Keresés

Részletes keresés

sjose Creative Commons License 2 napja 0 0 61167

Az otodik kep az valoszinuleg Fort Saint-André Avignonnal szemben

Előzmény: jazd (61159)
vlacko Creative Commons License 2 napja 0 0 61166

Ez  nagyon jó poszt volt, köszi Tamás!

Előzmény: Nagyon Várbarát (61156)
vlacko Creative Commons License 2 napja 0 0 61165

Szígligetből sokkal több megvolt még akkoriban, mint a gyerekkorunk idején.

Előzmény: Nagyon Várbarát (61161)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 61164

Jó munkát és szép időt kívánok a vármentéshez!

Előzmény: Nagyon Várbarát (61163)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 61163

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 61162

Sajnos nem tudom, a mellékelt cikkből vettem ki. Az biztos, hogy nem középkori magyar vár, hanem valahol a Kárpát-medencén kívül emelkedik.

 

Szívből kívánom, hogy "bakancslistád" perstejni óhajtása valamikor valóra váljon!  :-)

Előzmény: jazd (61159)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 61161

Az előbb néztem végig az alábbi aukciós ház honlapján Ligeti Antal festményeit, természetesen a váras műveire fókuszálva:

 

http://www.kieselbach.hu/muvesz/ligeti-antal_738

 

Ezt írták a művészről:

 

Ligeti Antal Nagykároly, 1823 - 1890, Budapest

 

Festő. Portréfestőként indult. Részt vett az 1848-as szabadságharcban, majd bujdosásra kényszerült. Bujdosása idején Sopronban Hekler Antal néven festett arcképeket. Sokfelé utazott az 50-es évek közepétől. Olaszországban hosszabb időt töltött. 1856-ban a Szentföldön járt, ahol több vázlatot, akvarellt készített. 1858-ben hazatért Magyarországra. A Műcsarnok gyűjteményes kiállításon mutatta be hátrahagyott munkáit 1890-ben.

 

A legtöbb festménynél pontosan megnevezték, hogy mit ábrázol?

 

 

De akad egy olyan festmény, ahol csak "Folyóparti táj, sziklás várrommal" elnevezés szerepel.

 

Abból indultam ki a többi képeit szemlélve, hogy Ligeti Antal kint a tájban, a terepen festett, tehát a saját szemével látta a terepet, az adott várromot. Tehát helyesen, hitelesen vetette vászonra a látottakat. Ha összerakom a magas sziklafal + folyóvölgy + kis őrtorony = akkor nekem az Erdélybe vezető Királyhágó előtti Rév falu határában, a Sebes Körös partján emelkedő, a helybeliek által "Tündérvárnak" nevezett őrtorony ugrik be, amelyet volt szerencsém idén tavasszal felkeresni. Véleményem szerint ezt festette meg Ligeti Antal anno.

 

jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 61160

Köszönöm! Szép vár volt.

Előzmény: Nagyon Várbarát (61158)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 61159

Az első fotón melyik vár látható? A kőkonzolos megoldásokat nagyon szeretem. A cseh Perstejn várát ezért szeretném valamikor megnézni. Azon tùlteng a sok kőkonzolos folyosó és zárt erkély. :-)

Előzmény: Nagyon Várbarát (61156)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 61158

A felvidéki Csejte {szl: Cachtice} várát, ahová 1610-ben bezárták Báthory Erzsébetet és szobafogságban őrizték négy évvel később bekövetkezett haláláig.

Előzmény: jazd (61157)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 61157

Melyik várat ábrázolja ez a szép rajz?

Előzmény: Nagyon Várbarát (61153)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 61156

A XIX. század végén élt Könyöki József várkutató vaskos művében az árnyékszék szócikkben az alábbiakban foglalta össze a középkori várakban épített illemhelyekről az információkat:

 

            

 

Itt pedig egy képes összefoglaló, hogyan könnyítetek magukon a sok száz esztendővel ezelőtt élt várbeliek:

 

https://keptelenseg.hu/keptelenseg/kozepkori-varak-wc-i-132375

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 61155

A háromszögletű tornyok építését természetesen a várhegyek helyi sajátossága, formája kényszerítette ki a várépítőktől. Ami pedig a "nyomasztó" érzést illeti, szerintem inkább biztonságosnak érezték a várbeliek a vaskos falak oltalmát. Ne feledjük el, hogy a középkorban vagyunk, amikor bármelyik mohó szomszédos uraság ránk támadhatott. Ilyenkor jól jött egy erős torony, bármilyen formájú volt!

