Keresés

Részletes keresés

klarix Creative Commons License 2 napja 0 0 43555

Kenderesné Tekes Mónika 

TANÁCSOK HOZZÁTARTOZÓKNAK, BARÁTOKNAK:
Mit kell tudnod egy krónikus Lyme-betegrõl?
1) Nem õrültek meg, nem lusták, és ez az egész nem csak a fejükben van.

2) Nem idióták. Attól még nem azok, hogy elfelejtik, mirõl beszéltek mondat közben vagy csak késõbb válaszolnak, esetleg nem is a kérdésre. A baktérium neurotoxinokat termel, amitõl ugyanolyan tüneteik lesznek, mint egy Alzheimeresnek vagy Parkinsonosnak.

3) Speciális diétát tartanak. Ha fõzni szeretnél neki, legjobb, ha megkérdezed tõle, mit ehet. Glutén, tej, cukor alapból kilõve. Nem válogat, hanem nem eheti. (Errõl van szó máshol? Mert itt olvasom elõször ebben a részben, amit átküldtél.)

4) Nem kerülnek téged. Tényleg nem tud elmenni shoppingolni, moziba vagy a buliba. A legtöbb Lyme-os fáradékony, szédül, fáj a feje, a fény és a hang fájdalmat okoz számára.

5) Igen, ki kellett lépni a munkahelyérõl vagy az iskolából. Vagy mindkettõbõl. Egy krónikus Lyme-beteg nehezen tud koncentrálni, kimozdulni a házból, akár elmenni a boltba vagy ellátni magát segítség nélkül.

6) Ne mondd, hogy "De hát jól nézel ki!". Lehet, hogy nem vérzik és nincsen rajta kötés, de amíg ugye nincsen röntgenszemed... A Lyme -kór számos módon károsítja a belsõ szerveket.

7) Rosszul vannak a kezeléstõl. Ez a kötelezõ árnyoldal, amin át kell esni. A hosszú távú, akár évekig tartó antibiotikumos kezelés a baktériumok pusztulásával úgynevezett Herxheimer - reakció vált ki, a terápia alatt pedig a tünetek felerõsödnek. 
Nem azért nem mosolyognak, mert nem szeretnek téged. A krónikus Lyme-beteg egyben krónikus fájdalomban is szenved, a nap 24 órájában. Ez bizonyítottan kihagy bizonyos idõ elteltével az agy mûködésére, valamint a személyiségre is.

9) A Lyme-beteg nem képzelt beteg. Elõfordulhat, hogy most nem tud járni, de egy óra múlva már szalad. Sõt, akár 5 perc múlva is. 10 perc múlva pedig valami más baja lesz. Vagy semmi. Ez a Lyme-kór.

Miért szigetelõdnek el a krónikus Lyme -kórban szenvedõ betegek?
1. Mentális és fizikai tünetek
Teljesen kiszámíthatatlanok. Nagyfokú fáradtság, fájdalom, gyulladás, mentális és kognitív problémák, pánikroham... egész egyszerûen képtelenség elõre tervezni, tudni, hogy képesek leszünk-e felkelni aznap, akkor az ágyból. Egyre több esetben mondjuk le a barátokkal közös programokat, míg végül ezek elmaradnak.

2. Félelem a nevetségessé válástól, a félreértésektõl.
Már az is nehéz, hogy elmagyarázzuk, miért nem dolgozunk, tanulunk, hiszen nem is látszunk betegnek. A neurológiai tüneteket meg sem említve, amikor nagyközönség elõbb elõtt jön ránk az ájulás, az izomrángás vagy a remegés.

3. Gyógyszerek
Rengeteg gyógyszer, kiegészítõ, gyógytea, egyebek kapcsolódnak a kezeléshez, emiatt egyszerûbb otthon maradni, ahol minden kéznél van.

4. Herx
Bármikor jöhet és bármeddig tarthat. Mivel felerõsíti a tüneteket - gyakorlatilag a teljes kezelés alatt - a lyme beteg hónapokig nem tudja elhagyni az ágyát, otthonát. Értelmes párbeszéd kizárt.

