Keresés

Részletes keresés

kaanga Creative Commons License 2001.08.24 0 0 52
Súlyos baleset a Hídember forgatásán

2001.08.24. 16:50:44

A film egyik csatajelenetének több szereplőjét súlyos sérülésekkel szállítottak az egri Markot Ferenc kórházba.
Pontosan nem tudni hány sérültje van Lillafüred és Szilvásvárad térségében a Hídember című történelmi film forgatásának, de több szereplőt is súlyos sérülésekkel szállítottak az egri Markot Ferenc kórházba - értesült a HavariaPress. A kórház orvosainak tájékoztatása szerint az elsősorban töréseket és zúzódásokat szenvedett szereplőket ambulánsan illetve fekvőbetegként kezelték, és egyikük sincs életveszélyben
A baleset egy több mint 400 lovassal zajló csatajelenet felvétele közben történt.

kaanga Creative Commons License 2001.08.23 0 0 51
Ezek szerint a fasorban sincs!

kaanga

Előzmény: Az Illetékes Olvtárs (50)
kaanga Creative Commons License 2001.08.22 0 0 49
NAPÓLEON ÉS A SÁTOROZÁS
2001.08.22. szerda
A FertőHanság Nemzeti Park igazgatója, dr. Kárpáti László nem tud arról, hogy a Napóleon-film szigetközi forgatásán, a robbantásokkal tarkított jeleneteknél félezer statiszta és színész lesz jelen. Mint mondta, tőlük csak sátorozásra kértek engedélyt. Janák Emil vízügyi igazgató fegyelmi eljárást indít, mert eltértek az üzemeltetési szabályzattól, Dr. Magas László, a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. vezérigazgatója pedig kártérítést kér a várható vadászati bevételcsökkenés miatt.

