Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

bkkcharlie 23 órája Creative Commons License 16918

Köszönöm a választ, meg neked is gaborr81

 

Szívesen elmondom, amit tapasztaltam, az emailcímem publikus, kattints a nevemre itt és láthatod.

 

Nem vagyok túl nagy szakértő, sokszor olvastam a fórumot, tanultam is jónéhány dolgot itt, köszönöm mindenkinek. Júniusban érkezett hozzám a kismókus, állítólag olyan 2 hónapos volt, most már tehát olyan 7 napos lehet. A napokban vettem észre a két pöttyöt a hátsó combjai között, kislány, úgy látszik, lassan ivarérett lesz.

 

Thai mókushoz méltóan nagyon szereti a trópusi gyümölcsöket, meg ahogy a képen is látható a rizst. Próbálkoztam én is hörcsög és mókustáppal - német mix volt -, de abból csak a napraforgót szerette, az extrudált kis vitaminos rudakat sajnos nem. Egyébként a fő elesége még a Nestlé Cereal bébitáp, az itteni tenyésztők ezzel etetik őket fiatal korukban, de az én mókusom mind a mai napig szereti és igényli. Egyszer két hétig nem kapott, soványabbnak is tűnt. Egyébként kifejezetten csendes, néha puffogó hangot ad, elégedetten, néha pedig éles vijjogással jelez, főleg ha egyedül van a szobában. Egyszer egyébként nagyon furcsa és nagyon hangos hangot adott ki, tudom furcsa, de olyan mint amikor a kutyák ugatnak. Hasonlót találtam a neten, majd belinkelem.

 

Mindent egybevetve viszonylag nyugodt, meg lehet simogatni, a kézbevételt nem mindig tűri, néhány másodpercig figyel, utána pedig próbál kijönni a szorításból (nem szorítom sose erősen természetesen, de nagyon aranyos, ahogy kézzel lábbal, az arcát összeráncolva küzd). Nem szagos, bár igaz szeret mindenhova pisilni sajnos, erre ha valakinek van módszere, hogyan lehet leszoktatni róla, szívesen meghallgatnám. A minden kábel megrágcsálásáról pedig nem lehet leszoktatni őket, gondolom. :)

 

 

 

 

 

Előzmény: Lászy (16917)
Lászy 25 órája Creative Commons License 16917

Így van, más néven Deres hasú mókus (angol) vagy Irrawaddy mókus (német) nagyon szép!

 

bkkcharlie:

 

Nagyon szívesen beszélgetnék veled arról, hogy hogyan gondozod ezt a fajtát, mi jellemző rájuk (viselkedés, temperamentum, étkezési szokások- igények, szag, ha tudsz valamit, a szaporodása, helyigénye, vitaminozása, stb). Semmi másból nem tanulhat többet az ember, mint abból, ha egy mókustartóval beszélgethet, aki első kézből tud mesélni az állatkáról, és ilyen mókusfélével még nem találkoztam magyar tartók közül. Interneten ugyan van anyag, de az nem ugyan az, mint amit a talaj el tud mesélni.

Előzmény: gaborr81 (16916)
gaborr81 27 órája Creative Commons License 16916

Callosciurus pygerythrus

Előzmény: bkkcharlie (16915)
bkkcharlie 27 órája Creative Commons License 16915

Kedves Lászy, meg tudnád mondani, hogy az én mókusom milyen fajta pontosan?

 

Próbáltam a honlapodról beazonosítani, de nem sikerült. Thaiföldről származó és Thaiföldön élő mókus egyébként.

 

 

 

 

 

Előzmény: Lászy (16913)
Lászy 28 órája Creative Commons License 16914

Tisztelt mindenki, aki számítógépes zseni!

 

Mint már többször említettem, én ebben a témában majdnem analfabéta vagyok, amit be is töredelmesen be is ismerek. Míkor én tanultam, még nagyon gyerekcipőbe járt a számítástechnika oktatás, idősebb koromba nem végeztem vagyonokért tanfolyamot, és sok programot nem tudok kezelni, mert bizonyos dolgokban egyszerűen nagyon szőke vagyok. Ha egyszer megmutatják, utánozni tudom később a látott lépéseket.

Sikerült 2, egyenként kb 10-15mp-es videót csinálnom a fényképező gépemmel (tehát avi-ban) egy téli álmot alvó szibériai mókusról, amit szeretnék feltenni a a honlapra, mert sokan nem tudják elképzelni, hogyan is néz ki egy mélyen alvó mókus, miben különbözik pl egy elpusztult mókustól. Nem akarom youtubra, indavideóra feltenni, ezt ne ajánljátok.

