Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1,5 órája 0 0 60236

Az elmúlt évezredek, évszázadok során nagyon sok várat építettek az emberek a Kárpát-medence területén, amely az én "vadászterületemnek" számít. Közülük igen kevés maradt épségben, sok romokban hever. De akadnak bőven olyan erődítmények is, amelyeket elpusztultnak hívunk. Tehát a földfelszín felett nem maradt semmiféle látható nyoma. Közéjük sorolom a fennállása idején igen fontos hadászati szerepet játszó Szatmár {ro: Satu Mare} várát is. A Habsburg-hadvezetés által korszerű olaszbástyás végvárrá kiépített támaszpontot a XVIII. században bontották le. Bár fennmaradtak róla korabeli hadmérnöki alaprajzok, de azoknak a valóságtartalmáról eddig nem tudtunk bizonyosat. Most egy városi építkezés során talán okosabbak leszünk az egykori szatmári várról:

 

„Ez a terület a szatmári várhoz tartozott, amint azt Burai Béla néhai földrajz és történelem szakos tanár tanulmányából is tudjuk. A kora-újkori erőd bástyája állhatott itt, ennek találtuk meg az alapozását, mely vastag fagerendákból állt” –mondta el a helyszínen Szőcs Péter, aki azt is hozzátette, igyekezniük kell a munkálatokkal, ugyanis a feltárt faanyagok a levegővel érintkezve hamar elporladnak.
 

A teljes cikk itt olvasható:

 

https://www.szatmar.ro/Vegre_pontositani_lehet_az_egykori_szatmari_var_terkepet/hirek/91281

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 órája 0 0 60235

Gyanúm szerint az valami épület lehet, amelyet hozzáépítettek a várfalhoz. Példázatul az erdélyi Kőhalom várát hozom fel.

 

                                     

 

Annyit biztosan tudunk Hegyed váráról, hogy az alsóvárának bejáratát egy kaputorony őrizte, amelyet a királyi csapatok leromboltak az utolsó ostrom során. A felvezető út szerpentinesen halad a Várhegy oldalában. A beérkező várbeliek a lovaikat az útközbeni istállóba köthették be. A raktárak és más épületek is a falszoroson belül emelkedtek. A vulkáni kúp tetejét egy torony, más vélemény szerint többosztatú épület koronázta. Ezt teljesen lerombolták a győztesek.

Előzmény: jazd (60229)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 órája 0 0 60234

Akkor először is mielőbbi egészséget, sikeres gyógyulást kívánok neked! Már próbáltad a "mézes pálinkás"receptet?  :-) A hegyesdi várrom részletes ismertetését köszönöm. Jómagam nagyon régen jártam ott, akkor még azok a fakorlátok sem voltak. Nagy kár, hogy még eddig nem kezdték el a viharos históriájú hegyi sasfészek régészeti feltárását és igen rogyadozó kőfalainak megóvását. Pedig igen sok titkot, érdekességet rejthet a kőtörmelék mélye! Gondoljunk bele, hogy a hegyesdi várat ostrom által rongálták meg, majd utána tervszerűen lerombolták. Mennyi ágyúgolyó aludhatja sok évszázados álmát a kőkupacok alatt...

 

Fellapoztam Veress D. Csaba történész könyvét a hegyesdi várostromról:

 

Előzmény: jazd (60228)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 órája 0 0 60233

Gál Viktor a miskolci Herman Ottó Múzeum régésze a szádvári honlapon közzétette a tavaly nyári Régészeti Hét eredményeit összefoglaló szövegét. A lelkes csapat által a hőségben végzett nehéz fizikai munka ismét meghozta a gyümölcseit.

 

2017-ben immár X. alkalommal került sor a Szádvárért Baráti Kör szervezésében és a Herman Ottó Múzeum szakmai irányítása mellett a Vármentő Hét megszervezésére. Szádvár újabb, de továbbra is csak kis léptékű régészeti kutatásának célja a már részlegesen feltárt belső vári épületek kutatásának folytatása, valamint a feltárási területek kiterjesztésével a Belső vár alaprajzi képének és építéstörténetének további pontosítása volt.

