Keresés

Részletes keresés

jazd Creative Commons License 3 órája 0 0 57361

A vörös kolostor után lengyel földre léptünk Nedecnél. Az az ősi magyar földre,mert még ez is a Trianon előtti Magyarországhoz tartozott. Valamiért még a lengyelek is kaptak egy darabkát szép nagy országunkból. 

Nedecnél szálltunk le a buszról és szabad program következett. Többen a duzzasztó gátra mentünk,ahonnan jó képeket lehet lőni a két várról. Innen szinte mindenki lement a tóvá duzzasztott dunajeci hajókikötőhöz,hogy először a túlsó parton lévő Czorsztyn  várát nézzük meg.

Itt szúrnám be azt,hogy a felkapottabb lengyel váraknál óriási a kirándulók száma. A mi Visegrádunk vagy Egerünk a fasorba nincs. A pénztáraknál sorban állás van keményen,pedig hétköznap volt.

Hajóval átmentünk Czorsztynba. A vár egy nem túl magas kúp alakú hegyen áll. A vízparttól némi gyaloglás következett felfelé. A vár viszonylag sok részletében megmaradt. Még helyreállított belső terei is vannak kiállítással.

Egy érdekes megoldást láttam ennél a várnál,hogyan jelezzék mennyi volt az eredeti fal és mennyi a kiegészítés. A megmaradt falra horganyzott lemezpárkányt tettek, olyat,amiből nálunk az ablak párkányok vannak,majd ráfalaztak. A vár nem nagy alapterületű. Olyasmi méretű,mint Hollókő.

 

 

 

Előzmény: jazd (57355)
jazd Creative Commons License 4 órája 0 0 57360

Igen,beszéltünk a következő útról. Bosznia-Hercegovina és az ausztriai burgerland közül Boszniára szavaztak többen.

Előzmény: Nagyon Várbarát (57358)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 5 órája 0 0 57359

Ő volt a szobatársam...

 

Nekem is a szigetvári Castrumon!  :-)

Előzmény: jazd (57357)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 5 órája 0 0 57358

Kösz szépen a fotókat, a legtöbbjét ismerem. Volt esetleg szó a következő útról?

Előzmény: jazd (57357)
jazd Creative Commons License 6 órája 0 0 57357

A társaság zöme az volt,akik a 2015-ös erdélyi túrán is voltak. Én azon voltam,tavaly nem. Idén Bándi Ferkó volt,akit nem ismertem eddig. Egy víg kedélyű tagja volt a társaságnak. :) Ja és Ő volt a szobatársam.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57356)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 6 órája 0 0 57356

Csak egyetlen régi metszettel tudom kiegészíteni a friss fotóidat a Vörös-kolostorról. A Vasárnapi Újság XIX. századvégi lapszámából való, de inkább a vadregényes természet áll a középpontjában, mint az emberi kéz által létrehozott szakrális épület.

 

                                        

 

Tudnál néhány képet felrakni a túratársaságról is? Hátha látok köztük ismerősöket...

Előzmény: jazd (57355)
jazd Creative Commons License 7 órája 0 0 57355

Vártúránk második napját az erődített vörös kolostornál kezdtük. Az erődítése kimerül annyiban,hogy magas, lőréses fal veszi körül,ami rablók és kisebb paraszti hadak ellen védelmet nyújthatott.

A kolostort karthauzi szerzetesek építették 1320 körül. A huszita háborúk idején kétszer is támadás érte,amelyben több szerzetest megöltek. A kolostor 1567-ig működött,ezután a szerzetesek elhagyták.

A kamalduli rend 1711-ben kapta meg és működött itt 1782-ig,amikor  a rendet II. József feloszlatta. A XVIII század folyamán helyreállították elhanyagolt épületeit és részben barokkizálták.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57340)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 12 órája 0 0 57354

Követendő példának után ajánlani a Sály község felett emelkedő Latorvárat. Annak egyetlen felszínen megmaradt része egy kör alakú torony csonkja. Nemrégiben restaurálták, így fennmaradását ismét kitolták néhány évtizeddel. Az ilyen kisméretű várromoknál a hozzá vezető turistaút kijelölését, a történelmi helyszínen egy információs tábla elhelyezését valamint a kőfalak állagmegóvását elegendőnek tartom. Ha aztán -- adja Isten és a magyar műemlékvédelem! -- többre is jut pénz és energia, hát folytassák a vármentést.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57353)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 13 órája 0 0 57353

Hát igen, a Bükk-hegységben megbújó Éleskő és a völgy szemközti magaslatán szomorkodó Gerenna-vár a végpusztulás óráit éli. Bár mindkettő természetvédelmi területen áll, de a vármentő tevékenység a hivatalos szervezetek {Nemzeti Park és a területileg illetékes Múzeum} összefogásával megoldható lenne. Elég lenne a szertehullott kövekből 1 - 2 méternyire felmagasítani a romjaikat. Csak éppen senki sem vág bele...  :-(((

Előzmény: casiopeanet (57352)
casiopeanet Creative Commons License 14 órája 0 0 57352

Idén ismét meglátogattam vésztkongató  szilvásváradi éleskő várát... valyon ezzel a váral miért nem törődik senki semm? (szomszed várról már inkabb nem is beszélek)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 14 órája 0 0 57351

Hát akkor rengeteg verőfényes szabadidőt kívánok neked + hogy oszd meg velünk itt a Topikban váras élményeidet.