Mondhatnánk, a Szigetköz jóval többet kibírt már ennél. Túl van a Duna elterelésén, a gázolajas szivattyúzáson. Ezek után meg sem kottyan neki, hogy a hullámtéren forgatják a Napóleon-film csatajeleneteit. Három-négyszáz statiszta, színész háborúzik szeptember közepén a tájvédelmi körzetben, lesz hídrobbantás, egymást követik a pirotechnikai effektek.
Önkényes apasztás
Nem tudok robbantásokról és csatajelenetekről. Réten sátorozásra kértek tőlünk engedélyt. Nem olvastam a forgatókönyvet, nem tájékoztattak arról, hogy majd félezer ember lepi el a mellékágrendszert nyilatkozta a Kisalföldnek a FertőHanság Nemzeti Park igazgatója a Napóleon-film kapcsán. A természetvédelmi hatóság ahhoz sem járult hozzá, hogy a vízügy a filmmel kapcsolatos hídépítésre hivatkozva eltérjen a vízpótlórendszer-üzemeltetési szabályzattól. Engedély nélkül és önkényesen apasztották el a zsilipeket állítja dr. Kárpáti László.
Fegyelmi vizsgálatot indítunk a szervezeten belül, mert munkatársaim valóban eltértek az üzemeltetési szabályzattól nyilatkozta a Kisalföldnek az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Janák Emil szerint kellemetlen belső vizsgálat várható, mert nem engedhető meg, hogy indokolatlanul, egyeztetés és a vezetők tudta nélkül változtassanak a vízpótlás szabályain.
Az üzemeltetési rendet hosszú egyeztetési folyamat után hagyták jóvá a szakhatóságok, a gazdálkodók és a helyiek képviselői, többek között a nemzeti park, az erdőgazdaság és az önkormányzatok. Kompromisszum született. A megegyezésben a Duna vízhozamához igazodva szerepel az a másodpercenkénti negyven köbméteres vízhozam is, amire a hídépítés miatt csökkentették néhány napig a betáplált mennyiséget.
Ha jelenleg nagyon alacsony lenne a Duna főmedrében a vízszint, egyébként is negyven köböt engednénk a hullámtérbe. Ezért célszerű lenne felülvizsgálni az üzemeltetési szabályzatot, mert a halpusztulás, az élőhelyek sérülésének lehetősége ezek szerint továbbra is ott van a pakliban véli a vízügyi igazgató.
Száz francia és a döglött halak
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vízügyi igazgatóság szakembereinek döntő részük volt a hullámtéri vízpótlás kiépítésében. Nekik is köszönhető, hogy az ágrendszer legeldugottabb részeibe sikerült vizet juttatni, az értékes élőhelyek fennmaradtak a Szigetközben. És az elmúlt héten a vízügyi igazgatóság munkatársai döntöttek úgy, hogy elkormányozzák a hullámtér táplálását szolgáló víz jelentős részét... Az ok egyszerű: alacsony vízállásnál kevesebb erőfeszítéssel fölépíthetők a Napóleon-hidak a szigetközi Duna-ágakon. A munkát a császár életét bemutató, világsztárokkal teli, nagyszabású film gyártói rendelték meg.
Nem tudtunk arról, hogy a vízszintcsökkentés esetleg az élőhelyek sérülésével járhat állítja a film magyarországi gyártásvezetője, Baló Sándor. Mi a filmkészítéshez értünk, nem a természetvédelemhez. Ha figyelmeztettek volna bennünket arra, hogy emiatt elpusztulhat pár kiló hal, biztosan találtunk volna lehetőséget arra, hogy orvosoljuk a károkat mondta a szakember, és emlékeztetett arra, hogy a filmnek köszönhetően száz francia vendég növeli a helyi szállodák, vendéglátóhelyek forgalmát és viszi magával a Szigetköz jó hírét. Ez talán ellentétbe állítható a kisebb halpusztulással.
Hogyan békítsünk egy herceget?
A hídépítés alvállalkozója az Éduvíz Kft. Az ügyvezető igazgató, Écsi Jenő arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy az egyik híd cölöpverési munkálatait végezték. A pár millió forintos üzlet, amit a Mafilm Szcenika Kft.-vel kötöttek, önmagában nem kívánta volna meg, hogy zárjanak a vízpótló rendszer csapjain, a másik híd betonpilléreinek beemelése azonban már igen.
A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. és a filmesek között a napokban ugyancsak milliókról, ha nem tízmilliókról folyhat a vita. Hogy pontosan mennyiről, nem árulta el dr. Magas László vezérigazgató. Azt viszont igen, hogy a forgatás éppen a szarvasbőgés idejére esik, ezért jelentős kár, illetve bevételkiesés érheti a gazdaságot. Próbálnak megegyezni a napóleonosokkal, egyelőre azonban még nincs aláírt szerződés.
Ezt a szezont leírhatjuk teszi hozzá keserűen az erdőgazdaság fővadásza, Törzsök Gyula. Miért nem forgatnak a haimburgi ártéren vagy a francia természetvédelmi területeken? Csak nem azért, mert ott senki sem engedélyezte volna a háborúzást, főleg a vadászati főszezonban? Kizavarják a szarvasokat a kukoricásba, mi meg fizethetjük a vadkárt. Híres vadászvendégeinket, mint például a liechtensteini herceget pedig valószínűleg nem lehet kártérítéssel kibékíteni.
Akárhogy is lesz, a filmet leforgatják. Albert Györgyi, a produkció magyarországi sajtófőnöke szerint biztos, hogy szeptember közepén világsztárok jönnek a Szigetközbe. Gérard Dépardieu, Kenneth Branagh ahogy eddig, most is biztosan maradandót alkot. A Szigetközben viszont nem maradhat semmi nyom sem. Az engedélyek szerint a helyszíneket az eredeti állapotba kell visszaállítani, még ha szarvasostul, halastul hipp-hopp nem is sikerülhet.
Nyerges Csaba

