Keresés

Részletes keresés

mzoli75 Creative Commons License 6 órája 0 0 7102

Szia! (Az előbbi beírásom eltűnt :-( )

Minden reggel olvasom a beszámolódat Seychellesről , és maximális respect a részletes információkért! :-)
Évek óta olvasom a blogodat, és a fórum hozzászólásaidat (mzoli75) ,és sok hasznos infót szedtem már ki belólük. Thaiföld fanok vagyunk a Nejemmel, de jövőre Seychellest néztük ki. Olvasom,hogy Neked évekbe került rászánni magad, illetve megtervezni. Mi is hasonló cipőben járunk. K125, Seci, illetve a Te fórumleírásaid, és Blogok alapján próbáljuk összerakni a jövő évi utunkat.
Az első nagy dilemmánk az időpont. Az április-május, illetve az október-november legyen? Itt a tengerifű, és időjárás táblázatokat chekkolom-a Te fotóidon is nézem a tengerifüvet, hullámzást, stb.- Te mi alapján döntöttél?
Mi a következő menetrendet tervezzük: 1 nap utazás-5 nap Praslin autóval-10 nap La Digue biciklivel-4 nap Mahe autóval-1 nap utazás. Te hogy döntenél,ha újraterveznéd? Olvasom ,hogy La Digue-nál kevés volt a 4-5 nap...Mi a nyugis relax nyaralást imádjuk, a csendes partokat, üres strandokat...természetközeli helyeket...

Köszönöm mégegyszer a részletes leírásokat :-)

Előzmény: Léna007 (7099)
Kata_Léna Creative Commons License 2017.06.13 0 0 7101

Mi Praslint második szigetnek tervezzük. Jobb lesz ha megpróbálok félpanziós szállást foglalni...:)

ez a partszakaszos táblázat nagyon jó! Köszi az infót! 

 

Előzmény: Léna007 (7099)
'szti Creative Commons License 2017.06.13 0 0 7100
Előzmény: Léna007 (7099)
Léna007 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 7099

Itt volt régen egy táblázat, hogy melyik fél évben melyik strandok jók és melyikek nem, mert az áramlás ahogy fordul, a sziget egyik oldalát éri erősebben, a másikat nem. Amelyiket éppen éri, ott kihordja vastagon a vizifüvet, most ilyen volt Grand Anse. Úgy emlékeztem, hogy májutól fél évig a Volbert oldala jó, ezért mentünk oda, és fél év múlva meg fordítva, de nem akarok itt hülyeséget beszélni, mert erre már csak nagyon homályosan emlékszem, de biztosan lesz olyan lelkes forumozó, aki előkeresi neked ezt a táblázatot, én már nem találnám meg.

Ahogy olvashattad, mi is féltünk, hogy éhen halunk, de nem lett úgy :-)

Tudtuk, hogy a kajálás csak Praslinon okoz problémát, így oda vittünk elég kaját itthonról és a bőséges reggeli felét is elpakoltuk, és a másik szigeteken meg nem volt probléma.

Előzmény: Kata_Léna (7097)
Kata_Léna Creative Commons License 2017.06.12 0 0 7098

BéGé2326 Igen erre gondoltam! Én nem találtam meg itt... Köszönöm szépen! :)

Előzmény: BéGé2326 (7096)
Kata_Léna Creative Commons License 2017.06.12 0 0 7097

Léna007 Köszönöm a válaszod! Akkor ezek a leszállókártyák szinte mindig egyformák, még csak egyszer volt szerencsém hozzá...

Nekünk is a beszámolók alapján Anse Volbert szimpatikusabb, csak kicsit aggódom hogy éhen halunk, ha reggelivel foglalok szállást. Olvasom a blogodat is, nagyon tetszik! 

Előzmény: Léna007 (7094)
BéGé2326 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 7096

Szia! Erre gondoltál? Ezt még én is innen mentettem le,ha jól emlékszem,Attila tette fel először.