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.01.13 0 0 43554

Jut eszembe, ma vettem kézbe Siddhartha Mukherjee: Az orvoslás törvényei. Feljegyzések egy bizonytalan tudományterületről.

Már a címlap lábjegyzetében ott a mottó "Soha nem hittem volna, hogy az orvoslás ennyire törvények nélküli világ."

A szerzőt, a Betegségek betegsége Pulitzer-díjas szerzőjét érdemes komolyan venni, mert hiszen a világ egyik vezető rákkutatója.

A lenyűgöző és gondolatébresztő olvasmány orvosoknak és betegeknek egyaránt ajánlott.

A fentiekben tőlem a könyv elolvasásán túl semmi önálló gondolat nem leledzik.

Egy apróság azért megfogott: ha az orvost hamisan tájékoztatjuk, ő a számítógépbe hülyeséget fog betáplálni és azt is fog visszakapni.

Ennek így nincs is semmi értelme.

Ha mégis előfordul, az a mi hibánk.

Sajnos, elég gyakran előfordul, emberek vagyunk, gyarlók vagyunk. :(

 

Előzmény: s-ombre-ro (43553)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.01.13 0 0 43553

Akik pedig ágyhoz kötöttek, azoknak mondom, hogy napi átlagban már én is az ágyban töltöm az időm nagyobb részét, mert jó, mert ilyenkor nem fáj semmi.

Hogy a család, meg az orvosok mit gondolnak az más dolog.

Van problémám elég és jórészt megoldhatatlanok.

Panaszkodtam?

Bizony azt tettem.

Változik ettől bármi is?

Bizony nem.

Esetleg kicsit nyugodtabban alszom el.

Az is valami!

Előzmény: s-ombre-ro (43552)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.01.13 0 0 43552

Azért is tartózkodom kedveseim, mert még vár rám néhány kemény próba.

Ha azokat kiállom és siker is lesz, sokkal szabadabban fogom venni a levegőt.

Most inkább a róka komára hasonlítok, amit a kotorékeb nekiszorított a falnak és elég csekély az esélye egy jó kimenetelre Sajnos, minél hosszabban szorongat az a drótszőrű, annál kevesebb a levegőm és annál gyatrábban érzem magamat.

Amikor az ember leküzd egy akadályt, mindjárt megkönnyebbül....    ....aztán jöhet a következő!

Már sokat leküzdöttem.

Előzmény: s-ombre-ro (43551)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.01.13 0 0 43551

Egyetértek Lillával!

Én csak azért nem voltam, mert PC problémáim voltak.

Ha nem szólalsz meg, az olyan, mint amikor kizárja magát az ember a lakásból és még a kulcsát sem találja, esetleg nem is keresi.

Nem tudom, említettem-e, de amíg megjelent nálunk, a Reader's Digest Válogatás az egyik kedves olvasmányom volt.

Egyetlen történet ragadt meg bennem igazán, a kútba esett fiú esete (a szerkesztőknek is tetszhetett, mert később keresni kezdték a fiút, de már nem találták meg).

A lényeg: ha mélyen egy kút fenekén és összetörve van is az ember, nem segít semmi, csak a remény. Az a kék folt (a remény színe!) a kút tetején, amennyi a világ.

A fiú végül keserves kínok között, de kijutott a kútból.

Többszöri próbálkozás után, összetörten már csak a remény éltette, de az elegendő volt ahhoz, hogy kínnal, keservvel kivergődjön a lehetetlen és reménytelen helyzetéből.

Hogyan is van ez?

"Soha nem adom fel!"

Ennyi!

Mielőbbi jobbulást kívánok Neked!

Hamarosan elmúlnak a sötét, borongós napok is, amik nagyon erős befolyással vannak ránk.

Szépen kérlek, vedd figyelembe azt is, hogy csak mi magunkat tudjuk meggyógyítani magunkat. Az orvos itt csak szakképzett segéderő (bocsánatukért esedezem!!!)

