Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

pumukli48 3 órája Creative Commons License 16958

köszönjük, Lászy :-)

Előzmény: Lászy (16955)
zsu830729 1 napja Creative Commons License 16957

Sziasztok!

Csatlakozom az előttem szólókhoz, de felmerül bennem a kérdés, a sok új mókustartó láttán, hogy az rendben is van, hogy legalább kérdez, mert ez jelzi, hogy a lehető legjobbat szeretné a kis kedvencének, DE a "tenyésztő" akitől veszi azt a kis jószágot, először is OTT kell érdeklődni és kérdezni!( Mert egy lelkiismeretes tenyésztő sem adja oda minden tájékoztatás nélkül az állatkáját!)

 

Megjegyzem ez nem a fórumon lévő tenyésztőkhöz szól, mert ahogy látom évek alatt mindenki lelkiismeretesen gondozza és tartja a mókuckákat, és igyekszik segíteni a másiknak.

 

Csak fura számomra a tájékoztatás hiánya a tenyésztő felől, így a sok újra felmerülő kérdés láttán, ami alap ismeret kellene,hogy legyen az életciklusuk. Jómagam is sokat tanulok a mai napig, emlékszem amikor mókusom lett első volt a Google, és ott Lászy honlapja és más tenyésztők is, akik tudnak segíteni, meg persze a fórum, de itt is a visszaolvasással kezdtem én is, és már így is sok választ kaptam a kérdéseimre.

 

 Én is találkoztam már olyan vásárlóval, akinek bizony nem adtam kölyköt, miután befőttesüvegben akarta elvinni. Volt aki azt hitte olyan a mókus tartása mint a hörcsögé, miután elmondtam, hogy hogy kell tartani, volt aki megköszönte a tájékoztatást és inkább nem vett mókust.

 

Javítsatok ki, ha tévedek, de nekem olybá tűnik ez az egész, hogy egyre többen foglalkoznak "tenyésztéssel" inkább szaporítással,mert jó muri kismókusokat nevelni, és jó pénzért eladni őket, de kevés helyen van mögötte lelkiismeret, és tudás.

 

Üdv Zs.

muki48 1 napja Creative Commons License 16956

Sziasztok!

Lászynak teljesen igazat adok,mert valóban ha kisállatot akarok tartani akkor előszőr informálódom Volt olyan kérdező hogy válaszom óta semmit nem kérdez.Megírtam neki ha nem tud vele foglalkozni ne tartson mokit.Megsértődött.Itt a fórumon is rengeteg információ van csak hát át kell böngészni.

Japán mókus!Googli beírod Japán mókus alszik -e téli álmot.Rögtön ott a válasz.Enyém egész délelőt rohangál a lakásban,de már kettő felé készül pihizni,jön a téli idő átállás.

Üdv. István

Lászy 1 napja Creative Commons License 16955

Olvasgatom az új gazdik hozzászólásait, és sajnálattal tapasztalom, hogy ismét elharapódzóban van az önálló tájékozódási kedv hiánya. Tömören: nem tudom, miért támad a mókusom télen és társai kérdéskör, százszor feltéve.

Kérek ezért mindenkit, hogy vegye a fáradságot, nyissa meg a honlapom, és olvassa el a csíkos mókusokról szóló részt. Kb 20 percet kell rászánni az egyszeri elolvasásra, ott megtudják, mire számíthatnak az egyes évszakokban a mókuskájuktól.

És az sem lenne rossz, ha kérdezés előtt szintén leülnének a popójukra, és elkezdenék visszaolvasni a fórumon írtakat. Annyi mindenre lett válaszolva csak az utóbbi egy két hónapban!

A rutinosabb tartóknak egy idő után egyszerűen nincs már kedve a kismilliomodik alkalommal ugyan arra a feltett kérdésre mindig leírni ugyan azokat a válaszokat, amit némi keresgélés és visszaolvasás után el lehetne olvasni. És nem azért, mert nem akarnak segíteni.

Egyszerűen belefásulunk abba, hogy senki nem veszi a fáradságot, hogy önállóan nézzen először utána valaminek, és mikor már van egy adag tudás a fejében, ott a sok infó között nem tud rendet tenni, és értelmes, célzott kérdést tud feltenni, vagy egy-egy témában vitát, véleményütköztetést elindítani, ami mindenkinek segít a fejlődésben, addig nem szívesen írjuk le hetente háromszor a dolgokat. Jómagam is mindenkinek szívesen segítek, akár telefonon, akár emailen, azt az itteni régiek tudják, de úgy gondolom (aztán kövezzen meg érte, aki megsértődik), hogy igenis elvárom azt, ha valaki BÁRMILYEN állatot magához vesz, vegye a fáradságot, tegye a fenekét a gép elé, és szánjon néhány órát a facebook meg az értelmes társai helyett arra, hogy a választott állatot megismerje valamennyire, mielőtt hazaviszi. Nem is tudom, hogyan lehet felelősségteljes döntést hozni egy házikedvencről, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a gondozására, ha nem is nézünk utána minden fellelhető infónak előzetesen.

