Keresés

Részletes keresés

kicsinim Creative Commons License 2024.04.12 0 0 8959

Az alltrails.com is tök jó, reg után le is lehet tölteni a térképeket. 

Előzmény: frozendaiquiri (8958)
frozendaiquiri Creative Commons License 2024.04.06 0 0 8958

Bár nem engem kérdeztél, de talán tudom a megoldást. :)

A legegyszerűbb: Google térkép, rázummolsz mondjuk Mahéra, és bizonyos nagyítás után megjelennek a hegyi túraútvonalak, szinte pontosan megmutatva a kiindulópontot. 

Ráböksz mondjuk a Copolia Hike-ra, ott találsz információt és a véleményekből is sok mindent le lehet  szűrni. Mennyibe kerül, mikor nyit és meddig, kb. mennyi időt vesz igénybe, milyen a nehézségi fokozata, kell-e túracipő vagy elég az edzőcipő és a többi.

A fizetős túraútvonalaknál a kiindulópontnál egy bódéban vagy kisházban kell regisztrálni és fizetni.

Csak kártyával lehet.

Mi az említett Copolián(fizetős) és az Anse Mayor(ingyenes) túrán voltunk Mahén és La Digue-on az Anse Marron-on de azt nem ajánlom magatokban(veszélyes és átláthatatlan) csak vezetéssel. 

A Mahén elérhető hegyi túrákhoz nem kell segítség, azt simán le lehet tudni anélkül is. 

 

Előzmény: moonwalkr (8957)
moonwalkr Creative Commons License 2024.04.05 0 0 8957

Egy dolog ütötte meg a szememet: "Voltunk...hegyi túrákon (ezek nagyon jók)".

 

Na ezekről írnál pár szót? 

Ha több ilyen túra van, akkor miben különböznek?

Mi van bennük egyáltalán, merre jártál velük?

És hogy lehet elérni, megtalálni a forrást (FB? ajánlották? a szálláson volt kiplakátolva?)

Előzmény: princ007 (8956)
princ007 Creative Commons License 2024.03.27 0 3 8956

Sziasztok,

 

Kis késéssel beszámolnék a tavaly júniusi utunkról. Köszi mindenkinek a tanácsokat, infókat mégegyszer. 

 

Utazás: Emairates - Bécsből minden tökéletes volt, az átszállási idők, a repülő, a kiszolgálás szóval ahogyan az Emirates-től elvárható volt. A bécsi indulásra azért szavaztunk mert kb 3-400 e ft-vel olcsóbb volt négyünknek így a repjegy mint itthonról.

 

Mi 8 napot töltöttünk el a fő szigeten nem mentünk át a nagyobb szigetekre. Ez az idő sem volt elegendő a sziget teljes felfedezésér.

 

Szállást Booking-on foglaltam fent volt ugyanaz Airbnb is de ott drágább volt (Cap-sud self catering Turtle bay). Nagyon jó választás volt négyünknek (2 gyerek 15, 13 évesek) a 3 szobás két fürdős emeleti lakás hatalmas nappalival konyhával. A szállást vezető hölgy tök kedves volt folyamatosan hozta a friss gyümölcsöt adta a jó tanácsokat.

 

Béreltem kocsit ezt is a szállásadó hölgy intézte, reggel jött egy ember hozta a papírokat, amit ott kitöltöttünk, hozta a bankkártya terminált és már vihettem is a kis autót (kb 20 e Ft / nap). Ha ilyenben gondolkoztok, ne felejtsétek el hogy megterhelik a számlátokat kb. 500.000 Ft-vel amit pár nappal kocsi leadását követően vissza "utalnak". (OTP-nél kicsit lassabb)

 

Időjárás miatt nagyon aggódtam mivel sok helyen írták, hogy nem ez a legjobb időpont az utazásra. Hála égnek nem így lett, végig szikrázó napsütés talán egy nap esett kicsit az eső. A helyiek azt mondták ők ezt az időszakot szeretik a legjobban mert kicsit hűvösebb van 30 fok reggel 28 este :-).