kaanga Creative Commons License 2001.07.27 0 0 48
A szocialisták azt szeretnék, hogy a legfőbb ügyész bíróság előtt támadja meg a 766 milliós szerződést - értesült a Magyar Hírlap.
Tóth András MSZP-s képviselő elküldte Polt Péternek azokat a dokumentumokat, melyek alátámasztják a gyanút: valakik megkíséreltek kiemelni a Bánk bán költségvetéséből 150 millió forintos állami támogatást. A szocialisták szerint erre utal az a kézzel írott, fiktív költségvetés is, amely a filmet gyártó Ezüsthajó Kft-nél készült, és tételesen leírja a pénzkivétel fázisait.
Polt Péter szerint azonban az ügyészi törvényességi felügyelet nem terjed ki a minisztérium által adott költségvetési támogatás jogszerűségének ellenőrzésére.
A szocialisták ezért a szabaddemokratákkal egyeztetve augusztus második felében össze szeretnék hívni a parlament kulturális bizottságát, ahol meghallgatnák a Bánk bán-film készítőit. Köztük lenne Várnai Tamás, az Ezüsthajó ügyvezető igazgatója, Endrődy Balázs, a cég gyártásvezetője, Káel Csaba rendező, Wermer András producer, Bereczky Csaba Mokép-igazgató, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának több vezetője, élükön Várhegyi Attila politikai államtitkárral.
kaanga Creative Commons License 2001.07.20 0 0 47
450 millió a külföldi Napóleonra - 420 az összes magyar játékfilmre
2001. július 20., péntek, 15.39
450 millió forinttal támogatja a magyar állam azt a négyrészes tévéfilmet, mely - Napóleon címmel - több ország koprodukciójában készül. A szuperprodukció, melyben Gérard Depardieu - a film egyik producere - mellett szerepel John Malkovich is, összköltségvetése 11-12 milliárd forint. A magyar hozzájárulás - 450 millió forint - több, mint 2001-ben az összes pénz, amit magyar játékfilmekre lehet fordítani.
Magyarországon hat héten keresztül forgatják a Napóleonról szóló filmet, mely francia, olasz, német, spanyol, kanadai, angol, amerikai, magyar koprodukcióban készül. Magyarországon szeptember 3. és október 10. között forgatnak majd, ekkor a napi 300 fős stáb mellett 15 ezer statiszta is részt vesz a film készítésében. A négyrészes tévéfilm összköltsége 11-12 milliárd forintnak megfelelő összeg, ennek csak a töredéke az a 450 millió forint, mellyel a magyar állam járul hozzá a filmhez. A magyar játékfilmeseknek viszont nagyon sok pénz a 450 millió forint, ugyanis 2001-ben az összes állami támogatás a játékfilmekre 420 millió forint.
A nemzetközi koprodukcióban készülő tévéfilmnek több producere is van, többek között Gérard Depardieu és Szőts András, aki a film executive producere. A magyar részvételt a Mafilm Rt. és Szőts András budapesti cége, az ASP (André Szőts Productions) képviseli. A magyar államtól kapott 450 millió forint a Mafilmhez kerül, és ebből fedezik az általuk elvégzett munkákat. A Mafilm részt vesz a díszletépítésben, a pirotechnikai és látványtechnikai segítségnyújtásban. Az állami pénz 90 százaléka el is fogy, a 10 százalékot pedig a Mafilm szeretné megtartani - mondta az [origo]-nak a Mafilm Rt. vezetője, Háber Ferenc.
A magyar filmek támogatására szánt állami pénzt a magyar Mozgókép Közalapítvány osztja szét. Alapításától kezdve minden évben 1 milliárd 100 millió forinttal gazdálkodik, ebből játékfilmre idén összesen 420 millió jut. Tehát a Napóleon-filmre többet költ a magyar állam, mint az összes magyar játékfilmre egy év alatt. A magyar minisztériumi vezetőket személyesen Gérard Depardieu győzte meg arról, hogy jó befektetés a Napóleon-film a magyar államnak. "Nem volt nehéz meggyőzni őket"- mondta Szőts András az [origo]-nak. Gérard Depardieu már a tévéfilm előkészületeinél lobbizott azért, hogy Magyarországot is vonják be a film készítésébe - Csehország helyett - , mivel már forgatott itt, és szeretett volna visszatérni ide. Januárban egy napot Budapesten töltött, és Szőts Andrással együtt felkereste Rockenbauer Zoltán kultuszminisztert, Várhegyi Attila politikai államtitkárt, Fodor Lajost, a Magyar Honvédség parancsnokát, Szabó János honvédelmi minisztert és Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnököt is. A honvédségtől háttérsegítséget és katonákat kértek a filmhez, ugyanis a tévéfilm összes csatajelenetét magyar helyszínen forgatják.
Magyarországon a tapolcai medencében, a Szigetközben és a fertődi kastélyban lesz forgatás. Magyar helyszínen veszik fel Austerlitz és Waterloo véres csatáit, a film miatt felépítenek, majd lerombolnak két hidat. A film rendezője kanadai: Yves Simoneau, Napóleont pedig a francia Christian Clavier alakítja. Gérard Depardieu Joseph Fouché rendőrminisztert játssza. Rajtuk kívül szerepet kap még a filmben Isabella Rossellini és John Malkovich is.
[origo]
kaanga Creative Commons License 2001.07.19 0 0 46
Elhúzódik a vita a Bánk bán-film körül
2001-07-19 (a nyomtatott MH cikke)
