Keresés

Részletes keresés

jazd Creative Commons License 8 órája 0 0 56849

Kereki kellemes célpont. Tavaly és tavaly előtt is jártam ott. A várárokból kitakarítanák a buja növényzetet,igazán impozáns várárok tárulhatna elénk. Sajnos a várromot kiejtették a Nemzeti várprogramból,így sajnos Kereki is pusztulhat tovább. Ajánlom megnézni a közelében lévő Kőröshegyi gótikus templomot. Igen szép templom. Na meg a völgyhíd is impozáns látványosság.

Előzmény: Szirénke35 (56847)
jazd Creative Commons License 8 órája 0 0 56848

Szerencsére szerencsétek volt,hogy az eső elkerült. Amint látom megnéztétek,amit lehetett a zempléni tájon. Kiváncsian várom a beszámolódat és a véleményedet a látottakról. Jó pihit a sok gyalogolás után. :-)

Előzmény: Nagyon Várbarát (56846)
Szirénke35 Creative Commons License 10 órája 0 0 56847

Sziasztok várbarátok!

 

Holnap május 1-én nem fogok felvonulni,mint régen,hanem egy vártúrával próbálom emlékezetessé tenni a napomat!

Az úticél: Kereki ( Fehérkő ) vára. :)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 11 órája 0 1 56846

Szerencsére nem lett igazad, mert erősen széllel bélelt, de száraz vártúrát mondhattunk a magunkénak a szombati és vasárnapi napon. Egyedül a torkunkat öntöztük vastagon jóféle hegyaljai borocskával!  :-)

 

                                                        

 

A következő hetekben ezeket az erősségeket fogom alaposabban kivesézni. Most megyek pihenni.

 

 

Előzmény: jazd (56845)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 56845

Sajnos nem lesz hozzád kegyes a hétvége a vártúrán. Mindig hétvégeken esős az időjárás.

Előzmény: Nagyon Várbarát (56844)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 2 56844

Egyetértek veled!

 

Minden szakembert, akit a műemlékvédelemben foglalkoztatnak --legyen az építészmérnök vagy éppen kőművesmester -- el kell vinni egy-egy várromhoz, amihez még nem nyúltak. Ott a helyszínen elmagyarázni a régiek várépítési technikáját. Tehát, hogy véletlenül se akarjanak "szabályos" várfalat produkálni. Nem és nem! Az évszázadokkal ezelőtt élt mesterek nem így dolgoztak, Uram bocsáss', akár erősen beborozva pakolták azokat a kisebb-nagyobb köveket a falba.

Előzmény: jazd (56843)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 2 56843

Minden kővárnál hasonlóan falaztak. A nagyobb 20-40-50 cm hosszú vagy átmérőjű köveket nem illesztették pontosan egymáshoz, hanem a kisebb, nagyobb réseket kirakták apróbb kövekkel. A falmagba meg ment mindenféle és fajta kő,téglatörmelék. Aztán az egészet vakolták. A gazdagabb uraknak kváder mintázatot festettek a vakolatra. 

Egernél pont az a gond,hogy a tört köveket is pontosan össze forgatják, faragják. Pontosan úgy,mint a kocka házak lábazatainál volt divat a 60-70-es évek építkezésein.

Előzmény: Nagyon Várbarát (56842)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 3 56842

Az egri várat az 1950-es évek óta vette kezelésbe a magyar műemlékvédelem. Tehát ugyanúgy beleesett annak a hatásaiba, mint pl. Visegrád vagy Diósgyőr. Vagyis a Velencei Charta dogmái szerint restaurálták rongált falait, hogy amit nem tudunk pontosan milyen volt, azt nem szabad megépíteni. A kiegészítéseket pedig alaposan megkülönböztethető módon létrehozni. Így készítettek egy középkori kővárban teljes egészében téglából tornyot.

 

 

De még ahol kőből húzták fel a falat {lásd a fenti Dobó-bástya esetét} ott is modern szakipari munkások szabályos kövekből alkottak "unalma, egysíkú" falat. míg ha megnézzünk egy középkori várfalat -- lásd alább a szádvárit -- akkor észlelhetjük, hogy ott szépen kirajzolódik a korabeli kőműves falegyene, vagyis az a magasság, ameddig egy állásról fel tudta falazni a várfalat.

