Keresés

Részletes keresés

jazd Creative Commons License 4 órája 0 0 57134

A facebookon sok képet megosztottak Zrínyiújvár kútjának feltárásáról. Nagyon sok lelet került elő eddig és még nincsenek lent az alján. Vas sisak, ágyúgolyó, szinte ép szablya, kályhacsempe darabok, bőr sapka és ruhadarabok, szegek, lándzsahegy , fejsze és még sok egyéb. Egy kis aranylemez darab, rajta díszítéssel. Néhány emberi csont is előkerült már.

Előzmény: jazd (57133)
jazd Creative Commons License 5 órája 0 0 57133

Új hírek Zrínyiújvár kútjának feltárásáról.

 

http://muemlekem.hu/magazin/zrinyiujvar_varkut_feltaras_2017

jazd Creative Commons License 6 órája 0 0 57132

Érdekes ez a Tapolcsány vára. Kérded mi szükség lehetett a keleti oldal kis kerek tornyos elő várra. Szerintem arról lehet szó,hogy a hegy platóját nem szerették volna átengedni az esetleges támadóknak,hogy onnan könnyen rohamozzanak,ezért körülkerítették ezt a területet. Az egyébként is viszonylag nagy külső vár ezzel a területtel jelentősen megnövekedett. Ennek védelméhez sok katonára lett volna szükség. Szerintem a vár stratégiailag nem volt annyira fontos,hogy falai közt nagyobb legénység állomásozzon.

Előzmény: Nagyon Várbarát (57131)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 7 órája 0 0 57131

Még néhány gondolat a tapolcsányi várról:

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57130)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 28 órája 0 0 57130

Valemelyik váras könyvben azt olvastam, hogy a tapolcsányi uradalom eredeti központja a sokkal lentebb, a Nyitra völgyében lévő Tapolcsány mezővárosa volt. Míg a várat a jól védhető hegyek között húzták fel.

 

                                                  Erről ezt írta Fügedi Erik történész:

 

                                                           

 

                                             Megnéztem a magassági adatokat a környéken:

 

A Várhegy alatti település -- magyar neve Kővárhely -- 435 méter magasságú völgyben fekszik. A föléje magasodó Várhegy 525 méteres. Viszont tőle nyugatra akadnak 604 és 684 méter magasságú hegycsúcsok is. Tehát akadtak nála magasabb, nehezen megközelíthető helyek is. De talán a XIII. században ezt is megfelelően védhetőnek gondolták.

 

 

                                     

 

Ami a várárkot illeti, szerintem tipikus megoldást volt a középkorban annak kibányászott kőanyagát felhasználni a vár épületeinek és falainak megépítésére. Gondoljunk csak pl. a visegrádi Fellegvárra vagy a csobánci várat ölelő szárazárokra. A földesúr kirendelte a jobbágyfalvak népét a várépítés alantasabb munkálataira. Erről fennmaradt Csák Máté nagyúr okleveles említése is. Fárasztó, kegyetlen munka volt a kőfejtés az biztos!

 

Nekem a Könyöki-féle várleírásnál feltűnt, hogy a magas lakótorony jellegzetes fűrészfogas teteje hiányzik! Az 1930-as években viszont már ábrázolták. Tehát eme két időpont között egészíthették ki vele.

 

              

 

Hogy a várkapu felső háromszögletű csúcsíve mikori? Szerintem nem középkori. Ugyanis akkoriban igen nagy valószínűséggel felvonóhidas kapuja lehetett. Ha pedig azt felhúzták, akkor fölötte megmaradt az a háromszögletű védtelen nyílás. Én inkább XIX. századi renováláskori építésnek vélem, mert erről Könyöki is említést tett, mikor a korabeli földesúr állagvédelemben részesítette az általa megbecsült műemléket.

 

Mára ennyi voltam. Jó éjt!

Előzmény: jazd (57129)
jazd Creative Commons License 29 órája 0 0 57129

A tapolcsányi várhegy tényleg nem minden oldalán meredek. Vajon miért pont ide építették?  Nem volt alkalmasabb hegy a közelben?

Nehéz lehetett a középkorban egy szikla árok kivésése. Aztán lehet gyorsabban haladtak,mint gondolnánk.Próbáltam számolgatni vajon hány emeletes az öregtorony,mert jó magas. A jelenlegi ajtaja a földszinten nyílik,de ez régen az első emeleten lehetett. A belső falgyűrű falai szintén rendkívül magasak. Legalább négy szintes épületszárnyak voltak belül.Az ágyúk ideje előtt nehéz lehetett elfoglalni egy ilyen várat. Érdekes,hogy a külső várnak két oldalon is volt kapuja. Szerinted a meglévő várkapu eredetileg is ilyen csúcsos volt?

