Keresés

Részletes keresés

Elminster Aumar Creative Commons License 1,5 órája 0 0 263701

"De a levezetett folyamat természetesen nem az evolúció kapcsán alapismeret, csupán a variábilis-adaptív-szelektív túlélés ("vadszetú") kapcsán..."

 

Egy. A biológiatudományban nincs olyan terminus technicus, hogy "variábilis-adaptív-szelektív túlélés", ezt csak te találtad ki önkényesen magadnak. Mondom: te valami hülyeséggel vitatkozol és cáfolgatod, mert ami hülyeséget te "evolúciónak" tartasz, annak semmi köze a biológiatudomány valódi evolúcióelméletéhez.

 

Kettő. Ha viszont megpróbálja az ember végiggondolni, hogy mit értesz "variábilis-adaptív-szelektív túlélés" alatt, akkor arra kell rádöbbennie, hogy b@zmeg, EZ a biológiatudomány szerinti evolúcióelmélet a maga tisztaságában, ahogy azt Darwin és Wallace leírta! Te viszont olyan hülye vagy a témához, hogy ezt a dolgot különválasztva nem tekinted evolúciónak. Ennyire nem értesz a témához, de van képed "cáfolgatni". Persze úgy könnyű valamit "cáfolgatni", ha az összes tudásod a dologról felfér egy rizsszemre, és még marad is hely egy szép miniatűr illusztrációnak is...

Előzmény: Makroevocáf (263700)
Makroevocáf Creative Commons License 2 órája -1 0 263700

>>"Állj! Lazán hagytad, hogy az ismeretbővítő olvtárs elterelje a figyelmedet afelé, amerre ő akarta..."<<
Ezt hívják úgy, hogy odafigyelés arra, amit a másik mond.

Nem az odafigyeléssel van baj, hanem az átveréssel. Ezt az ismeretbővítő olvtárs azzal követte el, hogy gondolatmenete eleve nem is a másik fél eredeti szándékát képező tartalomra irányult. A gyanútlan érdeklődő eredetileg ezt írta: "Engem a spontán mutációknak a fejlődés irányába mutatása ejt ámulatba" - 263669
Az érdeklődés nyilvánvalóan az ún. "komplexitás növekedés kialakulásának" (mint a "fejlődés irányába történő változásnak") a problematikájára irányult.

Az ismeretbővítő olvtárs aztán ezt a pongyola és szakszerűtlen fogalmazást, szóhasználatot használta ki ürügyként az eltereléshez - pár finom logikai ügyeskedés és érvelési hiba módszerével, "észrevétlenül"...
A módszer azért volt zseniális, mert egy teljesen helytálló megállapítással indított: "A spontán mutációk semmiféle "irányba nem mutatnak"." Ezután azonban már nem azt próbálja magyarázni, hogy a mutációknak mi közük "a fejlődéshez", hanem ennél egy sokkal alacsonyabb szintű folyamat főbb lépéseit ecseteli.

A gondolatmenet zsenialitása itt is tetten érhető, hiszen az "irányító szelekció" folyamatából következő "környezethez alkalmazkodás" is igaz, létező jelenség. (De ez mennyire más, mennyire távol van a "komplexitás növekedéstől", pedig mindkettőnek a genetikai alapja hasonló...)

A végére is jut egy figyelemre méltó zsenialitás: a kiselőadást cselesen egy olyan, ártatlannak tűnő kis mondat zárja le, melynek végére oda van csempészve a bűvös szó, hogy ez ivódjon legmélyebben a nyájas olvasó agyába: "De ez alapismeret az evolúció kapcsán."
De a levezetett folyamat természetesen nem az evolúció kapcsán alapismeret, csupán a variábilis-adaptív-szelektív túlélés ("vadszetú") kapcsán...

Fenti kis szöveg- és szándékelemzés összegzéseként megállapítható, hogy valójában az ismeretbővítő olvtárs "nem figyelt arra", amit a másik mond. Az érdeklődő olvtárs pedig az átverésre figyelt oda.

