetleg más véleménye van az otthoni dolgokról. Próbáljunk allegorikus jelzõket, mellékneveket kihagyni, mert ez ugyan izes magyar hungarikum de véleményem szerint

lehet ezt egy kicsit "elegánsabban" is. Nem kell  a magyar "Mandiner" kommentálók szinvonalán lenni! Lehet ezt "kultúrúltabban" is.

Még egyeszer elnézést "likkatill" és esetleg más vitázók nem a "vitára" gondoltam!

 

Majdnem utoljára egy off-nem-off saját vélemény nagyon hosszúidejü külföldönélés után. A külföldön élés felmerülõ problémáinak óriási része a nyelv nem vagy rosszúl értésébõ fakad, de a legnagyobb problémát a téves elvárások okozzák. 

 

Utóljára:

Mindenkinek legalább ilyen szép öszi Lundi napot kivánok!

 

 

Előzmény: likkatill (10673)
Oszi 2014.10.28 Creative Commons License 10675

Én nem látok semmi problémát a hozzászólásaidban.

Előzmény: likkatill (10674)
likkatill 2014.10.28 Creative Commons License 10674

Oszi,

tőled külön elnézést kérek amiért belerondítottam a fórumodba.

 

(a szakmáról váltottunk már e-mailt, de úgy látszik fórumozásban rossz vagyok)

 

likkatill 2014.10.28 Creative Commons License 10673

Te atyaég! Milyen politikai nézeteket szellőztettem meg????? De tényleg.

 

Gombóc Artúr írására reagáltam, miszerint "a világ egyetlen működő szocialista országa az Svédország"

 

Ezenkívül az oktatásról írtam, mert ezt általános problémának tartom. Ez politikai nézet???

Bocsáss meg, nem gondoltam rá.

 

Ahogy írod is, ügyes-bajos felmerülő problémákról szól a fórum. Én azt hittem, az iskolai oktatás az egy problematikus dolog.

 

Már többször megfogadtam, hogy soha többet nem írok a fórumba, mert valahogy mindig én kapom a pofonokat. Valami miatt nagyon ellenszenves lehetek így ismeretlenül is.

Bárki bármit ír, rendben van, de ha én hozzászólok, valahogy az soha nincs rendben.

 

Bocsánatot kérek mégegyszer a politikai nézeteim kifejtése miatt, bár nem tudom pontosan továbbra sem, mire gondolsz.

 

Előzmény: skoning (10672)
skoning 2014.10.28 Creative Commons License 10672

Még valamit.

 Ez a fórum az ide látogatók, ide költözök vagy itt lakó magyarok ügyes bajos felmerülö problémáiról szól. Ha lehet hagyjuk ki a saját politikai véleményünk szellõztetését. van másik fórum ahol ez a téma. Azt hiszem, hogy a topik alapitója Oszi is egyetért velem.

 

Boszorka nem rád gondoltam mert te és az elõzõ hozzászólók legnagyobb része csak azt irta le melyik rendszert szereti. Ez szerintem OK, de hagyjuk a jelzõs, mellékneves személyes véleményeket.

 

Tack på förhand! 

Előzmény: likkatill (10669)
skoning 2014.10.28 Creative Commons License 10671

Az elõzõ válaszom egy kicsit gyorsan ment ami kimaradt belöle.

 

  Nagyon sok dolgot nem lehet a két ország között összehasonlitani egyenesben mert egészen mások a háttérkörülmények. Sok dolgot csak akkor lehet megérteni ha kellõ nyelvtudással megérted mi folyik körülötted és nem csak a vastagbetüs cimeket érted.

Előzmény: Lecsó bá (10667)
skoning 2014.10.28 Creative Commons License 10670

Svédül pk = politisk korrekt.

Előzmény: Lecsó bá (10667)
likkatill 2014.10.28 Creative Commons License 10669

Majd most jön el az igazi szocializmus, amikor a már meglévő fizetős lehetőségeket is betiltja az új kormány. Mint pl a nemzetközi iskolák, ahol legalább tanulnak a gyerekek.

Marad a jó kis svéd, ahonnan analfabéták tömkelege kerül ki.

Az ismerőseim kislánya már csak iPaden tanul írni,(most elsős) már a nyomtatott betű sem divat. A folyóírást meg eddig se ismerték.

 

De mivel a diákok jórésze csak zenét hallgat meg beszélget az órán, olyan mindegy nekik.

 

Az egyik asszisztensnő kisfia panaszkodott, hogy olyan zaj van az osztályban, hogy nem tud figyelni és nem hallja a tanárt se. Mivel még 1-2 szülő panaszt tett, megoldották a problémát. Fülvédőt kaptak azok a gyerekek, akiket zavart a zaj! Igaz, a tanárt így se hallják, de legalább az ordibálás az óra alatt nem zavarja őket.  :)

 

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10665)
likkatill 2014.10.28 Creative Commons License 10668

Kedves Lecsó bá,

akartam neked néhány sort írni, de látom nincs e-mail megadva.

 

Lecsó bá 2014.10.27 Creative Commons License 10667

Pk? Kíváncsivá tettél mi az? Azt gyanítom, hogy összefügg némi rasszizmussal... A politikára visszatérve az egyik svéd tanárnőnk azt mondta: amikor a svédeknek nagyon szar lesz, az még mindig jó a magyaroknak. A kórház osztályvezetője (ahol látogatást tettünk) egyébként nagyon nyíltan elmondta, hogy az egyik orvosuk kiégés miatt hagyta el a kórházat, de megnyugtatott minket, hogy ez még magyarokkal nem fordult elő... Az egyik legnagyobb dolog mégis az, hogy nyáron az orvosoknak kötelező a 4! hét szabadságot kivenni megszakítás nélkül nehogy kiégjenek. Én itthon ha két hét szabit kértem a főnökömtől már húzta száját... ...igaz nem is vagyok orvos... A különbség a svéd király és a magyar király között, hogy az egyiket szívesen látják világszerte a másikat csak az oroszoknál ugyanis most Putyin bácsival haverkodunk miközben az egész unió elfordul tőle. Lehet hogy jó a kapitalizmus is, lehet hogy jó a demokrácia nem tudom. Egyszer kipróbálnám milyen lehet...? Ti valószínűleg jobban láttok kívülről pár dolgot de mi most azt érezzük menni kell amíg le nem zárják a határokat. Nem akartam keseregni ez most véletlenül kicsúszott elnézést. Jóccakát!    

Boszorka 2014.10.27 Creative Commons License 10666

Számomra ez a szocialista működés már 40 éve is rémisztő volt, de kétségtelenül sokan jól bírják. Én viszont a kapitalizmusban éreztem csak jól magam. Kicsit mazochista vagyok.:-)

Előzmény: Gombóc XVII. Artúr (10665)