Mindenki, köztük én is tudatlanul kezdtem. De amit csak lehetett, felkutattam (a mai napig folyamatosan TANULOK így), felhívtam több tenyésztőt, és akkor kérdeztem, ha már nem tudtam szétválasztani a sok ellentmondásos információt.

 

Kérek mindenkit, gondolkodjon el a leírtakon, mert senkinek nem a jó szándékában kételkedek, mert aki kérdez, az legalább tanulni akar, de legyünk egy kicsit önállóbak, ha már egyszer van a két fülünk közötti térben valami cucc, és szinte mindenki el tud érni valahol netet.

teglaga 1 napja Creative Commons License 16954

Azért már ők is várják...

Adambence 2 napja Creative Commons License 16953

Valaki tudna segíteni hogy lehetne megnevelni a kislányt? egyszerűen teljesen megbolondult így a tél közeledtével. Kiengedtem egész jól viselkedett aztán próbált kinyitni egy szekrényt mire odamentem és tartottam az ajtót. Erre ráugrott az alkaromra és beleharapott nem nagyon de azért mégis. 

Joki1971 2 napja Creative Commons License 16952

Sziasztok.Szeretném megkérdezni ,hogy a japán mókusok alszanak e téli álmot.

Hófehérke26 3 napja Creative Commons License 16951

Legyél/Legyetek vele nagyon türelmesek! Nálam Prézli több,mint 3 hét után fogadott el a rácson keresztül ennivalót, ezt egy hétig csináltam, aztán fokozatosan lassan benyúltam a ketrecbe,néha megsimiztem (vigyázva,h ne tudjon kiszökni), és így,fokozatosan,lassan, egyre inkább kezdtünk összebarátkozni. Eleinte nagyon kíméltem a zajoktól is (zene, tv,stb.), és mindig halkan, kedvesen beszéltem hozzá,mert még kicsi volt és félt nagyon. Azóta nagyon nagy spanok lennünk! :D Szóval türelem! ;)

Előzmény: csíkos mókus (16946)
Hófehérke26 3 napja Creative Commons License 16950

Prézli pont 1 éve van nálam kicsi korától. Eleinte kishalas hálóval kellett befognom szegényt és visszapakolni, de most is az a jellemző, hogy megfogom a kis testét és visszapakolom. :DD Bár ő csak fél-fél órákat szokott kinn lenni, nem állandóan van kinn a szobában/lakásban.

Előzmény: Beus181 (16949)
Beus181 3 napja Creative Commons License 16949

Ti hogy éritek el hogy a mókus visszamenjen kiengedés után a ketrecébe? Ráadásul nekünk kettő tamiops van, szóval el sem tudom képzelni hogyan érem el majd hogy mindketten egyidőben bemenjenek...Minden tanácsot szívesen fogadok:)

muki48 4 napja Creative Commons License 16948

Csikos Mókus!

Szia.Gondoltam válaszolnak kérdéseidre,de annyit mondok olvas vissza a fórumon sokszor leírták már hogy kell viselkedni az új mokival.Én csak azt mondom sokat beszélni hozzá megkeresni mit szeret nagyon és avval csalogatni finoman nem szabad hirtelen mozdulatokkal közeledni hozzá.És hát türelem hogy megszokjon megszeresse az új helyét.Hosszú folyamat lesz de megéri.

Beszélni..................hozzá.

Üdv. István

Lászy 5 napja Creative Commons License 16947

Azzal teszed ki nagyobb stressznek, ha a hűvös teraszról hirtelen beviszed a melegbe. A fűtetlen előtérben sem lesz semmi baja, ha van jól szigetelt odúja. Adj neki ugyan úgy vizet, élelmet, mint egyébként, de számíts rá, hogy téli álmot fog aludni. Részletesen írtam erről a honlapomon, nézd meg, ha van kedved.

