baromira tetszik, ahogy a legelején a halott városban Cole egy oroszlánt is lát... ezek szerint mire begyűjtötték volna az összes elcsámborgott állatot, jól kihalt az egész város.
Én tegnap láttam először a filmet. Nekem is nagyon tetszett.
Végigfutottam a topikot (rendesen végigolvasni nem volt időm), és nagyon sok jó megállapítást találtam.
Szerintem pont az a jó ebben a filmben, hogy nem csak egyféle értelmezési lehetőség van. Egy csomó árnyalat, ha akarsz választhatsz belőlük, ha akarsz, töprenghetsz rajtuk.
Hogy egy árnyalatot én is hozzátegyek: már lentebb is említette valaki, hogy vannak arra utaló jelek, hogy a világ nem ugyanaz, mint amire "Bruce" emlékszik gyeremekkorából. Még egy példa erre: nem ismer egy egyszerű, mindennapi közmondást, amit a doktornő mond neki.
Szóval a végén voltaképpen nem lehet tudni, mi fog történni. És ez jó. :)
Láttam, de nekem a kedvenc film in film jelenetem az a Donnie Darkoban van, amikor a moziban elkezdik nézni az Evil Dead 1-et, és mire visszaér a tűzgyújtásból, már a második rész megy :)
Csak sajnos sokan ezt még kevesen tudják... (by Fogarasi Árpi...)
Nem néztétek tegnap éjjel egészen véletlenül a Hitchcock: Vertigo [Szédülés] c filmet a mtv-n?
Csak azért, mett engem speciel hihetetlenül meglepett [abszolút nem számítottam rá...], h ebben volt a 12 Majom-ban is szereplő kis jelenet!
[amit Cole-ék a moziban látnak]
>Óóó, ez nagyon elképzelhet? dolog, pont azért mivel a kihalás szélén áll a faj, és így is meg akarják hosszabítani a túlélésüket.
Igen, erre már én is gondoltam, de vhogy mégis sántít - számomra, hangsúlyozom. Mindegy.
>Hát épp ez a poén. ? már a történet kezdete el?tt odakülték, nyilván ugyanaz a hiba jött el? az id?gépben mint cole esetében is.
És ez biztos? Mármint: van rá konkrét utalás, h ott szerezte a sebet a VH-ban? Szerezhette máshol is...
>Állítólag a hivatalos Universal DVD pack-ban is benne foglaltatik a történet. Meg van valakinek? Illetve meg szeretném kérdezni ohgy a magyar DVD milyen, milyen extrák, stb, mert mostanában tervezem megvenni.
Nekem megvan, Universal, Extra változat. A történet mondjuk nincs benne, de ami van:
Így készült [87 perc!], Előzetes, Audiokommentár a rendező és a producer közreműködésével, A forgatásról, Filmográfiák.
[ill. az audio: angol, spanyol, olasz - érdekes ezen a nyelven meghallgatni Goines alapból is pörgős dumáját :] - Dolby Digital]
>Ha a történetet úgy nézzük, hogy Cole tényleg csak egy ?rült, és nincs semmiféle id?utazás, akkor képzelgéseiben az id?gép kétszeres is szimbolizálná a gyógyulni akarását - egyrészt mert az id?gép olyan mint a computer-tomográf, amivel az agykárosodást szokták feltérképezni, másrészt mert cole az id?gép segítségével tér mindig vissza Kathryn-hez, a "normális" világba.
Érdekes meglátás, de jól hangzik.
>Biztos lehetsz benne, egyrészt Gilliaméletm?vét tanulmányozva, másrészt meg pl a Peoples-testvérek írták a Blade Runner
forgatókönyvét is.
Ha már életmű, off ugyan, de szót ejthetnénk TG munkásságáról, a 12 majmon kívül is. Én a Félelem és reszketés Las Vegasban-t láttam tőle - gondolom ismered, teljesen betépett, narkós fazonokról szóló totális káosz :], nekem nem igazán tetszett. Oké, a képi világ passzol a sztorihoz, meg van pár érdeme, de olyan semmilyen szvsz az egész.
Aztán, ment egyszer a Halászkirály legendája a tv2-n, elkezdtem nézni, de talán a feléig jutottam. Pfffff......
A Brazilt meg, bár érdekelne, még nem sikerült megszerezni.
>Erre már én is gondoltam, akartam is írni. Csakhogy, ennek egy apró szépséghibája van sztem: amikor ilyen gyászos a jövő, a föld alatt élnek az emberek, kihalás szélén áll a fajunk - pont ilyesminek a feltalálásával foglalkoznának a tudósok?