Előzmény: Kata_Léna (7093)
Léna007 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 7095

Ha Vallée de Mai felől jöttünk, beérve Grand Ansera vanegy kis kanyar, jobbra áll egy templom, rögtön mellette, kicsit mögötte, van egy elkerített rész, ahol három étkezde van:

 

 

Ebben, az utolsó képen látható take awayben 130 Rupiát (8 Euro) fizettünk két hatalmas adag ételért egy 0,5 literes üdítővel.

Léna007 Creative Commons License 2017.06.11 0 0 7094

Szia,

nem fotóztam le. Angolul van és mindig ugyanaz (Mexikóban és Mauritiuson is volt ugyanilyen).

Bal oldalán neved, replőjárat száma, mettől meddig maradsz, mi a szállásod neve, születésed, lakhelyed, állampolgárságod, foglalkozásod, milyen célból jöttél (nyaralás, üzlet stb...), meddig maradsz, melyik nap a visszautazásod napja (ehhez a vissza repülőjegyet is fel kellmutatni). Jobb oldal, hozol-e be bármilyen biológiai alapanyagú dolgot (növényt, magot, állati-növényi ételt), hozol-e be kémiai anyagot, meg még pár hasonló...ennek az alján van egy kiemelt mondat, hogy ez hasonló, mint egy jogerős eskű és alá kell írnod, hogy az igazságnak megfelelően töltötted ki. Ennyi. A belépéskor az adatlap első oldalát elveszik, a második oldalt a vámvizsgálatnál.

 

Anse Volbert nekünk szebb volt, mint Grand Anse. Ugye ez a két legnagyobb település. Viszont Volberten egy olcsó kajálda sem volt, és nulla take away, Grand Ansen egy éttermes udvart találtunk, de barátaink, akik 3 éve voltak, mondták, hogy beljebb a faluban több take away is van. Amelyiknél mi voltunk, arról mindjárt lekicsinyítem a képeket, mert nagyban sajna nem engedi feltölteni, ezért sem vacakolok nagyon képekkel ide, mert a blogomban úgyis mind benne vannak.

Képek mindjárt jönnek.

Előzmény: Kata_Léna (7093)
Kata_Léna Creative Commons License 2017.06.11 0 0 7093

Sziasztok!

Mi szeptemberben készülünk utazni, már 2 évre visszamenőleg elolvastam mindent itt, számomra nagyon hasznos ez a fórum! Kérdezném, hogy valaki esetleg le fotózta-e a bevándorlási papírokat, amit a repülőn kell kitölteni? Nagyon érdekelne, szeretnék a lehető legtöbb dologra felkészülni...

Szerintetek Praslinon a Grand Anse szeptemberben is füves? Hol érdemes szállást bérelni Praslinon ha nem akarok minden napra kocsit bérelni, melyik az a partszakasz ahol több take away vagy bolt van?

Léna007 Creative Commons License 2017.06.08 0 0 7092

Köszönöm a visszajelzést! Má azt hittem, elijedt tőlem az egész fórum :-)

Nekünk is az első két napban Mahén esősebb. borúsabb idő volt. A második napon jártuk körbe az egész szigetet kocsival, az összes strandot, ezt utólag sajnáltam nagyon, hogy szürke fényviszonyoknál fényképeztem mindent és nem kék éggel.

Előzmény: Akdeniz (7091)
Akdeniz Creative Commons License 2017.06.08 0 0 7091

Szia Léna! Azért, mert itt csendben vagyunk, azért még olvasgatjuk ám a blogodat szorgalmasan. :-)

 Mahe valóban más egy kicsit és nekünk még pechünk is volt vele. Első nap nagyon szürke, borongós idő volt, így megnéztük Viktóriát. Egy délután bőven elég volt rá. Másnap nemcsak borús volt, hanem egyre többször esett is. Délelőtt még próbálkoztunk a strandolással, de aztán feladatuk, mert délután már ömlött az eső. Harmadik napon úgyszintén. Autózgattunk egy pár órát, hátha találunk a szigetnek olyan részét, ahol nem esik, de nem volt. Néha azért ki tudtunk szállni az autóból de 50-100 méternél nem tudtunk tőle messzebb menni, hogy bármikor vissza tudjunk menekülni. A negyedik, utolsó napunkon ragyogó kék ég és szikrázó napsütés volt ugyan, de az előző napokon lezúduló, és a hegyekről az óceánba ömlő eső telhordta avarral és főként sárral a vizet. De addig autóztunk, míg nagy nehezen találtunk egy szép kis öblöt, amit megkímélt a csapadék. Így egy napot azért Mahe-n is tudtunk strandolni. 