 

 

Én is nagyon kíváncsi vagyok a nagyszabású egri várhelyreállításra. Az egész épületeket gondolom, hogy bevakolják. Akkor pedig "tökmindegy", hogy milyen építőanyagból falaznak, úgy sem fog látszani. Ne feledjük el, hogy a diósgyőri várban is nagyméretű téglákat használtak a belső lakóhelyiségeknél. De ha az nem látszik a vakolat alatt, akkor nem érdekes. Tudomásul kell venni, hogy napjaink építőbrigádjai ehhez vannak szokva, ezt ismerik és gyakorolják mindennap.

 

De már a külső várfalaknál illene alkalmazkodniuk a régi várépítő technikához! Meglátjuk...

Előzmény: jazd (56840)
FBAD. Creative Commons License 3 napja 0 0 56841

1000%-ig egyetértek a cikkel. nem tudom volt-e már.

http://archeologia.hu/citrom-es-savanyu-szolo

jazd Creative Commons License 3 napja 0 0 56840

Az egri tervekről egy kis filmecske. Grandiózus tervek. Azonban hiába újul meg tömegében egy kaputorony vagy palota, ha az építőanyaga vagy a falazat módja egy mai tömbházra emlékeztet. Bizakodom,hogy mégis láthatunk majd épkézláb, élvezhető újjáépítéseket Egerben.

 

http://www.tveger.hu/2017/04/26/megujulo-egri-var-a-korabeli-miliot-hozzak-vissza-a-felujitasokkal/

jazd Creative Commons License 3 napja 0 0 56839

Szarvaskő valóban festői helyen van. Bizonyára a vár is szép lehetett. Sajnálatos,hogy Eger árnyékában egyáltalán nem törődnek ezzel a várrommal. Kevés van belőle,bár mikor pár éve itt jártam láttam még alacsony falmaradványokat a bokrok között. Egerre most 6 milliárdot költenek! Hihetetlen pénzösszeg! Mennyi várromot meg lehetne ebből az összegből menteni! Sejtésem szerint valami giccsparádét fognak megalkotni, Egerben bármit falaznak,olyan,mint valami 60-as évekbeli lábazat vagy családi ház kőkerítése.

Előzmény: vlacko (56835)
hobo-bobo Creative Commons License 3 napja -5 0 56838

Jó eséllyel így nézett ki Szarvaskő vára, legalább is egy kis részlete:

 

 

 

1932-ben még lett volna esély komolyabb falmaradványokat menteni, de nem tették.

Pár hónappal ezelőtt írtam:

 

A Turisták Lapja, egykor népszerű folyóirat régi számait olvasgatom mostanában, sok érdekesség van benne a várak tekintetében is.
Az 1933 márciusi számban olvasható a Szarvaskői vár utolsó falmaradványának leomlásáról szóló szomorú híradás, mellé egy több oldalas cikk van írva a várról:


"Szarvaskő vára

Az Egerpatak festői völgyének legszebb pontján, szédületesen meredek falú sziklaszirt áll őrt a patak szurdoka előtt. 
Homlokát omladozó várfal koronázta. 
Az Eger felől érkező turista megtorpanva bűvölődött el a festői látvány előtt. 
A diabáz sziklák elvesztették legszebb ékességüket. Októberben szomorú híreket közöltek a napilapok: összeomlott a délnek néző utolsó várfal is! A turista nem tekinthet már át az ásító hatalmas ablaknyíláson a völgy ölén húzódó kis község pirostetős házacskái felé.
A falak leomlottak, nem gondoskodott megőrzésükről a mai idők sivár lelkiségét átható közöny..."

 

Ismerős? Ismétlem, 1933 márciust írunk.

Előzmény: vlacko (56835)
comix1976 Creative Commons License 3 napja 0 0 56837

A legújabb filmem Rékavárról. Fogadjátok szeretettel.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jWff70qSzkQ

Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 1 56836

egy alaprajzot érdemes lenne felmérni...