Ha mégis gyógyíthatatlan eset lennél, akkor sem mindegy, hogyan viszonyulsz szerencsétlen állapotodhoz.

Azt már le sem merem írni, pedig komoly téma, hogy nem csak az alkalmazott tudomány, de az orvostudomány is exponenciálisan fejlődik.

Érdemes bizakodni!!!

(mást sem teszek!) :)

Előzmény: Hpzsu71 (43547)
boxerkutya Creative Commons License 2018.01.12 0 0 43550

Aktiválódott a lyme-od,ilyenkor már kezelni kell ,korábban felesleges lett volna.  Egy western -blot-ot lehet csináltatni ,ebből látni, hogy milyen az immunválaszod. Az istenhegyire jelentkezz be valamelyik orvoshoz. 

Előzmény: arpi001 (43549)
arpi001 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 43549

Sziasztok!
Tavaly nyáron volt rajtam egy szép kis lyme folt, a kullanccsal nem találkoztam. Elmentem a körzeti bőrgyógyászhoz, vettek vért, és azonnal kaptam AB kúrát. Mire vége lett a kúrának, megjött az eredmény. A leletet nem tartalmazott semmiféle vizsgálati módszert, kérdésemre, hogy mit vizsgáltak, azt mondták "mindent". De nyugodjak meg, AB után most már minden rendben. Persze ez nekem nem tetszett annyira, mert közben olvasgattam a Lyme-ról, és láttam, hogy ez nem ennyire egyszerű.

Elmentem az Istenhegyibe egy konzultációra, ahol gyakorlatilag megerősítették a körzeti dokit, és nyugtattak, hogy megfelelően jártak el, és ha nincs tünet, akkor gyakorlatilag készen is vagyunk. Ha úgy érzékelem, hogy tünetek lennének, akkor vetessek vért.

Most így egy év után elkezdtem érezni a testem különböző pontjaiban, különböző erősségű, és ideig tartó izületi fájdalmakat. Illetve a koncentrációm se az igazi, persze ezt nehéz eldönteni, hogy a téli fáradtság miatt van-e. (30 alatt vagyok, úgyhogy nem időskori egyik sem.)

Mit javasoltok, hová menjek, kihez? Milyen labort csináltassak? Szeretnék tisztábban látni, ha lyme-os vagyok, akkor tudni róla, és nem egész életemben rettegni, hogy ez az-e. Most minden eléggé ijesztő... Köszönöm! 

Lilla2016 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 43548

A Ritka betegsèges vizsgàlat òta voltàl valahol?

Maradtak ugyanazok a tünetek?

Panaszkodj nyugodtan,azèrt is van a fòrum,ezàltal talàn előbbre jutunk.

Előzmény: Hpzsu71 (43547)
Hpzsu71 Creative Commons License 2018.01.12 0 0 43547

Köszönöm szépen az érdeklődést! Nagyon rosszul vagyok, nem akarok panaszkodni folyamatosan, azért nem írok. :( Nem látom a kiutat sem. :(

Előzmény: Lilla2016 (43508)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43546

Elszomorít az, amit írtál.

Természetesen nem az engedélyezési eljárásra gondoltam.

Az helyénvaló.

Változatlanul mélyponton vagyok, szinte feleslegesnek érzem magamat.

Szerencsére lélekben erős vagyok!

Anyai örökség!

Előzmény: pozo (43535)
bigpiros Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43545

Sajnálom! Mi még  2016-ban voltunk a Visegrádi úti rendelőben. 

Előzmény: KillBill111 (43544)
KillBill111 Creative Commons License 2018.01.11 0 1 43544

Esztó doktornő már csak az Istenhegyin rendel. Ő maga mondta telefonon. 

 

A német klinikáról is jött haza úgy ismerős, hogy csak a pénztárcája lett könnyebb, ugyanott tart, mint előtte, ha nem rosszabb. 