 

További részletek itt:

 

http://www.szadvar.hu/2018/04/gal-viktor-a-x-varmento-het/

 

 

Külön is felhívnám a figyelmet a szakember záró mondataira, amelyben az örvendetes jövőről írt:

 

Az elmúlt egy évtized régészeti kutatásának eredményeit idei évben jelentősen tovább bővíthetjük. A Nemzeti Kastély- és Várprogram Szádvárat érintő fejlesztését megelőzően, május közepétől egy több hónapig tartó feltárás kezdődik a Szögliget felett emelkedő erősség területén.

sjose Creative Commons License 8 órája 0 0 60232

Videobol lettek kivagva, kar hogy nem csinalt a keszitoje kozelebbi kepeket.

Előzmény: jazd (60230)
sjose Creative Commons License 8 órája 0 0 60231

Lednic utan ma Barko is felrakott egy allashirdetest varbeli munkakra.

jazd Creative Commons License 23 órája 0 0 60230

A FB Zádorvár-Pécsely oldalról dronós képek. Sajnos le vannak méretezve nagyon,de a lényeg látszik.

 

jazd Creative Commons License 24 órája 0 0 60229

Az alsó várkapu után jó néhány méterre egy falmaradvány lóg befelé a fal szorosba. 

 

Előzmény: jazd (60228)
jazd Creative Commons License 24 órája 0 0 60228

Igazán jó kis túra lett volna ez,ha nem támad meg közben egy igen aljas vírus, amitől napok óta szenvedek azóta is.

Nem szoktam magammal vinni alaprajzot,bár nem rossz ötlet ez. Igazából előtte otthon átnézem az adott vár alaprajzát és így próbálok tájékozódni. Hegyesdnél nem nehéz a tájékozódás,mert tőle pont délre van a Balaton.

Sajnos nem tudom kik és mikor készítették a korlátokat és lépcsőket. Annyira nem újak ez látszott. Nem látni esetleges vármentés vagy feltárás jeleit. Pedig még itt is volna értelme.

A Rómer Flóris féle alaprajz jónak tűnik. Érdekes,hogy ahol most a várkapu van, nem rajzol kaputorony maradványt,pedig az ő korában ettől jóval több meglehetett belőle és ez ma is kivehető. A kapu utáni részen áll egy jókora szakaszon a külső várfal.Ebből a várfalból látható egy fal bekötése ma is a fal szoros felé,ami vagy újabb kapu lehetett vagy valami épületféle fala. Ezt sem jelzi Rómer. Ezt a részt lilával karikáztam be.  Az a várrész,amit kékkel bekereteztem, az ma igen be van nőve növényzettel. Semmit nem láttam belőle.

Az északi oldalon kb ott, ahol zölddel bekarikáztam, áll még egy 4-5 méter hosszú alacsony falszakasz. Én innen másztam fel a sziklára.

Fent a hegycsúcson mindössze egy kis T alakú várfalmaradvány van meg. Ezt én a sárga színnel bekarikázott résznek gondolom logika alapján. Érdekes,de semmi más nem áll a felső vár szikláján. Se habarcsnyomok a sziklán. Van a sziklának néhány alsó kiugró szintje, Falmaradványok,de még omladék sem látható egyiken sem. Mintha egy nagy ecsettel mindent letakarítottak volna.

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60227)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 26 órája 0 0 60227

Élményekben gazdag, igazi fárasztó vártúrát tettél, de pontosan ez a szép benne!  :-)

 

Rákérdeznék, hogy a vártúráidra viszel magaddal az adott épületről alaprajzot, hogy be tud rajta azonosítani az egyes részeket? Vagy "csak"  fotózol? A hegyesdi várromnál kik készítették a felvezető lépcsőket és a fakorlátokat? Látni olyan nyomokat, hogy esetleg beindulna a hegyesdi vár feltárása és állagmegóvása az utókornak? Mert szerintem még vannak olyan falai, amiket meg lehetne menteni a végső leomlástól. Sohasem késő egy várat megmenteni...

