Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1,5 órája 0 0 57907

A magyar történelem kutatásában a székelykérdés már régóta az egyik legvitatottabb témakört jelenti. Mikor és honnan érkeztek jelenlegi letelepedési helyeikre? Tényleg Csaba királyfi leszármazottai, ahogy a régiek tartották? Épített várat a székely vagy szabad faluközösségek jellemezték társadalmukat? Rengeteg a kérdés, amelyekre napjainkban fiatal székelyföldi szakemberek próbálják a válaszokat megadni.

 

Érdemes az alábbi 2 cikket végigolvasni:

 

http://foter.ro/cikk/20160208_csikszek_a_szekelyek_elott_is_magyar_volt?utm_source=foter_ro&utm_medium=link&utm_campaign=foter_ro_201708

 

http://foter.ro/cikk/20160402_az_udvarhelyi_szekelyek_voltak_a_legagresszivabbak

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 15 órája 0 0 57906

Nekem az a bajom a műemlékvédelemmel, hogy annak szakemberei -- tisztelet a kivételnek -- nem tisztelik eléggé a sok száz esztendős, legtöbbször romokban megmaradt épületeket. Azok restaurálása esetén megpróbálják a maguk megszokott, ultramodern építészeti megoldásait ráerőszakolni. Így történt például régebben a Velencei Chartás vasbeton restaurálásoknál.

 

Napjaink építőbrigádjainak szerintem fogalmuk sincsen róla, hogy a középkorban "falegyenenként" építették meg a várfalakat. Jazd szokta megjegyezni, hogy napjainkban így a kőkerítéseket húzzák fel, és ebben teljesen igaza van. Persze most már nem lehet a tűzveszély miatt fazsindellyel lefedni egy renovált várat, de könyörgöm akkor se tűzpirosan rikító cseréppel, hanem a várfalhoz illő patinájú fedélszékkel védjék meg a műemléket az időjárás szeszélyeitől.

Előzmény: Gabe86 (57905)
Gabe86 Creative Commons License 17 órája 0 0 57905

Épp a napokban hallgattam vissza a Közkincskereső nevű műsor Marosvásárhellyel foglalkozó részét, ebben a megszólaltatott szakértő elmondta, hogy Romániában módszeresen le van építve a műemlékvédelem, a szakemberek nagyon alul vannak fizetve, ezért kevesen vannak ezért nincsenek kutatások és szakmai ellenőrzések sem a műemlékek felújításánál, kvázi mindenki azt csinál, amit akar....:(

Előzmény: Nagyon Várbarát (57903)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 24 órája 0 0 57904

Nézegetem a Müllner-könyvben Garamszeg {szl: Hronsek} reneszánsz várkastélyának fotóját. Nem a megszokott talajfelszínről készítette a mester, hanem "madártávlatból", magasról lefelé tekintve az objektívval. Persze nem vitt magával repülőt, erre pénze sem lett volna. Ahogyan keresgéltem a teleülésen, a várkastély közelében felfedeztem a XVIII. században ácsolt evangélikus fatemplomot. Nevezetes épület, hiszen a Habsburg-kormányzat rendelete értelmében szöget nem használhattak létrehozásához, így mindent ácsoltak és faékekkel rögzítettek.

 

Jó 100 esztendeje a garamszegi várkastélyban laktak, már épületrészei elhanyagolták, egyes külső tornyait pedig már le is bontották. Állapota a XX. században egyre romlott, már a tetőzetét tépdesték a viharos szelek. Szerencsére néhány esztendeje olyan tulajdonos vette meg, aki pénzt nem sajnálva megkezdte a helyreállítását. Gondolom, hogy majd mint kastélyszálló fog üzemelni.

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 24 órája 0 0 57903

Az alábbi cikk írójával teljesen egyetértek: amit mostanában a romániai műemlékvédelem a műemlékek restaurálása során elkövet, az igen felháborító! A vadonatúj, vörös cseréptetők által agyoncsapott középkori hangulat megszűnéséről az erdélyi vártúráim ismertetése során már én is keseregtem.