 

Nálam a következő majd a Vármentő Hét {Régészeti Hét} lesz szeretett Szádvárunkban augusztus elején.

Előzmény: casiopeanet (57350)
casiopeanet Creative Commons License 14 órája 0 0 57350

Cseh orszag lengyelorszag de meg messz van mert balatoni varakat is  megszeretnem hoditani :) atol fug hogy alakul mert altalaban egyedul vagok neki a varaknak, de itt ott tarsulnak hozzam csapatok :)

Előzmény: Nagyon Várbarát (57348)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 14 órája 0 0 57349

A Szlovák Cserkészet jópár középkori várromot patronál, oda a fiatalság rendszeresen kijár és szedi a szemetet, irtja az elvadult bozótost. Szövetségük könyvek és füzetek kiadása által is népszerűsíti eme történelmi helyeket:

 

http://www.martinus.sk/knihy/vydavatelstvo/Slovensky-skauting

 

Csak éppen a főváros közelében lévő Borostyánkővel nem törődnek!

Előzmény: casiopeanet (57346)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 14 órája 0 0 57348

Nem gond, megbocsájtom...   :-)

 

Idén merre tervezel még vártúrát?

Előzmény: casiopeanet (57345)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 14 órája 0 0 57347

Ejha, bizony bátran le merem írni, hogy a nagybossányi renoválás 1000 x jobban sikerült, mint az ozorai! Most persze annak külsővár részére gondolok. Elég végignézni, hogy honnak indultak a reneszánsz várkastély helyreállítói. Amikor Könyöki József a XIX. század végén benne járt, még bőrgyár üzemelt a részben lerombolt nemesi lakban. Az egyik lebontott saroktornyát teljesen újjá kellett építeni. De úgy nézem, hogy még a külső kerítő falának egy részletét is az alapfalaiban bemutatják. Igen dicséretes műemlékvédelmi helyreállítás!

 

Előzmény: casiopeanet (57343)
casiopeanet Creative Commons License 14 órája 0 0 57346

Ezen en is csodalkozok itt sajnos nem latni lelkes varmento csapatok munkajat :(

Előzmény: Nagyon Várbarát (57344)
casiopeanet Creative Commons License 14 órája 0 0 57345

Nem ide tartozik de azért ide beszúrom : ) Villa Rustica - Római fördő romjai (pozsony)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 15 órája 0 0 57344

Na, végre valaki a vonalban!  :-)

 

Remek fotók, látom, hogy azóta sem történt semmi előrelépés a borostyánkői várromban.

 

Apropó, szerinted mi ennek az oka? Miért nem foglalkozik senki egy ilyen látványos, még mindig magasan álló középkori műemlékkel? Hiszen "karnyújtásnyira" a metropolis, Pozsony rengeteg lakosával. Általában a vármentésekben a városlakók az aktívabbak, nekik akad bővebben szabadidejük. De mégsem történik semmi megmozdulás ennek a Kis-Kárpátokbeli várromnak a megmentéséért. Már csak a várkapu melletti egykori erkély még idővel dacoló gyámkövei helyzetét stabilizálni kellene, mert ha azok egy vártúrázó fejére esnek, abból nagyon csúnya baleset lenne.

 

Mit gondolsz, melyik változata létezett egykoron az erkélynek?

 

Előzmény: casiopeanet (57342)
casiopeanet Creative Commons License 15 órája 0 0 57343

Bošany - Kaštiež - Bossány

Ki hogy dontcse el, lehet hogy egy kisse modernre sikerult de szerintem meg mindig jobb mint az Ozora

 

casiopeanet Creative Commons License 15 órája 0 0 57342

Bűn lett volna kihagyni :)

Pajštún

Előzmény: Nagyon Várbarát (57341)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57341

Tehát a Mülner-könyvből következzék Borostyánkő vára. Nevezik még Pozsonyborostyánkőnek is, hogy így különböztessék meg az egykori Vas vármegyei Borostyánkő várától. Ez utóbbi napjainkban már Ausztria, Burgenland területén áll. Az alábbi képek viszont a felvidéki Borostyánkő {szl: Pajstun} várromjára vonatkoznak.

 

Borostyánkőnek is a Napóleon francia császár katonasága hozta a végső veszedelmet, amikor a közeli Dévény várával együtt felrobbantották. A franciák ugyanezt tették Győr várrendszerével is.

