Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 26 órája 0 0 60690

Ha valaki már elbarangol Nedec várához, amit délelőtt tekint meg, akkor szívből javaslom, hogy a délutánját szánja rá a Dunajec folyón történő tutajozásra. Egy életre szóló élmény lesz!  :-) Mind a lengyel, mind a szlovák oldalról indítanak a kíváncsi turistáknak tutajokat a sebes vizű hegyi folyón. A lengyel oldali a hosszabb, hiszen annak útvonala tovább tart a Pieninek-hegység vadregényes sziklacsúcsai között befelé Lengyelországba. Mi a szlovákiai oldalt választottuk, a "Majere" {Majorság} nevű kikötőnél szállva be a tutajba. Elől a 1. számú "vezér" tutajos, mögötte 3 sorban elhelyezett üléseken a 4 - 4 - 4 kiránduló, hátul pedig a 2. "kanyarító" tutajos. Eleinte az alacsony partok között csendesen "csorogtunk", amit időnként a vízből kiálló kisebb sziklákon megtörő, tajtékos hullámok borzoltak fel. Egy gyalogos hídnál a tutajosunk megjegyezte, hogy "paparazzik", ami akkor még nem esett le nekünk, hogy pontosan mire is gondolt? Hamarosan beérkeztünk a zord hegyek ölelésébe, a Dunajec egyre gyorsabbá és szűkebbé vált. Két tutajosunk itt már erősen küzdött a vízzel, hogy mindig az ideális részen haladjunk. Csak egyszer vált a számunkra "hajmeresztővé" a szituáció, amikor a tutaj aljáról nagy súrlódást hallottunk. Valami víz alatt sziklát kaphattunk el, de szerencsére nem törtek el a padlódeszkák. A vízen számos, vagy inkább számtalan jármű közlekedett, a tutajokon kívül kenuk, felfújható "rafting" gumicsónakok, egyszóval igazi nyári szezonba csöppentünk a Dunajecen. Mintegy másfél óráig gyönyörködhettünk, álmélkodhattunk és csodálkozhattunk a természet lenyűgöző szépségeiben. Amikor pedig a Lesnica nevű végállomáson kiszálltunk a tutajból, a kezünkbe nyomták a rólunk készített "paparazzi" fotókat. Természetesen mindenkinek megért 4 Eurót ez az örökre emlékezetessé váló élmény papírképen is megörökítve! A partról néminemű gyaloglással elérkeztünk egy turistacentrumba, hol ettünk egy hot-dogot, majd az induló kisbusz taxival visszavitettük magunkat a Majere-kikötőhöz.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60689)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 60689

A 3 napos vártúrán leginkább Nedec {len: Niedzica} várára voltam kíváncsi, hiszen a történelmi Magyarország idejében Szepes vármegye legészakibb részéhez tartozó erősség valahogyan eddig elkerülte a barangolásaimat. Most viszont barátaim társaságában hosszabb és eléggé kanyargós autózás után elindultunk a meghódítására. Direkt kértem, hogy a mostani szlovák - lengyel határon álljunk meg egy fotó elejéig. Bizony ott nem láttam olyasféle határállomást, mint Magyarország más határain megszoktam. Csak két tábla jelezte, hogy itt két állam érintkezik egymással, középen egy gyalogos átkelővel.

 

Nedec vára igen jelentős turisztikai hellyé nőtte ki magát. A műemlék melletti parkolóba korán érkeztünk, így még akad benne üres hely autónknak. Innen pedig egy pillanatra emelkedik a patinás épület. Belépőjegyet 19 zlotyért a parkoló bejáratánál kell venni. Az erődítmény szabadon látogatható, kóborolhat az ember a hol fel, hol lefelé vezető lépcsősorokon. A régi várbelieknek eléggé izmos lehetett a lábuk ettől az állandó lépcsőzéstől! Sajnos a négyzetes lakótornyot zárva találtuk, ezért "csak" ötös alát tudok adni a nedeci várnak.

