adott egy két tulajdonos által 50-50% ban tulajdonolt ingatlan. A kérdés hogy egyik tulajdonostárs be tud e jegyeztetni jelzálogot az ingatlanra a másik tulajdonos akarata ellenére? Akár a tulajdonos tudomása nélkül? Vagy csak a saját 50% -ára? Van lehetősége a másik tulajdonosnak valahogy megakadályozni ezt?
Birtokvédelmi eljárást szeretnék indítani, de nem szomszéd vagy tulajdonostárs ellen, hanem a társasház ellen. A kerületnek van a társasházban ingatlan tulajdona. Ebben az esetben gondolom fennáll a jegyző összeférhetetlensége, és rögtön az illetékes bírósághoz kellene fordulni?
A párom és a lányom javaslatára próbálom elengedni a témát. De azért bosszant.
Pénteken este családi összejövetelen ünnepeltük a nyolcvanadik születésnapomat. Az alig két éves dédunokám váratlanul összebarátkozott velem (ritkán találkozunk), és idegenvezetést kellett neki tartanom a kertemben. Persze nekem ettől füst szállt a szemembe, és már vissza se kellett zárnom a Zevasoft papír-zsebkendőt.
Erre másnap reggel jön a boríték a budapesti 23-as postáról, a mellékelt kedves szöveggel.
Én tudni vélem (sok levelet kielemezve), hogy ki áll a háttérben. Mondjuk az ő lánya most kb. 36 éves. A Facebookon nézve kedves, aranyos hölgynek látszik. Már 16 évesen is egy szorgalmas, tisztelettudó középiskolás volt. Képes lenne ilyet leírni??? Anyuka kedvéért? Amiket a Facebookon ír, abban nem találtam helyesírási hibát.
Vagy fagyiért megfűztek egy kisebb gyereket, aki nem is érti ezeket a szavakat ("retkes")?
Mondjuk minden levélből hiányoznak a mondatrészeket elválasztó vesszők (vessző nélkül nem lehet hogyozni, mondta a nyelvtan tanárom). Ez vajon egy gyerek jellemzője, vagy a felnőttek is tudnak ilyet? (A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz...)
Elképesztő, hogy valaki húsz évvel a szakításunk után fáradságot nem kímélve küldözgeti nekem a hasonló stílusú leveleket.
Ezt a levelet már "kesztyűben" vettem ki a borítékból, nehogy rajta legyen az én ujjlenyomatom. Hátha egyszer mégis nekifogok egy magán-indítványos feljelentésnek, és akkor jól jöhet bizonyítéknak. Csak nekem ez már fárasztó:-(((
Bár a leveleken soha nincs feladó és aláírás, de nekem ez olyan, mint amikor a kiscsoportos óvodás a szemét eltakarva elbújik; csak akkor "van meg", ha ő is lát engem:-)))
Kérdés az auto gurukhoz. Egy ismerős vett a feleségének egy Fiat 500 hybridet napi 14 km-re. Ingázás a vasútra meg haza. A kocsi 2 éves, 1 éves korába vette 3.925 km-el. Hétfőn volt benne 7.365 km. Azaz kevesebb mint egy év alatt 3.440 km-t ment vele. A kereskedő beígért neki egy grátisz szervizt, arra vitte el. Szervizkönyv szerint 2023 augusztusban volt olajcsere. Erre felhívja a szervízvezető, hogy ingyen szervizre vitte, de nem az lesz. Csak azt mondta mennyi lesz és már kész van.
Nem elmondta amit utólag a számlában kinyomtattak. Nálam a szerviz szól, hogy ezek vannak. Mehet-e a javítást.
Számlán ezek vannak: olajcsere, olajszűrő, fékfolyadék, gyertya.
Én nem tartom normálisnak, hogy kevesebb mint 1 év alatt és átlagon aluli km használatnál ilyen javításokat el kellett végezni.
