Keresés

Részletes keresés

likkatill Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10910

Tudod Boszorka, nem könnyű mozogni az országok között, ha valakinek családja, gyerekei vannak.

Aki egyedül van, vagy csak kettesben, sokkal könnyebben elmegy máshová. Illetve nem olyan könnyen, mert lássuk be, folyton új életet kezdeni egy idő után fárasztó.

 

De sokan elmennek innen manapság. Sajnos a tanult és normális emberek leginkább.

 

Neked magyarázzam??

Előzmény: Boszorka (10909)
Boszorka Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10909

Csak tudnám hogy ha valakit ennyi minden zavar, akkor minek él ott?

Előzmény: Gombóc XVI. Artúr (10908)
Gombóc XVI. Artúr Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10908

"Az sem ertem, hogy Svedorszag mitol fel ennyire. Nincs az a naci multja, mint pl. Nemetorszagnak."

 

Hát, ezt rosszul tudod. Svédországnak előbb volt "fajkutató" intézete -a múlt század elején- mint Németországnak. A létrehozatalban pedig minden akkori párt egyetértett, oldaltól függetlenül.

 

Amikor pedig  elkezdődött a zsidó emberek üldözése Németországban és sokan megpróbáltak emigrálni Svédországba, a svéd határőrök visszaküldték azokat akiknek benne volt az útlevelükben az, hogy ők zsidók (akkor még ez is szerepelt a német útlevelekben).

Ezeket a svéd "történelem B" könyvben olvastam, tehát ezt nem titkolják, de szerintem nagyon kevés svéd tud ezekről, hiszen ezzel nyilván nem dicsekednek dicső politikusaik.

 

Mint ahogy a nagyon nyitott és befogadó társadalomban azzal sem foglalkozik senki, hogy az 1900-as évek második harmadában hány ezer értelmi fogyatékost és cigányt kényszer sterilizáltak, méghozzá törvényi felhatalmazás alapján. Ráadásul ez a törvény a 70-es évek közepéig hatályos volt, még ha már nem is alkalmazták. Az erről szóló botrány (és döbbenet) is csak akkor tört ki, amikor egy -lengyel nevű-, Svédországban élő újságíró cikksorozatot írt erről.

 

No most mindezeket hasonlítsd össze Svédország jelenlegi politikájával és azzal, hogy Svédország mennyire -és hogyan- kritizál más államokat amelyek mást gondolnak, például a migrációról.

 

No meg az sem volt akármi, amikor Karl Bildt korábbi külügyminiszter azt mondta Máltáról, hogy az egy primitív állam, mert ott tilos az abortusz. Mert szerintük nincs azzal semmi gond, ha egy diplomata(!!) ilyeneket mond.

Az az orvos vagy szülésznő pedig aki nem akar részt venni abortuszban, az állását veszélyezteti, mert Svédország fekáliát helyez a vonatkozó EU konvencióra, amely szerint az egészségügyi személyzetnek joga van megtagadni a részvételt ebben.

 

Vagyis semmilyen eltérés nem megengedett az uralkodó kurzustól, a fenemód nyitott Svédországban.

 

Tudod Svédországban engem leginkább a képmutatás zavar.  Amikor mást mondanak és mást tesznek a politikusok (és az emberek). 

Előzmény: isabellee (10905)
Boszorka Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10907

Ahhoz, hogy az ember ne  menjen a nyájjal, kell egy kis lázadó szellem. Én biztos megmaradnék a merry Chrismas mellett, aztán gondoljon mindenki azt amit akar.

Nem véletlenűl kapálóztam mindig az amerikai kivándorlás gondalata ellen is. A melting pot nagyon nem az én esetem. A Svédek soha nem akarták, hogy asszimilálódjak se én se más. Hagyják az embereket nyugalomban élni a saját fazonjuk szerint.

Előzmény: isabellee (10905)
Boszorka Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10906

Svédország már nagyon régen bevezette a magas adókat. Anno 39 évig volt szocialista kormány. Eddig még nem mentek csődbe, így lett egy működő szocialista állam.

Előzmény: isabellee (10905)
isabellee Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10905

Azért nem mernek véleményt mondani, mert az esetleg nem egyezik a hivatalos állásponttal, attól meg rettegnek, hogy kimondják azt ami nem "polkorrekt".

 

Jo, rendben van, hogy nem merik kimondani orszag-vilag elott, de miert nem merik kimondani egy barati tarsasagban, egy par ember elott?

 

En mar nagyon unom itt ez a "polkorrekt"-seget. Nalunk mar a munkahelyeken, allami iskolakban azt sem lehet mondani, hogy "Boldog Karacsonyt" ("Merry Christmas"). Helyette itt van ez a "Happy Holidays", ami annyira semmitmondo. En inkabb mondanam, hogy "Merry Christmas/Happy Hannukah/Happy Kwanzaa", mint ezt az idiota semleges "boldog unnepeket".

 

Egy itt dolgozó magyar orvos azt mondta egyszer, hogy Svédország az egyetlen működő szocialista állam.

 

Ez miert van igy?

 

Az sem ertem, hogy Svedorszag mitol fel ennyire. Nincs az a naci multja, mint pl. Nemetorszagnak.

 

 

Előzmény: Gombóc XVI. Artúr (10902)
isabellee Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10904

A svédek csak kifelé befogadóak, szívből gyűlölnek mindenkit aki idejön.

 

De akkor ez miert nem jon at a politikan? Hogyha a svedek ezt akarjak, miert nem tukrozodik ez a valasztasokon, a parlamentben?

Raadasul, az M1-en is azt mutattak, hogy a sved nep (nemcsak a politikusok, a nep maga) mennyire befogado. Mondjuk, nem tudom, hogy az M1 mennyire realis.