 

http://foter.ro/cikk/20150805_kinyirjak_a_restauralassal_az_erdelyi_muemlekeket

 

Idézet a cikkből:

 

...a kolostor tetején piros ipari cserepek csillognak, egy multinacionális német nagyvállalat névjegyével....

 

 .... Egy nemrégiben közzé tett üzenetében maga Károly herceg is elégedetlenségének adott hangot a közép-erdélyi szász településeken egyre gyakrabban látható, rikító színű ipari kerámiacserepek miatt....

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 25 órája 0 0 57902

Én erősen "tamáskodom" ennek a toronynak {lakótoronynak?} ügyében.

 

Annyit tudni a korabeli adatokból, hogy a Vezsenyi család által megkezdett várépítést nem fejezték be, mert időközben kiderült, hogy más birtokos területét foglalták el vele. Tehát egy kezdeti stádiumú, még befejezetlen munkálattal számolhatunk.

 

Akármelyik lenti alaprajzot nézem, azokon 2 tornyot ábrázolnak. Az első a kaputorony, míg a második az épületsor végén álló torony.

 

 

Jövő héten a bejárati kaputornyot veszik célkeresztjükbe a várásatók. Bízom benne, hogy idővel eljutnak abba a kiszögellésbe is, hogy napfényre hozzák az egykori valóságot.

Előzmény: jazd (57899)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 25 órája 0 0 57901

Minden várnak volt múltja, ezt senki sem vitathatja. Ha az adott műemlék volt olyan szerencsés és megérte napjainkat -- tehát nem rombolták le vagy bontották el teljesen -- akkor 2 lehetőség akad. Az első, hogy a vár épségben megmaradt, sajnos a magyarországi viszonylatban ezt a ritkább. A második lehetőség, hogy a vár napjainkban már várrom. Ha az ember keze nem avatkozik bele a romosodási folyamatba, akkor előbb-utóbb egy óriási kőhalmaz marad az egykori építményből.

 

Hunyad vára esetében -- én a "Vajdahunyad" megnevezést csak a budapesti Városligetben álló építményre értem -- a XIX. században történt leégését követően az akkoriban divatozó "purista" műemléki helyreállítást végezték el. Nem lehet ezt a módot utólagosan számonkérni az építészeken, hiszen csak követték a nyugat-európai módszereket. Elég most előcibálni a franciaországi Carcassone városának esetét. Lebontották, amit lebontottak, felépítették amit felépítettek. Ha most valaki azt merné kijelenteni, hogy ő tudja miképpen nézett ki Hunyad vára Hunyadi János kormányzó vagy éppen Hunyadi Mátyás király idejében, akkor azon erősen kételkednék. Egy középkori várat évszázadokig lakták, azon a mindenkori földesurai a kényük-kedvük szerint alakítottak. Hunyad vára is magán viseli a régmúlt idők lenyomatát, így kell elfogadni és szeretni.

Előzmény: jazd (57898)
Szádvárért Baráti Kör Creative Commons License 1 napja 0 1 57900

Pergel Áron: A 43-as szelvény rendhagyó, de annál mozgalmasabb beszámolója

 

https://www.youtube.com/watch?v=cs2Q6TrNtJw

 

http://www.szadvar.hu/2017/08/arokbeszamolo-2017-ii/

jazd Creative Commons License 1 napja 0 0 57899

Azt olvastam a Zádorvár oldalán,hogy van olyan feltevés,hogy ahol a várfal erős kiszögelése van,ott lehet állt egy lakótorony. Ezt a helyi megfigyelésekre alapozzák,de ez nem biztos,hogy így is van.

Megosztottak a várról egy 1985-ben készült légi fotót. Ezen olyan,mintha lennének ott falvonulatok. a képen bekarikáztam a helyet. Minden esetre a mostani várkapu feltárása közben akarnak még nyitni néhány kutatóárkot a vár más pontjain is.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (57896)
jazd Creative Commons License 1 napja 0 0 57898
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57897

A Müllner-könyvben Dobróvár néven szerepel, de szerintem inkább Dobronya {szl: Dobra Niva} néven ismerik ezt az egykoron Zólyom vármegyében emelkedő erősséget. Fénykorában alsó és felsővárból állott, de már jó 100 esztendeje a derék fotográfus is csak a felsővári egyetlen falmaradványát tudta megörökíteni a hálás utókornak. Ez csodák csodájára napjainkig megmaradt, sőt restaurálták is. Ha a községen keresztül ballagunk a meghódítására, érdemes a kerítéseket megszemlélni, mert a régebbi kőkerítések kövei bizonyosan a középkori várból valók.