Óóó, ez nagyon elképzelhet? dolog, pont azért mivel a kihalás szélén áll a faj, és így is meg akarják hosszabítani a túlélésüket.
>Nem értelek. Miért lenne már az elején rajta a sebhely, ha a VH-ba csak később fog menni?
Hát épp ez a poén. ? már a történet kezdete el?tt odakülték, nyilván ugyanaz a hiba jött el? az id?gépben mint cole esetében is.
>Olvasd el a regényt Harperprism-ből :] Nem lehet, h felhasználták a film készítéséhez ennek a könyvnek a történetét?
Állítólag a hivatalos Universal DVD pack-ban is benne foglaltatik a történet. Meg van valakinek? Illetve meg szeretném kérdezni ohgy a magyar DVD milyen, milyen extrák, stb, mert mostanában tervezem megvenni.
>>De arra kíváncsi lennék, hogy miért mondja Kathryn Cole-nak a moziban hogy már látta így?
>Elolvastad az előző hozzászólásom?
>"Fura kérdés, fura válasz: mi van, ha a nő is álmodott róla?" [perpill. jobb nem jut eszembe]
Igen, olvastam, és szerintem nagyon jó ötlet. Passzol a filmhez.
>>beteg ugyanúgy csúszik be, mint Cole az időgépbe. Mindkettőjük gyógyulni akar?
>Hogy érted, h gyógyulni akar?
Ha a történetet úgy nézzük, hogy Cole tényleg csak egy ?rült, és nincs semmiféle id?utazás, akkor képzelgéseiben az id?gép kétszeres is szimbolizálná a gyógyulni akarását - egyrészt mert az id?gép olyan mint a computer-tomográf, amivel az agykárosodást szokták feltérképezni, másrészt mert cole az id?gép segítségével tér mindig vissza Kathryn-hez, a "normális" világba.
>Igazából arra rohadt kíváncsi lennék, h a készítők tényleg ennyire kiszámítottak mindent
Biztos lehetsz benne, egyrészt Gilliaméletm?vét tanulmányozva, másrészt meg pl a Peoples-testvérek írták a Blade Runner forgatókönyvét is.
mivel a film azt a vonalat követi, mely szerint a jövőn nem lehet változtatni. Colet is csak azért küldték vissza, h mintát gyűjtsön, nem pedig, h megölje pl. a vírus terjesztőit.
Pont egy tudós ne tudná ezt?
csak arra céloztam, hogy ennek ellenére mégis megpróbálják :)
Ez is sántít, egyrészt mert nincs oka az öregnek hazudni nem arra gondoltam, hogy direkt hazudna, egyszerűen csak ő is rosszul tudja
másrészt a leger?sebb bizonyíték a reptéri jelenet, amikor Cole haverja, akit Kathran megölésére küldtek, egyértelm?vé teszi, hogy mindenkinek raknak a fogába jeladót (Megőrültél? Miért verted kia fogaidat? Hős lehettél volna, de még együttműködhetsz...)
ha tényleg ezt mondja, akkor OK. az a baj, hogy túl régen láttam, ilyen apró dolgokra már nem emlékszem :(
A dokin? egyértelm?en az akkori énjeként van jelen
megint csak segítsen, aki meg tudja nézni a filmet. szvsz idősebb korban már nem feltétlenül olyan szembetűnő az öregedés, mint Cole esetében. lehet, hogy látszik rajta az öregedés, ha jobban megnézzük...
mi van, ha az emberek egy nagyon kis része, aki túlélte, immunis a vírusra? teljesen elfogadható magyarázat. ez azt is megmagyarázná, miért éppen Cole-t választották ki az időutazásra
Ez is sántít, egyrészt mert nincs oka az öregnek hazudni(valószínüleg elkábították Cole-t, amikor a jövőben beültették a "fogait", és tudatalatt tudta) másrészt a leger?sebb bizonyíték a reptéri jelenet, amikor Cole haverja, akit Kathran megölésére küldtek, egyértelm?vé teszi, hogy mindenkinek raknak a fogába jeladót (Megőrültél? Miért verted kia fogaidat? Hős lehettél volna, de még együttműködhetsz...)
"Nincs oka hazudni..." - szerintem ebben a filmben igazából minden elképzelhető. Az, meg amit José mondott, tulajdonképpen ugyanúgy magyarázható az őrülettel: mi van, ha Cole azt is képzelte? [már, h egyáltalán ott járt a kollegája] Igazándiból nem emlékszem olyan konkrétumra, ami kizárná ezt a lehetőséget - vagyis José a végén már nem avatkozott bele a történet menetébe sehogyan, csak Cole látta egyedül. Hm?