 

Nekem van közeli ismerősöm, akinek nem adtak személyi számot, mert a testvérénél lakott volna (aki 30 éve adófizető itt). Haza kellett mennie.

 

Ezt meg vegkepp nem ertem. Nincs szabad mozgas / munkavallalas az EU-n belul ? OK, azt megertem, hogy ha valaki nem talal munkat, akkor hazamegy. De ha valaki csak a testverenel lakna, akkor hogyhogy nem kap lehetoseget? (szemelyi szam, stb.)

 

Ezeknek az embereknek jó része már nem háborúból menekül, hanem a pénzért jön Európába.

 

Ez mar politika. Amibe itt nem szeretnek belemenni. (Bar ha benne vagytok, en nem banom, beszelhetunk a bevandorlasi politikarol is.) Mindenesetre, en ezt nem nagyon hiszem el. Allitolag sokan 10 - 20 ezer eurot fizettek az Europaba jutasert. Nemetorszag havi 140 euro segelyt ad, az alapellatason felul. Azert ez nem egy nagy osszeg, es gyakorlatilag el is megy a szemelyes kiadasokra. Raadasul, egy idegen orszagban  vannak, egy szamukra idegen eghajlaton.

 

Előzmény: likkatill (10900)
isabellee Creative Commons License 2015.11.18 0 0 10903

Mo-n kb. szeptember 1-ig kb. 170.000 bevandorlo volt, akiket teljesen ellattak. A kivandorlas csak ezutan kovetkezett be, amikor Merkel bejelentese nyoman elindultak Becs/Munchen fele. Nyaron eppen Mo-n voltam, de en ebbol semmit sem ereztem. Igaz, hogy minden nap ez ment a tv-ben, de akkor meg nem volt idom tv-t nezni. Osszesen kb. 400.000 ember haladt at az orszagon.

 

Ilyen nalunk meg sem tortenhet, hogy akarkik is kovekkel dobaljak a rendor, mento, stb. kocsikat. Mondjuk, ennek az egyik oka a jol felfegyverkezett lakossag (legalisan vagy illegalisan). Ezert, ha mar "rossz szemmel" is nezel a rendorre, akkor neked annyi, mivel az alapfeltetelezes, hogy fegyver van nalad. Az elmult evben a rendorok kb. 1.000 civilt oltek meg, de akadt rendor gyilkossag is civil altal.

 

Az utcakon a drogkereskedok mar nem is mukodnek, az csak regen volt. Egyik munkatarsam meselte, hogy o gyerekkent nem tudott kimenni a kornyekre jatszani, mert a szulei nem engedtek, a drogkereskedok miatt. De azota ezeket mar felszamoltak.

 

Nalunk is vannak olyan magyarok, akik sok-sok ev utan sem tanulnak meg angolul. Ok foleg az idosebbek, akik magyar csaladoknal dolgoznak. De mondjuk az idosebb kinaik sem tanuljak meg a nyelvet.

Előzmény: HejaBajen (10899)
Gombóc XVI. Artúr Creative Commons License 2015.11.12 0 1 10902

Azért nem mernek véleményt mondani, mert az esetleg nem egyezik a hivatalos állásponttal, attól meg rettegnek, hogy kimondják azt ami nem "polkorrekt".

(Ezt a stílust hívják képmutatásnak.)

Egy itt dolgozó magyar orvos azt mondta egyszer, hogy Svédország az egyetlen működő szocialista állam. Szerintem igaza van. 

Anno az emberek nem mertek nyíltan beszélni, csak az ismerősök cseréltek őszintén véleményt.

Az SD meg maga a patás ördög. Minden párt távol tartja magát tőlük, noha a harmadik (második?) legerősebb párt, amire 831 ezer ember szavazott. Az pedig, hogy senki nem tárgyal velük azt jelenti, hogy fekáliát helyeznek ennyi szavazóra és ez a többi párt szerint teljesen rendben van. Mondjuk az SD nekem nem jön be, mert a szélen található pártokkal én soha nem szimpatizáltam, de azért nagyon nem értem ezt a fajta politizálást. Mondtam svédeknek akikkel beszélgettem erről, hogy tessék vitatkozni az SD-vel, de az nagyon nem demokratikus, hogy semelyik párt nem tárgyal velük. Ráadásul a kormány -az ellenzék többségének egyetértésével- egyre többet megvalósít abból, amit az SD mond. Például ideiglenesen bevezetik a déli határ ellenőrzését is. 

Svédország kezd megérkezni a valóságba...

Előzmény: isabellee (10898)
likkatill Creative Commons License 2015.11.11 0 0 10901

Más téma.

 

Lakik valaki Luleå-ban vagy környékén?

 

likkatill Creative Commons License 2015.11.11 0 0 10900

A svédek csak kifelé befogadóak, szívből gyűlölnek mindenkit aki idejön.

Nekem is leordították már a fejemet, hogy csak egy koszos bevándorló vagyok!

(pedig fehér a bőröm, világos a hajam, beszélem a nyelvüket, de akkor is)

Nagy szívfájdalmuk, hogy akik az EU-ból jönnek és van munkaszerződésük, azokat el kell tűrni, nem lehet csak úgy kidobni. De azért próbálkoznak. Nekem van közeli ismerősöm, akinek nem adtak személyi számot, mert a testvérénél lakott volna (aki 30 éve adófizető itt). Haza kellett mennie.

 

Írod, hogy besokalltak a 120 ezer bevándorlótól. 

Ez nem teljesen van így. Ugyanis ide az elmúlt években is folyamatosan jöttek úgy kb 8-10 ezren.

Innen indul a licit. :)  Idén 190 ezret várnak, de ez még emelkedhet - szerintem.

