Lisztet beleöntöm egy tálba, bele a só, bele az olaj, majd a vízbe elkeverem az élesztőt és bele a többihez. összegyúr, kelni hagy langyos helyen...
Szósz:
~~~~
- 1 kis konzerv paradicsom sűrítmény
- 1 kis konzerv ketchup (a paradicsom sűrítményes dobozzal mérem)
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál Wochester szósz
- 1 teáskanál majoranna
- 1 kávéskanál őrölt rozmaring
- 1 kávéskanál kakukkfű
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors
- 1 kávéskanál só
- 2-3 gerezd foghagyma összetörve
Ebben a sorrendben belerakom egy tálkába (nekem nagyobb fém csupor :)), összekavarom, és állni hagyom még meg nem csinálom a tésztát, és össze nem darabolom a feltéteket.
És kb ennyi is, miután megkelt a tészta, kinyújtom kerekre (vagy csak megpróbálom kerekre :)), beleteszem a pizzzasütő formába (32 cm-es), mindenhol megszurkálom villával, hogy a sülés közben ne gázosodjon, és ne dudorodjon fel. Bekenem a szósszal jó sűrűn, majd először a hagymát tezsem rá mint állandó feltétem, utána a sonkát/felvágottat/bármi mást, tetejére a húsos paprikát (mint állandó feltétem), és rá a sajtot sűrűn. Usgyi be a sütőbe, nem kell neki sok 20 perc alatt megsül. Onnan látod hogy sül, hogy a sajt elkezd barnulni a tetején...
Én minden feltétet megpróbálok csíkokra vágni... Ja és ez a tésztaadag egy 32-centis sütőformáras elég. Egy tepsihez duplázd a tészta adagját, a szószé pedig pont egy tepsire elég lesz! :)
-:))
Nekem egy olyan 20x25-ös formám van,abban sütve az 1 deci köles 4 deci tejjel úgy
két-három centi magas lesz.
Ja,és ha sütés közben felpúposodna rajta egy vékony hártya (tej!!),akkor azt bökdösd meg egy villával,hogy lelapuljon.
De ne aggódj,tényleg nem bonyolult.
Esetleg nézz át a Konyhatrükkök topikba,ott mindig szívesen segítenek,ha tanácstalan vagy valamiben.
:-) jaj dr bizakodó vagy,de bizony,hogy ha valki,én el tudom rontani.Nekem nagyon vacak a sütöm,sajnos,semmi sem sikerül benne még anyukámnak sem.De majd megpróbálom.
rizsfelfujtat? ÉÉén???:-))
Ja és milyen vastagon mehet a jénaiba? (hogy mekkorát keressek hozzá,csak azért kérdezem)
Az én sütőmön nem lehet hőfokot beállítani,és őszintén szólva az időt sem mérem.
Rizsfelfújtat szoktál készíteni?
Na ezt is úgy kell sütni,kábé közepes hőfokon (nem szárítva,nem megégetve-:)),
és akkor kész,ha szép sárgásbarna.
Mostanában nálunk a sláger: bundáskenyér a férjem által kreált fokhagymás-tejfölös szószmósszal! :) Próbáljátok ki, igaz, hogy jókat lehet böfögni tőle, de isteni finom és talán még egészséges is..
sziasztok,
kedvencem, bár nem tudom, gyerekek mit szólnak hozzá:
gombát párolunk, és főtt barnarizzsel, reszelt sajttal összekeverjük. szárított metélőhagymával, vagy petrezselyemmel megszólva a legjobb.
vagy, vegáknak:
salátabárban összeválogatunk salátát, amit szeretünk ( Match: 160 Ft), és összekeverjük reszelt sajttal, vagy felvagdosott felvágottal.
anyukám bombabiztos vacsorareceptje, mikor sok száraz kenyér gyűlik össze: BUNDÁSKENYÉR!
kakaóval :)
Sziasztok!
Az én kedvenc gyors és nem tul drága vacsi ötletem:
Töltött virsli: Virslikbe hosszában belevágok, és hagyma-, sajt- és szalonnaszeletet teszek bele, tetejére tejföl, az egész a sütőbe, 10-20 perc és kész. Ja multkor ugy variáltam meg, hogy sliced baconba tekertem a virsliket és almát is tettem bele.
Nagyon fincsi zsemlével.