 

2 problémám van:

 

egybe szeretném őket gyúrni, hogy egy kis videót alkossanak

le kellene "butítani" a felvételt, mert túl nagy a felbontása

 

Tudna ebben nekem valaki segíteni, türelmes, egyszerű módon elmagyarázva?

 

Köszi, Lászy

Lászy 29 órája Creative Commons License 16913

Hidd el, hogy nincs ilyen. Bár azt hiszel el, amit akarsz. Én meg tudom amit tudok sok éves tanulás és több hónapos kutatás után. Mint írtam, sokan azt sem tudják, mit árulnak. A szibériai csíkost is rendszeresen amerikai csíkosnak hirdetik, holott a kettő teljesen más alfaj. A hirdetés szövege maga elárulja a hirdető tudatlanságát, mert ilyen, hogy japán szürke mókus, nincs. Japán fehér hasú mókus van, meg japán mókus.

 

A fő faj, a sciurus vulgaris, hatvanon felüli alfajjal, ezen belül is van a s.v. lis alfaj, ami (az igazi s.lis) szürkésbarna vöröses beütéssel, meg amit itt Európában japánnak hívunk, az a fehér hasú fekete változat. Az egyes alfajokat tenyésztés során keresztezik is,  a természetben eredendően minden alfaj más színű, méretű, anatómiailag kicsit különböző attól függően, hol él, hogyan kell alkalmazkodnia a környezetéhez, innen ered az, hogy néhány japán mókusba van vöröses szín is.

 

Illetve mutáció révén előfordul az eredeti vadas színtől különböző szőrszín melanisztikus (vagyis kisebb vagy nagyobb, vagy teljes mértékben fekete) és albínó egyedek (teljesen vagy csak részben fehér), ezeket általában tudatosan tenyésztik szelektálással (bár az albínó mókusok gyakran siketek, vakok, vagy siketek és vakok egyszerre, valamit genetikai problémáik révén fogékonyabbak mindenféle betegségre, az élettartamuk is rövidebb), a természetben véletlenszerűen születnek, az albinizmus gyakoribb, főként ott, ahol kevesebb mókus él, nagyobb a beltenyészet esélye. A szibériai vörös mókusnak ( sciurus vulgaris exalbidus) létezik egy ezüstös fekete, egy csokibarna és egy nyáron tiszta vörös bundájú (ez a buddaszín télen a fej és a karok, lábak kivételével tiszta ezüstszürke színű) változata. A japánnak nincs tiszta vörös változata, ez fix.

Előzmény: Barbica19 (16911)
Joki1971 1 napja Creative Commons License 16912

Szia.Létezik nekem is van egy lány.

 

Előzmény: Barbica19 (16911)
Barbica19 1 napja Creative Commons License 16911

Még nyár elején láttam 1 hirdetést,ahol japán szürke mókust árultak vörös színváltozatban. Utána kerestem/kérdezősködtem és tényleg van ilyen vmi alfaj..... Csak érdekességként írtam.

Előzmény: Lászy (16888)
Lili móki 1 napja Creative Commons License 16910

Nagyon aranyos a kis szökős  ;)

Előzmény: muki48 (16909)
muki48 1 napja Creative Commons License 16909

A szunyoghálóról nézem hogy esik az eső

Olyan jó itt pihenni.

Hófehérke26 3 napja Creative Commons License 16908

Szia! Hát,hála Istennek nekem ezzel nem volt gondolom, papírzsepit is kapott már, de semmit nem nyel le, tudja,hogy az paplannak való, nem akarja megenni. :)

Előzmény: muki48 (16907)
muki48 3 napja Creative Commons License 16907

Szia Hófehérke!

Bocsi nem árt a vatta a mokinak?valahol olvastam hogy lenyeli akkor gondot okoz.