A dokin? egyértelm?en az akkori énjeként van jelen, csak azért hogy ördögi paradoxonként láthassuk hogy ott volt annak a dolognak a születésénél ami egész kés?bbi életét meghatározza, és még csak nem is sejti. Néhányan felvetették, hogy majdnem azonos korban van a repülőn jövőbeli önmagával, pedig 30 év telik el, de szerintem öregítettek rajta annyit a jövőben, esetleg fejlődött annyit az orvostudomány az ellenszerkeresés közben, hogy lassítsák az öregedést.
Erre már én is gondoltam, akartam is írni. Csakhogy, ennek egy apró szépséghibája van sztem: amikor ilyen gyászos a jövő, a föld alatt élnek az emberek, kihalás szélén áll a fajunk - pont ilyesminek a feltalálásával foglalkoznának a tudósok?
(bár vannak akik azt mondják, hogy a szájából elhangzó "i'm in insurance" azt is jelenti, hogy ő biztosítja hogy a vírus visszajusson a jövőbe, hiszen a repülőút alatt simán kivehet egy mintát. De nem vagyok hajlandó elfogadni ezt a magyarázatot, tönkretenné a film hangulatát, mármint hogy ezért kellett Cole-nak meghalnia?)
Egyrészt, másrészt én itt is ilyen utólagos belemagyarázást érzek...[a mondat 'kétértelműségére' gondolok itt]
Még észrevettem néhány érdekességet:
Cole haverjának arca(Hosé?) az első világháborúban roncsolódott össze - viszont a film elején, amikor Cole - t még nem küldték vissza egyszer sem, a haver arca a cellában már össze volt roncsolódva, ezért is csodálkozik az 1 vh-ban. De Hosé a fejsérülés miatt valszeg elfelejtette, hogy cole-t is látta ott előzőleg.
Nem értelek. Miért lenne már az elején rajta a sebhely, ha a VH-ba csak később fog menni?
Cole álmában először Brad Pitt jelenik meg, mint vírusterjesztő. Ez betudható annak, hogy zavart elmeállapotában az emlékei közé azt az embert teszi be, aki lehetségesen megteheti, de az is lehet, hogy Cole rövid távon mégiscsak megváltoztathatja a téridő-eseméyneket, és az álmai ezt jelzik.
Ez is elképzelhető, amit - a topikban már volt szó róla - ráadásul Gilliamék félrevezetésként is alkalmazhattak: egy szemét húzás, h a néző azt higgye, BP felelős az egészért.
Van egy ilyen sor is elbújtatva a stáblistán, hogy: "Read the novel from Harperprism". Mi lehet ez?
Olvasd el a regényt Harperprism-ből :] Nem lehet, h felhasználták a film készítéséhez ennek a könyvnek a történetét? V akár egyes elemeit? [oké, tudom, h az alap a La Jetée nevű francia film, de mégis]
De arra kíváncsi lennék, hogy miért mondja Kathryn Cole-nak a moziban hogy már látta így?
Elolvastad az előző hozzászólásom?
"Fura kérdés, fura válasz: mi van, ha a nő is álmodott róla?" [perpill. jobb nem jut eszembe]
Ti milyen felvezetőt írnátok a filmnek? Az én verzióm:
Ez is nagyon jó, de bevallom, nekem a 'hivatalos' [ami pl. a dvd-n is van] verzió is tetszik. Bár kétségtelen, h az jóval egyszerűbb. [pl. nem mindenki értené az olyan kifejezéseket, h kasszandra komplexus...]
Az időgép a jövőben és a agy-computer-tomográf a kórházban őgyanőgy néz ki, és a beteg ugyanúgy csúszik be, mint Cole az időgépbe. Mindkettőjük gyógyulni akar?
Nekem is feltűnt már, h az időgép hasonlít arra a cuccra, de soha nem gondoltam komolyan ezt a párhuzamot.
Hogy érted, h gyógyulni akar?
nagyon sok párhuzam támasztja alá azt, hogy Cole tényleg csak képzeleg:
Ezek viszont nagyon érdekesek, van bennük vmi!
Igazából arra rohadt kíváncsi lennék, h a készítők tényleg ennyire kiszámítottak mindent, és ezek az utalások, párhuzamok nem véletlenek-e...[legalábbis néhányuk] Mert tényleg hihetetlenül, fantasztikusan precíz.
Nekem is eszembe jutott egy ilyen párhuzam (deja vu?):
Ahogy Cole-t a jövőben fertőtlenítik a felszínen tett gyűjtőútja után, és ahogy 1990-ben lemossák mielőtt az elmegyógyintézetbe vinnék.
