Keresés

Részletes keresés

zsoooc2 Creative Commons License 2017.12.18 0 0 10974

Sziasztok!

 

Luleában lakik-e valaki közületek?

jogomvan.hu (X) 2017.12.16 -2 0 10973

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kíván Önnek a www.jogomvan.hu csapata.

Online jogi segítség a külföldön élőknek is.

Moncsi_8 Creative Commons License 2017.11.30 0 0 10972

Én hemtjänst-nél dolgozom most, van olyan páciensünk, akiknél szinte váltjuk egymást a kollégákkal. Egyébként hogy ki mennyi segitséget kap, az attól függ hogy kinek mennyit itélnek meg hivatalosan és természetesen attól, hogy mennyit fizet, mert ez nincs ingyen. Az äldreboende részlegünkön is igen jól érzik magukat az idösek. Sor van az üres helyekért. Gondolom ha olyan rossz lenne, senki nem akarna beköltözni.

Előzmény: likkatill (10965)


Pál Pali Creative Commons License 2017.11.18 0 0 10971

De nekem 20 koronám maradt, mert buszra és tisztalkodasra kellett az amit magammal hoztam. Sajnos a konzul úr sincs. Így ő sem tud kölcsön adni nekem. Kérlek segítsen aki tud. 

Nagyon köszönöm

Előzmény: Oszi (10970)
Oszi Creative Commons License 2017.11.18 0 1 10970
Előzmény: Pál Pali (10967)
Oszi Creative Commons License 2017.11.18 0 1 10969

Valószínűleg mind a két kép igaz, attól függően, hogy hol vagy.

Az otthoni ellátás (hemtjänst) annak a függvénye, hogy a kommun illetékes tisztviselője (biståndsbedömare) heti hány órát ítél meg az adott embernek.

Nyilván egy gazdagabb kommun-ben (mint az említett Lidingö) van bőven adóbevétel, tudnak erre is költeni. Egy Skärholmen vagy Tensta az eleve kisebb bevételéből sokkal több szociális problémát kell, hogy ellásson, nyilván ott már csak kényszerűségből is szűkmarkúbbak az idősgondozásra szánt órákkal is.

 

A bennlakó helyek esetén pedig attól függ a dolog, hogy éppen melyik intézménybe kerülsz.

Pár éve nagy port vert fel, hogy hogy bánik a Carema nevű cég az ott lakó öregekkel. Ezt szélesen taglalták a sajtóban is, elég csak rákeresni hogy ”Carema äldrevård”, bőségesen találtok erról szóló cikkeket.

Akkor ez arra futott ki, hogy a privát cégek, és különösen a Carema lettek kinevezve bűnösnek, de sajnos valószínűnek tartom, hogy máshol is voltak, vannak problámák.

Azt pedig saját tapasztalatból látom (Stockholm), hogy sajnos mind az egészségügyben, mind a házi beteggondozásban a spórolás, a megszorítás jellemző most is – ami azért is fura, mert állítólag jól megy az országnak, éppen nincs gazdasági válság.

Atocha10 Creative Commons License 2017.11.18 0 0 10968

Ez egy dél-svédországi kisváros, mind a három hely ahol dolgoztam a kommun tulajdonában van. Te ott dolgozol ahol éhező öregek vannak, magukra hagyva éjszaka? Nagyon nehezen hiszem el. A gondozottak nálunk különféle társadalmi rétegekből kerültek ki, vannak köztük magasan képzettek, de volt cselédlányok is, sőt olyan aki nem beszél svédül. És ez egyre gyakoribb lesz. Nem hiszem hogy az illető dolgozott volna Svédországban, de jár a napközibe és ugyanazt az ellátást, gondozást kapja mint a többiek. Minden héten van ételrendelés, egy bizonyos összegből lehet gazdálkodni, és ez bőségesen elég mindenre. Az én tapasztalataim nem egyediek, 30-an kezdtünk az csoportban és az első félévben mindenki vagy idősek otthonában volt gyakorlaton vagy a kijárós szolgálatnál. Senki sem panaszkodott hogy hogy bánnak az idősekkel vagy hogy nincs elegendő élelmük. De ha ilyet tapasztalsz, miért nem teszel valamit? 

Előzmény: likkatill (10965)
Pál Pali Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10967

Kérlek benneteket segítsetek kijutnom hétfőn skvssta repülő térre. 

Sajnos csúnyán becsapott, és semmi pénzem nincs. 

A munkahelyemen meg ígérték, hogy amint kierek kifizetik a repülő jegyemet, az első heti béremet. Sajnos becsaptak. 

A fiam meg vette a repjegyemet, devasteras bol ki kellene jutnom. 

Kérlek segítsetek. 

Magyar telefon számom van. 

