Keresés

Részletes keresés

Cracowius Creative Commons License 3 órája 0 0 58274

Egy érdekesség és egy kérdés.

 

 

1. A felsö képet Pécsvárad várfalán fotoztam, ugy tünik anno a római sirkövek másodlagos felhasználásától sem odzkodtak, lásd a két fejet magasan a várfalban.

 

 

2. Az also képet ugyan ott készitettem, a Szent Adalbert szobor oldalvást mögött. Egy befalazott kapu vonala tünik fel nekem, vajon mikori lehet a kapu és miért falazhatták be?

 

foto saját

 

.

 

eric7 Creative Commons License 3 órája 0 0 58273

Sajnos a hídról nem tudok mit mondani, mert el volt kerítve a terület. Annyit láttam, hogy a támpilléreket rekonstruálták. 

Előzmény: Nagyon Várbarát (58271)
jazd Creative Commons License 3 órája 0 0 58272

A támpilléres fal nagy része is el fog tűnni! Még kevesebb várélmény! Minek erőltetik ezt a barokkos vonalat? Sajnos ez az építészeti stílus nekem egy vakvágány...

Előzmény: Nagyon Várbarát (58271)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 órája 0 0 58271

Ha még az alábbi terv "élőnek" mondható, akkor a mély szárazárok a híddal együtt el fog tűnni. Teljesen betemetik, hogy helyén egy hatalmas sétálótér alakuljon ki. Ne legyen így!  :-(((

 

                                   

Előzmény: jazd (58269)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 órája 0 0 58270

Hírös Tokaj Vára” – Várnap a tokaji várért

 

2017. október 8. Vasárnap

 

reggel 9 órától délutánig – amíg kedvünk tartja!

 

            A több, mint 300 éve lerombolt, teljesen elpusztult és azóta Csipkerózsika-álmát alvó tokaji Rákóczi vár régészeti feltárása 2007-ben kezdődött meg és immáron tizenegyedik évadánál tart. Az ásatások bebizonyították, hogy ez a hajdan méltán híres vár ma is kiemelt figyelmet érdemel, hiszen három méter széles, feltárt falaival és a föld mélyéről előkerülő értékes leletanyagával felejthetetlen élményben részesíti a látogatókat.

            Hogy mindennek Ön is részese legyen – jöjjön el családjával várnapunkra és fedezze fel a Felvidék védőbástyáját – Tokaj Várát!

            A programok nagy része ingyenes, de ha segíteni kívánja a szűkös anyagi keretekből zajló ásatásokat és Tokaj Várának megújulását, akkor a helyszínen adományival ezt megteheti. Nekünk minden forint aranyat ér! De ha erre nincs lehetősége, akkor is garantált a jó hangulat!

 

Programunk:

 

- 9:00: Gyülekezés a Bodrogparton, a várral szemben (Tokaj, Bodrog part 5 szám előtt a vízparton) illetve folyamatos átkelés a Bodrog túlpartján fekvő Rákóczi várba motorcsónakkal

- 9:30: A vár „bevétele”! Díszlövés kanócos puskából és a magyar zászló felvonása a vár területén a Tokaji Várbarátok Köre Egyesület szervezésében

- 10:00: Tokaj Várának felfedezése: ismerkedés a vár történetével és a vár területén jelenleg is zajló régészeti feltárás szelvényeinek megtekintése, a várat kutató régész, Makoldi Miklós vezetésével

- 11:00: Élő Történelemóra! Csordás Imre hagyományőrző és apródjai fegyverbemutatója egy XVII. századi végvári hajdú fegyverarzenáljából (kanócos puska, kard, fokos, viselet)

- 12:00 – 14:00 között: Kötetlen beszélgetés egy pohár bor, hamuban sült pogácsa és zsíroskenyér mellett a Tokaji Várról, a régészetről, a korabeli fegyverekről és a középkorról Makoldi Miklós régésszel, Csordás Imre és Kander Zoltán hagyományőrzőkkel.

- 12:30 - 14:00 között: Ebédidő – lehetőség van a várban főzött harci ebéd megkóstolására.

- 11:00 – 17:00 között: Íjászkodás, ágyúgolyó vetés, kötélhúzás, gyermekjátékok a Tiszaeszlári hagyományőrzőkkel!