Nézegettem site-okat, amik filmbeli párhuzamkereséssel foglalkoznak, itt van pár dolog:
Az időgép a jövőben és a agy-computer-tomográf a kórházban őgyanőgy néz ki, és a beteg ugyanúgy csúszik be, mint Cole az időgépbe. Mindkettőjük gyógyulni akar?
A majom a szendviccsel leereszkedik a kútba, és nem talál semmit... Goiines szövege: "mindannyian majmok vagyunk" Az egyik vendég a professzor hjázában: "fogadjunk hogy a majom inkább a szndvicset eszi meg..." Cole is ezt csinálja...
nagyon sok párhuzam támasztja alá azt, hogy Cole tényleg csak képzeleg:
A TV és rádióhirdetések alatt mindig a "SleepWalk" című szám megy. A pszichiáterkihallgatás és a jövőbeli tudóskihallgatás kísértetiesen egyezik, mindkét helyen hatan vannak, ugyanúgy ülnek, ugyanolyan a kormegosztottság, és kétértelműeket is kérdeznek.
A pszichiátrián a hálóterem elrendezése - 12 ágy kör alakban - kísértetiesen hasonlít a logóbeli 12 majomra.
Minden dolog passzolna a filmben ehhez a teóriához, egyet kivéve - Cole ez esetben nem szökhetett volna meg a sötétszobából nyomtalanul.
> Tehát nem Cole helyzetét?l vagy a feladata elvégzését?l függ a dolog,
> hanem egyszer?en csak valamikor visszakerül.
Ezt az is bizonyítja, hogy visszekrülése után a tudósok semmit sem tudnak, mindig kérdezgetik: "Sikerült a küldetése? Mi történt?"
Valószín?leg pár napra van bepropgramozva a visszatérés, végig kellene figyelni ilyen szempontból is a filmet, ha jól emlékszem mindig pár napig volt a helyszíneken Cole.
> A hajléktalan vagy pedig egy hús-vér ember (ezért tud vele beszélni a n?), akire Cole
> vetíti ki a saját gondolatait, félelmeit.
Elég valószínű, hogy a képzeletében létezik, mert amikor a cellában legelőször beszél hozzá a hang, akkor nincsenek a fején sebek. még meg is tapogatja a helyüket. rögtön utána a vallatáskor már megint ott vannak a sebek, és még a gyósgyszer hatésa alatt áll -> álmodik
-harmadszor, amikor a kórházban van a jövőben: "kivenni a fogakat? hülyeség! hol láttál már? 1872-ben?" És tudja csak együtt szeretne lenni Kathrynnel a tengerparton -> kivetíti a vágyódását
Viszont a második megjelenésénél Kathryn is ott volt, és hallotta amit mondott. Amikor a negyedik előfordulásánál ismét meglátja a hajléktalant, és rázni kezdi, hogy hol van James, az azért néz értetlenül, mert ő "Bob"-ként ismeri.
> hogy ez az "adó a fogban" egy hamis gondolat, egy paranoia, amit az öreg
> ültet el Cole fejében
Ez is sántít, egyrészt mert nincs oka az öregnek hazudni(valószínüleg elkábították Cole-t, amikor a jövőben beültették a "fogait", és tudatalatt tudta) másrészt a leger?sebb bizonyíték a reptéri jelenet, amikor Cole haverja, akit Kathran megölésére küldtek, egyértelm?vé teszi, hogy mindenkinek raknak a fogába jeladót (Megőrültél? Miért verted kia fogaidat? Hős lehettél volna, de még együttműködhetsz...)
A dokin? egyértelm?en az akkori énjeként van jelen, csak azért hogy ördögi paradoxonként láthassuk hogy ott volt annak a dolognak a születésénél ami egész kés?bbi életét meghatározza, és még csak nem is sejti. Néhányan felvetették, hogy majdnem azonos korban van a repülőn jövőbeli önmagával, pedig 30 év telik el, de szerintem öregítettek rajta annyit a jövőben, esetleg fejlődött annyit az orvostudomány az ellenszerkeresés közben, hogy lassítsák az öregedést. (bár vannak akik azt mondják, hogy a szájából elhangzó "i'm in insurance" azt is jelenti, hogy ő biztosítja hogy a vírus visszajusson a jövőbe, hiszen a repülőút alatt simán kivehet egy mintát. De nem vagyok hajlandó elfogadni ezt a magyarázatot, tönkretenné a film hangulatát, mármint hogy ezért kellett Cole-nak meghalnia?)
> Most viszont eszembe jutott ezzel kapcsolatban egy ötlet: mi van, ha az
> emberek egy nagyon kis része, aki túlélte, immunis a vírusra?
Úgy emlékszem hogy erre a filmben is utalnak.
