Keresés

Részletes keresés

W_B Creative Commons License 1 napja 0 0 31552

Egyébként amit még javaslok Neked (és a többi gyűjtőtársnak) az a facebookos Numizmatika csoport.

 

Korrektül lehet numizmatikai cuccokat venni és eladni.

Az esetleges hamis cuccoknál nem tudja az eladó törölni a neki nem tetsző hozzászólásokat, és a moderátorok sem

viselkednek olyan meghasonlott hisztis kamaszlányként, mint a vaterások.

Előzmény: Santakaloz (31547)
demon's eye Creative Commons License 2 napja 0 0 31551

Szép lett. Javaslom Pétert egyszer szerepeltetni, mert tudtommal nem elkülöníthető a két uralkodási időszakának pénzverése. Továbbá az első három kérdőjeles uralkodónak nem ismert pénzverése. Szerintem sokan örülnének (azok közül, akik a teljes magyar pénzverést gyűjtik), ha minden uralkodótól lenne egy pénzük, és itt nem a sokszínű pénzverésükről ismertekre gondolok (tehát a többségre), hanem pl. Aba Sámuelre, Imrére, Ottóra, akiknek 1 illetve alig pár pénz kötődik a nevükhöz és azok is nagyon ritkák. De ez benne a kihívás.

Előzmény: Santakaloz (31548)
Santakaloz Creative Commons License 2 napja 0 0 31550

Köszönöm, de kéne egy kis segítség benne :)

Itt akadtam el :)

Előzmény: B-csabi (31549)
B-csabi Creative Commons License 2 napja 0 0 31549

Nagyon jó :-)

 

Előzmény: Santakaloz (31548)
Santakaloz Creative Commons License 2 napja 0 0 31548

Nem sikerült beszúrnom rendesen. Itt a link.

Santakaloz Creative Commons License 2 napja 0 0 31547

Hogy picit jobban képben legyek, illetve legyen egy kis útmutatásom, hogy hogyan is alakítsam a gyűjteményemet, csináltam egy ilyen plakátot.

Van benne sok baj úgy érzem, ha van időtök átnéznétek nekem?

Jöhetnek javaslatok is, ha valahova van jobb érem. Igyekeztem mindenhova profilképet rakni, már ahova sikerült...

A többinél nem igazán tudom, hogy melyik oldalt rakjam fel...

Köszi!

 

demon's eye Creative Commons License 2 napja 0 0 31546

Vegyes-házi dénárokat nem igazán hamisítanak, Árpád-házit viszont annál inkább. Más kérdés, hogy korabeli hamis az jócskán akad a Vegyes-házban is. Ezek általában gyengébb ezüstből készültek és kesze-kusza a feliratuk. Ha valami gyanús egy pénzen, akkor mindenképp érdemes utánanézni más, abból a típusból származó darabnak és összehasonlítani őket.

Előzmény: Santakaloz (31544)
W_B Creative Commons License 2 napja 0 0 31545

"Na jó de ennyi erővel ne vásároljunk boltban sem mert.."

 

Ez hülyeség, és mellesleg a "csúszós leejtő" érvelési hiba.

 

Amit a vásárlás előtti tájékozódásról írtál, azzal teljesen egyetértek.

 

"Nem mondok nevet , de pár éve pont velem esett meg , hogy egy nagyobb nevű numizmatikai cég az én licitjeimre rávert , de lebuktattam őket , mert a terméklapon nyoma volt a licittörléseknek . Itt meg is vitattuk annak idején a fórumba , de aztán az Admin természetesen törölte az érintettre felhozott kínos tényállást ."

 

Arra is volt példa, hogy két kereskedőcég (nevezzük őket "A"-nak, és "B"-nek) licitált egymás termékére, olyan érmékre, amiket közösen gyártattak le a Pénzverővel..

Előzmény: FPNumiz (31539)
Santakaloz Creative Commons License 2 napja 0 0 31544

Köszönöm, gondoltam, hogy eredeti. Megnéztem az eladó értékeléseit, vásárlásait is, de megijedtem attól amiket itt olvastam most :)

Előzmény: demon's eye (31543)
demon's eye Creative Commons License 3 napja 0 0 31543

Természetesen eredeti. Egy közepes tartású évszám nélküli II. Ulászló dénár.

Bármilyen numizmatikai tétel megvásárlása előtt érdemes előbb a google-ban kutakodni a felkínált darab kapcsán, ha amúgy semmi információd nincs róla.

Előzmény: Santakaloz (31542)
Santakaloz Creative Commons License 3 napja 0 0 31542
hobo-bobo Creative Commons License 3 napja 0 0 31541

Ezt a jó tanácsot speciel én is megköszönöm szépen. :-)

Valamiért sosem szerettem az ötperces hosszabításos árveréseket, de most hogy olvastam ezt a fórumot még leesett pár önlicitáló nick is... francba, párszor azért bedőltem nekik, asszem most is folyamatban van egy, de ez lesz az utolsó.

Én egyébként elsősorban polturákat vásárolok, azt nagyjából a két lentebb említett korszak a középkor és az újkori érmék közé lehet belőni, nem? Mert egyediek valamelyest, de már nem olyan esetlenek.

