Keresés

Részletes keresés

Szabolcsi Mihály Creative Commons License 3 órája 0 0 115541

Több, mint fél évszázada kattintgatok, az utóbbi 40 évben leginkább Pentaxokkal - össze is gyűlt vagy 7 lencsém ezalatt - de többnyire a 70 mm-es fixet használom; a többit csak nagy ritkán, hogy beléjük ne essen a moly... :)

Előzmény: simico (115540)
simico Creative Commons License 5 órája 0 0 115540

Amióta megvettem a 16-50-es obit azóta nem akarok más objektíveket venni

 

Én meg amióta megvettem a 16-50-es obit, azóta más objektívet akarok venni helyette :) :( csak túl nagy lett volna a bukó rajta, most meg az évi egy alkalomért tök felesleges 1 foritot is költeni a felszerelésre.

Előzmény: SterbyT (115539)
SterbyT Creative Commons License 2 napja 0 0 115539

"Ahhoz nagyon kiforrott, hatarozott elkepzelesu, kep orientalt fotosnak kell lenni, hogy fuggetleniteni tudja magat valaki a trendektol"

 

Ezt cáfolnám, legalább 1/3-ad arányban. Számomra a fotózás nem függ trendektől, nem akarom mindig a legújabb gépet megvenni. Amióta megvettem a 16-50-es obit azóta nem akarok más objektíveket venni, még akkor sem ha elém ugrik egy-egy Limited hirdetés és akár egy hétig is csiklandozza a fantáziámat. Alapvetően a kép elkészítése és a pillanat elkapása hajt. Rám aztán nem lehet mondani hogy kiforrott lennék és a legtöbb esetben határozott elképzelésem sincs milyen képet akarok csinálni. Ellenben tisztában vagyok vele hogy a legújabbab és legjobbabb gép vagy a legmagasabb DXO (fúj) pontszámú objektív nem fog javítani a képeimen, mert alapvetően a gép mögött fog eldőlni hogy milyen fotót csinálok. Boltba bemenni, interneten vásárolni bárki tud, könnyű is (már ha van az embernek rá pénze), de önmagát fejleszteni nehéz és időigényes. Ha nincs érzéke a művészethez, annál inkább (jelen).

Szóval szerintem a dolog egész egyszerűen attól függ hogy valaki divatból, trendből hord fényképezőgépet vagy komolyan is akar vele foglalkozni.

 

Az hogy DSLR vagy MILC igazán mindegy, bár személy szerint nekem hiányozna az optikai kereső, főleg mivel alapvetően optikával foglalkozom. Ez érzelmi alapú.

A másik pedig, hogy megvan a kellő objektív készletem és szeretném a jövőben is használni. Az hogy ezt egy Pentax DSLR-en, MILC-en vagy valami más márkájú vázon megfelelő adapterrel teszem már más kérdés. Ezzel elég lesz akkor foglalkozni amikor odaérünk, jelenleg nem lehet megjósolni azt sem hogy az év végén mik lesznek a gyártási trendek, nem hogy 2-5 év múlva.

 

Azt nem mondom hogy menjünk ki inkább fotózni, az egy hónapja elkészült képeimen is csak kotlok, még be sem hívtam őket LR-ba. De azért inkább fotózzunk mintsem a jövő trendjein elmélkedjünk.

Előzmény: Rőth Sándor (115536)
estvan111 Creative Commons License 2 napja 0 0 115538

Én úgy látom, hogy az egész világon hiány van a szakemberekben, de ez javulni fog hamarosan, ahogy elérkezik a következő világgazdasági válság. A konjunktúra, a pénzbőség megnöveli a fogyasztást rövid időn belül, amit szakember képzés nem tud követni. Aztán  jön a visszaesés, és a sok munkanélküli szakember.

 

"Nem véletlen a felső kategória hanyatlása sem (DSLR stb.), mert a monitoron, telefonon történő megjelenítés az elsődleges, a nyomtatottképp teljesen visszaszorul, így a felhasználónak elég a telefonjába rejtett digitalizáló berendezés. Nincs másra igénye."