 

Históriája röviden:

 

A tartományuraktól szétszaggatott Magyar Királyságot újra egyesítő nápolyi származású Anjou Károly király bizalmas hívei közé tartozó Drugeth Vilmos nádorispán építtette meg a nedeci vár korai magját a folyó fölé magasodó hegycsúcsra. 1342-ben Nagy Lajos király a Kamara kezelésébe vette át, ahonnét Luxemburgi Zsigmond juttatta ismét magánkézbe, egyik párthívének adva. A XV. század derekán Berzeviczy "Fekete" János nemesúr birtokolta, aki az Erzsébet özvegy királyné hívására az ország középső területeit elfoglaló Jan Giskra cseh huszita vezér híve volt. Ő 1462-ben meghódolt Mátyás király előtt. A földesúr fiúutód nélküli halála után a nedeci várbirtok királyi kézbe került vissza. Hamarosan Szapolyai Imre szepesi ispán szerezte meg, aki kibővítette a kicsiny várat. Az 1526-os mohácsi vész után gyakorta váltakoztak urai a Habsburg Ferdinánd és Szapolyai János királyok idejében vívott belháború miatt. 1589-től a Palocsay-Horváth nemesi család lakta épületeit. 1683-ban a kurucok ágyúval vették tűz alá, amit a védők kénytelenek voltak feladni. Giovanelli földesúr csak nagy váltságdíj fizetése után tudott kiszabadulni a felkelők fogságából. A Rákóczi-szabadságharcban nem érintették hadi események, szerencsére utána sem rombolták le. Az újra birtokosává lett Palocsay-Horvát famíliáé, akik azonban a fényes pompával kialakított palocsai várkastélyukat lakták. Amikor aztán 1856-ban az az épület leégett, akkor költöztek át nedeci várukba. A XIX. század elején országszerte híressé váltak a nedeci várúr mulatozásai, amelyre az itt közlekedő utasokat is meghívták, sőt kényszerítették! :-) 1857 után a Salamon család élt a patinás falak között. 1918-ban a trianoni békeszerződés ezt a vidéket Lengyelországnak ítélte meg. Napjainkban a nedeci vár tárt kapuval várja a régmúltra kíváncsi látogatók seregét.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60682)
sjose Creative Commons License 2 napja 0 0 60688

Ez volt az egyik tippem. Blatnicat en is tervezem de iden valoszinuleg nem fer bele...

Előzmény: jazd (60685)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 60687

Szabadságon lévén, gondoltam csinálok egy kis szlovákiai kirándulást. Célpontnak Blatnicát és Szklabinyát néztem ki. Zárásként pedig Besztercebányát. Ezek számomra új helyek voltak,tehát sejtettem,hogy érdekes lesz. Salgótarján felől, Zólyomon keresztül Körmöcbánya felé már az út sem unalmas. Végig látnivalók vannak, amit még a robogó kocsiból is lehet nézegetni. a sort Salgó kezdi,majd hamarosan fülek vára tűnik fel jobb oldalon.

A főúton tovább haladva hamarosan látható balra a felújított Gács várkastélya. Egy rövid időre Divényt is lehet a távolban látni. Aztán jön Végles, Zólyom. Zólyomnál ha tudjuk hová kell nézni,akkor látható a régi zólyomi vár alsó és felső vára, melyek a város feletti lapos hegytetőn terülnek el. Zólyom után az út a helyek között halad egy darabig, majd jobbra kell letérni Körmöcbánya felé. Ennél az elágazásnál balra pillantva elég közelről láthatjuk Saskő várát.

Körmöcbányán keresztül autózva láthatjuk a város erődítéseit és fent a dombon a várszerűen erődített gyönyörű gótikus templomot. Szóval nem unalmas az utazás. Körmöcbánya után hamarosan elérjük Blatnica községet. Szerencsére a vár ki van táblázva. 

Bár hétköznap volt, a parkolóban parkolójegyet szedtek. Ettől a parkolótól egy völgyben halad egy frissen aszfaltozott út, amire már nem igazán lenne szabad behajtani.

szóval a parkolótól majd két kilométeres gyalogolás az aszfaltúton, mire balra mutatja tábla,hogy térjünk le az erdei ösvényre, amely Blatnica várához vezet. Ez az ösvény erdőben halad a helyoldalban. Kb 15 perc gyalogolás után már ott is álltam a vár előtt. Meglepetésemre igen jelentős erők dolgoztak a váron. Az alsó vár egy falszakaszának a tövében 5-6 fő takarította az omladékot. Kicsit arrébb az alsó vár egyik épületének fala van felállványozva és itt is dolgozott vagy 4-5 ember. Innen fentebb a felső vár előtti részen is dolgozott néhány ember. Bár nem számoltam,de kb 15 ember dolgozott a várban. Van fent bőven építőanyag,betonkeverő. Látható,hogy nem pár napos mun kára vannak berendezkedve. A vár legfelső magjának az aljában egy dongaboltozatos helyiség van, ahová be is lehet menni. az e fölötti rész és szinte a legfelső várrész már szépen meg van óvva, konzerválva van. Azért még itt is van mit tenni,mert a kerek ágyútorony legfelső része még érintetlen. Még helyreállításra vár. Itt a felső vár falkoronáin láttam élőben először a szlovákoknál elterjedt megoldást, hogy gyepszőnyeget terítenek a falak tetejére.