Előzmény: Nagyon Várbarát (57128)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57128

Előzmény: Nagyon Várbarát (57127)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57127

Nem, sajnos én sem jutottam be a toronyba. Az alábbi belső képeket a NET-ről gyűjtögettem be:

 

 

Mára ennyi voltam, folytatás holnap délután. Jó éjt!

Előzmény: jazd (57126)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 57126

Amint a rajzokon is látható,először az öregtorony épült fel és a kerítőfal. A torony és a kerítőfal is igen magas. Sajnos a toronyba nem lehet felmenni. Neked sikerült bejutni?

Előzmény: Nagyon Várbarát (57125)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57125

Szép vár a tapolcsányi, nekem is tetszett, amikor ottjártam.

 

Ha gondolod, kivesézhetjük együtt az építéstörténetét. Segítségül néhány kép róla:

 

 

Fügedi Erik történész talált olyan oklevelet, amiben Csák Máté oligarcha ottani várépítéséről írtak:

 

               

 

Ezt pedig Könyöki József jegyezte fel 1887-es látogatásáról. Az akkori birtokos már valamit megsejtett, hogy az utókornak meg kell védelmeznie eme történelmi emléket. Abban a korszakban ez ritkaságszámba ment, hiszen egy-egy várromban inkább kőbányát láttak, mint megoltalmazandó régiséget.

 

                                                   

Előzmény: jazd (57121)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57124

Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk a tudásodat. Kiváló összefoglaló!

Előzmény: comix1976 (57120)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57123

Jó régen jártam a hegyesdi várban. Akkoriban sem felvezető turista lépcső, sem információs tábla nem segítette az idelátogatót a történelmi helyszín megismerésében. Jók ezek a kiegészítések, de persze nem lehetünk elégedettek. Igen fontos lenne a még meglévő, rongált kőfalmaradványok állagmegóvását elvégezni. Talán nem mindenki tudja, hogy nem csak a vulkanikus hegycsúcsot koronázta vár, de az 1561-es megszállása idején a Várhegy lábánál egy palánkvárat húztak fel a törökök. Mindkettőnek a régészeti feltárása előbbre vinné tudásunkat azokról az embert próbáló időkről.

 

1562 tavaszán a hegyesdi várat elfoglaló Pajazit török vajda halálos párviadalra hívta ki Gyulaffy László tihanyi és csobánci várkapitányt. A párharc a hegyesdi vár alatt elterülő mezőn zajlott le mellvasban, sisakban és kopjával. Gyulaffy már az első összecsapásban a törököt úgy keresztül döfte, hogy a kopjáját baltával kellett a halott vajda testéből kiverni.

 

                                                        

Előzmény: Szirénke35 (57116)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57122

Meghalt Roger Moore színész. A magyarországi TV és mozinézőknek leginkább az emlékezetes szerepei közül az "Angyal", a "Minden lében két kanál" és a James Bond filmekben játszott alakításai ugranak be. Én azonban egy, a Topik témaköréhez illő szerepével búcsúzom el tőle. A XIX. században Sir Walter Scott által írott IVANHOE című könyvnek egy 1958-ban TV-sorozattá átgyúrt feldolgozásában játszotta a főszerepet Roger Moore. Nyugodjék békében!

 

https://www.youtube.com/watch?v=VEvz-4dbQjE

 

jazd Creative Commons License 3 napja 0 2 57121

Régóta kacérkodtam már a felvidéki Tapolcsány várával. Szép az a nagy öregtorony és a vár többi része is. A vár már jó messziről feltűnik a feléje közeledőnek. Fehéres színét már legalább 20 km-ről kiszúrtam a távolból.Kocsival egész magasra fel lehet menni. A temetőnél hagytam a kocsit és onnan egy darabig aszfaltozott úton kell tovább gyalogolni. Pár száz méter után erről az útról jobbra letér a várhoz vezető gyalogút. Túlzottan nem meredek. Mielőtt elérnénk a külső várkaput,lehet látni egy külső falöv maradványait. Az út mellett egy kis félkör alaprajzú torony maradvány is látható.A külső vár formája szokatlan. Felül csúcsos háromszögű. Ezt vajon,miként zárták be régen? Felvonóhídnak nem láttam helyét.

Belépve a külső udvarba, elég tágasnak tűnik. A másik végén a várnak szintén volt egy várkapu. A maradványai még megvannak. A külső vár közepe táján van egy ék alakú védőmű,ami kiugrik a várfal síkjából. Alsó ágyú lőrései még megvannak.

Az alsó vár falai elhanyagoltak.