 

Szerencsére a konjunktúrának van egy olyan hatása, hogy több a fotósmunka is. Növekvő jóléttel növekszenek a (vizuális)igények is. Sok ember ráébred, hogy az ájfonjával sem tud olyan képet csinálni, amit egy profi fotós olcsó kis  kompakttal is sokszor jobban megcsinál. A vállalkozások rájönnek, hogy nem csak a terméknek, szolgáltatásnak, de a képi megjelenésnek is profinak kell lenni, ha piacon akar maradni. És a jó kép nem technika kérdése, hanem vizuális képzettség kérdése. Persze minden fotós törekszik a számara elérhető legjobb technikával dolgozni, de nem ez a döntő, mert az percenként változik.

 

 

Előzmény: szekundans (115535)
5ax Creative Commons License 2 napja 0 0 115537

A sonynak bejott.

Volt lehetosegem az A7r III-at tesztelni es... huh... meggyozo...

Az ara is.

Mindenesetre, ha atcimkeznek, Pentaxra, siman megvennem :D Valahogy... az egyik vesemet vegtere is eladhatom...

Előzmény: Rőth Sándor (115536)
Rőth Sándor Creative Commons License 2 napja 0 0 115536

Most a hirek szerint a Canon es a Nikon ff tukor nelkuli gepet keszul bevezetni. Valoszinu lesz rajuk vevo, es valoszinu a Pentax is kovetni fogja oket, ha nem akarja elvesziteni a vevoit. Ha lesz ilyen gep, akkor fillerekert fel lehet tenni rajuk a Pentax objektiveket, valamivel dragabban biztosan meg lehet hajtani a belsomotoros, eleketromos blendeju objektiveket is.
Hogy ez mennyire indokolt, vagy mennire nem, szinte mindegy, ki lassabban, ki gyorsabban, de elobb utobb mindenki belekostol, mert visz az ar.
Ahhoz nagyon kiforrott, hatarozott elkepzelesu, kep orientalt fotosnak kell lenni, hogy fuggetleniteni tudja magat valaki a trendektol.

Előzmény: szekundans (115535)
szekundans Creative Commons License 2 napja 0 0 115535

Kicsit elkeserít a véleményed, árnyaltabb a helyzet. A megfelelő szakembert (totális lakás felújítás) sikeresen megtaláltam az elmúlt év folyamán a nehézség abban jelentkezett, hogy nem akkor ér rá amikor énnekem jó lett volna.

Most egy videó megfigyelő rendszer kivitelezéséhez keresek szakembert, elvileg megvan, de se hogysem ér rá, csak ígérget.

 

Ahhoz, hogy itthon változzanak a trendek, jó érzésű emberekre van szükség, olyanokra akik felismerik az önérdek feletti dolgokat és tesznek is érte.

 

A hobbista megveszi azt a gépet amire vágyik, vagy amire valahogy rádumáljak, illetve amire telik. Aztán örömködik amíg el nem veszik a kedvét. Sosem fogja kihasználni a szerkezetben rejlő potenciált, elég neki az öröm és meglevő vágyainak kielégítése.

 

Nem véletlen a felső kategória hanyatlása sem (DSLR stb.), mert a monitoron, telefonon történő megjelenítés az elsődleges, a nyomtatottképp teljesen visszaszorul, így a felhasználónak elég a telefonjába rejtett digitalizáló berendezés. Nincs másra igénye.

 

Volt már hasonló helyzet amikor a kompaktok törtek előre és az SLR visszaszorult, aztán pont a DSLR-nek köszönhetően újra terjedtek a komolyabb szerkezetek. Most nem világos még, hogy mi lesz. Az elektronizáció olcsóbbá teszik a gépeket, de a kereslet csökkenés elgondolkodtatja a gyártókat. Én is aggódom a PENTAX-ért.

 

Az FF presztízs, de ha beindul a nyomtatóknál is egy fejlődési ugrás, akkor a minél tökéletesebb képek utáni hajsza beindíthat egy keresleti hullámot.

 

 

 

Előzmény: SterbyT (115528)
5ax Creative Commons License 2 napja 0 0 115534

A sepro is jobb lesz, mint a legtobb kaliforniani lotty amiert van pofajuk $20akat elkerni :) Nem lesz okom a panaszra.