A várból csodás a kilátás. déli irányban magas hegyek vannak a közelben. Északi irányban azonban jókora távolságig ellátni a Kárpátok északi vonulatáig.

Északi irányból lankásabb és füves a hegyoldal. Lent egy műút vezet. Valahogy az volt az érzésem,hogy ez a Szklabinya felé vezető út lehet. Ez mikor tovább indultam be is igazolódott. Na erről az útról gyalog jóval hamarabb elérhető a vár. A gond csak az,hogy nincs hová leparkolni a kocsit. Még útpadka is alig van, szóval necces a dolog. Délután Szklabinyáról visszafelé mit látok? Kisbusz áll az úton vészvillogóval és a várbeli munkások éppen akkor jöttek le a buszukhoz. Tehát ők ott járnak fel.

Összességében egy szép kis várromot láttam,aminek vannak gazdái és láthatóan még sokat fognak renoválni a várromon. Jó munkát nekik!

 

Előzmény: jazd (60685)
casiopeanet Creative Commons License 2 napja 0 0 60686

Egyetértek veled. utoljára 2014-ben jártam szepes várán, azota eltelt négy év... abból a 8€ belépőből igazán kezdhetnének valamit, főleg a nyilvánosság előtt lezárt helysegekel

 (2018. jul. 12. kirandulasom)

Előzmény: Nagyon Várbarát (60682)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 60685

Blatnicát, Szklabinyát és Besztercebányát.

 

Előzmény: sjose (60684)
sjose Creative Commons License 2 napja 0 0 60684

Melyiket?

Előzmény: jazd (60683)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 60683

Tegnap sikerült kipipálnom két felvidéki várat és Besztercebánya erődítését. :-) 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 60682

Már Szepeshelyen is erősen fújt a szél és gyülekeztek a haragos felhők, de mire átértünk a völgy túloldalán magasodó Szepesvárra {szl: Spisské hrad}, addigra rákezdett az eső is. Félórányi reménykedő várakozás után végül úgy döntöttünk, hogy másnap hódítjuk meg a grandiózus erődítményt. De végül csak a 3. napon került erre sor.

 

Históriája nyúlfarknyira zsugorítva:

 

A meredek sziklacsúcsra először a XII. században alapoztak meg egy várat, amely a Szepesség feletti királyi hatalom egyik bázisát képezte. A tatárjárás során nem tudták elfoglalni a mongol lovasseregek. Az Árpád-házi uralkodók férfiágon való kihalása utáni zavaros időszakban Aba nembeli Amadé tartományúr foglalta el fegyvereseivel. Fiaitól az 1312-es rozgonyi csat után szerezte vissza a győztes uralkodó, Anjou Károly király. A szepesi királyi ispán innen igazgatta a királyi váruradalmat. Fokozatosan egyre nagyobb területet foglaltak el az erősség épületei, udvarai. A XV. század derekán Jan Giskra cseh huszita vezér harcedzett fegyveresei szállták meg, uralmuknak csak Hunyadi Mátyás király tudott véget vetni. Ő a kedvelt hadvezérének, Szapolyai Imrének adományozta oda. Ez a korszak nevezhető Szepesvár virágkorának, a dúsgazdag főúri család fényes rezidenciájának építette ki a várat. Bár a mohácsi vész utáni korszakban a török hódoltság vidékétől távolt esett, de az erdélyi fejedelmek hadjáratai során gyakorta megjelentek falai alatt az idegen katonák. Nem modernizálták az ágyúkkal vívott hadviselésnek megfelelően, tehát nem létesítettek bástyákat. A Rákóczi-szabadságharcban nem játszott katonai szerepet, védői feladták a kurucoknak, miután egy vakmerő szabómester életveszélyesen megsebesítette a Habsburg-párti várkapitányát. Nem rombolták le a szatmári békekötés után sem. Pusztulása 1780-ban, a helyi legenda szerint a kigyulladt pálinkafőző épület lángra lobbanása miatti tűzvészben következett be. Mivel addigra földesura már régen a kényelmes lakhatást biztosító kastélyaikban éltek, senki sem állította helyre az üszkös romjait. Évszázadokig pusztult, mígnem az 1960-as évektől kezdve a műemlékvédelmi szervezetek restaurálni nem kezdték. De még bőven akadna dolguk a Felsővárban...

