Keresés

Részletes keresés

Szirénke35 Creative Commons License 18 órája 0 0 56336

Köszönöm szépen a tippeket.

Predjamai sziklavárat tavaly ősszel megnéztük és nagyon tetszett.

Az olasz várak szépek,de az időnkbe sajnos nem férnek bele,elterveztük a programot előre,csak minimális változtatást csinálunk rajta ha kell.

Ez az út most nem rólunk szól,születésnapi ajándék lesz. Az ünnepelt 60 éves lesz és az lesz az ajándék,hogy elvisszük a tengerhez,mert még sosem volt ott. :) Remélem sikerül neki örömet szerezni ezzel az úttal. :)

 

Előzmény: sjose (56334)
Szirénke35 Creative Commons License 19 órája 0 0 56335

Köszönöm szépen!

 

Neked is élményekben gazdag vártúrákat kívánok! :)

Az én idei tervemben szerepel Erdély, Vajdahunyad és Déva várát szeretném megnézni,de kacsingatok Fogaras és Tölcsvár fele is. Brassó környékén is sok szép látnivaló lenne. Ezek egyenlőre tervek,de amit nyárig mindenképpen szeretnék kivitelezni az az ottalvós éjszaka az Ozorai Pipó várában. :)

Szeretnék eljutni még néhány Szlovákiában található várromhoz ami Pozsonyborostyánkő felett található,van belőle jópár darab. :)

Viszont egy naposabb időben elmegyek Ausztriába Pottenburg várához,ezzel a páromat már az őrületbe kergetem,de megmondtam neki,hogy vele vagy nélküle de én megnézem azt a várat! :D Látod,ilyen egy elszánt várbarát! :D :D

 

Vettem névnapomra egy drónt,szeretném később arra használni,hogy várakról készítsek vele videókat és képeket,ez még gyerekcipőben jár,mert még a tanulmányozási,tanulási fázisnál tartok. :)

Előzmény: Nagyon Várbarát (56333)
sjose Creative Commons License 19 órája 0 0 56334

A  "kornyeken" meg van nehany kihagyhatatlan eroditmeny. Goriziaban van egy kozepkori var, a szloven Predjama vara sok naptarban is helyet kap es a ket autopalya metszes pontjaban ott van a velenceiek altal epitett "tokeletes" reneszansz erodvaros Palmanova. 

Előzmény: Szirénke35 (56332)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 19 órája 0 0 56333

Verőfényes tavaszi időt, szerencsés utat és vár{várak} felfedezést kívánok!

 

Nálam az éves vártúra szezont már 10 esztendeje Szádvár nyitja meg a márciusi ünnep alkalmából. Most pedig igazi "nagy durranás" lesz, hiszen sikerült még ágyús-puskás hagyományőrzőket is meginvitálnunk ide, hogy felidézhessük az 1567-es ostromot:

 

http://www.szadvar.hu/2017/02/9139/#more-9139

 

Aztán április végén Erdély, majd májusban Pécs és környéke fog következni. Remélem, hogy a bakancsomra sok vár pora száll, a gépem memóriakártyájába pedig sok váras kép. Természetesen a Topiklakóknak bőséges és kimerítő élménybeszámolókat fogok tartani.

Előzmény: Szirénke35 (56332)
Szirénke35 Creative Commons License 20 órája 0 0 56332

Egyenlőre ami biztos,hogy megnézzük a Miramare kastélyt Olaszországban,Trieszt felett,ez Habsburg Miksa kastélya volt,mielőtt elfogadta volna a Mexikói császári címet. Ez nem volt részéről szerencsés dolog,mert 1867-ben lemondatták és kivégezték. Ő volt Ferenc József császár öccse.

 

Más vár nincs betervezve,de ha akadna valami akkor szívesen megnézem. A horvát tengerparton Porec városát nézem meg,innen a part mellett megyek vissza Szlovéniába. Ha belebotlok egy várba ígérem lencsevégre kapom! :) Mondjuk szerintem az utazásom egyik érdekes uticélja a Skocjan cseppkőbarlang. :)

 

Horvátországban,pontosabban az Isztriai félsziget északi csücskében,közel a Szlovén határhoz láttam egy jelzést a térképen miszerint ott egy romnak kell lennie. Megnéztem,de várat nem találtam ott,amúgy Savudrija település mellett van ez a rom. Szerintem egy "Palazzo Cesare" nevű elhagyott épület romjairól lehet szó.