Ezért nem is mertem az odujába tenni,papír stb.nem érdekli.Egy rosz törölköző db. van bent neki,azon-alatta alszik.
Üdv. István

Hófehérke26 4 napja Creative Commons License 16906

Én a póló és egyéb ruhák begyűjtését vattával oldottam meg. Minden takarítás után jó nagy marok 100% pamut vattát kap a házába, azzal/abban alszik és azóta nem akar begyűjteni semmit paplannak :D

Ditty73 4 napja Creative Commons License 16905

Picurkám rendelkezésére is áll egy póló, amivel régebben játszott, bujkált benne, most ő is gyűrné be a pofiba, vinné fészekanyagnak. :-) nem nagyon merek ruhadarabot adni neki, nehogy a rojtok vagy szövetdarabok gondot okozzanak. Én konyhai papírtörlőt, zsepit, falevelet, zöldet, füvet, forgácsot adok neki többet odú bélelésre. Mondjuk eddig csak papírtörlőt látom, hogy bevitt az odúba, aranyos, ahogy este elvonul aludni, a kis bejáratot teljesen "eltorlaszolja" a papírtörlő darabokkal. :-DD

Előzmény: muki48 (16904)
muki48 4 napja Creative Commons License 16904

Mókuszka6!

Ditty73.leírta amit akartam írni.A jónak csak örülni tudunk.Annyival kiegészíteném hogy mokim mikor lejön a szekrény tetejéről,rám ugrik és leszedi rólam a pólót fel akarja vinni a szekrényre.Alig tudom leszedni magamról,kap egy kis rongydarabot beszedi a szájába és már viszi is fel.Legnehezebb lecsalogatni.Azt nagyon irigylem hogy melléd fekszik és simogatod,én örülök ha néha megengedi hogy pár percig simizzem.De így is imádom.

Üdv. István

Ditty73 5 napja Creative Commons License 16903

Mókuszka,

jó volt olvasni, hogy Móki-Cseppike rendbe jött, örülök! Én sem engedem fel a szekrény tetejére Picurkát, már egyszer ő is leesett, de szerencsére nem lett semmi baja.

Irigyellek érte, hogy engedi megsimogatni magát, Picurka is nagyon kedves és barátságos, meg hozzá is érhetek, de a simit nem engedi, pedig ha tudná, milyen jó is az (a gazdinak is :-D )

 

Pumukli:

Előző mókuskám is rágta a rácsot, pedig neki is volt bent rágókő, szépia, állandóan mogyoró, nem tudom, miért csinálják. Picurkám se szereti a rágókövet, néha a szépiacsontot rágcsálja, de ő a ketrecrácsot sem rágja, szerintem Marci csak szórakoztatja magát.

Előzmény: mókuszka6 (16901)
pumukli48 5 napja Creative Commons License 16902

Arra nem jöttem még rá, hogy ez a folytonos rács-rágás a szabadulni vágyás, vagy egyszerüen fogkoptatás miatt van.

Van bent egy fogkoptató kő, de az nem érdekli. Napjában többször negyedórákat tölt szörnyü hangos rácsrágással

mókuszka6 okt. 24. Creative Commons License 16901

Szia! Nagyon örülök, hogy teljesen rendbe jött Marci! Nagyon szép kis mókuska! :-D

 

Móki-Cseppike is teljesen rendbe jött a baleset okozta sérülésből. Három hét ketrecfogság igazi büntetés volt az én kis örökmozgómnak, de muszáj volt, az ő érdekében. Még a mókuskereket is lefektettem, nehogy újra megsérüljön. Volt is öröm, amikor végre felállítottam! Még enni is abban evett! :-D

A múlt héten szombaton volt kiengedve először, jobbára csak a kondenzcsíkot láttam utána, egész délután turbó-meghajtással közlekedett. Vasárnap már látogatást tett a zsebemben, összeszedte az összes diót, utána meg lefeküdt az oldalamhoz, és kb. 20 percig ott maradt, úgy, hogy közben simogattam őt, meg beszéltem hozzá. Néha hozzám dörgölte a kis fejét, annyira tündér volt... Ezek szerint neki is hiányzott a megszokott simizés.. Nagyon örülök, hogy teljesen rendbe jött, de nem merem őt itt hagyni még annyi időre sem, amíg kimegyek a konyhába. Jobb félni, mint megijedni: ugyanúgy felrongyol a szekrény tetejére, ahonnan leesett, mint azelőtt. Úgyhogy szoros felügyelet alatt garázdálkodhat csak! :-D

Előzmény: pumukli48 (16899)
muki48 okt. 23. Creative Commons License 16900

Na végre egy jó hír! Nagyon aranyos.Vigyázzatok rá.

Üdv. István

pumukli48 okt. 23. Creative Commons License 16899

sziasztok!

szeretném mondani, hogy Marci teljesen megváltozott, a folyton csak ülő, alvó, punnyadó állat egyszerre rohangáló, vidám fickó lett, és már tényleg olyan, mint egy kis igazi mókus :-)

 

               

 

 

Joki1971 okt. 18. Creative Commons License 16898

06309427633 tel szám.edit.gyorgyi@freemail.hu

 

Előzmény: MóKi0528 (16897)
MóKi0528 okt. 17. Creative Commons License 16897

Kedves Joki1971!