 

Lászy

Előzmény: KádárNóra (16943)
csíkos mókus 5 napja Creative Commons License 16946

Egy hete vettem meg életem első mókusát, de nem tudom, hogy hogyan szelidíthetném meg?Sokat olvastam róla mielőtt megvettem, csináltam neki egy 70*70*100-as ketrecet is, 2 szintes és tettem be neki faágakat is! A baj ott van, hogy csak akkor jön elő amikor nem vagyunk itthon, ha hazaérünk délután akkor bebújik a vackába, éjjel szokott még előmerészkedni. Sokat eszik és felforgatott már mindent a ketrecében, de így esélyem sincs, hogy a kezemből etessem. Nem akarom háborgatni sem! Mit tegyek, várjak türelemmel?

muki48 5 napja Creative Commons License 16945

Szia!

Bocsi de ha eddig melegben volt ne tedd ki.Az főleg nem jó hogy beviszem a lakásba utána vissza teszem a ketrecbe ki a hidegbe.Biztos halál a mokinak.Van aki kint tartja de akkor nem szabad bevinni.

Üdv. István

Hófehérke26 5 napja Creative Commons License 16944

Szia!

Sajnos én sem vagyok tisztában azzal,hogy mennyire bírja a hideget, de szerintem ne kockáztass, inkább vidd be meleg helyre, nehogy baja legyen. :)

Előzmény: KádárNóra (16943)
KádárNóra 2014.11.16 Creative Commons License 16943

Sziasztok! 

Van nekem egy Tibeti csíkos mókusom már 2 éve van nálunk de eddig bérházba laktunk így mindig bent volt. Tavasszal elköltöztünk kertesházba és azóta ha nincs szabadon engedve a lakásba  a teraszon tartjuk ketrecbe. Most viszont ahogy beköszöntött a hideg behoztuk az előtérbe de ott  nincs fűtés.Kérdésem az lenne milyen hideget bír ki télen? Nem szeretném ha valami baja történjen, megfázzon vagy ilyenek mert akkor inkább behozom a fűtött lakásba.

Válaszokat előre is köszönöm!

pumukli48 2014.11.13 Creative Commons License 16942

jó ez a "kék-kakis" műfa :)

Marci jól van, túlélte a névnapját, egyre többször van kiengedve, egész jól elboldogul már a szobában. Vissza még nem talál, de szeret ránk mászni, és igy mi betesszük őt a ketrecébe

 

Előzmény: muki48 (16941)
muki48 2014.11.12 Creative Commons License 16941

Kész a müfa,a tobozt lefestettem lila ételfestékkel,hát meg kellet rágni ugye,de a gazdi meg majdnem frászt kapot mert KÉKET kakált.De rá jöttem hogy mitől.

Sziasztok!

A téli kesztyüvel megakadt a levelezés.Mokim nem fél tőle játszott is vele de mostanában nem érdekli.Du. 3-órakor már les be az oduba készül szieztázni,nem alszik de kicsalni sem lehet már.Csak les ki az oduból,megsimizem a fejét egy darabig hagyja majd behuzódik.Mostanában reggel mikor bemegyek hozzá,mert 7-kor már ugrál hogy kijönne,beszélek hozzá és olyan különleges hangokat ad.Elkezdi öööööömajd nyújtva,de csak reggel mikor fellkel.Egész nap szaladgál a lakásban a szekrény tetején,csimpaszkodik a szunyoghálón.Na most ti jöttök!!!

Üdv. István

Adambence 2014.11.08 Creative Commons License 16940

Lehet én is elő fogok venni egy téli kesztyűt. A másik ötletem hogy minden ételhez hasonlító dolgok eltávolítok a szobából addig hátha akkor megbékél.

Lili móki 2014.11.08 Creative Commons License 16939

Nálunk félnek a kesztyűtől. A be öltözés nálunk nem siker. Mi a Lilit ilyenkor is ki engedjük kicsit jobban oda kell figyelni de nem szokott gond lenni , ha csak a kedves párom éppen nem szekálja. Ha szeka van lesz harapás is.