Ezt a népvándorlást csak komoly összefogással lehetne megállítani.

De az EU-ban nincs egyetértés. Ezeknek az embereknek jó része már nem háborúból menekül, hanem a pénzért jön Európába.

 

 

Előzmény: isabellee (10897)
HejaBajen Creative Commons License 2015.11.11 0 0 10899

Ennek ellenere, nekem ugy tunt, hogy meg sem kottyant Mo-nak az a 170.000 bevandorlo, aki ott volt az orszag kulonbozo menekult taboraiban. Svedorszag, amelyik liberalisabb, befogadobb, kb. ugyanannyi a lakossaga, es gazdagabb is, "besokkalt" 120.000 bevandorlo utan.

 

Mo-on csak atutaztak a menekültek, a cel eleve (föleg) Nemeto. es Svedo. volt. Nagyon nem mindegy hogy valakit par hetig kell elszallasolni egy satortaborban, vagy 5-30 evre lakast es segelyt biztositani (plusz tanarok, orvosok, stb.).

 

Nekem ez a no-go zona is nagyon furcsa. Nalunk is vannak rossz kornyekek, de nem az arabok miatt (feketek, spanyolok). De ilyen nincs, hogy nem mennek be akarhova is a rendorok.

 

Bemegy a rendör, csak ket auto kell hogy a masodik bevedje az elsöt.

Minden lakotelepen van egy kisebb csapat hülyegyerek, akik azzal szorakoznak hogy megdobalnak mindent ami a "rendszerhez" köthetö. Mentöautot, tüzoltot, de neha meg a buszt is.

Altalaban az ilyen tamadasoknak az a közvetlen elözmenye, hogy a rendörseg lecsap a lakotelepen müködö drogkereskedökre. Erre jön a bosszu. Gondolom az igazi bünözök iranyitjak a hatterböl dolgot, a sok lakotelepi suttyo meg kaphato egy kis "csinytevesre".

 

Nalunk eleg jol elnek az arabok (kozeposztaly), es nem gettosodnak. Lehet, hogy azert, mert aki ide kijut, az jobb korulmenyekbol jon. Bar ahogy latom, Svedorszagban is vannak arabok, akiknek Kozel-Keleten lakasuk van. Akkor, ok hogy gettosodnak el?

 

Akinek jol megy a sora, az gyakran elköltözik a lakotelepröl. De a gettosodas nem azt jelenti hogy rossz körülmenyek közt elnek, hanem hogy elszigetelödnek, es egymas közt elnek ahelyett hogy keverednenek az öslakosokkal. Siman le lehet elni egy eletet sved (es angol!) nyelvtudas nelkül is, mert a környezetedben ugyis ezernyi arab/perzsa el, a boltokban is ök adjak a szemelyzetet, a hivatalos helyeken meg ugyis kapnak tolmacsot. A gyerek meg majd megtanul svedül az oviban (ugy-ahogy).

Előzmény: isabellee (10897)
isabellee Creative Commons License 2015.11.11 0 0 10898

Ha már hárman vagyunk, mindenki hallgat. Akkor már nem mernek véleményt mondani.

 

Miert, mitol felnek?

Előzmény: likkatill (10896)
isabellee Creative Commons License 2015.11.11 0 0 10897

Szia!

 

Orulok, hogy irtal. Erdekelnek, hogy magyarok hogy elnek mashol kulfoldon. Es egy kicsit irigykedek az Europaban elo magyarokra. (Az USA-ban elek. Nem az anyagiak miatt irigykedek az europai magyarokra, hanem mert kozelebb van Mo-hoz, es azt hiszem, hogy konnyebb is hazakoltozni.)

A svedorszagi helyzet is erdekel. Az M1-n eleg sokat szoktak mutatni.

 

De nekem nagyon zavaros a helyzet. Egy par honapja, mindig azt mondtak, hgoy a svedek milyen toleransak - az atlagember es a kormany is. Es hogy mindenkit befogadnak. Ez ment kb. minden nap. Aztan egyszer csak elkezdtek mondani, hogy menekult taborokat gyujtottak fel. Most meg mar az van, hgoy a sved kormany is kijelentette, hogy nem birja tovabb, ne jojjenek a bevandorlok. Bevallom, ezt nem ertem. Mo. mindig azt mondta, hogy ne jojjenek a bevandorlok, nem akarunk megvaltozni, plakat "haborut" inditott a bevandorlok ellen, stb. stb. Ennek ellenere, nekem ugy tunt, hogy meg sem kottyant Mo-nak az a 170.000 bevandorlo, aki ott volt az orszag kulonbozo menekult taboraiban. Svedorszag, amelyik liberalisabb, befogadobb, kb. ugyanannyi a lakossaga, es gazdagabb is, "besokkalt" 120.000 bevandorlo utan.

 

Nekem ez a no-go zona is nagyon furcsa. Nalunk is vannak rossz kornyekek, de nem az arabok miatt (feketek, spanyolok). De ilyen nincs, hogy nem mennek be akarhova is a rendorok. Nalunk eleg jol elnek az arabok (kozeposztaly), es nem gettosodnak. Lehet, hogy azert, mert aki ide kijut, az jobb korulmenyekbol jon. Bar ahogy latom, Svedorszagban is vannak arabok, akiknek Kozel-Keleten lakasuk van. Akkor, ok hogy gettosodnak el ?

 

Én komolyan tartok tőle, hogy összeomlik egész Európa. Ilyen tehetetlen bagázst nem nehéz leigázni!