> Ja és most jutott eszembe egy meglehet?sen vad felvetés: nem lehetséges,
> hogy a vírusmintába beleszagoló férfi az, aki mintát jött >begy?jteni a
> jöv?b?l? (lásd még: a lenyelt pók) Tudom, nem sok alapja van, de
> elméletileg elképzelhet?, nem?
Ha jól emlékszem az a férfi egy reptéri biztonsági ?r volt, ez esetben viszont kizárt dolog, mert nagyon komoly feltételei vannak hogy reptéri bizt. ?r lehess, és egy pár nappal el?tte visszaküldött utazó kizárt dolog,
hogy beépülhessen. Persze, valahogy elérhették hogy helyettesítik az ?rt, de az arcán nem látszódtak a fél?rült-szakadt-megviselt id?utazó arcvonások, túl reptéribiztonsági?r feje-jelleme volt :) Szerintem csak simán ? volt a megtisztel? "els? fert?zött".
Még észrevettem néhány érdekességet:
Cole haverjának arca(Hosé?) az első világháborúban roncsolódott össze - viszont a film elején, amikor Cole - t még nem küldték vissza
egyszer sem, a haver arca a cellában már össze volt roncsolódva, ezért is csodálkozik az 1 vh-ban. De Hosé a fejsérülés miatt valszeg elfelejtette, hogy cole-t is látta ott előzőleg.
Cole álmában először Brad Pitt jelenik meg, mint vírusterjesztő. Ez betudható annak, hogy zavart elmeállapotában az emlékei közé azt az embert teszi be, aki lehetségesen megteheti, de az is lehet, hogy Cole rövid távon mégiscsak megváltoztathatja a téridő-eseméyneket, és az álmai ezt jelzik.
A stáblistán is van néhány jó dolog:
The producers wish to thank: Laszlo Gyulai Medical Doctor Universityí of Pennsylvania, ő a második magyar vonatkozás, az első a Hungary térkép jó nagyban a reptéren.
Van egy ilyen sor is elbújtatva a stáblistán, hogy: "Read the novel from Harperprism". Mi lehet ez?
Hihetetlenül jó film. Zseniális. Mintha 100 éve írnák már a forgatókönyvet, annyira aprólékos.
De arra kíváncsi lennék, hogy miért mondja Kathryn Cole-nak a moziban hogy már látta így?
Ti milyen felvezetőt írnátok a filmnek? Az én verzióm:
"Mi történik ha egy kisfiú szemtanúja lesz egy őrült halálának, és ez az emlék egész életében kísérti? És ha nem tud elfelejteni egy arcot? Mi történik ha egy őrült biológus történelemtanulmányai során arra a következtetésre jut, hogy neki kell beteljesíteni a Cassandra-komplexusban szenvedő próféták jövendölését?"
Mi van akkor, ha nincs semmiféle direkt oka a dolognak? Visszaküldik és egy bizonyos idő elteltével visszahívják. Cole-nak pedig adott idő alatt el kell végeznie a feladatát. Amikor diliházba zárják és onnan hívják vissza, akkor mond valami olyasmit, a tudósoknak, hogy nem tudta rendesen elvégezni a feladatát, csak egy pókot tudott lenyelni. Tehát nem Cole helyzetétől vagy a feladata elvégzésétől függ a dolog, hanem egyszerűen csak valamikor visszakerül.
Nem emlékszem, anno mit mondtam a topikban ezzel kapcs., de nekem is ez a meglátásom. Ezen talán nem is érdemes tovább gondolkodni...
Ez szerintem simán belefér, sőt. Ez a figura egyik oldaláról a káoszt, szétzüllést, rendezetlenséget, értelmetlenséget, őröltséget képviseli (ezért nem tudja/használja helyesen Cole nevét sem), a másik oldalról pedig nagyon fontos dolgokat közöl, felsőbb információknak van birtokában.
Ez érdekes. Bevallom, ez az 'öreg ambivalens volta' magyarázat kissé költői számomra - úgy értem, kis belemagyarázást érzek itt. Ne értsd félre, nem téged piszkállak ezzel, csak vhogy nem hinném, h a film készítői direkt ilyenre szabták volna a figurát.
Vagy pedig egy hús-vér ember (ezért tud vele beszélni a nő), akire Cole vetíti ki a saját gondolatait, félelmeit. Nekem első megnézésre egyébként úgy jött le, hogy ez az "adó a fogban" egy hamis gondolat, egy paranoia, amit az öreg ültet el Cole fejében és Cole kezdődő "megőrülése" is rásegít arra, hogy kiszedje a saját fogait. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de van más bizonyíték az öreg mondatán kívül a fogketyerére?