 

Pontos alaprajzot csak egy teljes feltárás után lehetne felvenni. Ha pedig feltárunk, akkor az lenne a logikus, hogy állagmegóvás után bemutatható legyen a várlátogatóknak a szarvaskői vár. Persze nekem sincs fogalmam, hogy nézhetett ki, de az alább közölt régi rajzon a völgy fölé magasodó sziklaszirt nyugati szélén egy magas csonkot ábrázolnak. Ami talán egy torony lehetett. Míg a bejárat felől egy ablaknyílásokkal ellátott lakóépület állhatott. Ha az országos analógiákat vesszük alapul, akkor egy XIII. századi felsővárral {kővárral} és az alatta később létesült alsóvárral számolhatunk. A török hódoltság korszakában sok kisméretű kővárat bővítettek ki gyorsan külsővárral. Ezeket a korabeli forrásokban "huszárvárnak" írták, mivel az oszmán portyázók elleni hatékony védelmet csak egy hasonlóan mozgékony lovasság állomásoztatása jelentette a magyar végvárakban. Ezeket a gyorsan létesített védőműveket a legtöbb esetben palánkból {kettős cölöpfal, közötte földtöltéssel} emelték. Hogy ez a szarvaskői várnál is igaz volt-e, azt csak régészeti úton lehetne igazolni.

 

a régészek miért véletlenszerű irányokban mélyített kutatóárkokkal dolgoznak...

 

Szerintem a szakemberek szeretnének az adott várrom minél több területéről képet nyerni. Persze tudják, hogy így hézagos lesz a felmérések, de ha csak egy részt kutatnak meg, akkor a rendelkezésre álló kevés idő miatt a kinyert információ is kevesebb lenne.

Előzmény: vlacko (56835)
vlacko Creative Commons License 3 napja 0 0 56835

Bár elképzelésem sincs ennyi maradvány alapján, hogy hogyan nézhetett ki, de az elhelyezkedése festői. Legalább egy alaprajzot érdemes lenne felmérni.

Már a múltkori Dáróváras riportnál jutott eszembe, hogy nem annyira világos nekem az, hogy a résgészek miért véletlenszerű irányokban mélyített kutatóárkokkal dolgoznak ahelyett, hogy egy kilógó falcsonktól elindulva joval kisebb munkával az alapokat derítenék fel. Egy fal alapja felett kevesebb föld van, mint egy kutatóárokból kitermelt mennyiség, és az irányokat is azért szerintem elég jól sejteni lehet.

Előzmény: Nagyon Várbarát (56834)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 1 56834

3 esztendővel ezelőtt nagy terveket forgatott a Bükk-hegységben megbújó Szarvaskő község polgármestere a várromjukkal kapcsolatban:

 

Újabb fontos turisztikai fejlesztések megvalósítását tűzte célul az önkormányzat Szarvaskőben - tudta meg lapunk Barta Győző polgármestertől. Ezekkel arra törekszenek, hogy a jövőben még több turista találjon pihenést a Bükk erdeivel körül ölelt hegyi üdülőfaluban.

 

Ma már csak a kör alakú sziklának támaszkodó toronymaradványon kívül néhány bozóttal benőtt alapfal és a sziklába vájt árok utal arra, hogy itt egykor vár létezett. A hegy a Bükki Nemzeti Park része, ahol különleges növények láthatók. Egymás mellett élnek itt a mediterrán égövre, illetve a sarkvidékre jellemző virágok, sziklagyepek, füvek, páfrányok, amelyek látványossá teszik ezt a helyet. Így a várromot évente több ezren látogatják.


A terület régészeti feltárása, illetve a romok részleges felújítása a jövőben tovább gazdagíthatja Szarvaskő turizmusát - erősítette meg ennek fontosságát a polgármester. Régészek ugyanis még itt soha nem dolgoztak, mert konkrét írásos emlék, alaprajz, térkép az egykori várról nem maradt fenn. Ezért az önkormányzat legközelebbi célja, hogy megszerezze az államtól a várhegyre vonatkozó kezelői jogot - tette hozzá a falu első számú vezetője. Ezt követhetik majd a további lépések a következő fél évtizedben a romok feltárására és az építmény állagának megóvására.