Nem válaszolt érdemben a kulturális tárca a Bánk bán-filmmel kapcsolatos kérdésekre - jelentette ki lapunknak Tóth András (MSZP). Várhegyi Attila államtitkár szerint a szocialista képviselő kérdései mögött sajátos politikai érdekérvényesítési kísérlet fedezhető fel.
A kulturális tárca szerint Tóth András MSZP-s képviselőnek a Bánk bán és a Hídember című film finanszírozása kapcsán feltett kérdései mögött "nem a közvélemény tájékoztatásának őszinte igénye, nem a filmek iránt szakmai szempontból érdeklődő közéleti szereplő aggódása fejeződik ki, hanem sajátos politikai érdekérvényesítés kísérlete".
Várhegyi Attila, a minisztérium politikai államtitkára arra a képviselői kérdésre, hogy miként tudja biztosítani a tárca a Hídember megvalósításához szükséges 460 millió forintot - a költségvetési törvényben ugyanis ilyen keret nem szerepel - leszögezte: a kötelezettség teljesíthető a megfelelő előirányzatok módosítása révén. A képviselő megkérdezte: a tervektől eltérően miért nem áthidaló hitelből finanszírozták az állami operafilm költségeit, és miért vállalta a minisztérium a teljes költségvetés idei folyósítását. Az államtitkár szerint a hitel felvételének legnagyobb akadálya a magas kamat volt. Várhegyi leszögezte: a kulturális minisztérium és a produkciós cég szerződése értelmében a film befejezésének dátuma 2002. március 30., de az alkotók szerint még ebben az évben elkészülhet a produkció.
A képviselő azt is firtatta: az elmúlt tíz évben készült-e állami költségvetésből film. Az államtitkár utalt arra, hogy a filmek többsége állami pénzből készült, bár azt különböző csatornákon folyósították. Az MSZP-s politikus felvetette: a tárcának el kellene vennie a forgalmazási jogokat a produkciótól. Várhegyi azt állította, a szerzői jogi törvény értelmében az Ezüsthajó Kft. a film előállítójának minősül, így rendelkezik a felhasználási és a forgalmazási jogokkal, a tárcának nyújtott anyagi ellentételezés pedig jogellenes lenne és hátráltatná a film elkészítését.
Tóth András lapunknak úgy nyilatkozott: csupán mennyiségileg kapott kielégítő választ, az államtitkár a tartalmi felvetésekre nem reagált. Várhegyi úgy csinál, mintha nem vetettem volna fel a közpénzlenyúlási kísérletet, mintha nem két költségvetés készült volna a Bánk bánhoz, s nem is létezne Ezüsthajó Kft. - mondta lapunknak Tóth András.
Varga Gergely
kaanga Creative Commons License 2001.07.16 0 0 44
A Bánk bán-párbaj folytatódik a minisztériummal
2001-07-16 (a nyomtatott MH cikke)
Immár harmadszor fordul a Bánk bán-szuperprodukcióval kapcsolatos kérdéseivel a kultusztárcához Tóth András szocialista képviselő. A miniszter helyett válaszoló Várhegyi Attila államtitkár legutóbbi válaszában politikai hangulatkeltéssel vádolja az ellenzéki politikust, aki újabb levelében állítja: a film költségvetési támogatása zavaros, így az ügyet addig viszi tovább, amíg ki nem derül az igazság.
Tóth András néhány napja kapta meg a kultusztárca politikai államtitkárának második válaszát a 767 milliós Bánk bán-operafilm költségvetési támogatásával kapcsolatban. Várhegyi Attila sajnálatosnak nevezi, hogy az ellenzéki képviselő kérdései "nem szakmai szempontból érdeklődő közéleti szereplő aggodalmait fejezik ki, hanem egy választási kampányra készülő pártpolitikus hangulatkeltését" a szuperprodukció ellen. Az államtitkár jelzi: a film befejezésének határideje 2002. március 30-a, ám az alkotók szándéka szerint már év végére elkészül. A Bánk bán támogatásának odaítéléséről a tárca államtitkárai és a miniszter döntött, a bírálóbizottság csak javaslatot tett.
Várhegyi elismeri, hogy a filmet gyártó Ezüsthajó nem minősül a produkció szerzőjének, de hozzáteszi: a szerzői jogi törvény alapján "előállítónak" minősül. - jogszabály alapján pedig a filmalkotás felhasználásának jogát átruházhatták a szerzők az előállító Ezüsthajóra, amely így forgalmazója lehet a Bánk bánnak.
Tóth András tegnap újabb írásos kérdéssorozatot küldött Rockenbauer Zoltán kultuszminiszternek, akitől végre személyes válaszadást vár. A képviselő szeretné megismerni a produkció forgatókönyvéről készült szakvéleményt. Tudni szeretné, ki ellenőrizte szakmailag a film költségvetési tervezetét. Választ vár arra, kitől származott az a "szakmailag kétes értékű ötlet", hogy Placido Domingót kérjék fel a címszerep eléneklésére. Szakemberek állítják ugyanis, hogy nem magyar anyanyelvű énekes nem tudja érthető szöveggel elénekelni ezt az operát, s így valaki kínos helyzetbe hozta a világsztárt felkérő Orbán Viktor kormányfőt is - érvel Tóth András, aki azt sem érti, miért nem tűnt fel senkinek a tárcánál, hogy a film büdzséjének készítői jelentős tartalékokat rejtettek el abban. A képviselő érdeklődik az iránt is, hogy a miniszterelnök személyes tanácsadója, Wermer András csupán látszatproducere-e a Bánk bánnak - 10 milliós díjazásért.
Szombathy Pál
armagnac Creative Commons License 2001.07.01 0 0 43
annak ellenére, hogy egy
szocialista képviselo szerint bizonyos tételeket indokolatlanul túlszámláz
majd a cég.