 

Előzmény: bigpiros (43534)
boxerkutya Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43543

A lyme kezelhető ,de maga a borrelia nem pusztítható ki ,azt elismered ? A frekvecia készülékben nem hittem én sem ,de olyan tüneterősödést okozott legutóbb, hogy abba kellett hagynom, tehát valamit csinált . Sok ember tapasztalta már ezt ,vannak akik javulnak is tőle.

Előzmény: pozo (43542)
pozo Creative Commons License 2018.01.11 0 1 43542

Elisa-val sincs gond ,nekem az is kimutatta mindig.

 

A lyme-kór diagnosztikával foglalkozó orvosok -az egész világon- elvetik az Elisa tesztet.

Az a lényeg, hogy Neked kimutatta...

 

 A frekvencia készülékek is hatnak valamit ,hiába állítod hogy nem.

Nosza, vegyél gyorsan egyet, de olyat, ami a makacsságot is gyógyítja:))

 

Egyébként ha figyelsz, sokszor leírtam már, hogy nem értek egyet L. dr azon állításával, hogy nincs krónikus lyme-kór. Kullancsok és betegségek című könyvében beszámol krónikus lyme-kór esetekről, ezért nehéz eligazodni rajta.

Viszont nem értek egyet a végtelen hosszúságú AB kúrákkal sem.

Előzmény: boxerkutya (43540)
boxerkutya Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43541

Egy idő után leáll az ellenanyagtermelés, ezért lesz negatív az eredmény sok betegnél. Erről hallottál már ?Utána újra IGM termelődhet AB kúrák hatására . Ezek sok embernél bizonyítást is nyertek, nem kitaláció, 1 + jellel kezdtem, ma már 8 + jele-m van.  Szemléletváltás ! Mondaná erre DR Bózsik. 

 

Előzmény: boxerkutya (43540)
boxerkutya Creative Commons License 2018.01.11 0 1 43540

Elisa-val sincs gond ,nekem az is kimutatta mindig. Az nem hihető számodra ,hogy változik az ellenanyag mennyisége és ezért változik az IGM és IGG-is ? A borrelia antiégén váltását elismered ? A Lászlós és Lakos féle szemléletmódot emlegeted,ami úgy rossza ahogy van. A frekvencia készülékek is hatnak valamit ,hiába állítod hogy nem.

Előzmény: pozo (43539)
pozo Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43539

Szia,

Sajnos tipikus magyar  probléma, hogy az Elisa-t használják, az Elisát pontatlansága miatt nem szabadna használni. Persze, az Elisa sokkal olcsóbb, mint a WB, ezért élből az Elisa-t írják ki és csak akkor végzik el a WB-t, ha az Elisa pozitív. (Az Elisa lehet álnegatív és álpozitív is). Lásd az alábbi írást:

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/lyme-kor_mi_a_szerologiai_vizsgalat/20170515111413

 

A leletre visszatérve: lehet, hogy már nincs lyme-kór, de sajnos a társfertőzések fennállnak, amit kezelni kell, E. drnő tudja a módját.

Előzmény: bigpiros (43536)
bigpiros Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43538

Egyetértek! Már felvetettem a drnőnek,azt mondta majd az utódok. Jelenleg csak a német klinika van,ami elérhetetlen számunkra.

Előzmény: pozo (43537)
pozo Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43537

Igazad van, sajnos a Lászlónál nekem is negatív tapasztalatom van, náluk nem létezik krónikus lyme-kór.

E. drnőt szimpatikus, lelkiismeretes embernek tartom, de úgy gondolom, hogy a hosszú ideig, nagy dózisban szedett AB sem jó...

Újból leírom a fixa ideámat: jó lenne olyan lyme teamot létrehozni, ami infektológusból, reumatológusból és neurológusból áll.

Ha ez a team régen létezett volna, akkor lehet, hogy nem alakul ki nálam a krónikus lyme-kór

Előzmény: bigpiros (43534)
bigpiros Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43536

Szia,  Borrelia IgM Elisa 0,53 neg.