 

A teljes cikk itt:

 

http://turizmusonline.hu/aktualis/cikk/jobban_lathatok_lesznek_a_deneverek_es_feltarulhat_a_varrom_rejtelye

 

 

Tudtommal azóta sem történt semmi előrelépés a műemlék megóvásában.  :-(((

Gabe86 Creative Commons License 4 napja 0 0 56833

Szép ez az ajtótöredék! A mester, aki készítette még alapvetően késő gótikus stílusban alkotott, de már a kezében és vésőjében ott voltak a reneszánsz formák is :)

Előzmény: Nagyon Várbarát (56832)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 napja 0 1 56832

Kösz szépen a linket!  :-)

 

Tehát ezek szerint végeztek {végeznek} régészeti kutatást a saskői várban. Még hozzá milyen szép eredménnyel! Felleltek a vastag törmelékrétegben egy díszesen faragott ajtókeret töredéket, amin címer és évszám is található. Ha jól vettem ki, akkor 1547-es a belevésett évszám. Ez pedig már a reneszánsz építészeti stílus korszaka a Magyar Királyságban.

 

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/muveszettortenet-9-evfolyam/virtualis-utazas-reneszansz-muveszet-a-torok-hodoltsag-koraban-erdely-es-a-kiralyi-magyarorszag/a-kesoreneszansz-magyarorszagon

 

                              

 

                  Összegyűjtöttem az általam ismert saskői rekonstrukciós rajzokat:

 

 

Közös jellemzőik, hogy a felsővárban a kerek ágyútornyon kívül 2 lakóépületet ábrázolnak. Az egyiket az erősség északnyugati részén, míg a másikat a keleti végében. Mindkettő emeletes, a keletit magasabbnak mutatják.

 

 

A faragott címeres kövön tehát az 1547-es évszám szerepel. Fellapoztam az archívumomat, hogy ki volt akkoriban az hegyi sasfészek birtokosa?

 

1477 – Hunyadi Mátyás király a házasságkötése után feleségének, Aragóniai Beatrix királynénak adományozta többek között Revistye és Saskő váruradalmait.

 

1490 – Az uralkodó halála után Beatrix, hogy elérje a királynővé való koronázását, Revistye és Saskő várait a hozzá tartozó jobbágyfalvakkal együtt, Nagylucsei Orbán egri püspöknek {+1491 ősze}, a nádori jelenlét bírájának adományozta oda. Terve azonban nem sikerült, mert bár a püspök elfogadta a bőséges adományt, de ennek ellenére II. Jagelló Ulászló cseh királyt támogatta a magyar trón megszerzésében.

 

1490 után -- A Jagelló-uralkodók idejében a Nagylúcsei Dóczy família tagjai a környék rablólovagjaivá váltak. Fegyveres csatlósaiktól rettegett a védtelen lakosság, nagyon sok gazember cselekedet fűződött hozzájuk.

 

1647 -- Ebben az esztendőben férfiágon kihalt a dúsgazdag Nagylucsei Dóczy família, így minden vagyonuk a selmecbányai kincstári bányakamaráé lett.

 

Tehát 1547-ben a Nagylúcsei Dóczy nemesi családé Saskő vára.

 

Az ő címerük:

 

https://hu.wikibooks.org/wiki/C%C3%ADmerhat%C3%A1roz%C3%B3/Nagylucsei_c%C3%ADmer

 

A haránt vágott címerben egy felfelé kapaszkodó oroszlánt ábrázolnak, alatta csillaggal. Később a vágás irányát megváltoztatták.

 

             

 

Összefoglalva: véleményem szerint a saskői várban kiásott címer a Nagylúcsei Dóczy főúri családé volt, amely egy 1547-ben készített reneszánsz ajtókeret felett díszelgett egykoron.

Előzmény: casiopeanet (56830)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 napja 0 0 56831

Megnéztem az archívumomat, miszerint Saskő várában utoljára 2011 szeptemberében barangoltam. Akkor még a műemléket elborította az erdő, semmilyen állagmegóvási munkálatokat nem kezdtek el. Gyanúm szerint a várudvaron felhalmozott kőkupacokat még az 1980-as években tervezett restaurálásra felkészülve halmozták össze.