Előzmény: Léna007 (7090)
Léna007 Creative Commons License 2017.06.05 0 2 7090

Elkezdtem a részletes beszámolóm, kb. két naponta jön hozzá egy új rész: itt

Léna007 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 7089

Nagyjából ennyi jutott eszembe, amint lesz blogbejegyzésem, képekkel, linkelem itt.

Ja és Mahén nem voltunk a botanikus kertben, pedig imádom az összeset, de mivel azt írta a könyv, hogy azoka növények vannak, amik a szigeteken mindenhol, így azt gondoltam, mi mér mindent láttunk, nem tud újat adni.

Léna007 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 7088

Mahe

Sajnos azoknak kellett igazat adjak, akik azt mondták, hogy ebben a sorrndben: Praslin - La Digue - Mahe sokkoló. A sok infrastruktúra, a nyugalom eltűnése, a sok autó, a sok ember, a autentikus helyek eltűnése elvitte a varászt. Amíg Praslin és La Digue exotikum voltak, Mahé egy szép trópusi hely volt csak. Végigmentünk az egész partvonal mellett, sehol sem lehetett fürdeni szinte, nagyobb ismertebb strandokon gyilkos hullámzás, nyugusabb sekélyebb öblökben nulla víz. A Bea Vallon nagyon szép volt fürdeni: kristálytiszta lassan mélyülő víz, be lehetett menni, bentebb is és júkat úszni, sok árnyékos hely. A take awayes kifőzdék minden nap ott voltak a parton, minen nap onnan vettünk kaját, nagyon finomak voltak, de a kiszolgálók iszonyat tahók. Egyik sem mosolygott. Unták, hogy bele akrunk nézni minden edénybe, ha kiválasztottuk a kaját, mégsem azt tették a tálba, nem figyeltek, mit kérünk, ha jött helybéli, minket félretoltak és azt szolgálták ki, amit az orrunk előtt kapott 25 Rupiáért, azt mi 50-ért kaptuk vagy 75-ért.

A Baobab pizzériára igen mérges lettem. nagyon éhesek voltunk aznap. Odamentünk fél 6 körül, mondtuk, hogy el akarunk hozni két pizzát (egyiket akartuk csak megenni, másikat betenni otthon a hőtőbe) és mondta az egyik szakács, hogy jöjjünk visza 18:30-kor, akkor nyitnak. Visszamentünk 19 órakor és dugig tele volt, odamentünk a kiadó ablakhoz és mondtuk, hogy elvinni szeretnénk két pizzát, erre odajött egy pincérlány és durván elhessegetett, hogy nincs elvitel, és tele vannak, várnunk kell és máris félretolt le a parti oldalra a homokba, hogy ott várjunk. Ott is hagytuk őket, mint a huzat, így nem ettünk pizzát egyszer sem.

Ami szemközt volt az út túloldalán szintén pizzéria felirattal, az egyszer sem volt nyitva. Pedig láttunk a strandon kék pizzakartont a kezében tartó párt, szóval valahol csak adnak take awayre is.

A vezetési stílus mahén horror volt. Szerencsére párom maga a megdermedt nyugalom, nem lehet kihozni a sodrából és teljesen nyugisan elvezetgetett minden szituban.

Mahén rengeteg piás ember van. Fiatal tini lányok isszák a strandon whiskey-s üvegből a töményet, helyeik isznak mindenhol, total berúgva ücsörögnek a partokon.

Mahén 3x túráztunk és mind nagyon tetszett: egyszer a Victiriától délre a szigetet elsőként keresztülszelő kanyargós útról kiindulva a Copolia Trail-en, ami 2 órás volt, dzsungelben, nagyon szép és a végén a hatalmas gránittömbös platón, ahonnan a Victoria előtti területet lehet belátni, gigantikus a panoráma.