+36 70 232 0 940 

Köszönettel 

Lukács. Pál 

Boszorka Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10966

Barátnőm férje egy olajcégnél dolgozott és biztos jó fizetése volt. A másik öreg barát önálló építész volt, ő is jól van. Nyilván fizette rendesen a nyugdíjbiztosítást.

Előzmény: likkatill (10965)
likkatill Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10965

@Atocha10 - Jó, hogy ezt így összefoglalva leírtad, köszi!

Bevallom én nem találkoztam még sehol ilyen szuper hellyel. Hol dolgozol, melyik városban?

Én mindenhol az éjjel magukra hagyott és egyébként is éhező öregeket látom. Az egyik közeli városkában azzal spóroltak, hogy az idősek nem kaptak vajat a skorpára. Ezzel biztosan rengeteget spórolt a kommun!!!

Szóval jó hallani a másik oldalról is.

A Lex Sarah jelentésével tisztában vagyok. Én a Lex Mariaval találkozom többet, de sajnos az már a betegeken nem szokott segíteni. :( 

 

 

@Boszorka - annyit ma megtudtam, hogy valóban vannak akiknek rendben telnek a nyugdíjas éveik. Ahogy írod is...azok, akik állami alkalmazottak voltak és dolgoztak egész életükben, nekik valóban jó nyugdíjuk van.

Előzmény: Atocha10 (10963)
Boszorka Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10964

Köszönöm, ez jól esett, mert akkor mégiscsak igazam van. Mondom ezt úgy, hogy én nem szerettem ott élni és meg volt sok mindenről a véleményem.

Előzmény: Atocha10 (10963)
Atocha10 Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10963

Végzős "undersköterska" hallgató vagyok, emellett idősek otthonában dolgozom demensekkel. A gyakorlatomat is idősek otthonában végeztem, ők nem demensek voltak. Fogalmam sincs hogy miért kell ilyeneket terjeszteni hogy az idősek nem kapnak enni, és borzalmas körülmények uralkodnak az otthonokban. Napi ötszöri étkezés van, reggeli kívánság szerint, az ebédhez a köretet, salátát, desszertet mi csináljuk, minden második nap süteményt sütünk a délutáni kávézáshoz. Minden nap kapnak gyümölcsöt, zöldséget. Tea, kávé, tej, gyümölcslevek. Ha ezeken kívül kérnek enni, természetesen kapnak. Ha este 10-kor akar enni, akkor akkor kap. Az ebéd bőséges és jó minőségű, a vacsorát mi készítjük. 8 emberre jut 2 személyzet, ill. 12.00 és 14.00 között 4-en vagyunk. 

A másik gyakorlatomat egy demens napköziben töltöttem, ott enni is kellett velük, onnan tudom hogy jó minőségű és bőséges az étel. A házi kijárós szolgálatot, az idősek otthonát, és a napközit is a kommun-nél lehet igényelni, felmérik az illető állapotát, anyagi helyzetét és úgy döntenek hogy milyen segítségre van szüksége. Ha nem elég a nyugdíja, a kommun kipótólja, ill. nem veszik el az egész pénzét. Még akkor sem ha idősek otthonába költözik. Van akinek kijár a házi kijárós szolgálat és napköziben is van heti 2-3 alkalommal és kedvezményesen veheti igénybe a taxit. Ez a "färdtjänst", akikkel én voltam 20 kr-t fizettek egy egyirányú útért.

Biztos vannak visszaélések egyes helyeken, ezek ki szoktak általában derülni, ill. feljelenthetők vagyunk (Lex Sarah- tessék utánanézni), amit ráadásul nem is a munkahely vizsgál ki.

Mind az idősek otthonában, mind a napköziben havonta mérjük a vendégek súlyát, ezt dokumentálni kell a "sjuksköterska" felé. Egyébként mindent a világon dokumentálni kell. Ezek nem csak az én tapasztalataim, hanem a csoporttársaimé is, akik szintén mindenféle területen dolgoznak.

Boszorka Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10962

Tudtommal a taxi jár. Bizoyos számú útra havonta. Előre kell rendelni és valami minimális összegbe kerül utanként. 

Előzmény: Boszorka (10961)
Boszorka Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10961

Nos a barátnőm Lidingőn lakik, ami elég jó helynek számít Stockholm viszonylatban. Most halt meg egy barátunk 89 éves volt, aki szintén ott lakott. Neki pl. egyszerre operálták meg mindkét térdét, ő akarta így, néhány éve. Tök egyedül élt, gyerekek messze, feleség már meghalt. Hozzá is járt ki mindenki, amig szükség volt rá. 

Tény, hogy a barátok akikről tudok, mind 56-os diplomás emberek, akik rendes karriert csináltak, megfelelő keresettel. Lehet, hogy ma már ez nem annyira lehetséges.