 

3 Müllner-fotó következzék és a magyarázatuk:

 

 

Sajnos napjainkig még nem történtek lépések régészeti kutatására és restaurálására. Sőt még csak patronáló csapata sincs, ami igen érthetetlen a számomra, hiszen közel emelkedik a nagyvároshoz, Pozsonyhoz {szl: Bratislava}

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57340

Szerintem is egy szűk, szerencsére egyre fogyatkozó, a Velencei Charta dogmáit körmeszakadtáig védelmező "szakemberen" kívül senkit sem érdekel, hogy egy-egy vár mennyire eredeti vagy éppen napjainkban egy nagyfokú helyreállítás során kiegészített állapotú. Az összhatás számít, miszerint a látogató bele tudja-e ringatni magát a letűnt évszázadok embereinek otthonába. Ha azonban ultramodern megoldásokat rémálmodnak belé az építészek, ez nem fog sikerülni!

 

Kérésem: tudnád folytatni a vártúrátok ismertetését?

 

Én pedig mennék tovább párhuzamosan a Müllner-könyvvel.

Előzmény: jazd (57338)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 57339

A képek a netről vannak. 

Előzmény: jazd (57338)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 57338

A mai Elzász területén van Königsburg vára. Ez is romos volt. A 20 század elején Vilmos császár építette újjá. Ma ez is egy látogatott vár és senki nem nyavalyog rajta,hogy nem teljesen eredeti.

 

 

Ez meg előtte-utána kép

Előzmény: Cracowius (57334)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 57337

Ahogy elolvastam a Nemzeti várprogramról feltett cikket,hát Kisvárdán valami borzalmas dologra készülnek. Az eredeti részeket konzerválni akarják és valami modern részt akarnak hozzá építeni.

Igazi tuskó barom,aki ezt kitalálta és keresztül viszi! Miért? Csak azért,mert ezeknek a helyreállított váraknak profitot kellene termelnie. Az önfenntartás miatt. Munkahely teremtés miatt. Az tisztán látszik,hogy a kirándulók áramlanak füzérre,Regécre, mert ott viszonylag normális dolgokat látnak. Na,de ki fog az Isten háta mögötti Nyírségbe elutazni egy modern kóceráj miatt? Én pl tutira nem és még nagyon sokan nem. Meg én és sokan úgy vagyunk,hogy visszajárunk pár évente egy jó helyre. Egy borzalomnál max egyszer fordulok meg utána felejtős a dolog. 

Na ennyire kevés esze van néhány agyon tanult szakembernek meg persze politikusnak. Sajnos itt a hülye politikusok is beleszólnak abba,amiről halvány lila gőzük nincs.

Előzmény: Nagyon Várbarát (57336)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57336

Sajnos akadnak olyan elvetemült "szakemberek" akik a saját "rémálmaikat" akarják beleerőltetni a romokban megmaradt középkori várainkba! Szívből remélem, hogy "lázas" tervezeteik örökre a számítógépeik memóriáinak legsötétebb bugyraiban maradnak.

 

Láss néhány elrémisztő példát:

 

 

Én ha várban {várromban} járok-kelek, akkor a középkor évszázadaiba akarom magamat visszavarázsolni és nem holmi szuper extravagáns építész zseni ötlethalmazába!!!

Előzmény: Cracowius (57335)
Cracowius Creative Commons License 2 napja 0 0 57335

Erre ha jol tudom vannak is kisérletek és tervek is!

Előzmény: Cracowius (57334)
Cracowius Creative Commons License 2 napja 0 0 57334

"DE HA VAN RÁ PÉNZ ÉS SZAKMAI AKARAT, AKKOR A VÁRROMOKBÓL ISMÉT VÁRAK VÁLHATNAK!!!!"

 

Ez úgy műxik, hogy mind le Duc és mind Schulek Frigyes a saját koruk stílusát (neoromantika és nogotika) adták a középkori várakhoz.

 

A 19. építészeti alkotás és  középkori építészet művészi egyenrangúsága adja a világörökségi rangot. 

 

 

Természetesen, ma is lehet ilyen módon világörökségi rangra emelni és kiegészíteni  várakat, de akkor a 21. építőművészetet és a középkori építészetet kell házasítani megtartva mindegyiknek saját jellegzetességeit. 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57328)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57333

Persze igazad van. De a magyar építészek mégsem "dirigálhatnak" a trianoni határokon túl...

Előzmény: Cracowius (57331)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57332

Akkor minden rendben van!  :-)

 

Egy magyar építész is ér annyit, mint a francia. Ők legyenek büszkék a saját műemlékeikre, mi pedig a magunkéra. De engedtessék azokat megóvni az időjárás viszontagságaitól. Ahhoz pedig a legjobb megoldást a TELJES HELYREÁLLÍTÁS jelenti. Erre napjainkban jó példázat a füzéri és a diósgyőri várak helyreállításai.

Előzmény: Cracowius (57329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!