 

Néhány kép a hegyesdi várról:

 

Előzmény: jazd (60226)
jazd Creative Commons License 26 órája 0 0 60226

Régi adósságot törlesztettem a hétvégén, két Balaton-felvidéki várrommal szemben. Az egyik, amely mellett már legalább tucatnyiszor elhaladtam autóval és motorral az elmúlt 20 évben, Hegyesd. Sőt Hegyesd várhegyének tövében éjszakáztam is sátorban 1996- nyarán, amikor a motoros haverokkal éppen erre túráztunk. A másik Zádorvár, igaz ennek nem jártam a közvetlen közelében.

A Veszprém-Tapolca főútról lekanyarodva, hamar elérjük a kicsiny Hegyesd települést. Ez bizony mindössze két sor ház az út két oldalán.

A falu közepe táján tábla jelzi,hogy balra le kell kanyarodnunk. Egy murvás út vezet kb 300 méter hosszan, amig a vár alatti kis pihenőhelyhez érkezünk. Itt van kihelyezett tájékoztató tábla, Asztalok,padok és egy esőbeálló is. Itt lehet leparkolni az autót.

Innen indul a kezdetben enyhén emelkedő erdei út, fel a várhegyre. Egy idő után egyre szuszogósabbra vált az ösvény. Feljebb érve kiépített fa korlát és fával megtámasztott föld lépcsők segítik az előrejutást. Viszonylag hamar fel lehet jutni a várig.

Először a valamikori kaputorony maradványa látható,sarkán hatalmas támpillérrel.Ezen áthaladva jól kivehetőek a valamikori kaputorony nyomvonala. A kaputorony után nem sokkal áll még a külső várfal egy nagyobb szakasza,de sajnos jócskán be van nőve növényzettel. Innen egyre szűkülő ösvény vezet felfelé csiga vonalban a felső vár sziklatömbjéhez.  Ennek az ösvénynek az északi végén még szintén vannak értékelhető várfal maradványok. Ezektől a falmaradványoktól szintén vezet lefelé egy másik gyalogösvény, ami igen meredek.

Nos itt állva a felső sziklatömb előtt kicsit vakaróztam, mert innen csak a szikla kitüremkedésekbe kapaszkodva lehet feljutni a hegycsúcsra,ami azért csak sikerült.

Fent csak egy minimális faldarabka jelzi,hogy itt egykor vár állott,meg a várat jelző kőtábla. A kis plató egy nagyobb szobányi méretű és ilyen körpanorámát még soha nem élvezhettem, ami természetes képződményen fogadott. Csúcs volt a szó szoros értelemben! Micsoda sasfészek állhatott itt a szirten! Kár,hogy ebből semmi nem maradt... Azonban mindenkinek ajánlanám,hogy látogassa meg Hegyesdet,mert a helyben, a kilátásban nem fog csalódni! Jól látható innen Csobánc és Szigliget is.

 

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 27 órája 0 0 60225

Tényleg csodaszépen helyreállították a több évtizedig pusztuló műemléket. Lám-lám, ezt teszi az emberi akarat + rengeteg pénz! Aki talán nem ismeri, annak ide írom, hogy ez az épület a felvidéki Végles {szl: Víglas} vára. Napjainkban szállodaként üzemel.

 

Honlapja: http://grandviglas.com/

 

Előzmény: sjose (60224)
sjose Creative Commons License 30 órája 0 0 60224

A FB-ra rakta fel valaki az alabbi osszehasonlitast. En utoljara kb olyan allapotban lattam mint a felso kep. A 2. Vh elott kb olyan lehetett mint az alson most.