A grátisz szervizre előre és többször a kereskedés tulajjal és adminisztrátorral egyeztetve lett, sőt 1x időpont családi okok miatt módosítva. Most azzal érvelnek a grátisz az eladáskor az átvétel előtti szerviz volt.
2022-ben szerződést kötöttünk egy generálkivitelezővel családi ház építésre. A szerződés szerint 2023 júniusáig be kellett volna fejezni a munkát. Kisebb nagyobb hiányosságokkal, részben mi általunk decemberre készült el a ház. Minden egyes általunk elvégzett munka írásban kommunikálva lett. A kivitelezőt hónapok óta nem érjük el, így esélyünk sincs az elszámolásra, valamint a használatbavételi engedélyhez szükséges ügyek intézésére. Érdekelne, hogy van-e lehetőség az e-napló "átvételére" békés úton, vagy mindenképp csak peres eljárással érvényesíthetem jogaimat?
Új kérdésem az, hogy egy szakorvos megteheti e azt, hogy a jogosítvány érvényességére nem ad javaslatot. Mert ezt mondta. Kérdésemre hogy miért nem ad? Azt válaszolta azért nem ad, hogy ne tudjak fellebbezéssel élni a jogorvoslat ellen, így meg addig húzza az időt ameddig akarja. Ilyen esetben milyen megoldás lehetséges, és az orvos ellen van e valamilyen panasznak helye? Egyáltalán érdemes e a panasz tétel?
Óriási tévedés, nem kötelező minden munkaadónak hogy kötelező foglalkozás-egészségügyi szakorvost szerződtetni a dolgozói számára,sok munkáltató úgy foglalkoztatja alkalmazottait, hogy a háziorvostól kell vinnie az alkalmassági igazolást. Több munkaadó a gépkocsivezetők alkalmasságiját, is a háziorvosokra hárítja, Joghézagok voltak vannak és fognak lenni.
Miért elképzelhetetlen az hogy egyhavi fizetését megkapod az alkalmasságot
Mert nincs monopoljoga a háziorvosnak. Egyrészt bármikor másik háziorvost választhat a delikvens. Másrészt minden munkaadónak amúgy kötelező foglalkozás-egészségügyi szakorvost szerződtetni a dolgozói számára, és ő is jogosult az alkalmassági vizsgálat elvégzésére. Ergó ez a jövedelmi forrás hamar kiapadna (vagy csak a nagyon idiótákat lehetne megvezetni így).
Nem az én ügyem ez! Miért tennék feljelentést? Bizonyítékok nélkül? Én másoktól hallottam ezt. Ma már, sok minden megtörténhet az egészségügyben.Az én esetem sem volt egyszerű, de érdemesen küzdöttem.
Az a bibi hogy én nem háziorvosnál voltam ez ügyben, hanem üzemorvosnál talán ott másképpen zajlanak az ilyen ügyek. Én ügyemet igazságügyi orvos bizottsága állapította meg az alkalmasságomat, azóta már dolgozom. Én amit most megosztottam azt másoktól hallottam de többektől is. Egyébként egy kamion sofőr havi nettója több mint egy milla. Miért elképzelhetetlen az hogy egyhavi fizetését megkapod az alkalmasságot?Ha nem fizeted meg, kiesik a kereseted, ami nem egy havibért jelent. Kamionosok így élnek nagy lábakon.
