Keresés

Részletes keresés

szega Creative Commons License 2025.06.04 0 0 7983

Az a Rollei sajnos egyértelműen kaputelefon-kategória. Nekem egy ősrégi síkágyas Epson V750 van otthon, és még az is kompromisszumos megoldásnak számít filmszkennerként (doksikra persze nagyon jó). A minőségi filmszkennelés baromi drága játék, még amatőr szinten is... 

Előzmény: Nick989 (7981)
pacs_425 Creative Commons License 2025.05.20 0 0 7982

Csak egy ötlet: amennyiben az anyag nyilvános lehet, én megkeresném a fortepan.hu-t.

Ti adtok nekik tartalmat, ők meg szkennelnek. A szót nem adják pénzért, egy kérdést megér.

Előzmény: Nick989 (7979)
Nick989 Creative Commons License 2025.05.20 0 0 7981

Kedves Levente, köszönöm szépen az infókat, kiindulási pontként nagyon hasznosak. Szerintem az általad javasolt síkágyas szkennerek között nézelődök. Az együttműködés sem rossz ötlet, e tekintetben is körbenézek. A Rollei DF-S 180-at nézegettem, de gondolom ez a kategória a kaputelefon minőséget képviseli.

Előzmény: Levente.hu (7980)
Levente.hu Creative Commons License 2025.05.01 0 0 7980

Ez elég nehéz feladvány ennyiért. Egyrészt kérdés, hogy hány db képről van szó? Ha komoly mennyiség, akkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a sebességet.

Másrészt használtan lehetnek ugyan kiskapuk, de gondolom egy ilyen esetben ez nem játszik.

Ha lenne rá pénz, de sok a kép, akkor kivételesen egy befotózós megoldást javasolnék, mivel ez elég gyors, és ha jó a filmtartó, meg amivel befotózod, akkor a port leszámítva kicsi a hibalehetőség, és vállalhatóan korrekt eredményt kaphatsz, mondjuk a negatív átfordításhoz mindenképp valami jól működő megoldás kellene. (pl. Negative Lab Pro) A baj, hogy ez inkább fotósoknak való, akik eleve rendelkeznek valami jó fényképezőgéppel, makróobjektívvel, és csak egy repróállvány kell, meg a a filmtartós átvilágító.

Ha szívesen tanulsz, sok szívás árán, lassan, de jó minőségben egy Nikon Coolscan LS-30, Minolta Scan Dual IV tökéletes minőség erre a célra, akár árban is lehet használtan ennyiért, de mai gépeken nagyon körülményes lenne beüzemelni, üzemeltetni, megtanulni és használni se olyan egyszerű, főleg negatívokkal. Arról nem beszélve, hogy ha valami okból üzemképtelenné válik, akkor senki nem fogja neked javítani. Esetleg egy használt Plustek Opticfilm 7200 hasonló árban mozoghat.

Itt azt is kettéválasztanám, hogy ez kicsit egy lelkes hobbiprojekt is, amibe szívesen teszel egy kis pluszt(főleg időt, tanulást), vagy szigorúan munkaköri feladat, amin túl kéne lenni?

Ha a fentiek kiesnek, akkor próbálnék valami jobb síkágyast keresni. Újak között hátha van még EPSON V370, és csak kicsit lógna túl a kereten. Csodát ne várj, de legalább új eszköz, fut a mai gépeken, és talán nem halál vele dolgozni. (bár nem nagyon látom raktáron, külföldi számlás beszerzés?)
Amit kerülj, azok a nagyon olcsó bekattintós CCD "szkennerek". Kaputelefon minőségben lehet vele filmet digitalizálni, egy fillért nem érnek.

Talán másnak eszébe jut még valami, de ha a használtpiac kilőve, akkor gyakorlatilag nem marad értelmes opció.
Még valami: Más társszervezettel nem tudtok együttműködni? (Más múzeumok, esetleg ha nem érzékeny adat, akkor Fortepannál megérdeklődni?)

