Keresés

Részletes keresés

Szirénke35 Creative Commons License 3 órája 0 0 57695

A második várunk Vajdahunyad után Déva vára volt,Kőműves Kelemenné végső nyughelye. Mint tudjuk a barátságot szilárd alapokra kell építeni akár csak egy várat,a legenda szerint Kőműves Kelemenné "hozzájárult" ,hogy a falak ne omoljanak le. :)

 

A vár már messziről jól látható a várhegy tetején. Kocsival a "Telecabina" felvonónál parkoltunk le. A vár megtekintése ingyenes,de a felvonó használatáért fizetni kell. Oda-vissza út 10 Lej/fő , csak odaútra 6 Lej fejenként. Mivel felhívtátok figyelmemet arra,hogy gyalogosan felújított várkapukon keresztül juthatunk a várba ezért egyezségre kellettem jutni a párommal,aki a rekkenő melegben nem igazán akarta gyalog megmászni a várat. A következő lett: felfele a felvonóval megyünk,lefele gyalog. :) Felvonóból kilépve látszik igazán,hogy milyen nagy a vár. Jó kilátás nyilik a környékre a várhegy tetejéről. Látszik,hogy foglalkoznak vele, a várfalak szépen fel vannak újítva. A várkapukat is szépen helyreállították,nekem tetszett. Sajnos a belső vár nem látogatható,le van zárva a látogatók elől,elvileg felújítása folyamatban van,ennek némileg ellent mondott az a tény,hogy a lezárt kapun benézve derékig ért a gaz. :( Egy kaszavágást nem láttam odabent.

A várat hamar be lehetett járni, lefele jövet elkapott minket az eső aminek nagyon örültem igaz csak pár percig tartott de picit felfrissült az idő.

 

A szállásunk Csernakeresztúron volt a Pension Caro-ban Vajdaunyad és Déva között félúton. A tulaj nagyon kedves néni jól beszélt magyarul és nagyon segítőkész volt. Finom vacsorát ettünk este és másnap reggel bőséges reggeli után indultunk hazafele.

 

Akkor jöjjenek a képek! :)

 

 

 

 

Szirénke35 Creative Commons License 4 órája 0 0 57694

Szívesen! :)

 

Valóban túl jó volt az idő, én szívesen körbejártam volna a várat,de a párom már hisztizett,hogy meleg van,fáradt vagyok stb.... :)

 

Szóval ide vissza kell térni lehetőleg hétköznap,nem hétvégén és akkor,ha már teljesen kész lesz az A1-es autópálya Déváig. Sajnos a határtól csak Marzsináig kész az autópálya,innen főút megy egészen Déváig ahonnan újra indul az autópálya egészen Szebenig. Ez a 80-90 km-es főutas szakasz tele van kihívásokkal + a román közlekedési kultúrát ismerve néhányszor leizzadtam..... :D A román közlekedés megérne egy fórumot! :D

Előzmény: Nagyon Várbarát (57687)
Szirénke35 Creative Commons License 4 órája 0 0 57693

Sajnos ki kell,hogy ábrándítsalak,csak mobiltelefonnal készítettem a képeket. Van egy Samsung Galaxy J3 telefonom,ezzel készültek a képek. Van egy Sony  fényképezőgépem is,de nem szívesen használom,mert a telefont jobban szeretem. Köszönöm a véleményedet és a tippeket a fényképezéssel kapcsolatban , egyáltalán nem vettem zaklatásnak. :)

 

 

Előzmény: jazd (57690)
jazd Creative Commons License 9 órája 0 0 57692

Pár belső képemet tenném még hozzá.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57689)
jazd Creative Commons License 9 órája 0 0 57691

Nos,olyan helyeket megmutattál nekem a régi képeiden,hogy irigy lettem rájuk! Az a várárok, meg a kápolna és a kis buzogány torony kívülről! Na,ide is vissza kell valamikor menni. Ezeket mind kihagytam! Mentségemre legye mondva, hogy a 2015-ös erdélyi vártúra utolsó napján, hulla fáradtan és esőben már nem voltam teljesen aktív. örülök,hogy az esőben egyáltalán megkerültem a várat.

Előzmény: Nagyon Várbarát (57689)
jazd Creative Commons License 10 órája 0 0 57690

Azért bízom benne,hogy fényképezőgéppel is fotóztál. A képeid jók,jól meglátod a témát és a részleteket,azonban egy mobil képei nem érnek fel egy átlagos fotómasina minőségéhez. A csúcs mobilok kint szép képeket lőnek,de bent,kevés fénynél már lesújtóan szerepel az összes.