Előzmény: Adambence (16937)
gaborr81 2014.11.08 Creative Commons License 16938

Mi ilyenkor bőrkesztyűt használunk, meg beöltözünk hosszú nadrág + póló kombinációba amikor kint van a móki, mert ezeken keresztül nem tud sérülést okozni. Eddig mindig bevált. Ilyenkor vicces nézni, ahogy küzd, hogy megharapjon, de minden támadása lepattan.. :D

Előzmény: Adambence (16937)
Adambence 2014.11.08 Creative Commons License 16937

Az a baj hogy megint megharapott most kivételesen köröm alá. Nem kap kaját rögtön harap, kajaelosztónak néz engem. Ha most nem engedem ki tél végéig akkor meg megbolondul, ha meg kiengedem akkor rászabadul az össze kajára majd a testrészeimre. Ötlet valaki? xD

Előzmény: Lili móki (16935)
Beus181 2014.11.07 Creative Commons License 16936

Köszönöm:) Múltkor benyúltam már a ketrecbe, és simán elveszik onnan is a kaját, persze óvatosan (és közben csak egyszer nyúlt mellé, az ujjamra:) Gondolom kajának nézte azt is:) Amúgy elég kíváncsiak mindketten, de nagyon jó mókusgazdinak lenni, már most imádom őket pedig még csak ketrecen át gyönyörködöm bennük:)

Előzmény: mókuszka6 (16933)
Lili móki 2014.11.06 Creative Commons License 16935

Az érdekes lehet. Mi papír zsepit adunk nekik és azt be vonszolják az odúba és abból készítenek fészket.

Előzmény: Adambence (16934)
Adambence 2014.11.06 Creative Commons License 16934

Szeretem őt mert kis aranyos ! :) sebem már begyógyult szóval semmi gáz úgy csak maga a tény :D Új hobbija hogy az almot a ketrec aljában 1 helyen megmagasította és belefúrt egy kis lyukat, kibélelte, most abban alszik :D

Előzmény: Lili móki (16931)
mókuszka6 2014.11.06 Creative Commons License 16933

Szia! Üdv itt, a mókusgazdik körében! :-)

Ha még csak két hete vannak Nálad, és már elveszik a kezedből a kaját, az óriási eredmény! Móki-Cseppike egy hónapig berongyolt az odújába, ha csak közelítettem a ketrec felé!

Sok-sok türelem kell ahhoz, hogy szelídek és kezesek legyenek. Nem szabad semmit sem erőltetni, siettetni, mert a visszájára fordul. Legyen Nálad mindig valami finomság, a mókik okosak, előbb-utóbb összekötik azzal, hogy amikor a gazdi közelít, nyúl felé, az csak jót és főként valami finomságot jelent! :-)

Az én mókucim most már 14 hónapos, és eljutottunk oda, hogy mászkál rajtam, bemászik a zsebembe a kajáért, beleül a tenyerembe, és nemcsak hogy tűri, igényli is a simogatást!

 

      :-D :-D

 

Sok sikert Neked is, és ne feledd: türelem, szeretet, és meglesz az eredmény! :-)

Előzmény: Beus181 (16930)
mókuszka6 2014.11.06 Creative Commons License 16932

Szia! Nagyon örülök, hogy újra itt üdvözölhetünk, annak meg még inkább, hogy nem egyedül jöttél! :-D Őszintén, tiszta szívemből kívánom, hogy nagyon sokáig legyetek együtt egészségesen, boldogan! :-)

Móki-Cseppike és Erzsó

Előzmény: lejcsu567 (16929)
Lili móki 2014.11.05 Creative Commons License 16931

Szia bocs hogy csak most írok de nem volt időm. Nálunk ez mindennapos ez kérlek a VÉR mókus időszak. Sajnos nálunk a párom az áldozata a támadások 99 százalékának, én egy kicsit tartok Lilitől. Szinte nincs olyan hogy ne harapna vagy volt egy olyan is mikor a fejem búbja helyet az arcomra ugrott és tele voltam milliónyi vékony égő sebbel. Úgy néztem ki mint aki arcra esett. Nem volt kellemes. Azért vigyázz rá és nagyon szeresd.

Előzmény: Adambence (16928)
Beus181 2014.11.03 Creative Commons License 16930

Sziasztok! Kínai törpe csíkos mókus megszelídítéséhez valami tippetek van esetleg? Két hete vannak nálunk, már nem félnek ha közel megyek, nézelődnek, kíváncsiak, a kaját is rácson át mindig elveszik, de amikor megpróbálok benyúlni a ketrecbe valamiért harapnak. Nem támadóan, inkább mintha kaja lenne az ujjam is. Hogyan érhetem el hogy meg lehessen simogatni, kézbe venni őket? köszönöm szépen

lejcsu567 2014.11.02 Creative Commons License 16929

Sziasztok! Újra itt vagyok,és nem egyedül :). 
Az új Családtag,Dagi. Kb egy hónapja van velem,az elején nagyon félénk,bátortalan volt,de mára már nagyon eleven lett.
A héten kapott egy új ,nagy birodalmat amit a napokban fel is avatott,és nagyon jól érzi magát benne.
  Üdvözletét küldi minden mókinak. :)