Előzmény: Nick989 (7979)
Nick989 Creative Commons License 2025.04.30 0 0 7979

Kedves Tagok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Közgyűjteményben dolgozom, és az ott őrzött nagatív filmtekercsek, diák szkenneléséhez keresnénk egy eszközt. Sajnos meglehetősen leszűkíti a választékot, hogy csak nagyon szerény, max 30-40 e. forintos keret áll rendelkezésünkre. A filmek döntő többsége egyébként nem művészfotó, nem is profi felvétel, zömében családi irathagyatékokkal és intézményi iratátvétellel került hozzánk. Nem az optimális megoldásra törekednénk (főleg ennyiből), csak valami éppen elfogadható minőséget produkáló kütyü kellene nekünk, amire azért már érdemes lenne időt, energiát áldozni. Várom szíves észrevételeiteket, hogy ennyiből egyáltalán érdemes-e belefogni a projektbe, ill. ha igen, akkor mit javasolnátok?

Köszönöm!

ICONOCLASM Creative Commons License 2025.02.12 0 0 7978

Hello,Eladó egy Dainippon Screen DTS1030AI dobscanner, működő, leszervizelt állapotban. A scanneren az Analogue Services (Benkő Zsolt) dolgozott, így átesett egy teljes körű kalibráción, valamint egy tápegység-szervizen még januárban.

A scannerhez tartozik egy gyári dob, valamint egy komplett Power Mac G4 MDD scanning station, dual boot rendszerrel (OS 9.2 és OS 10.4 telepítve).

Gyakorlatilag csak össze kell szerelni, és azonnal használható a teljes setup.

A dob A4 méretű, így akár 8x10 inch formátumig is lehet vele dolgozni.

Ajándékba adok hozzá mylar fóliát, tisztítókendőket és ragasztót is.

Specifikációk:

Valós 5200 DPI maximális felbontás
7 különböző blendeállítási lehetőség
3.9DMAX
10 bites output
49 kg tömeg

A scanner Budapesten tesztelhető és átvehető.

Ára: 250 000.-

PM emailben.

ICONOCLASM Creative Commons License 2025.02.03 0 0 7977

Eladó egy Scitex EverSmart A3 XY mechanikás síkágyas high-end scanner. Az XY technológia lényeg, hogy a ccd horizontálisan, valamint vertikális is tud közlekedni.
A scanner megkímélt, használt állapotában van, gyakorlatilag egy Imacon Flextight vagy egy asztali dobscanner kvalitásait képviseli. Előnye, hogy a teljes síkágyas felület használható a maximális felbontással és dinamikán, így batch-ben is tudsz scannelni különböző formátumú negatívokat, illetve persze egészen ULF méretig is dolgozhatsz vele.

Specifikációk:

16-bites színmélység,
4.0 Dmax érték
XY léptető technológia
3175 dpi optikai felbontás
Formátumok: 35mm, 120, 4x5 és nagyobb filmek, valamint papírképek szkennelése.
SCSI csatlakozás: Mac OS 9 vagy korai OS X rendszeren futó eredeti Scitex szoftverrel - Egy G3-as gép jár a scannerhez OS9-el, de a szoftver OS10-re is telepíthető

További információk:

https://www.scansolutionsonline.com/media/1171/eversmart-prospecs.pdf

Mintaképek

https://www.flickr.com/photos/palikalsi/albums/72157668490253410/with/30974704536

Ami nincs a képeken de az eladás részét képezi.

-Scsi kábel
-Scsi terminátor
-Powermac G3
-Gyári könyvek
-A3-as maszkok - 5DB.

Eladás oka: másik scannerel dolgozom.

Ára: 235 000.-

A scanner 80kg, és nagyon törékeny a régi műanyag elemek miatt, így csak autóval és persze raklapon szállítható. A szállításban sajnos nem tudok segíteni.

156897 Creative Commons License 2025.02.03 0 0 7976

Sziasztok!

Van 200-300 db. 35 mm-es kidolgozott negatívom, és keretezetlen diám, valamint jelenleg is fotózok kis-, és rollfilmre. Ez utóbbin 4,5x6, 6x6, és 6x9 cm-es képkockákra. 

Sokáig húztam, halogattam az archíválást, de most már elérkezett az idő, hogy megcsináljam. A számítógépes ismereteim alapszíntűek, egy win10-est használó asztali gépem van. Az archiválással az a célom, hogy katalogizálva legyen a negatívok tartalma, monitoron nézhető felbontású képeket kapjak, esetleg max. 10x15-ös képméretben nyomtassak.

A rászánt összeg max. 80-120 ezer Ft lenne. 
Kérem a segítségeteket: milyen szkenner lenne megfelelő?