 

 

Előzmény: joskabacsi (115525)
Rollei Creative Commons License 2 napja 0 0 115533

Én is egyetértek.

Előzmény: emyl (115529)
Rőth Sándor Creative Commons License 3 napja 0 0 115532

" Hiába fizetné meg őket, csak a betanított munkások maradnak, vagy még rosszabb."

Monnyuk ez feltetelezes. Ha valoban megfizetnek, es rendesen megfizetnek itthon az embereket, akkor nem vennek a nyakukba Europat. Senkinek sem jo utazgatni, esetleg rosszabb korulmenyek kozott elni ideiglenes szallasokon, idegenekkel osszezarva. 
Ha viszont valoban megfizetnek a munkaerot, akkor nem lenne uzlet a kulfoldieknek befektetni Magyarorszagon. Ha nem lennenek befektetok, akkor a hazai ipart es mezogazdasagot kellene helyzetbe hozni, amihez toke es szakertelem kellene minden szinten. Egybol kiderulne, hogy a kiraly meztelen. Hianyos, sok esetben korszerutlen a kepzes, technologiai lemaradbasban vagyunk a sokat kopdosott "Europahoz" kepest, aki a piacunk lenne, ha versenykepesen tudnank termelni. 
Summasummarum kiderulne hogy nincs semmifele nemzetstrategiank, nincs olyan jovokepunk, ami nem nehany csalad folyamatos gyarapodasrol, hanem egy nemzet fennmaradsarol, fejlodeserol szol. Ott a problema, amikor nemzet nem lozungut, hanem egy orszagot jelent. 

Ami a turbot es egyebet illeti, az inkabb muszki kerdes. Ha a dolgozok a Lomonoszov egyetemrol hoznak a voros diplomajukat, akkor sem tudnanak mit kezdeni az alulmertezett turboval, az olcsobb ontvennyel stb. 

Előzmény: SterbyT (115531)
SterbyT Creative Commons License 3 napja 0 0 115531

A probléma nem a szegecsekkel és huzalokkal van, hanem amikor egy gyár ami BMW motorokat, különböző motorokhoz turbókat, turbóházakat, kovácsolt alufelniket, mikroelektronikát, gyógyszereket stb gyárt egyszerűen nem képes szakembereket felvenni mert nincsenek a piacon. Hiába fizetné meg őket, csak a betanított munkások maradnak, vagy még rosszabb.

Az autóalkatrészek nagy része hazánkban készül és egyre többször fordulnak elő anyaghibás termékek, szétreped a leömlő, szétesik a turbó, egy hónapos BMW-ben kikönyököl a hajtókar vagy kigyullad a motor.

Nem hiába hangsúlyoztam ki a magas hozzáadott értékű termékeket, ilyen kényes gyártásoknál kvázi putri körülmények uralkodnak. Nincsenek diplomások, nincsenek gyakorlott ill. tanulékony szakmunkások mert elmentek nyugatra, maradt a csőcselék. Ők gyártják az autódat, a tévédet, a vitamint és gyógyszert amit beszedsz, az ételt/italt amit a boltban veszel.

A probléma nem kicsi.

Előzmény: Rőth Sándor (115530)
Rőth Sándor Creative Commons License 3 napja 0 0 115530

" betanított munkásokkal és csirkefogókkal dolgoztatnak" 
Megis, ki az elsodleges nemi jellegem megy el 3-4 muszakba, rossz korulmenyek koze dolgozni netto 150-200 ezer forintert, mikor egy Bp-i, Gyori, lakasberlet ennek az osszegnek tobb, mint a fele. Egy doboz cigaretta nem jon ki egy orai munkaberbol. 
Abbol nem telik Pentaxra. Egyebkent nem azert vesz egy hobbifotos 24x36-os gepet, mert arra van igenye, hanem mert az a szorakozasa. A hobbiban meg nem igenyek vannak, hanem lehetosegek a koltesre, amennyit csak el lehet lopni a konyhapenzbol, vagy a vallalkozasbol. mosoly

Előzmény: SterbyT (115528)
emyl Creative Commons License 3 napja 0 0 115529

"már FF-re sincs szüksége egy hobbistának, a mai APS-C teljesítmény szinte mindenre elég, a Pentax obi repertoár pedig minden igényt kielégít."