Egyszer ott, ahol a sziget déli részén végetér az út, azaz nem véget ér, hanem elkanyarodik a Victoria felőli oldalról a másik oldal felé, Anse Marie-Luise-túl az Anse Capucins -hoz. Csodálatos erdőkön megy az ösvény, de ott sem lehetett fürdeni sehol a vad hullámzástól.

Végól az északi csücsükben, az Anse Major Trailen, itt is valami csodálatos a panoráma, és a strand is, nagyon jó volt, itt nem hullámzott a víz és kristály tiszta volt, voltak sziklák és elhalt korallok is. Ami negatív volt, egy hajónyi kínai hiperaktív turista volt itt éppen. De nagyon szép volt, megérte.

 

Összességében a helybéli emberek hozzánk nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Nem volt negatív tapasztalatunk.

 

Léna007 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 7087

La Digue

A biciklizést élveztük nagyon, bár voltak jókora emelkedők, és amit mi ott izzadtunk, nem csak biciklizésnél, hanem minden mozdulat nélkül is, az már nem emberi volt. La Digue-s 4 napunk alatt felhős, borzlt idő volt, sok kis rövid záporral és éjjeli nagyobb esőkkel, de emiatt olyan extrém páratartalom volt, hogy borzalom.

Nagyon tetszett a sziget. Reggelink szegényes volt a Pension Michelben, így sokszor ebédet és vacsorát is a Gala Take awayból hoztunk. Olcsó volt, nagy adag és finom. Soha nem volt bajunk a kajától, csak Mahén nekem egyszer durvább hasmars.

A Robert Agnes tura leírhatatlanul jó volt, bár nem Robert vitt minket, hanem az öccse, de a végén ő is utánunk jött és becsatlakozott.

Elmentünk Grand Anséról, Petit Ansén át a Cocoig, az nagyon szép kis túra volt. Előző nap megpróbáltuk a másik oldalról, a bicikliút végéről, de 50 méter sziklamászás után feladtuk és pánikolva menekültünk le a sziklákról a tengerbe, ahol még apály volt, de már jött vissza a tenger és a vízben mentünk vissza, mert a sziklákon néhol hatalmas hasadékokat kellett volna átmászni, ahol semmi kapaszkodási lehetőség nem volt. Olyan durva volt, mint a Robertes túra némelyik keményebb része, csak ott éppen Robert ereszett le egy szikláról, bátjya fogott fel alulról és még egy haver német srác is volt velük, aki Robert barátnőjének a haverja és az vette át ezeken a nehéz helyeken a hátozsákokat, hogy ne szoruljunk be.

Tetszettek nagyon a denevérek. Első estéken fogalmunk sem volt, mi ad ki olyan hangot, mintha a disznót ölnék éppen, de utána már nagyon vicces volt. Egyetlen strand, ahol volt víz a tengerben és lassan mélyült, nem hullámzott, a városból kifelé vezető út mentén, a temető utáni kanyarban volt. D'Argentnél csak pocsolya volt, Grand, Petit, Coco gyilkos hullámok...

Léna007 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 7086

Még egy kis összefoglaló.

Az Emirates-szel való repülés nagyon tetszett és az Airbus 380-assal valami álom volt, a nagy hely, a finom belső kivitelezés, a szuper kiszolgálás és media programok. Az összes középső négyes ülés üres volt, ott lehetett aludni. Imádtam. :-)

 

A pici Twin Otter géppel Mahéről Praslinra is nagy élmény volt, nagyon tetszett, mint egy sétarepülés. Csak nem volt benne levegő és kezdtem kicsit bepánikolni, hogy megfulladok.

 

Praslin
Anse Volbert külső szélén (Lazio irányába) volt a szállás, gyalog az út mentén brutál hosszú volt a központba bemenni, de a parton nem. Nem ettünk egyszer sem étteremben, túl drága volt. Itt főztünk magunknak háromszor itthonról vitt alapanyagból. A reggeli nagyon kiadós és változatos volt, 9 szelet nagy tpoast kenyeret adtak és mindig négy megmaradt, ebből pakoltunk szendvicset lapkasajttal, meg szalámivel, meg kekszeket és kis banánt vittünk napközbenre magunkkal.