 

Milyen várat fogsz meglátogatni 2 hét múlva? Ma távolról megnéztem Csókakő várát miközben autóztam Székesfehérvár és Győr között. Sajnos nem mentünk fel,mert nem volt rá időnk.

Előzmény: Nagyon Várbarát (56331)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 21 órája 0 0 56331

Most inkább irigykedem rád...

 

Haragos akkor leszek, ha nem ajándékozol meg minket a váras élményeiddel!

 

Amúgy én 2 hét múlva fogok ismét várba menni.

Előzmény: Szirénke35 (56329)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 21 órája 0 0 56330

                                   Egyre gondoltunk! Nekem most ez ugrik be:

 

                                                     

Előzmény: jazd (56325)
Szirénke35 Creative Commons License 21 órája 0 0 56329

Tisztelt Nagyon Várbarát!

 

Lehet,hogy most meg fogsz rám haragudni,de 3 hét múlva ismét Szlovéniába utazok. Eredetileg nem várlátogatási célzattal megyek,de átnézek Olaszországba és Horvátországba is és ha valami vár vagy kastély az utamba kerül és felkelti az érdeklődésemet akkor meg fogom nézni,természetesen fényképezni is fogok amit szívesen megosztanék veletek! :) 4 napot töltök ott,majd meglátjuk mi fér bele ebbe az időbe. :)

vlacko Creative Commons License 22 órája 0 0 56328

Több értelme és látszata is lenne pedig. 

Előzmény: jazd (56327)
jazd Creative Commons License 23 órája 0 0 56327

Milyen kár,hogy I. Viktort a foci érdekli és nem a műemlékek. A váras beruházásokból is sokat el lehetne cafcarázniuk. 

Előzmény: vlacko (56326)
vlacko Creative Commons License 30 órája 0 0 56326

Pedig most ugyebár felszabadult egy csomó pénz... ;-)

Előzmény: jazd (56325)
jazd Creative Commons License 1 napja 0 0 56325

Ez a Nemzeti Várprogram egy vicc! Mi oka lehet ekkora titkolózásnak? Lesz ebből egyáltalán valami vagy ez is csak a kormány egyik népszerűség növelő húzása? Számomra érthetetlen az egész.

Előzmény: Nagyon Várbarát (56322)
hobo-bobo Creative Commons License 1 napja 0 0 56324

Árva, Eger, Krasznahorka, Bajmóc... négy vár makettje csak úgy tetszőlegesen kiválasztva a Szarvasi Arborétum és Mini Magyarország kínálatából...

 

 

Na, jó ezek tényleg a legszebbek, de volt itt még Törcsvár, Vajdahunyad, Gyimesbükk Rákóczi-vár, meg minden más.

Egyszer érdemes megnézni mindenképpen, ezek nem gagyi sokkal inkább nagyon szépen, igényesen, és méretarányosan kialakított makettek, melyek közt élethű vasútmodellek mennek, látogatói gombnyomásra (interaktív) április 1-től decemberig.

 

A Bajmóci várnál a gomb megnyomására egy szellemalak jött fel, baromi jópofa, de szinte mindegyik makettnél volt valami érdekesség.

1. a szellem Bajmócon

2. Gyimesbükk, vasúttal együtt.

3. Szarvas. Érdekes hogy a város szlovák származású (és szlovákul nagyrészt ma is beszélő) lakossága mennyire magáénak érzi azt a tényt hogy egykoron ez a város volt "Uhorsko" közepe...

 

Mini Magyarország – Interaktív és történeti épületkiállítás Szarvason

 

Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 56323

Kiválóan sikerült a plakát, minden elismerésem a készítőinek!

Előzmény: Gabe86 (56321)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 56322

Hát a régészeti kutatószelvényekben talált tárgyi leleteket természetesen mind kiszedjük és elviszik a múzeumba. A munka végezetét pedig a szelvény visszatemetése jelenti, hogy ne essenek bele a várlátogatók. De olyankor már főként csak földet lapátolunk bele, mert a kinyert köveket halmokba rakjuk, hogy egy renoválás során legyen alapanyag. Tehát egy utólagos kiásásnál könnyű dolgunk lenne.

