üdv. Eleglide M2 e bikeom van. Egyelőre nincs komoly gond vele, de megfigyeltem ,hogy x sebesség vagy idő után sík terepen a hajtás üresen kezd forogni, nem tudok tekerni, ha fékezek, lassulok akkor megint. ez mitől lehet? az első váltás 2-esen van a hátsó 7-esen. A cruis control lehet yes en van.. ez okozhatja? Előre is köszi a választ
én a legutóbbi súlymérésen kb 90kg voltam, vagy lehet hogy rossz a mérleg és visszamentem 85-re, de a lényeg hogy a saját súlyom meg esetleg egy táska súlya mellett a bringa acél-alu súlykülönbsége kb elenyésző
annak biztos számít aki sportol, és 50-el akar tekerni, és nincs extra súly
én közlekedni akarok a bringával, és szállítok is vele ezt azt (ma pl gyereket)
Grat! Szépen teljesít a te motorod is! A Malaguti is 35Km-re van beállva egy töltéssel.
Az enyémbe nem tudom hány km. lehet, mert töltéskor át kel kapcsolni a két 48Voltos akkupakkot párhuzamba, És amikor visszateszem sorosra 96Volt, akkor néha szikrázik egyet évente vagy kétszer,"kondi" olyankor nullázódik a kilóméterszámláló.
Na kéremszépen ... Újabb kis jubileum. Egy kis hozzászólással. 2022 májusában volt akkucserém, nem sokkal később megvolt a 30ezer km-es jubileum. Így elmondhatjuk, hogy a jelenlegi akkuval megtettem ezeddig több, mint 40ezer km távolságot! Szerintem ez elég jó. Ha ciklusait számolom, akkor azt kell tudni, hogy kb 50km most a megtehető legnagyobb távolság. Ez már igencsak "tojás a talp és a pedál" (akarom mondani gázkar) közötti vezetési stílus, de ennyit simán bevállalok vele. A munkahelyem és a lakóhelyem távolsága 32 km így naponta kétszer töltöm. De nem nagy hiba, ha 35km/töltés veszek alapul. Akkor ez a 40ezer km táv megfelel minimum kb. 1140 ciklusnak (!). Igazából nyilván van némi degradáció, de nem tudnám meghatározni pontosan az értékét. A töltéskor nem engedtem 4.0V/ cella fölé tölteni, illetve (majdnem) soha nem ment 3V/cella alá, terhelve sem a feszültség. Azt hiszem még ezzel együtt is tökéletesen elégedett lehetek. Hiszen még "bőven van" az akkuban potenciál, reményeim szerint még van ideje a nyugdíjig ... Na majd meglátjuk ... a cellák az NKON oldaláról származtak a hozzászólásaim között megvannak a pontos adatok szerintem, már ha ez érdekelne bárkit is ...
Az a bizonyos alu azért nem mindegy hogy milyen ötvözet, nem véletlen az árkülönbség (és ezáltal az anyagminőség) is köztük.
Az alu magában ritkán szerepel (sose....), és ötvözik mindenfélével a tulajdonságok javítása érdekében.
Csak egy szélsőséges példa: van egy kb 25 éves alu montim, amit hazánkban vettem. Méghozzá egy MTB világbajnokságban szereplő versenyzőtől anno, idehozta egy futamra, utána meg eladta. Hát kapott nem keveset - és ekkor a montis világban ez volt az egyik csúcsgép - árban is. Huszonéve és hét számjegyű összegbe került újonnan. Fel kellett újítanom az egészet anno, de a vázon nem volt tennivaló.
Egy darabig montiként használtam, mára avanzsálódott amolyan trekingre, de vissza fogja kapni hamarosan eredeti funkcióját. Nálam is belekerült olyan 35-40 ezer km. Na most hirtelen nem tudom milyen ötvözet ez hirtelen, (meg tudnám nézni) de nem a szokványos 60xx sorozat emlékeim szerint. Szóval lehet igenis jó aluvázat csinálni tartósan, de nyilván ennek ára is van (itt a bringa ára nem a váz ötvözetének összetétele miatt volt, hanem rengeteg egyedi és nagyon jó megoldás volt benne).