 

Oltás: eszünkbe sem jutott!! Semmi bajunk nem volt, ok csapvizet nem szabad inni de el is mondják mindenhol.

 

Pénzváltás: szerintem érdemes váltani helyi pénzt mert ugyan mindenhol lehet euro-val fizetni de nem úgy váltják át mint a bankok értelem szerűen :-) Ahol nem kártyával fizetsz (amerre jártam szinte mindenhol lehetett vele fizetni még a kis take away kajáldában is) ott jobb ha a helyi pénzzel intézed a dolgot.

 

A 8 nap alatt sikerült szinte az egész szigetet bejárni. Köszönhetően a választott időpontoknak, voltak olyan partrészek ahol csak mi 4-en fürödtünk. A fővárost pont valami ünnepnap alatt látogattuk meg így ott is szinte csak mi kóboroltunk az utcákon :-)

A partszakaszok tényleg nagyon szépek hangulatosak, tiszták és változatosak. Gyerekeinknek az Intendance volt a kedvence ahol hatalmas hullámok közt lehetett ugrálni a vízben, fürdésre amúgy nem igazán alkalmas pont a hullámok miatt, de a környezet a parton lévő kis "bár" tényleg nagyon rendben van. Nekünk feleségemmel egy kis eldugott partrész volt a kedvencünk egy barlang mellett ahol egy "hajléktalan" lakott, itt jól lehetett sznorkerezni lazulni a parton.

Cap Ternay is nagyon jó kis hely gyönyörű környezet, két valamiféle "rendőr" felügyeli a helyet amit kis sétát követően tudsz elérni, de nagyon megéri!!!!

Érdemes a szigetet körbejárni és megkeresni azt a partszakaszt, ami mindenki számára a legjobb.

Megnéztük a Sauzier vízesést nagyon szép helyen van kicsit kalandos az oda út,de vannak helyi srácok akik odavisznek persze nem ingyen :-) ja meg kell valami bácsinak adni valamicske aprópénzt belépő gyanánt. Na az ilyenhez kell a helyi pénz. Mi  10 eurót adtunk a helyi srácoknak aki odavezettek  mondtam nekik ez kb hány rúpia mondták az ok, persze a boltos nem úgy váltotta át nekik mint a bank és jöttek a végén még reklamálni hogy kevés amit adtam. Van az itteni partrészen egy csapat akik átvittek minket a szemben lévő Therese kis szigetre úszkálni, na ez is nagyon megérte az 50 Euro-t amiért kivittek meg visszahoztak. Van itt egy jó kis étterem Del Place kb olyan 60 Euro körül ebédeltünk 4-en.

Voltunk egy botanikus kertben (ok volt), Takamaka rum gyárban (nem volt valami nagy dolog), hegyi túrákon (ezek nagyon jók).

Mi "önellátósak" voltunk így a helyi boltokban vásároltunk reggelinek valót, ebédre általában kisebb take away-ból vettünk halat, pizzát hamburgert vacsira meg étterembe mentünk. A boltok árai hasonlóak a hazaihoz az éttermek is kb ilyesmik mint nálunk vidéken. A take awayos árak nagyon barátiak ok nem olyan a színvonal mint egy étteremben de a parton egy ebédnek pont jó.

 

Összességében nagyon jól éreztük magunkat remek volt minden. Féltem, hogy a gyerekek unatkozni fognak de nem így lett hála égnek ők is nagyon élvezték az itt töltött időt. Kellett volna még 2-3 nap hogy a sziget északi Beau Vallon feletti részét is megnézzük meg még egy hosszabb túrát is le akartunk nyomni de sajna erre már nem volt idő, sebaj majd legközelebb!!

 

Röviden ennyi remélem tudtam én is segíteni kicsit azoknak akik most terveznek oda utat!