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 57896

Igen szépen kivitelezett rekonstrukciós rajzok, gondosan el is mentettem az archívumomba.

 

... a ténylegesen talált maradványok mondják meg a végsőt...

 

Ezzel aztán tényleg egyetértek, már csak elolvasva Veress D. Csaba: Várak a Balaton körül {1996} című könyvének idevágó részletét:

 

 

A fenti szöveg alapján jómagam egy nem teljesen elkészült várat tudok elképzelni. Tehát mondjuk a kőfalakat már felhúzták, de sok helyen még a tetőzetek nem készültek el, így lakhatatlan a vár. Tudomásunk szerint Zádorvárban valóban sohasem laktak. De a részletek megismerésére valóban a régészeti feltárások fognak választ adni...

 

 

Előzmény: jazd (57893)
AbaAmade2 Creative Commons License 2 napja 0 0 57895

2005-ben és 2013-ban jártunk Znió váránál, pár mondatos összefoglalót és képeket már tettem fel, ezért nem ismételném önmagam;

az 56294-es iromány: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142982849&t=9038753

 

56295: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142983142&t=9038753

 

A mostani kiruccanásunk alkalmával nem is terveztem Zniót, mert hosszan tartó, meredek út vezet fel, és a csúcsokon lévő felfedeznivalókkal együtt legalább fél napot elvisz az időből. Viszont pillanatra megálltunk a ma is ép és - nagyjából - eredeti funkciójában prosperáló klastromnál. A gimnázium utcájában érhetjük el.

 

Palilord Creative Commons License 2 napja 0 0 57894

Uraim!!Önök le vannak imádva a sárga földig!!!Köszönöm!!!

Előzmény: Less-lie (57889)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 57893

Megosztás a FB Zádorvár - Pécsely oldalról:

 

Minél többet megyünk a helyszínre, annál több dolgot veszünk észre, több kérdés merül fel bennünk. József Attila jut eszünkbe:... fecseg a felszín, hallgat a mély...
A feltárások sora majd megmutatja, milyen is lehetett egykor a vár. Addig is három változat, de jelezzük, a ténylegesen talált maradványok mondják meg a végsőt.

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 57892

Kirabolták a vajdahunyadi várat.

 

A hétvégi teljes bevételt vitték el. Bankot robbantottak a vajdahunyadi Hunyadi-várban: élelmes rablók keddre virradóra elloptak 170 000 lejt az ódon épületből. A pénz a május elsejei hosszú hétvége teljes bevétele volt. A lopást a vár őrzésére szerződtetett őrző-védő szolgálat egyik tagja vette észre. A rendőrség minősített lopás miatt indított nyomozást az ügyben. A pénzt azért tartották a várban, mivel hétfőn a május elsejei szabadnap miatt zárva voltak a bankok.

 

A híradás innen való:

 

http://foter.ro/cikk/20170502_kiraboltak_a_vajdahunyadi_varat

 

                                

Cracowius Creative Commons License 2 napja 0 0 57891

és mejdnem kimaradt, nemcsak Alsü Ausztria egy része, de a Bécsi Medence is része a Kárpát Medencének a Hofburg-al az élen :))

Előzmény: Cracowius (57890)
Cracowius Creative Commons License 2 napja 0 0 57890

CSODÁS ÉS INFORMATIV OLDAL!

 

Néhány javaslat a kiegészitésére, szebbé jobbá tételére.

 

1. Hiányolom a Kárpát-Medence definicióját, mert ez kiemelten fontos.

 

2. Ez miatt maradhatott ki a Kárpát-Medence (továbbiakban KM) várainak ékköve, például Kreuzenstein vára.

 

3. Alsó Ausztriának is vannak jelentős területei a KM-ben, de Morvaországnak is, Brno-tól délkeletre és ez is várakban gazdag tartomány.