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 60223

A Szádvárért Baráti Kör nevében nagyon szépen köszönöm a gratulációdat. Remélem, hogy a következő időszakban ismét sikerül szépíteni-építeni az egykori Bebek-várat.  :-)

Előzmény: olahtamas (60222)
olahtamas Creative Commons License 2 napja 0 0 60222

Hétvégén voltunk fent, gratulálok a sok remek munkához, csak így tovább!

És mivel elég szép idő volt, még a Tátrát is lehetett látni :)

Előzmény: Szádvárért Baráti Kör (60220)
Szádvárért Baráti Kör Creative Commons License 2 napja 0 0 60220

Sziasztok!

 

Nagyon Várbarát újabb digitalizált anyaga:

 

 

http://www.szadvar.hu/2018/04/2012-kutatasi-jelentes/

 

vlacko Creative Commons License 2 napja 0 0 60219

A Naki várat aztán sikerült megtalálni. Én is felfedeztem a googlemapson, és leveleztem róla Miklós Zsuzsával, aki megerősítette, hogy jó helyen keresgéltem.

 

http://m.blog.hu/ga/gazz/image/nak/nakvar.jpg

 

a kép közepén van egy gyűrű alakú elszineződés, ott volt a vár.

Ez ez szerintem egy motte lehetett csak.

Előzmény: Nagyon Várbarát (60217)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 60218

A bozóki történetben szerepelnek Könyöki József XIX. századi várkutató ábrázolásai az akkor még épségben álló egykori kolostorvárról. De Könyöki nem csak rajzolta, hanem szövegben ismertette is a felkeresett várakat és egyéb műemlékeket. Jöjjön hát a személyes tapasztalaton, bejáráson nyugvó anyag + a felvett alaprajz.

 

 

Úgy tartják, hogy a II. Világháború helyi harcaiban vált rommá a bozóki vár. Jó, ezt elhiszem. Csak azt nem értem, hogy a romok elbontása során miért csak az egykori egyházi épület tűnt el szinte nyomtalanul, míg maguk a vaskos ágyútornyok és a várfalak megmaradtak.

 

Előzmény: sjose (60215)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 60217

Bizony ilyenkor, beleborzong az ember, hogy mennyi minden történt ezelőtt sok-sok száz esztendővel azon a helyen? Római erődöt, majd középkori várat építettek fel azokból az anyagokból. Sajnos napjainkra elsöpörték őket a történelem viharai. De valahogyan mégis emléket kellene nekik állítani, hogy megtalálja őket a régmúltra áhítozó kíváncsi ember.

 

              Nak esetében ennyit lehet olvasni Miklós Zsuzsa régész említett kötetében:

 

                                                   

Előzmény: vlacko (60213)
sjose Creative Commons License 3 napja 0 0 60216

Egy szlovak FB oldalrol szarmazik a kep es ha jol latom azokat a varakat jeloli ahol varmento csapat mukodik. A kiralyi Mo teruleten erdekes hogy Szlovakiaban messze a legtobb ilyen egyesulet mukodik. A volt Jugo orszagokban nem hallottam ilyenekrol, Romaniabol sem ugrik be sok varmento csapat inkabb allami varfelujitasoknak tunnek a programok. Magyarorszagon letezik nehany, de azt hiszem kevesebb mint a Felvideken.

 

sjose Creative Commons License 3 napja 0 0 60215
Szádvárért Baráti Kör Creative Commons License 3 napja 0 0 60214

Sziasztok!

 

Nagyon Várbarát eddig itt szerényen nem említette digitalizálási projektünket, melynek ő a motorja.