Előzmény: Siphersh (263699)
Siphersh Creative Commons License 14 órája 0 0 263699

"Állj! Lazán hagytad, hogy az ismeretbővítő olvtárs elterelje a figyelmedet afelé, amerre ő akarta..."

 

Ezt hívják úgy, hogy odafigyelés arra, amit a másik mond.

Előzmény: Makroevocáf (263695)
Makroevocáf Creative Commons License 18 órája -2 0 263698

>>Ha tényleg az evolúciós ismereteidet akarod bővíteni, akkor fordulj hozzám bizalommal.<< EZ JÓÓÓÓ !
Ha egy állapotos nő komplikáció mentes szülést akar, forduljon egy hóhérhoz !!

Úgy értve: az evolúció elméletének hóhéra vagyok !! :P

Előzmény: Darwini-isten (263697)
Darwini-isten Creative Commons License 18 órája -2 0 263697

Ha tényleg az evolúciós ismereteidet akarod bővíteni, akkor fordulj hozzám bizalommal. EZ JÓÓÓÓ !

Ha egy állapotos nő komplikáció mentes szülést akar, forduljon egy hóhérhoz !! 

Előzmény: Makroevocáf (263695)
Makroevocáf Creative Commons License 18 órája -2 0 263696

A kedvencem ebben a témában, hogy nincs semmiféle "fejlődési iránya" az evolúciónak, a Sacculina nevű parazita kacslábú rák esete. (...)
Ha az a siker kulcsa, hogy vissza-egyszerűsödjünk gombává, akkor az evolúció ezt fogja csinálni.

Ezt korántsem az evolúció csinálja, csak egy apró génváltozás, aminek eredményeként roppant feltűnően változott meg a fenotípus és az életmód...
Ja: minek ide konkrét példa, hiszen bőven elég az általános ELV - ugyebár...

Előzmény: Elminster Aumar (263673)
Makroevocáf Creative Commons License 18 órája -2 0 263695

Köszönöm, hogy bővítetted az evolúciós ismereteimet.

Ezek a bővítmények nem is "evolúciós ismeretek" voltak, csak holmi mellébeszéd... :P
Ha tényleg az evolúciós ismereteidet akarod bővíteni, akkor fordulj hozzám bizalommal.

A konkrét környezethez való alkalmazkodás során, (...)

Állj! Lazán hagytad, hogy az ismeretbővítő olvtárs elterelje a figyelmedet afelé, amerre ő akarta...

Előzmény: őszszakál (263672)
Makroevocáf Creative Commons License 18 órája -1 0 263694

A mutációk önmagukban nem mutatnak sehova, csak ha azok szelektálva vannak. (...)

Ejj, neked is fontosabb volt a szándékos elterelődés... Nyilvánvaló, hogy őszszakál olvtárs az ún. "komplexitás növekedésre" célzott...

Előzmény: RELP (263671)
Makroevocáf Creative Commons License 18 órája -2 0 263693

>>"Engem a spontán mutációknak a fejlődés irányába mutatása ejt ámulatba,"<<
A spontán mutációk semmiféle "irányba nem mutatnak". Azok csak variációkat jelentenek. (...)

Megint könnyebb volt a mondanivaló értelmének elferdítése, meg a lényegtől való szándékos eltántorodás, tudálékos mellébeszéd, de ezen könnyebben át lehet látni, mint a Leptodora kindtin... Nyilvánvaló, hogy őszszakál olvtárs az ún. "komplexitás növekedésre" célzott... De te lőttél mellé.

Előzmény: Elminster Aumar (263670)
Makroevocáf Creative Commons License 18 órája -2 0 263692

Az evolúció elméletet nem vitatom, hiszen tényeken alapul.

Milyen elméletű evolúció, milyen tényeken alapul?

Engem a spontán mutációknak a fejlődés irányába mutatása ejt ámulatba, vagy inkább ez hoz zavarba. Lehetnénk még cianobaktériumok is, a "halhatatlanságot" élvezve.