Köszönöm!

mtbr Creative Commons License 2025.01.22 0 0 7975

Igen, papírképek. Van még két szkennerem, Canon Lide 220-as és 70-es. Nincs gondjuk ua-zal a képpel 16 biten.

Előzmény: képfaragó (7973)
pacs_425 Creative Commons License 2025.01.22 0 0 7974

Valszeg jpg-be szkennelsz, az meg alapból 8 bites.

Előzmény: mtbr (7972)
képfaragó Creative Commons License 2025.01.21 0 0 7973

,,B@W képeknél" Papírképeknél?

Gondolom azért, mert a papírképek dinamika tartománya olyan alacsony, hogy oda a 16 bit teljesen felesleges.

Előzmény: mtbr (7972)
mtbr Creative Commons License 2025.01.19 0 0 7972

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Az alany egy Epson Perfection V500-as szkenner. Vagy 5-6 éve, de lehet korábban, vettem. Zsír új, én is nem régen bontottam ki és üzemeltem be. Először egy  32 bites Win7-tel (laptop), majd asztalin 64 bites Win10-zel.  Működik, A gyári programon kívül a 32 bites és a 64 bites VueScan van használva. Egyelőre képeket szkennelek vele, de nagyon sok diám van, végül is ezek miatt vettem. A gondom az, hogy B@W képeknél a 16 bites szkennelést nem  hajlandó megcsinálni. Előnézet működik, gondolom ezt nem is 16 biten készíti, de mikor 16 biten akarnék szkennelni, kiírja a szokásos szöveget -nagy kép, sok idő - és ennyi. Mi lehet a gond?
Bármi segítséget szívesen fogadok. 

username1990 Creative Commons License 2024.10.28 0 0 7971

Eladó epson v600 scannert keresek megvételre. Ha esetleg van valakinek írjon kérem.

ICONOCLASM Creative Commons License 2024.10.27 0 0 7970

Sziasztok,

Megvételre keresek asztali dobscannert.

A következő modellek érdekelnek:

-Dainippon Screen DTS 1030

-Howtek 4000/4500

-Scanmate 5000

Mailcímem publikus.

Köszönöm.

jattila48 Creative Commons License 2024.10.06 0 0 7969

Megvan még a Minolta scanner-ed? Mennyiért adnád?

Előzmény: mygl (7962)
martinus115 Creative Commons License 2024.04.22 0 0 7968

Kicsit kiidegel a dolog.

Z300-zal miután már volt a RS40-be. Normál kép plusz fényerő, hogy kihozza a hibát.

RS40 először függőlegesen behelyezve a kép:

RS40 keresztbe:

Clin pucolás után epson L5190:

Én azt mondo ma görgő nyomai látszanak és túlságosan felerősíti szabad szemmel nem látható. Megpróbáltam az RS40-et Vuescannel és lám látni, de azt mondom türhető:

Visszanéztem az első képeket már ott is látszott nyom csak még nem tünt fel.

martinus115 Creative Commons License 2024.04.21 0 0 7967

Sziasztok,

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Nagyszüleim régi képeit kezdtem el szkennelni egy Plustek Z300-zal. Pozitív, hogy automatán korrigálja a dölést, csak rakosgatni kell egymás után a képeket. Negatív, 600dpi mellett zajos, miután kijött a kép még elég sokáig pörgeti a semmit.

Egy 700 képet leszkenneltem vele, de mivel még rengeteg fotó van, gondoltam veszek egy gyorsabbat. Végül az ára miatt Canon RS40 lett az Epson FF680W helyett. Nagyon csöndes, gyorsabb is, hátrány, hogy nem korrigálja a dölést és mivel régiek és nem egyformák a képek mindig van szinte dölés benne mikor több képet szkennel az ember egyszerre.

Ezzel még nem is lenne gond, viszont írja a dokumentációja, hogy 300 oldalanként görgőket takarítani. Sőt van görgő kopásból adódó korrekció manuálisan (Z300 van egy calibrációs papír). Szóval eljött, hogy elkezdett csíkozni cirka 250 kép után. Oké görgőkön látszik már fehér por. Nedves szivaccsal óvatosan letörölgettem, ahogy az utasítás írja.

Viszont ugyanúgy csíkoz. Ugyanez a kép be a Plustekbe tökéletes.

Kép javítás funkciók mindkét programban ki vannak kapcsolva. 