Nagyon jó gondolat, gratula! Ez nekem eszembe se jutott. [persze ez nem jelent semmit :] ] Bevallom, én is kissé rég láttam a filmet [utoljára amikor a m1 leadta], így nem mernék rá megesküdni, h nem volt más bizonyíték...de szimpatikusnak tűnik ez a megközelítés, már csak azért is, mert könnyedén feloldaná azt a problémát, amit nemrég feszegettünk. [ld. pl 104-es hozzászólás]
Első megnézésre én is úgy gondoltam, hogy a doktornő a végén tényleg azért ült az ipse mellé, hogy megszerezze a vírust, tehát a jövőből jött vissza, de elbizonytalanítottatok :) Az, hogy a reptéri alkalmazott beleszagol az üvegbe, tehát amikor a
dokinő találkozik az isével, a vírus már elkezdett terjedni, nem jelent semmit, mert erről a dokinőnek nem kell feltétlenül
tudnia. Tehát visszaküldték a dokinőt, hogy megakadályozza a vírus terjedését = esetleg mégis megpróbálják megváltoztatni a jövőt, de nem megy, mert pár perccel elkéstek, csak nem tudnak róla = mégsem sikerül a világ megmentése, zseniális :)
Ez viszont nem okés, mivel a film azt a vonalat követi, mely szerint a jövőn nem lehet változtatni. Colet is csak azért küldték vissza, h mintát gyűjtsön, nem pedig, h megölje pl. a vírus terjesztőit.
Pont egy tudós ne tudná ezt?
Az, hogy a dokinő az akkori énjeként találkozik az ipsével, azért elég nehéz dolog, mert gyak. a vírushordozó mellett ül órákon keresztül, ott van, ahol kiszabadul a vírus, ami pedig olyan veszélyes, hogy majdnem kiírtja, a föld alá kényszeríti az embereket. Szvsz tehát nem valószínű, hogy azon a reptéren vagy repülőgépen bárki életben maradhatott volna. Hmm, most jut eszembe, hogy ugyanakkor meg ott van Cole is kisgyerekként, aki pedig nyilván túlélte, mert később visszaküldték ugye...
erről mi a véleményetek?
Szvsz az utóbbi mondatoddal fel is oldottad a problémát :] Nem szükségszerű, h mindenki meghaljon a reptéren/a közelben, így - Colehoz hasonlóan - a nő is túlélhette.
Most viszont eszembe jutott ezzel kapcsolatban egy ötlet: mi van, ha az emberek egy nagyon kis része, aki túlélte, immunis a vírusra? Tehát ennek köszönhetik, h ők megmaradtak.
Még az elején felmerült az a dolog, hogy a vírust megtalálják ugyan, de valszeg az emberiség mégis kihal, mert nem nagyon történik több időutazás. Azt nem tudom, illetve túl régen láttam a filmet ahhoz, hogy emlékezzek rá, mit csinált akkor Cole "kollégája", aki maga is időutazó volt. A második felbukkanása rendben, visszaküldték megölni a nőt, ez kapcsolatba hozza Cole küldetésével; de mi volt a feladata akkor, amikor először, a lövészárokban találkoztak?
Ki tudja? Szerintem nem fontos ezt boncolgatni, én legalábbis a következőt válaszolnám rá: másik küldetésen volt. A film csak Cole mission-jére koncentrál, de ki tudja, lehet, h Jose-nek más feladatot találtak ki, ami miatt vissza kellett mennie. Hm?
---
Kékazég Géza:
Tehát: A végén, amikor már álöltözetben jönnek ki a moziból, a doktornő azt mondja, hogy most ismert rá a bajszos-parókás Cole-ra, és hogy mindig is ismerte őt. Pedig ebben a szerelésben még nem láthatta, korábban csak Cole álmában mutatták őt így. Szóval?
Fura kérdés, fura válasz: mi van, ha a nő is álmodott róla?
Ja és most jutott eszembe egy meglehetősen vad felvetés: nem lehetséges, hogy a vírusmintába beleszagoló férfi az, aki mintát jött begyűjteni a jövőből? (lásd még: a lenyelt pók) Tudom, nem sok alapja van, de elméletileg elképzelhető, nem?
Arra a fazonra gondolsz, aki kinyittatja a vöröshajúval a fiolát? Hm...ezen még gondolkozni kéne, de most nem megy :] Mindenesetre vadsága ellenére van benne vmi!
Átfutottam a 90-es évek legzseniálisabb filmjéről szóló topikot, és úgy látom egy kérdés, ami bennem felmerült, még nem került szóba.