A belső vár falai nagyon magasak és sok ablaknyílás és lőrés látható rajta. Alakja és magassága miatt Hollókőre emlékeztetett. A belső várhoz egy helyreállított fahídon mehetünk át.

A belső várat félkörben egy vékony fal keríti félkörben, fal szorost alkotva. A fal szoros végén egy torony emelkedik,aminek a tetejére falépcsőkön mehetünk fel. Visszatérve a híd felé,bal kézre nyílik a belső vár kapuja. Belépve az udvarra érdekes látvány tárult elém. A félkörben álló palotaszárny külső falai nagyrészt ma is állnak,de a belső falai igen lepusztultak. A földszint maradványának tetején ülő padokat csináltak,amitől olyan érzésem volt,mintha egy római amfiteátrumban járnék. Az öregtoronyhoz lépcső vezet fel. Itt valamiféle korlátot csinálnak fából. Sajnos a torony zárva volt. Jó lett volna felmenni.

Összességében jól néz ki a vár. A külső várral volna még mit tenni.

 

comix1976 Creative Commons License 3 napja 0 0 57120

A várvadász blog legújabb bejegyzését fogadjátok szeretettel.:

 

http://varvadasz.bloglap.hu/cikkek/elpusztult-varbol-rejtozkodo-var-veroce-64438/ 

Szirénke35 Creative Commons License 3 napja 0 0 57119

Köszönöm! :)

 

Igazság az,hogy 1 éve voltunk Csobáncon és már akkor kacérkodtam a Hegyesdi várrom megmászásával,csak most állt össze a kép,hogy eljutottam ide,amúgy eredetileg Bándon az Esseg vár lett volna a cél,de előtte meg akartuk nézni Nemesvámoson az ókori római villa romjait,csak hétfőn zárva volt. :( Így Tapolca fele vettük az irányt és eljutottunk Hegyesdbe. Viszont hazafele Devecseren keresztül mentünk,itt is van egy vár vagy várkastély amiben jelenleg a helyi könyvtár van kialakítva,legközelebb megnézem azt is.

 

Hegyesdnél a várhoz 2 irányból is fel lehet menni. A falu közepén lesz egy tábla ott kell balra fordulni és egy kavicsos úton néhány 100 méter után egy erdei pihenőhöz érsz,innen kb fél óra az út gyalogosan a várhoz. A másik út a falu végén található Zalahaláp fele. Itt is ki van táblázva,kavicsos út visz az erdőig,innen meg gyalogtúra.

Előzmény: jazd (57117)
jazd Creative Commons License 3 napja 0 1 57118

Tegnap jártam Tapolcsány várába. Nem sok látogató volt. Egyszer csak jött két leányzó. kb 24-25 évesek lehettek. Komoly fotó masinájuk volt és teljesen bebarangolták a várat. Utána a belső vár egyik padján szépen megkajáltak a hátizsákjukban hozott szendvicsekből. Szóval vannak olyan csajok,akik elmennek váras kirándulásra.

Két éve a nagybörzsönyi kicsi középkori templomot néztem meg. A templom kertben éppen a kulcsos nénit vártunk. Egy kb 30 éves csajjal beszéltem kicsit. Egyedül volt és,mint elmondta a középkori falusi templomokat járja be. Egyedül. Busszal!

Előzmény: sjose (57112)
jazd Creative Commons License 3 napja 0 0 57117

Klassz képek! Jól tettétek,hogy felmentetek a Hegyesdi romhoz,még,ha alig van is valami belőle. Igazi élmény lehet szétnézni azon a parányi hegycsúcson. Én a csobánci vármentés miatt sokat elhaladtam a Hegyesdi várhegy mellett,de soha nem mentem fel,mert a Csobáncon végzett munka után már nem volt idő és erő felmenni.

Na, majd idén talán sort keríthetek rá.

Előzmény: Szirénke35 (57116)
Szirénke35 Creative Commons License 3 napja 0 1 57116

Sziasztok!

 

Akkor jöjjenek a Hegyesdi képek!

Jesper Olsen Creative Commons License 3 napja 0 0 57115

Igyekszem megtartani és meghálálni a bizalmát. :-)

 

Sajnos (?) ezúttal augusztus második hetére szól a közös szabadságunk, de reményeink szerint nem maradunk várak, romok és templomok nélkül. De erről majd tudósítom a fórum közönségét a megfelelő időben. (Jelszó: Zemplén)

Előzmény: Nagyon Várbarát (57114)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 57114

Óriási mázlid van a kedves nejeddel, javaslom, hogy tartsd meg egy életen át!  :-)

 

Apropó! Volna kedvetek augusztus első hetében meglátogatni minket Szádvárban? Ha szeretnél "belelátni" a föld mélyébe és kincset találni, akkor erre ideális lenne a Régészeti Hét.