A RS40 szkennelő üvegét még nem takarítottam, mert nem látok rajta semmit.  Viszont a Z300 meg nem látja ezt a fajta hibát vagy leszedi. Vagy tényleg koszos a RS40 üveglapja.

Ötlet?

Z300Z300

RS40RS40

nemethla Creative Commons License 2024.04.15 0 1 7966

Kedves mindenki!
Van két Win7 alatt kifogástalanul működött scannerem, melyektől megválok, a Canon supporthiánya miatt...
25 e ft-ért hirdettem, de:
ITT A CSOPORTBAN ANNAK, AKIT KOMOLYAN ÉRDEKELNEK, AZ ÁLTALA KÍNÁLT ÁRON ODAADOM
A két scanner:

Canon 8400F usb-s, kisfilm, rollfilm és síkfilm adaperekkel, 220v, USB kábel és CD

Canon FS2710 kisfilmes scanner SCSI, Adaptec kártyával, SCSI kábellel és dobozával.

Telefonom 0630-ötszáz-9851 Németh laci

gamedoithuongccc Creative Commons License 2024.04.12 0 0 7965

nice

Előzmény: glbtech (7964)
glbtech Creative Commons License 2024.04.10 0 1 7964

Én használok 5400 II-t, de Scan Dual III és IV-t is használtam. Virtualbox OSE-vel, vagyis virtuális gépen futtatok Windows XP-t ( amúgy Linux operációs rendszer alatt ), és a scanner saját szoftverét használom. Teljesen hibátlan, és sokkal kevesebb macera mint egy külön régi PC.

Levente.hu Creative Commons License 2024.04.01 0 0 7963

A Silverfast kiadott hozzá Win10, 11 és újabb Mac rendszerekhez való szoftvert. (5400 II-eshez nincs!)
A gyári driverrel is működik, csak kicsit bele kell piszkálni:
https://www.fixya.com/support/t6084110-will_scanner_work_vista_or_must_use_in

Ha valaki mindent szeret készre állítani szkennelés közben akkor a Silverfast Ai-t ajánlom, viszonylag modern kezelésű program, de ennek is megvannak a hülyeségei. Szerintem nem használja ki teljeskörűen a hardveres képességeket, bár a végeredmény nem rossz.

Ha csak a szükséges minimumot (fókusz, eszközprofil, jelerősítés, stb.) állítjuk, és utána Photoshopban dolgozunk tovább, akkor az őskövület gyári szoftver is jó lehet, sőt. Meg kell szokni, de ha csak az alap dolgokat paraméterezzük, akkor utána sokkal jobb egy jó negatívátfordítási metódust megcsinálni Ps-ben, mint a Silverfastot használni.

Vuescant látni se akarom, főleg ha színes negatívról van szó, de amúgy se...

Amit észrevettem még, hogy a gép igényli a minőségi USB kábelt. Korábban volt olyan nyűgöm, hogy ledobta szkennelés közben a csatlakozást, de egy zavarvédett, aranyozott USB megoldotta, teljesen stabil lett a működése. (a régi kábelem hosszabb volt mint az átlag, szintén okozhatott gondot)

Amúgy akkor se dobnám ki, ha semmi nem lenne hozzá. Fillérekből össze lehet dobni egy régi PC-t, vagy venni egy mac G4-et. Nagyon sokan üzemeltetnek így régi szkennereket.

mygl Creative Commons License 2024.04.01 0 0 7962

Kedves Levente! Van egy Minolta Dimage Elite Scan 5400 szkennerem, el szeretném adni, mert már minden diámat beszkenneltem. Akik kipróbálták, azok panaszkodnak, hogy nem működik az általuk ismert illesztő szofverekkel. Különösen a Vuescan-t szidják többen, de nem találnak hozzá megfelelő más programot sem. Páran azt mondták, hogy ez régi szkenner (vsz 2003 körüli) és a PC-k és Mac-ek is már modernebbek és nem akarják felismerni ezt a régi gépet. Ha ez igaz, akkor még eladni sem fogom tudni, mert akkor ki kell dobni. Tehát szeretném megkérdezni, hogy milyen illesztő szoftvert lehet találni PC-hez (akinek pl. Windows 10 van), vagy Mac-hez, ami nem régi? Közben megdöbbenve látom, hogy az ebay-en több is van eladó, tehát mégsem kell a szemétbe dobni, ha pl. a németek eladogatják még ma is. Tisztelettel megköszönném a válaszát, üdvözlettel Molnár Gyula

Előzmény: Levente.hu (7953)
Galambosúr Creative Commons License 2024.03.22 0 0 7961

Üdvözlet!