Már ennyi is roppant veszélyes: egyáltalán elgondolkodtál a dolgokon... Ezzel te is elindultál az evocáfoláshoz vezető úton... - ennek megakadályozása érdekében azonnali bűnstopot kell elkövetned.

Előzmény: őszszakál (263669)
Makroevocáf Creative Commons License 19 órája -2 0 263691

>>"Ez idáig rendben is van, de az erős predesztináció ellenére, hogyan alakulhatott az előember, mai emberré, a véletlenszerű mutációk által?"<<
Evolúcióval.
Változott a génkészlet, emiatt változott az aktuális fehérje kapcsolati hálózat (...)

Blablabalaaaa.... Az előember mai emberré való válása elméletileg se evolúcióértékű, de te ezt sose érted meg, mert elméletileg se érted, mi lenne az evolúció...

Semmi extrát nem állítok ezzel a fehérje kapcsolati hálózattal, csak azt magyarázom meg, hogy mennyire nem számítástechnikai programozás analógiájaként kell elképzelni a biológiai szervezetek felépülését és működését.

Gondolod, igazzá válik az ostoba lejárató próbálkozás, meg hazug feltételezés attól, hogy minél többször próbálod elsütni?!?

Előzmény: Elminster Aumar (263668)
Makroevocáf Creative Commons License 19 órája -2 0 263690

Bár én jobbnak tartom leválasztani a génekről a működést és áttestálni a tényleges feladatokat ellátó fehérjékre, mivel ha az igazából totálisan semmitevő, géneknek nevezett DNS-szakaszokat jelöljük meg alapnak, akkor a ###evocáf féle sültbolondok azonnal a számítástechnikai programkódra és programozásra asszociálnak, és olyan biológiától elrugaszkodott elképzeléseket alakítanak ki maguknak, hogy isten ideje nem lenne elég rendet rakni a fejükben.

Gondolod, igazzá válik az ostoba lejárató próbálkozás, meg hazug feltételezés attól, hogy minél többször próbálod elsütni?!? Akkor ezúton tájékoztatlak megint, igenis van "genetikai program", éspedig ebben az értelemben: [1], [2], [3], [4], [5].

Viszont mivel egy-az-egyhez összerendelés van a DNS-en elraktározott "fehérjetervrajz" és a fizikailag legyártott fehérje között, ezért gyakorlati értelemben ugyanazt jelenti a "génkészlet" és a "fehérjekészlet", valamint a "gének kapcsolatai" meg a "fehérjék kapcsolatai".

Csak trollkodás szintjén bátorkodom közbepofázni annyit, hogy több fehérje van, mint amennyi gén... :P

Előzmény: Elminster Aumar (263667)
Makroevocáf Creative Commons License 19 órája -2 1 263689

Szerencsétlen ostoba!

Szerencsétlen ostoba nyilvánvalóan megint te vagy!

Az, hogy te kirántasz a millió lehetséges példa közül egyet, és magyarázatot követelsz egy konkrét folyamatra, ami évmilliókkal (év-százmilliókkal) ezelőtt lezajlott, és egy laikus fórumon nem tud neked senki kielégítő választ adni, akkor az távolról sem jelenti azt, hogy cáfoltad volna az általános ELVET, azaz az evolúciót!

Ez az egyetlen mondat is napnál világosabban mutatja, mennyre súlyos szinten vagy te szerencsétlen ostoba!
Most szakítok rá kis időt, hogy szembesítselek alapvető tévedéseiddel:

1.) Az, hogy te kirántasz a millió lehetséges példa közül egyet, és magyarázatot követelsz egy konkrét folyamatra,

Te nem egy konkrét folyamat kapcsán firkáltad a litániádat?!? :P
Ha a "konkrét folyamat" is irritál téged, akkor vonulj át valami olyan topikba, ahol csupa általánosságokat lehet locsogni, meg tartalmatlanul tudálékoskodni...!
Nem véletlen, hogy most meg a "konkrét folyamat" idegesít téged, hiszen az elmélet "mindig pont arra a kérdésre nem tud válaszolni, amiről épp szó van..."