Na tudod mit?:))))

Előzmény: kaanga (38)
Aradi Zoltán Creative Commons License 2001.06.30 0 0 42
Miért, mi a Polt Péter, mérlegképes könyvelő?
Előzmény: kaanga (41)
kaanga Creative Commons License 2001.06.30 0 0 41
Polt Pétert kérdezik a Bánk bán-büdzséről
2001-06-30 (a nyomtatott MH cikke)
Miután a kulturális tárca érdemben nem foglalkozik a Bánk bán-szuperprodukció kettős költségvetésének ügyével, Tóth András szocialista képviselő a legfőbb ügyészhez fordult. A honatya a birtokában lévő iratok alapján azt tudakolja Polt Pétertől, hogy hivatalból kezdeményez-e vizsgálatot a pénzügyi visszaélésre utaló dokumentumok tisztázása érdekében.
Tóth András Polt Péterhez intézett parlamenti kérdésére írásban vár 15 napon belül választ a legfőbb ügyésztől. A képviselő levelében leszögezi: a kulturális tárca eddig adott válaszai a 766 milliós Bánk bán-operafilm költségvetése körüli furcsaságokra nem voltak kielégítőek, viszont vannak arra utaló jelek, amelyek szerint "a támogatott és az ellenőrzésével megbízott cég vezetése között a személyes összefonódás nem zárható ki".
Tóth jelzi: "Wermer András producer, Káel Csaba rendező és Bereczki Csaba, a supervisor szerepét betöltő Mokép Rt. vezetője személyes jó ismerősök, iskolatársak voltak."
A közpénzek felhasználásának megnyugtató ellenőrzése érdekében Tóth arra vár választ Polt Pétertől, hogy a legfőbb ügyész milyen eljárást javasol, illetve hivatalból tervez-e vizsgálatot, netán ennél konkrétabb bejelentésre vár.
Az ellenzéki képviselő arra is kíváncsi, kinek lenne kötelessége a visszaélés gyanújának tisztázása, és a kultusztárcának kell-e az ügyészség közbenjárását kérnie.
Lapunk egy hete mutatta be azokat a dokumentumokat, amelyeket a Bánk bán-filmet gyártó Ezüsthajó Kft. egyik alkalmazottja vetett papírra.
Az Endrődy Balázs gyártásvezető által jegyzett leírásokból arra lehet következtetni, hogy valakiknek az utasítására készült a produkcióra egy olyan költségvetés is, amely 150 millió forinttal alacsonyabb a hivatalosan jóváhagyott 766 milliós állami támogatásnál.
A reális büdzsé számaiból úgy jutottak el az igényelt és megkapott 766 milliós összeghez, hogy a filmkészítés egyes tételeit megemelték, vagyis a 150 milliós kivenni szándékozott pénzt "szétszórták" a költségvetési fejezetek között. Erre a kísérletre utalnak a feljegyzés szófordulatai is: "a két költségvetés közti nettó különbség", "ebből kell levonni azt a költséget, amibe a pénz kivétele kerül" vagy "a maradékot szétszórtam olyan sorok között, amik szintén kivehetők".
Az ügy nyilvánosságra kerülése óta a kulturális tárca vizsgálatot nem indított, csak azt közölte többször: nem lehetséges semmiféle visszaélés a produkció költségvetése körül, mert a kifizetést supervisorként a Mokép is ellenőrzi. Nem szólalt meg viszont eddig sem a gyártó Ezüsthajó, sem a papírokat a cégnél készítő gyártásvezető.
Szombathy Pál
Vajk Creative Commons License 2001.06.23 0 0 40
Ha valami korupcios gyanu felmerul az allami penzek felhasznalasat illetoen, mindent titkositanak.

