felre ne erts... mindket topikot ugyanaz a komoly szellemi kihivasokkal kuzdo juzer nyitotta kizarolag provokativ celbol es a tucatnyi nickjevel beszelget(ett) bennuk sajat magaval...
Ra se rants.
Ahhoz, hogy valamiről véleményt tudjunk alkotni, fontos annak ismerete. Miért lenne épp a hit kivétel?
1. Már voltam hitetlen.
2. Isten meggyőzött.
3. Már nem akarok az lenni.
4. Mivel ismerem a hitetlenséget, ezért tudom, hogy mi hajtja őket afelé, hogy lebeszéljenek (tudatlanság, irígység, félelem egy -mivel fogalmuk sincs, milyen- előre elképzelt istentől és életmódtól, önigazság, "szabadságtudat", büszkeség, kemény szív, engedetlenség, bezárkózottság, stb).
Hogy Isten létezik-e vagy nem? Számomra igen, elmondom hogy miért. Fontolja meg, akinek kétségei vannak. Érdekes módon magam még mindig nem vagyok vallásos, sőt a hitem sem elég erős még, de az elmém egyre inkább azt mondja, ezirányba kell változtatnom. Hogy miért?
Elöljáróban annyit, hogy Isten létezése nem lehet presztízs kérdés, tehát nem az a kérdés igazunk van-e vagy sem ebben a kérdésben, hanem, hogy vajon tényleg van-e Isten vagy nem. Ezért szerintem a helyes hozzáállás az, hogy ha ismerjük az Istennel való és az Isten nélküli életet.
Néhány előzetes érvem Isten létezésére.
1. Isten nélkül élni sokkal rosszabb, mint Istennel. Próbáljuk ki! Anélkül nem dönthetjük el, igaz-e az állítás. Bármiben döntünk, mindig ismernünk kell azt, ami felett ítéletet fogalmazunk meg. A hit kérdése sem kivétel. Tehát nincs min vitatkozni, amíg nincs tapasztalat. Sajnos muszáj valamennyire hívőnek lennünk, hogy érdemben vitatkozhassunk.
2. Az emberi dolgok tökéletlenek. Ezért kell Istenhez fordulni, aki prófétákon keresztül hirdeti a helyes magaviselet szabályait.
3. Nem nagyon létezik a helyes viselkedésre vonatkozóan más iránymutatás, csak ami Istentől jön és a szent könyvekben kerül kifejezésre. Ez szerintem nagyon fontos, mert még ha az ember alkotott is nagyszerű dolgokat, a továbbörökítésével, a mesterek tökéletlensége folytán mindig torzul a tudás vagy éppen rejtekben marad, azaz nem jut el mindenkihez.
A magaviselet kérdése az életben talán a legfontosabb. Azért szenvedünk, azért vagyunk szegények stb, mert nem helyes a magaviseletünk. Tehát a helyes attitűd és magaviselet kérdése az egyik legfontosabb kérdés az életben. Keressünk konzisztens megoldásokat akárhol arra, hogy hogyan viselkedjünk! Kövessük őket és nézzük meg a végeredményt! Rájövünk majd, hogy az ember alkotta dolgokkal sohasem leszünk teljesen elégedettek, legfőképpen a tudás ember általi közvetítettsége miatt.
Egy tanár bent az egyetemen arra a kérdésemre, hogy az "Occam borotvája" logikailag igaz állítás-e, azt felelte, hogy nem, az csupán egy hozzáállás axiómarendszerek felállításához.
Gyakorlatilag ebben a topikban és címében van Iván Gábor fő mondanivalója, ami miatt "üldözőfalkák" estek neki. Senkinek sem érdeke, hogy a bizonytalan biztos legyen és ne lehessen miatta több ellentét és viszály.(Mindegy ez megszokott dolog. Vannak és mindig is lesznek más fórumok is.)
" "Isten" az a valami, ami a világmindenséget teremtette.
"Isten" csak egy kitalált figura, akár csak Micimackó.
"Isten" létezik és a mindenek előtt lévő határtalan Karakutty teremtette az igazsággal együtt jókedvében.
„Isten” az, amit a biblia nevű könyvben leírnak.