 

Szerintem meg majd vege lesz az egesznek. En nem az osszeomlastol felek, hanem hogy valami tortenik, amirol mi nem tudunk. Minden heten ujabb katonak, rendorok jonnek Mo-ra. Es Mo. is kuldott mar rendoreket (vagy katonakat?) Szloveniaba.

Előzmény: likkatill (10894)
likkatill Creative Commons License 2015.11.09 0 0 10896

Bevallom, nem olvasok magyar fórumokat (se). Nincs időm rá. Ez az egyetlen fórum, amit olvasni szoktam. És azt is elfogadom, hogy talán paranoiás vagyok.  Ezt már nem növöm ki. :)

 

Az SD-ről egy érdekesség. Anno a választások előtt elolvastam a programjukat, kíváncsi voltam, ha már annyira köpködik őket, miről is van szó. Be kell vallanom, nem találtam felháborító és uszító dolgokat. Teljesen "normálisnak" tűntek az elvárásak, kevesebb bevándorló, stb.

Azt meg végképp nem értem, ha már bekerültek a parlamentbe, mi az hogy nem tárgyal velük senki.

Na ez az, ami nagyon furcsa! 

Mert valójában a Svenskarnas Parti akik neonáci elveket vallanak.

De ez nem politikai fórum és én nem is akarom azzá formálni. :)

 

Furcsa, hogyha egyenként beszélgetek az emberekkel, akkor ki merik mondani hogy elegük van az egész bevándorlásból. Ha már hárman vagyunk, mindenki hallgat. Akkor már nem mernek véleményt mondani.

Előzmény: HejaBajen (10895)
HejaBajen Creative Commons License 2015.11.09 0 1 10895

Azert a mediaban szinte napi szinten van kritika a bevandorlaspolitika fele (es most nem a jobboldali portalokra gondolok), es most mar a kormany is belatja hogy nincs hely több menekültnek.

Masreszt ott az SD, akik folyamatosan erösödnek a törtentek hatasara, es ha öket vissza akarjak szoritani a partok, akkor kenytelenek lesznek foglalkozni a kizarolag az SD altal felvetett problemakkal.

 

Persze az teny, hogy a közeletben elfogadott es "jonak tartott" nezöpont az az, hogy jöjjön csak ide mindenki mert mi kedvesek es gazdagok vagyunk.

 

Az utolso mondatodra mindenkepp reagalnek: nagyon nem mindegy hogy "csak" összeomlik/leromlik a joleti rendszer, vagy hogy "leigazzak" Europat. Szerintem az utobbi csak paranoia, nem fog itt leigazni senki senkit. Tudom, ez nagyon nepszerü nezet a magyar politikai forumokon, vagy a Fidesz szerint. Persze ez meg csak az en maganvelemenyem.

 

 

 

 

Előzmény: likkatill (10894)
likkatill Creative Commons License 2015.11.08 0 0 10894

Gondoltam írok pár sort erről a bevándorlás dologról. Mindenki másképp látja, máshol él, más a véleménye.

A svéd emberek: bambák, kerülnek mindenféle konfliktust, de meg is tanulták a leckét - csak azt mondják amit szabad. Ha nem így tesznek, hamar észreveszi a nagy testvér. Bevallom, én is kétszer meggondolom, mielőtt leírok valamit.

Most tudom, hogy néhányan támadnak majd, de ez van. Láttam már karón vajút. Sajnos.

 

Az is igaz, hogy vannak olyan városrészek, ahová se a mentő, se a rendőr nem mehet be. Malmö egy része pl ilyen. Sőt, az ott élő "svédekkel" közölték, jobban teszik, ha szaporán elköltöznek, míg jól megy soruk.

Különböző városokban vannak gránátdobálások, autógyújtogatás, kődobálás. Nálunk a szomszéd utcában robbant autó, másik három is leégett. Nekünk "szerencsére" csak a gumijainkat lyuggatták ki eddig kétszer. Pedig nem is lakunk rossz helyen.

 

Tavaly nem messze tőlünk lövöldözés volt...

Amikor olvasom, hogy x fórumon világvége hangulat van, olyankor arra gondolok, ki hol hogyan hányszor élt meg valamilyen traumát.

 

Az iszlám. Azt mondják a legbékésebb vallás. Lehet, nem vagyok szakértő. Ami nekem feltűnt, hogy gombamód szaporodnak a mecsetek. Azoknak legyen igaza, akik legyintenek, hogy ugyanmár...nem lesz itt eliszlámosodás. Mégis egyre szaporodnak a szent helyeik.

 

Nyelv. Nézem, hogy megérkeznek a "menekültek" Malmöbe, a svéd ügyintéző kézzel lábbal magyrázza, hogy menjenek vele, felveszi az adatokat. Kérdezném: hol van az a nagy mennyiségű arab és egyéb nyelvet beszélő, akik hosszú évek óta itt élnek. Miért nem segítenek a tolmácsolásban? Két dolog jutott eszembe.

1. Nem tudnak svédül

2. Az munka és a legtöbben nem akarnak dolgozni.

 

Amikor anno én jártam az SFI-be, voltak akik már 6 éve jártak oda, de még az első könyvet nyűtték. No igen, mert azért fizettek nekik hogy jártak. Tanulni nem kellett. Ha jól tudom, azóta már szigorítottak rajta.

 

Menekült - nekem is vannak ismerőseim ebből a körből. Pl egy iraki család, itt kértek még régebben menekültstátuszt. Kaptak pénzt, lakást, iskolába jártak. De elmesélték, hogy van Dubai-ban egy lakásuk (még iraki korukban vették), oda szoktak elutazni pár hónapra amíg itt nagyon hideg van.

Egy másik a tv-ben nyilatkozott: eddig az Emirátusokban élt, de ő szir és hallotta hogy Svédországban jól fizetnek, kap lakást is, ugyan miért fizetné ő magának drágán az emirátusi lakást?