 

Nagyon zárójelben jegyzem meg, hogy Szádvár továbbra is benne van a Nemzeti Várprogramban. De hogy abban mi lesz, hogy lesz... arról néma csend.  :-(((

Előzmény: jazd (56319)
Gabe86 Creative Commons License 1 napja 0 0 56321

A plakát lemaradt:

Előzmény: Gabe86 (56320)
Gabe86 Creative Commons License 1 napja 0 0 56320

Ha már Szádvárnál tartunk, márciusban a Baráti Kör szervez egy ostromnapot, mely emléket állít a vár egyetlen, jelentősebb ostromának. Lesz ostrombemutató, íjászbemutató, a talpalávaló egész nap a Hollóének  Hungarica régizene együttes biztosítja. Aki teheti látogasson el Szögligetre, a Szalamandra-házhoz.

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (56318)
jazd Creative Commons License 1 napja 0 0 56319

Szádvár jókora területű. Sok év kell a feltárásához. Kár,hogy itt is vissza kell temetni az eredmények nagy részét. Az lenne a kérdésem,ha egyszer az egész vár területe fel lenne apránként tárva és persze visszatemetve, egy valamikori végleges feltáráskor már viszonylag gyorsan le lehetne termelni a visszatemetést alkotó földet? Akkor már nem kellene vigyázni az előzőleg megtalált leletekre.

Előzmény: Nagyon Várbarát (56318)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 56318

Sajnos még a belsővári kaputorony nincsen teljes mértékben megkutatva. Azt a hatalmas törmelékhalmot, ami jelenleg fedi az átjárást fogalmam sincs, mikorra tudjuk elhordani onnan?

 

Az én elméletem szerint -- áttekintve a Várhegy geológiai formáját -- legkönnyebben a déli oldalról volt megközelíthető, innen vezetett fel az út, hogy aztán keleti irányból érje el a várkaput. Hogy a keleti oldali palotafal legelőször védelmi funkcióval bírt, arra bizonyíték a még most is látható kulcslyuk lőrése. Tehát arról a falról valamikor a védők fegyverei irányultak a támadási oldal felé.

 

Nem hiszem, hogy a kaputorony előzőleg lakhatási célú toronyként szolgált. Akkor kellene a keleti oldalt egy másik kapunak lennie. Persze még itt sem jutottunk el a feltárásig.

 

Rengeteg még a dolog Szádvárban, de majd augusztusban ismét belevágom a csákányomat... :-)

 

Előzmény: jazd (56316)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 1 napja 0 0 56317

Az lenne a helyes módszer, ha az egyes épületrészek régészeti feltárása után azonnal megkezdődne annak állagmegóvása is tekintetbe véve a magyarországi időjárás viszonyokat.

 

Bennem felmerült a kérdés: vajon nagyjából igaza lesz-e Soós Elemérnek az általa felvett újhelyi vár alaprajzával? Tényleg állt ott egy vaskos falú kör alaprajzú lakótorony is? Még azon az oldalon nem kutatták meg a területet...

 

                                                      

Előzmény: jazd (56315)
jazd Creative Commons License 1 napja 0 0 56316

Ha az adott helyen,hegyen van kiugró csúcs, akkor nyilván oda építenek öregtornyot,hiszen az a legvédhetőbb rész. Azonban vannak hegyi váraink is, ahol van öregtorony,de nincs kiemelkedő magaslat számára.

Ilyen Csobánc, de a felvidéki Sáros vára is vagy éppen Nógrád. Tehát lehet Szádváron is volt öregtorony, csak később lebontották. A kaputorony nem lehetett az, amit később átalakítottak várkapuvá?

Előzmény: Nagyon Várbarát (56314)
jazd Creative Commons License 1 napja 0 0 56315

A torony ajtaja igazi szenzáció szerintem. Főleg egy olyan várromnál,ahol azt hitték sokáig, hogy semmi nem maradt belőle. Az a kőkeret,főleg a teteje eléggé szétmállós. Tavaly májusban voltam ott. Láttam a saját szememmel. Hamar meg kellene azt és a torony falait is óvni.