Érdeklődnék mókusod felől! Valami elérhetőséget kérhetek? (e-mail, telefonszám)

Köszönöm előre is!

Joki1971 okt. 17. Creative Commons License 16896

Idei születésű fiú mókus eladó ,barna színű.Képek Olx. hun.

gaborr81 okt. 17. Creative Commons License 16895

Porban (vízbe, joghurtba keverve vagy a gyümölcsökre rászórva) vagy amolyan fogkoptató izé formájában. Én a patikában kapható (vagyis a patikusok néha próbálnak nem adni) kalcium-foszforikumot (csak így fonetikusan :) ) szoktam nekik adni. Hetente 1x általában, mert gyümölcsöket is kapnak.

Előzmény: Beus181 (16892)
muki48 okt. 16. Creative Commons License 16894

Charlie13!

Megkaptad válaszom a kérdéseidre?Küldtem képet is videót is.

Üdv. István

charlie 13 okt. 16. Creative Commons License 16893

Köszönöm a választ. Akkor elvileg van egy japán fiúcskám.  Sajnos még nem tudok képet tölteni,mert még félős. Enni eszik,de még nem barátkozik. Gondolom az idő és türelem mindent megold.

Előzmény: Lászy (16890)
Beus181 okt. 16. Creative Commons License 16892

Még egy fontos kérdés:kalciumot milyet, milyen formában, adagolásban milyen gyakran hogyan adjak a mókusoknak? köszönöm

Beus181 okt. 16. Creative Commons License 16891

Sziasztok!

 

Kínai törpe csíkos mókushoz szívesen fogadok bármilyen tanácsot:) Elsősorban az érdekelne, hogy a ketrecbe milyen játékot, odút érdemes tenni amit szeretnek, hogyan rendezzük be? Ágak mér vannak benne, de gondolom az odúnak kellene valami polc is. Enni naponta kapjanak, mekkora mennyiségben? Akinek van ilyen móki szívesen veszem hogy mit szeretnek, milyen a természete, bármilyen infot:)

 

 

köszönöm mindenkinek

 

Lászy okt. 16. Creative Commons License 16890

Japán erdei meg japán fehér hasú... szerintem sötét f..juk nincs, mijük van. Mondani akarnak valami nagyot, ami jól hangzik. Erdei meg nem erdei, meg  miegyéb, mind csak melléduma. Szimplán japán mókus, aztán kész, max fehér hasú, de ilyen jelző, hogy erdei japán, nincs is. A erdei vörös mókus, vagy európai vörös mókus. Tartják, szaporodik nekik, etetik, itatják, de az alfajukba, eredetükbe, alaposabb kutatásba nemigen mennek bele azok, akik ezzel foglalkoznak. Jó esetben szépen, egészséges környezetben szaporítják az állatokat, megfelelő ellátást, szükség esetén orvosi kezelést kapnak, de többre nem érnek rá a tenyésztők (szaporítók).

Az alfaji pontosság akkor lenne érdekes, ha olyan magas szintre jutnánk a tiszta alfajok tenyésztésében, mint a németek, hollandok, ahol nagy hagyománya, évtizedekre visszanyúló kultúrája van a mókustartásnak, és valóban figyelnek arra, hogy csak az adott alfajba való egyedeket szaporítsák, és nem kereszteznek. Magyarországon ezt nem lehet megcsinálni, mert törvényi tiltás van rajtuk, fű alatt megy a tenyésztés, és kevesen jutnak el arra a szintre, hogy egyáltalán arra is figyeljenek, hogy ne beltenyésszenek. Nincs lehetőség vérfrissítésre, csak külföldről behozott állatokkal, a behozatal a vámnál az rizikós lehet, ha lebuknak, így sokat pottyantanak az egészre, és csak a profitra mennek rá. Persze kivételek itt is vannak, de ez a nagy általános helyzet minden mókusféle tenyésztésekor hazai szinten (sajnos).

Előzmény: charlie 13 (16886)
Lászy okt. 16. Creative Commons License 16889

Szia!

 

Perzsa mókust ne nagyon keress, mert nem kapsz. Senkinek  nem sikerült szaporítania soha, plusz kizárólag vadasparkok, állatkertek, oktatási intézmények tarthatják engedéllyel.

Előzmény: IvantSAW (16887)