- 14:00: Tokaj Várának felfedezése: ismerkedés a vár történetével és a vár területén jelenleg is zajló régészeti feltárás szelvényeinek megtekintése, a várat kutató régész, Makoldi Miklós vezetésével

- 15:00: Élő Történelemóra! Csordás Imre hagyományőrző és apródjai fegyverbemutatója egy XVII. századi végvári hajdú fegyverarzenáljából (kanócos puska, kard, fokos, viselet)

- 16:00: Tokaj Várának felfedezése: ismerkedés a vár történetével és a vár területén jelenleg is zajló régészeti feltárás szelvényeinek megtekintése, a várat kutató régész, Makoldi Miklós vezetésével

- 17:00: Levezető borozgatás, amíg a hangulat tart! (Program változás jogát fenntartjuk!)

 

Napközben: borozgatás, zsíroskenyér evés, játékok, beszélgetések a várról és felhőtlen jókedv!

 

A vár megközelítése: 9:00-tól estig, félóránkét (illetve igény szerint) motorcsónak járat a vár és a szemközti csónakkikötő (Tokaj, Bodrogpart 5. szám alatti ház előtti vízpart) között. A csónakjárat ingyenes!

 

Mindenkit szeretettel várunk!

A Tokaji Várbarátok Köre Egyesület

info: makoldim@yahoo.com

 

Eddigi eredményeink nem születhettek volna meg: Herman Ottó Múzeum , Tokaj Város Önkormányzata, SCH-metall Bt., , TEGYESZ Nyesti György, Csörsz László, Tarnai Gábor, Árkus Péter és számos civil támogatása nélkül. Köszönjük!

 

jazd Creative Commons License 4 órája 0 0 58269

Tavaly november elején nézelődtem Budán. Akkor csináltam képeket, többek között az északi várkapuról és a következő belső kapuról,ahová a rekonstruált kőhíd vezet. Ennél a hídnál akkor bontottak. Remélem ezt a részt nem nyeli el valami rekonstruált műépület. Inkább a kaputornyot építették volna vissza. Már csak a vár jelleg miatt.

Egyébként miért ezt a lovardát favorizálták. Ezen az alapon inkább a gótikus Mária Magdolna templomot építették volna vissza. Arról is van elég rajz és fotó. Meg gondolom bontása előtt felmérték.

 

 A palota északi külső kapuja

 

 A belső kapu előtti száraz árok és a híd. Nekem ez a bontás nem tetszett. Mi lett ebből a részből? Talán Erik tud valami frisset mondani róla.

Előzmény: Nagyon Várbarát (58267)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 6 órája 0 0 58268

Ha valaki rászánja magát, hogy Sóvár {szl: Bojnicky hrad} romjait felkeresi, bizony a település szélén modern gépjárművétől el kell válnia. Majd gyalogszerrel az erdőben előbb enyhe, majd egyre durvább emelkedőket leküzdve megszuszogósodva próbálja a növényzettel benőtt falmaradványokból lelki szemei elé varázsolnia egy élettel teli várat. Ez jó 100 esztendeje Müllner Jánosnak is nehezére eshetett, hiszen már akkoriban is igen kevés látható nyoma volt. Míg az Alsóvárból csak szárazárkok és földsáncok tanúskodtak a védelmi rendszerről, addig a Felsővárban még leginkább az egykori vaskos öregtorony csonkja dacolt az időjárás viharaival. Ezt örökítette meg a várbaráti lelkületű fotográfus is. Sóvár maradékait nemrégiben végre felkarolta egy lelkes vármentő csapat. Kijavították a hozzá vezető erdei utat, hogy a vármentés logisztikája biztosítható legyen, majd tavaly nekiláttak a régészeti feltárásnak és állagmegóvásnak. Szívből kívánok nekik további sikeres vármentést!

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 6 órája 0 0 58267

Egyetértek veled: napjainkban Buda vára bizony főleg észak felől abszolút, de nem ad ki "várjelleget". Egyszerűen a középkori polgárvárosból lefelé besétálunk a XVIII. - XIX. századi paloták közé, ahonnét már teljesen elveszett a középkor. Csak ha jegyet váltunk a Budapesti Történeti Múzeum kiállítására és leereszkedünk a mélybe, akkor fog ismét megérinteni a hely szelleme, históriájának sok száz esztendő patinája. Még a déli oldal Nagy Rondellája, a kaputornya és a támpilléres falszorosai láttán is elégedetten csettint a "középkor-rajongó". De ide nagyon hiányzik az István-torony sziluettje. Míg észak felől a várszerű élményhez legalább egy kaputorony kellene. Annak alsó csonkja most is ott búsong...