Mikor volt kocsink, felfedeztünk Grand Anse bevezető csücsében: ha Valle de Mai felől jön az ember, egy kanyarban van egy templom és utána rögtön jobb kéz felé egy elkerített rész, ahol éttermek és gyorsbőfé és kifőzde vannak. A kifőzdében 60-70 Rupia volt egy hatalmas nagy adag étel, nagyon finom volt, innen kétszer vettünk.

Ha emlékeztem, a Goergettere nem is akartam menni, mert gobndoltam, nekem nem kell ez a macerás bejelntkezési mizéria. De az érkezésünkre két perccel minden bejelentés nélkül elkezdett telefonálni a szállásunk tulaja, azt sem tudtuk, hova, vagy miért. Hát a Lemuriába és foglalt időpontot két nappal későbbre, így hát aznapra meg is volt a programunk is odamentünk. Az tetszett ott, hogy az egész szigeten nem volt ekkor másik fürödhető strand, mert vagy csak bokáig érő víz volt, vagy a Lazion két méteres hullámok. A Georgetten volt a víznek a legszebb színe, teljesen étlátszó tiszta volt és a hullámok nem voltak nagyok és lassan mélyült. Árnyék is volt. így azán egy második alkalommal is visszamentünk. Kifelé mondtuk az őrnek, aki szuper kedves és aranyos volt, hogy írjon már fel mgegyszer, de mondta, hogy nem lehet, újból kell a tulajunknak telefonálni, olyan röhejes ez az egész. Mikor másodjára mentünk egy tök hülye őr volt, elkezdett szabályokat felsorolni és kioktatni...

A Cusine - Curiose -St. Pierre hajókiránduláson voltunk. Mi ezt úgy képzeltük el, hogy egy nagy jahó lesz, talán katamarán. 120 Euro volt fejenként. Hát nem az volt, hanem egy négy fős motórcsónak, aminek minden alkalommal nem indult be a motorja, csak azitán, minek után a kötött sapkás raszta megkalapált egy szeget egy üveggel. :-) amúgy a szállásunk tulaja mondta, hogy nehogy menjünk a parti rasztákkal, mert azok becsapnak, ő tud jó céget, így nála foglaltuk. A kis csónak úgy dobált a két méteres hullámokon, hogy majd kirepültünk belőle és csurom vizesek is voltunk, de összességében nagyon jó volt. Cusine nagyon érdekes volt, rengeteg fészkelő madarat láttunk és Curiose-on meg jó volt a kaja.

Összessgégben minden tetszett. Nem volt internetünk, de mivel 4 napig volt autónk és gyakrabban elmentünk a reptér melltt, megálltunk ott és az érkezős résznél neteztünk egy jó darabig. ;-)

Léna007 Creative Commons License 2017.06.03 0 0 7085

Előzmény: COOP (7079)
Léna007 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 7084

Ja, és ez csak akkor érvényes, ha tranzitban maradsz, ha kimész és újrabecsekkolsz, már nem vihetsz semmilyen folyadékot sem, talán nálatok így volt.

Előzmény: COOP (7079)
Léna007 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 7083

Hazaértünk.

Végül egy féliteres dark rumot tettem a bőröndbe, semmi baja nem lett, köszönöm a bíztatást, mert a duty freeban csak háromfajta rum volt, extra dark, kúkuszos fehér és sima white, mindegyik egy literes. Mérges voltam, mert összesen a behozatali szabélynak megfelelően 4x0,5 litereset akartam különbözőeket ajándékba, a darkot pedig nekünk. Így végül egy egy literes kúkuszosra tellett a maradék Rupiánkból. Azt leforrasztották és a tranzitban kutyát nem érdekelte.

 

A piros szivecskés magokból csak két darabot hoztam végül haza a farmerem zsebében, a többit nem mertem, valamint két darab mini tengeri csigaházat, ajándékba, mert kérte valaki, magunknak nem. Fűszert, meg semmi mást nem vettünk kint, nem volt olyan nagy választék, mint Thaiföldön vagy Afrikában.

 

A napokban íro még több részletet is.