 

Szóval sok itt a kérdőjel és senki nem látja a jövőt. Az emberbarátok nem is akarják. Én komolyan tartok tőle, hogy összeomlik egész Európa. Ilyen tehetetlen bagázst nem nehéz leigázni!

ggg333 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10892

A kozbiztonsagos dolgot azert cafolnam. Eroszakos buncselekmenyben  kozel sincs annyi mint Amerikaban. Magyarorszagon es Europaban sok helyen egyaltalan nincs szukseg allando rendori jelenletre hogy biztonsagban erezd magad. Narkohelyzetrol nem is beszelve. Minden fovarosban lehet sot inkabb ugy mondom hogy van zurosebb negyed, de sztem nehezen mutatsz olyan bunozoi statisztikakkal rendelkezo varost Nyugat es Kozep  Europaban mint Detroit, Los Angeles, Chicago pl. a kozbiztonsag Amerikaban a rendori jelenletet igenyli, Europa ezen reszen meg eppen ellenkezoleg....

Előzmény: isabellee (10891)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10891

eljutott ide, meekultkerelmet ad be, aztan 4-5 ev mulva elutasitjak. Hova menjen? ha kamaszkent jott de akar felnottkent sincs mar semmilye a regi hazajaban.

 

Eppen emiatt, azt hiszem, hogy Amerikaban nincs is olyan, hogy "ideiglenes menkekult statusz".

 

A britek hozzaallasa is eleg cinikus. Valamelyik cikkben olvastam, hogy a kisero nelkuli kiskoruakat hazaviszik, amikor elerik a nagykorusagot. A kibocsajto orszagban (pl. Afganisztan) pedig mar nem tudnak mit kezdeni, hiszen mar Angliaban nottek fol, es ott szocializalodtak. Ezt en nem tartom helyesnek. Egyebkent Anglia azt nyilatkozta, hogy o a menekult taborokbol fog befogadni 20.000 szirt, foleg arvakat. Ha ezeknek az arvaknak is a kiutuasita lesz a vege, akkor jobb lenne, ha nem is hoznak oket el.

 

Nincs kozos hadsereg, nincs kozos kulpolitika, nincs kozos hatarvedelem sot szethuzas van a centrum es  a periferia kozott .

 

Nemcsak kozos hadsereg nincs, hanem az egyes orszagoknak sincs utokepes hadserege. Sot, a rendorseg sincs a helyzet magaslatan. Amerikaban en ezt elkepzelhetlennek tartom, hogy a rendorseg ne tudjon feltartoztatni akarmilyen tomeget is. Mert most ez megy Europaban. Probaljak visszatartani a bevandorlokat, aztan mikor nagy a tomeg nyomasa, akkor feladjak. Amerikaban siman el tudom kepzelni, hogy ha nem azt csinalod, amit a rendor mond, siman loni fog. Eppen ezert, amikor egy rendor megallit (pl. gyorshajtasert), akkor meg a macso ferfiak sem mernek megmozdulni, hanem ugy engedelmeskednek, mint a kisangyal. (Bar lehet, hogy ennek az is az oka, hogy a rendor feltetelezi, hogy az embereknel van fegyver - akar legalisan, akar illegalisan. Es egy rossz mozdulat ertelmezheto ugy a rendornek, hogy meg akarod tamadni.)

De azert Europaban a kozbiztonsag sem valami nagy. Legalabbis Magyarorszagon, mashol nem tudom. A gyerekeim mindig megkerdezik, hogy "Anya, Magyarorszagon vannak rendorok ? Mert mi meg egyet sem lattunk.

Előzmény: ggg333 (10889)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10890

Masodik jotanacs: ne olvass magyar politikai forumokat se ;)

 

Igen, igazad van. Nyitottam egy topikot "Migracios Valsag - Jogi szemmel", ahol a jogi hatteret szerettem volna megvitatni ennek a dolgoknak (Schengen, Dublin, illegalis hataratlepes, stb.). De ugy latom, hogy ez a kutyat nem erdekli. Sokkal jobban szeretnek "rettegni" a bevandorloktol vagy a szelsojobb eloretoreserol, es mar tobbszor is felhoztak a 3. vilaghaboru lehetoseget.

Előzmény: HejaBajen (10886)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10889

A kitoloncolassal csak az a baj, hogyha elutasitjak a kerelmet akkor egyszeruen eltunik es illegalitasba vonul. Vagy fellebez ami meg nem kapja. Az elutasitottak egy resze kerul csak vissza a kontinensere. Meghat ott van az a fura helyzet hogy mondjuk eljutott ide, meekultkerelmet ad be, aztan 4-5 ev mulva elutasitjak. Hova menjen? ha kamaszkent jott de akar felnottkent sincs mar semmilye a regi hazajaban.

Most valtoztatnak egyebkent a szabalyokon hogy ideiglenes legyen a tartozkodas, de vannak ezalol is kivetelek.

 

Akarhogy is nezzuk a Kozel Keleten es valamilye szinten Eszak Afrikaban is vallasi torzsi haboru folyik. Olyasmi mint Europaban 400 eve csak modern fegyverekkel es a haboruzo felek mogott gyakorlatilag kiapadhatatlan eroforrasok vannak (szaudi, irani, iraki, orosz olaj). A Foldon nincs olyan aki meg tudja mondani ennek a veget, illetve azt hogy ezek az emberek ha valaha, akkor mikor kezdhetnek uj eletet ha nem is  ott ahonann elszarmaztak, de akar a regioban. Ilyen foku letbizonytalansaghoz kepest barmi jobb, amit Europa nyujtani tud. Nem is beszelve arrol hogy messze nem csak haborus okobol jonnek emberek, hanem gazdasagi okbol is. Azt sem tudjuk biztosan hogy ki honnan jon es ki miert jon. De nyilvan ha puha amenekultugyi politika akkor bolond lenne  fel Azsia es fel Afrika nem ide jonni.