Ez azért fontos,mert ilyen szép és távoli helyekre ritkán jutunk el és nem mindegy milyen képeket hozunk haza.

Nehogy basztatásnak vedd, amit írtam. Nem célom a kritizálásod. Örülök,hogy jól sikerült az utatok és várom a többi képedet és beszámolódat.

 

Nem rég Bajmócon is jártam a várkastélyban. A látogatók zöme mobillal fotózott. Bent is! Pedig eléggé sötét volt,már csak a felhős idő miatt is. Mivel valamennyire érdekelnek a mobilok is, ránézésre nagyjából tudom,mire képes egy adott mobil kamerája. Na,hát a többség alsó kategóriás okos telóval fotózott, amelyek beltérben vízfestmény szerű képeket lőnek. Otthon a monitoron derül ki,hogy valójában alig van értékelhető részlet a képeken. :-)

Előzmény: Szirénke35 (57686)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 10 órája 0 0 57689

Saját, még hagyományos fényképezőgéppel, papírképre készült fotóim régről Hunyad váráról:

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 11 órája 0 0 57688

Gerő László építész, várrestaurátor írta az alábbi cikket 1959-ben a Műemlékvédelem című szaklapban Hunyad váráról:

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 11 órája 0 0 57687

Kösz szépen a fotókat + élménybeszámolót. Szép időben, talán túl szépben is sikerült bejárnod a Hunyadiak egykori legendás hírnevű várát.

 

1400-as évek közepének két meghatározó nemesi család várát sikerült bejárnom...

 

Ezért nagyon irigykedem rád! :-)

 

Sokszor eszembe jut amikor középkori várakban barangolok, hogy mégis csak jobb a XXI. században élni. Mert ha a középkorban éltünk volna, akkor a jelenleg már várrom állapotú objektumokat épségben láthatjuk. De ha feléjük közelítettünk volna, a várkapun kirohanó fegyveres őrség fogságába jutunk, akik valószínűleg idegen kémeknek néznek. Akkor pedig hamar a várbörtönben nézegethettük volna a bilincseinket. Aztán csak imádkozhattunk volna, hogy a várúr vajon mit határoz sorsunkról? Élet vagy halál? A középkorban nem sokat számított az emberélet {bár napjainkban sem!}

 

Hunyad esetében feltétlenül meg kell emlékezni a jelenlegi vár elődjéről, Ó-Hunyad váráról. Ha megyünk a hosszú fahídon befelé, akkor jobb kéz felől, a Ne Bojsza-torony mögötti magaslaton létezett az Árpád-korban. Az akkoriban szokásos módon, a talajba levert vaskos facölöpök közé döngölt földtöltésből állott a várfala. Katonai jelentőségét a tatárjárás után elvesztette. A jelenlegi várat, azaz Új-Hunyadot a XV. század elején, valószínűleg Luxemburgi Zsigmond király király udvari vitéze János {esetleg még az apja} építtette. Szeme előtt példázatul az uralkodó budai Friss-palotája lebegett. Az elsősorban fényes főnemesi rezidenciául szolgáló épület túlélte a történelem viharos évszázadait. Egészen 1854-ig épségben állt, amikor egy nagy tűzvészben leégett. Országos méretű mozgalom indult megmentésére, a helyreállítás során az akkoriban divatozó "purista" szemlélet szerint újjáépítették. Ami azt jelenti, hogy az eredeti részeket "túlcifrázták" olyanná formálták, amilyen sohasem volt. De hiába készült el a nagy mű, ha az Osztrák-Magyar Monarchia idejében már teljes gőzzel - akarom írni -- füsttel működű hunyadi vasgyárak kéményei fekete korommal borították el falait. Ez a környezetszennyezés napjainkra már megszűnt, a gyárak tönkrementek, leálltak. Szerencsére a műemlék megóvására is történtek erőfeszítések, de azért még bőven akad munka a jövőben is.

 

 

Előzmény: Szirénke35 (57677)
Szirénke35 Creative Commons License 14 órája 0 0 57686

Igen,telefonnal készültek a képek.

Előzmény: jazd (57678)
Cracowius Creative Commons License 20 órája 0 0 57685

A kedvencem itt a 4-es (az nagyon) és a 8-as.

