hát ahogy én sejtem, szinte tökéletesen szabályozva van, minden termesztési, termelési, nevelési fázis. rendszeres mérések stb. franciaországban 7-9% a bio a piacon. azért ez nem rossz.
Engem főleg az érdekelne, hogy mi kell ahhoz, hogy valamire ráírhassák, hogy BIO!
Hallottam olyat, hogy a magyarországi BIO-k, csak azért azok, hogy legyen ilyen, de a nemzetközi normákat nem teljesítik. Namármost, ha a franciák ezzel szemben teljesítik, és mégsincs ott különbség, akkor már csak a hazai NEM bio-t kellene a kinti NEM bio-val összevetni, hogy valamivel okosabbak lehessünk.
Összességében engem érdekelne egy hazai ilyen összehasonlítás.
Ami meg a modern vizsgálati módszereket illeti, bár ez totál offtopik itt, de a homeopátiás szerekben sem mutat ki nagyjából semmit, mégis sok esetben komoly hatásuk van!
Ezt lényegében kitaláltam, de itt (Szeged) én nem találtam (TESCO, CORA, bioboltok) vaníliarudat. Azért gondoltam, hogy egy konkrét boltot megnevez valaki.
Pl. a MediaMarkt is bolt, ha valaki ott kapott, akkor én is fogok!
a francia RMC rádió két órás beszélgetést rendezett a bio kajákról, annak kapcsán, hogy a legnagyobb élelmiszerek ellenőrzésével foglalkozó francia labor publikálta többéves kutatási eredményeit. ebben igen érdekes dolgok vannak:
semmi a legmodernebb eszközökkel kimutatható különbség nincs a bio- és nem bio termékek közt, kivéve a nitráttartalmat, de a különbség igen gyakran a mérési hibahatáron belül maradt. különbség csak íz, szín illat esetében van.
az információ valóságtartalmát a francia bio szövetség( többszázezer tag) elnöke - mint a rádió meghívott szakértője, teljes mértékben elfogadta( ők kérték fel a labort a vizsgálatra). kijelentve, hogy a bio dolog egy minőségí ugrás a fogyasztásban- kicsit sznobizmus, de jó értelemben.
na....
Bio gyümölcstorta - ez a kedvencem, mindig a kapható gyümülcsökből készítem.
Mindenféle sütit szeretek, édesszájú az egész család. Nemrég fedeztem fel, bio boltban a foszfátmentes sütőport, bourbon vaníliás nádcukrot és tortazselét. Ez a három az alapja, a piskótának, + túrókrém + most az eper+ a zselé.
A pikota nem esett össze! - és ha nem is bio a túró, tojás, stb.,legalább az adalékok nem mű készítmények!Nem kristályvanilinnel készült pl. a nádcukor! Próbáld ki, nem túl drágák, natur boltokban akadsz rájuk, a lisztet is ott veszem.
A gyümölcsöt pedig egy nénikétől a piacon, nem a kőrúton a zöldségesnél.
Készen vett??? Hát nem is tudom... Nem jut eszembe semmi, otthonra igyekszünk megválogatni az alapanyagokat és bízunk abban, hogy amit ráírnak a csomagolásra, az igaz is.
Meg persze lavírozunk a pénzügyi lehetőségek és a kínálat útvesztőiben.
Na ebben van valami. Napjaink és a közelmúlt táplálkozási szokásai olyan mértékben eltérnek a normálistól, akár biológiailag, akár szellemtudományilag nézzük, hogy ebbe viszont tényleg akár ki is lehet halni :-(
Mi a kedvenc biokajátok?
Nekem a perec. :) Most nem emlékszem miből készül, a Kálvin és az Astoria között lehet kapni egy bioboltban.
Ti csináltok otthon is ilyeneket?
ÉKL
Már régen kihalt volna az emberiség, és nyilván a gombákokon kívül minden élet, ha ilyen sarkos lenne a helyzet. Szerintem kevesebbet ártanak a gombákok, mint a vegyszerek, de bizonyítani nem tudom. Persze azt ne felejtsük el, hogy ezek a gombákok bizony nem a régiek már, aligha lehet őket vegyszermentesnek nevezni!
Tök jó ez a fórum, nem kell több nap, mire a régi hozzászólásokat elolvasom :-))
Most olvastam egy újságban, miszerint heti biovásár nyílik a Fővárosi Művelődési Ház (Fehérvári út 47.)udvarán, minden pénteken 14-18-ig friss bioárut szerezhetünk be. Ha lesz időm holnap, megnézem mit adnak ott nekünk.
bc.
Vegyszertelen kajában a gombákok aránya nagy.
úgyhogy szabadon választhacc:
- éhenhalsz,
- vegyszermérgezésben múlsz ki,
- vagy fertôzésekben pusztulsz el.
Helló!
Szerintem a téma most is időszerű, ha van kedve vkinek tapasztalatokat megosztani, az jó lenne. :)
Most már azért könnyebb dolgunk van, egyre nagyobb a választék, és egyre több bolt is van.
ÉKL
The firewall has blocked... Jaj ne... már itt is...?
A témához: minden ehető kaja bio kaja nem?
Lehet, hogy a bolti kajákat kitöltik műanyaggal, de a kertben meg lehet termeszteni az úgynevezett gyümölcsöket vagy zöldségeket is. Pl.:
Burgonya (más néven krumpli) olyan gumós növény, jó tápláló, meg lehet főzni és sütni is.
A répa például ilyen piros színű zöldség.
Na de nagyon sokféle van még...
Vigyázni kell azonban a termesztésénél használt különféle vegyszerekkel, használatukat lehetőleg mellőzzök. Termesszük a növényeket tiszta helyen.
Igazából a hiteles termékeket keresem.
Az a kérdés, hogy amit a termelője vagy a kereskedő állít a termékről, milyen viszonyban van vele?.
Ha a közértben leveszek egy élelmiszert a polcról, egyből tudom, hogy az nem rólam szól. Ha rólam szólna, nem lenne teli mindenféle olyan vegyszerrel, amit én - de a készítője sem - tesz bele otthoni készítésnél.
Ezért elkezdtem megszervezni hogy a számomra hiteles termelőktől tudjam az élelmiszereimet beszerezni.
Ha ez Neked is fontos, segíts.
Naponta többször is idegen anyagokat juttatok a testembe(eszem, iszom). Ez egy nagyon bizalmi ügy. Fontos tudnom, hogy mit küldök magamba, meg a gyerekekbe! Én legfőképpen bio kajákat keresek. Ha nincs, akkor törekszem a legkevésbbé vegyszeres élelmiszereket beszerezni. Ha tudtok ilyet, írjátok ide.