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60678)
vlacko Creative Commons License 3 napja 0 0 60681

Nem értek egy bötüt se belőle, de szerintem elég jól néz ki.

 

Előzmény: jazd (60679)
sjose Creative Commons License 4 napja 0 0 60680
jazd Creative Commons License 4 napja 0 0 60679
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 napja 0 0 60678

A szepességi vártúrán felkerestük Szepeshely {szl: Spišská Kapitula} erődített települését, amely tulajdonképpeni egy középkori egyházi városkának mondható. Pártázatos kőfallal, tornyokkal és kaputornyokkal rendelkezett, ezek szerencsére túlélték a történelmi viharokat. Legfőbb nevezetessége a templom, amelynek oldalához a XV. században építette gótikus kápolnáját a dúsgazdag, nagy hatalmú Szapolyai főnemesi család. Amikor ott álltam Imre és István főurak márvány sírköveinél, beleborzongtam a történelmi levegő fuvallata miatt...

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60677)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 6 napja 0 0 60677

A lőcsei városfal azon szakaszán, amit egy gyors városnézés keretében belül be tudtam járni, nagy örömmel tapasztaltam az északnyugati sarokbástya megújítását. Napjainkban tárt kapuval várja a kirándulók rohamát, panzióként működve padlásterében. A közelében egy másik hasonló méretű bástya még mélabúsan várja a feltámasztását, hogy újra emberek népesítsék be. Sajnos a lőcsei városfal déli részeit teljesen lebontották a XVIII. századtól kezdve, hogy köveit lakóházak építésére használják fel.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60676)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 6 napja 0 0 60676

A múlt hétvégi 3 napos felvidéki vártúrámon a barátaim társaságában a történelmi Magyarországon "Szepesség" néven emlegetett tájegységet kerestük fel. Ennek legfőbb központját Lőcse {szl: Levoca} városa jelentette.

 

Története röviden:

 

A XII. század derekán Árpád-házi II. Géza király hívására az országba német ajkú hospesek {telepesek} érkeztek, akik a felvidéki és erdélyi ritkán lakott területeken teremtettek maguknak új hazát. A tatárjárás pusztításai után újult erővel fogtak létre az üszkös házaik újjáépítéséhez. A felvidéki szászok falvai közül rövidesen kiemelkedett a kereskedők és céhes iparosok hangyaszorgalma által meggazdagodott Lőcse városa. A polgárság fegyverrel segítette Anjou Károly királyt az 1312-es rozgonyi csatában, ezért a győztes uralkodótól privilégiumokat {kiváltságokat} kapott. A magyar királyok megbecsülték a szorgalmas szászokat, akik adójukért cserében nagyfokú önállóságot élvezhettek. A mohácsi vész után a Habsburg-párti lőcseiek belháborút vívtak a Szapolyai-párti késmárki lakosokkal. Lőcsét erős városfalak, tornyok és ágyúbástyák vigyázták. Még a Rákóczi-szabadságharcban is fontos katonai szerepet játszott. Bejárni az összes műemlékét heteket venne igénybe, nekünk pedig csak egy délután jutott rá. Az egykori városfalaknak, tornyoknak és bástyáknak napjainkra kb. fele maradt meg, ezeket érdemes egy városnéző séta során megtekinteni. Annyi változást észleltem sok esztendővel ezelőtti ottjártamhoz képest, hogy az egyik düledező ágyútornyát napjainkra szépen felújították és szállodaként üzemeltetik. Remek érzés lehet megszállni a patinás falak között, ha bírja a pénztárcánk! A miénk persze nem bírta, így a település határában lévő panzióban telepedtünk meg, innen indultunk a napi portyáinkra.

 

 

Lőcse régmúltjáról felejthetetlen regényt írt Mikszáth Kálmán "A fekete város" címmel. A TV-sorozatban legendás magyar színészek sora elevenítette meg a szereplőket.

 

https://videa.hu/videok/kreativ/a-fekete-varos-1-mafilm-01mafilm-01mafilmponthu-KoRcC2BPBq2akDMp

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60674)
jazd Creative Commons License 2018.07.08 0 0 60675

Vártúrám következő célpontja Kabold egykori vízi vára volt. Mára a valamikori mocsárból és vizesárokból semmi nem maradt. A várkastély a település területén áll. Bejutni sajnos nem sikerült,mert nem volt nyitva.Teljesen körbejárni sem lehet. Az épület szépen karban van tartva.