 

A várudvar közepén elhelyezkedő ciszterna is nyitottan leselkedett a vártúrázókra. Most, ahogyan nézem már lefedték ezt a veszélyforrást.

 

            

Előzmény: jazd (56829)
casiopeanet Creative Commons License 5 napja 0 0 56830
Előzmény: Nagyon Várbarát (56828)
jazd Creative Commons License 5 napja 0 0 56829

Saskőn a várudvaron egyértelműen látható,hogy sok törmeléket kiástak. Gondolom volt közben régész is a helyszínen. Ezeken a sziklákon látható,hogy meddig volt a törmelék. 

 

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (56828)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 5 napja 0 0 56828

Remekbe szabott légifotók, gratulálok hozzájuk!  :-)

 

Egy régebben vásárolt szlovák nyelvű váras könyvből valók az alábbi képek. Az elsőn a saskői vár topográfiai helyzete látszik a föléje magasodó, ismeretlen történetű erődítménnyel együtt. A többin pedig a Saskőn és környezetében fellelt tárgyakat rajzolták le.

 

 

Próbáltam rákeresni a jelenleg is állagmegóvás alatt lévő Saskő és Revistye várainak régészeti kutatásáról a NET-en. Sajnos ilyen típusú linkre nem leltem. Pedig szerintem együtt kell{ene} járni a talajfelszín feletti kőfalak restaurálásának a talaj mélyében rejtőző titkok kutatásával.

 

Mi, Szádváron így cselekszünk...

Előzmény: Less-lie (56823)
jazd Creative Commons License 6 napja 0 0 56827

Saskő és Revistye is nagyon tetszett! A két vár eléggé hasonló. Mindkettő hosszúkás alaprajzú. Keskeny hegygerincen állnak. Mindkettőnek van kerek tornya és a Garam is ott folyik alattuk.

A lévai képek is klasszak. Szépen áttekinthető az egész vár. Jól látható,hogy a reneszánsz palota végén álló hatalmas bástya kicsit hasonlít a szigetvári vár bástyáira. A másik olasz bástya belsejében pedig látható az előtte ott állt kerek bástya vagy torony maradványa.

Előzmény: Less-lie (56823)
jazd Creative Commons License 6 napja 0 0 56826

Köszi szépen! Remek felvételek! Pont a FB-megosztott Saskő képed indított el,hogy húsvétkor megnézzem, Saskő,Revistye és Léva várait. Ja és Garamszentbenedeket. Azért a magasból jobban áttekinthetőek a várak.

Előzmény: Less-lie (56823)
Less-lie Creative Commons License 6 napja 0 0 56825

És Léva vára:

 

Less-lie Creative Commons License 6 napja 0 0 56824

Revistye

 

Less-lie Creative Commons License 6 napja 0 0 56823

Kedves Jazd, most kerültem gépközelbe. Csatolom a képeket mindhárom helyszínről.

 

Elsőként - Saskő

 

 

Az utolsó kép az elővár...

 

Előzmény: jazd (56793)
sjose Creative Commons License 2017.04.23 0 1 56822

Fuzer szerintem nagyon izlesesen lett rendbehozva. Nincsenek diosgyori betonok vagy ozorai, szecsenyi teglak illetve esztergomi borzalom. A jozan esz diadala a vaskalaposok folott. 

FBAD. Creative Commons License 2017.04.23 -1 0 56821

a Citrom-díjról:

1993 óta ástam Simon Zolival Füzéren. Évekig dühöngtem a tökölésen, a helyreállítás késésén, felemásságán, majd a mostani kiépítésnek az első perctől (némi lábjegyzettel) rajongója lettem.

akik ezt a díjat odaítélték: dilettánsok. szánalmas a vergődés, szerencsére ami már megvan, azon rontani nem tudnak.

vergődjenek csak, de csak csendben.

gusztustalan ez az egész!

FBAD. Creative Commons License 2017.04.23 0 0 56820

hát, feltárni nem tártuk fel, de sztem kút csak.

alagút... hova vezetne?

ide minden messze van.

Előzmény: hobo-bobo (56743)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!