Egy kis segítséget kérek! El szeretném adni a síkágyas negatív-szkenneremet. UMAX Alpha Vista II. leánykori néven: Agfa Arcus 1200. Adok hozzá egy asztali PC-t, XP-vel, amin rajta van a kezelő szoftvere is. Plusz még a csatlakozó kábel is jár vele. Sajnos nem találtam a közelmúltban eladó darabot, elég ritkán kerül piacra, így nem tudom mihez viszonyítsam az árát. Szép állapotban van.

Köszönöm!

ICONOCLASM Creative Commons License 2024.01.30 0 0 7960

Írj rám, szerintem tudok neked segíteni. Publikus a mailem.

Előzmény: Bornyi (7958)
Dreamy Creative Commons License 2024.01.23 0 0 7959

Én Magyarországon mostanában még fényképezőgépet se tudtam javíttatni.

Kérdezd meg őket: https://www.filmscanner.info/en/HasselbladFlextightX5.html

Előzmény: Bornyi (7958)
Bornyi Creative Commons License 2024.01.23 0 0 7958

Üdvözlök mindenkit!

Segítségeteket szeretném kérni egy ritka szkennerel kapcsolatban 

Hasselblad Flextight X5 szkennert szeretnék itthon javíttatni. Van bárkinek ötlete arra vonatkozóan, hogy ezt hol és kivel tehetném meg?

Előre is köszi mindenkinek aki válaszol!

B.M.

Dreamy Creative Commons License 2024.01.23 0 0 7957

Aham, Canon-nak ez az egyetlen filmszkennere, és egyébként nem is túl drága. Főleg USA-ban. 80.000Ft+szállítás+VÁM+ÁFA összegért már itthon is van, sokkal olcsóbb, mint a Nikon.

Előzmény: foveon (7956)
foveon Creative Commons License 2024.01.22 0 0 7956

canon sikagyasrol nem irtam, hanem a film szkennereikrol. igazabol egy jo van(volt) nekik, az fs4000us (volt egy masik az fs2710 de az nem tul acelos), fs4k-bol volt nekem 2 db is, sajnos ott a megvilagito egyseggel szokott baj lenni.
az itt elhangzott filmszekennerek mindegyike volt/van nekem (vagy hozzafertem hozzajuk). voltak lapszkennereim is (pl canon 8800f, vagy pl umax de az igazabol inkabb filmszkenner mit lap). dob nyilvanvaloan jo de hazi hasznalatra nem sok ertelme van, plane nem kisfilmre.

sok szkennerrel az is a baj hogy regebbi csatolokat hasznal pl fw vagy external scsi (pl ma ha nincs meg egy scsi szkennerhez a kabel azt nem erdemes megvenni mert olyan marha draga egy external scsi kabel, de ugyan igy az is nagy szopo ha nincs meg a filmtarto adapter). a legtobb amatornel mar ezek kizaro okok es a szoftverrol nem is szoltunk, ezer evesek, xp felett mar kinlodas stb.

en tovabbra is azt mondom aki nem akar szopni az inkabb ne vegyen minoltat (inkabb nikont esetleg plusteket).
az atfotozas is jo erdemenyt ad, persze nyilvan vaz es obi fuggo (no meg korites, filmvezetes fenyforras stb), a gond inkabb azzal van hogy tobb es macerasabb az utomunka foleg szines neganal. no meg a setuppot minden alkalommal ossze kell allitani beuzemelni aztan elpakolni majd a kovetkezo alkalommal ujra es ujra.

Előzmény: Dreamy (7952)
képfaragó Creative Commons License 2024.01.20 0 0 7955

Ez a Magnifax 4 nagyítógép oszlopa. Nem egy ritkaság, ha figyelsz, előbb utóbb megjelenik a hazai jófogáson is.

Előzmény: Dreamy (7954)
Dreamy Creative Commons License 2024.01.20 0 0 7954

Megnéztem az interneten, de még ilyen nagyító állványt sem találtam. Nagy szerencséd volt, hogy ilyet találtál.

Előzmény: képfaragó (7950)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!