Előzmény: Jesper Olsen (57113)
Jesper Olsen Creative Commons License 3 napja 0 0 57113

Azért vannak kivételek, én mindig a feleségemmel együtt járom a várakat, templomokat. NV is tudja igazolni, hiszen Szádvárba is ketten látogattunk fel. :-)

 

Igazolókép:

 

Előzmény: sjose (57112)
sjose Creative Commons License 3 napja -1 0 57112

A varlatogatas regi szabalya, baratnoket/felesegeket csak akkor vigyel magaddal ha a varkapu elott van a parkolo es/vagy akad a kozelben bevasarlokozpont....

Előzmény: Szirénke35 (57111)
Szirénke35 Creative Commons License 3 napja 0 0 57111

Szívesen! :)

 

Varasd várát sajnos mi is csak kívülről láttuk mert be volt zárva,mondjuk ez érdekes,mert vasárnap délután 13 óráig vannak nyitva elvileg,mi 11 körül értünk oda és csak zárt ajtókat láttunk. Sajnos sok falfirkálós hasznosabban is eltölthetné az idejét mint rongálással.

 

Csáktornya várát is szerettem volna megnézni,de már nem fért bele az időbe,majd legközelebb......

 

Viszont ma hazafele jövet megnéztem Hegyesd várát,illetve ami maradt belőle a párom legnagyobb bánatára! :D :D

Jegyezd meg,hisztis nőkkel ne menjél várat nézni,mert őket annyira nem köti le! :)

Előzmény: Nagyon Várbarát (57109)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 57110

http://magyaridok.hu/kulfold/aldatlan-allapotok-magyar-emlekhelyek-korul-1726576/

 

Idézet a fenti cikkből:

 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetével célul tűzték ki, hogy gondnoki rendszerben tisztán tartják a legfrekventáltabb turisztikai attrakciók környékét, köztük a szerednyei és a nevickei várromot, a huszti és a kőrösmezői katonatemetőt vagy éppen a Fekete- és a Fehér-Tisza forrásainak környékét.

Érdekes, hogy amennyire visszaemlékszem a szerednyei és a nevickei várrom nem is volt szemetes. Annál inkább a munkácsi és a huszti!  :-(((

 

De szívből örülök, hogy a kárpátaljai várakat is végre várbaráti lelkületű csapatok veszik pártfogásukba. Ha már a szemetet összeszedik és rendszeresen irtják az elvadult bozótot, már akkor szebben fog kinézni a műemlék területe.

 

                                    

Nagyon Várbarát Creative Commons License 3 napja 0 0 57109

Kösz szépen a friss fotókat a horvátországi utadról. Rákerestem a Net-en erre a várromra. Tavalyi drónos felvétel idején még javában tartott a restaurálása.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EM7OW0OG1Ic

 

Régebben viszont nekem is sikerült a varasdi várhoz eljutnom. Igaz, én belül nem voltam. Látom, hogy telefirkálták a falát. Erről csak annyit: ott törném el a kezét az illetőnek, amikor előhúzza a spay-t a táskájából!!!

 

Előzmény: Szirénke35 (57107)
Szirénke35 Creative Commons License 4 napja 0 0 57108

Elnézést kérek,az egyik vár nevét rosszul írtam le,tehát a helyes név: SZLUIN. :)

Előzmény: Szirénke35 (57107)
Szirénke35 Creative Commons License 4 napja 0 0 57107

Sziasztok várbarátok!

 

Hazaérkeztem horvátországi utamról ami ugyan elég rövid volt de annál tartalmasabb. 2 napos kirándulás volt, bejártuk a Plitvicei tavakat,Rastokei  18. századi vizimalmokat és a mellette levő Szulin várát. Hazafele megálltunk megnézni Varasd várát.

 

Szulin és Varasd vára:

 

Szirénke35 Creative Commons License 4 napja 0 0 57106

Szia!

 

Köszönöm szépen az invitálást! Még nem tudom mi lesz a programom nyárra,de visszatérünk még rá!

Viszont két dologban hasonlítunk egymásra: Érdekelnek a várak és szeretem a sört! :)

Előzmény: Nagyon Várbarát (57078)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 4 napja 0 0 57105

http://www.tokaj.hu/hirek/milliardok-jonnek-tokajban/

 

Idézet a fenti cikkből:

 

A Magyar Közlöny kitér a tokaji sziget attraktivitásának fejlesztésére is: a tokaji Rákóczi-vár felújítására és környezetének rendezésére, a sevillai Makovecz-pavilon Tokajban való felállítására illetve a Bodrog part lombkorona sétány és a kilátó a tokaji Kopasz-hegyen is megvalósul mintegy 2,5 milliárd forint értékben.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!