Ancs
Nem biztos,hogy gyors és olcsó,pláne meg nem vacsora,de könnyü elökélsziteni,a sütö meg megsüti és még vendégeknek is tálalható,na szóval legyen akkor fincsi,könnyü hétvégi ebéd: csirkecombikat vagy amit akartok befüszereztek,ahogy akartok-mopndjuk sültcsirke füszerrel-,kikent tepsibe rakni.Rá baconszalonna(mert én a börét lenyuzom) és mindenféle zöldség.Krumpli,gomba,pari,paprika,(télen mirelit keveréket teszek a krumplihoz és konzerv hámozott parit).ezt is lehet füszerezni,ha akarjátok. Meg kell kicsit locsolni olajjal,megszórni majorannával és megsütni.Naggyon finom.Sokkal jobb,mint a közismert változat,miszerint a zöldséges alapra teszik a hust.Még a kölyök is falta befelé:-)
Ha parolsz kockara vagott hagymat es/vagy sutsz egy vagy ket tojasbol jo kemeny omlettet es azt is belekockazod, az nagyon meg tudja dobni, sokkal laktatobb lesz. Mi jol meglocsoljuk ketchuppal, ugy az igazi ;-)
Nem_annyira_olcso valtozata: a fentieken kivul gombakonzerv es ananasz-konzerv.
Zacskós rizs(megfőz)+konzerv kukorica+ párizsi felkockázva.Összekever és kész. :-) nekem ízlett. bár valójában nem bizti hogy mindenkinek túl laktató ...
Nem...én kisebb szeletekre gondoltam...:-(( de mondom..._gyakorló_ háziasszony :-))) vagyok...(én amúgy tényleg ennyiből csináltam de pici kis szeletek voltak.
Husikákat lisztbe beforgatjuk és gyorsan kisütjük. Ez lesz a tepsi/jénai/stb. aljába (hőálló tál legyen!) ezutáni réteg a lecsöpögtetett ananász, ehhez sztem legjobb a darabolt. Ezutáni réteg lesz a gépsonka, erre ráreszeljük a jó sok sajtot (ettől lesz fincsi szaftos) és végül ráöntjük a tejszínt.
Először előmelegített sütőben 175 fokon lefedve sütjük, majd amikor már úgy gondoljuk hogy jó, lefedés nélkül 200 fokon megpirítjuk a tetejét. Ez az egész( sütéssel együtt) kb. 1 órát vesz igénybe. Szerintem fincsi.
A Knorr egész fini, ccsak van egy kis csel: 1 decivel kevesebb viz kell hozzá és ugyanannyival több tej:)
Igy finom lesz, de persze nem olyan mint az igazi:)
Elárulod,melyik zacskós krumplipürét tartod ehetönek?Mert akárhányszor rászorulok,megfogadom,soha többet ilyet:-( régen kapható volt Pfanni márkáju,az jó volt,de már nem kapható persze:-(
Sziasztok!
Most tevedtem errefele, jo kis otletek vannak itt! :-))Ugyan gyerekes nem vagyok, de sokat dolgozom, igy nalunk is elkel a gyors vacsi. Koszonet a receptekert! :-)
Es cserebe az en kedvenceim (nem mind nagyon olcso, viszont gyors):
Hagymas-husi:
2 zacskos hagymalevest megfozok, ebbe egy doboz fozotejszint kavarok. Egy tepsi aljat alufoliaval kibelelem, rateszem a kiklopfolt husit. A hagymas le felet raontom a husira, majd be a sutobe. Mikor a husi megpirult, kiveszem, raontom a hagymas le masik felet. A sutesi ido alatt elkeszul a zacskos krumplipure...(persze, minden zacskos dolog helyettesitheto normal modon elkeszitett etellel is, csak ugy nem gyors :-()
Gyors tejberizs (meg kollegista korombol):
Zacskos rizs megfoz, kibontas utan :-) tejet raont, majd belekeverni valamilyen edes lekvart (igy cukorra nincs szukseg) Ronda, de finom...:-)
Gyors bableves:
Lehet kapni apro kockakra vagott bacont. Ebbol egy mareknyit beteszek piritani a mikroba,kb. 2-3 perc alatt a zsirja kiolvad. Kozben 1 zacskos bableves felteszek foni, beleontok 1 dobozos kidney vagy barmilyen konzerv babot, mikor forr, beleontom a mikrobol kivett bacont. Osszeforralom es kesz. Max. 15 perc alatt megvan.
Chilis bab (szerintem ezt azert sokan ismeritek):
Dobozos serteshus konzervet kis olajra pirulni felteszem, addig a zacskos chilis babot (a Knorr jobb szerintem) vizben felteszem foni. Mikor mar forr, beleontok 1 doboz kukoricat es 1 doboz vesebabot. Mikor ujra forr, a piritas soran aprora tort serteshust beleontom, meg egy rottyintas es kesz. (Mi sokszor tejfollel esszuk. :-) )
tegnap este eszembe jutott apukám "hamis spagettije". Nagyon gyorsan elkészíthető és ráadásul finom is. Ízlés szerinti gombát összevágni (szerintem helyettesíthető a friss akár üveges szeletelttel is), kicsi zsiradékon megfonnyasztani, rányomni egy tubus spagettikrémet és összekeverni a főtt spagetti tésztával. Sajt és ketchup mehet a tetejére. Mi imádtuk!
Cincoka:
Ennyi túlzás belefér, de munka, ami van vele az valóban nincs több 5 percnél!(Bár ha csak dörzsölöd a lábost, akkor nagyon, nagyon sok idő......!)