"A szavak törpék, a példák óriások." (Luxemburgi közmondás)
"Azt..., amit a puszta tanítás nem tud elég nyomatékosan a lelkünkre kötni, példával mint bizonyítékkal tesszük meggyőzővé." (Rhetorica ad Herennium)
Ha csak szavakra lenne szükség, akkor minek foglalkozni "az evolúció bizonyítékainak" konkrét példáival?!?

2.) ami évmilliókkal (év-százmilliókkal) ezelőtt lezajlott,

Ami évmilliókkal (év-százmilliókkal) ezelőtt zajlott le, arról honnan tudod, hogyan zajlott le? Ha nem tudod, akkomeg csak a feltételezés, meg a fantázia szintjén van mindaz, amit erről bárki bármit gondol; bármit leír, meg lerajzol... "Persze tutit ebben idogeppel lehet mondani." (Orltran)

3.) és egy laikus fórumon nem tud neked senki kielégítő választ adni, akkor az távolról sem jelenti azt, hogy cáfoltad volna az általános ELVET, azaz az evolúciót!

A cáfolat attól függ, mit takar "az általános ELV, azaz az evolúció" fogalma. Ha nagyon vigyáznak arra, hogy az általános elv csupa általánosságokat tartalmazzon, azt sajna még én se tudom cáfolni... Legfeljebb én is kitalálok "valami általános ELVET, ami nem az evolúció". Ezt meg te nem tudod cáfolni.
Ám, ha az általános ELV meggondolatlanul tartalmaz valami konkrétumot is, azt már tudom cáfolni.

Úgyhogy abbahagyhatod az ilyen konkrét esetek magyarázatának a toporzékolós követelését, mert ez nem cáfolat, ostoba barátom, hanem trollkodás.

Most már sejtem, te nem akarsz konkrét esetet tenni az általános ELV alátámasztására, ezzel meg óhajtván akadályozni, hogy cáfolni tudjam azt... Ügyes! De ez így akkose mehet tovább, ... s a nagyobb nyomaték kedvéért ide még egy kis teátrális toporzékolást is képzelj el. Ami ugyebár csak trollkodás, ostoba barátom.
Viszonzásul én is adok neked egy kis jótanácsot: ezután fokozottabban válogasd meg azokat a szavakat, amikkel megtöltesz 1 mondatot.

Előzmény: Elminster Aumar (263665)
őszszakál Creative Commons License 21 órája 0 0 263688

Szerintem is nonszensz az összehasonlítás, de a fantazi filmek korában nem meglepő. :)

Előzmény: RELP (263687)
RELP Creative Commons License 21 órája 0 0 263687

Én arról beszéltem, hogy óvakodni kell más fajok emberi mércével való megítélésében. A sacculina nem gonosz, képtelen bármiféle erkölcsi ítéletre, egyszerűen éli a maga életciklusát. Erkölcsről csak összetettebb idegrendszerrel rendelkező fajoknál beszélhetünk, de ott is minden esetben az emberétől eltérő. Az pedig sok problémát tud okozni, ha az ökoszisztémát érzelmi alapokon közelítjük meg, ennél okosabbnak kell lennünk.

Előzmény: őszszakál (263684)
Alapigazság Creative Commons License 23 órája 0 0 263686

Persze, de az együttélés szabályai azok ismertek, és remélhetőleg fejlődnek is ahogy a világunk 

 

változik. Ha valami káros, akkor az evolúciós folyamatok kiszűrik, igaz hogy elméletileg lenne rá

 

sokkal szelídebb módszer is, de abban igazad van a világunk nem ezt az arcát mutatja jelenleg.