Tehát: A végén, amikor már álöltözetben jönnek ki a moziból, a doktornő azt mondja, hogy most ismert rá a bajszos-parókás Cole-ra, és hogy mindig is ismerte őt. Pedig ebben a szerelésben még nem láthatta, korábban csak Cole álmában mutatták őt így. Szóval?
Ja és most jutott eszembe egy meglehetősen vad felvetés: nem lehetséges, hogy a vírusmintába beleszagoló férfi az, aki mintát jött begyűjteni a jövőből? (lásd még: a lenyelt pók) Tudom, nem sok alapja van, de elméletileg elképzelhető, nem?
Bár a múltkor nem sikerült újra megnéznem, de átolvastam a topicot és pár dolog felmerült bennem.
Van arra vkinek tippje, hogyan döntik el a tudósok, mikor hozzák vissza a delikvenst a "jelenbe"?
Mi van akkor, ha nincs semmiféle direkt oka a dolognak? Visszaküldik és egy bizonyos idő elteltével visszahívják. Cole-nak pedig adott idő alatt el kell végeznie a feladatát. Amikor diliházba zárják és onnan hívják vissza, akkor mond valami olyasmit, a tudósoknak, hogy nem tudta rendesen elvégezni a feladatát, csak egy pókot tudott lenyelni. Tehát nem Cole helyzetétől vagy a feladata elvégzésétől függ a dolog, hanem egyszerűen csak valamikor visszakerül.
A misztikus öregember állandóan más néven (talán Bobby?) nevezi Cole-t.
Ez szerintem simán belefér, sőt. Ez a figura egyik oldaláról a káoszt, szétzüllést, rendezetlenséget, értelmetlenséget, őröltséget képviseli (ezért nem tudja/használja helyesen Cole nevét sem), a másik oldalról pedig nagyon fontos dolgokat közöl, felsőbb információknak van birtokában. Vagy pedig egy hús-vér ember (ezért tud vele beszélni a nő), akire Cole vetíti ki a saját gondolatait, félelmeit. Nekem első megnézésre egyébként úgy jött le, hogy ez az "adó a fogban" egy hamis gondolat, egy paranoia, amit az öreg ültet el Cole fejében és Cole kezdődő "megőrülése" is rásegít arra, hogy kiszedje a saját fogait. Lehet, hogy rosszul emlékszem, de van más bizonyíték az öreg mondatán kívül a fogketyerére?
Első megnézésre én is úgy gondoltam, hogy a doktornő a végén tényleg azért ült az ipse mellé, hogy megszerezze a vírust, tehát a jövőből jött vissza, de elbizonytalanítottatok :) Az, hogy a reptéri alkalmazott beleszagol az üvegbe, tehát amikor a dokinő találkozik az isével, a vírus már elkezdett terjedni, nem jelent semmit, mert erről a dokinőnek nem kell feltétlenül tudnia. Tehát visszaküldték a dokinőt, hogy megakadályozza a vírus terjedését = esetleg mégis megpróbálják megváltoztatni a jövőt, de nem megy, mert pár perccel elkéstek, csak nem tudnak róla = mégsem sikerül a világ megmentése, zseniális :)
Az, hogy a dokinő az akkori énjeként találkozik az ipsével, azért elég nehéz dolog, mert gyak. a vírushordozó mellett ül órákon keresztül, ott van, ahol kiszabadul a vírus, ami pedig olyan veszélyes, hogy majdnem kiírtja, a föld alá kényszeríti az embereket. Szvsz tehát nem valószínű, hogy azon a reptéren vagy repülőgépen bárki életben maradhatott volna. Hmm, most jut eszembe, hogy ugyanakkor meg ott van Cole is kisgyerekként, aki pedig nyilván túlélte, mert később visszaküldték ugye... erről mi a véleményetek?
Még az elején felmerült az a dolog, hogy a vírust megtalálják ugyan, de valszeg az emberiség mégis kihal, mert nem nagyon történik több időutazás. Azt nem tudom, illetve túl régen láttam a filmet ahhoz, hogy emlékezzek rá, mit csinált akkor Cole "kollégája", aki maga is időutazó volt. A második felbukkanása rendben, visszaküldték megölni a nőt, ez kapcsolatba hozza Cole küldetésével; de mi volt a feladata akkor, amikor először, a lövészárokban találkoztak?
a vegen nagyon csalodott voltam, nem azert, mert nem volt happy end, ahhoz egyaltalan nem ragaszkodom, de anelkul mi ez a film? Az emberek nagy reszet elpusztitja egy virus, visszakuldenek egy embert a multba, hogy mentse, ami mentheto, de o nem jar sikerrel, a vilag valoban elpusztul. Egymondatos, unalmas tortnet. Ha viszont ugy ertelmezem, ahogy, akkor megiscsak tobb ertelme van.