 

4. Főleg, mivel a KM sensu lato rételmeztétek (ezzel nagyon is egyet értek), tehát maga a mélyedés + az azt körülvevő hegység.

 

5. Ebben az esetben a Cracowtól délre eső várakról sem szabad megfeledkezni és Galiciáról sem!

 

Segitségül a KM régiói:

 

 

Region 1: Norhtern Carpathian Basin 

Subregions:

            Northern Medium Mountains (Északi Középhegység: Börzsöny, Gödöllői dombság Mátra Mts., Cserhát Mts., Bükk and Zemplén Mts. in Hungary and smaller part in Slovakia: Matransko-slanská oblast')

            Fatra-Tatra Region (Fátra-Tátra vidék, Fatransko-tatranská oblas) in Slovakia and Poland.

Garam/Hron Valley (Garamvölgy, Pohronie), Nyitra/Nitra Valley (Nyitra völgye, Ponitrie) and Vag/Vah Valley (Vágvölgy, Považie) in Slovakia.

            Outer North-Western Carpathian Mts. (Külső-Északnyugati-Kárpátok, Vonkajšie Západné Karpaty) in Slovakia, and small parts in Czech Republic and Poland.

            Nograd-Ipoly/Ipel Basin (Nógrádi-medence, Ipežská kotlina) and Sajo-Hernad/ Rimavsko-kosicka Basin (Sajó-Hernád-medence, Rimavsko-košická kotlina) in Hungary and Slovakia.

            Selmec Mountains/ Mts of Slovenske stredohorie (Selmeci-körhegység, Slovenské stredohorie) and Gomor-Szepes/ Slovenske rudohorie Mts (Gömör-Szepesi-érchegység, Slovenské rudohorie) in Slovakia.

 

Region 2: Western Carpathian Basin

Subregions:

Foots of the  Alps (Alpokalja, Östliche Alpenvorland: Kőszeg Mountains, Sopron Mts., Vas Hills and Balfi Hills, Lajta Mts.-Leithagebirge, Vulka-Basin-Wulkabecken, Sopron Basin-Ödenburger Becken, Fertő Hills-Ruster Hügelland, Vendvidék-Goričko, Mura vidék-Pomurje etc.) in Austria and Hungary, partly in Slovenia.

Transdanubian Medium Mountains (Dunántúli-középhegység: Bakony Mts., Keszthely Mts. Velencei Mts., Buda Hills, Vértes Mts. and Gerecse Mts.) and Transdanubian Hills (Dunántúli-dombság: Villány Mts., Somogyi Hills, Zselic etc.) in Hungary.

Little Hungarian/Danubian Plain (Kisalföld, Seewinkel, Podunajská nížina: Hanság, Seewinkel, Neusiedl Basin, Rábaköz, Moson Basin, Szigetköz etc.) mostly in Hungary but also in Austria, and Slovakia.

Central Drava-Valley (Közép-Dráva-völgy, Podravina) and Slavonian Mts. (Szlavón-röghegység, Slavonske planine) in Croatia and Hungary.

Zagreb Basin (Zágrábi-medence, Zagrebačka kotlina), and Zagorje (Horvát-középhegység, Zagorje) in Croatia

 

Region 3: Great Hungarian Plain

Subregions:

Lower Sava Valley (Alsó-Száva síkság, Posavska ravnica: Szerémség) in Bosnia and Hercegovina, Croatia and Serbia 

Drava Valley (Drávamenti-síkság, Podravska ravnica: Eszéki-sík and  Drávaköz) in Croatia and Drávamellék in Hungary

Danube-Theis Plain (Duna Tisza köze and Bácska-Bačka) in Hungary and Serbia

Transdanubian Plain (Dunántúli Alföld: Mezőföld) in Hungary

Northern Theis Plain (Felső-Tisza-vidék : Bodrogköz, Szatmár-Beregi-síkság) in Hungary, Ukraine and Romania

Temes Plain (Temesköz, Câmpia Timişului, Tamiška ravnica) – Románia, Szerbia

Tiszantul (Hortobágy, Hajdúság, Nagykunság, Nyírség, Körösvidék- Crişana) in Hungary and Romania