 

 

Ami pedig a középkori Buda városát illeti, ott ha rajtam múlna, akkor először az Erdélyi-bástya területét kutatnám meg, amit nagy anyagi áldozatok árán visszakaptunk az USA-tól. Az elméletek szerint ott kell rejtőznie a Budát megalapító IV. Béla király erődített rezidenciájának, amiben a Kammerhof, vagyis a királyi pénzverde is működött.

Előzmény: jazd (58259)
Remete mh. Creative Commons License 15 órája 0 0 58266

Hamarosan megjelenik:

Cracowius Creative Commons License 27 órája 0 0 58265

Szerény tudomásom szerint az István torony ujjáépitése mivel szabadon vannak az alapjai nem befolyásolna semmit. Látatlanban valóban impozáns lehetne.

 

Sajna nincs kép de ha valaki komolyan fog vele  foglalkozni, akkor látni fogjuk, hogy ujjáépitése hogy harmonizál Hausmann Alajos főművével. Aminek a helyreállitása viszont tervbe van véve... Lásd itt: https://www.youtube.com/watch?v=JfhyQXbtR-I

 

 

Ehhez viszont Oroszországtol kell visszaszerezni a palota elrabolt műkincseit.

 

 

Előzmény: jazd (58264)
jazd Creative Commons License 27 órája 0 0 58264

Az István toronyról elég sok metszet maradt fenn. Igaz ezek nem hitelesek. Azonban a lihegő kapuról és a buzogány toronyról is csak ilyen metszeti ábrázolások maradtak meg. Napjainkra meg mindkettő elfogadott része a vár és város képének.

Budán a valamikori palotából és erődítményből alig maradt valami. A falak, amiket ma láthatunk szinte egy sem látta pl Mátyás királyt. A várfalak is legtöbb helyen át és újjáépítettek. Ha körbejárod Buda várát és középkori városát, nem látsz szerintem 20 méternyi egybefüggő középkori falszövetet. Olyan,mint Eger. Falaiban van tégla,tört kő,kocka kő vegyesen.

A középkori királyi rezidencia helyén álló kaszárnya nekem semmilyen értéket nem képvisel.

Előzmény: Cracowius (58262)
eric7 Creative Commons License 27 órája 0 0 58263

Most van belőle bőven a várban. :-)

Előzmény: jazd (58261)
Cracowius Creative Commons License 27 órája 0 0 58262

A lovardát részleteiben ismerjük kivül és belül is. Az István toronnyal mi a helyzet? Terv maradt fenn? Szobrai? Diszei? Belsö tere? Köfaragványai hol vannak? A Történeti Muzeumban vagy a Nemzeti Muzeumban? Mennyi van meg a faragott köveiből? A megmaradt diszei kiegészithetőek vagy ujra kell faragni őket?

Előzmény: jazd (58259)
jazd Creative Commons License 27 órája 0 0 58261

Mármint várható az általam említett objektumok újjáépítése is? Valamit tudsz esetleg?

A várkertbazárnál húzódó régi lőréses fallal és a lépcső toronnyal is jól elbántak. Volt rajtuk egy stílusos cserép tetőzet,ami valahogy kinézett. A mostani rozsdás bádog tetők borzalmasak! Ilyet csak súlyosan ízlésficamos tervező találhat ki. Én neki adnék citromdíjat,nem a füzérieknek. Inkább lócitromból. :-)

Előzmény: eric7 (58260)
eric7 Creative Commons License 27 órája 0 0 58260

Várjuk ki a végét! 

 

Szerintem nem fognak leállni. 

Előzmény: jazd (58259)
jazd Creative Commons License 27 órája 0 0 58259

Hát én Budán pont nem ezeket az épületeket építettem volna újjá,mint a lovarda. Kiváncsi vagyok,hogy vajon ezek miatt megmaradhatott e a középkori palota kapujához vezető rekonstruált kőhíd. Na azt a kaput kellene rekonstruálni,ha lehet. Meg a túloldalon az István tornyot és a gótikus nagyterem fölötti szintet. Ezek az elemek legalább várszerű élményt adnának,ellentétbe a lovardával...

Előzmény: eric7 (58252)
eric7 Creative Commons License 28 órája 0 0 58258

A Duna felőli oldalon álló várfalakat (Sándor-palota, illetőleg Karmelita kolostor előtt) hibátlanul restaurálták. Nagyon szép lett!