 

Es persze  a leggyengebb lancszem, csak gazdasagi nagyhatalom az az EU. Nincs kozos hadsereg, nincs kozos kulpolitika, nincs kozos hatarvedelem sot szethuzas van a centrum es  a periferia kozott .Es meg mindig mindenki probalja sutogetni a sajat pecsenyejet. Ami megprobal otthon valasztopolgarainak talalni azzal a koritessel hogy a masik nem latja jol es miatta nem lehet megoldasra jutni. "A gazdag es gyenge veszelyes kombinacio" mondta ezt valamikor Orban Viktor es ebben tortenetesen van igazsaga.

 

 

Előzmény: isabellee (10888)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10888

De a tenni akaras valahogy megis megbecsulendo es azt merem allitani hogy rokonszenvesebb mint a nem tudjuk, nem lehet, nem akarjuk, menjenek innen hozzaallas.

 

No igen. Ennek a hozzaallasnak nincs is ertelme ("nem akarjuk", stb.), mert csak megosztas szul. Ha mar ott vannak, valahogy el kell latni oket. De lehet, hogy ez csak ideiglenes allapot. Mert lehet, hogy egy reszuknek (vagy nagy?) a kerelmuk el lesz utasitva, es ki lesznek toloncolva. Ez amugy hogy mukodik? Lehet hallani, hogy milyen aranyban vannak elutasitott kerelmek, kitoloncolasok? Es azt sem tartom kizartnak, hogy pl. aki Sziriabol jott, annak ideiglenesen adnak tartozkodasi engedelyt, es a haboru befejezesevel haza kell menniuk. Na, errol sem mondanak semmit a hirek. Hogy egyaltalan aki megkapja a politikai menekult statuszt, az ideiglenes, vagy vegleges? Az nem elkepzelheto, hogy vannak, akik onkentesen visszamennek? Mondjuk nem Afrika belsejebe, hanem Sziriaba, vagy Torokorszagba? Nehezen tudom elkepzeln, hogy egy Kozel-Keletrol erkezo jol erezze megat Skandinaviaban. Egy radiomusorban Finnorszagrol hallottam, hogy osszel a finnek  mar nagyon depressziosak, mert nagyon sotet van, es meg a ho sem vilagit. Es ilyenkor nagyon varjak mar a telet, mert akkor legalabb a ho vilagit, es nincs az a nagy szurkeseg.

Előzmény: ggg333 (10878)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10887

A svedek eleg naivak ez nem kerdes es eleg szabalykovetoek, ezert elegge kiszolgaltatottak nemcsak az 3. vilagbol erkezo bevandorlokkal szemben de az EU-s migracioval szemben is. Kemenyebb idok jonnek, reagalniuk kell, valamennyire fognak is kemenyedni.

Előzmény: isabellee (10884)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10886

A Politikan egyes forumokon olyanokat irnak, hogy a bevandorlok kitepik a svedek kezebol a mobil telefonokat, es a svedek ezt nyuszi modon turik.

 

Amit itt leirsz az egy utcai rablasnak hangzik, ahol jo esellyel fegyverrel fenyegetnek, gyakran letszamfölenyben (is). Semmi köze ahhoz hogy ki sved es ki nem sved, es hogy milyen nemzetisegü ember mennyire nyuszi.

 

Masodik jotanacs: ne olvass magyar politikai forumokat se ;)

Előzmény: isabellee (10884)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10885

A kozponti media nemcsak hogy nem igazan partatlan hanem erosen partos. Kormanyszocso. Elfogult riporterek, iranyitott kerdesek, barmifele egyensuly igenye nelkul.

 

Nem is csak ez a problema. Ugy gondolom, hogy en kello szurovel tudom ezeket nezni. A legjobban nem is az elemzeseket, hanem az elo kozvetiteseket szeretem (parlamenti kozvetites, Lazar Janos heti sajtotajekoztatoja - ahol mindenfele kerdest feltehetnek az ujsagirok.) A legnagyobb problemam az, hogy nem mondjak el a teljes hirt, illetve, hogy nem a lenyeges dolgokrol beszelnek. Pl. itt volt ez a hir, hogy "egy afgan menekult kiesett az ablakbol, a hatosag uldozese miatt, mert vissza akartak toloncolni Mo-ra". Ennyi a hir. Semmi arrol, hogy milyen jogszabaly alapjan toloncolnak vissza, ez az afgan mar "regi" bevandorlo, vagy a mostani hullammal erkezett, stb. stb. De sok minden mas peldat is lehetne hozni.

De azt hiszem, hogy minden politikai part ilyen. A lenyeges dolgokat nem mondjak el. Pl. mondtak azt, hogy majd az EU csatlakozas utan allami tamogatasokat lehet a foldre kerni (akkor is ha semmit sem csinalsz vele, mert van foldalapu allami tamogatas, stb.) ? Nem, nem mondtak. Ezert, aki tudott errol (szerintem nagyon kevesen) felvasaroltak a foldeket, olcson. (VAgy direkt, vagy olcson szerzett karpotlasi jegyekkel). Ismerek olyant, akinek van vagy 600  hektar, es csak az allami tamogatasokbol jol megel az egesz csaladja. (Amugy nem fideszes, sot haragszik a Fideszre, mert most a Fidesz 300 hektarban maximalizalta).