Előzmény: Nagyon Várbarát (56312)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 56314

Szádvárnak nem tudunk öregtornyáról. Nem is volt vagy csak elbonthatták...

 

Még nem jutottunk el Szádvár legkorábbi korszakához. Például pénzekből a legrégibb "csak" Luxemburgi Zsigmond királyé 1427-ből. A feltevések szerint az erődítménynek a belsővára épülhetett ki legelőször a nagy területű hegyplató közepén. Ennek bejárata kelet felől egy magas kaputorony volt. A vaskos falú lakótornyokat {vagy öregtornyokat} általában a legmagasabb csúcsra alapozták, mint például Regécen. De Szádvárnál nincsen ilyen kiemelkedő, nehezen megközelíthető éppen ezért jól védelmezhető sziklacsúcs. Talán ezért már kezdettől fogva egy kb. négyzetes alapterületű udvart oltalmaztak várfallal, aminek belső oldalához kötötték az egyes épületeket. Ha levonjuk az ágyúk számára csak a XVI. században létesített bástyákat {rondellákat és ó-olaszbástyákat} akkor egyedül a belsővár délnyugati sarkában maard meg egy kisméretű torony. Gerő László építész vártipológiája alapján ez előbb létesülhetett, mint a bástyák. Csak az a bökkenő, hogy akkor nem 1-et, hanem 4-et kellene belőle találni, mert úgy lett volna értelme a korai várat védeni. Persze lehetséges, hogy a többi korai tornyot később lebontották az erődítmény bővítésekor. De azon helyszíneket még kutatni kell.

 

Idén ismét lesz régészeti feltárás Szádvárban augusztusban, amin minden segítő kezet örömmel veszünk!

 

                                                    

Előzmény: jazd (56306)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 56313

A májusi Castrum Bene alkalmával majd érdeklődöm a szerkesztőktől az újra indult váras újságról. Én nagyon bizakodom a jövőjében!  :-)

Előzmény: jazd (56307)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 56312

Az említett Patak az a mai Sátoraljaújhely. Vajon történt a megtalált háromszegletű tornyon állagmegóvás? Már lassan két éve van kiásva és igen kemény télen vagyunk túl.

 

Azért szeretem időnként böngészni a geoládások oldalát, mert azon friss fotókat közölnek például a várbeli geoládák kapcsán.

 

Ez itt a sátoraljaújhelyi vár geoládájának oldala:

 

https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3885

 

A fotók tavaly októberiek a háromszögletű toronyról. Akkor még nem renoválták és gyanúm szerint azóta sem {?}

 

                                 

 

Itt pedig a feltáró régészek cikke olvasható a szádvári honlap "Várjáró Magazin" sorozatából:

 

http://www.szadvar.hu/2017/02/hegyi_dora__nadai-zsofia__ringer-istvan_ujhely-reg-elfeledett-vara/#more-9317

 

 

 

 

Előzmény: jazd (56306)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 56311

Ez igen dicséretes, kiváló ajándékot kaptál!  :-)

Előzmény: hobo-bobo (56308)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 56310

Hát persze a DVD, amin az összes megjelent lap és évkönyv meg van. Ez nekem is meg van! :-)

Csemegézz belőle.

Előzmény: hobo-bobo (56308)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2 napja 0 0 56309

Akit érdekel a csodálatos természeti környezetben fekvő Turóci-medence régmúltja, az még mindig haszonnal forgathatja a Mályusz Elemér történész által 1922-ben írt kötetet. A szerző a korabeli oklevelek alapján igyekszik fényt deríteni ennek a vármegyének a létrejötte és működése körüli részletekre. Persze kikerülhetetlen a környékbeli várak ismertetése is.

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (56299)
hobo-bobo Creative Commons License 2 napja 0 0 56308

Nem ismertem, de gondoskodtak róla hogy ha szeretném akkor megismerjem :-)

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (56305)
jazd Creative Commons License 2 napja 0 0 56307

Így már Te is a szerencsés előfizetők között vagy. Azt mondják leginkább az előfizetők minél magasabb létszáma tudja életben tartani a lapot. Bízom benne,hogy elegen előfizettünk. Az újság hozza a régi,megszokott jó minőséget, tartalmat. :-)

Előzmény: hobo-bobo (56304)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!