 

Köszi még egyszer.

Előzmény: Pellei50 (31530)
FPNumiz Creative Commons License 3 napja -1 0 31540

Akkor neked biztos nem való a termes aukció, mert ott még azt is látod kik licitálnak és biztos vonnál le következtetést is. 

Egyébiránt nekem erről az a véleményem, hogy ha én indítanék egy "unikum" darabot akkor én biztosan rátenném az 5 perces hosszabbítást, mert ennek pont ez a lényege. Lehet, hogy volt ilyen eset amit leírsz de már nem emlékszem ki volt az, mondjuk nem is érdekel különösebben, ha valami megtetszik akkor azt megveszem a lehetőségeimhez mérten, független attól ki és miért, és milyen formában hirdeti meg, van e árfelverő vagy sem, és azért mert tetszik...

Előzmény: Pellei50 (31538)
FPNumiz Creative Commons License 3 napja 0 0 31539

Na jó de ennyi erővel ne vásároljunk boltban sem mert ott háromszoros árat fizettetnek meg velünk, ne vásároljunk piacon sem ott is sok a hamis és ott is átvágnak, ne vegyünk börzéken sem mert ott is ez a helyzet, és legfőképp ne vegyünk az ebay-ról sem stb stb stb...

 

Itt nem a vaterával van csak a baj, persze értem én amit mondasz, de pl az internetszolgáltatókat is lehetne nyomás alatt tartani mert mindenki torrentezik illegálisan. 

 

Az hogy van egy felület (vatera) ahol el lehet adni ez teljesen jó és rendben is van, itt azt kell megszokni hogy a vevőknek a leendő gyűjtőknek előbb egy könyvet kéne felcsapni olvasgatni kéne mielőtt elkezd gyűjteni, fel kell tudni ismerni mit vásárolunk, és akkor nem lesz baj. Én azt mondom hogy a tanulás sosem fejeződik be tart egy egész életen át mert hát olyan nagy ez a numizmatika, hogy sosem lehet a végére érni. És ez így rendben is van. 

Előzmény: W_B (31535)
Pellei50 Creative Commons License 3 napja 0 0 31538

Nem mondok nevet , de pár éve pont velem esett meg , hogy egy nagyobb nevű numizmatikai cég az én licitjeimre rávert , de lebuktattam őket , mert a terméklapon nyoma volt a licittörléseknek . Itt meg is vitattuk annak idején a fórumba , de aztán az Admin természetesen törölte az érintettre felhozott kínos tényállást .

Persze ők nem kértek bocsánatot , én voltam olyan korrekt , hogy kifizettem nekik a kért összeget . De többé ott nem vásárolok . Akik pedig ötperceznek , azok termék kínálatát meg sem nézem . Mert hiába licitálnék , mindig jönne egyvalaki , aki jócskán felsrófolja . És mindig csak egyvalaki.  Marad így is jópár kereskedő , ahol az ember elköltheti a fölösleges pénzét . Erre már rájöttek sokan .  

 

Tenni nem fognak ellene , mert a kereskedőnek jobb a több pénz . A Vaterának jobb a több pénz utáni kiszabott több jutalék .  

Előzmény: kissbea44 (31534)
Viktória FC Creative Commons License 3 napja 0 0 31537

Egyszerűen meg lehetne oldani a problémát! Néhány helyen külföldön ez már evidencia! A feltöltésnél kötelező érvényűen be kellene írni az eladónak, hogy a terméke eredeti-e vagy csak másolat. Ettől kezdve, ha megtévesztő módon nyilatkozik, akkor az jogi úton számonkérhető rajta! Kis tételeknél szabálysértés a csalás, 50.000.-Ft feletti tételeknél már bűncselekményről beszélhetünk! Az üzemeltetőnek ez nem érdeke, mert minél nagyobb a leütési ár és minél több a tranzakció, annál több lesz a bevétele! Ebből kifolyólag nem fog gátakat emelni az eladók előtt! Ezt a vevőknek kellene kiharcolnia!!!!!

Előzmény: W_B (31536)
W_B Creative Commons License 3 napja 0 0 31536

Nem rakok be listát a Vaterán fenn lévő hamis cuccokról, mert az itteni moderáció nem nézi jó szemmel (..a vatera jogászainak fenyegetőzését), de ha visszaolvasol, akkor jópárat találhatsz.

Illetve persze a vaterán is körülnézhetsz.

 

Egy más típusú gyűjtői körben (nem numizmatika) nem véletlenül terjedt el a vatera helyett az átb@szoda kifejezés.

Előzmény: FPNumiz (31533)
W_B Creative Commons License 3 napja 0 0 31535

Dehogynem.

Rengeteg átverés van a Vaterán, nem csak numizmatika témakörben.

A Vatera azzal pattintja le magáról a felelőséget, hogy ő csak a piacteret biztosítja.

 

Egy időben szó volt róla, hogy a vaterán is áruló nagy numizmatikai cégek (Procopius, Nudelman, Toth) fellépnének valahogy az ilyen hamisítások/átverések ellen, de aztán elhalt az ügy.