 

Jó pihenést mindenkinek!

 

Üdv!

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: princ007 (8834)
almart Creative Commons License 2024.02.10 0 0 8955

Van fb csoport,ajanlom,ott nagyobb a porges,mint itt a topikban. 

https://www.facebook.com/groups/2391300531142043/?ref=share

Előzmény: Kristine82 (8954)
Kristine82 Creative Commons License 2024.02.10 0 0 8954

Köszönöm  a válaszokat,végül én is úgy  döntöttem,hogy nem adatok be oltást aztán reménykedek :)

3 hétre megyek ,mahe  ,Praslin,la digue  elosztva. Nagyon sokat olvastam vissza a fórumon, remek tanácsok vannak ..

Még ez a homoki légy vagy mi érdekelne hogy ott kint nem vettetek rá krémet vagy nem használt ?

frozendaiquiri Creative Commons License 2024.02.09 0 0 8953

Szia!

 

Nem kell semmilyen oltás Seychelles-re, ha betartod az alap eü. szabályokat. 

Amúgy merre leszel? Fősziget vagy Praslin, esetleg La Digue avagy ebben a sorrendben? 😉

 

Előzmény: Kristine82 (8948)
pali923 Creative Commons License 2024.02.09 0 0 8952

A Hepatitis A-t ajánlják, ha az ember Afrika irányába megy, vagy más egzotikus utakra. Az igaz, hogy nem kötelező, csak ajánlott. Mi most megyünk éppen Afrikába, és úgy gondoltuk, hogy vannak még terveink olyan irányokba is, ahova majd kötelező lenne. Ezért beadattuk, jó lesz az majd később is. Ugyanez a helyzet a sárgasággal és a tetanusszal is.

 

A Hepatitis-B csak vér útján terjed, hacsak nem történik valami nagy gebasz, azt nehezebb elkapni.

Előzmény: _chillout_ (8951)
_chillout_ Creative Commons License 2024.02.09 0 1 8951

Szia

Hep A+B már egész Európában benne van az oltási programban, Magyarországon az 1999. után születetteket oltják. Ártani biztos nem fog, de ha erre utal a kérdés, Hep A és B szempontjából a Seychelle semmivel sem veszélyesebb, mint pl Magyarország.

Előzmény: Kristine82 (8948)
kicsinim Creative Commons License 2024.02.09 0 1 8950

Csak úgy mondom, hogy Olaszországba vagy Horvátországba is javasolnak oltást :D. Én nem fogok, de mindenki maga dönti el. 

Előzmény: Kristine82 (8948)
almart Creative Commons License 2024.02.09 0 1 8949

Szia,bennunk anno fel sem merult az oltas,nem is olvastam,hogy ajanljak.

Előzmény: Kristine82 (8948)
Kristine82 Creative Commons License 2024.02.09 0 0 8948

Sziasztok 

Áprilisban megyek  seychellesre ,már nem sok időm van ,gondolkozom ,hogy mennyire fontos a hepatitis A vagy  B beoltattni .

Nem sok kedvem van hozzá ,nem vagyok oltás párti. Itt erről kevés  információ van .

Akik voltak mi a véleménye, hallotattok erről valamit ? Lényeges vagy nem sok esélye van elkapni ? Köszönöm  mindenkinek  a választ 

Brembe Creative Commons License 2024.02.05 0 0 8947

Nem is értem ennek a Cafe Chez Julien-nek miért 1.9 a google értékelése ?   :-)

Előzmény: frozendaiquiri (8943)
Brembe Creative Commons License 2024.02.05 0 0 8946

Köszönöm szépen !

Előzmény: _chillout_ (8942)
Brembe Creative Commons License 2024.02.05 0 0 8945

Szia ! Nagyon köszönöm , meg is néztem , szerintem így már megtalálom. 

Előzmény: frozendaiquiri (8943)
frozendaiquiri Creative Commons License 2024.02.05 0 0 8944
frozendaiquiri Creative Commons License 2024.02.05 0 1 8943

Szia újra!