Ezt pótolnám az eddigi anyagokkal:

 

http://www.szadvar.hu/2018/04/2010-es-nka-palyazat-eredmenye/

 

http://www.szadvar.hu/2018/04/2012-a-deli-palotaszarny-megovasa/

 

http://www.szadvar.hu/2018/04/2012-nka-palyazati-zarojelentes/

 

vlacko Creative Commons License 3 napja 0 0 60213

Ilyenkor az egyik szemem sír, a másik nevet. A hetényi erődhöz családi kötelék is fűz. Erős a gyanúm, hogy a Naki vár is Iovia leráblásából épülhetett, bár ez mára teljesen elpusztult.

http://gazz.blog.hu/2011/01/10/iovia

Előzmény: Nagyon Várbarát (60210)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 60212

1000 köszönet a filmekért! Azt hiszem, ma sokára fogok aludni menni.  :-)))

Előzmény: cobranco (60211)
cobranco Creative Commons License 3 napja 0 1 60211

Én valójában nem vagyok megszállott "Vár-fun",inkább túrázó,de az útba eső várakat sorba behúzzuk.

Gyakorlatilag az összes észak-magyarországi illetve felvidéki vár kipipálva és jó pár határontúli is.Leginkább erdélyiek,de a balkánon és a mediterrán térségben is. Az  Alpokba járok a legtöbbet,de kerékpárral,ezért az olasz-francia határvonalak/Alpesi-fal,Maginot/ erődrendszerei leginkább csak a távolból,de komoly fotogyűjteményem van ezekről is.

 

A Szádvár, a közelsége miatt,mondhatni napi rutin :),sokat járok arra,igaz van már négy éve,hogy utoljára,igaz akkor egy utifim is készült:

 

"Ahol még a madár se jár" 2014./Hungary/ FullHD 1080p

/Szögliget-Szádvár rész 48-perctöl/

Infótartalom olyan,amilyen :)

 

Van két konkrét várbemutatóm is,ha valakit érdekel:

Körséta a Diósgyőri Lovagvárban 2014.10.21./Hungary/ FullHD 1080p

Törcsvár avagy a Dracula Kastély? /Ingatlanbemutató/ 2015. /Erdély/ FullHD 1080p

 

De,ha valaki még nem unja,a teljesség igénye nélkül:

Bringával a Balaton-felvidéken 2011.09.16.(Hungary) HD 720p..mp4

/Csobánc 8-perctől/

Bükki Körpanoráma 1-2.rész: Szilvásváradon innen és túl 2014. /Hungary/ FullHD 1080p

/Gerennavár 18-perctöl/

Al-Dunai áttörés /Vaskapu,Kazán-szoros/ 2013. (Romania,Serbia) HD 720p

/Szörényvár  12-perctől,Galambóc-vára/László-vár 1:52-től/

Adria-küldetés 3.rész: Horvát tengerpart 2014. /Horvátország/ FullHD 1080p

/Omis-vára 15 perctől/

A görög szigettenger kalandorai 6.rész: "Ellentétek szigete"/Kefalonia/ 2016. FullHD1080p

/Assos-vára 1:03-tól/

Őrjárat az északi-határzónában 2013.04.25./Hungary-Slovakia/ FullHD 1080p.

/Salgó,Somoskő,Ajnácskő stb/

Szezonzáró túra a Bükkben 2012.10.22. /Hungary/ FullHD 1080p

/Latorvár 28p-től/

ALBÁN-ANZIX 2.rész: "Ahol minden van és semmi sincs" 2017. /Albánia/ FullHD 1080p

/Rozafa-vára 35p-től/Érdekessége a mi Kőműves Kelemen legendánk albán verziója/

 

Hirtelen ennyi jutott eszembe,akit érdekel mazsolázgathat a több,mint 170 útifilmből,illetve túraleírásokból a honlapomon.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (60208)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 60210

Nem kellett olyan messzire szekerezni a dombóvári Gólyavár építőinek! Ezt onnan tudom, mert utánanéztem a NET-en.

 

Mint mondta, a téglákat helyben készítették, a köveket, így a sírköveket is viszont a hetényi római kori erőd területéről hozhatták ide.

 

http://www.dombovar.hu/Hirek/A-Golyavar-feltart-titkai

 

Ez a hetényi római erőd pedig alig néhány kilométerre található Dombóvártól északnyugati irányban. Ahogy megnéztem hatalmas kiterjedésű, kerek tornyokkal bőven megrakott római légiós erőd volt, amelynek romjai bőven kiszolgálták a középkori vár építkezését. Sőt még sírköveket is elhoztak onnét!