 

Előzmény: jazd (60671)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.07.08 0 0 60674

Sziasztok Topiklakó barátaim! Az esti vonattal érkeztem haza a felvidéki vártúrámról, hátizsákomban rengeteg élménnyel megrakodva. Ezeket majd a jövő hét délelőttjein kezdem el regélni nektek, most nagy fáradtan bújok is az ágyba... Jó éjt!

 

casiopeanet Creative Commons License 2018.07.08 0 0 60673

Jókő vára (Hrad Dobrá Voda) 7.7.2018
MAMI P20 ebben igazad van, de a várat jókőnek hívják Nagyon Várbarátuk nem tévedett.
tegnapi kirándulásom...

Előzmény: MAMI P20 (60672)
MAMI P20 Creative Commons License 2018.07.07 0 0 60672

Dobra Voda, az Jóvíz, úgy tudom. Kő az kameny. Modri kameny, Kékkő.

Előzmény: Nagyon Várbarát (60645)
jazd Creative Commons License 2018.07.07 0 0 60671

A héten két napot barangoltam Őrvidéken és megnéztem a jelentősebb várainkat.

Első célpont Fraknó vára volt. Ebben a várban már jártam több,mint 10 éve,de azért mégis jó volt újra látni ezt a pompás erődítményt. Fraknóról nincs túl sok mondanivalóm. Tökéletes. Ennyi. 

A fegyverkiállítást néztem meg,ahol igen sok régi kézifegyver és ágyú is látható. Külön élmény a megvilágított, 136 méter mélységű kút,melynél az idegenvezető hölgy egy kupatetőből vizet önt a kútba. Egy darab nylon zacskóval pedig ágyúrobajhoz hasonló hanghatást lehet elérni.

 

jazd Creative Commons License 2018.07.06 0 0 60670

Bár nálunk nem terjedt el az ilyen karos felvonóhíd szerkezet,de azért érdekes.

 

https://france3-regions.francetvinfo.fr/pays-de-la-loire/mayenne/lassaye-chateaux-forteresse-se-dote-pont-levis-1390975.html

sjose Creative Commons License 2018.07.06 0 0 60669

Bocs most lattam alabb...

sjose Creative Commons License 2018.07.06 0 0 60668

Nem tudom ki csinalta de nagyon klassz a szadvari video!

 

https://www.youtube.com/watch?v=2L6-xcZKUbg&feature=youtu.be

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.07.05 0 0 60667

várőrült Creative Commons License 2018.07.05 0 0 60666

Ezek könyvek sajnos nem jelentek meg!

Előzmény: Nagyon Várbarát (60656)
Szádvárért Baráti Kör Creative Commons License 2018.07.05 0 0 60665

Kedves Várbarátok!

A háttérben egy ideje dolgozunk egy titkos projekten, egy videó sorozaton, melyben időről-időre röviden bemutatjuk egyesületünk életét, tevékenységét. Büszkén jelenthetjük, az első összeállítás elkészült, az alábbi linkre kattintva ti is megnézhetitek munkánk gyümölcsét!

Az összeállítás Pergel Áron önkéntesünk munkája, aki nemcsak az ásó és a csákány használatához ért, hanem a videóvágásban is profi! Áron, ezúton is köszönjük!

 

https://youtu.be/2L6-xcZKUbg

 

Várjuk az érdeklődőket úgy egyesületünkbe - tagnak, pártoló tagnak - , ahogyan az augusztusi XI. Vármentő Hetünkre is (részletek: http://www.szadvar.hu/2018/05/xi-varmento-het-jelentkezes/  )

 

Üdv: SzBK

Palilord Creative Commons License 2018.07.05 0 0 60664

Anno mindenféle irodalomból ragadtam ki adatokat és egy füzetbe irogattam őket.Most nézem,hogy jegyzeteim szerint 1570-ben 7 db 48 fontos karhatun volt a várban...Így utólag ez nekem erősen kérdőjeles.Hátha te tudsz erről valamit.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60663)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.07.05 0 0 60663

Királynék és régésznők a diósgyőri vár életében:

 

https://magyarmuzeumok.hu/cikk/nok-a-diosgyori-varban

 

2020-ra ígérik ezt a látványt:

 

Felek Ferenc Creative Commons License 2018.07.05 0 0 60662

http://download.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_139584.jpg

 

Fortepan honlapra új fényképek kerültek fől!

Előzmény: Nagyon Várbarát (60661)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2018.07.05 0 0 60661

Kösz szépen a könyvet, nagyon jó, még eddig nem ismertem.

Előzmény: Felek Ferenc (60659)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!