Ja, az RTL klub is bejon elobe. Filmeket szoktunk nezni rajta, ha van valami jo. De kozben vannak hiradok. Itt pedig pont az ellenkezojet mondjak, mint az M1. Ezt sem erzem partatlannak.

 

Igen vannak, gyujtogatasok, kijelolt menekultszallasokat gyujtotatk fel tobb kisebb -nagyobb telepulesen.

 

De azert megnyugtato, hogy ez nem altalanos. Es ez a menekult ugy a lakossagot nem annyira erinti. Szoval azert meg nincs itt a vilagvege. :)

Előzmény: ggg333 (10883)
isabellee Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10884

de en sohasem nezek magyar csatornakat, legfeljebb ha Fradi meccs van :)

 

Kezet foghatsz a ferjemmel. :) O is szereti a focit, es a 2 fiam is. En meg neha szolidaritasbol nezem veluk. :)  A hazami meccseket kozvetitik, de pl. az EB selejtezot nem, mert a kozvetitesi jogot csak Mo. teruletere vettek meg, tehat interneten keresztul nem foghato, ezek a musorok le vannak blokkolva. A ferjem bosszankodik is emiatt, es mindig azt mondja, hogy miert nem intezi mar el Orban, hogy lehessen nezni kulfoldon is, ha mar ilyen foci rajongo :)  (Bar sokszor valamelyik amerikai csatornan tudjuk nezni - pl. a multkori gorog-magyar meccset is). Egyebkent az M4-et is lehet fogni, ez kifejezetten sport csatorna. Bar eppen a kozvetitesi jogok miatt sokszor le van blokkolva.

 

En is csak szept 1-tol nezem az M1-t (elotte semmit sem tudtam errol a migrans valsagrol, pedig pont Mo-n voltam - de ott egyaltalan nem neztem TV). Szept 1-en jottunk vissza a repuloterre, es akkor mondtak a radioba, hogy a Keletit lezartak. Aztan nem is nyitottak ki 2 napig. No innentol kezdett el erdekelni a dolog.

 

En szeretek dokumentumfilmeket, vetelkezdoket, stb. nezni a Dunan (Karpat Express, Hesnaval a vilag, Magyarorszag szeretlek, stb.) Es neha vannak jo sorozatok is (par honapja volt az igaz tortenelmen alapulo "Korona Hercege" koreai sorozat, es "Acu hercegno" japan sorozat.

 

Mert persze nem annyira befogadoak, mint amennyire az itteni baldolal szereti hangoztatni.

 

Ott a baloldal hangzotatja. Mo-n viszont mind a bal, mind a jobboldal ezt hangoztatja. Persze a jobboldal azzal a kitetellel, hogy ez milyen szornyu dolog, de a sved vezetes egyszeruen annyira megfelemliti a nepet, hogy mar szolni sem mernek. De azert megerosited, hogy nem igy van. Nehezen tudtam elkepzelni, hogy a svedek ennyire bambak (vagy agyukra ment a hideg :) ) , es kepesek lennenek mindent feladni. A Politikan egyes forumokon olyanokat irnak, hogy a bevandorlok kitepik a svedek kezebol a mobil telefonokat, es a svedek ezt nyuszi modon turik.

Előzmény: HejaBajen (10881)
ggg333 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10883

A kozponti media nemcsak hogy nem igazan partatlan hanem erosen partos. Kormanyszocso. Elfogult riporterek, iranyitott kerdesek, barmifele egyensuly igenye nelkul.  Felall a  szor a hatamon bizonyos huzasoktol meg ugy is hogy sokmindennel egyet is tudok erteni vagy legalabbis el tudom fogadni. De a metodusok a legsotetebb eveket idezik. Regen a HirTV volt ilyen, az elmult evekben ugy tunik koltozes volt :-) bar inkabb :-(. azt gondolom hogy a magyarok a 90es, 2000es  evek demokratikus vivmanyaibol nagyon sokat visszaadtak, raadasul ez meg nagyreszt nem tudatosult (persze azon lehet vitatkozni, hogy ezek a vivmanyok "tul koltsegesek es hatastalanok a tarsadalom szempontjabol" es lehet hogy a tortenelem az abszolutisztikus allamformak felulkerekedeset fogja igazolni, de fajdalmas latni ezt kivulrol es nem nagyon szeretnem megelni belulrol).

 

Igen vannak, gyujtogatasok, kijelolt menekultszallasokat gyujtotatk fel tobb kisebb -nagyobb telepulesen. Az SDnek novekvo a tamogatottsaga. Nem kerdes hogy egy jelentos reteg ellenzi a jelenlegi bevandorlaspolitikat Sveorszagban is.

 

Előzmény: isabellee (10880)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10882

Nekem is tetszik a civil szerepvallalas, de nagyon ideiglenesnek erzem, es hosszu tavon nem hiszem hogy megoldana barmit is.

Oke, most ruhat gyüjtenek, elviszik a menekült gyerekeket az allatkertbe, stb, de itt sokeves es allando munkarol lenne szo.

 

Tanarokat nem lehet par het alatt kikepezni. Az en sajat SFI tanaraim is többnyire amatörök (helyettesitö tanarok) voltak.

Hazakat sem lehet gyorsan epiteni, föleg hogy allando a lakashiany. (Az erdei menekültszallasok meg nem tetszenek minden menekültnek.)

 

Ha a "refugees welcome" aktivistak befogadnanak egy-egy csaladot, talan tenyleg teljesithetö lenne az integracio.

 

 

 

 

 

Előzmény: ggg333 (10878)
HejaBajen Creative Commons License 2015.10.27 0 0 10881

A kinais irasodrol a Gran Torino film jutott eszembe ;)

 

Az M1-röl gondolom tudod jol hogy a kormanyzat csatornaja, tehat azt mondjak amit a Fidesz akar. Ez szemelyenkent valtozik, de en sohasem nezek magyar csatornakat, legfeljebb ha Fradi meccs van :)

Van helyette irott/online media, es az egesz vilag elerhetö az interneten keresztül.