Előzmény: jazd (57682)
Cracowius Creative Commons License 20 órája 0 0 57684

Tudom mire gondolsz, de ennél jobban nem kell feldobni a képeket. Ugy csodás ahogy van, akár az esőtől csillogo cserepekkel is...

Előzmény: jazd (57682)
Cracowius Creative Commons License 20 órája 0 0 57683

Nem bizony. Az 1-es és a 8-as képen az árnyék iránya mutatja hogy a fotos jo szöget választott és ezek a képek jók is lettek. :) A 8-ason kissé kontrasztosabbra állitottam volna a gépet. Az 1-es kiválóan sikerült.....

Előzmény: jazd (57681)
jazd Creative Commons License 20 órája 0 0 57682

Vajdahunyad a kevésbé látogatott és fotózott oldalairól is jól néz ki. Én körbejártam, sajnos esett az eső.  A szép napos idő a kék égbolttal fel tudja dobni a képeket.

 

Előzmény: Szirénke35 (57677)
jazd Creative Commons License 20 órája 0 0 57681

Szerintem mindíg nem sütött szembe a nap! :)

Előzmény: Cracowius (57679)
Cracowius Creative Commons License 20 órája 0 0 57680

Igen igy lehet, mert az árnyák iránya mutatja a bekékült és eltompult képeken hogy nem állt a nappal (fényforrással) háttal a fotos?

Előzmény: Cracowius (57679)
Cracowius Creative Commons License 20 órája 0 0 57679

Vagy csak közel szemböl süthetett a nap? :(

Előzmény: jazd (57678)
jazd Creative Commons License 20 órája 0 0 57678

Szerencsére jó időt fogtatok ki. Amikor itt jártunk esett az eső sajnos. A képek is jók,bár szerintem telefonnal fotóztál,ha nem tévedek.

Előzmény: Szirénke35 (57677)
Szirénke35 Creative Commons License 24 órája 0 0 57677

Sziasztok!

 

Akkor jöjjön az élménybeszámoló. Először Vajdahunyad várát néztük meg. 7óra 30 perces utazás és 630 km után érkeztünk a várhoz. Délelőtt 10 óra körül már nagyon sokan voltak a látogatók közöttük sok magyar. A parkoló fizetős, 7,5 Lejbe kerül a parkolás. A várba 30 Lej a belépő fejenként + 5 Lej a fotó jegy. Meg vannak számozva a helységek 1-től 25-ig ezen haladtunk végig. Sajnos a Bethlen palotaszárny le volt zárva amikor ott voltunk meg néhány torony is. :(

A vár szép viszont a környék az nem az,a vár mellett hatalmas ipari létesítmények találhatók,azok is le vannak pusztulva elég rendesen. A vár mellett néhányan koldultak is. A vár épen van,de még van rajta bőven felújítani való és javításra szoruló dolog. Magyar nyelvű feliratokkal ritkábban találkozott az ember többnyire románul és angolul voltak kiírva a táblák.

A várat kívülről nem jártam körbe,csak egy kicsit elsétáltam a szomszédos utcában egy darabig,az utolsó képek itt készültek. az időjárás kegyes volt hozzánk,nem esett,de hatalmas kánikula volt,ezért sem jártam körbe a várat.

Összességében örültem,hogy eljutottam ide és láthattam ezt a várat,így elmondhatom magamról,hogy az 1400-as évek közepének két meghatározó nemesi család várát láthattam. Tavaly ősszel Celjében a Cilleiek várát láttam,most meg a Hunyadiakét. :)

 

Elnézést a sok képért,a 400 itt készült kép közül próbáltam válogatni. :)

 

 

 

sjose Creative Commons License 1 napja 0 0 57676

Zsolnalitvan bevallottan csak a romjelleget akarjak megorizni.

Előzmény: Nagyon Várbarát (57672)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57675

Következzék a Müllner-könyvből Hrussó {szl: Hrusov} vára:

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57674

A középkori várakra, magyarországi viszonylatban inkább várromokra gondolva az átlagos várbarátnak az eszébe jut, vajon mi rejtőzhet a méternyi magas törmelék alatt? Mi bújhat meg a sok évszázados múlt titkaiból? Talán egy csillogó aranyakat rejtő kincslelet? Vagy éppen csontvázak nyugszanak a mélyben?