 

Mindannyiunk érdeke lenne az, ha megtisztulna a magyar numizmatikai élet ezektől a csalóktól.

 

Előzmény: FPNumiz (31533)
kissbea44 Creative Commons License 3 napja 0 0 31534

Akkor a Monetáriumtól sose vásárolj, de az Árpád Érembolt nevű amatőröket is felejtsd el, náluk minden tételen ott van az 5 perces hosszabbítás! :D

Az 5 perces hosszabbítás lényege nem a reális ár, hanem a reálison túli, annál magasabb leütési ár elérése. De ez már árverési pszichológia. Ennek jelentőségét csak az érti, aki igazán jó tételek esetén már alkalmazta az 5 perces hosszabbítást és az szidja, aki amiatt marad le a tételekről, mert másnak többet ér meg az adott darab...

Üdv!

Előzmény: Pellei50 (31530)
FPNumiz Creative Commons License 3 napja 0 0 31533

"A Vaterás holmikat eleve nagy fenntartással kell kezelni; rengeteg a hamisítvány, és átverés."

 

Ezt azért te sem gondoltad komolyan, ugye?

Előzmény: W_B (31525)
Pellei50 Creative Commons License 4 napja 0 0 31532

A legtöbbször az ötperces visszaéléssel nem is a nagynevű numizmatikai cég a hibás , mert hallottam már olyanról , aki beadott árverésre ezt azt , aztán meg jól felhúzta az árat a kamulicitelő profillal az ötperces hosszabbításnál a markát dörzsölgetve.

Egy Nudelman például nem használ hosszabbítást , mégis jól elmennek a dolgok a legtöbbször . Nem ritka , hogy az utolsó másodpercben valami 10 ezerről 80 ezerre ugrik. Mert a vásárlók is tudják , hogy mennyit ér nekik az adott termék.  És szerintem ez a tisztességes hozzáállás , mert aki fél hogy nem úgy megy el ahogy szeretné , az alkalmazzon minimál árat.  De ma már nagyon sok ismerősöm nagy ívben elkerüli az ötperceseket.

Előzmény: morisz102 (31531)
morisz102 Creative Commons License 4 napja 0 0 31531

Figyelem egy jó ideje a saját magukra licitálókat / persze más néven / de eddig ez az öt perces dolog nem esett le. Én úgy szűröm ki őket, hogy megnézem az eladó többi termékét és ha ott is licitál ugyanaz a vásárló /általában ellenőrizetlen és kevés értékeléssel/ akkor már nem is foglalkozom vele. Sajnos van jó néhány belőlük. Mondjuk én is megfizettem a tanulópénzt, de azóta már nem tudnak csőbe húzni. Mondjuk nem is értem a Vatera miért engedi az ellenőrizetlen felhasználókat.                        De lehet ez a saját magára licitálósdi, már ki is meríti a csalás fogalmát.

Előzmény: Pellei50 (31530)
Pellei50 Creative Commons License 4 napja 0 0 31530

A Vaterán leginkább csak azoktól igyekezz venni , akik nem raktak a termékre 5 perces hosszabbítást . 

Nem mennék bele részletezni hogy miért , majd megérted később magadtól is. 

Persze az igazi profik már rég nem használják az ötpercest .

Én például csakis olyanoknál vásárolok ahol nincs hosszabbítás . Sokéves tapasztalatból.

Előzmény: Santakaloz (31508)
W_B Creative Commons License 4 napja 0 0 31529

A hibátlan mindenképp többet ér, mint a restauált.

Előzmény: janossz11 (31528)
janossz11 Creative Commons License 4 napja 0 0 31528

Én is így gondolom. Ha például nála vásárolnék egy restaurált bankjegyet, az értékben különbözik az eredeti állapottól?

Előzmény: W_B (31527)
W_B Creative Commons License 4 napja 0 0 31527

Procopius korrekt kereskedő.

Előzmény: janossz11 (31526)
janossz11 Creative Commons License 4 napja 0 0 31526

Procopiusnál nézegettem őket.

Előzmény: W_B (31525)
W_B Creative Commons License 4 napja 0 0 31525

A Vaterás holmikat eleve nagy fenntartással kell kezelni; rengeteg a hamisítvány, és átverés.

 

A szakszerűtlen "restauálás" rontja az érme/bankjegy értékét, szélsőséges esetben a "0" gyűjtői értékig.

Ezt így látatlanban nem lehet megmondani.

 

Ha belinkeled az aukciót (nem tudom hogy szabad-e, majd szólnak ha nem), akkor talán többet tudnak mondani az itteni gyűjtők, illetve nagy tapasztalattal rendelkező kereskedők.

 

Előzmény: janossz11 (31524)
janossz11 Creative Commons License 5 napja 0 0 31524

A Vaterán láttam ilyen banjegyeket, nincs feltüntetve ki és miért.

Előzmény: W_B (31523)
W_B Creative Commons License 5 napja 0 0 31523

Az attól függ, hogy ki restauálta és miért.

Előzmény: janossz11 (31522)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!