Előzmény: eric7 (58252)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 29 órája 0 0 58257

Én szeretném majd magaménak tudni az 1. számú dedikált példányt a könyvedből!  :-)

Előzmény: eric7 (58255)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 29 órája 0 0 58256

Kösz!

Előzmény: eric7 (58254)
eric7 Creative Commons License 29 órája 0 0 58255

Ejnye! Ennyire képben nem lenni Kanázsvár történetével! :-P

 

Aba nembeli nagyidai János gömöri ispánnak, a vár urának ugye három lánya volt:

 

- Erzsébet, Tarkői Péter neje, 

- Anna ,Tarkői Henrik neje és

- Margit, pelsőczi Bebek László újvári ispán neje. 

 

Biztosan nem állítható, ki örökölte a várat, de János valamelyik veje biztosan birtokolhatta. 

 

Ami biztos, hogy a későbbiekben a várat a pelsőczi Bebekek, illetve a három lány unokatestvérének, Aba nembeli szikszói Erzsébet férjének, Hanvai Andrásnak a birtokai között is megtaláljuk. 

 

Ha egyszer elkészül a könyvem, majd elolvasod a részleteket! :-)

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (58243)
eric7 Creative Commons License 29 órája 0 0 58254

Ment!

Előzmény: Nagyon Várbarát (58244)
eric7 Creative Commons License 29 órája 0 0 58253

Előzmény: eric7 (58252)
eric7 Creative Commons License 29 órája 0 0 58252

Picit kíváncsiskodtam a Várban. Alakul! :-)

 

 

 

Jesper Olsen Creative Commons License 29 órája 0 0 58251

Ha rajtam múlik, az is belefért volna. Csoporttal voltunk, a bazaltömlést és a kőtengert néztük még meg és egy kis kunkorral tértünk vissza Somoskőre.

Előzmény: kohászkék (58250)
kohászkék Creative Commons License 30 órája 0 0 58250

Látom, lementél a szlovák határ felé, az egykori határőr-házhoz. Vagy esetleg tovább is a régi kisvasút mentén? :-)

Macskalyuki bánya? 

Előzmény: Jesper Olsen (58248)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 30 órája 0 0 58249

Nagyon szívesen!  :-)

 

Ha az októberi Nemzeti Ünnep alkalmával te és a turistatársaid hasznosan akarnának a friss hegyi levegőn tevékenykedni, akkor szíves figyelmedbe ajánlom a szádvári vármentést:

 

http://www.szadvar.hu/2017/09/xxiii-varmento-napok/#more-10242

 

Szádvárba a belépés ingyenes, munka akad majd bőven, senki sem unatkozik, a csapat remek.

Előzmény: Jesper Olsen (58248)
Jesper Olsen Creative Commons License 1 napja 0 0 58248

Hálásan köszönöm! 

 

Tegnap két várnál jártam. Salgó és Somoskő erősségeit látogattam meg jó néhány turistatársammal. Ilyenkor sajnos kevesebb idő jut az elmélyült szemlélődésre, a fényképekre állandóan mások is felkerülnek, ráadásul az idő is épp a tűréshatáron volt. Laikusként, 12 év után újra ott járva annyit állapítottam meg, hogy nincs komolyabb változás egyik helyen sem. Salgó ingyenesen, Somoskő 480 forintért (gyerekjegy 160,-) látogatható.

 

   

Előzmény: Nagyon Várbarát (58247)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 58247

Természetesen a Nagyon Várbarát, ahol tud ott segít!  :-)

 

Feltúrva a váras könyvtáramat, íme a Tájak-Korok-Múzeumok Kiskönyvtárából az adat: 34 méter.

 

Előzmény: Jesper Olsen (58246)
Jesper Olsen Creative Commons License 1 napja 0 0 58246

Egyelőre nem találok semmilyen adatot arról, hogy milyen magas a Visegrádon épült Salamon-torony? Tud valaki ebben segíteni?

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 58245

Érdemes végignézni ezt a csodaszép grafikai megoldású animációt, amely bemutatja, hogy építették meg a XIV. században a csehországi Prága városában az első kőhidat. Ennek neve napjainkban Károly-híd, az oda sereglő turisták egyik kihagyhatatlan sétaterét jelenti.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=135&v=nJgD6gyi0Wk

 

Bár a középkor építészének nem állt rendelkezésére számítógép és bivalyerős gépek, de azért nagy találékonysággal megoldotta a felmerülő problémákat. A várépítkezésekhez is hasonló megoldásokat alkalmazhattak.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!