Mondjuk nekem a "kedvencem" vázanyagban a CrMo anyagú vázak, csak mára ez az alapanyag árban igencsak megszaladt, és azért a feldolgozása, hegesztése is elég spec dolog. A korabeli Csepel anno csinált még régen CrMo vázakat, nem voltak olcsóak, de súly ára erősség hármasban szinte verhetetlen kategória. Aztán anno a Csepel amikor "tönkrement", felszámolták a gyártói részleg jelentős részét, akkor egy illető megvette kompletten a technológiát, rengeteg alapanyagot, csöveket, és tervezte, hogy fog gyártani CrMo vázakat akár egyedi megrendelésekre is. Mondjuk két éve nem beszéltem vele, és nem tudok róla, hogy azóta elindult volna a terve, szóval kérdés mennyire marad terv - illetve mennyire lenne piacképes.
behozott régi nyugati aluvázas bringa, jó eséllyel elérte a kritikus kort 15 év, és a gyártástechnológiája is az akkori szinten van
tehát még aki azt állította a gyakorikérdéseken, hogy jó az alu váz, nem kell parázni, lényegében ő is példának azt írja le, hogy ezek törnek, de az újak már nem, és amúgy is minek a para egy új bringa esetében
na de itt pont nem új a bringa, a hasznos élettartam a 10. évtől indul amikor a használt bringa vevőjéhez kerül, nem a nulladik évtől
feleségemnek volt alu vázas bringája, ami nem tört el sehol, lényegében semmi baja nem volt, pedig az is elérhette a 10-15 éves kort, és kukázva lett, mert ő abbahagyta a bringázást
én a magam részéről nem vennék alu vázast, újonnan sem, már csak azért sem, mert nem sportolni kell hanem közlekedni, és teljesen mindegy hány kiló, ellenben az ára és az élettartama a fontos
Zsenge gyermekkorban crossoztunk, egykerekezgettünk, ugrattunk a Csepelekkel. Hazaérve észleltem, hogy az első villát 2mm tartja. Fáradásos törés, körberepedt. Pedig acél, nem is alumínium volt.
Főleg a sós hólé és a savas eső (szénsav) marja szét az alut, de ehez sokkal régebbi bringa kellene és előbb olyan jellegzetes szivacsszerű-matt lenne, de itt nem ez történt, ez teljesen egyben volt. Van valami amiről vagy nem tud a sporttársnő se, vagy valamikor belefabrikáltak valamit. Nekem most is az a tippem, hogy a csomagtartó felső rögzítőszemétől indult el a buli, simán kettészakadt, majd a rajta ülő súlyától a következő lehetséges helyen, azaz a hegesztés fölött lenyekkent a másik fele is. Aki rajta ült fordítva is érezhette, de a nyomok alapján kizártnak tartom.
nekem kb 10-15 éve magyarázta egy kolléga, hogy az alu váz hajlamos repedni és törni, főleg használt bringákon
nem nagyon foglalkoztam vele, mert az enyém egy nagyon régi acélvázas bringa, és annak semmi baja
az alu sajnos hajlamos az anyagfáradásra, főleg ha nem terveztek bele anyagvastagságot
amikor a Combino villamosok próbáztak, az első verziójuk alu vázzal készült
és az is törött, még a próbák alatt, eztán kellett átállniuk az acélvázra, ami viszont sokkal nehezebb
az hogy német márka, már semmit nem jelent, illetve azt jelentheti, hogy aki eladta, az lomizásból szerezte nyugatról, tehát már van annyi éves a bringa, amire a gyártó sosem vállalt garanciát, és meg is lett hajtva hogy összejöjjön az anyagfáradás
ha ezek tényleg ugyanonnan lettek beszerezve, akkor lehet hogy jobb leállítani a másik példányt is
múlt hétvégén használni akartam a fúrógép állványomat, amiben szintén alu öntvény tartja a fúrógép nyakát, de az egyik fele a kezemben maradt...
Ma rászántam magam, hogy szétszedjem az AIXAM ajtót, hogy megjavítsam az ablakemelőt. Le volt törve a motortartó konzol. Átfúrtam és 2 db. 6mm-s csavarral rögzítettem. Hiába csináltam bár mit, nem mozdult az ablak. Végül kiderült, hogy a meghajtásnál 2 fog letört a műanyag fogaskerékről és ott akadt meg. A két törött fog eltávolítása után, néhányszor sikerült le és fel is működtetni. Egyszer lehetett hallani egy kis roppanást, és utána nem akart megint működni. Valószínű, hogy megint fogtörés történt.
Azzal a kéréssel fordulok a fórumtársaktól, hogy van-e valakinek használt, de használható, baloldali ablakemelője? És esetleg megválna tőle. de tulajdonképpen nem szerelhető le, ezért csak a fogaskerék kellene, ami egybe van a bovdendobbal.
Vagy esetleg tud-e valaki, hol található mopedautóbontó?