Jó napot kívánok! Olyan problémával állok elő ami már országosan elterjedni kezd. Egyik ismerősömtől tudom, aki kamion vezető a fizetése havi nettó 1 millió körül van. Ezt tudja jól a háziorvosa is. Az ismerősömnek a vezetői engedélyének az érvényesítésére felkereste a háziorvosát, aki határozottan megmondta rendben megadja az érvényesítést, egy havi fizetéséért cserében. Ismerősöm gond nélkül megadta háziorvosnak a kért összeget, a háziorvos érvényesítette a vezetői engedélyét. Ilyeneket lehet többektől is hallani, és olyant is hogy az úrvezetőknek az érvényességét az egyhavi fizetésért, vagy nyugdíjáért adja meg. Kérdésem az hogy ez törvényes? Mert számlákat nem kapnak az orvostól. De olyant is beszélnek ha valaki a háziorvosának nem fizeti meg a kért összeget, akkor elküldi szakorvosi rendelésre, ahol ugyan ez a verzió van érvénybe, egy ismerősöm nem adott a szakorvosnak a kért pénzösszeget, nem is kapott érvényes jogosítványt, mert a kardiológus talált okokat hogy nem lehet jogosítványa. Mit lehet ez ellen tenni? Vajon a kormányunk tud e az ilyenről?
Én havi beosztásokban dolgoztam a szolgálati vezénylés alapján napi 12 munkaórás munkarendben. Volt hogy szombat-vasárnapra is rám esett a szolgálat amely 12 órás volt.
a szombat vasárnapi napokra nem tud fizetni betegszabadságot
Ezt nem értem. Normál munkaviszonyban (H-P 5*8 = 40 óra) heti öt napot dolgozol, hétvégén nem dolgozol. Fix havi bér esetén a hó végén a bért a ledolgozott/le nem dolgozott munkanapok arányában kapsz bért. Szombat-vasárnap nincs munkanap, nem kell menned dolgozni, nem kell kivenned szabadságot sem, és bért sem kapsz külön - azt ugyanis a munkanapokra kapod.
Ha 20 munkanap volt a hónapban, és te 20 napot dolgoztál, akkor Havi Fizu * 20/20 = 100%-ot kapsz fizetésként, ha 20 munkanap volt, de te 18-at dolgoztál, 2 napot pedig szabadságon töltöttél, akkor Havi Fizu * 18/20 = 90% kapsz fizetésként, plusz Havi Fizu * 2/20 = 10%-ot a szabadság idejére járó bérként - tehát szumma így is 100%-ot. Betegszabadság esetén a fentiekben annyi változik, hogy a példánál maradva: Havi Fizu * 18/20 = 90%-ot kapsz fizetésként, plusz Havi Fizu * 2/20 * 70% = 7%-ot a betegszabadság idejére járó bérként - tehát szumma 97%-ot. Ebben az egyenletben nincs benne a szombat-vasárnap sehogyanse - mert ahogy írtam: akkor nem kéne dolgoznod sem.
Két hónapja lettem munkavállaló egy munkaadónál, öregségi nyugdíjasként. Otthoni balesetem miatt 15 napos betegszabadságra küldött az orvos.A munkáltatónak leadtam a betegszabadságomat igazoló igazolást. A munkaadóm azt mondta, a törvény értelmével, a szombat vasárnapi napokra nem tud fizetni betegszabadságot, és csak az arányosan ledolgozott időre fizetett betegszabadságot ami 2 nap volt. Kérdésem az hogy törvényesen járt e el a munkaadó? Én ilyen szabályt nem ismerek, de az orvos is azt mondta a 15 napot ki kell hogy fizesse a unkaadó.De nem fizet. Közben a munkaviszonyomat megszüntettem próbaidőn belül. Mit tehetek az elmaradt betegszabadságom kifizetéséért? Hiába írok, nem válaszol a munkaadó.
Lehet, hülye kérdés, de az mennyire sért személyiségi jogokat, ha az én üzenetemet (pl. Viber, Messenger) vagy e-mailemet a fogadó fél egy harmadik személynek screenshottal vagy kimásolással szó szerint átküldi a beleegyezésem nélkül? Nyilván itt nem államtitkokra gondolok, de nem is sztrapacskareceptre, hanem magánjellegű témákra, ami csak mi kettőnkre tartozik, senki másra.
A háziorvosom azt mondja csak a háziorvos adhatja meg az érvényességét a hivatásos jogsinak, mert ő egyedül ismeri a jogosultat, annak összes betegségeit.