Zemplen/Zemplin Plain (Zempléni-sík- Východoslovenská nížina) in Slovakia

 

Region 4: Eastern Carpathian Basin

Subregions:

Bansag and Ruszka Mts. (Bánsági-hegyvidék and Ruszka-havas, Carpatii Banatului és Muntii Poiana Rusca) in Romania

Brassov Basin (Brassói-medence, Depresiunea Brasovului) in Romania

Southern Carpathian Mts. (Déli-Kárpátok, Carpaţii Meridionali) in Romania

Apuseni Mountains (Erdélyi-középhegység, Munţii Apuseni: Meszes hegység-Mt. Meses, Gyalui havasok-Mt. Gilaului, Erdélyi Érchegység-Mt. Metaliferi) in Romania

Transylvanian Basin (Erdélyi-medence, Depresiunea Transilvaniei) and  Szilagysag, Sălaj in Romania

North-Eastern Carpathian Mts. (Északkeleti-Kárpátok: Máramaros-Maramures and  Vihorlát-Gutin-hegység- Vihorlatsko-gutinska oblast- Vihorlat Gutinskie vulcanitskie hrebem- Munţii vulcanici Vihorlat-Gutai, Beskid Mts.)  in Romania, Ukraine and Poland

Eastern Carpathian Mts. (Keleti-Kárpátok Carpaţii Orientali: Radnai Havasok-Mt. Rodnei, Gyergyói havasok-Mt. Giurgeu, Görgényi havasok-Mt. Gurghiu, Hargita-Mt. Hargita, Ráró-Mt. Rarau, Háromszéki havasok – Mt. Vrancei etc.) in Romania

Szekely Basins (Székely-medencesor: Culoarul depresionar Giurgeu-Ciuc: Csíki medence, Gyergyói medence, Kászoni medence) in Romania.

 

 

Előzmény: Less-lie (57889)
Less-lie Creative Commons License 2 napja 0 1 57889

Kedves Palilord és kedves Barátaink,

 

A www.varak.hu oldalon működő „A Történelmi Magyarország várai” weboldal, 2016 decemberétől, ugyanezen az elérhetőségen, megújult formával és tartalommal a „Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében” néven él tovább.

 

A régi oldal anyagainak az átmentése az új felületbe nagy részében sikerült, annak archívum részét képezi, vagy a frissítést követően fogja képezni. Folynak még javítások, kiigazítások, de az oldal mára közel félezer új információkkal kiegészített helyszínt tartalmaz.

 

Az eddigi tárhelyet biztosító ELTE a teljes anyagfrissítésig, kérésünkre nem törölte a szerverükön lévő régi oldal anyagát. Ezért, ha kerülő úton is, elérhető még a régi tartalom.

Ellenőrzés céljából, ez még nekünk is többször segítséget jelent. Az év végével ez az anyag viszont törlésre kerül majd az ELTE szerveréről.

 

Hamarosan már teljesen új, eddig nem látható helyszínek feltöltése kezdődik meg, teljessé téve a Felvidék és a Délvidék most még hiányzó helyszíneit. A többi határon belüli és túli régió, közel teljes anyagot tartalmaz.

 

A frissítésekről, új helyszínek felviteléről a Facebook oldalunk segítségével adunk tájékoztatást. https://www.facebook.com/www.varak.hu/

 

Köszönettel veszünk és bemutatunk friss anyagokat, hiszen sok ezer helyszín naprakész bemutatása lehetetlen feladat. Azonban erőnkből telhetően igyekszünk, mindent megtenni ezért. Fontos kiemelnünk, hogy a kapott anyagokat nem tudjuk azonnal feldolgozni. Mindannyian munka mellett végezzük az oldal szerkesztését és a helyszínek bejárását is. Tervszerűen haladunk, így minden anyag és helyszín, egy kis időt követően láthatóvá válik. Ezért türelmet kérünk minden Barátunktól akik, képeket és információkat küldenek számunkra.