Előzmény: likkatill (10960)
likkatill Creative Commons License 2017.11.17 0 0 10960

Nagyon érdekes, amit írsz. Én mást sem látok és hallok, mint magányos öregeket, akikre hetente egyszer ránéz a házi segítség. Olyanról, hogy olcsó taxi, nem is hallottam. Mindenfelé azt tapasztalom, hogy alig kapnak valamit. A nyugdíjasotthonokban borzalmas körülmények uralkodnak, nem kapnak rendesen enni, lefogynak, hiánybetegségeik vannak.

De ahogy Svédországot látom ez erősen város és kommünfüggő is.

 

Az én kis 70 plusszos szomszédaim fillérekből élnek. (6000 sek nyugdíj) A férfi a mellettük lévő erdőből vág ki fát téli tüzelőnek. Ő jár segíteni egy hasonló korú barátjának, aki még rosszabb körülmények között él.

Azt érzem, mintha egy kisebbségről írnál, akiknek valahogy bejött a dolog. Ilyen komoly segítséggel amikről írsz nem találkoztam az elmúlt kb 5 évben.

 

De elhiszem ha ezt mondod, régen "ismerlek" :) 

Előzmény: Boszorka (10958)
HajraMTKhajra Creative Commons License 2017.11.14 0 0 10959

Fura ez a hazudozas dolog, ilyet en meeg nem tapasztaltam, epp ellenkezoleg...

Az iskolakban valoban komoly feszultseget okoz a hulyeseg hataraig vitt "liberalizmus", de ebben probalnak elore lepni...bar most epp rengeteg pedagogus hagyja el a palyat, nem birjak a mas kulturakbol erkezo gyerekek okozta kihivasokat...;)

A magyar viszonyokhoz szokott agyammal csak legyintek az itteni korrupcios ugyekre (de nagyon nem orulok nekik), de sajnalatos, hogy ebben is romlik a helyzet...

Nagyon remelem, hogy a legendas turelmukrol hires svedek is vegre felreallitjak ezt a ket idiota mameluk partot, akik csak bajt hoznak erre a szep orszagra...

Előzmény: likkatill (10957)
Boszorka Creative Commons License 2017.11.13 0 0 10958

Hogy hazudnának azt én soha nem tapasztaltam. Miután egymás után halnak ki a 80+ barátaim, azt tapasztaltam velük kapcsolatban, hogy mikor rászorultak az ápolásra, fantasztikusan el voltak, illetve az élők el vannak látva. Rendszeres segítség, stroke után minden, a takarítástól kezdve a gyógytornán át a napi sétáltatásig minden. Bevásárolnak nekik, olcsó taxi a családi látogatásokhoz stb. Mondtam is nekik, hogy ők legalább tudják minek fizették be azt az embertelen sok adót, aktiv korukban. Persze nyugdíjból is van adó, de az már elenyésző.

Előzmény: likkatill (10957)
likkatill Creative Commons License 2017.11.13 0 0 10957

Szia!

Én 10 éve jöttem. Nem szabad akaratból, ez adódott. Én Angliára szavaztam, de a párom itt kapott jobb ajánlatot.

Persze a svédek már akkor is hazudtak, így az első hónapban megtanultuk, hogy egy svédnél az sem igaz, amit kérdez!

 

Ha lenne kicsi, vagy iskoláskorú gyerekem, semmiképp nem maradtam volna. Isten ments, hogy ilyen nyikhaj-nyegle legyen, mint az itteni ifjúság. Látom a gyerekes ismerőseim hogy küzdenek...megpróbálnak normális embert nevelni a kölkökből. :) 

 

Az eü gyakorlatilag a béka alatt van. El sem mondom az otthoniaknak, úgysem hinnék el.

 

A bevándorlás szerintem iszonyatos méreteket öltött és már megállíthatatlan.

Aztán az is félelmetes, hogy minden nap kiderülnek újabb disznóságok, megvesztegetés, korrupció, holott azt hirdetik magukról hogy itt aztán ilyen nincs!

 

Mindent összevetve én szeretnék innen a lehető leggyorsabban elhúzni. Nem olyan ország, ahol szépen meg lehet öregedni. Folyamatosan emelik a nyugdíjkorhatárt, amiről azt mondják, a hosszabb élet az oka. Szerintem ez lehet az egyik, a másik meg az, hogy a most felnövő analfabéta ifjúság nem tud és nem is akar dolgozni, az időseknek kell őket is eltartani. Na én nem fogom ezeket az ADHD palántákat pénzelni!

Be kell látnom, ez nem jött be.