Borrelia IgG Elisa <4,611U/ml neg. 

Ezekre az értékekre mondta,hogy egyértelműen jelez,rosszul értelmezik. EBV poz. Mycoplasma poz. yersinia kétes, Lupus anticoagulans poz. 

Előzmény: pozo (43526)
pozo Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43535

Lásd One the millions 43356-os hozzászólását. Ára 1,6 millió forint.

A magam részéről semminek tartom, akár a Zappert...

 

A plazma generátornak már a műszaki leírása is hibás, idézet a műszaki leírásból: "ugráló túlfeszültség eléri a több száz Ampert".  A túlfeszültség mértékegysége a volt, nem pedig az amper...

 

Véleményem szerint csak olyan berendezést szabad használni, aminek ORKI engedélye van.

Csak olyan gyógyszert szabad szedni, aminek OGYI engedélye van, csak olyan táplálék kiegészítőt szabad szedni, aminek OÉTI engedélye van.

Előzmény: KillBill111 (43531)
bigpiros Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43534

Igen, a Lászlóban mi is ezt tapasztaltuk. Az az igazság,h egyedül Edrnő az aki mindig mindent atnéz,rákérdez,figyel,kombinàl. Nagyon,nagyon nehéz a helyzet és a család energiàit emészti fel a trehàny eü. Nem vagyok orvos, így azt is elfogadtuk volna, hogy nem lyme,de az anafilaxiás àllapotra csak annyit mondtak miket produkál még nekünk ez a fiú... mi ezzel az allergiás reakcióval kerestük fel EK 2015. ben, és maradtunk,betartottuk minden tanàcsàt és már rég volt ilyen jól a fiunk. Edrnő rendel a Visegràdi úton is,ez àllami!! Ne értsd félre nem reklám, csak kétségbeesett szülő tapasztalata.

 

 

 

 

Előzmény: KillBill111 (43530)
pozo Creative Commons License 2018.01.11 0 1 43533

Szia,

 

Olyan nincs, hogy Lyme IgM, csak olyan, hogy Lyme WB IgM és Lyme Elisa IgM.

Az Elisa-t pontatlansága miatt el kell felejteni, krónikus esetben a WB IgM nem játszik szerepet, csak a WB IgG.

Az Istenhegyi beírja, hogy WB IgM p41 pozitív, mert nem tudhatja, hogy friss vagy krónikus a fertőzés. Ez két okból is megtévesztő lehet:

1.  A WB IgM csak a friss fertőzéseknél jelentkezik

2. A WB IgM p41-et okozhatja nem csak a borrelia, hanem más ostoros baktériumok is (pl. Escherichia coli)

 

Érdemes igénybe venni az Istenhegyi mellett a Synlabot vagy a SOTE laborját, ez utóbbi gyors és pontos valamint nem túl drága, ha csak a WB IgG-t kérjük.

Előzmény: KillBill111 (43530)
ghepard Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43532

Egy újabb nagyon nyomós ok, hogy miért nem annyira jó az AB vonal.

 

http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/felfedeztek_az_immunrendszer_adrenalinjat

 

Az immunrendszer maga is el tud bírni a picikkel, ha megfelelő állapotban van és gyors. A gyorsaság kulcstényező is lehet, ez meg függ a neuronhálózattól is, kiépült kapcsolatoktól - hogy az információátvitel zavartalan és gyors legyen. Tehát az immunrendszer erősítése és minél gyorsabbá tétele talán járhatóbb, stresszmentesebb, fájdalommentesebb stb út. A reakcióidő is elárulja (pár mp alatt lemérhető), hogy milyen állapotban van az immunrendszer, izomzat, neuronhálozat stb... 

 

KillBill111 Creative Commons License 2018.01.11 0 0 43531

Másik kérdés. 

Valaki írt itt nem olyan rég plazma generátorról, de nem találom. Van valakinek tapasztalata vele? 

KillBill111 Creative Commons License 2018.01.11 0 1 43530

Sziasztok! 