 

Ha szabad javasolnom, menj egy picit tovább, elhagyva a Four Season's Resort főbejáratát(sok autó parkol) tovább az úton pár száz méterrel odébb megtalálod Mahé legjobb strandját. Eldugott helyen van, mégsem üres, van 2 étterem. A Chéz Jules-t amin keresztül megközelíthető a beach(egyetlen lehetőség) azt felejtsd el, egy idióta ex chéf a tulaj, egy igazi antiszociális elmebeteg. Át kell menni a területen, azt csókolom.

A másik hely normális, ha ini-enni akartok akkor csak is ott!

Anse Soilel, azaz az éjjel világító halak partja.

Ahogy leérsz a beachre, jobbra egy mesebeli, pálmafákksl ölelt, gránitsziklás, fehérhomokos álom tárul eléd, hátad mögött egy gyönyörű dzsungel, lagúnával és balra pedig amit keresel, Mahé egyik, ha nem a legjobb snorkel paradicsoma tele színesebbnél-színesebb halakkal, rájákkal és ártatlan zátonycápácskákkal.

 

Keress rá a goggle térképen, maga a félsziget, ahol a beach és az általad említett Four Season van, Takamaka falutól és annak tengerpartjától 10-15 perc autóútra van. Az út mentén tábla jelzi a szálloda és a Beachek neveit, amikor balra le kell kanyarodni. Természetesen ha északról jössz akkor jobbra!😀

Mi 3X is ott voltunk fürdőzni, hidd el Mahén nem találsz szebb és békésebb partot. Alig van hullám, ami a nyugati és a déli partokon abszolút jellemző, látsz, tapasztalsz olyan öblöket, beacheket amelyekben életveszélyes a fürdés, az úszás meg szinte lehetetlen. Intendance, Police, Takamaka például.

Előzmény: Brembe (8941)
_chillout_ Creative Commons License 2024.02.05 0 0 8942

Szia, igen, a Seychelle-szigetek összes (nem privát) szigetére igaz, hogy a partjai ingyenesen látogathatók. Egyetlen kivétel Anse Source d'Argent La Digue-on, ez a part a Union Estate Park területén van és csak belépőjeggyel látogatható.

Sok olyan part van, ami egy szálloda területén van, ilyenkor a szálloda recepcióján kell vagy előzetesen, vagy a látogatáskor bejelentkezni, felveszik az adataidat, elmagyarázzák, hogy merre kell menni, és már mehetsz is.

Előzmény: Brembe (8941)
Brembe Creative Commons License 2024.02.05 0 0 8941

Azt olvastam valahol , hogy a Four Season előtti strand a legszebb snorkellező hely . Tud erről valaki ? Meg hogy lehet oda lejutni ? Valaki azt is írta hogy a hotel recepcióján keresztül . Létezhet hogy ott simán átengednek ?

moonwalkr Creative Commons License 2024.02.04 0 1 8940

Meg hát Seychelles-re nyaralni megy az ember, nem schwartz pénzt keresni. Legalábbis a legtöbben:)

Előzmény: frozendaiquiri (8939)
frozendaiquiri Creative Commons License 2024.02.04 0 0 8939

Pont időben születtem ahhoz, hogy átéljem, sőt tevékeny részese lehessek a nyolcvanas évek valutázós időszakának. Vendéglátóipar gyerekkorom óta, anno nyugati vendégkör, szerinted? 🙂

Évekkel később viszont sikerült átbaszniuk egy utcai(bevásárlóközponti) pénzváltásnál, természetesen a kilencvenes évek végén. Aki nem hivatalos  pénzváltóban, bankban, szállodában vált pénzt, ki van téve annak, hogy esetlegesen lehúzzák, átbasszák, mint ahogy velem tették és el sem kellett utaznom külföldre.