 

 

Léna007 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 7082

Kérni kell, hogy ragasszák le az erre speciális zacskóban, azt lehetetlen kinyitni, csak ha szétvágod, ha abban van, tudják, hogy duty free áru, nem dobatják el, már többször is hoztunk így és most sem dobatták el, holnap teszek fel róla fotót. ;-)

Előzmény: COOP (7079)
Laci v Creative Commons License 2017.06.02 0 0 7081

Nagyban függ az őrök hangulatától arrafelé. Mi Seychellesen úgy vittünk fel liter vizet a repülőre, mint a huzat. A csaj mutatta igyak belőle. Ok ittam. Mosoly. Mehet. Európában nagyobb a szigor, mégis több a gond.

Siemens113 Creative Commons License 2017.06.02 0 0 7080

nem tudom melyik lehetett. Én a Turkish-el IST-n keresztül hoztam rum-ot az tuti, átszállás is volt meg átvilágítás is, de nem dobattak ki semmit. A család nagy örömére, együtt megittük Karácsonykor. :)

Előzmény: COOP (7079)
COOP Creative Commons License 2017.06.02 0 0 7079

de sajnos igen, okoz, nekünk 2 x kidobatták, azóta nem hozok dutyből. Ha nekünk Bp-ig van egy európai átszállásunk, oda már nem vihetem be a becsomagoltat sem...

 

Előzmény: Léna007 (7078)
Léna007 Creative Commons License 2017.06.01 0 0 7078

Köszi. Egy fél literest vettünk és bepakoltam. 

A duty free mindig az utolsó átvilágítás után van és amit ott veszel azt átszállásos útra lezárt zacsiban szokták adni,  és amíg az a zacskó le van zárva,  addig az átszállós átvilágításoknál sem okoz problémát. 

Előzmény: COOP (7077)
COOP Creative Commons License 2017.06.01 0 0 7077

elég, hidd el :)

én nem szoktam buborékos fóliát sem vinni soha, mégis most is hoztunk rumot :) és 3 üveg volt 1 bőröndben, a ruhákba csavarva.

Igaz a bőrönd merev falu...

Amúgy a duty reeben nem tudnám megvenni, mert az utolsó átvilágtásnál elveszik... legalábbis eddig elvették, így ezt em kockáztatom, ugye nem direkteb jövünk haza...

Előzmény: Léna007 (7076)
Léna007 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 7076

Mikor Görögországba utazunk,  viszek én is mindig buborékos fóliát,  mert onnan mindig hozok kakukkfűmézet. De itt nem terveztünk rumot venni,  csak egyik nap nagyon brutál módon elkapott a hasmars és emiatt vettünk egy fél literes dark rumot és annyira ízlik,  hogy most mégis akarok venni. :-)

De bubis zacsi nélkül nem tudom elég lenne e csak ruhanemű,  meg a bőrönd annyira tele van,  hogy őszintén,  azt sem tudnám,  hogy hova. De köszi. 

Mauritiuson vettük a számunkra legfinomabb rumot,  abból még van otthon. 

Előzmény: seci (7073)
Léna007 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 7075

Úgy tűnik egyenárak vannak a szigeteken. Igen 30. 

30 volt Praslin reptérről Anse Volbertig és 30 lesz Beau Vallonból a reptérre. A komptól (Victoria) Beau Vallonig 15 volt. 

Előzmény: csincsilla72 (7074)
csincsilla72 Creative Commons License 2017.05.31 0 0 7074

Köszönöm szépen!

 

Azt hiszem, viszünk mi is és rettegni foogok én is :-)

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen taxiárakkal kell számolni. Találtam a neten pár adatot, ez alapján egy reptér- Beau Vallon transzfer 30 euro. Lehetséges ez?

Előzmény: Léna007 (7059)
seci Creative Commons License 2017.05.31 0 1 7073

Azert ne feledd, hogy az uveg sokkal, sokkal kemenyebb, mint egy muanyag flaska (siman raallhatsz). Amit ugye nem szeret, ha odavagjak valamihez (amiben meg a puha mua flaska jobb), de mi minden utazaskor viszunk/hozunk igy uveget es soha nem tort.

-seci

Előzmény: Léna007 (7072)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!