Keresés

Részletes keresés

Hussain Creative Commons License 2001.06.15 0 1 16
Hallottál már Abraháról? Abraha keresztény etióp helytartó volt Jemenben. Féltékeny lett A Kábára, hogy olyan népszerű zarándokhely, ezért épített egy katedrálist Jemenben. Mivel senki sem látogatta a "szenthelyét", ezért úgy döntött, hogy lermbolja a Kábát. Oriási sereggel indult, de a kutya se törődött vele, mert tudták, hogy Allah megfogja védeni a Kábát az idegen seregtől. A sereg vitt magával egy elefántot is, de mikor az elefánt Mekkához ért, nem volt hajlandó abba az irányba tovább menni, hanem lerogyott. Ha más irányba akarták vinni, akkor tovább ment, de abba az irányba nem. Ekkor a Vörös-tenger felől madarak jelentek meg, melyek kavicsokat szórtak a seregre és ezzel visszafordulásra kényszerítették a megfogyatkozott sereget. A mai tudósok álláspontja szerint, ezek a kavicsok valamiféle vírust hordoztak és járvány tizedelte meg az abesszíneket. Egyetlen egy mekkai sem esett el, csak a támadó sereget érték hatalmas veszteségek. Ez i.sz 570-ben történt, a Korán is megemlíti, de a történészek is tényként fogadják el az eseményt. Ez akkoriban olyan horderejű esemény lehetett, mint pl. nekünk a második világháború, ezt az évet az Elefánt évének is nevezik.

No mindegy, a sztori csak a Kába lerombolása kapcsán jutott eszembe.:)

Előzmény: fordfairlane (14)
Sahrazad Creative Commons License 2001.06.15 0 0 15
Kis racio es logika...egyik sem tilos;nalad lehet,de nalam nem.
Előzmény: fordfairlane (14)
fordfairlane Creative Commons License 2001.06.15 0 0 14
Bar ilyen "bizonyossaggal" tudnam megjosolni a lotto-otost. Na, akkor lennenek almatlan ejszakaim. :-)
Honnan tudod, ilyen biztosan? Hat nem azt tanultad, hogy isten akarata kifurkeszhetetlen? Vagy most ez a tanitas nem ugrott be? A jovendomondas nem tiltott az iszlamban?
Udv:
ff
Előzmény: Sahrazad (13)
Sahrazad Creative Commons License 2001.06.14 0 0 13
Szomoru hir:te reg halott leszel es a Kabat nem pusztitja el senki...na,most lett egy almatlan ejszakad...
Előzmény: fordfairlane (10)
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 12
Valahogy megfoghatóvá kell tenni a megfoghatatlant.
Előzmény: fordfairlane (10)
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 11
kába=cube? ááá, hülyeség.
Előzmény: Sang Real (8)
fordfairlane Creative Commons License 2001.06.14 0 0 10
Csak egy ko. Nyugodtan el lehet pusztitani. Bamijani analogia. :-)
Dr. Lecter Creative Commons License 2001.06.14 0 0 9
Csak érdekességképp: a Magyarországon talált egyik legnagyobb (közel 3 kilós) meteorit a Debrecen környéki Kaba község mellett hullott le 1857-ben...
Előzmény: Sang Real (8)
Sang Real Creative Commons License 2001.06.14 0 1 8
A Kába kőről Germánus Gyula "Allah Akbar" című műve alapján tudhatsz meg többet, ez útleírás és a muszlim zarándoklat tudományos leírása. A Kába egy meteorit amely fekete szivacsos szerkezetű, a követ a muszlimok csókjaikkal illetik a mekkai zarándoklatuk idején. A szentélyt azon a helyen emelték, ahol Ábrahám fel akarta áldozni fiát, majd helyette egy kecskebakot áldozott az Úrnak. A Kő a kocka alakú fekete épületben található. A muszlin vallás elterjedése előtt is kiemelt fontosságú vallási hely volt, ahol 360 ősi isten ábrázolása volt megtalálható, ezek közül Mohamed megvilágosodva ismeri fel, hogy Allah ez egyedüli isten, és ez vallási meggyőzödésének alapjává válik. A "pogány" korban a fennmaradt írások beszámolnak arról, hogy az istenek szentélyében, a fekete kocka alakú építményben meztelenül táncoltak a hittől, vagy esetleg mástól is mámoros isteneiknek áldozók.
Érdekes kérdés lehet, hogy a magyar kába szónak, van-e köze eme kábulathoz?
Magát a kába szót a kockából származtatják, amely a követ körülvevő építményre utal.
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.14 0 0 7
Ez is lehetseges
Előzmény: Törőlt_nick (5)
foggyümölcs Creative Commons License 2001.06.14 0 0 6
Nos, Hebron valóban ismertebb Ábrahám temetkezési hely, mint Mekka.. :)
Előzmény: Silber Schiff (3)
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 5
Mózes meg a Klauzál-téren.
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 4
Lehet, hogy Abraham rakoskereszturon van eltemetve, es a muszlimok meg nem tudjak, bar lehet, hogy valamit sejtenek, azert van itt ennyi arab. (Lehet, hogy azt hiszik, hogy a keletinel van eltemetve, azert zarandokolnak oda annyian)
Előzmény: Silber Schiff (3)
Silber Schiff Creative Commons License 2001.06.13 0 0 3
Ábrahám sírhelye nem ott van a muszlimok szerint sem. Chebronban van Ábrahám eltemetve, a Machpela barlangban, odajárnak a muszlimok is imádkozni.
Előzmény: foggyümölcs (0)
foggyümölcs Creative Commons License 2001.06.13 0 0 2
Nem, nem! Maga az építmény, fényképeken is lehet látni, meglehetősen nagy méretű, ráadásul ennek van kocka alakja. Maga a meteorit tudomásom szerint egy nagyobb tálalótányér méretű lehet, és egyáltalán nincs kocka alakja. Szóval én úgy gondolom, hogy az építmény a Kába, a kő benne csak valami plusz. De ennek nyílván ahhoz is köze lehet, hogy inkább az építmény a fontos, mert azt Iszmáelék építették, és nem a meteorit, mert az mégis csak egyfajta ősi bálvány.
Előzmény: Törőlt_nick (1)
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 1
Köszi, mingyá műveltebb lettem! :) Én azt hittem, hogy az egész egy tömör anyag, nem is gondoltam, hogy épület.
De várjá, most akkor a kábakő az a "meteorit", nem?
Előzmény: foggyümölcs (0)
foggyümölcs Creative Commons License 2001.06.13 0 0 0
A Kába egy kocka alakú kőépítmény a mekkai mecset közepében. A Korán szerint Ábrahám, illetve fia, Iszmáel építette, és Ábrahám rendelte el azt is, hogy a moszlimok minden évben oda zarándokoljanak. A legenda szerint itt volt az építők sírhelye is. Egyébként ennek az építménynek van kapuja is, és be lehet menni. Bent található egy kisebb méretű kö, az ún. Fekete Kő, ami állítólag egy meteorit darabja.
Remélem nem nulla a hozzászólásom igazságtartalma.
Előzmény: Törőlt_nick (-)
Törőlt_nick Creative Commons License 2001.06.13 0 0 topiknyitó
Iszlám vallásban járatlan tudatlanként kérdezném e hely jól értesült tagjait, hogy a szentként tisztelt kábakő valójában - fizikai mivoltában -mi, és miért olyan hatalmas a jelentősége a hívők számára?

-ris

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!