Előzmény: HajraMTKhajra (10953)
Boszorka Creative Commons License 2017.11.12 0 0 10956

Szerencsém volt én egy jó kapitalizmusba kerültem. Egyébként már neveltetésemnél fogva is erősen liberális kapitalista szellemben lettem felnevelve. Segits magadon, old meg az életed magad, ne várj a társadalomtól, államtól, kormánytól semmit. Nekem ez szimpatikus.

Előzmény: HajraMTKhajra (10955)
HajraMTKhajra Creative Commons License 2017.11.12 0 0 10955

Tudom, Te izig-verig kapitalista vagy...;)

(Bevallom, nekem tetszik ez a tarsadalmi szolidaritasra epulo rendszer, meeg mindig embersegesebb, mint a kamu, tobbnyire korrupcion alapulo, masok nyomoran eloskodo "piacgazdasag"...a vilag, a Fold egyre nagyobb nyomorusaga kizarolag a gatlastalan "kapitalizmusnak" koszonheto...)

 

Előzmény: Boszorka (10954)
Boszorka Creative Commons License 2017.11.12 0 1 10954

A rontás már nagyon régen elkezdődött. Én 65-ben mentem ki és 72-ben már menekültem is onnan. Nekem már akkor túl sok volt a szocializmusból, amit itthon bőven volt alkalmam megtapasztalni.

A magyar szövetséget már régóta átvették a határon túli magyarok, úgy hogy én azon nem csodálkozom, amit az a pasi mondott. Nekik valóban jó a fidesz, gondolj csak az állampolgárságra, segélyekre stb, amit tőlük kapnak. 

Már nem sok ismerős barát él sajnos, de azok már vagy 20 éve be se teszik a lábukat az egyesületbe. 

Előzmény: HajraMTKhajra (10953)
HajraMTKhajra Creative Commons License 2017.11.12 0 0 10953

Nem tudom, hogy 9 ev minek szamit, de ilyen tavlatbol is erzekelheto a novekvo fasultsag az itt elo magyar ismeroseim, barataim koreben...

Nem a jobb megelhetes lehetosege hozott ide, kizarolag a gyerkocoknek gondoltam egy elhetobb kozeget, ok mar ne az otthoni NER-ben szocializalodjanak...

Tobbe-kevesbe azt kaptam, amit vartam, kiveve a drogarusokat az iskola kornyeken, az elkepeszto orvoshianyt, a fekevesztett befogadast (pedig mar az itt eloknek sem nagyon jut munka, a tobbirol mar nem is beszelve), demokratikusnak nem nevezheto elhallgatasokat a sajtoban, allamaparatusban...

Sajnalom, mert a svedek jofejek, volt egy nagyszeru, mukodo, szep orszag, amit az itteni politikusok (sztem szandekosan, mert egy ilyen folyamatot nehez az ostobasag szamlajara irni) kitarto munkaval epp leepitenek...

Arrol mar nem is beszelve, hogy a Svedorszagi Magyarok Szovetsege 40. evfordulojara rendezett unnepsegen azt kell hallgatnom az 50-es evekbol szalajtott, opportunista nyalonc elnoktol, hogy milyen jo a fidesz...

Ez mar sokk...

Te hogy vagy...?

 

Előzmény: likkatill (10952)
likkatill Creative Commons License 2017.11.11 0 0 10952

"Hol vagytok régi barátok?"

 

Csak érdeklődöm, a régebben itt élők hogy vannak? Kicsit nagyobb volt erre a forgalom...

Ki hogy van? Hogy érzi magát?

jogomvan.hu (X) 2017.09.30 0 0 10951

Hazai jogi segítség külföldön élő, dolgozó magyarok részére is. www.jogomvan.hu

Köttbullar Creative Commons License 2017.09.17 0 0 10950

Göteborgban 2szoba+nappali bútorozott lakás kiadó! Èrdeklődni e-mailben

 

HajraMTKhajra Creative Commons License 2017.09.04 0 0 10949

Pedig ugy orultem a 15 eves Clionak, hogy csak 20ezer km-t futott...;)

Előzmény: ggg333 (10948)
ggg333 Creative Commons License 2017.07.22 0 1 10948

1mil=10km

Előzmény: zoxigen (10944)
Boszorka Creative Commons License 2017.07.22 0 0 10947

Honnan tudjam? Már 40 éve elköltöztem onnan.

Előzmény: zoxigen (10946)
zoxigen Creative Commons License 2017.07.22 0 0 10946

Bocs, de akkor ez hogy lehet, az összes használt autóban 10e-60e közötti km van?

 

Pl:

 

http://www.bytbil.com/jonkopings-lan/personbil-prius-hybrid-1-5-elbil-nybes-auto-7452-10893251

Előzmény: Boszorka (10945)
Boszorka Creative Commons License 2017.07.22 -2 0 10945

A svédek a kilométert milnek hívják. Kicsit megtévesztő.

Előzmény: zoxigen (10944)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!