Afrikában én nem mernék váltani kisboltokban, utcán, szórakozóhelyen. 

Amúgy tőlem senki sem kérdezte sehol hogy szeretnék-e váltani. Olvastam is, hogy szigorúan veszik a valutázást. Azért kérdeztem mikor voltál, mert ez szerintem nem olyan régi dolog. Az állam által üzemeltett parkok, múzeumok is csak kártyás fizetéssel látogathatók. Mikor ti voltatok akkor is így volt?

 

Igazából kicsinim eldönti, hogy mit szeretne, van hivatalos út amiben nem lehet megfázni és van a swarz amelyben csúnyán megégetheted magad.

 

Előzmény: Ka Pál (8938)
Ka Pál Creative Commons License 2024.02.04 0 1 8938

Te mikor születtél? :O)))) A múlt évezredben bizony Magyarországon nem lehetett valutához jutni másképp értelmes mennyiségben.

 

A banki tevékenység minden országban tiltott magánszemélyek számára, Magyarországon is!

 

Ezt a szükség természetesen felülírja és bizony a világ sok országában napi rendszerességgel űzik is az emberek.

 

Szerintem attól, hogy te nem tapasztaltad szabálykövető polgárként, nem azt jelenti, hogy nem létezik ez a megoldás...

 

Az én tapasztalatom az, hogy bármely országban a kínai/indiai tulajdonú boltokban minden megoldható.

 

Előzmény: frozendaiquiri (8936)
kicsinim Creative Commons License 2024.02.04 0 0 8937

Köszi, de asszem inkább a hivatalosra szavazok. 

Előzmény: Ka Pál (8935)
frozendaiquiri Creative Commons License 2024.02.02 0 0 8936

Te mikor voltál Sey-en?

Szerintem ilyen már biztos nincs, semmi ilyesmit nrm tapasztaltam.

 

 "A Seychelle-szigeteki rúpiára történő átváltás kizárólag bankokban, engedélyezett pénzváltóknál vagy a szállodában történhet."

 

"FIGYELMEZTETÉS! Bűncselekménynek minősül a pénzváltás bármely személlyel vagy vállalkozással, kivéve az erre felhatalmazott és fent felsorolt személyeket."

Előzmény: Ka Pál (8935)
Ka Pál Creative Commons License 2024.02.01 0 0 8935

Praslinon és La Diguen az összes, kis piszkos indiai mindenes boltban válthatsz valutát rupiára.... útlevél nélkül.

Előzmény: kicsinim (8930)
kicsinim Creative Commons License 2024.01.31 0 0 8934

Köszi! 

Előzmény: frozendaiquiri (8933)
frozendaiquiri Creative Commons License 2024.01.30 0 0 8933

Én 3 x váltottam pénzt, egyszer a reptéren mikor megérkeztünk, egyszer Beau Vallonban és La Digue-on szintén. 

Sok pénzváltó nincs, a fővárosban van pár, Beau Vallonban szintén, de a kisebb településeken nem nagyon láttam. 

La Digue-on is a kikötő mellett, a főutcában van 2-3 hely(Bank) ahol tudsz váltani.

Útlevél legyen nálad, anélkül nem váltanak. 

Előzmény: kicsinim (8930)
Brembe Creative Commons License 2024.01.30 0 0 8932

Ketten leszünk a párommal . Biztos lesz bőven holtidő , elméletileg reggel 6 óra 50.-kor száll le a gépünk . Reggelizgetünk addig valahol , majd csak eltelik .

Előzmény: frozendaiquiri (8927)
Brembe Creative Commons License 2024.01.30 0 0 8931

És valóban ! Én vakegér .  Nagyon köszi ! :-)

Előzmény: frozendaiquiri (8927)
kicsinim Creative Commons License 2024.01.30 0 0 8930

Köszi szépen :)

Pénzváltási lehetőség a reptéren kívül mennyi van? 

Előzmény: frozendaiquiri (8928)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!