Előzmény: vlacko (61154)
vlacko Creative Commons License 3 napja 0 0 61154

Ezen már Boldogkőnél is elmorfondíroztam, szerintem elég nyomasztó lehet egy háromszögletű torony helyiségeiben lenni.

Előzmény: Nagyon Várbarát (61153)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 61153

Nagyon szép, lírai felvétel. Ha rajtam múlna, még azért a háromszögletű öregtornyot helyreállíttatnám, tökéletes kilátó hely lehetne. Na majd idővel...

 

Előzmény: sjose (61151)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 61152

Alakul, szépen alakul ez a "Patak vára". Ugyanis a középkori oklevelekben így szerepelt a sátoraljaújhelyi vár, amikor még a Bodrog-parti -- csak Perényi Péter koronaőr a mohácsi vész után -- emeltetett vár át nem vette a katonai szerepet a hegyi sasfészektől.

 

Vajon tényleg volt öregtorony is, amit jó 100 esztendővel ezelőtt vizionált a jó öreg honvédezredes Sóvári Soós Elemér? Meglátjuk, ha leásnak a múltnak kútjába...

 

Előzmény: sjose (61150)
sjose Creative Commons License 4 napja 0 0 61151
sjose Creative Commons License 4 napja 0 0 61150

sjose Creative Commons License 4 napja 0 0 61149

A satoraljaujhelyi muzeum tette fel az alabbi kepet, nem is gondoltam volna hogy ekkora var volt ott a hegyen

Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 napja 0 0 61148

Erdély történelmi városainak egyike Kolozsvár. A középkor folyamán számos irigye, ellensége támadt a "kincses Kolozsvárnak", amelynek polgárai igyekeztek erős védőművekkel oltalmazni magukat. Aztán a fejlődő polgárváros lakossága, hálátlanul elfeledve egykori oltalmazóját, olyan szorgalmasan lebontotta a fejlődését gátló falakat és tornyokat, hogy napjainkra csak itt-ott mutatóba akad rájuk a település belvárosát szorgalmasan végigjáró, históriás idők hangulatára óhajtozó ember.

 

A középkorban a városfalat az ellenséges támadások idejében a mesterségeik szerint céhekbe szerveződő kézműveseknek volt kötelessége fegyverrel védelmezni. Így a Szabók-tornyát ezen foglalkozás művelői vigyázták. Mikor aztán romba dőlt, Bethlen Gábor fejedelemsége idején renoválták, így ragadt rajta a Bethlen-bástya elnevezés. Az alábbi cikkben elolvasható története és sok-sok archív fotón megnézhető az arculatváltozása:

 

http://szabadsag.ro/-/a-bethlen-bastya-evszazadai-oraval-haranggal-boszorkanyos-utcaval

 

jazd Creative Commons License 5 napja 0 0 61147

Hát gyanús...

Szerintem pár nagy beruházást megcsinálnak. Füzér,Eger,Nagyvázsony,Diósgyőr. A kisebbeket meg elfelejtik..sajnos...

Előzmény: FBAD. (61145)
vlacko Creative Commons License 5 napja 0 0 61146

bólogat

Előzmény: FBAD. (61145)
FBAD. Creative Commons License 5 napja 0 0 61145

egyre inkább azt mondom: ez egy hatalmas blöff. egy a többi közül. 

Előzmény: jazd (61143)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 5 napja 0 0 61144

Hát ezek nagyon jó kérdések...

 

Nem tudom, hogy a Várprogramban szereplő többi várnál hol tartanak, de a hétvégén megyek Szádvárra, arról természetesen tudósítani fogok.

Előzmény: jazd (61143)
jazd Creative Commons License 5 napja 0 0 61143

Na és mikor akarnak ehhez hozzá kezdeni? Lassan kifut a várprogram határideje,de legtöbb helyen semmit sem csináltak eddig tudtommal.