"Isten" csak egy paradoxon (paradoxon: Önellentmondás, nem eldönthető, logikailag önmagába kanyarodó dolog)
"Isten" a legnagyobb para jelenség. Para jelenség: olyan működő, vagy annak vélt tényleges folyamat, vagy dolog, amelyre még nem létezik tudományos magyarázat. Például: Hogyan lehet mezítláb sértetlenül átmenni izzó parázsszőnyegen.
Isten a mindenség, Isten az, aminél nagyobbat nem lehet elképzelni
Isten csak egy Babig. Tehát olyan értelmezhetetlen szó, amiről a használói nem tudják megadni, hogy mi babig és mi nem babig.
"Isten" egyes emberek és embercsoportok tudatában és tudattalanjában lévő speciális érzésforma, érzelemtípus, amivel a világ és az élet keletkezését, felépítését, működését próbálják meg elképzelten és logikátlanul magyarázni."
nagyon messze jarok az igazsagtol amikor arra gondolok hogy te holgy/no vagy? persze erre csak a 'tapsikolas' es 'neved' noies alakja kesztet.. meg talan a gondolkodasmod aranyossaga es foldhozragadtsaga... remelem nem banto...
nem, de ez egy kicsit kezd Freud elméletére emlékeztetni. ez az elmélet létezik, de érvényességét bebizonyítani nem tudjuk teljesen, mivel a dolgokat és a dolgok ellenkezőjét is kiválóan magyarázza ugyanúgy.
a legfrappánsabbnak eddig akkor is az a kitétel bizonyult, amit az öcsém magyarázott nekem alsós korunkban, hogy ha létezne Isten, aki ugye mindenható, akkor tudna-e akkora követ teremteni, amit nem tud megmozdítani. nagyon tapsikoltam, amikor hallottam, úgy tetszett.:)
(lehet hogy megsertodsz hogy miert a te becsuletes nevedet rontom el...)
ha es amennyiben lenne isten annak barmifele megismerese reszunkrol teljesen kizart es ertelmetlen lenne. hiszen amint egy picit is megismernenk (peldaul bizonyithatoan allitanank hogy 6 nap alatt teremtette a vilagot, csak mint pl.) akkor abban a pillanatban
1., elpusztitana minket (ha ez hatalmaban allna)
2., megvaltoztatna mindent. hogy veletlenul se tudjuk kiismerni. hiszen ezzel isteni voltat, felettunk allasat veszelyeztetne...
kozelebb jutunk e isten lenyegehez ha feltetelezzuk hogy vegyes rendszer nem letezhet? tehat rendszerunk vagy isteni vagy anyagi?
vegyes rendszer indokoltsagat egyedul a mi atveresunk szandeka adhatna. viszont ez a mi szerepunket tulertekelne es gyakorlatilag egy ugynevezett isteni tartomanyba kerulnenk. egyformanak lennenk tekinthetoek istennel. vagy olyan reszisteneknek tunhetnenk fel.
ami ugyan nagyon nagyon hizelge (pont ugy mint a magyarsag sumer eredeztetese) de feletteb valoszinutlen. ezert en a reszemrol kizarnam...
es ha ugy tekintjuk hogy isten a benne hivoknek tudomanyos valosag mig az ot elutasitoknek/benne nem hivoknek egy nudli es nem letezo akkor ezzel definialtuk is?
es a skala egyik vegen normalis emberek a masik vegen a hulyek talaltatnak...
mivel velemenyem szerint egy az igazsag. es akkor ez evidencia. ezek szerint isten maga a skala.
biztos megirtak ezt mar elottem is mert itt okos emberek vannak.
A topik kérdésére válaszolva: amennyiben a tudomány a megismerés objektív összefüggéseiről felhalmozott ismeretek és rendszerek halmazát jelenti, úgy Isten létezése valóban tudományosan bizonyított, bizonyítható és elfogadott tény.
Azonban, amennyiben a tudományt a fórum-hozzászólók sajátos szubjektív világában értelmezzük, amit felhevült érzelmi szférával, odaadással, és ellentmondástnemtűrő hangnemben kell képviselni, úgy a fenti kérdésre a válaszunk: nem.