Ez kell nekunk !!!
Ugy kell nekunk.....

Előzmény: kaanga (38)
kaanga Creative Commons License 2001.06.23 0 0 39
Össztűz a Bánk bán-szuperprodukcióra
2001-06-23 (a nyomtatott MH cikke)
Ellenzéki össztűzbe került a Bánk bán állami szuperprodukció. Tegnap Tóth András szocialista és Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő egyaránt írásbeli kérdést intézett miniszterekhez az operafilm finanszírozásáról. Tóth szerint 1999-2002 között a kultusztárca a megengedettnél majd' félmilliárddal többet költött a millenniumi filmprogramra.
Tóth András (MSZP) tegnap ismét írásos kérdésekkel fordult Rockenbauer Zoltán kultuszminiszterhez, miután államtitkára legutóbbi válaszait nem találta kielégítőnek és pontosnak. Az ellenzéki honatya újabb kilenc kérdésre vár választ szintén írásban, amelyek a Bánk bán finanszírozására vonatkoznak. Ugyanakkor Tóth szerint egy kirívó ellentmondást külön meg kell majd magyaráznia a tárcának. - szerint Várhegyi Attila múlt heti válaszában arról számolt be, hogy 1999 és 2002 között 2 milliárd 947 millió forintot fordítottak a millenniumi filmprogramra. Ezzel szemben e négy év költségvetési törvényeit átvizsgálva kiderül: a jogszabályok 2,5 milliárdot tartalmaznak ilyen célra. Ezért Tóth szerint a tárcának be kell számolnia a 447 millió forintos kerettúllépés okairól.
Fodor Gábor (SZDSZ) kérdéseit Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézte, mert szerinte felvetődött az a jogos gyanú, mely szerint "számos pénzügyi szabálytalanság lehet a film készítésénél".
Folytatás az 1. oldalról
Fodor három kérdése a közpénzek szabályos elköltése érdekében tervezendő lépésekre, az operafilm kifizetéseinek ellenőrzésére, valamint az adójogszabályok betartására vonatkozik.
Eközben továbbra sincs válasz arra, hogy milyen célból és kiknek a megrendelésére készült az a lapunk által bemutatott feljegyzés, amely a Bánk bán film valóságos költségeit mintegy 150 millió forinttal megemelte. A számsor mellett árulkodó megjegyzések szerepelnek: "a különbség 75 százalékát a megbeszélt tételekre tettem", "a maradékot szétszórtam olyan sorok között, amik szintén kivehetők", "ebből kell levonni azt a költséget, amibe a pénz kivétele kerül", "várható megtakarítás". A feljegyzést a Magyar Hírlap birtokában lévő dokumentumok tanúsága szerint Endrődy Balázs, a filmet gyártó és forgalmazó Ezüsthajó Kft. gyártásvezetője készítette. Ennek kiderítésében igazságügyi írásszakértő hivatalos véleménye is segített, aki arra a következtetésre jutott, hogy a hivatalosan benyújtott 766 milliós költségvetést minden kétséget kizáróan ugyanaz a személy szignálta, aki a költségkímélő változatot is papírra vetette. Így tehát felvetődik a gyanú: valakik megkísérelnek 150 millió forint állami pénzt kiemelni a produkcióból. Információink szerint az Ezüsthajónál készülnek a magyarázattal, mely szerint ez az irat egy teljesen más ügyre vonatkozik, ezért félreértésről van szó.
A kettős költségvetés ügyében a kulturális tárca kizártnak tartja a visszaélés lehetőségét. Havasi Bertalan, a kulturális minisztérium sajtóreferense a tárca álláspontját ismertetve a Magyar Hírlapnak elmondta: a szerződés szerint a film befejezési határideje 2001. március vége, de a tárca szeretné, ha a produkció még az idén elkészülne, éppen ezért adják oda még ebben az évben a teljes összeget. A 766 milliós támogatásról április 27-én kötöttek szerződést, a felhasználás ellenőrzése több csatornán zajlik. Egyelőre teljes körű megállapodást 520 millió forintra kötöttek. Az egyik fontos garancia, hogy ezt az összeget is három részletben adják-adták át. Május 17-én és június 4-én 200-200 milliót, 120-at pedig június 25-én. Ez utóbbi átutalásának feltétele, hogy az előző 400 millióval elszámoljon a produkció. Ezt az elszámolást supervisorként a Mokép is ellenőrzi.
További garancia, hogy a gyártó Ezüsthajó szerződésben vállalta, hogy a számlákat és a teljesítési igazolásokat tíznaponta benyújtja a Moképnak.
2001. szeptember 15-éig az Ezüsthajónak a 520 millió forintról tételes elszámolást kell benyújtania a minisztériumhoz is. Garancia az is, hogy a 766 milliós költségvetéstől történő indokolatlan eltérés esetén a különbözetet köteles a cég a tárcának visszafizetni.
Az 520 millión felüli 246 millió forintot nyár végén vagy ősszel kaphatja meg a produkció, az addigiakkal egyező garanciák és feltételek szerződéses vállalása esetén.
Szombathy Pál
kaanga Creative Commons License 2001.06.23 0 0 38
Bánk bán költségvetése nem nyilvános
Egyelore még csak 400 millió Ft-ot utalt át a kulturális tárca az Ezüsthajó
Kft.-nek a 767 milliós Bánk bán címu film elkészítéséért. Ám az cég nem
engedi nyilvánosságra hozni az alkotás részletes költségvetését. A
minisztérium ezért nem ismerteti a büdzsét, annak ellenére, hogy egy
szocialista képviselo szerint bizonyos tételeket indokolatlanul túlszámláz
majd a cég.