 

egyetértek :)

Előzmény: SterbyT (115528)
SterbyT Creative Commons License 3 napja 0 0 115528

Azt se hagyd ki a képletből hogy főleg azok a szakemberek és tanulékony fiatalok távoztak, akik tudnak bármit is kezdeni termelő környezetben. Egyszerű "szegecs-huzal" gyártó üzemekben is nagy baj a munkaerőhiány, betanított munkásokkal és csirkefogókkal dolgoztatnak, a magas hozzáadott értékű termékeket gyártó üzemekben dettó ugyanez a probléma. Mindez azt is eredményezi hogy a minőség meredeken zuhant, magas a selejt és a termelés költsége miközben a cégek arra vannak kényszerítve hogy megtartsák a rossz munkaerőt és még béreket is emeljenek. 

Sajnos a valós végeredmény rosszabb mint volt, ezen semmilyen ilyen-olyan módon tekert statisztika nem segít.

Próbált már valaki normális (értsd: nem barkács) villanyszerelőt találni záros határidőn belül (2-3 hét)? Milyen ország az ahol még hozzáértő villanyszerelő sincs?

 

Na, ebből jókora OFF lett. Az eredeti gondolatmenetedhez hozzátenném hogy már FF-re sincs szüksége egy hobbistának, a mai APS-C teljesítmény szinte mindenre elég, a Pentax obi repertoár pedig minden igényt kielégít.

Az árakkal pedig semmi baj nincs, a magyarországi átlagkereslet, illetve a munka megbecsülése problémás. Hiába végez az ember speckó precíziós munkát, akkor is csak "szerellő csavarhúzóval", nem is akarják megfizetni az árát. Ez utóbbi már személyes panasz.

Előzmény: szekundans (115526)
szekundans Creative Commons License 3 napja 0 0 115527

Az USA-ban a hitelkártya tartozás mértéke meghaladja a tulajdonos egy ÉVI jövedelmének mértékét.

Kihasználják a lehetőséget, ebből még több PENTAX-ra telik nekik.

Előzmény: 5ax (115523)
szekundans Creative Commons License 3 napja 0 0 115526

Igen, kis hazánkban (állítólag) egyharmada a termelékenység és a megtermelt nemzeti össztermék értéke. Ebből és abból, hogy Mátyás (a király nem pedig a másik) óta NEM mi vagyunk a gazdaság centrumában. 

Újabban az jutott az eszembe, ha 3-5% a gazdasági növekedés és 500.000-1.000.000 munkavállaló távozott, akkor az egy főre eső termelékenységnek igen csak meg kellet nőnie. Amennyiben eddig jól gondoltam, akkor viszont lenne fedezete a bérek nagyságrendekkel történő emelésére és így csökkenhetnének ezek az anomáliák. 

A szándékom az volt a táblázattal, hogy arányaiban nem kerül több erőfeszítésbe ma vennünk egy jó PENTAX-ot mint a világ "fejlettebb" részén.

Vegyünk PENTAX-okat és öljük a TROLLOKAT.

Előzmény: Jahno (115522)
joskabacsi Creative Commons License 3 napja 0 0 115525

a haverok vagy akik hazajönnek?

(csak, hogy a seprőből vagy a borból kapjál)

Előzmény: 5ax (115523)
5ax Creative Commons License 3 napja 0 0 115524

Javaslom mindenkinek, hogy nezze meg a 'welcome to Marven' traileret.

Az mellett, hogy szerintem a story egesz jonak igerkezik, a pasas pentaxxal fotoz :D

5ax Creative Commons License 3 napja 0 0 115523

Az USA-ban az AFA kevesebb, igy a termek is.

Ha meg azt nezed, hogy egy atlag diplomas azert a havi 4000 dollart hazaviszi, azert abba belefer egy K1. Az obi meg a kovi honapba, vagy 2 eves kamatmentes hitelkartyara aztan kifizeti szepen lassan.