 

Az hogy mit okoz a mostani bevandorlasi hullam (ami Svedorszagban mar evtizedek ota tart) az majd par ev mulva fog jobban latszani.

Jelenleg is sokkal több "elszigetelt, hatranyos helyzetü környek" van mint mondjuk 10 evvel ezelött. Tehat a korabbbi evek hatasa is nyilvanvalo. Ezt persze sved viszonylatban kell erteni, ne nograd megyei ciganyputrikat kepzelj el, bar a getto-tinik neha hasonlokepp viselkednek (rablas, betöres, drogok, ködobalas, gyujtogatas).

 

A mostani bevandorlasi hullam az emberek mindennapi eletere ez nincs direkt hatassal, leszamitva azt hogy a költsegvetest at kell csoportositani, es kevesebb juthat pl. az egeszsegügyre. Lehet persze adot is emelni. Es persze a mar emlitett hatasok, hogy több lesz az olyan környek, amit a svedek nagy resze szivesebben elkerül majd. (Mert persze nem annyira befogadoak, mint amennyire az itteni baldolal szereti hangoztatni.)

Előzmény: isabellee (10880)
isabellee Creative Commons License 2015.10.26 0 0 10880

Sziasztok!

 

Nem az anyagiak miatt mondtam, hogy inkabb Ny-Europaba mentem volna. Hanem azert, mert kozelebb van, Mo-hoz, es onnan gyerekekkel konnyebb is hazatelpulni (gondolom en).

 

Meg oszinten megmondom, hogy most mar nem jo a kornyekunk sem, mert egyre tobb kinai van. (Mikor kb. 10 eve idekoltoztunk, meg egy sem volt.) Nem bunozok, stb., csak nem szolnak hozzank, a halloweent lehetetlen unnepelni a gyerekekkel a kornyeken (itt a gyerekek korbejarnak hazrol hazra jelmezben, es kapnak csokit, de a kinaiakat ez nem erdekli). Kinai gyerekekkel jatszani sem lehet, mert ok mindig tanulnak (vagy zeneorat vesznek - minden olyasmit, ami segiti oket bekerulni a Harvardra, vagy valami Ivy egyetemre.) Es egyre tobb kinai bolt lesz, kinai aruval es felirattal. Katolikus templomok es iskolak zarnak be a kornyeken, stb. Ugy latom, hogy Mo-n szeretik oket. A kisvarosban, ahonnan valo vagyok, tobb kinai bolt is van, es egyik ismerosom 14 eve lanya (Mo-n) azt mondta, hogy a 2. nyelvnek a kiait fogja valasztani. Mindegy, most nem ez a tema.

 

TV nezes: Regebben a Duna TV-t neztuk parabola antennan keresztul. De most mar 4 csatornat lehet fogni a mediaklikk.hu-n keresztul (M1, M2, Duna, Duna World). Azert szinvonalasabbak a musorok, mint az amerikai tv-n, es legalabb a gyerekek tanulnak magyarul is. (Tokeletesen tudnak, de nem szeretnem, ha elfelejtenek.)  Es az amerikai tv sem nagyon partatlan - es nem olyan reszletes a Mo-i bevandorlo valsagrol. Az M1-en vegigneztem az elo kozvetitest, ahogy a bevandorlok kivonultak Budapestrol, gyalogoltak az M1-es autopalyan, busszal elszallitottak oket, stb. De azert az elemzeseket mar fenntartassal nezem. Es a hir osszevalogatas is eleg "erdekes". Vagy arrol van szo, hogy a bevandorlok milyen agresszivak, kovetelozok, stb. vagy arrol, hogy mennyire eloretor a szelsojobb.

Ti mibol gondoljatok, hogy az M1 nem jo?

 

A "Bevandorlas - Problema ?" topikban is tok ugyanez megy, mint az M1-n. Jol "le is szidtak", mert ossze mertem foglalni a 150.000-res topik hozzaszolasanak a lenyeget: Jelenleg legjobban az eliszlamosodastol es a szelsojobb eloretoresetol kell felni. Ezt targyaljak napi kb. 1.000 hozzaszolason keresztul. Es allandoan rettegnek, neha mar ilyen "vilagvege" hangulat van, es temetik a feher kereszteny Europat.

 

Es azt allitottak a topikban, hogy Svedorszagban es mas Ny. Europai orszagokban a muszlimok gettokban, un. "No-Go" zonakban laknak, ahova a rendorok sem mernek bemenni. En ezen csodalkoztam, mert Amerikaban nem ilyenek a muszlimok. Kepzettebbek, mint az atlag: legalabb 59%-anak van alapfoku egyetemi vegzettsege, es nem laknak gettokban, hanem elkeverednek masokkal.

 

Amugy tenyleg erdekes az M1 hirtajekoztatoja. Eloszor mindig azt mondtak, hogy Svedorszag mennyire befogado. Most meg mar valamelyik nap azt mondtak, hogy iden mar a 15. menekult szallast gyujtottak fel. Persze, mindig azt mondjak, hogy "ismeretlen tettesek".

 

El tudom kepzelni, hogy ez a mostani bevandorlasi hullam nagy terhet ro Svedorszagra - ilyen sokan, ilyen rovid ido alatt. De gondolom, ott is megvizsgaljak a kerelmeket, es a nem jogosultakat kiutasitjak.

 

Azert orulok, hogy Svedorszagban nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a hirekben, illetve egyes topikokban mondjak.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!