Előzmény: jneny2 (32)
Vajk Creative Commons License 2001.06.23 0 0 37
ja, hiszen szabadi regi komenista, es azert vedeni kell a bocsuletet, igaz?:))
Előzmény: Jozan (36)
Jozan Creative Commons License 2001.06.23 0 0 36
Erröl jut eszembe, az mszp nyilván azért dobta be ezt az ügyet a köztudatba, hogy elterelje a figyelmet Szabadiról. Vagy izé.
Előzmény: kaanga (33)
Vajk Creative Commons License 2001.06.22 0 0 34
Errol szolt tegnap a hirado.
Ha figyeltunk volna elegge, biztos kiderult volna a valasz.
Honnan szerezte meg? Teljesen mindegy.
Ki adta es milyen celbol? Szinten teljesen mindegy.Valoszinuleg nem a celbol, hogy fedezze a fideszes fiuk haracsolasat.
Hogy mi volt a szoveg, amibol mindez kiderul? hat csak annyi, hogy mag a adokumentum, amit bemutattak az egy masodik koltsegvetes volt. Amibe valoban kerulnek a dolgok. Es benne volt, hogy a hivatalosan beadott dokumentumban hol lehet es mennyit meg egy kicsit "ratenni."
Mik voltak az osszehasonlitas alapjai? Megint teljesen mindegy. A teny az, hogy meg nem hallottam cafolatot(ettol meg lehetett), pedig jopar napja elojott a hirecske.
Kinek az alairasat kuldtek el? Eleg volt csak a vezetoeket, mert a masodik koltsegvetesbol kiderult, hogy nem a biztonsagi or volt ennyire tisztaban a szamokkal
Előzmény: jneny2 (32)
kaanga Creative Commons License 2001.06.22 0 0 33
Remélem, hogy a kérdéseidre választ fogunk kapni, csak most az ügyészség Fehérvárral,Szabadival stb. van elfoglalva.

kaanga

Előzmény: jneny2 (32)
jneny2 Creative Commons License 2001.06.22 0 0 32
Elegem van ezekből a félbizonyítékokból...
Honnan szerezte meg Tóth képviselő a levelet? Ki adta neki oda, milyen célból? Ki volt az írásszakértő? Pontosan mi volt az a szöveg, amiből nyilvánvaló, hogy 150 milliót le akartak nyúlni a költségvetésből? Kinek küldte el és miért? Mik voltak azok a más iratok, amit ugyanez a fickó írt, és elküldtek az írásszakértőnek? A Happyend és az Ezüsthajó összes munkatársának kézírását elküldték, hogy az írásszakértő találja ki, hogy ki írhatta ezt a levelet?

Itt valaki vagy köpött egy nagyot vagy blöffölt...