Előzmény: őszszakál (263684)
Alapigazság Creative Commons License 23 órája 0 0 263685

T. Fórumtárs !

 

Hidd el, hogy nem a mai magyar egészségügy az, ami a zsinórmérce, és főleg nem ami remélhetőleg

 

várható. Bár ez a válladon ma nem sokat segít. Sajnos vagy szerencsére nem vagyok orvos, de hogy

 

ne részletezzem a fórumon, egész életemben hasznos és magasszintű orvosi kontroll alatt éltem.

 

Az nem jelenti, hogy örök életre egészséges voltam vagy leszek, de széles a rálátásom ami persze

 

nem dicsőség. Minden hazai és külföldi cikket elolvasok az egészségről, és azt mondom, hogy nem

 

maradnak így a porcok degeneratív változásának a következményei. Van egy ismerősöm Ausztriában

 

igaz magánklinikán Graz mellett a térdeit operálták, nem a klasszikus protézissel, hanem valami

 

porc-pótló anyagot ületettek be, és eldobta a 2 mankóját. Ettől még ha a vállam hasonlóan jár mint a

 

tiéd, akkor az is ugyan új fog fájni :-((

Előzmény: Elminster Aumar (263681)
őszszakál Creative Commons License 23 órája 0 0 263684

No de ha mi emberek, nem élünk az erkölcsi értékítélettel, akkor már régen kipusztítottuk volna az élővilágot önmagunkkal egyetemben. Az erkölcsi romlás, előbb-utóbb oda vezet.

Előzmény: RELP (263679)
-verkli- Creative Commons License 23 órája 0 0 263683

Nem tartom rossznak a számítógépes programozással való modellezést fórumszinten; és az én ismeretszintem sem elég az analógiák elhagyásához. Ami ebből a képből sokaknak hiányzik, az az, hogy sem a hardverrel, sem a program lefutásával nem foglalkoznak. Hiábavaló elvárni a tökéletes egyezést a program futása és maga a program között, hiszen azok nem azonos dolgot jelentenek. A program esetünkben csak egy elképesztően kis része a kérdéses program futási folyamatának. És a programfuttatással még csak nem is az evolúciónál tartunk az analógiában, hanem csak egy egyedi élőlény működésénél. Ahogy ezt írom, egyre több hibát látok az analógiában, lol.

 

Abban igazad van, hogy lehet rosszul értelmezni egy analógiát, ez itt is megtörténik. Nehéz az evóra egyszerű modellt gyártani.

Előzmény: Elminster Aumar (263667)
őszszakál Creative Commons License 23 órája 0 0 263682

Az emberi fantázia és tudás, létrehozza azokat a környezeteket, amiket célul tűzve megoldhatjuk a túlélés kritériumait. Lásd a Mars szimulációt. Ha nem veszítjük el az értelem szikráját, van esélyünk. Bár ma nem vagyok optimista hangulatban. :(

Előzmény: Elminster Aumar (263678)
Elminster Aumar Creative Commons License 23 órája 0 0 263681

Sajnos a porckopást már gyakorlatilag semmivel nem lehet helyrehozni. Nálam a vállamban kezdődött, és meg kellett tanulnom együtt élni vele.

Jó emlékeztető ez arra, hogy semmi sem kerülheti el a termodinamika második főtételének kegyetlen szabályát: minden tönkremegy egyszer. Ez alól az élő szervezet sem kivétel, hiába reménykednek egyes naiv lelkek...

Előzmény: Alapigazság (263675)
Alapigazság Creative Commons License 23 órája 0 0 263680

Hidd el hogy vannak ismereteim az egészségügyről, és ki merem jelenteni : semmi nem számít, a

 

pénz, a környezet, az ország, a világnézet, semmi, az egészség megléte olyan magasan van minden

 

más fölött, hogy annak leírására még a csodálatos magyar nyelvünk sem alkalmas egy szikrát se !!!

 

Kösd fel az alsóneműt, és hajrá megoldani a dolgot !!