 

Olvasgatom a diósgyőri vár honlapját:

 

http://www.diosgyorivar.hu/diosgyori-var-egyetlen-ostroma

 

Ahol az alábbi sorokon akadt meg a szemem:

 

"A vár hídja előtt, a Huszárvárban végzett ásatások során emberi csontvázakat tártak fel a régészek, szám szerint hatot. Nem nagy mélységben, az ekkor már elpusztult épületek területén temették el őket. Sem övcsat, sem fémgomb nem utalt a ruházatukra, mindössze a nyak tájékán talált kisméretű fém ruhakapocs jelezte, hogy az eltemetéskor inget viseltek. Talán ők lehettek az elfogott kuruc várvédők."

 

A fenti szöveg a Thököly-féle hadjáratok idejére vonatkoznak, amikor a várbeli magyarok leölve a császári zsoldosokat Thököly pártjára álltak. Rövidesen azonban Kassáról megérkezett az ellentámadás, rövid ostromban visszafoglalták a Habsburg-zsoldosok a rongált erődítményt. Ekkor végezhettek ki elfogott kuruc katonákat, akiknek csontvázait megtalálták a régészek. Sajnos fotókat nem közöltek erről a feltárásról.

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57673

Remek fotók, a közeledő vihar haragos felhőivel igazán drámai hatású légifotók születtek, gratulálok hozzájuk!

 

Sajnos a siklósi külsővár, pontosabban városfalak napjainkra ismét elhanyagolt állapotba jutottak. Minimum a rájuk telepedő bozótost ki kellene irtani. Persze a Gyűdi-torony renoválása és gyilokjárójának újra ácsolása egy remek "sasfészekhez" juttatná a kirándulókat.

Előzmény: sjose (57670)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57672

Zsolnalitva csodálatos várromját már hosszú évek óta patronálja egy lelkes vármentő csapat. Minden elismerésem és tiszteletem az övék. De őszintén szólva, szerintem eme civil kezdeményezés ereje kevés ehhez a grandiózus feladathoz! Ennek a nagyszerű műemléknek csak úgy lenne megoldható a biztos fennmaradása az időjárás viszontagságaival szemben, ha TELJESEN ÚJJÁÉPÍTENÉK. Ehhez pedig a várbaráti csapat ereje és pénze elégtelen. Mindenképpen be kell kapcsolódni a vármentésbe az Államnak is, hogy nagyságrendekkel több jusson a megmentésére.

Előzmény: casiopeanet (57669)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57671

Szia! Türelmetlenül várom a friss váras fotóidat + a szöveges élménybeszámolódat!  :-)

Előzmény: Szirénke35 (57668)
sjose Creative Commons License 1 napja 0 0 57670

Delvideki mini turamrol hazafele utbaejtettem Siklost. A kozelgo vihar miatt sokat nem lehetett fenykepezni. A belso varat szepen kitataroztak, a kulso varon viszont van mit javitani. Erdekes hogy nehany evtizeddel ezelott lathatoan restauraltak a Gyudi tornyot es a csatlakozo varfalakat, lathato hogy peldaul a toronyra korabban fel lehetett menni, a falon vegigfuto gyilokjaro maradvanyai is jol kivehetoek, de a jelenlegi helyreallitasi utemben ezekhez a reszekhez nem nyultak. 

 

casiopeanet Creative Commons License 1 napja 0 0 57669

Ez igy van, csodalatos ez a var

 sajnos most sem tudok rendesen kepeket ide feltolteni 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57657)
Szirénke35 Creative Commons License 2 napja 0 0 57668

Sziasztok!

 

Megjöttem a Vajdahunyad,Déva, Ozora vártúrámról,hamarosan teszek fel képeket is! :)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57667

Ha tőlem függne, én inkább a török építésű Vízi-bátyát építtetném teljesen újjá. Arról rendelkezünk korabeli fotóval is, így a Velencei Chartás fanok sem mondhatták rá, hogy történelemhamisítás. Abban a többszintes védőműben pedig lehetne berendezni a szegedi vár históriáját bemutató kiállítást.

 

Előzmény: sjose (57663)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57666

Én is pontosan ettől félek. Pedig Mosonmagyaróvár nem csak a belső épületről szólt. Körülötte bástyás külsővár vizesárokkal, majd a város és más hadi táborhelyek együttese jelentette a Habsburg-haderők egyik legfontosabb magyarországi támaszpontját. Ebből legalább a vár külső erődítéseit be kellene mutatni a nagyközönségnek. Szerintem a várfalak mellvéd magasságig körbe ismét visszafalazni, elé pedig az árokba vizet vezetni.

 

                                      

Előzmény: jazd (57665)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!