Persze van olyan is aki arra kolti a sporolt penzet, hogy evente egyszer hazalatogassan es egyutt borozzon a haverokkal... Hulyek... :)

Előzmény: Jahno (115522)
Jahno Creative Commons License 3 napja 0 0 115522

Én külföldi kollégáknak szoktam mondani, hogy a vasak ott is ennyibe, vagy kevesebbe kerülnek, ellenben a havi fizuból kb. úgy tudnák marokkal venni az ilyesmiket, mint a fruttit :-/

Előzmény: szekundans (115503)
joskabacsi Creative Commons License 3 napja 0 0 115521

az ilyesmin a kávé már nem segít, csak a pálinka ...

Előzmény: SterbyT (115520)
SterbyT Creative Commons License 4 napja 0 0 115520

... pedig ebédelni akartam, most már elég lesz csak egy kávé

5ax Creative Commons License 4 napja 0 0 115519

Megneztem a listat. Feltennek ra meg egy extra elemet:

az embrios teknos tojast.

Amikor mar van benne embrio, meg kicsi pancel, meg kicsi csor, akkor eszik meg, kiszipkazva a tojasbol az egeszet, jo hangulatban ropogtatva a cuccot.

Halistennek volt nalam palesz, siman ment a dolog.

(azt hiszem a philippinok is eszik a tojas embriot, de teknos tojassal extra ropogos lesz a cucc :D)

Előzmény: Rollei (115510)
5ax Creative Commons License 4 napja 0 0 115518

Tokre ertekelem az idot amit ebbe a tablazatba fektettel!

respekt

Előzmény: szekundans (115503)
Jahno Creative Commons License 4 napja 0 0 115517

Azt egyszer megnézem. Most 2 évet edzettem a Svenska Nubbarra, aztán folytatom. Tegnap lepattant pár palack akvavit. Statisztika alapján a Canonosoknak jobban bejön.

Előzmény: Rőth Sándor (115509)
fvcc Creative Commons License 4 napja 0 0 115516

hőkezelés nélküli

 

Dehogynem hőkezelt. Hisz három napig lógott a napon :)))

Előzmény: szekundans (115505)
p_fifty Creative Commons License 4 napja 0 0 115515

A szőrös madár is igen ritka. Erre próbáltam célozni. :)

Előzmény: Rollei (115508)
Rollei Creative Commons License 4 napja 0 0 115514

A kakastaréjt anyám szerint szerettem kiskoromban, manapság már átengedem másnak. A sültvérrel semmi bajom, bár túl messzire nem mennék érte. Ellenben a pecsenye, hasaljból kivágva, ügyesen beirdalva a szalonnás része, tepsiben sütve. Úgy, hogy még ki sem hűl, amikor átlényegül a malacból a tepsibe. Friss kenyérrel, ecetes almapaprikával. Nekem olyan nagyon nem is kell más kaja a szokásos disznótorosokból.

Előzmény: Zozzantoz (115513)
Zozzantoz Creative Commons License 4 napja 0 0 115513

A sült vér és a kakastaréj semmi probléma, finomak. Előbbi disznóvágáskor, pecsenye mellé, az első étel a disznóból amit eszünk, helyszínen. Utóbbit kakaspörköltben fogyasztjuk, teljesen korrekt.

Előzmény: Rollei (115510)
Rollei Creative Commons License 4 napja 0 0 115512

Én ezt úgy ismertem, hogy a lábánál kell kiakasztani a hűvösre, és akkor jó, amikor megjelenik a vércsöpp a csőrén. Mondjuk nem próbáltuk ki egyszer sem, pedig gyerekkoromban gyakran kaptunk fácánt. Igen jóféle levest lehet belőle sikeríteni, sok zöldséggel. Én csak a rohadt söréteket utáltam. Nagyon egyet tudtam érteni Széchenyi Zsigmonddal, amikor az egyik könyvében arról értekezett, hogy nem kell a repülő vadat ronggyá sörétezni, hanem annyira kell eléje tartani, hogy csak néhány érje a fején, a többit úgy is elvégzi a gravitáció.

 

 

Előzmény: fvcc (115502)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!