Ne vesszetek ezen össze, beszéltem a László laborosaival. Van egy ismerős, akinél Lyme IgM pozitív lelet jött ki. Megy vissza a Lászlóba, azt mondják, ez pozitív, de nem Lyme. Erre megismétlik egy hónap múlva megint Lyme-ra, megint IgM pozitív. Na, nagy cirkuszokra megnézik a WB-ot, annak a leletére csak annyit írnak, kizárható a Lyme, ismerős húzzon haza, lazíthat. Na, felhívom a labort, hogy ugyan értékeket mondjanak már, erre közlik, hogy új a program és még nincs bekötve a kórházi adminisztrációba, de azt úgyse tudja csak hozzáértő értékelni. 

Na, mondom oké, akkor térjünk vissza a fősodorba, akkor magyarázzák el nekem miért pozitív a Lyme IgM? Azt mondja azért, mert az egy nagyon érzékeny immun jelző, bármi ha van a szervezetben, az bejelez. Vagyis ha leprára nézték volna, az is pozitív lenne. Ezért van aztán a WB, hogy konkrét kórokozóra megmutatja van e fertőzés vagy nincs. Mondom akkor eddig értem, akkor az volna a következő kérdésem, ha ez így van, akkor ha jól értem, ilyenkor jön az, hogy ha nem a Lymetól pozitív, akkor megkeresik, mitől az? Fickó azt mondja, igen, persze a tünetek függvényében. 

Ekkor megköszöntem, hívtam a kezelődokit, hogy hát mégis mit tervez, hogyan tovább? Ő semmit, majd a háziorvos keresgéljen tovább... Kezdett fogyni a cérna, és megkérdeztem, mégis mit és hogyan keressen egy háziorvos tovább, csak ide küldheti szakorvoshoz, hogy tovább vizsgálják, milyen fertőzés. De mondom a laborban is ezt mondták, stbstb. Na jól elküldtem melegebbre, aztán most beesik az eső. Pénz nincs magándokira. Szakorvos csak a Lászlóban van, Pesten mindenkit oda kell küldeni. Ott eddig jutottunk. Betegjogi képviselő aszongya, írjak neki, majd 30 nap, blablabla. Semmi az a státusz, felesleges költés az adózók pénzéből. Aszongya írjak az igazgatónak, stb. 

Hát ennyit a Lászlós körülményekről. Szédülés, kettős látás, hetente visszatérő magas láz, stb. 

Egy szónak is száz a vége, Lakos és a László kb egy kategóriában vannak. Csak Lakos ugyanezt elég drágán csinálja. Bár a Lászlóban ezeket eltartani az se olcsó. 

Szánalmas. 

pozo Creative Commons License 2018.01.10 0 0 43529

Többször leírtam, hogy L. doktort az egyik végletnek, E. doktornőt a másik végletnek tartom.

A pozitív IgM nem kapcsolható a krónikus Lyme-kórhoz, csak a friss fertőzéshez. A krónikus Lyme-kórhoz a pozitív IgG kapcsolható.

Előzmény: boxerkutya (43528)
boxerkutya Creative Commons License 2018.01.10 0 0 43528

http://www.lyme-kor.eoldal.hu/  Ezen az oldalon tájékozódhatsz a lyme- ról.  Ne haragudj ,de olyan dolgokat mondasz folyamatosan, amik Lakos tanulmányaiban olvashatóak. Róla meg tudod mi a véleményem. 

Előzmény: pozo (43524)
boxerkutya Creative Commons License 2018.01.10 0 0 43527

Azokat mondom amiket Ő is mond ,hogy ez lyme, ami fennállhat folyamatosan. Ez nem pusztítható ki ilyen egyszerű ,nem véletlenül van ott az ellenanyag.

Előzmény: pozo (43524)
pozo Creative Commons License 2018.01.10 0 0 43526

Be tudnád ide másolni a Szt. László leletet?

Előzmény: bigpiros (43525)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!