Előzmény: őszszakál (263677)
RELP Creative Commons License 23 órája 0 0 263679

Jó példa ez is az antropomorfizálásra való hajlamunkra. Akarva-akaratlanul de emberi erkölcsi értékítélettel élünk még olyan élőlényeknél is, amelyek teljes mértékben képtelenek bármilyen erkölcsi döntéseket hozni. Persze az ember még az élettelen dolgokat is képes antropomorfizálni, a régiek például meg voltak győződve, hogy a vihar az istenek haragját jelezi. (Sajnos sokan még ma is...)

Előzmény: őszszakál (263676)
Elminster Aumar Creative Commons License 23 órája 0 0 263678

"A konkrét környezethez való alkalmazkodás során, a konkrét környezetnek is van változása, amit konokul követni kell az alkalmazkodóknak,"

 

Nem beszélve arról, hogy a "környezetbe" beleszámít a többi evolúció alatt álló élőlény is, fajtárs és mindenki más egyaránt. Azaz az evolúció soha nem tud megállni, maximum csak egy ideig stagnálni egyes "szerencsés" változatok esetében, mert a környezet változása miatt szinte lehetetlen az alkalmazkodással elérni az optimális állapotot.

Előzmény: őszszakál (263672)
őszszakál Creative Commons License 23 órája 0 0 263677

Képzeld T. Fórumtárs ! A kezelés elkezdődött, és a második alkalomnál elromlott a berendezés. Egy hónap múlva érdeklődhetek a folytatásról. Most a fájdalomtűrő képességemet tesztelem, miközben veletek diskurálok.

Előzmény: Alapigazság (263675)
őszszakál Creative Commons License 23 órája 0 0 263676

Egy kifejlett Sacculina, a megtestesült gonosz, a gazdaállat számára, mivel az utódját is annak segítségével hozza létre. Gondolom én, aki nem tudok róla semmit.

Előzmény: Elminster Aumar (263673)
Alapigazság Creative Commons License 23 órája 0 0 263675

T. Fórumtárs !

 

Mint mindennek, az izületi dolgoknak is vannak okai és azt kell megtalálni, és kezelni. Nem könnyű 

 

de hidd el van már lehetőség manapság. Persze addig is kell tüneti kezelés, azaz fájdalomcsillapítás. 

Előzmény: őszszakál (263674)
őszszakál Creative Commons License 23 órája 0 0 263674

Ami azt illeti, engem is az aktuális nap túlélése motivál, olyan ízületi fájdalmak közepette, hogy azt senkinek sem kívánom. :(

Előzmény: RELP (263671)
Elminster Aumar Creative Commons License 23 órája 0 0 263673

Egyetértünk.

 

A kedvencem ebben a témában, hogy nincs semmiféle "fejlődési iránya" az evolúciónak, a Sacculina nevű parazita kacslábú rák esete. Ez a család úgy találta meg a számítását a túlélésben, hogy miután a lárva rák(!) aktívan úszva idegrendszerrel meg érzékszervekkel, rátalál a szerencsétlen gazdaállatra, minden saját szervét visszafejleszti és gyakorlatilag gomba-életmódra alakul át, a gazdaállat testét behálózva kacsokkal, amikkel elszívja a táplálékot és amikkel befolyásolja a gazdaállat viselkedését. Egy kifejlett Sacculina kísértetiesen hasonlít egy kalapos gombára: kívül van egy test-szerűség, belül meg a "gombafonalak" hálózata.

Ha az a siker kulcsa, hogy vissza-egyszerűsödjünk gombává, akkor az evolúció ezt fogja csinálni.

Előzmény: RELP (263671)
őszszakál Creative Commons License 23 órája 0 0 263672

Köszönöm, hogy bővítetted az evolúciós ismereteimet. A konkrét környezethez való alkalmazkodás során, a konkrét környezetnek is van változása, amit konokul követni kell az alkalmazkodóknak, ahogy írod, mivel a környezet visszahatása a követőire, (globális felmelegedés) keresztül húzza a túlélési céljainkat.

Előzmény: Elminster Aumar (263670)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!