Most akkor nem a hepiend hiányzik, csak mégis? Van egy emberke, mindenféle csuda dolgok történnek vele, beszélget néhány másik emberrel, sokaknak ez nem tetszik, fel is szögezik két deszkára, bár később könyvet írnak belőle. Egymondatos, unalmas történet. Vagy az a gond, hogy a filmnek több értelmezési lehetősége van és nem tolják az ember szájába az egyetlent, hogy gondolkodni se kelljen rajta?
Egyébként szerintem azért nem nagyon lehet "happy end" a vége, mert a vörös hajú pasas a reptéren kinyitja az egyik üveget és aki ellenőrzi a csomagot, az jó mélyen bele is szippant és akkor már kezdődik a vírus elterjedése, nem? A legjobb a filmben mégis az, hogy nem a világ megmentésén van a hangsúly. Különben is rengeteg filmben megmentették már a világot :)
"Gilliam úgy gondolta, elég nagy csattanót hozott össze, h lezárhassa a filmet, nem akarta tovább bonyolítani..."
"...egyaltalan nem ragaszkodom, de anelkul mi ez a film?"
Neked fel se tűnt, h mi a jelentősége az egész filmen végigvonuló álom-jelenetnek?
"Happy end? Minek ilyet keresni?"
Azert, mert kulonben nem sok ertelmet latnam a filmnek. Egy filmrol csak a vegen dontom el, hogy tetszett-e, kozben igyekszem minel kevesbe alkotni velemenyt, pl. nem egy olyan filmet lattam mar, ami kozben azt gondoltam, mi ez, ennek semmi ertelme, majd az utolso percekben vilagos lett az egesz (pl. Vanilia egbolt). Bizony, a 12 majom kozben is ilyen erzesem volt, es a vegen nagyon csalodott voltam, nem azert, mert nem volt happy end, ahhoz egyaltalan nem ragaszkodom, de anelkul mi ez a film? Az emberek nagy reszet elpusztitja egy virus, visszakuldenek egy embert a multba, hogy mentse, ami mentheto, de o nem jar sikerrel, a vilag valoban elpusztul. Egymondatos, unalmas tortnet. Ha viszont ugy ertelmezem, ahogy, akkor megiscsak tobb ertelme van.
"Gilliam úgy gondolta, elég nagy csattanót hozott össze, h lezárhassa a filmet, nem akarta tovább bonyolítani..."
Milyen csattanora gondolsz? Szerintem epp hogy a tudos no megjelenes a csattano... persze, az is meglepo volt, hogy nem is Brad Pitt irtja ki az emberiseget, mint ahogy azt vegig hittuk, de ez nem is volt kulonosebben erdekes a tortenet szempontjabol szvsz.
Happy end? Minek ilyet keresni? "szerintem nem ezt sugallja a film" - ha már ezt a kifejezést használtad...
Egyébként az általad felvetett dologgal már foglalkoztunk, derconnal két féle lehetséges megoldásra jutottunk, idézném magamat:
a] az 'ironikus' változat csak úgy sanszos, ha belekalkuláljuk: itt bizony baki történt, a nőnek fiatalabbnak kellett volna lennie; [ironikus = valójában véletlenül találkoztak, a nő az akkori énje volt, fogalma se volt róla, ki az a fazon...]
b] tényleg visszament a nő a jövőből, h megszerezze a mintát - csak mi, a nézők nem tudjuk meg, végül is sikerrel járt-e. hogy ez utóbbi tudatos-e, azt nem tudom, de ha igen, akkor szerintem azért alakították így, mert Gilliam úgy gondolta, elég nagy csattanót hozott össze, h lezárhassa a filmet, nem akarta tovább bonyolítani...
Egyébként most jutott eszembe vmi, ide a b] ponthoz: a nő, ha visszaküldték a jövőből, honnan tudta, kit kell keresni? Végül is Cole nem juttatott el semmi olyan üzenetet a tudósoknak, ami arra utalna, h a copfos manus a vírus elterjesztője...Hose meg nem hinném, h látta, így ő sem számolhatott be semmiről.
Most nem mondom, h ez a teória is megzuhant, mert nektek talán van tippetek...:]
Miert fertozodne meg? Orvos, biztos volt mar dolga veszelyes anyagokkal, csak el tudja vinni a virust anelkul, hogy megfertozodne. Ha megis elkapja a virust, akkor meg olyan emberek koze viszi, akik egyszer mar tuleltek! (Persze az is lehet, amit te mondtal, de szerintem nem ezt sugallja a film!)