Vajk Creative Commons License 2001.06.22 0 0 31
neeem, de ha kiderul, hogy a papa lopni akart, es errol kezirasos dokumnetumok vannak, akkor baromi kinos ez a tiszetelet:))
Es a szandek mar tettbe hajlott, hiszen nem az alacsonyabb koltsegvetes lett elfogadtatva, hanem a magasabb.
Wermer tudta, hogy olcsobban is ki fog jonni, miert adott be magasabb osszeget, raadasul ugy, hogy le is irta, melyik teteleknel "fer el" egy kis tupirozas...
Ez mar szandekossag.
Es akinek ez az ember ad tanacsot....
Előzmény: surmi (26)
kaanga Creative Commons License 2001.06.22 0 0 30
Érdekes lenne azt is megvizsgálni, hogy a Hidember forgatásán zsebből fizették a statisztákat, vajon mennyit számoltak el papiron?

kaanga

kaanga Creative Commons License 2001.06.22 0 0 29
Úgy, hogy már napok óta foglalkozik a média az üggyel és azt Várhegyi tagadta.

kaanga

Előzmény: Gál Adrien (27)
Virág Árpád Creative Commons License 2001.06.22 0 0 28
Kimaradt a H mint Hülyék országa, az Orbán könyv és állandó riportok a'la Rákosi pajtás, stb ;-)))))))))))
Előzmény: hócipő (22)
Gál Adrien Creative Commons License 2001.06.22 0 0 27
Vajon hogy kerülhet egy ilyen bizalmas irat egy bankból egy mszp képviselőhőz? Valon hogyan mutathatja be 7-kor egy nem politizáló kereskedelmi televízió, mint olyan iratot, amelyik hozzájuk került? Aztán hogyan derülhet ez ki késő este, hogy valójában az mszp képviselőé. Hogyan lehet egy kereskedelmi televízió, az mszp házicsatornája?.
surmi Creative Commons License 2001.06.22 0 0 26
Kedves Vajk!

Es ha az hangzik el, hogy Karol Woytila nagy tiszteloje a fiatalember, akkor levaltjak a papat? :)

A kontextus nem volt veszelyes az emlitett urra, szerintem az MSZP-s pofa szardobalasa volt siman.

surmi

Előzmény: Vajk (25)
Vajk Creative Commons License 2001.06.22 0 0 25
werner neve azert elhangzott, .O pedig a fidesz pr tanacsadoja..
Előzmény: surmi (24)
surmi Creative Commons License 2001.06.22 0 0 24
Kedves Vajk!

Sajna arra nem eleg, hogy osszefuggesbe hozzak barmely Fidesz-prominenssel.. legalabbis a tv2 riportja alapjan nekem igy tunt.
Valasztasokon meg... lehet peldat statualni a fiuval, peldas buntetes, lehet, hogy meraniait fog jaccani a darabban :))

surmi

Előzmény: Vajk (18)
liberálmensevik Creative Commons License 2001.06.22 0 0 23
Nincs ezzel semmi gond. Csak át kell írni az OrszágMáz Központ kampányszlogenjét :
"Magyarország - amit a zsebedbe rejtesz"
lm
Előzmény: Vajk (16)
hócipő Creative Commons License 2001.06.22 0 0 22
Jé nekem is jut eszembe:

Fidesz székház eladás
Dolomit kft.
Bányászati jog átruházás
Kaya
Joszip
Simicska
Pepó
Szabadi
Torgyán
Schlett
Mahír
Happy end
Ezüsthajó
Székesfehérvár
Várhelyi
Atyánszky
Autósztráda
stb.
stb.

Előzmény: Aradi Zoltán (19)
homersimpson Creative Commons License 2001.06.21 0 0 21
Abban hiába reménykedsz... Jövőre már senki nem fog emlékezni rá, pedig az MSZP és a hozzá közel álló kereskedelmi TV-csatorna véreset szarnak az erőlködéstől, hogy szarozzák a fidesz-kormányt. Csak az a baj, tudod, hogy az emberek - leszámítva az elkötelezett maszop szavazókat, ami egy adott, nem bővülő választói halmaz - nem hiszik el, hogy a maszop jobb lesz, és kevésbé korrupt. Egyébként, ha igaz a dolog, döbbenetesen pancserok ezek az ezüsthajósok, és áruló is van köztük (persze, ha jól megfizetik, mindenhol akad, a fidesz pedig kisfiú a maszopos maffiához képest, anyagi lehetőségekben is)
Előzmény: Vajk (18)
Vajk Creative Commons License 2001.06.21 0 0 20
attol, hogy ezt mindenhova bemasolod, nem lesz jovore amnesztia:))
Sem amnezia..:))
Előzmény: Aradi Zoltán (19)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!