Nagyvázsonyban mikor indul az építkezés? Füzéren? Egerben?

Szerintem Füzéren még a múltkori sittből sem vittek le egy taligányit sem. Ráadásul a törmelék domb helyén régészkedniük kellene. Mi van a ciszternával? Haladt az idén valamit?

Gyulán volt feltárás. Munka mikor indul? Csesznekkel,Somlóval mi lehet?

Döcögős ez nagyon...

Előzmény: Nagyon Várbarát (61142)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 5 napja 0 0 61142

Megpróbáltam összefoglalni a kis videó alapján, hogy mire számolhatunk a nagy arányú kiépítés után a gyulai várnál?

 

A "Szigeterőd-projekt" megpróbálja ismét szigetté alakítani a gyulai várat. Ez nem teljesen valósul meg, mert az Almássy-kastély előtt nem ássák ki ismét a várárkot. De a többi részről ismét széles vizesárok fogja keríteni a külsővár falait és olaszbástyáit. Azok egykoron mind fa-föld szerkezetű palánkból készített építmények voltak. Azokat most ismét fa-föld anyagokkal "illene" visszavarázsolni.

 

A korai téglavár körül az építési periódus szerint előbb egy középsővárat húztak fel. Ezt a tervek szerint ismét felmagasítják a meglévő alapokra. De már a külső és belsővárat elválasztó vizesárok nem került pótlásra. Azt még a megszálló törökök szüntették meg 1566 után, amikor egybeszakasztották a külső és belsővárat. Gondolom, hogy a gyulai vár üzemeltetői kérték, hogy ne szüntessék meg a tömegrendezvényekre alkalmas nagy terület egységét.

 

A széles vizesárkon több helyen alakítanak ki fahidakat és bejáratokat. Az egykoron a várudvaron létezett színház is külön színpadot kap a várárok mentén.

 

Összességében nem az 1566-os ostrom idejében meglévő, inkább a török hódoltságvégi állapotát hozzák vissza a gyulai várnak.

 

sjose Creative Commons License 6 napja 0 0 61141

Igen a zene illetve a vagas, sebesseg nem igazan jol sikerult, de ha csak a felet megcsinaljak ami a modellen van mar nagyon utosen nezne ki. A belso var koruli tornyos teglafalnal nem hiszem hogy sok kerdes van, az alapok teljesen megvannak es sokat dobna az osszlatkepen. Persze a teglanal mindig ott a veszely hogy ugy fog kinezni mint az ozorai vagy szecsenyi "helyreallitas" es akkor inkabb maradjon ahogy most van. Eszak Amerikaban tobb helyen is van leginkabb fa de neha foldbol keszult erod rekonstrukcio es lehet azt izlesesen is csinalni. Egy-ket bastya foleg a vizesarokkal es a palankfalat szemleltetve sokat lendithetne a latvanyon. Persze mindez rengeteg penzbe kerul.

Előzmény: Nagyon Várbarát (61139)
jazd Creative Commons License 6 napja 0 0 61140

Nem tudom tervezik e a külsőfalöv visszaépítését,melynek  az ágyú rondella is a része. A sok tornyával,bástyájával lenne igazán "ütős" látvány a gyulai vár. Bontott téglából. Esetleg keverve ùj téglával. Ma én erre nem sok esélyt látok.

A külső várat,mely mùlandó anyagokból (fa,föld) volt ,én annyira nem erőltetném..

Előzmény: Nagyon Várbarát (61139)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 6 napja 0 0 61139

A gyulai várról ezt találtam:

 

https://www.youtube.com/watch?v=6HYwe8Un0Wo

 

Az aláfestő zene teljesen rossz, koridegen + túl gyorsak az egyes részletek. De ha megállítjuk a felvételt, képet kaphatunk a tervezett "Szigeterőd"-projektről. Hát meglátjuk...

Előzmény: sjose (61137)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 6 napja 0 0 61138

Minden tiszteletem az "Egri Csillagok" köré épült mítosznak, de ideje volna már újabb történelmi filmekkel gyarapítani ezt a műfajt. Csak néhány tippem, amiket lekaptam a könyvespolcomról:

 

Előzmény: jazd (61136)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!