 

http://legikep.hu/iovia-romai-kori-belso-erod-legifotozasa

 

http://www.kapospula.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2:az-alsohetenyi-erod-es-temeto&catid=12&Itemid=104

 

Érdemes összefoglalni a dombóvári Gólyavár vagy másképpen a Dombai család váráról az eddigi ismereteinket. Hiszen a 2014-ben elhalálozott Miklós Zsuzsa tollából megjelentetett Tolna megye várai {2007} című könyvében még csak a felszíni jelenségeket + a históriáját tudta összefoglalni. Azóta csodálatos módon megindultak a régészeti feltárások, amiket remélhetőleg a várrom napvilágra került falmaradványainak állagmegóvása is követni fog.

 

Az eddigi eredmények alapján öt periódusa lehetett a vár építésének. Kiderült, hogy az első a 14. század végére, illetve a 15. század elejére tehető. Ekkor már a Dombay család birtoka volt a település. Egy téglalap alakú udvar és palota épült, melyet cölöpökkel kerítettek be. A második periódus még ugyanezen század első felére tehető, amikor kaputornyot, oszlopokat és falakat húztak fel, azaz megerősítést kapott az épület.  A század közepén egy gótikus függőfolyosót, a 16. század elején pedig egy külső várfalat is építettek hozzá. Köztudott, hogy 1545-1546-ban török kézre került a vár, így a rezidenciából végvár lett – mondta a régész előadásában.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6TEa_Bb1X_M

 

Előzmény: vlacko (60207)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 napja 0 0 60209

Kösz szépen az információkat. Ezek szerint előbb alaposan utána kell nézned, hogy mely erődök fölé eresztheted a kis drónodat, nehogy a még ott állomásozó katonaság támadásnak vegye.

Előzmény: sjose (60205)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 napja 0 1 60208

Szia! Végignéztem a túrázós filmedet, amelyből a Topik témakörébe vágó tornai várról írnék néhány mondatot. Csak nem bírom ki, hogy az általad "sáncként" jellemzett vaskos falú védőművet ne hívjam a tisztességes nevén: rondella {kerek bástya}. Ha hiszed, ha nem, én azon aludtam egy éjszakát réges-régen. Néha felébredtem, akkor kortyoltam egyet a sörömből, aztán néztem a csillagokat, amíg újra el nem aludtam. Akkor még abszolút, de nem foglalkoztak a várrommal, óriási bozót borította el. Tehát egyike vagyok az általad "várőrülteknek" nevezett embereknek, akik rengeteg időt, pénzt és energiát fordítanak a várak iránti szerelmük, akarom írni rajongásuk kielégítésére. 

 

Torna várát azért láthattad ilyen szépen kitisztított állapotban, mert már esztendők óta egy lelkes vármentőkből alakult helyi csoport vette pártfogásába. Megkezdték a műemlék területén a bozótirtást, igyekeznek felkutatni a megóvásának további lehetőségeit.

 

Honalapjuk:

 

http://castrumthorna.eu/hu/

 

Egyik tagjuk részletes beszámolója a tornai várról és az egyesület céljairól:

 

http://www.szadvar.hu/2017/12/varjaro-magazin-45-szam/

 

 

Kérdésem: jártál már a Tornától délnyugatra lévő Szögliget községében, az onnan kivezető Ménes-patak völgyében illetve a fölötte magasodó Szádvárban?

Előzmény: cobranco (60204)
vlacko Creative Commons License 4 napja 0 1 60207

Micsoda munka lehetett ennyi követ és meszet ideszállítani a kor technológiai és útviszonyai közepette a Mecsekből.

Előzmény: Nagyon Várbarát (60200)
sjose Creative Commons License 4 napja 0 0 60206

Fort de Socoa, eredetileg Vauban tervezte de egeszen a masodik vilaghaboruig hasznaltak a strategiai helyen levo erodot.

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!