 

Reméljük, hogy az új oldal kiszolgálja igényeket. A visszajelzések alapján eddig is több változást hajtottunk végre és még sok ötletünk van, amit szeretnénk megvalósítani. Alapítványunk fenntartása és ez által az oldal működése jelenleg a mi privát költségünk. Évek óta nem áll rendelkezésünkre állami támogatás, bár ahol lehet pályáztunk erre. Nagyságrendekkel gyorsabban és hatékonyabban haladhatnánk céljaink elérésében, ha ebben támogató partnereket sikerülne találnunk.Bízunk benne, hogy az általunk felvállalt értékmentés és a történelmi örökségünk bemutatását célzó tevékenységünk idővel támogatókra talál.

 

Az email elérhetőségünk: info@varak.hu

Nagyobb anyagok küldéséhez pedig FTP felületet tudunk biztosítani.

 

 

Üdvözlettel:

 

Magyar Várarchívum Alapítvány és a www.varak.hu szerkesztősége

Előzmény: Palilord (57881)
casiopeanet Creative Commons License 3 napja 0 0 57888

Sajnos itt semmi változást nem vettem észre, csak az időmegrondált táblát cserélték le.

Templom mellett balra van temető itt leparkoltam a kocsit innen szépen gyalog zöld jelzés vezet fel a várhoz (néhol kicsit meredek) kb 1-1:15 óra gyaloglás, én igy tettem, de van erre felvezető zúzotkőút is gondolom rampa vagy tilos behajtani tábla is.

Előzmény: comix1976 (57887)
comix1976 Creative Commons License 3 napja 0 0 57887

Szia! A feljutásról tudnál írni részletesebben?

 

Mennyi idő, milyen terep, hol lehet parkolni? stb. stb.

 

Köszönöm előre is...

Előzmény: casiopeanet (57886)
casiopeanet Creative Commons License 3 napja 0 0 57886

Znió vára - Hrad Zniev. 

Kétszer kerestem fel znió várát 2014-ben és pontosan ma egy hónapja Julius 16.2017 :)

 

 

Előzmény: AbaAmade2 (57879)
Palilord Creative Commons License 3 napja 0 0 57885

Remélem mihamarabb vége lesz ennek a teszt üzemnek!!Köszönöm a felvilágosítást!!

 

Előzmény: Gabe86 (57884)
Gabe86 Creative Commons License 3 napja 0 0 57884

Épp ma böngésztem ezen az oldalon. A kapcsolat fül alatt olvasható, hogy egyenlőre tesztüzemen van az oldal, de eddig nem találtam hibát a működésében.

Előzmény: Palilord (57883)
Palilord Creative Commons License 3 napja 0 0 57883

Igen,de nincs feltöltés és új felvitel...

 

Előzmény: Sir John B. (57882)
Sir John B. Creative Commons License 3 napja 0 0 57882

Nekem minden gond nélkül bejön:

http://jupiter.elte.hu/

Előzmény: Palilord (57881)
Palilord Creative Commons License 3 napja 0 0 57881

Szervusztok!!Lehet tudni valamit egy másik kedves(számomra)váras oldalról??A Történelmi Magyarország várai nevű oldal több mint egy éve nem lélegzik!!

sjose Creative Commons License 4 napja 0 0 57880

Ha van tobb keped rola legyszi tedd fel.

Előzmény: AbaAmade2 (57879)
AbaAmade2 Creative Commons License 4 napja 0 0 57879

Pár napja jártunk kétszer is Znióváralján - igazán hangulatos kisváros -, és a várak mellett meghódítottuk a rajeci-völgy nagy szikláját, az Orr-követ (Klak-csúcs), ahonnan kiváló rálátás nyílik a turóci (znió)-vár sziklás hegyére. A kirándulás végre olyan várhaverokkal valósult meg, akik fanatikusan és erőből nyomják a vártúrát - úgy, ahogy a Comix és a BalogZoli is míveli -, ezért aztán a rinya elmaradt, viszont a ruttkai 12-14. sz-ban használt vár helyét, a szucsányi vár maradványait, a rajeci kővár helyét szerető és értő közönséggel sikerült fellelni.

 

Palilord Creative Commons License 4 napja 0 0 57878

Igazán pazar képek!!

 

Előzmény: sjose (57851)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!